Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

alamo's Blog

  • zápisov
    25
  • komentárov
    9
  • zobrazení
    85 652

III. Ako zaplatiť za výpravu na Mesiac?


alamo

1 915 zobrazení

Existujú aj nejaké iné "recepty", ako začať bežne cestovať do kozmu, a to tak, aby to šlo bez asistencie politikov, a teda aj stabilnejšie?

 

Aj v téme na fóre, bola spomenutá "ťažba komodít" pre priemyselnú výrobu.
Je to pekná myšlienka. Je však dosť problematická.

 

Napríklad ťažba na asteroidoch, v poslednej dobe sa o nej v médiách, objavilo mnoho nadšených správ. Väčšinou sa v nich však nedozviete, že aby sa ťažba aj na zemskom povrchu vyplatila, potrebujete nájsť "rudnú žilu" alebo "ložisko" s ekonomicky významným podielom (percentuálnym zastúpením) toho čo chcete ťažiť. Pretože ak za desať eur "preosejete" x ton "hlušiny", a získate tak vzácny kov za päť eur, prerobíte aj gate.
Je teda zaujímavé keď počujete, že v tom alebo hentom asteroide je veľa napríklad irídia, ak je nedostatočne "diferencované", rozptýlené v "hlušine", tak sa jeho ťažba jednoducho nevyplatí.

 

Čokoľvek vo vesmíre budeme ťažiť, bude to vďaka výške vstupných investícií, plus cene za prepravu po dopravení na zemský povrch "drahšie ako zlato", a rozhodne drahšie ako keby sa to ťažilo na povrchu zeme, aj keby bolo treba dodržiavať extrémne prísne pravidlá ochrany životného prostredia.
Dokonca, aj keby cena za dopravu do vesmíru a návrat z neho, napríklad vďaka viacnásobne použiteľným nosičom významne poklesla, aj tak by to bolo drahé.

 

Aj ťažba nerastov z hlbokého oceánskeho dna, vychádza dostupnejšia a lacnejšia ako ťažba vo vesmíre. Existuje na ňu množstvo plánov a projektov, už niekoľko desaťročí, a predsa sa s ňou dodnes poriadne nezačalo.

 

Existujú plány na ťažbu "hélia 3" na mesiaci, dokonca existujú plány na ťažbu "antihmoty" pozitrónov v radiačných pásoch okolo zeme.
Plány na stavbu obrovských solárnych elektrární na orbite, v podstate "ťažbu energie" na zemskej orbite.
Verte tomu, že keď sa na ktorýkoľvek z týchto veľkolepých plánov pozriete bližšie, objavíte nejakú "zašmodrchaninu", celú haldu problémov. Poviete si "toto dnes bohužiaľ, ešte nie je možné".
A potom skončíte pri jednoduchom poznaní, že ťažba a výroba vo vesmíre má zmysel, teda aspoň spočiatku by ho mala, jedine pre miestnu lokálnu spotrebu. Doslova ISRU "in-situ resource utilization", pre nejakú vesmírnu kolóniu, v ktorej by žili kolonisti.

 

Existujevôbec niečo, čo by sa vyplatilo dovážať na Zem, z vesmíru už dnes?
Muselo by to byť niečo s veľkou "pridanou hodnotou", niečo ako sú vedecké objavy, dáta a nové poznatky, ktoré už dnes predsa vo vesmíre "ťažíme" každodenne.
Podľa mňa doslova dovážať "myšlienky".
Napríklad keby do vesmíru, letel umelec, výtvarník alebo sochár, ktorý by svoju myšlienku dokázal "zhmotniť"..
..moment niečo mi to pripomenulo.
Anagumanga a jeho kamennú mincu.
Yap_Stone_Money.jpg

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov