Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ešte spomeniem verejné ospravedlnenie pápeža Ján Pavla II., ktorý v roku 2000 požiadal o odpustenie viny za hriechy, ktoré spáchala cirkev počas inkvizície a za systematický útlak prevádzaný cirkevnými hodnostármi, ktorí chránili cirkevné doktríny. Dokonca i novodobá cirkev uznáva chybu, ktorú predstavovala inkvizícia. (záznam pápežovho ospravedlnenia sa dá možno vyhľadať v internetových archívoch.)

Novodoba cirkev neuznava "chybu, ktoru predstavuje inkvizicia", uznava chyby, ktore sa v v ramci inkvizicnych konani stali. Co je dost velky rozdiel, nakolko tvoja formulacia zdoraznuje, ze neuznava a odmieta inkviziciu ako taku.

Taktiez papez neziadal len za odpustenie viny za hriechy, ktore spachala cirkev pocas inkvizicie, ale za viny a chyby Cirkvi v jej dejinach. A to je tiez dost velky rozdiel. Nevyclenuje zvlast inkviziciu.

Skus sa drzat faktov. :)

http://knazjozef.blog.sk/detail-inkvizicia-ii.-%96-ospravedlnenie-papeza.html?a=b7e71e2d49cc69d1d7973d8b6fd169f2

http://knazjozef.blog.sk/?s=41059

Zverejnené

Myslím, že bez katolíckej Biskupskej inkvizície by sa neobjavila ani tá Španielska a uznávam, že nie všetky podoby inkvizície boli také drsné, ako práve tá Španielska. Odsudzujem ale aj tú počiatočnú kresťanskú honbu na "kacírov", ktorá sa objavila dávno pred Španielskou inkvizíciou a ktorá vlastne základy inkvizície vytvorila. Zámer a princíp mi pripadá úplne rovnaký, hoci prostriedky mohli byť miestami odlišné.

A nepoúčam, len vysvetľujem svoje stanovisko, to je rozdiel. Opačná mienka mi vôbec neprekáža. ;-)

edit:

Ešte spomeniem verejné ospravedlnenie pápeža Ján Pavla II.......

K tomu vzniku tej institucie:

Vznikla aby celila nebezpeciu, ktere hrozilo cele krestanskej spolocnosti, ked jej jednota (zaklady) opierajuce sa o spolocnu vieru bola narusena odlisnymi nazormi. Ak stat sa vzdy branil proti narusitelom jednoty, podobne cirkev sa divala na "bludarstvo" (herezu, kacirstvo) nielen ako na ohrozenie jednoty, ale priamo ako na urazku Bozej velebnosti. Aj ked nevymahala vykonavanie "onych" trestov, ktorym podla rimskeho prava podliehali vsetci zradci, odovzdavala usvedcenych "bludarov" svetskej moci k potrestaniu.

Edit. Nepodsuvaj nieco, iba preto, ze to tebe "pasuje" do argumentov :)

Zverejnené

Novodoba cirkev neuznava "chybu, ktoru predstavuje inkvizicia", uznava chyby, ktore sa v v ramci inkvizicnych konani stali. Co je dost velky rozdiel, nakolko tvoja formulacia zdoraznuje, ze neuznava a odmieta inkviziciu ako taku.

V blogu kňaza, ktorý si uviedol, je pápežove vyjadrenie na adresu inkvizície zhrnuté v tomto jedinom riadku:

"Medzi vyznaním nechýbala ani mea culpa za inkvizíciu."

Pokojne to nazvi aj faktom, ale ak chceš hodnotiť pápežove vyjadrenie, patrilo by sa hodnotiť priamo to vyjadrenie a nie takéto jednoriadkové zhrnutie z pera neznámeho autora.

Taktiez papez neziadal len za odpustenie viny za hriechy, ktore spachala cirkev pocas inkvizicie, ale za viny a chyby Cirkvi v jej dejinach. A to je tiez dost velky rozdiel. Nevyclenuje zvlast inkviziciu.

Nič iné predsa netvrdím. Inkvizíciu nevyčleňuje, ale rovnako ju z ospravedlnenia ani nevyníma. ;)

Prepáč, fakty o vyjadrení, alebo i samotné vyjadrenie pápeža, v blogu kňaza Jozefa akosi chýba.

informator,

už sa len zbytočne točíme na mieste, je to strata času. Ja mám na účel inkvizície očividne trocha odlišný názor a pohľad na "boj proti bludárstvu" je pekne zhrnutý v knihe českých psychiatrov, ktorú som tu už spomenul. Ak sa nezhodneme, vôbec mi to neprekáža, pokojne teda rozpíš svoj pohľad na vec a je to vybavené.

Zverejnené

V blogu kňaza, ktorý si uviedol, je pápežove vyjadrenie na adresu inkvizície zhrnuté v tomto jedinom riadku:

"Medzi vyznaním nechýbala ani mea culpa za inkvizíciu."

Pokojne to nazvi aj faktom, ale ak chceš hodnotiť pápežove vyjadrenie, patrilo by sa hodnotiť priamo to vyjadrenie a nie takéto jednoriadkové zhrnutie z pera neznámeho autora.

Prepáč, fakty o vyjadrení, alebo i samotné vyjadrenie pápeža, v blogu kňaza Jozefa akosi chýba.

Mne rovnako chybal v tvojom prispevku link na daco, na co sa odvolavas, ale nech sa paci. Mozes si vybrat text v anglictine, alebo nemcine. Slovensky preklad sa mi hladat uz naozaj nechce :)

http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/homilies/2000/documents/hf_jp-ii_hom_20000312_pardon_en.html

http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/homilies/2000/documents/hf_jp-ii_hom_20000312_pardon_ge.html

http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/homilies/2000/index_ge.htm

Zverejnené

Uznávam. Ako si správne podotkol, cirkev prehodnotila okrem iného aj chyby a prehrešky, ktoré boli páchané počas inkvizície. Časť mojej úvahy bola teda formulovaná nepresne. (S textom v angličtine si poradím a sám odkazujem najmä na tlačenú literatúru, nie som si teda istý, či existuje aj legálna a voľne dostupná elektronická podoba spomenutých kníh.)

Zverejnené

informator,

už sa len zbytočne točíme na mieste, je to strata času. Ja mám na účel inkvizície očividne trocha odlišný názor a pohľad na "boj proti bludárstvu" je pekne zhrnutý v knihe českých psychiatrov, ktorú som tu už spomenul. Ak sa nezhodneme, vôbec mi to neprekáža, pokojne teda rozpíš svoj pohľad na vec a je to vybavené.

Stredoveky clovek myslel inak ako dnesny. Jeho pohlad na svet bol "chudsi" o vsetky dnesne poznatky, ale zaroven (si myslim) bol neporovnatelne bohatsi, pokial ide o mystiku. Miesali sa tu kazdodenne problemi - radost, smutok, city - s tajomnom. Preto nie je nahoda, ze viac krvi "kacirov" maju na rukach obycajny ludia, ako inkvizitori. Casto prichod inkvizitorov bol pre obvineneho zachranou, pred lyncovanim.......hm....preto tie "astronomicke" cisla obeti su, slusne povedane, neslusne :) .

Zverejnené

bol neporovnatelne bohatsi, pokial ide o mystiku. Miesali sa tu kazdodenne problemi - radost, smutok, city - s tajomnom. Preto nie je nahoda, ze viac krvi "kacirov" maju na rukach obycajny ludia, ako inkvizitori. Casto prichod inkvizitorov bol pre obvineneho zachranou, pred lyncovanim.......hm....

Tie vety o "bohatosti na mystiku ... a ...tajomnosti" sú napisané tak krásne, ale v podstate vyjadrujú len chovanie ľudí založené na strachu z neznámeho a prípadoch podobných takým, ako že kométa na oblohe mala oznamovať príchod nejakého nešťastia. Ľudia, ktorí rozmýšľali v takých intenciách sú náchylní na manipuláciu a podľahnutie davovej hystérii. Takýto ľudia boli náchylní veriť na rôzne preludy, bosorky a zázraky. A to práve využívala stredoveká cirkev pri správe svojich "ovečiek" (pravda, česť výnimkám, ktoré sa snažili duch a vzdelanosť obyčajných ľudí povzniesť).

A tak musela vzniknúť inkvizícia, ktorá určovala, čo bolo a čo nebolo správne. A ak si niekto dovolil spochybňovať nejaké, ňom proklamované, tézy a dogmy, častokrát pykal a to dokonca aj stratou svojho vlastného života. Cirkev a inkvizícia tento svoj boj nakoniec prehrala. Ale takých malých "inkvizítorkov" dnes pobehuje stále dosť a dosť.

Zverejnené

hm....preto tie "astronomicke" cisla obeti su, slusne povedane, neslusne :) .

Jasné, ale ako sme sa tu už zhodli, počet obetí inkvizície astronomický nebol, podľa mojej predstavy by sme to zrátali skôr v desaťtisíckach. S mojim názorom na inkvizíciu ale počet obetí nijako nesúvisí a vôbec som naň nepoukazoval.
Zverejnené

............náchylní na manipuláciu a podľahnutie davovej hystérii. Takýto ľudia boli náchylní veriť na rôzne preludy, bosorky a zázraky. A to práve využívala stredoveká cirkev pri správe svojich "ovečiek" (pravda, česť výnimkám, ktoré sa snažili duch a vzdelanosť obyčajných ľudí povzniesť). A tak musela vzniknúť inkvizícia, ktorá určovala, čo bolo a čo nebolo správne. A ak si niekto dovolil spochybňovať nejaké

.

Jasné, ale ako sme sa tu už zhodli, počet obetí inkvizície astronomický nebol, podľa mojej predstavy by sme to zrátali skôr v desaťtisíckach. S mojim názorom na inkvizíciu ale počet obetí nijako nesúvisí a vôbec som naň nepoukazoval.

Debata o inkvizicii nie je jednoducha. Jednoducho mame malo informacii. Mam na mysli hodnoverne informacie. Drviva vacsina diskuterov na nete cerpa info. prevazne z filmov, ako Posledna bosorka, ci Meno ruze Obrázok. Je to mozno na smiech, ale zial, je to pravda. Potom sa je mozne docitat sa o milionoch upalenych carodejnic a pod. ... S takymi diskutermi je skoda stracat cas ...

Neviem ci si pred casom pozeral britsky dokument "Tajne archivy inkvizicie", tak nejako sa to volalo, malo to myslim ze 3 casti ... Zaujimave bolo, ze ako "oponent" v nom vystupoval "sef" byvalej inkvizicie kardinal Ratzinger. Asi bude sklamanim pre oponentov, ale ziadne pikantnosti, o akych mozno casto pocut pri "pivnych" debatach na tuto temu tam neboli. Bolo mnoho kritikov, tvorcov teorii, co vsetko taji Vatikan v Archivoch o inkvizicii. Zverstva, vlasy nam mali dupkom stat. Po otvoreni archivov(po ich spristupneni) zrazu niet skoro nikoho, kto by bol ochotny ist tam a vyuzit tuto moznost. Neviem, ci spominas si na nejaky senzacny inkvizicny spis, ktory by bol po spristupneni archivu publikovany, resp. ktory by potvrdzoval statisice obeti inkvizicie ? Bublina spľasla ...? :)

Samozrejme, nemam ambicie tvrdit, ze tu inkvizicia vobec nebola. Mozme sa baviť o inkvizicii. Nie som proti. Odrazme sa od nejakeho bodu. Ale prosim, nepouzivaj populisticke argumenty kinovych trhakov. Debata sa rychlo zvrhne do vasnivej steče ...

Zverejnené

Inkvizícia bola, a nemá zmysel sa baviť o tom či pri nej zahynulo 2000 ľudí alebo 200 000 ľudí. Lebo to sa dostaneme na pôdu známeho výroku, že zavraždiť 6 000 000 ľudí je štatistika. Ja sa rozhodne necítim byť odborníkom na inkvizíciu. Ale z toho čo viem (ak aj zahrniem známe veci, že film Kladivo na čarodejnice bolo urobené na základe historických stutočností, ktoré sa udali) tak v globále inkvizíciu ako prínos hodnotiť nemôžem. Možno mala niektoré kladné stránky, tie však boli doprevádzané nie príliš šťastnými (tragickými) činnosťami

To, čo som písal o ľuďoch podliehajúcich manipulácii, nie sú vymysené veci. Takéto chovanie býva súčasťu ľudskej povahy.

Zverejnené

Neviem, ci spominas si na nejaky senzacny inkvizicny spis, ktory by bol po spristupneni archivu publikovany, resp. ktory by potvrdzoval statisice obeti inkvizicie ?

Ak odpovedáš na môj príspevok, znova opakujem, že počet obetí som tu ako argument neuvádzal, od začiatku poukazujem na niečo úplne iné. Miliónové obete tu so sarkastickým podtónom spomenul iba elfant, xenocide a potom ty, inak nikto iný. Aký populizmus máš teda z mojej strany na mysli? :)
Zverejnené

Je pravdou, ze pocet obeti si ako argument neuvadzal, ale rovnako je pravdou, ze si uvadzal ako argument zabavky inkvizicie vo verejnom trhani jazykov alchymistom a ucencom. :)

Obe tvrdenia maju pravdivostnu hodnotu priblizne rovnaku a su rovnako populisticke.

Zverejnené

Hm, o vytrhávaní jazyka som sa dočítal práve v Histórii španielskej inkvizície, natrafil som i na podrobný opis klieští, ktoré sa nazývali vytrhávač jazyka (tongue shredder). Uvádza sa tam, že niektorí zo starších obvinených sa priznali ku všetkému už len pri pohľade na takéto nástroje a mnohí z nich zomreli následkom paniky a šoku, bez jediného dotyku kata.

Bolo tam spomenuté i to, že obete po tejto procedúre väčšinou zomierali a ak nešťastník prežil, bolo to inkvizíciou klasifikované ako prejav diabolskej moci a usmrtili ho vzápätí niektorým z iných spôsobov.

Skúsim ten opis pohľadať v nejakej elektronickej verzii, ešte sa k tomu prípadne vrátim.

Zverejnené

........tak v globále inkvizíciu ako prínos hodnotiť nemôžem. Možno mala niektoré kladné stránky, tie však boli doprevádzané nie príliš šťastnými (tragickými) činnosťami

To, čo som písal o ľuďoch podliehajúcich manipulácii, nie sú vymysené veci. Takéto chovanie býva súčasťu ľudskej povahy.

IMHO, stredoveka inkvizicia minimalne minimalizovala sirenie nabozenskych vojnovych stretov v Europe......ci uz obcianskym, alebo medzistatnym.......a to je nie prinos?

Manipulovat sa daju iba neinformovani ludia............teda to sa dnesnych ludi uz netyka a preto dnes, sa uz neda manipulovat nikto.....ze?

.......od začiatku poukazujem na niečo úplne iné.

A naco? Ako hodnotit stredoveku inkviziciu? Cielom bola obrana cistoty a neporusitelnosti viery bojom proti herezii a prostriwedky ktore inkvizicia, na dosiahnutie svojho ciela pouzivala, sa daju hodnotit z hladiska absolutneho (teda vytrhnute z doboveho kontextu), alebo relativneho.

Z hladiska absolutneho, je treba pouzivane prostriedky odsudit z dvoch dovodov:

- prostriedky fyzickweho ho nasilia su nevhodne a neprimerane k dosiahnutiu duchovneho ciela. I ked tie tresty boli az poslednym "nutnym zlom",

pretoze iniciator trestu tym iba priznal vlastnu prehru, co sa tyka navratu obvineneho (ci jeho duse) na spravnu cestu.

- prostriedky fyzickeho nasilia odporuju Kristovym zasadam milosrdenstva a lasky.

Z hladiska relativneho, ak sa divame na inkviziciu pohladom vtedajsej doby a nie pohladom dnesneho cloveka, je treba si uvedomit, ze ta doba nepoznala pojem tolerancie, ale hereziu pokladala nie za slobodne hnutie, ale za narusenie jednoty splocnosti. Pokial by zvitazilo toto hnutie a zaviedlo svoju predstavu o spolocnosti ziadny iny nazor by taktiez nepripustilo. Stat a cirkev boli tak tesne prepojene, ze utok proti cirkvi bol chapany, tiez ako utok, proti statu. Ak stat tresta zlocincov (napr. penazokazov), o to viac ma pravo tresta heretikov, ktori kazia nieco ovela cennejsie a to jednotu viery na ktorej ten stat vlastne stoji. To, ze niektori vysetrovatelia (ci uz cirkevny alebo svetsky) svoj urad (poslanie) zneuzivali je smutna, ale......no co.....holt, ludia :) ..........v rozpore s ucenim Jezisa Krista sposobili inym vela utrpenia......hm.....no mozeme to len kostatovat, ale pochopit asi nie.........alebo ano?........ved aj mi sme ludia, ci uz nie? :)

Zverejnené

IMHO, stredoveka inkvizicia minimalne minimalizovala sirenie nabozenskych vojnovych stretov v Europe......ci uz obcianskym, alebo medzistatnym.......a to je nie prinos?

Vyjadrenie "minimálne minimalizovať..." je skôr opak toho čo si chcel napísať, t.j. nechať niečomu voľný priebeh, a len robiť prípadné korekcie. :)

Ale ok, viem čo so chcel napísať :) Tak by som ťa poprosil o nejaké príklady, kedy sa invizícia o niečo také zaslúžila, čo tvrdíš. Lebo ja viem skôr o opačných príkladoch. A hneď ich aj sypem :). Predovšetkým je tu osoba Jána Husa a následné vojny proti Čechám a husitom. Potom by tu boli križiacke výpravy do Jeruzalema proti Saladinovi. A tretí príklad pochádza z Nemecka a ide o osobu Martina Luthera a jeho reformáciu. No a určite by sa niečo našlo aj v stavovských vojnách v Uhorsku, ktoré majú svoje zárodky v spomenutej reformácii.

Manipulovat sa daju iba neinformovani ludia............teda to sa dnesnych ludi uz netyka a preto dnes, sa uz neda manipulovat nikto.....ze?

Ale samozrejme, ze ano. Ale dnešná doba prináša takmer dennodenne príval nových poznatkov a služieb. Mali sme moznosť zažiť zmenu režimu a prechod na tvrde trhove hospodarstvo. Slováci sa tak napríklad zoznámili s kupónovou privatizáciou a nebankovými subjektami. A mnohí na ne spomínajú ešte dnes. :D

Zverejnené

Ale ok, viem čo so chcel napísať :) Tak by som ťa poprosil o nejaké príklady, kedy sa invizícia o niečo také zaslúžila, čo tvrdíš. Lebo ja viem skôr o opačných príkladoch. A hneď ich aj sypem :). Predovšetkým je tu osoba Jána Husa a následné vojny proti Čechám a husitom. Potom by tu boli križiacke výpravy do Jeruzalema proti Saladinovi. A tretí príklad pochádza z Nemecka a ide o osobu Martina Luthera a jeho reformáciu. No a určite by sa niečo našlo aj v stavovských vojnách v Uhorsku, ktoré majú svoje zárodky v spomenutej reformácii.

K tym prikladom snad len tolko:

- Jan Hus nebol nikdy obvineny, sudeny a ani odsudeny inkviziciou

- kriziacke vypravy maju s inkviziciou spolocne asi tolko ako odsudenie Jana Husa

- Martin Luther, aj ked bol dominikanmi obvineny z kacirstva (nie inkviziciou), nebol rovnako inkviziciou nikdy sudeny a ani odsudeny. uvrhnutie do kliatby, rovnako ako u Husa, bola zalezitost papeza a ten, v tomto pripade nekonal na popud inkvizicie

Bolo by dobre, keby sa tu vyjadrovali ludia, ktori maju o historickych skutocnostiach aspon aky taky dunst a nevymyslaju daco, co sa nikdy nestalo. :D

BTW Kuponova privatizacia a ani nebankove subjekty tiez nebola dielom inkvizicie, aj ked niektori konspiratori urcite budu tvrdit daco ine.

Zverejnené

Bolo by dobré, kedy si niektorí ľudia najskôr prečítali a pochopili v akom kontexte boli nebankovky a kuponka spomenuté... Lebo len zbytočne vyvolávajú hádku. :) Nikde nikto tieto dve veci nedával za vinu inkvizícii...

A čo sa týka mnou uvedených príkladov, sú to príklady, kedy inkvizícia nezabránila konfliktom.... Presne v intenciách informátorovho príspevku. Taktiež by som poprosil aby si tí ľudia nevymýšľali.

Zverejnené

Nikde nikto tieto dve veci nedával za vinu inkvizícii... A to sa týka aj mnou uvedených príkladov z histórie.

Preco potom pises opak ?

Tak by som ťa poprosil o nejaké príklady, kedy sa invizícia o niečo také zaslúžila, čo tvrdíš. Lebo ja viem skôr o opačných príkladoch. A hneď ich aj sypem :). Predovšetkým je tu osoba Jána Husa a následné vojny proti Čechám a husitom.

Touto vetou si myslel daco ine, nez co si napisal ? Uvadzas to jasne ako priklady negativneho prinosu. Alebo je to myslene inak ?
Zverejnené

Preco potom pises opak ?

Bolo by potrebné aby si dával do QUOTE presné citáty. A nepleť dva-tri citáty do jedného. Človek potom nevie na čo má reagovať. Pretože pod vetou...

Nikde nikto tieto dve veci nedával za vinu inkvizícii...

... som myslel kupónku a nebankovky a tie dve veci som skutočne nedával za vinu stredovekej inkvizícii. :) Takže žiaden opak..

Čo sa týka mojich príkladov, sú to príklady, keď žiadna inkvizícia vojnám ani náboženských sporom a problémom nezabránila, aj keď informátor tvrdil, že nejakým náboženským strotom mala zabraňovať.

Ale možný je i prípad, že to s tým minimalne minimalizovala má správne. V tom prípade by som jej činnosť, že nezabraňovala vojnám prínosom nenazýval. :)
Zverejnené

Chybu si mal dakde inde, ale kedze si vetu, ktora povodne v prispevku bola

A to sa týka aj mnou uvedených príkladov z histórie.

dodatocne zmenil na

A čo sa týka mnou uvedených príkladov, sú to príklady, kedy inkvizícia nezabránila konfliktom.... Presne v intenciách informátorovho príspevku. Taktiež by som poprosil aby si tí ľudia nevymýšľali.

tak to uz zmysel dava. Samozrejme, s vynimkou zaverecnej prosby. :)

Kazdopadne, dodatocne upravy je slusnost vyznacit, alebo sa k nim aspon priznat, nie potichu menit text aby vyznel inak, a potom sa ohradzovat, ze sa nepresne cituje. :)

Povodne si tvrdil daco ine, aj ked si mozno daco ine tvrdit chcel, ako sa ti podarilo napisat.

Mimochodom, inkvizicia nebol preventivny organ, mal funkciu represivnu. Nemozes napriklad vycitat terajsim sudom, ze neoslobodili niekoho, pokial ho nikto neobzaloval. Predpokladam, ze informator vysvetli, ako to myslel, osobne som jeho text pochopil trochu inak, ako ty.

Zverejnené

Ja som chybu neurobil.... Splietol si do jedného QUOTE dve veci, ktoré sa týkali:

1. naražky na nebankovky a kupónku

2. narážku na príklady z histórie.

viď tvoj príspevok z 11:31

Len to som ti vytkol.

A napísal som presne to čo som mal a chcel.

Zverejnené

Nie je to pre mna tak podstatne, aby som sa o tom dalej dohadoval. :)

Zverejnené

Vyjadrenie "minimálne minimalizovať..." je skôr opak toho čo si chcel napísať, t.j. nechať niečomu voľný priebeh, a len robiť prípadné korekcie. ;)

Ale ok, viem čo so chcel napísať :D Tak by som ťa poprosil o nejaké príklady, kedy sa invizícia o niečo také zaslúžila, čo tvrdíš. Lebo ja viem skôr o opačných príkladoch. A hneď ich aj sypem :). Predovšetkým je tu osoba Jána Husa a následné vojny proti Čechám a husitom. Potom by tu boli križiacke výpravy do Jeruzalema proti Saladinovi. A tretí príklad pochádza z Nemecka a ide o osobu Martina Luthera a jeho reformáciu. No a určite by sa niečo našlo aj v stavovských vojnách v Uhorsku, ktoré majú svoje zárodky v spomenutej reformácii.

Usmevne.....pripomina to reakcie xenocide (blahej to pamati :) ).......a co som mal podla teba reagovat ako?..........

....ty:

........tak v globále inkvizíciu ako prínos hodnotiť nemôžem. Možno mala niektoré kladné stránky, tie však boli doprevádzané nie príliš šťastnými (tragickými) činnosťami

.....ja:

..........co je na mojej odpovedi take nepochopitelne?

A tie "opacne" pripady, co tu hore vyssie uvadzas, maju co spolocne s temou? Hus bol kontroverzna postava v dejinach a inkvizicia s nim nemala nic spolocne, taktiez kriziacke vypravy su od veci. Luther a Kalvin (na toho si asi zabudol) maju s inkviziciou spolocne akurat tak miesto posobenia - teda Europu :) . Zda sa, ze tie tvoje pramene su nedostatocne krmene informaciami zo stredoveku :)

Zverejnené

......a co som mal podla teba reagovat ako?.......... ..........

No uviesť nejaké príklady... Čo na tom nie je pochopiteľné? Inak, je tvoja veta

...len úsmevnou demagógiou.

A tie "opacne" pripady, co tu hore vyssie uvadzas, maju co spolocne s temou?

Tie moje príklady majú niečo spoločné s tvojimi poznámkami o minimalizácii širenia náboženských konfliktov v Európe.... A ukázal som ti, že tých nábožensky ladených konfliktoch bolo požehnane. Takže podľa toho čo tvrdíš, a konečného výsledku inkvizícia v úlohe, ktorú si jej prisúdil, zlyhala. Musela, pretože už len z dôvodov prečo vznikla a aj z toho, čo tu napríklad uviedol elfant (údajne to bol represívny orgán), inkvizícia nebola žiaden peacemaker.
Zverejnené

No uviesť nejaké príklady...

Tie moje príklady majú niečo spoločné s tvojimi poznámkami o minimalizácii širenia náboženských konfliktov v Európe.... A ukázal som ti, že tých nábožensky ladených konfliktoch bolo požehnane.......

Tu je nieco k "carodejniciam"....

http://eowyn.signaly.cz/0806/katolik-a-inkvizice-trosicku

Nabozensky ladene konflikty (vojenske) v Europe prakticky neexistovali, tak neviem preco tu argumentujes niecim podobnym? Samozrejme, pokial nemas na mysli stret islam versus krestanstvo.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov