Skočiť na obsah

Kultúra na Slovensku a slovenskí tvorcovia


game

Odporúčané príspevky

tento pán žije asi v inej sfére, kdesi nad oblakmi

 

http://www.sme.sk/c/6863369/madaric-k-nam-chce-prilakat-filmove-hviezdy.html

 

pán minister chce k nám nalákať filmové hviezdy Hollywoodu, stavať pre nich ateliéry

/ možno to bude vyzerať ako v Rumunsku, kde v plechových hangároch natáčajú filmy hviezdy 80. rokov, ktovie /

podstatné je, že slovenský film umiera na úbytě, je v agónii,  pre slovenských filmárov zostáva jeden mních cyprián a pár akožefilmíkov pre pár vybraných grantistov, zbytok natáča mydlové opery, jeden pre druhého, dokola tí istí herci, autori, režiséri, zbytok si môže lízať labu

 

chváliť sa tým, že u nás lacno nakrútil ktosi nejaký zahraničný film,
alebo v každej produkcii každej slovenskej tv pozerať tých istých desať ksichtov dokola, hlavne Zuzanu Fialovú, výkvet slovenského herectva, scenáre tých istých scenáristov a príšerné kreácie tých istých režisérov, dokola dokola.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no vidis, ale nasa produkcia dopadla. hrr brr len sem hviezdy hnat, pretoze domace zdoraznime len prostrednictvom cudzieho. a inak je obycajom zvyraznit chut masa tym, ze ho hodime do Dunaja :') 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Filmoví producenti budú musieť splniť ešte jednu podmienku. Ministerstvo ju označuje ako „kultúrny test“. Projekty chce posudzovať podľa niekoľkých kritérií. Plusové body môžu získať napríklad za to, že sa vo filme objavia významné slovenské osobnosti a lokality.

 

http://www.sme.sk/c/6863369/madaric-k-nam-chce-prilakat-filmove-hviezdy.html

 

Myslim, ze sa mozme tesit na historicky epos, ako isli Svatopluk s Cyrilom, Metodom a Janosikom na vandrovku.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V bratislavských Jarovciach chce do roku 2016 firma Solar Enterprise postaviť nové filmové štúdiá. Jej majiteľ Marek Veselický otvorene hovorí, že s ministerstvom kultúry o podpore pre filmárov komunikovali už od minulého roku.

Nové štúdiá sa chcú zamerať práve na zahraničných filmárov. „Nepomôže to len nám, ale celému filmovému priemyslu na Slovensku,“ tvrdí Veselický. Priznáva, že podnet na takúto úpravu od nich vzišiel, no s ministerstvom to vraj riešili viacerí ľudia z brandže.

Štúdiá by mali stáť okolo 60 miliónov eur, práve sa posudzuje ich vplyv na životné prostredie. 

„Keby sa aj stalo, že filmári neprídu, nič nestratíme, ale nevidím dôvod, aby ich tieto stimuly neprilákali,“ tvrdí minister.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6863369/madaric-k-nam-chce-prilakat-filmove-hviezdy.html#ixzz2YhkU5ATT

 

Kto vie, kde a ako sa pán minister "dopracoval" k tomuto "geniálnemu" nápadu ...

... prisnilo sa mu to, alebo si to predstavuje "jak Hurvínek válku".

 

Čože je to pre nás postaviť štúdiá za nepatrných 60 miliónov "evri" ...

... kde ich pán minister plánuje postaviť?!

Na zelenej lúke, či tam, kde sa doteraz pestovala pšenica či kukurica?!

Čo chce ponúknuť ako kulisy ... košický Luník, alebo schátranú Korytnicu?!

A ako si to pán minister predstavuje, kde by sa ubytoval a stravoval štáb?!

Na Slovensku? No to asi veľmi ťažko!

 

Alebo sa už pán minister prebudil a vidí aj zmysluplnejšie využitie 60. miliónikov,

hlavne keď naša kasa vôbec nie je bezodná, dokonca je skoro prázdna.

Či sa s prázdnym vreckom vyskakuje najlepšie a najlepšie sa rozhadzujú peniaze štátne?!

 

Že nič nestratíme, keď filmári neprídu? :ermm:

Naozaj nič, teda skoro nič, akurát tých minimálne 60 miliónov, pretože konečná suma,

hlavne keď tečie zo štátneho, sa môže vyšplhať aj "trošku" vyššie.

 

A ak by náhodou neprišiel zahraničný investor ...

... tak to môžu pokračovať ďalšie ... farmy, farmári, Mojsejovci, či iné stupídnosti!

Tento návrh pána ministra nie je dokonca ani na smiech! :neviem:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuz, v clanku sa nikde nepise, ze tych 60M bude zo statneho rozpoctu, len o nejakych neurcitych stimuloch

mne skor vadi samotna podstata veci, podobne ako v pripade budovania narodneho futbaloveho stadiona - polozme si otazku - naozaj je nam to treba ?

ci len tomu investorovi ? ...

dajte narodu chlieb a hry... v tomto pripade len tie hry, na chleba uz neostane

a to sa mi nechce pozerat na ten spominany proces posudzovania vplyvov na zivotne prostredie, tedazabery pody a kde vobec to ma presne stat

kto chce, lahko to najde na eia.enviroportal.sk, ja to ani nejdem pozerat, mam takych projektov dost v robote...

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Adyovia majú čosi do seba ... teraz podliezam, že ? :)

ale vážne ... z rozhovoru s Adym Hajdu, myslím, že vystihnutá pointa toho všetkého, čo sa v slovenskej kultúre deje, všeobecne, aj z vlastných skúseností, aj z pozorovania, aj za kamerou aj pred kamerou aj so štetcom aj za mikrofónom a na obrazovkách
 

Zmenilo sa prostredie slovenského šoubiznisu po roku 1989?

 

To je neporovnateľné. Brakov je čoraz viac, každý je fotograf, kameraman, herec, spevák - a čím je horší, tým viac je v televízii...

A ľudia sa na tom zabávajú.

Kvalita zostala, len človek sa k nej pri tom mediálnom braku ťažko dostane, aby ju spropagoval.

 

http://www.slovenskypacient.sk/clanok/1836/ady-hajdu:-zijem-v-patdesiatrocnom-tele-s-myslienkami-tridsiatnika

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kvalita zostala... Škoda že nepovedal kde.

A nazyvať tu žumpu brakom, je skôr kompliment ako kritika.

Je ale zaujimave že ma plnu hubu reči, ale sam v tych brakoch hraje. Ano živiť sa nejako musi, to mu neberiem, ale nech potom aspoň nebude pokrytec a nech je ticho.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

v pripade Polnisovej a spol. si nemyslim, ze by nebola dobra herecka

aj zahrat debilnu ulohu je umenie, tragedia je, ze niektore relacie (filmy, serialy, programy, reklamy...) sa tvaria ako umenie a zrejme herci nemaju velmi na vyber, ak chcu z niecoho zit

a taketo "talkshow" ako je napr. aj Marcinova "Neskoro vecer", ci ako sa to vola, to je priam nasilie... jaaaj, zlati Šíp a Kraus

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ukážka úrovne slovenskej kultúry? hahahumor pre otupené masy?

 

http://tv.sme.sk/v/32480/polnisova-na-razni-trnka-predstavil-jej-hrube-oble-rysy.html

 

toto je strašné.

Nenasiel som veru odvahu pustit si to. Stacilo mi precitat si clanok. Nemam nic proti sarkastickemu humoru, naopak. Ale musi to vyplynut zo situacie. Robit to prvoplanovo a natom postavit relaciu? "Originalita" na n-tu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

kultúra po slovensky a na Slovensku - v SND opere:

 

Nemec Peter Konwitschny v Slovenskom národnom divadle v minulosti pripravil tri svoje remaky (Eugen Onegin, Madama Butterfly a Bohéma), čím na prvú scénu uviedol moderné operné režijné divadlo. Síce s oneskorením dvadsiatich rokov, ale predsa.

Napriek mnohým, aj medializovaným problémom nezanevrel, a toho roku sa dokonca rozhodol pripraviť pre Bratislavu prvú originálnu inscenáciu – Janáčkovu Vec Makropulos.


Spolupráca sa skončila škandálom, pre ktorý by v každej civilizovanej krajine padali hlavy, riaditeľ opery aj minister kultúry by vysvetľovali, ako je možné, že medzinárodná hviezda zápasí s problémami takmer ako u ochotníkov, orchester chodí na skúšky nepripravený, lebo katastrofálne platení muzikanti bojujú o zárobok inde, hudobný riaditeľ sa o vec nezaujíma, lebo si realizuje vlastnú nahrávku, a na sťažnosti tvorcov nikto z vedenia divadla nereaguje.

 

Český dirigent Tomáš Hanus, znalec Leoša Janáčka, napokon z projektu sklamane odišiel a Konwitschny v Goetheho inštitúte verejne vyhlásil, že do Bratislavy už nikdy nepríde.

Obaja sa na premiére objavili iba na fotkách, čo bolo na klaňačke silné občianske gesto súboru a odkaz zodpovedným, ktorý však, predpokladám, zostane ako vždy nevypočutý.

....

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...
  • Pred 1 rokom...

Banská Štiavnica je jedno z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku. V decembri 1993 sa Štiavnici dostalo najvyššieho medzinárodného uznania, keď bolo mesto spolu s technickými pamiatkami v okolí zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.  Mesto je mestská pamiatková rezervácia, objekty sú NKP /národné kultúrne pamiatky/ a pri ich rekonštrukcii museli a musia byť striktne dodržiavané pokyny pamiatkárov. Ale snáď sa tie podmienky týkajú nielen budov, ale všetkého, čo v meste je, čo sa rekonštruuje, alebo upravuje, či dopĺňa ...

Na Námestí sv. Trojice bol zrekonštruovaný Pischlov dom – dom Maríny, lásky Andreja Sládkoviča. Nech už bolo využitie objektu v uplynulých rokoch iné, v súčasnosti ho zrekonštruovali ako pamätné miesto Maríny a jej lásky. Až potiaľto by to bolo ešte OK, ale našli sa aktívni ľudia, ktorí zašli ešte ďalej.

Po meste rozmiestnili lavičky, na ktorých boli z môjho pohľadu neforemné postavičky vo výrazne krikľavých farbách, údajne majúce pripomínať zaľúbené dvojice, čítajúce Marínu. Lavičky pre návštevníkov, to je super vec, mnohí, a to nielen starší ich radi využijú, oddýchnu si na nich, ale už aj samotné lavičky by mali ladiť s históriou mesta. Tie lavičky nikoho netrápili? Tam už pamiatkári mali všetky oči zatvorené?

Ako mohol niekto schváliť, zaplatiť výrobu a umiestnenie takéhoto paškvilu priamo v meste. Toto si nezaslúži ani pomenovanie gýč, to je niečo tak hrozné, že je to vhodné iba do odpadkového koša. Na stránke mesta sa už našla fotografia lavičky bez sošky a neforemné postavy zdobili odpadkový kôš.

Toto z môjho pohľadu nie je umelecké dielo, to nemá s umením vôbec nič spoločného, okolo umenia to ani nebežalo! Historická Banská Štiavnica by si zaslúžila niečo úplne iné, oveľa dôstojnejšie. Prečo umelci nemohli do svojho dielka vložiť aspoň kúsok romantiky?!

https://www.bystricoviny.sk/z-regionu/zalubena-stiavnica-prinasa-pre-navstevnikov-mesta-novu-interaktivnu-hru-aj-unikatnu-sochu/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dovolim si nesuhlasit...

pred 17 hodinami, secretka napísal:

Historická Banská Štiavnica by si zaslúžila niečo úplne iné, oveľa dôstojnejšie.

:zubiska: asi sa na to domorodci pozeraju inac, ale mna ako cloveka, co Banskej Stiavnici este nikdy nebol /ano, hanbim sa/ by nieco take nepoburovalo..je to docasne a da sa z toho nieco vytrieskat co sa tyka turizmu. Je to hra... Dostojnych miest na Slovensku, kde skapal pes mame dost..

 

 

Citát

 

Cieľom projektu je popularizovať Banskú Štiavnicu ako mesto, ktoré zrodilo Najdlhšiu ľúbostnú báseň sveta, a dostať ju tak na celosvetovú mapu najzaľúbenejších miest do spoločnosti Paríža či Verony.

„Som presvedčená, že Banská Štiavnica má ako pútnické miesto pre zaľúbených dokonca väčší potenciál ako Verona. Pretože príbeh Maríny a Sládkoviča, z ktorého sa zrodila Najdlhšia ľúbostná báseň sveta, je na rozdiel od vymysleného Rómea a Júlie pravdivým príbehom lásky,“

 vyhlásila Nadežda Babiaková, primátorka mesta Banská Štiavnica. :eehmm::zubiska:

 

tak urciteeee.. ludi fascinuju  tragicke pribehy lasky..Romeo a Julia, Tristan  a Izolda, Antonius a Kleopatra....proste tragicky koniec a tiez znamy sexualny rozmer...u Sladkovica a Mariny nic take nie je :zubiska: a z hovna bic proste neupleties

Marina sa aj na odporucanie samotneho Sladkovica vyda za bohateho muza a co urobi Andrejko Braxatoris?? zastreli sa? zmarni svoj zivot?--no prd..ozeni sa s 20 rocnou dievcinou a ma s nou 9 deti..fakt tragicke

tento pribeh lasky moze dojat tak akurat  @iskra/u  ale Verona z toho nebude ani vo sne vsetkych Stiavnicanov

a ak sa navstevnici trocha zabavia a naucia par versov z Mariny hoci zasluhou gycovych laviciek..tak len dobre..

mmch mne sa pacili lavicky vo Varsave, tie hraju Chopinove skladby

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Hellé napísal:

Dovolim si nesuhlasit...

Však to je OK, každý má právo mať svoj názor. :smile:

Možno som tak tvrdo kritická na pamiatkárov preto, že som pri svojej práci nie raz do styku s nimi prichádzala. /a tie lavičky cez pamiatkárov prejsť museli ... /

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov