Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

alamo's Blog

  • zápisov
    25
  • komentárov
    9
  • zobrazení
    85 642

II. Ako zaplatiť za výpravu na Mesiac?


alamo

2 144 zobrazení

Nápad doviezť z Mesiaca, náklad kameňov, rozpredať ich ako komoditu, a takto zaplatiť za výpravu, už mal kde kto, nič nové pod slnkom. Nikto sa na to nedal, má to totižto, jednu zásadnú chybu.

 

Čo sa stane, keď druhá výprava, donesie ďalšie kamene, tretia ďalšie, a štvrtá ešte viac?
S Mesačných kameňov, sa stane dostupnejšia vec, ich cena klesne, postihne ich "inflácia". A nielen tie, čo donesú neskoršie výpravy, ale aj tie predchádzajúce, celú komoditu "Mesačné kamene".
Zarobíte stále menej, presýtite trh, až nakoniec nezarobíte ani na to aby odštartovala ďalšia výprava, celý podnik sa zastaví, a skrachuje, možno dokonca splasne ako investičná "bublina".
Ani zákazníci čo by od vás kamene kupovali, by neboli spokojný, najprv im predáte kamene za milióny, a potom doveziete ďalšie, ktoré budete predávať za "babku"?
Preto ani nenájdete investora, ktorý by do takéhoto podniku šiel, a vložil svoje peniaze. Investori sa už zväčša poučili, na podobných takýchto veciach z minulosti, ako bola napríklad "Holandská tulipánová mánia", a iné "zábavné" udalostí.

 

Dalo by sa to nejako obýsť, aby to fungovalo lepšie, než obchod s tulipánovými cibuľkami?

 

Pozrime sa čo sa dialo, s cennými kameňmi na ostrove Yap.

 

Pár storočí po tom, ako Anagumang doviezol prvý kameň. Priplávala v roku 1871 na ostrovi plachetnica a na nej kapitán David O'Keefe, kamenné peniaze domorodcov ho veľmi zaujali. A dostal perfektný nápad, keď tie kamene považujú za cenné, tak ich bude vyrábať - ťažiť na Palau on sám, a kupovať za ne od domorodcov kokosovú kopru.
Samozrejme O'Keefe, neťažil kameň jednoduchými nástrojmi ako domorodci a nedopravoval ho na vratkých pltiach, on používal dynamit, oceľové kamenárske náradie, a dopravoval ich na veľkej lodi. Dokázal ich vyrobiť naozaj veľa, preto nastalo nevyhnutné, začala sa inflácia.
Bola však veľmi zvláštna.
Domorodci si veľmi dobre uvedomovali, že medzi mincami ktoré im vozil O'Keefe, a ktoré už pár storočí používali, je istý jemný rozdiel. Tie O'Keefeho mince, nemali žiadny poriadny príbeh. Nikto pri ich ťažbe neumrel, nijako neriskoval život na nebezpečnej výprave, nenadrel sa ako "kôň" pri ich zhotovení, a predovšetkým nedali sa o nich vypočuť žiadne zaujímavé príbehy, čo rozprávali starci večer pri ohni.
Jednoducho povedané "boli NUDNÉ".
Preto trvali na tom, že tie ich tradičné a staré Rai sú lepšie a drahšie.
Skrátka a dobre, inflácia postihla, akurát mince od O'Keefeho, a úspor čo mali domorodci odložené v "Anagumangoch" sa nijako nedotkla.
..
Toto isté musí zákonite zafungovať, aj v prípade, že niekto usporiada výpravu na Mesiac. Zhotoví tam mincu Rai z mesačného kameňa, a povie "toto je peniaz".

 

To isté ako keď, si za starú bankovku, mincu, alebo hoci aj poštovú známku, ktorú nájdete niekde v skrini po prababke, vydanú možno vládou ktorá dodnes "netrvá", a za ktorú by ste si v dobe jej platnosti nekúpili ani len "košeľu", dnes zrazu kúpite "auto", vďaka jej historickej hodnote.

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov