Skočiť na obsah

Španielčina - gramatika a preklady


Bohus

Odporúčané príspevky

Španielčina vie zaujímavo a vtipne vyjadriť niektoré myšlienky.

 

Ak sa niekto občas zatúla k tejto téme, mohol by prispieť svojimi prípadnými poznatkami o tomto jazyku.

Uvediem aj ja zopár takých výrazov, čo sa mi páčia:

 

A Juanita, la echo de menos. = Juanitu hádžem do mínusu. 

( Neznačí to, že Juanita má u mňa mínus, ale že Juanita mi veľmi chýba. V Južnej Amerike sa použije pre nás normálnejší zvrat slovný zvrat, ktorý sa dá lepšie preložiť do češtiny  La extraňo = Postrádám ji.  ) 

 

El plazo ya ha vencido. = Termín už zvíťazil. 

( Znamená to, že lehota už práve vypršala.)

 

Pedro guarda la cama. = Peter stráži posteľ.

( Peter je maród a leží v posteli.)

 

Este problema tienes que consultar con la almohada. = Tento problém musíš prekonzultovať s vankúšom.

(Nemáš unáhlene konať, dobre si problém premysli. :) )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rád by som prispel do tejto diskusie, ale bohužial neviem tak dobre španielsky, v sučastnej dobe sa skoro ani nedohovorím. Aj ja som mal niektoré výrazy a myšlienky ktoré v doslovnom preklade nedávali nejaký zmysel, ale asi si už na nič nepomeniem. :) Z toho čo si tu uviedol si spomínam len na ... guarda la cama.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Starsi, možno budeš mať príležitosť zopakovať si španielčinu a zabudnuté veci sa ti rýchle obnovia. Mňa by napríklad ani vo sne nenapadlo, že na dôchodku sa budem zaoberať ešte aj španielčinou. Dnes som sa napríklad prvý krát odvážil prihlásiť sa do jedného španielskeho fóra a zaregistrovať sa ako riadny člen a bol som hneď veľmi milo prekvapený.

 

Poprosil som domácich, aby mi prerozprávali svojimi slovami jednu krkolomnú španielsku vetu. A priznal som sa, že v mojom veku už som dosť nechápavý.

 

Tu je presná kópia tej vety:

 

„Para ello sería preciso que les esbozásemos previamente nuestros principios lógicos y que acompañásemos a esta Divulgación (Pues no otro carácter pueden tener estos informes) no solo la formulación matemática que la avalase sino el acceso a ciertas pruebas empíricas que cooperasen a su admisibilidad.

 

 

Okamžite reagoval jeden Španiel pôvodom z Čile žijúci v USA a napísal mi to zrozumiteľnejšie:

 

Que sería mejor explicarles con anterioridad nuestros principios lógicos y además que esta explicación, porque no hay otra manera de llamarla, sea acompañada por la formulación matemática que la avale y también de algún tipo de prueba que aporte a su admisibilidad.

 

. . . Bolo by lepšie vysvetliť vám vopred naše logické princípy a okrem toho, aby toto vysvetlenie, pretože neexistuje lepší spôsob ako ho nazvať, bolo doprevádzané matematickou formuláciou, ktorá mu dodá vážnosť a aj určitý druh dôkazov, ktoré prispejú k jeho (väčšej) prijateľnosti.

 

Potom reagoval ďalší Španiel z Argentíny, ktorý mi poskytol názor na pisateľa tej pôvodnej vety

 

Es como te dice chileno. Pero tranquilo, no es tu corto entendimiento el que te impide entender, es el corto genio del que escribió eso. 
Y tiene un error grueso: pues no otro carácter... Usar el no así es un anglicismo, en español lo correcto es "pues ningún otro carácter pueden tener estos informes".

 

Je to tak, ako ti hovorí "Čileno". Ale kľud, ty nie si na vine, že si tomu textu nerozumel, na vine je ten nechápavý génius, čo tú vetu písal. A má tam hrubú chybu: " pues no otro carácter . . ." Používať  "no" je anglický výraz a po španielsky to má správne byť: " pues ningún otro carácter . . .

 

Tak teda, autor textu bol skritizovaný týmto Španielom z Argentíny, že sa mu tam dostalo anglické slovo "no" namiesto "ningún". Ale ja pre pisateľa textu napriek tomu mám určité pochopenie, lebo jeho španielčina je ináč dobrá a len veľmi výnimočne z jeho obsiahlych fyzikálnych textov písaných v španielčine niečomu nerozumiem. Tento pisateľ textu je totiž mimozemšťan z UMMO, ale to som na španielskom fóre neprezradil  :) .

 

 

 

 

 

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mňa by napríklad ani vo sne nenapadlo, že na dôchodku sa budem zaoberať ešte aj španielčinou.

Dnes som sa napríklad prvý krát odvážil prihlásiť sa do jedného španielskeho fóra

a zaregistrovať sa ako riadny člen a bol som hneď veľmi milo prekvapený.

Ako už maš taký záujem v španielčine,

môžeš preložiť tento článok:

"Pápež s mládežou v Rio de Janeiro"  :)

 

http://www.news.va/es/sites/jmj-Rio2013

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuz, moj syn sa teraz vratil z Kanarskych ostrovov, kde bol pracovne a vravel, ze mal velky problem rozoznavat v hovorenej spanielcine jednotlive slova a chytat sa tak textu

dokonca, ze ked si zapol v telke spanielske titulky k spanielskemu textu, tak sa len divil, ze ci to, co je na titulkoch, naozaj aj pocuje :D

(inak - zo spanielciny ovlada len niekolko fraz a par slov...)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Nie som si celkom istý či nasledujúci príspevok patrí sem. Ak by to vadilo, môže byť presunutý inde.
Je to zopár preložených zaujímavostí na rôznu tému zo španielsky hovoriaceho sveta.

Zdroj:http://www.bohemia.cu/2013/11/18/ciencia/eureka.html

 

 

Dátum:                       18. november 2013

 

 

ESCONDITES PERVERSOS – ZLOMYSEĽNÁ SCHOVÁVAČKA

 

Jeden team výskumníkov vedený Robertom Siciliánom  z Univerzity John Hopkins School of Medicine v USA došiel k záveru, že hľadanie nejakej liečby pre SIDA (AIDS) bude omnoho ťažšie, ako sa myslelo.

 

Pripisuje sa to tomu, že miesto, kde sa skrýva vírus spôsobujúci imunodeficienciu u ľudí VIH (HIV), takzvaný latentný priestor, sklad, je 60 x väčší, ako sa odhadovalo predtým a jeho stopy môžu pretrvávať v imúnnych telesných bunkách, podľa štúdie publikovanej v časopise Cell.

 

Pre vedcov bolo prekvapujúce, že 25 z 213 známych provírusov (zvyšky provírusov, ktoré pretrvávajú v bunkách a tkanivách celého tela aj v prípade, že nie sú detekovateľné v krvi), mohli by sa reaktivovať sami o sebe, replikovať svoj genetický materiál a infikovať iné bunky.

 

(Pozn. prekl. z Wikipédie :Vírus začlenený do DNA hostiteľskej bunky sa nazýva provírus, alebo perzistentný vírus. Keď sa hostiteľská bunka rozmnožuje, kopíruje spolu s vlastným genetickým materiálom aj provírus a odovzdáva ho dcérskym bunkám. Vírus sa tak de facto rozmnožuje bez toho, že by zabil hostiteľskú bunku.)

Experti sú tej mienky, že všetky provírusy neaktívne, intaktné , musia byť eliminované , aby liečba bola úspešná a preto potrebujú lieky schopné to urobiť.

 

 

ČOKOLÁDU JESŤ, ALE S MIEROU !

 

Časopis "Potrava" odvoláva starý názor, že jedenie čokolády spôsobuje priberanie podľa štúdie publikovanej expertmi z univerzity v Granade v Španielsku, ktorí analyzovali, ako ovplyvňuje konzum tejto substancie hladinu celkového tuku ( akumulovaného v celom tele) a v centrálnej časti (brušnej).

 

Vychádzajúc zo vzorky 1 458 adolescentov medzi 12 a 17 rokmi z deviatich európskych krajín dokázali, že väčší konzum čokolády je spojený s nižšími hladinami celkového a centrálneho tuku.

 

Bolo to určené meraním indexu z celkovej telesnej hmotnosti, percenta tuku a obvodu pása.

 

V článku sa tvrdí, že napriek tomu, že čokoláda je považovaná za potravinu s veľkým energetickým prínosom (bohatou na cukry a saturované tuky), posledné výskumy na dospelých naznačujú, že jej konzum sa spája s menším rizikom metabolických ochorení srdca.

 

Je spomenuté okrem toho, že táto potravina je bohatá na flavonoidy (zvlášť na katechíny) poskytujúce mnohé zdraviu prospešné účinky. Naproti tomu výskumníci tvrdia, že treba zachovávať striedmosť v konzume čokolády, lebo prílišný konzum je škodlivý.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Pridávam odkaz na jednu španielsku stránku.  Je tam pomerne zaujímavé video o živote jedného kmeňa na Čukotke, ktorý ešte údajne nebol fotograficky zdokumentovaný predtým:

 

http://www.noticiasinteresantes.info/tribu-siberiana-nunca-antes-fotografiada-los-chukotka/

 

 

Toto je odkaz na zdroj, z ktorého pochádza priložený článok o spánku našich nervových buniek:

http://www.noticiasinteresantes.info/category/ciencia/page/4/

Na obrázku sú hrubou čiarou znázornené časové úseky, kedy sa nám obvykle sníva počas noci:

post-2678-0-37135200-1387832794_thumb.jpg

 

 

Nervové bunky tiež spia

 

Všetky živočíchy spia. Určité vysvetlenie je také, že sú prebudené len keď majú záujem. Byť bdelým po zvyšok doby, vyvoláva spotrebu energie a vystaveniu sa nebezpečenstvám, čo neprospieva životu.  Napríklad, niektoré netopiere spia 20 hodín denne a sú bdelí len v čase, kedy môžu chytať komáre, moskyty. Mnohé zvieratá hybernujú, spia zimným spánkom. Aj rastliny majú dlhé neaktívne obdobia, keď klíma nie je priaznivá.

 

Odpočinok má aj očividnú reparačnú funkciu. Dávajú sa do poriadku mnohé opotrebované alebo zničené súčasti počas  dennej aktivity. Naša skúsenosť je taká, že ideme spať unavení a vstávame odpočinutí.

 

To, čo je menej jasné, je funkcia spánku. Vtáci a my cicavce máme fázy spánku REM, kedy snívame. To vieme, lebo vlny elektroencefalogramu EEG sú rozoznateľné a preto, lebo oči sa vtedy pohybujú rýchlo (Rapid Eye Movement). Cykly spánku REM u ľudí sú dobre známe. Asi 5 cyklov za noc; najprv krátke cykly začiatkom noci a dlhé, intenzívne cykly krátko pred prebudením. Hoci aktivita nervových buniek počas spánku REM je podobná, ako v momentoch denného bdenia, existuje svalová atónia, svalová ochablosť.  Akoby bol potrebný dodatočný ochranný mechanizmus, aby svaly neposlúchali rozkazy počas snívania.

 

Delfíny snívajú polovicou mozgu. Napriek tomu, dokážu sa vyhýbať prekážkam a voľne sa pohybovať.  To naznačuje, že potrebujú snívať, ako ostatné cicavce, ale nemôžu sa kompletne odpojiť od okolitého prostredia.

 

Obsah snov bol objektom špekulácie od dávnych dôb. Ani dávne proroctvá, ani kvetnaté Freudove výklady to nepomohli vysvetliť. V nedávnom experimente sa pozorovalo, že potkani snívajú tak isto ako my, o denných udalostiach. V mozgu - hippocampe  existujú takzvané bunky polohy, ktoré nám umožňujú určiť svoju polohu v okolitom priestore. Štúdia podáva taký dôkaz, že potkani vo svojej mysli bežia v labyrinte, v ktorom sa nachádzali počas dňa. A keď počujú počas sna zvuk spojený s informáciou: „ Jedlo je na pravej strane“, nervové bunky pre pravú stranu v hippocampe sa aktivujú. To naznačuje, že môžeme ovplyvňovať sny. Tiež vieme, že sa môžeme učiť počas spánku.

 

S dosť veľkou pravdepodobnosťou snívame, aby sme si utriedili duševný obsah. Je lákavé porovnanie s počítačmi.  Nejaké veľké centrum spracovania údajov (napríklad banka) vykonáva transakcie počas dňa a obsluhuje klientov. Ale počas noci sa vykonávajú procesy po položkách, dávkach, ktoré usporiadajú  všetky údaje a robia bezpečnostné kópie. Akoby sa vykonávala defragmentácia disku. Určitá dôležitá časť spánku sa javí slúžiť pre komprimovanie informácií, výber dôležitých, utvrdiť ich v pamäti na dlhodobo a zabudnúť ostatné.

 

Nevieme, ako to robia presne, ale nervové bunky sa synchronizujú, spúšťajú naraz. To ukazujú charakteristické vlny, ktoré sa merajú pri EEG a nazývajú sa alfa, beta a gama. Myslíme si, že vedomie je do určitej miery aj výsledok synchronizácie vzdialených oblastí mozgu. Napríklad pri myslení na jablko sa súčasne naštartujú oblasti v mozgu zodpovedajúce jeho vôni, jeho tvaru, jeho názvu a našim zážitkom spojených s jablkami.

 

 

Nový experiment je zaujímavý. Mozgové vlny pri spánku sú rozpoznateľné: Snívanie vo fáze REM a snívanie pri pomalých vlnách. Pri kultivovaní nervových buniek v laboratóriu (v laboratórnej miske) sa ukazuje, že majú tendenciu synchronizovať spontánne svoju aktivitu. V rytme pomalom; omnoho pomalšom, ako pri snívaní, ale podobným spôsobom. Keď sa k týmto kultivovaným nervovým bunkám pridá „koktail“, zmes nervových transmiterov, prenášačov, tak sa aktivujú tak, akoby sa prebudili. Po nejakej dobe obnovia svoj pomalý rytmus a vrátia sa k spánku. Nervové bunky nepotrebujú byť vnútri mozgu, aby zaspali. To dokážu robiť sami o sebe.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Na priloženej adrese je zopár celkom zaujímavých fotografií zo života indiánov v Južnej Amerike. Prikladám aj text fotoreportéra ktorý trochu popisuje, kde sú urobené:

 

http://ventanadecuba2.bloguea.cu/2013/12/23/viaje-al-amazona/

 

 

Cesta do Amazonas

(Alberto Borrego Avila)

 

 

Počas návštevy Amazonas (tomto prípade, jeden z federálnych štátov vo Venezuele), ktorú sme si predsavzali robiť so sprievodcami z indiánskych oblastí , sme strávili 14 hodín plavby po rieke Orinoco, aby sme spoznali Yanonami, najväčšie z indiánskych etník štátu v oblasti Alto Orinoco, kam Kubánci uplatňujú svoje metódy vyučovania a aj liečenia.

 

Doktor Ricardo Carillo, kubánsky lekár ktorý zotrval viac ako 18 mesiacov v spolužití a ošetrovaní týchto indiánov, nám rozpráva, že tam spoznal ich tradície, kultúru a zvyky. Medzi tými načudnejšími zvykmi uvádza spopolňovanie svojich mŕtvych a ich požívanie po zamiešaní (popola) do kašovitej zmesi banánov, alebo druhu šťavy počas citlivej kolektívnej pohrebnej ceremónie. Ale iba z tých častí popola svojich mŕtvych patriacich im kostiam, kde podľa ich predstáv sídli životná energia. Chodia takmer úplne nahí : muž len s opaskom akoby zo zvinutej tkaniny (Guayuco) a ženy s malými útržkami látky ako sukne. Ich ruky sú obopnuté určitými oblúkmi, veľmi veľkými, so šípmi s vymeniteľnými špicami podľa potreby v danej chvíli. Sú malej postavy, ktorá sotva dosahuje 1,5 metra.

 

Carillo nám hovorí, že spočiatku bolo veľmi ťažké nadviazať s nimi kontakt, hlavne keď sa jednalo o to, aby boli zaočkovaní . A to preto, lebo boli podrobení v priebehu mnohých rokov experimentom zo strany lekárov bez zábran, bez škrupúľ. To, že sme mali to šťastie byť prítomní s Ricardom v tomto raji tak úžasnom, uprostred nádherných prírodných krás, nás priblížilo oveľa viac k jeho vlastnej životnej skúsenosti v tejto usadlosti na juhu Venezuely.

 

Po užitočnej ceste cez Alto Orinoco sme si vytýčili iný cieľ nie menej nebezpečný. Spoznanie teritória etnika Wayúu, jedného z mála etník, ktoré odolalo s úspechom európskej dominancii. Dokázali si udržať svoj jazyk, svoje zvyky a prejavy svojej kultúry. Pre túto cestu do  Alta Guajira Colombiana  nám bola pridelená malá eskorta národnej polície, čo bola výzva pre náš „oddiel“ spravodajcov. Aby sme vám ukázali, akí sú a ako žijú, v mnohých zónach „Zulia“ kubánski pedagógovia  sa učia ich tance, zvyky a aj ich jazyk, keďže na hranici s Kolumbiou  inštruktori  čelia nebezpečenstvu útokov, násiliu a dokonca preprave drog. Mohlo by sa to javiť ako dobrodružstvo, ale tam si plnia svoju povinnosť kubánski pedagógovia. Napriek všetkému išli do Alta Guajira a čelia týmto prekážkam.

 

Prichádzame do Zulia, kde žijú Guayúu, zvlášť na poloostrove Guajira nachádzajúcemu sa medzi severovýchodným výbežkom Kolumbie a severozápadným výbežkom Venezuely.V súčasnosti bolívarovská revolúcia v komunikáciách, vzdelávaní a zdravotnej starostlivosti urobila koniec stáročnej izolácii a nevedomosti indiánskych etník vo Venezuele. Aby sme dokončili informáciu, čo sme prešli, boli sme až na severovýchode krajiny, v inom nádhernom raji, ktorý prekonáva všetku predstavivosť, delta Amacuro pôsobivá pre vodstvá Orinoca a vodné kanály, kde sídli etnikum Warao.

 

Aby sme sa dostali do usadlostí, plavíme sa asi 7 hodín.  Geografia územia napomáha, aby spôsob života tohto etnika bol spojený s vodou. Slovo Warao v pôvodnom jazyku značí „ľudia v kanoe“ . Ľudia etnika Warao bývajú v domoch na koloch postavených na okraji riek. Na prepravu používajú kanoe „curiara“. Sú experti na ich výrobu a skúsení v plavbe, ktorú praktizujú po celej oblasti delty. Sú dobrí remeselníci a vynikajú v tkaní hojdacích visutých lôžok; pletú košíky a iné veci, pre ktoré používajú vlákna z paliem známych ako „moriche“.

 

Mohli sme zblízka vidieť prístup, aký má „Misia Robinson“-  ako venezuelskí patrioti nazývajú pedagógov; ako vyzerá vyučovanie kubánskou metódou „Yo sí puedo“. (Ja pravdaže dokážem). Až do týchto odľahlých končín sa presunuli externí pracovníci z Ostrova (z Kuby) so svojimi šlabikármi a školskými materiálmi a zanechali svoje pohodlie a svoje rodiny.

 

Musím pripomenúť, že toto takmer magické dobrodružstvo po nádherných miestach bolo uskutočnené spolu s mojím dobrým priateľom novinárom Ronaldom Suarézom, korešpondentom „Granma“ v Pinar del Río.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Zaujímavá informácia na uvedenej adrese:

http://www.noticiasinteresantes.org/2013/11/con-16-anos-descubrio-un-metodo-para.html

 

16 ročný objavil metódu pre detekovanie rakoviny, ktorá stojí 0,3 US$

 

post-2678-0-82098700-1389556530.jpg

 

Jack Andraka má 16 rokov a keď mal trinásť rokov, stratil milovanú bytosť chorú na rakovinu. V tom momente, ako chlapec, začal svoje výskumy týkajúce sa choroby a o tri roky objavil spôsob, test, ako chorobu zistiť, ktorý trvá len 5 minút a cena prípravku je asi 0,3 US$. Tento adolescent sa narodil v Marylande a je v stave ovplyvniť život miliónov osôb so svojím vynálezom, ktorý je rýchly, jednoduchý a efektívny.

Ide o senzor z papiera, ktorý detekuje tri typy rakoviny: pankreasu, semenníkov a pľúc. Pomocou tohto senzoru sa zisťuje proteín mezotelín (mesotelina), ktorý sa nachádza v krvi pacientov chorých na tento typ ochorenia. Pre tento účel použil protilátky, ktoré sú včlenené do siete mikrotrubičiek z uhlíka. Takýmto spôsobom sa získa prípravok, ktorý veľmi dobre reaguje na spomínaný proteín. Podľa jeho vysvetlenia, jeho testovací prípravok je efektívny na 100 percent. Komentuje, že takýto prípravok mohol už byť vyvinutý takmer 60 rokov. Javí sa mu to tak preto, že ponúkol tento svoj výsledok výskumu až 200 laboratóriám a vo všetkých bol odmietnutý.

 

Až nakoniec univerzita Johna Hopkinsa sa rozhodla začleniť ho do svojho výskumu.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

páni, pozrela som na tému, ktorú tu máme o prekladoch. je to stará a rozsiahla téma, ale sú to preklady drobností - drobných básní, citátov, výrokov z mnohých jazykov, skôr také drobné medzinárodné klenoty : Preklady - drobnosti v mnohých jazykoch a je samozrejme v kategórii Jazykoveda.

tie drobnosti by som nechala drobnosťami.

 

tejto téme pridáme k názvu aj preklady, a téma môže zostať samotná len pre španielčinu - gramatiku, pravopis, drobnosti a akékoľvek preklady.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto je možno aj trochu poučná správa z roku 2011, čo môže spôsobiť pravdepodobne nevhodné jedlo:

http://www.noticiasinteresantes.org/2011/10/mujer-vietnamita-sufre-extrana.html

 

 

Vietnamská žena trpí zvláštnou chorobou, ktorá zmenila jej výzor akoby ostarela o 50 rokov

 

Sobota 15. októbra 2011

 

 

Nguyen Thi Phuong je vietnamská žena vo veku 26 rokov a na druhej fotografii ju vidíte, akoby ostarela o 50 rokov. Dnes vyzerá na 70 ročnú pani a nikto nevie, ako k tomu došlo. Ona vysvetľuje, že dôvod musí byť v nejakej extrémnej alergickej reakcii vyvolanej potom, ako zjedla  „plody mora“ (asi nejaké morské živočíchy) v roku 2008.

 

Vtedy „vyrástli“ na jej obličaji, krku a rukách vyrážky, ktoré ju veľmi pálili, svrbeli; ktoré si mimovoľne škrabala aj keď spala. Lieky nemali na to účinok. Miestny lekár jej na to predpísal niečo , čo podľa neho bolo vhodné na dermatitídu.

 

 

Čo bolo ešte horšie, predpísaný liek jej spôsobil opuchnutie tváre a okrem toho jej vyrazila táto kožná infekcia po celom tele. Po týždni prerušila takéto liečenie a prešla k tradičnejšiemu liečeniu, ktoré jej pomohlo sa zbaviť opuchu. Ale pritom stučnela a zanechalo to potom kožu ovisnutú. Potom musela prerušiť liečbu z finančných dôvodov. Za tri roky jej koža na hornej polovici tela získala vzhľad, akoby naraz ostarela. Ostatná časť jej tela sa udržuje v dobrom stave, ako u nejakej normálnej dvadsiatničky.

 

Doktori uvažujú, že asi došlo u nej k otrave liekmi - nadmerným užívaním kortikoidov, alebo sa jedná o genetickú poruchu, ale nevedia odpoveď. Šéf dermatologického oddelenia Lekárskeho centra univerzity Ho Či Minhovho mesta je toho názoru, že Phoung trpí kožnou mastocytózou, ktorá by sa mala liečiť farmakami a aj laserom na odstránenie vrások, ale negatívne dôsledky už sa nedajú odstrániť.

 

Stále existuje možnosť, že táto interpretácia nie je správna. Bolo by vhodné zdôrazniť, že koža na jej nohách je skutočne taká, akú možno vidieť u dvadsaťročnej. A jej telesné orgány nekorešpondujú s orgánmi, aké by mala žena pokročilého veku. Nuž ale čo pomôže tu čakať na nejaký objav ?

 

 

Tu je video miestnej televízie:  http://www.youtube.com/watch?v=c6DBYqxCX7Q

(Vietnamsky asi málokto vie, ale vidieť tam čosi zo života vo Vietname.)

 

 

post-2678-0-26951000-1389911709.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zdá sa, že výskumníci čiastočne zistili, čo za faktory môžu urýchliť a spomaliť starnutie, ako vyplýva z článku asi o dva roky novšieho, ako je prípad predčasného zostarnutia Vietnamky. Javí sa, akoby proces starnutia organizmov z neznámych dôvodov čosi niekedy urýchľovalo a v inom prípade spomaľovalo.
To "čosi", má už aj konkrétnu podobu vo forme bielkoviny nazvanej NF-KAPPA B. Iste je to len jeden článok z reťazca zatiaľ výskumníkom neznámych procesov, ale pomerne pozoruhodný:

http://www.noticiasinteresantes.org/2013/05/los-cientificos-estarian-mas-cerca-de.html#more

 

Vedci sú asi blízko k tomu, aby mohli spomaliť starnutie 

Štvrtok 2. mája 2013

 

Skupina vedcov zo Spojených štátov amerických našla v mozgu oblasť, ktorá kontroluje, riadi fyzické starnutie, čo otvára možnosť, aby jedného dňa bolo možné do nej zasahovať, aby sa predĺžil vek života.

Podľa výskumu uverejnenom v časopise „Nature“ je hypotalamus riadiace centrum regulujúce starnutie a dlhovekosť určitého organizmu.

„Je jasné, že mnohé aspekty starnutia sú riadené hypotalamom. To pôsobivé na tom je, že prinajmenšom u myší pozmenenie „signalizácie“ v hypotalame vedie k spomaleniu starnutia a zvýšeniu dlhovekosti,“ povedal Dongsheng Cai, profesor molekulárnej farmakológie v lekárskom kolégiu Alberta Einsteina v New Yorku.
„ Miera, ako ľudia starnú, sa môže zisťovať podľa zápalových zmien v rôznych tkanivách a zápal je spojený taktiež s rôznymi ochoreniami súvisiacimi s vekom“, vysvetľuje Cai.

Pre zistenie, do akej miery môže hypotalamus ovplyvňovať starnutie, rozhodli sa špecialisti kolégia Alberta Einsteina študovať zápaly v hypotalame a zamerali sa na jeden proteín, na jednu bielkovinu nazývanú NF-KB. Výskumníci predviedli, že aktivácia hypotalamu cestou bielkoviny NF-KAPPA B urýchlila výrazne starnutie. Myši vykazovali stratu svalovej sily, zníženie hrúbky kože a zníženie schopnosti učenia sa.

Ale, keď sa blokovala aktivita bielkoviny NF-KAPPA v hypotalame, dosiahol sa opačný efekt: Starnutie  akoby „zamrzlo“,  spomalilo sa a život týchto hlodavcov sa zvýšil o 20 percent.

 

Zdroj:  http://actualidad.rt.com/ciencias/view/93368-cerebro-envejecimiento-longevidad-estudios

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Celkom zaujímavý prehľad o úspechoch vedy v roku 2013 z kubánskeho mládežníckeho denníka Juventud rebelde:
http://www.juventudrebelde.cu/ciencia-tecnica/2014-01-16/que-nos-dejo-la-ciencia-en-2013/

 

 

Čo nám zanechala veda v roku 2013 

16. január 2014

 

Patricia Cáceres

 

 

Keď končí rok, obvykle robíme osobnú bilanciu a znova preberieme naše frustrácie a úspechy.  Rovnako si oblečieme najlepšie šaty pri oslave najdôležitejších udalostí v našom živote a prestížne časopisy na celom svete to využijú na predvedenie svojich prieskumov a osobností, ktoré vytvorili hranicu „predtým –potom“ na vedeckej scéne počas uplynulých 365 dní.

 

To je prípad „Science“, časopisu Americkej asociácie pre pokrok vedy (AAAS), ktorý ako každý rok prekvapil so svojimi Top Ten, čiže desiatimi najdôležitejšími objavmi 2013.

 

 

Imunoterapia proti rakovine sa umiestnila na prvom mieste, a hoci sa ešte jej konečný dopad na nemoc ešte nepozná, už boli oznámené niektoré povzbudivé výsledky. Metóda pozostáva v používaní určitých liečiv pre stimuláciu obranyschopnosti pacienta proti rakovine namiesto toho, aby sa atakovali pacienti priamo chemickými prípravkami alebo ožarovaním. Totiž, sú to tie vlastné T-bunky a iné imunitné bunky, ktoré ničia rakovinové bunky.

 

 

Druhé miesto obsadzuje technika pre modifikovanie génov nazývaná Crispr. Zakladá sa na jednej bielkovine nazývanej Cas9, ktorú používajú baktérie pre „pokrájanie“ DNA vírusov, ktoré majú v úmysle loviť. Rez, ktorý uvedená bielkovina robí, je taký presný ako skalpel, ako tvrdia experti. Výskumníci držia teraz v hrsti bielkovinu ako skalpel pre manipuláciu s génmi rôznych rastlinných, živočíšnych a ľudských buniek. To umožňuje napredovať v chápaní funkcie jednotlivých génov a ako by to mohlo priaznivo ovplyvniť naše zdravie.

 

 

Ďalší významný výsledok roku 2013 podľa „Science“ bolo vytvorenie malých ľudských orgánov v laboratóriu, ako pečeň, obličky a mozog veľkosti hrášku. Tieto orgány boli vypestované vychádzajúc z materských pluripotentných buniek a ich tkanivo a štruktúra sú prekvapivo podobné ľudským. Ako príklad; takéto miniatúrne ľudské orgány by mohli byť oveľa lepšie modely pre analýzu ochorení, ako sú pokusné zvieratá.

 

 

V roku 2013 sa podarilo potvrdiť pôvod kozmických lúčov, častíc s vysokou energiou pochádzajúcich z vesmíru. Prostredníctvom teleskopu Fermi od NASA mohli si vedci spojiť kozmické lúče s mračnami prachu zanechaných supernovami, alebo hmlovinami ostávajúcimi po explóziách hviezd.

 

 

Piate miesto v zozname sa ušlo zariadeniu výskumníkov, ktoré umožňuje pozorovať, ako sa mozgy myší čistia počas spánku. Niektoré kanály medzi nervovými bunkami sa otvoria o 60 percent viacej a vtedy cirkuluje viac mozgovo-miechovej tekutiny. Tento tok na seba viaže substancie spojené s Alzheimerovou chorobou. Tento objav je súčasne ďalšou odpoveďou na otázku, prečo spíme.

 

 

Minulý rok vedecká komunita oznámila s pýchou klonovanie materských ľudských buniek. Bolo to možné pomocou techniky, ktorá obsahuje substancie ako je kofeín, ktoré stabilizujú dôležité molekuly v bunkách ľudských vajíčok. Podľa príslušnej štúdie Shoukhrata Mitalipova z univerzity vedy a zdravia v Oregone sa jedná o pokrok, ktorý by mohol slúžiť pre liečenie neurologických ochorení, cukrovky a slepoty.

 

 

Možnosť konštruovať ekonomickejšie solárne panely vyvolala pozornosť nielen u „Science“, ale aj u iných prestížnych časopisov, ako je „Natur“. Namiesto kremíka sa vyrobili z „perovskita“, materiálu päťkrát lacnejšieho a jednoduchšie použiteľného. Hoci nie je taký účinný ako panely z kremíka s účinnosťou 20 percent, predsa len dosiahli panely z „perovskita“ doteraz účinnosť 15 percent a táto sa rýchlo zvyšuje.

 

 

Časopis Science definoval ako „otvorené okno do mozgu v tomto roku“ technológiu nazvanú „Clarity“, ktorá umožňuje, že mozgové tkanivo sa javí transparentné, ako kryštál, ako sklo. Inovačná technika pozostáva v náhrade tukov bunkových membrán transparentným gélom, ktorý umožní zviditeľniť nervové bunky a iné štruktúry, aby výskumníci mohli lepšie pracovať.

 

 

Ako dôležitý pokrok roku 2013 bola označená generácia nových vakcín vďaka štrukturálnej biológii. Vďaka analýze štruktúry bielkoviny vírusu na atómovej úrovni mohli výskumníci zostrojiť experimentálnu vakcínu proti respiračnému sincitiálnemu vírusu (v dýchacích cestách). Je to po prvý krát, kedy biologická štruktúra sa ukázala byť taká mocná na zdolanie jedného ochorenia. Teraz sa očakáva, že sa upriami pozornosť proti hepatitíde C, horúčke, vírusu západného Nílu, AIDS a iných vírusových onemocnení.

 

Science vyzdvihuje aj štúdiu triliónov bakteriálnych buniek obývajúcich naše telo, ktoré nie sú len „pasažierami“, ale ovplyvňujú reakcie nášho tela na vonkajšie prostredie, na choroby a na liečenie lekárskymi postupmi. Pre dokázanie tejto teórie, výskumníci analyzovali prípady dvojičiek v Malawi, z ktorých jedno dvojča bolo postihnuté dôsledkami podvýživy a druhé nie. Podľa analýzy, toto sa pripisuje tomu, že existoval rozdiel medzi ich flórami vnútri čriev. Personalizované postupy medicíny musia brať do úvahy aj týchto „nájomníkov“ v črevách, aby sa dosiahla ich vyššia efektívnosť.

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pridávam takú malú kuriozitu. Vynález pre tých, ktorí nechápu, čo im chce povedať ich pes.
Možno ho vynálezcovia prispôsobia, aby rodičia chápali, čo im chcú povedať aj ich malé deti, nielen psi  :) .

http://www.noticiasinteresantes.org/2014/01/un-aparato-traduce-los-pensamientos-de.html

 

Prístroj „prekladá“ myšlienky psov na slová 

25. január 2014

 

Jeden team škandinávskych vynálezcov vyvinul prístroj, ktorý prekladá myšlienky psov na slová.  Ako to vysvetľujú tvorcovia prístroja na webovej stránke (www.nomorewoof.com), pre realizáciu tohto projektu sa využila najnovšia technológia v mikroinformatike a elektroencefalografii; systémy, ktoré umožňujú analyzovať vzorky myslenia živočíchov. Jedná sa o druh sluchátok, ktoré využívajú najprogresívnejšie techniky pre zachytenie toho, čo chce pes povedať. Tento aparát transportuje myšlienky, ako roj, zhluk elektrických signálov prostredníctvom senzorov elektroencefalogramu schopných rozšifrovať túto aktivitu. Potom určité počítačové rozhranie, interface  ich premení na slová, ktoré vychádzajú z reproduktoru spojeného s aparátom. 

Medzi tými najbežnejšími vzorkami sa vyskytujú: „Som unavený“, „som rozrušený“, a „mám hlad“. V momente, kedy je mozgová aktivita psa zameraná na spoznávanie niekoho, program to preloží ako :“Kto ste ?“. 

V tomto ohľade experti vysvetľujú, že psy rozmýšľajú inakším spôsobom ako ľudia, keďže mozgové signály týchto zvierat indikujú emócie; totiž, ich mozgová aktivita naznačuje skôr, že ide o „duševný stav“ , ako o „myslenie“. 

Tento projekt bol financovaný samotnými vynálezcami, ktorí  povzbudzujú svojich možných zákazníkov, aby si zadovážili tento produkt, ktorý možno nie je ešte celkom perfektný, aby ukázali svoju podporu pre výskum v ďalšom období. Podľa mienky vynálezcov, „rozbije sa rečová bariéra“, ktorá existuje medzi zvieratmi a ľudskými bytosťami.

 

Zdroj: http://www.abc.es/ciencia/20140123/abci-aparato-traduce-pensamientos-perros-201401231048.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nasledujúci článok mi pripadá trochu nudný a dookola opakujúci to isté, ale prikladám ho pre ilustráciu, akým spôsobom a čo skúmali výskumníci v mozgoch ľudí a opíc. Posúďte sami:

Identifikuje sa oblasť mozgu, ktorá nás robí ľuďmi

Pilar Quijada, Madrid, 28.01.2014

http://www.abc.es/ciencia/20140128/abci-identifican-area-cerebro-hace-201401281616.html 

Podľa výskumov, nezdieľame túto oblasť s ostatnými primátmi a táto pblasť je spojená so schopnosťami typicky ľudskými, ako je plánovanie a prijímanie rozhodnutí. Pri porovnaní, líšime sa od šimpanzov, našich najbližších nie ľudských príbuzných vo veľmi malom percente, pokiaľ ide o náš genetický kód. Hoci sa javí, že pri podrobnejšom prieskume sú tieto rozdiely nápadnejšie a mohli by byť 10 krát väčšie, ako sa spočiatku myslelo. Každopádne, to v čom sa líšime, musí byť v našom mozgu. A v ňom, v mozgovej kôre, najvyvinutejšej časti mozgu, ako vysvetľuje  neurovedec  Antonio Damasio v jednom interwiew  pre ABC. A ešte upresňuje; závisí to aj od toho, ako sa rozličné zóny mozgovej kôry spájajú medzi sebou a s inými oblasťami mozgu.V tomto smere sa uskutočnila jedna štúdia Oxfordskej univerzity publikovaná v časopise Neuron, kde sa porovnáva prostredníctvom obrazov získaných magnetickou rezonanciou u dvadsiatich piatich opíc makakov a u 25 ľudí 12 oblastí frontálnej ventrolaterálnej mozgovej kôry. Táto zóna mozgu je prítomná u ľudí a u iných primátov, a dáva sa do súvislosti aj s procesmi považovanými za typicky ľudské, ako je reč, flexibilita poznávania, ktorá nám umožňuje adaptovať sa na meniace sa okolie a prijímať rozhodnutia.

Za prekvapenia výskumníkov, jedenásť z týchto zón bolo veľmi podobných u obidvoch živočíšnych druhov s prekvapujúcou podobnosťou v organizácii tých oblastí mozgu, ktoré riadia, kontrolujú reč a komplexné procesy myslenia ľudských bytostí aj opíc.Tieto koincidencie naznačujú podľa autorov, že niektoré kognitívne, poznávacie črty výlučne ľudské môžu závisieť na nervovej štruktúre evolučne zakonzervovanej, uchovávanej, ktorá predtým slúžila na iné účely. Toto je v línii vo veľkej miere pozorovanej v prírode: Adaptácia už existujúcich štruktúr, ktoré fungujú dobre, oproti štruktúram novým, ktoré by vznikli z ničoho. Výskumníci zistili aj určité zásadné diferencie medzi opicami a ľuďmi. Tieto rozdiely spočívajú v tom, ako sa rôzne zóny frontálnej ventrolaterálnej mozgovej kôry spájajú a preto komunikujú  s oblasťami  mozgu spojenými s počúvaním, so sluchom. U ľudí je prefrontálna mozgová kôra lepšie prepojená s oblasťami sluchu a výskumníci predpokladajú, že je to zásadná vec pre našu schopnosť rozumieť reči a reč produkovať. To by mohlo vysvetliť aj to, prečo opice nie sú príliš schopné riešiť niektoré auditívne úlohy a mohlo by vysvetliť aj naše odlišné používanie sluchových informácií „ v prijímaní rozhodnutí a vo výbere plánov činnosti“, vysvetľuje Franz Xavert Neubert, prvý z autorov článku. Napodiv, niektoré z týchto oblastí, ktoré boli pozorované a sú podobné u ľudí a i u opíc, pravdepodobne majú významný podiel u psychiatrických diagnóz, ako sú hyperaktivita s nedostatkom pozornosti, obsedantno – kompulzívna porucha a zneužívanie psychotropných látok.

 

Rozdiely

Ďalšie prekvapenie je, že iba jedna z tých dvanástich porovnávaných oblastí sa javí byť výlučne ľudská, ktorá nemá ekvivalent v mozgu makakov: „frontálny laterálny pól“. Táto oblasť má súvislosť so strategickým plánovaním, prijímaním rozhodnutí a s mnohostrannými schopnosťami, kde sa predpokladá, že my ľudia sme v tom všetkom špeciálne zdatní.
„Predpokladá sa, že príprava plánov do budúcnosti, flexibilita nášho myslenia, vyporiadanie sa s dennými úlohami, schopnosť chápať iných sú najvýraznejšie schopnosti typické pre ľudí. Identifikovali sme oblasť v mozgu, ktorá sa javí byť výlučne ľudská a je pravdepodobné, že má súvislosť s týmito poznávacími schopnosťami“, zdôrazňuje Matthew Rushworth z oddelenia experimentálnej psychológie z univerzity v Oxforde a ešte dodáva:„Tiež sme si všímali vzájomné prepojenia každého kúska tejto mozaiky. Totiž, formu, akou sa pripájajú k ostatným častiam mozgu. Spôsob, ako sa uskutočňujú tieto prepojenia, určuje informáciu, ktorá môže doraziť k danej časti mozgu a vplyv, ktorý každá časť môže mať v iných oblastiach.“

post-2678-0-49387100-1391109606_thumb.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na stránke ABC.es sa pojednáva o najnovšom tvrdení fyzika Hawkinga:

 http://www.abc.es/ciencia/20140129/abci-cientificos-cuestionan-stephen-hawking-201401291313.html

 

Vedci proti Stephenovi Hawkingovi pre jeho popieranie čiernych dier 

29. január 2014

Vedci hovoria, že práca britského fyzika, v ktorej hovorí, že horizont udalostí neexistuje, nie je zrozumiteľná, je nedostatočná a chýbajú v nej detaily. Skupina expertov spochybnila novú slávnu štúdiu fyzika Stephena Hawkinga, ktorá sa objavila v médiách minulý týždeň, v ktorej uisťuje „ že čierne diery neexistujú“.  Podľa vedcov, jedná sa o nepostačujúcu prácu, bez detailov a preto nerozumejú jasne jeho teórii. Hawkingova štúdia tvrdí, že neexistuje „horizont udalostí“, neviditeľná hranica, odkiaľ nič nemôže uniknúť z čiernej diery, ani svetlo. Podľa jeho mienky, existuje horizont zdanlivý, ktorý dočasne „uväzňuje“ hmotu a energiu predtým, než ich znovu „oslobodí“, hoci v chaotickej forme. Experti pripomínajú, že táto práca je publikovaná v „Arxiv.org“, na priestore internetu, kde výskumníci môžu „vyvesiť“ svoje štúdie, predtým než prejdú revíziou vedeckých expertov a môžu byť uverejnené v nejakom vedeckom časopise. Okrem toho, John Polchinski z inštitútu Kavli naznačil na „Space.com“, že autor nevysvetľuje dobre v tomto článku k čomu dospel a ani neposkytuje dôkazy.

 

Paradox ohnivej hradby

Polchinski je jeden člen týmu, ktorý pred dvomi rokmi formuloval „paradox ohnivej hradby, múru“, ktorý stavia všeobecnú teóriu relativity proti kvantovej teórii (Einstein) v kontexte s čiernou dierou. Táto teória sa zakladá na myšlienkovom experimente, čo by sa stalo s osobou, ak by spadla do čiernej diery. Ak by nejaký astronaut padol do čiernej diery, podľa Einsteinovej teórie, vznášal by sa ďalej od horizontu udalostí „bez akejkoľvek drámy“, totiž, neuvedomoval by si, že tam padol. Čierna diera by priťahovala austronauta smerom do svojho hustého jadra.  Druhá strana paradoxu má korene v kvantovej mechanike, ktorá predpokladá, že „neexistuje žiadna dramatická udalosť“ pre astronauta na horizonte udalostí, ale by sa stretol s ohnivým múrom vnútri čiernej diery, ktorý by  nešťastníka zničil.

Spolu s týmito teóriami existujú Hawkingove štúdie v posledných desaťročiach. V roku 1974 dospel k tomu, že hmota a energia môžu uniknúť  z čiernej diery; v dôsledku čoho je to známe, ako „Hawkingova radiácia“.  Napriek tomu, táto teória porušuje základný kameň kvantovej teórie; myšlienku, že informácia nemôže byť zničená. Takže, Hawking v roku 2004 uznal, že sa mýlil; odvtedy nikto presvedčivo nepreukázal, ako môže uniknúť informácia z čiernej diery, keďže to nie je kompatibilné so všeobecnou teóriou relativity. Okrem toho, deštrukcia informácie nie je možná v rámci hraníc kvantovej teórie.

 

Stará myšlienka

Hawkingova štúdia zamýšľa riešiť rozpory medzi týmito teóriami prostredníctvom zrušenia horizontov udalostí a nahradiť ich horizontmi zdanlivými; je to myšlienka, ktorá „nevyvoláva paradox ohnivej hradby vôbec“, ako zdôraznil teoretický fyzik Raphael Bousso z univerzity California – Berkeley.  Podľa neho, „ nie je možné, aby platili obidve veci; nemať žiadnu dramatickú udalosť na zdanlivom horizonte a dovoliť, aby informácia odišla“. Hawking nepojednáva o tomto argumente, preto nie je jasné, čo chce povedať.

Don Page, fyzik z univerzity v Alberte (Kanada), podporuje mienku svojho kolegu a tvrdí, že „eliminácia horizontu udalostí sama o sebe nerieši problém ohnivej hradby, čo je problém subtilný. A čierna diera zbavená horizontu udalostí nie je nová myšlienka“.

Page zdôrazňuje, že myšlienka, že čierna diera nemá v skutočnosti horizont udalostí, sa datuje asi 30 rokov do minulosti. Hovorí, že by ho to neprekvapilo,ak sa niekto touto záležitosťou zaoberal už mnoho rokov predtým.

 

 

Pre vysvetlenie, (alebo možno pre zahmlenie :) ), čo píšu o horizonte udalostí na Wikipédii:

Horizont udalostí je vo všeobecnej teórii relativity hranicou v časopriestore, za ktorou udalosti nemôžu ovplyvniť vonkajšieho pozorovateľa. Horizont udalostí obklopujúci čiernu dieru je najčastejšie sa vyskytujúci prípad horizontu udalostí. Svetlo vyžiarené spoza horizontu nikdy nedosiahne pozorovateľa a podobne, hocijaký objekt, blížiaci sa k horizontu z pozorovateľovej strany, sa javí ako spomaľujúci a nikdy úplne neprejde horizontom a jeho obraz sa bude s plynúcim časom čoraz viac posúvať do červeného spektra. Samotný objekt, blížiaci sa k horizontu, nezaznamená žiadne zvláštne prejavy a dosiahne horizont v určitom presnom čase.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Predkladám nie príliš starú správu o využití kvazaru pre výskum vesmíru:

http://www.abc.es/ciencia/20140131/abci-primera-imagen-telarana-cosmica-201401301806.html

(Podľa Wikipédie: Kvazar (z anglického quasar - Quasi-stellar radio source) je vzdialené vysokoenergetické aktívne galaktické jadro. Kvazary sú extrémne jasné objekty. Prvé z nich identifikovali ako zdroje elektromagnetickej energie, vrátane rádiového a viditeľného spektra, s vysokým červeným posunom, ktoré sa javili ako body, podobne ako hviezdy, a vôbec nie ako zdroje podobné galaxiám. )

Prvý obrázok „kozmickej pavučiny“, ktorá spája galaxie 

José Manuel Nieves /Madrid/ 29. január 2014

 

Je to po prvý krát, čo je možné pozorovať časť štruktúry, obrovskej siete vlákien hmoty, ktorá sa rozprestiera vo vesmíre. Jeden ďaleký kvazar vzdialený viac ako 10 000 miliónov svetelných rokov (10 miliard  svetelných rokov)  nedávno objavený astronómami univerzity v Kalifornii poslúžil, ako by to bol nejaký veľký vesmírny lampáš, pre osvetlenie obrovskej siete vlákien hmoty, ktorá spája galaxie medzi sebou, ako veľká vesmírna pavučina. Je to po prvý krát, čo sa podarilo zviditeľniť časť tejto štruktúry predpovedanej súčasnými kozmologickými teóriami, ale ešte neboli pozorované. Objav je publikovaný dnes v „Nature“.
Pri použití 10 metrového teleskopu Keck I na Hawaii výskumníci detekovali dlhú a žiariacu plynovú hmlovinu rozprestierajúcu sa asi 2 milióny svetelných rokov v medzigalaktickom priestore. „Ide o výnimočný objekt“, tvrdí Sebastiano Cantalupo, astronóm univerzity Santa Cruz a hlavný autor článku. Je to veľká hmlovina; prinajmenšom dvakrát taká, ako hmloviny pozorované doteraz a sa rozprestiera oveľa ďalej z galaktického prostredia, v ktorom sa nachádza kvazar.
Kozmologický štandardný model, ktorý popisuje štruktúru a tvarovanie vesmíru, predpokladá, že galaxie sú „vsadené“ do určitého druhu kozmickej pavučiny, do hmoty, ktorej väčšia časť, asi 84 % , nie je viditeľná, pretože pozostáva z temnej hmoty.
Spomínaná pavučina sa objavuje v informačných simuláciách ukazujúcich rozdelenie hmoty (normálnej a temnej) vo veľkom merítku, ktoré obsahuje aureoly temnej hmoty, v ktorých sa tvoria vlastné galaxie a aj kozmická vláknitá pavučina, ktorá ich medzi sebou spája. Gravitačná sila núti bežnú hmotu, tú ktorú môžeme vidieť, aby sledovala rozdelenie – rozmiestnenie  temnej hmoty v priestore určitým spôsobom. Vedci sa dlhú dobu snažili lokalizovať vzorku takéhoto rozmiestnenia, ktoré by sa podobalo tomu, čo možno vidieť v simuláciách s temnou hmotou.

 

Napriek snahe, doteraz sa nikomu nepodarilo zviditeľniť niektoré z týchto vlákien. Je známe, že už dávnejšie boli detekované oblaky medzigalaktického plynu, ale nikdy nebolo možné vidieť, ako sa tieto mračná rozprestierajú v priestore. V tejto štúdii mali vedci výnimočného spojenca; jeden kvazar, aktívne jadro určitej galaxie, ktorého intenzívna radiácia spôsobuje, že vodík oblaku plynu je fluorescentný a žiari.

 

„Tento kvazar“, ako vysvetľuje J. Xavier Prochaska, spoluautor štúdie, „ osvetľuje plyn v takej miere, ako sme to doteraz ešte nevideli a poskytuje nám to prvý obrázok vlákien hmoty, ktoré sa rozprestierajú medzi galaxiami. To nám poskytuje vynikajúci prehľad o všeobecnej štruktúre nášho vesmíru“.  Vodík osvetlený kvazarom emituje druh ultrafialového svetla známeho ako „Lymanova radiácia alfa“. Ale vzdialenosť, v ktorej sa nachádza kvazar, je taká veľká (10 miliard svetelných rokov), že vyžiarené svetlo sa „roztiahlo“ z dôvodu expanzie vesmíru z neviditeľného ultrafialového svetla do viditeľného tmavo-fialového svetla a preto bola možnosť detekovať ho pomocou KECKU. Pri poznaní známej vzdialenosti, v ktorej sa nachádza kvazar, astronómovia vypočítali dĺžku vlny detekovanej Lymanovej radiácie a zostrojili špeciálny filter, aby spektrometer teleskopu mohol získať obrázky tejto vlnovej dĺžky.
 „Študovali sme predtým iné kvazary takéhoto druhu a nezistili sme žiadne vlákno plynu“ vysvetľuje Cantalupo. „Svetlo tohto kvazaru je ako lúč z nejakého lampáša a v tomto prípade sme mali šťastie, že tento „lampáš“ je nasmerovaný práve smerom k hmlovine a spôsobuje, že jej plyn žiari. Myslíme si, že sa jedná o časť vlákna, ktoré môže byť omnoho väčšie, ale z ktorého vidíme len časť osvetlenú kvazarom.

 

Temné galaxie
Kvazar je aktívny druh jadra galaxie, ktoré emituje intenzívnu radiáciu vyvolávanú supermasívnou čiernou dierou v centre galaxie. Pri predchádzajúcich pokusoch nájsť medzigalaktické vlákna plynov osvetlené kvazarmi, Cantalupo a ďalší astronómovia dokázali objaviť prvé „temné galaxie“, husté „uzly“ plynu kozmickej pavučiny, kde sa tieto vlákna nachádzajú. Tieto temné galaxie sa menujú tak preto, že v nich sa nenachádzajú hviezdy. Predpokladá sa, že sú veľmi malé, alebo veľmi mladé, aby sa hviezdy mohli sformovať. Cantalupo hovorí: „Temné galaxie sú oblaky plynu omnoho hustejšie a menšie, ako iné časti kozmickej pavučiny. Na obrázku, ktorý sme získali, možno vidieť aj temné galaxie okrem spomínaného „vlákna“ omnoho menej zreteľnejšieho a omnoho rozsiahlejšieho“.

 

post-2678-0-75639100-1391432503.jpg

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes ( 5.2.2014) stroskotala španielska nákladná loď za silného vetra pri francúzskom pobreží. Situácia musela byť v skutočnosti pre posádku dramatickejšia, ako možno vidieť vo videu na priloženom odkaze:

http://www.abc.es/videos-espana/20140205/espectacular-naufragio-carguero-espanol-3156409502001.html

 

Stroskotanie španielskej nákladnej lode v Anglete vo Francúzsku 

05. február 2014 

 

Posádka nákladnej lode, ktorá narazila do vlnolamu v Anglete z dôvodu zlého počasia na mori, musela čakať viac ako dve hodiny na veliteľskom mostíku na lodi kymácanej veľkými vlnami. Boli to dve hodiny plné strachu pre 11 členov posádky a prístavného lodivoda z Baiony, ktorých oslobodzovali francúzske vojenské helikoptéry , pričom vietor dosahoval rýchlosť  okolo 100 km/hodinu. Jeden z posádky má zlomený nos. Všetci boli podchladení a boli v stave šoku.

Bolo asi 10 hodín dopoludnia, keď  španielska nákladná loď LUNO narazila na hrádzu v Anglete, neďaleko mesta Baiona. Náraz rozbil loď na dve časti. Loď vyplávala z Bilbaa a zakotvila v prístave pre elektrickú závadu na motore. Ale vetry presahujúce rýchlosť aj 130 km/hodinu ju strhli, až nakoniec sa rozbila o skaliská. Sila príboja zabraňovala podniknúť okamžite záchranné práce . Nehrozí nebezpečenstvo ropného znečistenia, podľa francúzskych úradov. Loď má len 127 metrov kubických paliva, ale je aktivovaný na pobreží plán na (prípadnú) antikontamináciu.

 

 

post-2678-0-76826200-1391632271.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Španielske mestá na území Maroka sú neustále pod tlakom imigrantov s Afriky. Účastníci na španielskych fórach sú celkom pochopiteľne za zákaz prílevu imigrantov. Je to povinnosť daných afrických krajín postarať sa o svojich občanov. Jedna aktuálna správa z tejto oblasti:

 

http://www.abc.es/espana/20140207/abci-inmigrantes-melilla-201402071452.html

 

 

Asi 1400 imigrantov sa pokúša dostať do Melilly v rôznych skupinách 

7. február 2014

 

 

 

Asi 1400 obyvateľov subsaharskej  Afriky mali v úmysle na svitaní dnes v piatok dostať sa do Melilly cez ohradu hraničiacu s Marokom. Tento zámer neuskutočnili vďaka  bezpečnostným opatreniam na marockom, ako aj na španielskom území.

 

Podľa informácií vládneho zastupiteľstva, od nočných hodín až do svitania bol zaznamenaný silný migračný tlak v blízkostí ohrád autonómneho mesta, podobný lavínam imigrantov v roku 2005.

 

Prvá skupina imigrantov bola spozorovaná okolo 22,00 večer a pozostávala z asi 800 osôb a smerovala k ohrade z tábora, kde žijú, na kopci Gurugú na marockom teritóriu.
Okamžite sa aktivoval „proti – narušiteľský protokol (postup) polície v spolupráci s marockými pohotovostnými žandármi, vďaka čomu sa zabránilo, aby imigranti došli k hranici a dotýkali sa ohrady.
V rôznych oblastiach tejto hranice sa detekovali v rôznych hodinách ďalšie skupiny,  niektoré pozostávajúce zo 400 imigrantov v blízkosti koryta rieky Río de Oro.

Takéto pohyby imigrantov sa pozorovali aj za svitania vo štvrtok, kde sa jednalo o skupinu pozostávajúcu z 200 osôb a ďalšiu zo 600 osôb v blízkosti čínskej štvrti v čase medzi 4:55 a 5 hodín 19 minút vo štvrtok.
Migračný tlak, ktorý zažíva Melilla, je neustály a jedine bezpečnostné zariadenia rozmiestnené na španielskej strane zo strany polície a na marockej strane zabránili “masívnemu útoku“, podobnému v roku 2005, ako hovorí vládne zastupiteľstvo.

V tom roku vniklo do mesta okolo 2000 obyvateľov subsaharskej Afriky.  Vládny zmocnenec Abdelmalik El Barkani oceňuje tú „obrovskú prácu“, ktorú polícia vynakladá na stráženie a zaručenie bezpečnosti na hranici, aj čas ktorý venuje mafiám privádzajúcim imigrantov, a čelí nepretržitým a nebezpečným masívnym útokom na ohradu v Melille.

 

 

 

Pre ilustráciu jedno video, ako vyzerá taká "skupinka" imigrantov, keď sa dostane do mesta Mellila. Netvrdím na 100 percent, ale mám dojem, že medzi tými prvými utekajú z danej krajiny tí, čo čosi doma "vyparatili" :

http://www.euronews.com/2014/01/15/african-migrants-arrested-after-getting-into-moroccan-spanish-enclave-of-melilla/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov