Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

tej vojne a konfliktu nerozumiem. Povedz nejake priklady.

A so zidmi to nebude take jednoduche, bankari boli medicejski a ti to dopracovali az na papeza :), sice az do reformacie to nebolo uplne kosher ale pogromy boli aj potom.

Ja som sa wysky(ho) pytal, aby ponukol nabozensku vojnu v Europe za ktoru moze,nim tak kritizovana, invizicia a on ponukol kriziacke vypravy a tridsatrocnu vojnu. Ja v tom nevidim nejaky "kus prace" inkvizicie.

A k tym Mediciovcom, no asi vynimka potvrdzuje pravidlo. Na takeho jedneho Mediciovca pripadalo 1000(?) SZČ zidovskych buducich obeti pogromov :( .

Zverejnené

Informátorko

Ty si snáď vymýšľaš... :) Tridsaťročnú vojnu som ti tu uvádzal???? :( A kde???? To máš na mysli stavovské povstania?

Nože neprekrúcaj a daj už konečne tie príklady, kedy inkvizícia zabránila náboženským vojnám (konfliktom), čo si uviedol ako jej prínos.

To co ti zneje je mozno len ozvena v tvojej hlave Nepotrebujem obhajovat inkviziciu.

Tak prečo to robiš?

Napisal som tam toho trochu viac, skus to citovat cele.

Nie je to potrebné. To, čo som citoval, abolútne stačí ku tomu, čo som chcel povedať. A stačí to aj na dokreslenie rozporov, v ktorých sa zmietaš. A to nie je len môj názor...

Na to su viacere vysvetlenia

Ty si bol vždy a stále si taký alternatívny... :) To sa musí nechať. :)

Ako pokus moze byt, lenze od teba som chcel daco ine. Co keby si to skusil znova ?

Ako som písal vyšie, to už zvládneš sám... :)

Na to co si povodne sluboval, ze tych prikladov mozes vysypat vela, je to ale slabe.

To sa týkalo niečo iného, upresnite si to pán dvorný "faktograf". :)

Pozabudol si inak odpovedat na otazku, za co bol Bruno vlastne upaleny. Celkom by ma tvoja predstava o dovode zaujimala.

Otázka bola predsa iná, a na tú som ti odpovedal...

Opatovne si mylis inkviziciu s dacim inym. Vyhananie diabla z ludi maju v referate exorcisti.

Ten diabol tam bol použitý obrazne... :) Skús sa trochu dokladnejšie zamyslieť..

Paci sa mi, ako si vzdy prisposobis argumenty, pokial na prvy krat "nesadnu".

No to tu vytýka ten pravý, ktorý máva hneď niekoľko vysvetlení po ruke. :)

Povodne si tvrdil, ze je to cirkev husitska a posobi len v Cechach, teraz to uz moze byt aj cirkev ceskoslovenska husitska, a to ze posobi nielen v Cechach si nenapadne vynechal.

:zubiska: Sa mi páči ako ti odrazu detaily vadia. Samozrejme, keď ide o druhých ľudí. Sám si bagatelizoval svoj nezmysel o tendenčných filmoch, ktoré sa majú na tému inkvizície, na obyčajný detail a odkázal si do inej témy, ale sám tu naťahuješ jeden malý detail ako gumu na trenírkach.

Samozrejme, ze ma to neprekvapuje. Ked mozes so svojim technickym vzdelanim napisat, ze nejaka budova ma hranolovity podorys, a aj sa pod to podpisat, tak taketo drobnosti vo faktografii su popri tom ozaj zanedbatelne.

Ak dovolíš, aj ja mám právo na omyl, najmä pri návale práce. Ale vidím, že si si obligátny podpásový úder neodpustil. Hm, mám na teba prichystané tiež voľačo, viem, s kým mám dočinenia. Takže ak bude treba....

Zverejnené

Ale ok, viem čo so chcel napísať :) Tak by som ťa poprosil o nejaké príklady, kedy sa invizícia o niečo také zaslúžila, čo tvrdíš. Lebo ja viem skôr o opačných príkladoch. A hneď ich aj sypem :(. Predovšetkým je tu osoba Jána Husa a následné vojny proti Čechám a husitom. Potom by tu boli križiacke výpravy do Jeruzalema proti Saladinovi. A tretí príklad pochádza z Nemecka a ide o osobu Martina Luthera a jeho reformáciu. No a určite by sa niečo našlo aj v stavovských vojnách v Uhorsku, ktoré majú svoje zárodky v spomenutej reformácii.

Čo sa týka náboženských vojen - tie v Európe existovali. Jednou z príčin vypunutia stavovských povstaní bola aj násilná protireformácia zo strany Habsburgovcov. Rovnako ako vojny európskych panovníkov proti husitom mali náboženský podtón, snáď ešte výraznejší ako to bolo v prípade stavovských povstaní. To len tak na margo tvojich poznámok o neexistencii náboženských vojen, ktoré mali byť minimalizované zo strany inkvizície. To je z mojej strany všetko ku náboženským vojnám.

Zverejnené

pre wysky;

Ten druhy prispevok si napisal:

23. september 2011 - 05:43:32

PS. Dnes cestujem a vratim sa 8-9. 10. 2011. Nebudem mat pristup k internetu.......takze na pricine nebude nezaujem :)

Zverejnené

tej vojne a konfliktu nerozumiem.

To nič, to len informator napisal:

IMHO, stredoveka inkvizicia minimalne minimalizovala sirenie nabozenskych vojnovych stretov v Europe......ci uz obcianskym, alebo medzistatnym.......a to je nie prinos?

Odvtedy už len špekuluje a krúti sa okolo toho, pričom sa mu nepodarilo dodať žiadne argumety ma podporu tohto svojho tvrdenia.

for informator: ja viem čo som napísal. Len stále mi u teba chýba ukážka, kde som mal v tejto téme spomínať tridsaťročnú vojnu.

Samozrejme, ze ma to neprekvapuje. Ked mozes so svojim technickym vzdelanim napisat, ze nejaka budova ma hranolovity podorys, a aj sa pod to podpisat, tak taketo drobnosti vo faktografii su popri tom ozaj zanedbatelne.

Inak elfant, toto je už tvoja druhá narážka na moje vzdelanie. Prvý krát to bolo ešte na Post fóre v téme o 2.svetovej vojne, kde si mi odkázal, že mám s otvorenými ústami sledovať, keď ty píšeš o histórii, lebo si ju vraj študoval. Ale keď ja budem písať o strojárstve, to budeš zase ty robiť niečo podobné. No, pravdupovediac sledoval som a nestačil som sa diviť tvojim "vedomostiam", ktoré vyvrcholili v tejto téme, kde si z hraného filmového spracovania (nie dokumentu) vyrobil historický prameň... Vskutku fascinujúca prezentácia vedomostí a prehľadu... :)

A ked sa bavime o carodejnictve, co nebolo hlavnou naplnou cinnosti inkvizicie. Aj v sucasnosti by sa nasli na niektorych slovenskych dedinach. A maju celkom slusnu klientelu.

Iste, len je tu dosť podstatný rozdiel. Dnes sa za kacírov a čarodejníkov neoznačujú vedci a ľudia využívajúci špičkové technológie.
Zverejnené

...

Inak elfant, toto je už tvoja druhá narážka na moje vzdelanie. Prvý krát to bolo ešte na Post fóre v téme o 2.svetovej vojne, kde si mi odkázal, že mám s otvorenými ústami sledovať, keď ty píšeš o histórii, lebo si ju vraj študoval. Ale keď ja budem písať o strojárstve, to budeš zase ty robiť niečo podobné. No, pravdupovediac sledoval som a nestačil som sa diviť tvojim "vedomostiam", ktoré vyvrcholili v tejto téme, kde si z hraného

filmového spracovania (nie dokumentu) vyrobil historický prameň... Vskutku fascinujúca prezentácia vedomostí a prehľadu... :)

Vazne som pisal, ze mas sledovat s otvorenymi ustami ? Mohol by si to tu ocitovat ? Alebo zas volne narabas s textom, ako aj pri poznamke o tom, ze som z nejakeho filmu vyrobil pramen ?

Pokial si pamatam, tak som pisal nieco presne opacne, a to, ze hrane filmy nie su dobrym zdrojom informacii o historii. :(

Iste, len je tu dosť podstatný rozdiel. Dnes sa za kacírov a čarodejníkov neoznačujú vedci a ľudia využívajúci špičkové technológie.

V stredoveku pouzivali carodejnici spickove technologie ? A co sa kacirov tyka, tak drviva vacsina ludi, ktori boli z kacirstva obvineni, nemusela pouzivat vobec ziadne technologie. :)

Tak ma napada, z toho co pises, chces tym naznacit, ze inkvizicia prenasledovala hlavne vedcov a pokrokovych ludi ?

Mimochodom, doteraz si neodpovedal na otazku, za co bol vlastne Bruno upaleny. Ked uz si ho pouzil ako priklad.

A tvrdenia, ze to bolo preto, lebo ho posadol diabol, skus vynechat. :zubiska:

Zverejnené

Alebo zas volne narabas s textom, ako aj pri poznamke o tom, ze som z nejakeho filmu vyrobil pramen ?

Pokial si pamatam, tak som pisal nieco presne opacne, a to, ze hrane filmy nie su dobrym zdrojom informacii o historii.

:) Začínaš sa podobať na plukovníka Flaga, ktorý chodí občas obveseľovať do MASH 4077. Flag je zo SÍ-AJ-EJ, všetkým však tvrdí, že je zo SÍ-AJ-BÍ, aby si nemysleli, že je zo SÍ-AJ-SÍ

V stredoveku pouzivali carodejnici spickove technologie ?

V stredoveku boli ľudia, čo využívali na vtedajšiu dobu špičkové technológie, a boli za to očierňovaní zo šarlatánstva a kacírstva.

A co sa kacirov tyka, tak drviva vacsina ludi, ktori boli z kacirstva obvineni, nemusela pouzivat vobec ziadne technologie.

o to horšie... Stačilo len trochu voľnejšie zmýšľanie.

Mimochodom, doteraz si neodpovedal na otazku, za co bol vlastne Bruno upaleny. Ked uz si ho pouzil ako priklad.

Ale to som ani nemal v úmysle. Stačilo ti predsa odpovedať, že pod jeho osud je podpísaná inkvizícia.

A tvrdenia, ze to bolo preto, lebo ho posadol diabol, skus vynechat.

od niektorých horlivcov sa mu za jeho názory označenia, že je diabol asi aj dostalo.
Zverejnené

Ale to som ani nemal v úmysle. Stačilo ti predsa odpovedať, že pod jeho osud je podpísaná inkvizícia.

Pytal som sa na to preto, lebo podla tvojich odpovedi sa mi zdalo, ze o inkvizicii mas velmi schematicke znalosti. Touto odpovedou si to vlastne len potvrdil. Opakujes len precitane frazy.

No a v takom pripade je sanca diskutovat s tebou o inkvizicii odsudena na rovnaky uspech, ako diskusia s bukym o fyzike. :)

Co sa tyka serialu MASH. Napriek tomu ze je velmi dobry, nema s inkviziciou ozaj nic spolocne.

Tvrdim stale to iste ako na zaciatku a k Flagovi sa priblizujes skor ty, ked miestami ani nevies co pises. :(

https://www.freespace.sk/tema/5031-inkvizicia/strana__view__findpost__p__155918

No a ten zvysok, radsej nebudem reagovat. :)

Zverejnené

wysky, na tu dobu spickove technologie :), to sa skor hodi na alchymistov, matematikov ci vynalezcov. A ti sice casto mali problemy ale v europe nemali problem nasjt novych mecenasov. Europa nastatsie nebola centralizovana a tito ludia predstavovali zdroj prestize, potencialneho bohatstva ci vyhodu vo vojne.

Ti neboli obetou, problem je ze v nasom vedomi je usadena inkvizicia, ktora je skor karikutura a vznikla to v 18 storoci za cias Voltaira.

A tak ludia dnes veria ze cirkev upalovala za nazor ze zem je gulata a pod. ( pricom to ze zem je gula sa vedelo uz v starom grecku a predstava zeme ako gule okolo ktorej obiehaju planety patrila medzi bezne znalosti, aj velkost zeme sa priblizne vedela).

Dokonca aj samotny spor s galileom bol zaujimavy, jeho protivnici boli vedci a argumentacia bola vecna. Neslo o spor veriacich fanatikov a vedcov.

A k Brunovi, jeho upalenie bolo vysledok nie jeho vedeckych nazorov ale teologickych nazorov. Cim samozrejme nechcem obhajovat upalovanie kacirov :(, jeho pripad vsak bol do znacnej miery politicky, bruno sluzil na demosntraciu niecoho uplne ineho.

Zverejnené

Co sa tyka gulatosti zeme, tak je zaujimavostou, ze Ked sa sa Kolumbus chystal na svoju plavbu do Indie, tak ho jezuiti neupozornovali na riziko, ze spadne z okraja plochej zeme, ale na to, ze obvod zemegule je vacsi ako sa predpoklada, a moze sa stat, ze nedoplava.

Zverejnené

A k Brunovi, jeho upalenie bolo vysledok nie jeho vedeckych nazorov ale teologickych nazorov. Cim samozrejme nechcem obhajovat upalovanie kacirov :), jeho pripad vsak bol do znacnej miery politicky, bruno sluzil na demosntraciu niecoho uplne ineho.

inými slovami

veda a Cirkev boli jedno

upálenie bolo "len" nástrojom trestu

niečo podobné ako keď dnes súdia rôznych alternatívnych medicínmanov za ublíženie na zdraví, smrť, . . .

Zverejnené

ani nie, skor niektore vedne obory mali problem, napriklad ked chceli pitvat. Preco sa vlastne spor o heliocentricku sustavu stal predmetom teologickych sporov je mi trochu nejasne. Mozno v nejakom doslovnom vyklade biblie to moze byt v rozpore ale na rozdiel od evolucie neslo o zasadnu otazku. Zrejme to bol "duch" doby ked sa menilo prilis vela veci :)

Zverejnené

Cirkev mala "patent na vedu"

- slnko stredom vesmíru by bolo zrejme niečo pohanské, opäť by to bol boh - slnečný kotúč a pod.

tak ako ho má lekárska komora na liečbu

Zverejnené

Preco sa vlastne spor o heliocentricku sustavu stal predmetom teologickych sporov je mi trochu nejasne. Mozno v nejakom doslovnom vyklade biblie to moze byt v rozpore ale na rozdiel od evolucie neslo o zasadnu otazku. Zrejme to bol "duch" doby ked sa menilo prilis vela veci :)

Heliocentrizmus zacal mat problemy paradoxne kvoli Brunovi. Spojil totiz heliocentrizmus s panteizmom a tym padom to prestala byt problematika vysostne astronomicka a zacal to byt problem teologicky. Narobil problemy nielen sebe, ale aj Kopernikovi a Galileovi.

Zverejnené

Pytal som sa na to preto, lebo podla tvojich odpovedi sa mi zdalo, ze o inkvizicii mas velmi schematicke znalosti. Touto odpovedou si to vlastne len potvrdil. Opakujes len precitane frazy.

Tak už prečítané? Už nie videné vo filmoch? :)

No a v takom pripade je sanca diskutovat s tebou o inkvizicii odsudena na rovnaky uspech, ako diskusia s bukym o fyzike.

Veď nediskutuj, kto ti vravel aby si sa namontoval do diskusie so mnou? Snažil som sa ti vyhýbať, nepomohlo. Ty si sa húževnato snažil mi opäť niečo dokazovať.

Ten link, to má byť dôkaz, že si o filme Kladivo na čarodejnice napísal viac? No nenapísal... To si napastoval z linku ku recenzii na ten film, ktorý je o niečo vyššie. A pravdepodobne si si to aj prispôsobil aby si vyzeral múdrejšie. A v mojom príspevku, ktorý si tam premazal, bolo ku tejto téme oveľa viac podstatnejšieho ako v tvojich z webu napastovaných príspevkoch.

wysky, na tu dobu spickove technologie , to sa skor hodi na alchymistov, matematikov ci vynalezcov. A ti sice casto mali problemy ale v europe nemali problem nasjt novych mecenasov. Europa nastatsie nebola centralizovana a tito ludia predstavovali zdroj prestize, potencialneho bohatstva ci vyhodu vo vojne.

Ku tejto pasáži len toľko, že ok... Aj s tou necentralizovanou Európu. Je známe, že napríklad Taliansko bolo v tom čase rozdrobené na malé nezávislé štátiky... A snáď na doplnenie, alchymisti, to je niečo také ako dnešní chemici.

A tak ludia dnes veria ze cirkev upalovala za nazor ze zem je gulata a pod. ( pricom to ze zem je gula sa vedelo uz v starom grecku a predstava zeme ako gule okolo ktorej obiehaju planety patrila medzi bezne znalosti, aj velkost zeme sa priblizne vedela).

Ku tomuto len toľko, v Európe sa postupne menili jednotlivé kultúrne a duchové štýly a prúdy, ktoré boli niečim charakteristické, a ktoré vznikali na pozadí istých spoločenských procesov (Baroko, Renesancia a pod... ). Podľa toho sa odvíjal aj vzťah európskej verejnosti, resp. vrstvy, ktorá určovala smerovanie spoločnosti voči poznatkom napríklad starých Grékov. Teda ak aj bolo niečo objavené Grékmi v staroveku, v baroku sa na to jednoducho nemuselo neprihladať. A tu bolo semenisko problémov, akým musela čeliť intelektuállna spicka Európy.

Dokonca aj samotny spor s galileom bol zaujimavy, jeho protivnici boli vedci a argumentacia bola vecna. Neslo o spor veriacich fanatikov a vedcov.

No to je vporiadku, takých sporov bolo neúrekom....
Zverejnené

gulatost zeme : kedze ptolemaiova sustava bola "oficialna" a spor bol medzi geocentrizmom a heliocentrizmom, tak to jednocho nie je pravda.

Obecne stari greci a hlavne aristoteles boli autority, ktore sa vyucovali na skolach. To bolo skor na ukazku ako su ludia dnes deformovani vo svojich znalostiach stredoveku.

Zverejnené

Veď nediskutuj, kto ti vravel aby si sa namontoval do diskusie so mnou? Snažil som sa ti vyhýbať, nepomohlo. Ty si sa húževnato snažil mi opäť niečo dokazovať.

Nejako ti to vyhybanie sa nejde, tvoj hned prvy prispevok v tejto teme bol reakciou na mna a hned si sa zacal venovat filmovej tvorbe o inkvizicii. Tak neviem kto sa komu namontoval. Navyse, autorom tejto temy som tiez ja. :)

Takze nieco zlyhalo u teba.

http://forum.freespa...post__p__155860

Ten link, to má byť dôkaz, že si o filme Kladivo na čarodejnice napísal viac? No nenapísal... To si napastoval z linku ku recenzii na ten film, ktorý je o niečo vyššie. A pravdepodobne si si to aj prispôsobil aby si vyzeral múdrejšie. A v mojom príspevku, ktorý si tam premazal, bolo ku tejto téme oveľa viac podstatnejšieho ako v tvojich z webu napastovaných príspevkoch.

Ale vsak citaj po sebe trochu pozornejsie. Ten link je len dokaz, ze som nikdy "nevyrabal z hranych filmov pramen informacii o historii, prave naopak. Mas to , ako zvycajne, pomylene.

Co sa prisposobovania prispevkov tyka, v tomto si lepsi, ako si to ukazal aj v tejto teme, kde si smahom ruky zmenil tvrdenie v prispevku a nasledne si argumentoval, ze si tvrdil daco ine. :(

V tej premazanej pasazi prispevku si sa naozaj podstatnejsie venoval filmom o inkvizicii, ktore si videl. :)

Ku tejto pasáži len toľko, že ok... Aj s tou necentralizovanou Európu. Je známe, že napríklad Taliansko bolo v tom čase rozdrobené na malé nezávislé štátiky... A snáď na doplnenie, alchymisti, to je niečo také ako dnešní chemici.

Tiez sa delili na anorganickych a organickych alchymistov. A predpokladam ze existovalo aj daco ako analyticka alchymia. :zubiska:

Ku tomuto len toľko, v Európe sa postupne menili jednotlivé kultúrne a duchové štýly a prúdy, ktoré boli niečim charakteristické, a ktoré vznikali na pozadí istých spoločenských procesov (Baroko, Renesancia a pod... ). Podľa toho sa odvíjal aj vzťah európskej verejnosti, resp. vrstvy, ktorá určovala smerovanie spoločnosti voči poznatkom napríklad starých Grékov. Teda ak aj bolo niečo objavené Grékmi v staroveku, v baroku sa na to jednoducho nemuselo neprihladať. A tu bolo semenisko problémov, akým musela čeliť intelektuállna spicka Európy.

Tato teza by mala byt do kamena vytesana, aby o nu dalsie generacie neprisli :)
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Nejako ti to vyhybanie sa nejde, tvoj hned prvy prispevok v tejto teme bol reakciou na mna a hned si sa zacal venovat filmovej tvorbe o inkvizicii.

Hneď úvodný príspevok 3. strany obsahuje toto

Je mi luto, ale o filmoch sa s tebou bavit nemienim, tema je o inkvizicii.

Vlastne sa s tebou nemienim bavit vobec.

Potom ma tu atakuješ na slovíčkach, mám ti tu odpovedať na rôzne otázky, mám tu nejaké pokusy na dodanie príkladov (strana tohto linku je toho plná http://forum.freespa...strana__st__175),

a nakoniec mi odkážeš, že:

No a v takom pripade je sanca diskutovat s tebou o inkvizicii odsudena na rovnaky uspech, ako diskusia s bukym o fyzike.

A ja nevykrikujem, že o elfantovi niečo podobné.... :(

A moja jediná otázka smerom na teba bola podnietená touto "múdrosťou":

Rovnako je chybou odsudzovat nieco, len na zaklade informacii cerpanych z novodobych (tendencnych) filmov, alebo literatury.

Tú si však na príklade Kladovo na čarodejnice veľmi nepotvrdil. Inak to bola len tvoja iniciatíva na moju adresu (okrem jedného prípadu, ktorý vyplynul z toho, že si otravoval - aby sme boli korektní).

A môj príspevok, ktorý si premazal obsahoval o filmoch len jednu-dve vety, z ktorých bola jedna, ktorá hovorila, že som ich videl niekoľko, a tak ma zaujímalo, o akej tendenčnosti píšeš. Ergo, sám niečo podhodíš, a potom sa to snažíš zahrabaním pod koberec "popratať". A hneď nasledujúci príklad to pekne dokazuje.

Ale vsak citaj po sebe trochu pozornejsie. Ten link je len dokaz, ze som nikdy "nevyrabal z hranych filmov pramen informacii o historii...

No toto dokazuje opak tvojho tvrdenia:

Bol nakruteny podla rovnomenneho romanu Vaclava Kaplickeho. Popisuje skutocne historicke udalosti v Cechach, co sa tyka miesta, casu a postavy inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga. Tam vsak jeho vierohodnost, ako historickeho pramena konci.

alebo aj:

Alebo zas volne narabas s textom, ako aj pri poznamke o tom, ze som z nejakeho filmu vyrobil pramen

Inými slovami: Vierohodnosť filmu KLADIVO SA ČARODEJNICE ako HISTORICKÉHO PRAMEŇA (alebo aj inak aj PRAMEŇA INFORMÁCIÍ O HISTÓRII) sa končí tým, že

Popisuje skutocne historicke udalosti v Cechach, co sa tyka miesta, casu a postavy inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga.

A keď som ti to vytkol na 4.strane

1. malá poznámka. Film je umelecké dielo, nie historický prameň. Tieto dva pojmy si nereba pliesť.

2. malá poznámka: Absolútne stačí, že film skutočne popisuje:

..veľmi si neprotestoval.

A mimochodom, nemá zmysel so mnou debatovať, a zase začínaš... :)

Tiez sa delili na anorganickych a organickych alchymistov. A predpokladam ze existovalo aj daco ako analyticka alchymia.

Tato teza by mala byt do kamena vytesana, aby o nu dalsie generacie neprisli

V jednom mojom príspevku, čo mi tu vyčítaš, som síce zmenil obsah, ale informácia bola zachovaná ba som ju rozšíril...

Ete raz niečo.

Ale vsak citaj po sebe trochu pozornejsie. Ten link je len dokaz, ze som nikdy "nevyrabal z hranych filmov pramen informacii o historii, prave naopak.

Ja viem čo píšem, a moja otázka...

Ten link, to má byť dôkaz, že si o filme Kladivo na čarodejnice napísal viac? .

sa týkala tohto:

Napisal som tam toho trochu viac, skus to citovat cele.

====================================

Co sa prisposobovania prispevkov tyka, v tomto si lepsi, ako si to ukazal aj v tejto teme, kde si smahom ruky zmenil tvrdenie v prispevku a nasledne si argumentoval, ze si tvrdil daco ine.

:) Možno som tvrdil, že ani tu nie som, a možno som tvdil, že som tu za piatich... :zubiska:
Zverejnené

A mimochodom, nemá zmysel so mnou debatovať, a zase začínaš... :(

Suhlasim s tebou, nema.

Takze sa mozeme vratit k teme a aby sa nezahlcovala prispevkami typu argumenty hadavej svokry, tak budu vsetky dalsie podobne reakcie editovane. :)

Zverejnené

trochu od temy ale tych alchymistov by som az tak nezatracoval :), Aj newton bol alchymista.

V zasade to boli predchodcovia dnesnych vedcov, snazili sa opakovat pokusy a to pomerne zrucne. A ich vedlajsie produkty ako pusny prach ci porcelan stali za to.

Len nemali dobru teoriu :),

Zverejnené

Nezatracujem ich ani zdaleka, naopak, len ma pobavil vyrok:

A snáď na doplnenie, alchymisti, to je niečo také ako dnešní chemici.

Rovnako by sa dali chemici nahradit fyzikmi, biologmi, botanikmi a co ja viem akym este vednym odborom. Popripade vsetkymi naraz. :)

Stredoveky vedec, ak ich tak mozeme nazvat, nebol specializovany len na jeden obor, ako je to teraz, a ten chemik, v tomto ponimani, mi skor zavanal postavou alchymistu Scottu z Cisarovho pekara, nez realitou. :)

Zverejnené

to uz je trochu ina debata, aj ked zaujimava. Kde vlastne vznikla veda alebo to co nou nazyvame dnes. A ci mozeme napriklad starych grekov povazovat za vedcov. Podla mna skor nie, povod vedy ma hlbsie korene skor v teologii ako u starych grekov. Alebo presnejsie u tomasa akvinskeho a scholastikov.

Stari greci boli skor teleologovia, zacali tym co chceli dokazat a k tomu si hladali argumenty. A to je z hladiska dnesnej vedy vazny hriech :)

Zverejnené

V pripade staro a stredoveku, by som sa skor pridrzal oznacenia "ucenci", aj ked slovo vedci sa da tiez pouzit, ale len v prenesenom vyzname.

O vedcoch, v pravom slova zmysle, by bolo spravnejsie hovorit az v novoveku, v suvislosti s definovanim metodologie.

Zverejnené

No ok, alchýmia - veda vied, multidisciplinárny vedný odbor.

Zverejnené

for informator: ja viem čo som napísal. Len stále mi u teba chýba ukážka, kde som mal v tejto téme spomínať tridsaťročnú vojnu.

To mas tak "milacik", ked niekto spomenie napr. Gagarina, tak si ho kazdy spoji s prvym obletom Zeme, ked niekto spomenie Habsburgovsku protireformaciu a nasledne stavovske nepokoje, tak si to kazdy (mozno iba okrem teba) spoji s tridsatrocnou vojnou a pod. priklady.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov