Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Len to bude trvat dva - tri roky.  Ked nasi hraci budu mat trinast, moj syn dvanast a budu za nich hrat aj jedenst rocny a desatrocny. Ale pride to.

Syna natrenujem, alebo chcem - aby hral v zaklade  mladsich ziakov. Potencial na to ma. Mladsi ziaci tu ligu musia vyhrat uz na rok. Ale dolezita je liga starsich ziakov. To na rok nedaju ale dalsi ci dalsi uz hej.

Zverejnené

Dnes som ho bol pozriet na treningu. Bol vcelku fajn. Ja uz premyslene co ho chcem naucit na dalsom nasom treningu, ked sa dostane do nejakej situacie ako to riesit. Tam kde sa mi zda byt zly a za hodinu a pol to pochopi nauci sa a potom len nech sa zdokonaluje.

Ide o loptu na lavu stranu a chce ju dostat na pravu stranu(na pravo je brana). Vsetko toto robi pomaly pravym vonkajskom. A vyzera ako mentalne retardovany, len ja mam aspon 5 rieseni ako to zrychlit. Mozno je aj dvadsat pat.  Pritom pred dvoma rokmi ked sa ucil konicky sa ucil aj zasekavacky,klucky, prehadzovacky,kedy si to prehodis z pravej a lavej strany na opacnu. Ale hlavne treba potrenovat lavu nohu. Spracovanie lavou nou a hodenie si to tam kde chce. Dopredu ,doprava ci nachvilu dozadu.

---------------

Vlastne co je dolezite aby sa to naucil a dobre(to sa nauci rychlo). Ale hlavne potom to pochopil a vyuzil v hre. A to tak rychlo ist nemusi. Moze to trvat aj mesiac dva, kym to zacne pouzivat. To je co som ja nechapal preco vkuse hral v zime zle a preco je obrat za dva tyzdne. Mi nerozumel co po nom chcem. Pritom bolo to jednoduche. Stacilo mu povedat sleduj hru - loptu spoluhracov, protihracov a dvolezite je protihracovi co dostava lotu ju zobrat(kym si ju nieze spracuje ale kym ju dostane). Keby som mu to tak vysvetlil pred polrokom robil by to. A jemu na trave hra vyhovuje a v telocvicni nie tak velmi. Cela zima, treningy a turnaje boli dobre,ze behal. Nestratil svoju prednost.

Zverejnené

Dnes bol v Revucej turnaj prvakov az tretiakov. Syn spocital, ze bolo dvadsatdevet deti. Prazdniny - trener srsnov(mal svoj ciel najst talentovane deti) musel presvedcit ucitelov telocviku aby do toho sli. Zucastnili sa vsetky skoly, bolo asi 6 muzstiev. Synova skola mal tri druzstva a ich becko,kde hral syn skoncili druhy. Jeden tretiak(syn), jeden druhak a traja prvaci.  Ja som tam nebol,len sa domnievam - zahral dobre dal 6 golov a jeden sikovny prvak(tohto roku on bol so synom na troch turnajoch kde hrali spolu ,troch kde hrali proti sebe,a viem ze este na jednom bol,vcera na treningu boli spolu v druzstve - teda si to natrenovali) tiez sest golov - na aspon polovicu mu musel isto nahrat syn. Ved tak to ma byt obranca urobi sancu utocnikovi a ten musi trafit malu branu. Z turnaja prisiel vysmiaty a kolko mal ten zazitkov. Ho to bavilo.

Ja dakujem trenerovi srsnom a tym 4 ucitelom, ze to zorganizovali a sa do toho zapojili. Bolo tam mozno patnast hracov co uz hrava a trenuje futbal, ale v tom zbytku ak sa najdu 4 hraci navyse(inak ma to zmysel aj keby sa nenasiel nik), ktorych to zacne bavit by to bolo velke plus pre deti, revucky futbal. Inak som si isty, ze ucitelia telocviku cumeli ako puci ,ked videli ake maju sikovne deti.

Takto sa to ma robit a nevyplakavat ,ze niesu deti. Deti su len ich treba ktomu pritiahnut. Urobit pre ne nieco.

-----------------------

Ak je na vsetkych skolach v rocniku 7 tried, v triede desat chalanov. Tak dvadsat devet z dvestodesat je celkom pekne cislo. Co dnes sportovalo na tej akcii. Mohli sediet doma pred TV. Si zapocitajte este nasu konstatntu 40%,inak z tej konstanty tam hravaju futbal dvaja. Jeden co tam bol je tretiak,ale ma o dve roky viac,ale sikovny a v celku rozumny(hral so synom na troch turnajoch a herne si rozumeli obaja obrancovia). Doplnali sa.

Zverejnené

https://www.tyzden.sk/podlampou/38662/veronika-zuzulova-pod-lampou-chcem-byt-najlepsia-na-svete/

Teraz som v polke zaznamu,nejak strasne dlho to nacitava. A uz mam opticky kabel.  S cim suhlasim. Pre sport jej - spravili vsetko rodicia. Ze si nepamata ako to bolo, ked bola mala - moj syn si nepamata pre mna podstatne co bolo minuly rok ,ale on len taka hovadina - boli sme pozriet sviste na muranskej planine o tom si pamatal vsetko - ze sme ich nevideli ani s dalekohladom, ze sme krmili somare, ale hlavne, ze predtym ako sme tam sli aby sme vedeli ako svist vyzera sme to pozerali na obrazku a ze medzi obrazkami bol aj nakresleny svist s prilbou na hlave a RPG. To si pamatal. Inak to moze byt dva roky dozadu.

Moj syn predchadzajuce roky lyzoval a naucil sa velmi dobre. Podla mna by zisiel hocijaky upraveny svah na Slovensku. Len ja som ho viac v tomto naucit nevedel a preto to pre mna nema vyznam. Lyzovanie je velmi drahe. 

----------

Futbal.  Podla mna je velmi sikovny, lebo viem porovnavat. Bol som na vela turnajoch. Je to kolektivny sport. A maju vela sikovnych deti. A venuju sa im treneri( ktori su dobri). Teda tento sport ma vyznam. Ja ho trenujem - ale len ako doplnok - aby sa zlepsil co mu ide slabsie. Alebo celkove aby bol lepsi.

Velmi dobre sa s nim pracuje(nauci sa rychlo - a to ma bavi) - ak to vydrzi este 5 rokov - na takej urovni aku ma dnes - kludne sa futbalom moze zivit - ak nadalej na sebe bude makat.

Priklad z dnesneho a vcerajsieho treningu.

Ucil som ho nejaku klucku, islo to zle aj desat minut, potom som mu nieco povedal aj tak to nebolo ono, potom som prisiel nato co robi zle a uz to slo. Teda ja som musel pochopit ako sa ta klucka ma spravne urobit  a potom mu to vysvetlit.

Snazili sme sa vcera aj dnes prekopnut branu lavou nohou. Tie deti aj futbalisti ,ktori to nevedia pri tom pokuse ak ako syn sa podoba na mentalne retardovaneho. Ale aky pokrok spravil? Som mu povedal, vykasli sa to podkopavat , snaz sa to len presne napalit. Aby mal svih, ten pohyb. No a dnes to bolo v celku dobre. O mesiac ak si kazdy den da len desat kopov to prekopne mozno z desiatich metrov a neskor sa nauci aj triafat presne. 

Pravou nohou to prekopne z dvadsiatich metrov a kope presne. Do tyzdna kludne moze dat z dvadsatdva, ci styri. Ale ani toto nieje najdvolezitejsie, posielam mu nahravku ,ktoru si ma spracovat a na druhy dotyk vypalit -relativne je vtom uspesny - velmi dobry.

Ja som to dnes skusil s z dvadsat osem,dal lentak tak. Ja som ale nieco podobne robil mozno v patnastich , netrenoval a mne to nikdy neslo. Ja Ked som mal patnast som vedel tak prekopnut futbalovu branu maximalne zo sestnast metrov, mozno osemnast.

Zverejnené

Na tom turnaji - jeden chalan sa pobil s inym. Nahneval sa lebo ma taku povahu. Odisiel domov aj s dresom.

Dnes nan nakrical ucitel. Syn sa ho s este jednym zastal - ze provokoval ten iny chalan. Ze aj syn ho chcel zbit. Ja som sa ho spytal preco si to neurobil? Ved to urob a nies si svoje nasledky. 

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Dnes rano cestou autom do prace a do skoly som si vsimol zrazenu macku. Podobala sa na nasu. Ja som len utrusil snad to nieje Murinka - aj ja som si ju oblubil, zena soferovala,ze tichsie, ze dcera to nezoberie dobre - resp neznesie. Cestou nazad som uz soferoval ja a zena ze sa podoba.  Deti sli macku nakrmit a volali na nu. Ja som chalana poslal, nech sa ide pozriet ci to je ona. Prisiel v pohode som si vydychol, ze to ona nieje a on ze tak na 90 percent je to ona(tu ma prekvapilo, ze vie co su percenta a odhad mal dobry). Nepreslo ju ziadne ine auto. Okrem toho prveho narazu - vodici ju obchadazali. Tak som deti zobral, ze ideme pre nu aj s furikom. Ak ju videla dcera - ze bratovi neveri az kym ju neuvidi. Hned sa rozplakala ak ju videla asi z 5 metrov. Brat ju cestou domov utesoval. Este mi pomahal otvorit branu, skocil pre kluce a otvoril zadnu branu a ked som jej zacal kopat hrob sa rozplakal. Potom doma obaja fnukali a na chodbe sa drzali,objimali. Vravela zena. Isli k rodicom, kde ma dojst moja sestra s ich sesternicou aby prisli na ine myslienky. Skoda, taky je zivot, snad sa poucia.

• Pridať bod 3
Zverejnené

Dam sa spat na futbal. Zacal to jeden dvaja? Venovat sa detom. Pridali sa deti a rodicia.  Nie vela ale na Revucu OK. Trva o uz 4.ty rok -uz tych deti co u nas hrava futbal pod klubom, vznikol aj dalsi(neviem ci je to vyhoda ci nevyhoda - su aj plusy aj minusy).  TIe deti su dobre a sikovne, a v okoli nebudu mat konkurenciu - .Ale co som chcel povedat - aj ucitelia v skolach pochopili ze maju sikovne deti - a na turnaji co sa ho minulom roku nezucastnili sa na to vy######i(turnaj bol,ale neprisli tam ani revucke skoly, prisli chlapci zo Stitnika,teda turnaj nebol)..v utorok boli - bolo 9 skol z okresu.

Priklad na Revucu staci aby trenovalo dvanast deti z rocniku a aby tam bolo 5-7 konkurencieschopnych. Nemame dvanast - ale 4-6 mame velmi sikovnych. No a ten co to zacal - to bude musiet tu latku aj udrzat. Proste najst dvadstat deti doviest ich na trening - nejaky poodbadaju, ale snazit sa aspon desat deti udrzat a nieco ich naucit. Teraz by to by malo byt lahsie. Lebo vysledky maju.

Maju 06 co uz hraju sutaz- 07 a 08(tam je syn) ty su tiez aj sikovnejsi, a 09 deviatok futalistov je dost a velmi sikovni(mozu byt este sikovnejsi), teraz najst desiatky a pokracovat.

Je pre mna radost,ked pridem na nase ihrisko, travu maju velmi dobru, na Revucke podmienky v celku OK aj zabezpecenie.. je radost tam vidiet pobehovat a makat tridsat deti naraz.

Zverejnené

O tyzden ideme na turnaj. 

https://drive.google.com/file/d/0BzgnxexULAavMGluTkVvWDRVUTg/view

V nedelu by mali ist obe kategorie. Tie 07(u nas bude polovicka 08) snad budu do 4teho miesta. To by bolo fajn - toto byva silnejsie obsadeny turnaj(priklad tam chodia co su lepsi Martin, Pohronie(to je ZnH)ci len domaci Junior - to ale neznamena ze v minulosti ked sme s nimi prehravali ze to tu dalsiu nedelu bude podobne),ale ked naposledy ani gol nedostali. A to syn sedel na lavicke a sa ho snazim trenovat aby bol co najlepsi(nemyslim ,len u nas).

09 - keby slo to najlepsie aj z MFK aj Srsnov - boli by velmi silny. Netrenuju spolu. Mozno kvoli nejakej hluposti(niekoho) ani nevyuziju svoj potencial. Snad to bude opacne.

-------

Ja sa uz aj staram u nas na zahrade o travnik. Tri dni sa netrenovalo(syn trenoval ci v klube ci so srsnami,len u nas som setril travnik), pohnojil som ho,poprsalo, zajtra ho asi pokosim a zacneme trenovat.

Ci syn chce trenovat? V podelok ako sme sa vratili z patnast km tury z Fabovej holi, bolo pekne,ze si este zatrenujem so synom. Ale sa mi nechcelo, zena z balkona vola, ze chalan ma o hodinu trening(sms prisla behom dna ked sme boli na kopci),ale ze si dala pivo, ze nemoze, ja sa pytam syna ci chce ist. A on kyval hlavou, ja som bol tiez unaveny a uz mal v sebe nejake pivo ,ze ak chces chod na bicykli. Siel a bol rad  - sa vratil o 7dmej.

------------------------

Co mna fascinuje v utorok(to je den kedy nema trening v ziadnom klube,trenuje so mnou - ale to bola nahoda,lebo ja utorok hravam tenis, len vtedy prsalo cez den nedalo sa hrat) na konci treningu, snazim sa aby sa naucil kopat aj lavou nohou - ako nahravku a spracovanie mu vcelku ide,ale strelu. Ale ze nech skusi konicky. Hod si to na lavu , pravou si to vrat a chyt do ruky. 5 minut mu to nejde - zbiera lopty zo zeme. 5:04 mu to zacne ist. O minutu dve skusa dvakrat kopnut lavou, vcelku mu to ide, ja ze dobre daj to tri krat lavou a bez uz domou, dal to hned dvakrat dobre daj to 4 lavou - dal a potom som ho uz ho vyhnal domov. 

Tie deti ak ich to bavi sa velmi rychlo ucia.

Zverejnené

Este jeden taky trening ako mali dnes a moj syn tam prestane chodit. Lebo to nema vyznam. On ak bude trenovat s o dva rokmi mladsimi sa im prisposobi, teda hrat velmi slabo, ak budu mat take treningy aj s rovesnikmi ako dnes, aj ked syn bol najlepsi, ci sa mozno najviac snazil,ale aj tak to bolo na prd. Ak to ma trener na salame... v nedelu maju turnaj... utocnik  co sa ma vcom zlepsovat,kazdy jeden sa ma ..ide chytat do brany. Druhy brankar co nevie rozohrat nohou, pokotulat loptu, nema rozum si tam kluckuje ..ja nato mozem ######at. Trener im nic nepovie,len ze hraju zle... Nema to zmysel.

Teda na rok bude trenovat so starsimi,ale z inym pristupom trenera. Co ja natrenujem so synom a vcelku mu to ide, ale dalsi level, ja chcem aby to skusal v treningu s chalanmi, ci neskor ak sa v tom zdokonali a si bude verit aj v zapase to pouzije, ale ked kluckuje brankar, neda na treningu jednu rozohravku,lebo tam je chaos a potom co caka ze bude o 4 dni? Zajtra sa so synom o tom porozpravam - ak to nepochopi ... este v piatok maju trening, nemam chut ist ani na turnaj.

Zverejnené

nie je to tak dávno...Flinstone strážil vnučku kým som ja bola v robote a dcéra za dedkom v špitáli, a bol s ňou vonku na dvore pred zariadením. na tráve zbadala krtince, a poďho, začala po nich stúpať...Flinstone sa jej snažil vysvetliť, že kazí krtkovi domček a krtkovi sa to určite nepáči, ale to ju ktovieako nezaujalo, zato ju zaujalo, že krtko vylezie a uhryzne ju. Tak zmenila taktiku, a začala trhať púpavy a v snahe udobriť si krtka "sadila" púpavy do tých kopčekov-krtincov...

raz do týždňa chodí na dopoludnie do škôlky, vraj sa jej tam páči a prejavila záujem tam aj spať. Dcéra chce od septembra nastúpiť do práce, to už malá bude mať 3 roky.

Tá teda vôbec nie je po mame, iba ak fyzickou podobou. Inak celý tato. nechce spievať, pesničky sa jej nepáčia, len máloktoré, ani riekanky či básničky sa jej nechce hovoriť, vždy mi povie: babka, povedz mi to ty! Ani o klavír vôbec nemá záujem. A nič ju nebaví dlhšie ako pár minút. Jej mama bola iná, vedela sa s jednou hračkou hrať aj hodinu, a na klavíri si aj sama skúšala brnkať len o málo staršia od Ninky. Asi bude po tatovi. Ktovie, či bude aj taký športovec ako je zať...ktovie, čo bude, keď pôjde do škôlky a neskôr do školy.... Hlavne aby bola zdravá a aby bola šťastné a spokojné dievčatko, ostatné nie je podstatné.

• Pridať bod 2
Zverejnené

Vilma, Ty,  už máš aj vnučku, ktorá bude mať 3 roky. Je to úžasne, už len čítať. :) Veľký dar,  a tak ako píšeš, hlavne  nech je Ninka, zdravá a aby bola spokojná, šťastná.  Nech Vám rastie pre radosť.

Minule ma kamarátka,  pozvala k nim domov na kávu,  mala pri sebe tiež svoju vnučku Lili, tiež podobne vo veku ako Ninka,  a medzi rečou mi Lili, povedala: " Moja babka je výýýbojna kuchájka!" :) Milá, úprimná, spontánna..

Kútiky úst mi roztiahlo od ucha k uchu, oči zažiarili a srdce tancovalo. Deti sú úžasné! :objimacka:

• Pridať bod 1
Zverejnené

za "výbojnú kuchájku" ma asi naša Ninka neoznačí, lebo keď je u nás, vždy si donesú jej stravu, nemôže nič, kde je mlieko a vajcový bielok, nemôže paradajky, ani taká tá klasická babka, čo kúpi vnučke čokolády koľko hrdlo ráči, nemôžem byť. Ostáva mi len ovocno-zeleninový drink na Nutribullete mixovaný, niekedy sa ide zadrhnúť, a niekedy za ňu dopíja mama...

Ja som včera do večera trčala v robote, a dcéra musela do trafiky namiesto zaťa, a tak Flinstone šmýkal po Ninku do škôlky. Už tam aj spala. Dokonca sa aj rozjedla, donedávna ak aj čo to zobla, vždy to bolo len trošku, a odkedy chodí do škôlky, každú chvíľi zahlási, že by niečo jedla, že je hladná.

Keď som vošla do bytu, tam ticho, a malá mi zavolala z izby, že práve uspáva bábiku a zvieratká, tak nech sme ticho, nech ich nepobudíme...i mala ich uložených na vankúšiku a prikrytých tým takým podritníkom čo máme na stoličke.

A toto má asi po dedovi (Flinstonovi) plus po svojom otcovi dokopy.KeĎ prišiel Flinstone do tej škôlky po ňu, Ninka s plechovým ksichtom zahlásila pani učiteľke, že to nie je jej dedko, že toho uja nepozná. nakoniec ale s dedkom šla pekne von a potom k nám, keď som došla z roboty, trónila u nás. A potom na otázku, prečo povedala pani učiteľke, že dedka nepozná a že to nie je jej dedko, zahlásila:

"Ja som len zautovala!"

No, pekný žart, chudák Flinstone bol chvíľu za úchyla, čo berie cudzie decká, než sa to vysvetlilo...fakt som nevedela,či sa mám smiať, alebo čo.

Aj zo mňa si už uťahovala, nepamätám si čo to bolo, ale vtedy som pochopila, že srandičky jej nie sú neznáme. Ak sa to vyvinie tak, že si bude robiť srandu, a pritom znesie aj ked si niekto urobí srandu z nej, určite jej to uľahčí život, a bude to fajn. To si budeme dobre rozumieť. :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja len kratko pred turnajom. Uz trening nemali - co je velka chyba. Ja byt na mieste trenera pristupoval by som k tomu inak.

Ja som si myslel, ze vcera aj trening mat budu,nemali normalne mali mat vo stvrtok, ja som mal nahlasene auto v servise na stvrtok, potomsom to preodil na piatok. A kedze sme tam boli a ziaci mali trening som poziadal trenera,ci moze s nimi trenovat. 

Zajtra - nema ist pre chorobu jeden sikovny utocnik. Teda utok to bude mat tazsie. Ono ten hrac da mozno len jeden gol, ale dalsi dvom svojim pobytom na ihrisku zamedzi(nieco pripravy) - a dalsie dva by nedostali - keby ostatni si stihli odychnut. Kazdy hrac je dolezity. 

Ak to bral trener, bral som aj ja so synm som uz netrenoval. Lebo natrenovane ma. On len musi pochopit,ze to co ma natrenovane musi vyuzit,..skusit.

Zverejnené

Neboli sme vo forme, velmi zla hra. Ale vitaza sme dali. To sa vzdy pocita. Syn hral dobre, nepresiel ani nenahral cez neho utocnik, smerom dopredu v podstate nula bodov,ale ako obranca dobre,ci velmi dobre. Dve zapasy vyhrali, dve remizovali a prehrali s Lipanmi. Inak to je ovela lepsi klub ako my - maju viacej deti viac rocnikoch. Bolo tam 6 druzstiev,ale kvalitnych pre nas, utocnici- ci iny hraci vedeli ako sa hra futbal. 

Nasi hraci nemali formu skoncili 4ty ale mali jedenast bodov ako druhe Lipany a treti Bardejov- co je klub co hra so svojimi hracmi detmi prvu ligu. Teraz pozeram ,ze jedenast bodov - turnaja sa mali ucastnit aj Pohronci,len nedosli teda tam su tie tri body.

Zverejnené

No dnes mali deti 4.ty trening za tyzden. Dostali zabrat, keby to bolo minuly tyzden mohli ten turnaj vyhrat - mozno. Viezol som do KE trenera a sme sa rozpravali.

Ale co chcem povedat , aj ked mali to skoro kazdy den, na ihrisku bolo u troch treneroch aspon tridsat deti. A o bola krasa pozerat - krasne ihrisko, pekne pocasie a deti makali, rodicia ich tam dovedu, treneri ak maju zaujem makat budu. Ak to do buducna pojde takto dalej, ak z kadej triedy na futbal sa daju aspon traja mozu mat kopec deti, zatial to nasliapnute maju dobre. Teda ak to o tie dva tri roky tie 06,07 a 08 urobia prvu ligu, budu mat deti aj na ligu v jednotlivych mladsich rocnikoch. Ak tam bude trenovat 70-80 deti - uz aj mesto da peniaze na mladez. To by bolo ze dvadsat percent chalanov hra futbal. 

Inak v miulosti tu ozaj prva liga bola - to synov trener mi rozpraval v aute - bola futbalova trieda v skole,trvalo to 6-7 rokov odtial je aj Gyomber aj Breznanik,ale zavreli skolu a skoncilo to a prestalo sa trenovat. Jedina 05 hra futbal. Aj to ma len stastie, ze niekto zacal s 06.  

Teda ti co fnukaju, ze je malo deti(nechce sa im) a rodicia su nezodpovedni ci na to kaslu, nieje to pravda, v KE sme boli na desiatich autach - dvadsat deti dvadsat rodicov. A traja treneri. Teda detom sa chce aj rodicia maju zaujem - ak maju zaujem treneri. Inak ak hraju decka futbal uz to zaujima aj ucitelov v ich skolach. A ta pauza medzi tymi co sa ucili v tej futbalovej triede a tymi nasi mi detmi ta je patnast rokov - teda som zvedavy kto v Revucej ci okoli bude hrat futbal. Podla mna nik,lebo nik to nebude vediet. Presne ako v hokeji.

Zverejnené

...... v KE sme boli na desiatich autach - dvadsat deti dvadsat rodicov. A traja treneri. Teda detom sa chce aj rodicia maju zaujem - ak maju zaujem treneri. Inak ak hraju decka futbal uz to zaujima aj ucitelov v ich skolach. A ta pauza medzi tymi co sa ucili v tej futbalovej triede a tymi nasi mi detmi ta je patnast rokov - teda som zvedavy kto v Revucej ci okoli bude hrat futbal. Podla mna nik,lebo nik to nebude vediet. Presne ako v hokeji.

kedysi ked ešte moje dievky boli malé a staršia chodila na gymnastiku (mala 4 - 6 rokov), tak sme to robili tak, že  rodičia sme sa vždy dohodli, kto deti z nášho okolia pozbiera a dovezie. Niekedy rodičia deti podonášali, ale jeden tam ostal a potom deti poroznášal domov, ostatní si šli po svojom. Tak sme sa striedali. A prišlo mi to celkom rozumné. U vás ste neskúšali podobný systém? Neviem, do akého veku deti musia mať sedačku, ale aj keby len po dve decá šli v jednom aute, ušetrilo by to čas polovice rodičov, polovicu benzínu, a šetrilo by to aj životné prostredie. A samozrejme že nie furt tí istí by chodili...neuvažovali ste o niečom podobnom?

Včera sme zas mali u nás vnučku, jazyk jej pracoval o 106...

Vyliezla na gauč a chcela skákať, nuž to som jej zatrhla. Hovorím jej:

Ninka, toto nie. Skáč radšej na posteli, ale tu nie, to je úzke. To by som teda nebola šťastná, keby si tu PRIšLA K ÚRAZU.

A ona v momente prestala a takým tenkým skomírajúcim hláskom, okále jak taniere:

Babka, a ty by si nebola stastná, keby SOM PUISLA?

Zjavne nechápala slovné spojenie prísť k úrazu, chudinka malá, myslela si, že ju tam nechcem...

Iné mi neostalo, len jej vysvetliť, čomu by som nebola šťastná, od slova do slova...bobo chápe každé decko.

Zverejnené

Na treningy si vozi deti najcastejsie kazdy sam, ci idu teraz ked je teplo na bicykli(samozrejme ak niekto nemoze a sa dohodnu mu odvezie dovezie inz rodic). Ale Revuca je mala, ak ma clovek cas nieje problem. Male deti ten druhy klub si trener, ci nejaky rodic co mu pomoze vyberie deti zo skoly. 

Na turnaje sa zideme na parkovisku pred obchodom. Ak je prebytok aut sa tam nejake necha a do aut idu trebars dvaja rodicia a dve deti, do vacsich aut aj viac ludi.

Zverejnené

slimak,

včera som náhodou našla jeden článok, priam stvorený pre rodiny - rodičov a športujúcich detí - presne také, aké ste vy.

zverejnil ho začiatkom mája Washington Post, a prebral už kde-kto: je to vyslovene o stravovaní malých športovcov, vycháda nielen zo znalostí rodiča, ale je potvrdené vážnymi športovcami, a má to logiku.

https://dennikn.sk/446450/co-by-mali-jest-mali-sportovci-pred-zapasom-i-nom/

Píše Casey Seidenberg, text uverejňujeme so súhlasom Washington Post

Často som premýšľala, či by moji chlapci viac počúvali moje poučovania o strave, ak by som bola hviezdou NBA alebo NFL, a nielen ich mamou. Vedia sa nadchnúť reklamami, v ktorých profesionálni športovci odporúčajú nápoje alebo tenisky. Áno, dopriala som im niekoľko párov obuvi značky Kobes, a napriek výživovým faktom, ktoré som im vysvetľovala, verili, že nápoj Gatorade je najlepší.

Moje špekulácie sa potvrdili, keď som mala možnosť rozprávať sa s Melvinom Gordonom, hráčom San Diego Charger. Odrazu všetko, čo som kedy povedala, znelo viac „cool“, len vďaka tomu, že to isté hovoril aj profesionálny športovec.

Keď moji synovia zistili, že Gordon vraví, ako mu správna výživa dodáva energiu, že voda tromfne energetické nápoje, že kľúčové sú vyvážené raňajky a mladí by mali správne jesť už od detstva, zrazu sa začali zaujímať o zdravú stravu. Napríklad môj sladkosti milujúci syn odmietol spoluhráčove cukríky a uprednostnil slnečnicové semienka a hrozno.

Spomedzi všetkých aspektov športovej kariéry mládeže sú dve oblasti, nad ktorými majú absolútnu kontrolu oni sami: čo jedia a koľko hodín trénujú. Áno, rodičia môžu najať súkromných trénerov, šoférovať naprieč krajinou na turnaje, kupovať špičkový výstroj, ale sú to deti, ktoré môžu jesť zmysluplne a tým získať prevahu, obzvlášť, ak potrebujú energiu na zničujúcu poslednú tretinu druhého zápasu dňa.

Deti vo veku trinásť až osemnásť rokov prechádzajú pubertou a toto obdobie rastu prináša zjavné fyzické zmeny, ale aj rastúce množstvo energie, ktoré telo vyžaduje. Štúdie ukázali, že nesprávna strava nie len že môže ovplyvniť ich športový výkon, ale aj celkový rast a vývoj, o akademickom prospechu nehovoriac.

Takže: ako by sa mali mladí správne „natankovať“? Tu sú moje rady:

Kedy jesť?

Noc pred zápasom: Začnite s pravidelnou hydratáciou. Sŕkať tekutiny dlhší čas je lepšie ako si tesne pred športovým výkonom naliať do hrdla celú fľašu. Berte si so sebou vodu, kamkoľvek idete.

Raňajky: Nevynechávajte ich, zvyšujú energiu a posilňujú metabolizmus na celý deň. Je dokázané, že tí, čo raňajkujú, sa dokážu lepšie koncentrovať, zvyšuje to ich pohotové myslenie a schopnosť riešiť problémy. Raňajky zvyšujú množstvo energie, ktorú zo seba dokážu svaly vydať.

Krátko pred zápasom: Ideálny čas na jedlo je dve až tri hodiny pred zápasom, takže telo má čas stráviť, čo ste zjedli, a využiť živiny. (Pre vás, rodičia, to znamená, že niekedy bude večera hneď po škole a niečo malé pod zub po tréningu alebo po jedle.) Podľa knihy Cynthie Lairovej - Feeding the Athlete - „jedlo bohaté na uhľohydráty pred zápasom alebo tréningom je kľúčové, aby svaly mali dosť energie a mohli pracovať naplno. Keď je hladina glykogénu nízka, sme pomalší, slabší a nedokážeme sa dostatočne sústrediť.“ Nesmiete jesť hodinu pred tréningom alebo zápasom, trávenie odpútava telo od výkonu a plný žalúdok je náchylný spôsobovať kŕče.

Polčas: Najlepšia desiata počas prestávky je ovocie bohaté na vodu, napríklad pomaranč, melón, hrozno, ananás alebo jahody. Dodá telu glukózu, hydratuje ho a nijako neobmedzuje výkon.

Po zápase: Náročný výkon spotrebuje veľa energie a vy ju musíte znovu doplniť.  Štúdie ukázali, že svaly dokážu obnoviť glykogén omnoho rýchlejšie, ak hneď po zápase alebo po tréningu prijmete dostatok uhľohydrátov. Ak máte v ten istý deň, alebo zajtra ešte jeden zápas, doplniť glykogén je ešte dôležitejšie.

Čo jesť?

Uhľohydráty sa v tele menia na energiu rýchlejšie ako akékoľvek iné potraviny, takže sú neodmysliteľnou časťou výživy športovca. Skúste ovocie, zeleninu, hnedú ryžu, ovsené vločky a celozrnný chlieb alebo cestoviny.

Bielkoviny sú dlhodobejším zdrojom energie, pomáhajú budovať a obnovovať svaly aj tkanivo. Regulujú aj svalové sťahy a množstvo vody v tele. Dobrým zdrojom bielkovín sú vajcia, mäso, ryby, strukoviny, oriešky, semienka a mliečne produkty. Mladí atléti rozhodne potrebujú o čosi viac bielkovín ako ich nešportoví rovesníci, ale nie je pravda, že potrebujú obrovské množstvá. Adekvátne je asi o 15 percent viac, ako je bežné množstvo kalórií prijatých za jeden deň. Tuky sú sekundárnym zdrojom energie pre telo. Budujú mozog, podporujú rýchle myslenie na ihrisku. Dobrým zdrojom je avokádo, oriešky, semienka, ryby, mäso a olivový olej.

Voda podporuje všetky telesné funkcie. Štúdia Kanadskej pediatrickej spoločnosti z roku 2013 hovorí, že „atletický výkon môže byť ovplyvnený tým čo, koľko a kedy atléti pijú“. Pite vodu pred, počas aj po zápase, aj ak nie ste smädný.

Autorka je spoluzakladateľkou nutričnej vzdelávacej spoločnosti.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja som si musel najst original,lebo clanok je zamknuty,ale hlavne som chcel aby si to precitala zena(a ako ze mne to musi prelozit). Ona pripravuje jedlo. Samozrejme asi je to velmi dolezite. Chalan ma dvadsatsest kil. Keby  bol o 5 cm vacsi a 7 kil tazsi by sa mu ai lahsie hralo. Ale moze to byt o pol roka,ci rok?

Vcera mali 6sty trening od turnaja -teda za 9 dni, dnes zrejme bude dalsi. Keby sa takto pripravovali pred turnajom boli by ovela lepsie pripraveny na turnaj. Preco teraz tak trenuju? Neviem, bud je lepsie pocasie,viac casu, ci nejaky dolezity turnaj? Asi len trener videl ako sme na tom s ostatnymi.

Chalan robi pytagoriadu uz pre piatakov a vyriesi 9 az jedenast prikladov sam. Jeden dva priklady,len preskocim,to nevie a nechce sa mi ho to ucit(priklad rimske cislice). A ten zvysok mu vysvetlim, vcom tom priklade islo a ako sa to da pocitat. Proste aby pochopil zadanie. 

Zverejnené

Chalan mal problemy v zrychleni. Rebrik.

Chcel som ukazat ako to robia dospeli ,teraz nenasiel, tie ich nohy boli rychlejsie ako ihla v sijacom stroji.

Ale ci sa chalan zlepsil, podla mna isto  -  zajtra sa pozriem ako to bude realizovat,

Zverejnené

neviem, čo mi to napadlo, v piatok ráno prv ako som šla do roboty, uvarila som granatír. Použila som k tomu bezvaječné cestoviny. Po robote som ešte šla na poštu vybrať otcovi nejakú zásielku. A ked som prišla domov, už u nás trónila dcéra aj s malou. A vraj malá zblajzla kopec toho granatíru a šla sa za tým zadrhnúť, aj dcéra si dala a neostalo skoro nič.Dobre že som to ráno spravila a neodkladala až na večer a že som ani neviem, prečo, použila bezvaječné cestoviny...

teste pred tým ako odišli, sa Ninka rozbláznená rozbehla s pišťaním k ležiacej Vike, chcela ju pohladkať, ale Viki, ktorá ležala v kúte a nemala kam ujsť, sa jej zľakla a ohnala sa na ňu labkou. Ani nevytiahla pazúriky, ale aj tak ich nemá ostrihané a tak ju trochu škrábla. Malá spustila taký rev ako keby ju na vidly brali, nuž som jej to postriekala AloeVera sprayom, že zajtra ani nebude vedieť, že tam niečo mala. Dobre že to nebola Šiva, lebo to by zas dcéra pindala a pasovala to chúďa za čertovho pomocníka, pred rokmi som mala problém s ňou kvôli Šive . Takto aspoň že mala toľko rozumu a vysvetľovala malej, že mačka sa niekedy môže zľaknúť a aj keď nechce ublížiť, môže ju poškriabať, a tiež že niekedy sa chce hrať a zabudne zatiahnuť pazúriky a potom poškriabe. No, hádam sa malá poučí, že nie vždy musí mať mačka chuť na hranie s ňou. No to je toho, ja som ako malé decko čo som rozum začala brať, bola furt doškriabaná od mačeniec a doďobaná od sliepok a doštípaná od husí, a nič sa mi nestalo, ani ma nenapadlo sa na tie zvery hnevať a moja mamka čo ako bola na nás háklivá, nikdy nerobila za to cirkusy, keď nás škrábla mačka alebo ďobla nejaká hydina. Budiž jej to ku cti. naučilo nás to  rešpektovať potrebu a povahu zvierat, ale nijako nám to neubralo z nášho dobrého vzťahu k zvieratám. Dúfam, že malá z toho vyrastie a nebude taká cimfrlína.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Doskriabat vie najviac ak si pamatam tutuli mutuli zajacik. 

Zverejnené

https://drive.google.com/file/d/0BzgnxexULAavNGR5UVVoUENtTGM/view

posledny turnaj. Chalani dostanu zabrat,nielen nasi aj superi. So zvedavy ako to nasi zvladnu. Na takyto turnaj potrebujes siroku lavicku a mat velmi dost natrenovane. Velke ihrisko. Velke brany . 6 hraci v poli. Isto si daju 06 a 07 u nas taky predzapas. Aby 07 sa aspon trosku zorientovali. Pre 06 by to nemal byt problem na takom ihrisku odohrali sutaz na jesen aj jar. 

Čo sa samotného futbalu týka, tak si myslím, že dosť pomohla aj miniliga napríklad Slavošovciam, ktoré išli výkonnostne hore, tak isto aj Dobšiná a aj FAGB.

Čítajte viac: https://gemer.korzar.sme.sk/c/20544988/fagb-miniliga-uzavrela-uvodny-rocnik.html#ixzz4jRplUaVz

My sme sa na tej minilige ako MFK zucastnili cca tri,4 krat , z Revucej a srsne boli dva krat.  Ale len pre priklad -- slavosovce sa zlepsili - je tam fotka modro tmavych chalanov. Ja smekam klobuk pred chlapom co ich k tomu vedie. Len oni aj ked budu o hlavu vacsi budu pomalsi aj menej silni. Od nasich 07 dostali 5,6 nula. A ten trener po nich pokrikoval, ze nevedia behat. Proste minimalne rok dva musia trenovat, ale to mali zacat pred   tromi rokmi.  To sa uz neda dobehnut, aj ked su to romovia. V Tornali su zas dvaja romovia ,co trenovali zrejme aj starsi ak budu hrat proti nam aj narok - to my budeme musiet vzspekulovat ako cele muzstvo 7hraci daju dole tych dvoch. Proste nemozu dostat ani nahravku. Lebo potom je gol.

Zverejnené

uff, netuším, čo sa to deje, ale naša vnučka zrazu otočila o 180 stupňov a zrazu je z nej mamin cecek, len čo sa mama od nej na meter vzdiali, už reve ako keby ju an vidlY brali, už v stredu Flinstona nechcela ani vidieť, zo škôlky ju zobral a u nás to ešte nejak prežila, ale už bola ufňukaná, a keď prišla mama, chytila sa jej ako kliešť a keď šli domov, len na ruky a na ruky, dcéra je na začiatku gravidity a moc nechcela dvíhať malú, Flinstone že ju zoberie on, ale nechcela k nemu ani za svet. A vyvrcholilo to v piatok. Pôvodne mal ísť Flinstone pre ňu do škôlky, tentokrát spolu so mnou, ale dcéra volala, že zmena, malá ani do škôlky nechcela, nechcela sa pohnúť od nej, a tak že máme úprísť za nimi do stánku, vraj ju zoberieme na najbližšie ihrisko, ale aj to padlo, lebo malá revala jak tur, keď ma zbadala, ako keby videla strašidlo, mamy sa chytila za nohu a len na ruky k nej, no chudák zať, všetkých zákazníkov mu odplašila. Ani ku mne, ani k Flinstonovi, ani za svet, a len na ruky a na ruky. K mame. Nás nechcela ani vidieť až kým nepadlo 18 hodín a stánok sa nezatvoril. Vidina toho, že idú domov, už zastavila rev, ale ani tak nechcela nikoho z nás, jedine že začala trochu komunikovať a prestala revať.

Ani dcéra a ani my netušíme, čo sa to zrazu stalo, doteraz k nám rada chodievala a mamina neprítomnosť ju netankovala, nevieme, čo zrazu toľká zmena.

hypoglykémia máva také prejavy, že ľudia sa zrazu správajú inak ako bežne, tak dúfam, že nič také to nebude, Už len cukrovka je to, čo "potrebujeme". Dúfam, že tentokrát som sa v diagnóze pomýlila. A že to je len nejaký rapel, ktorý ako prišiel, tak odíde...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov