Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

O pedofilnom prorokovi teda čítam pvýkrát, to by si mohol vysvetliť trocha obšírnejšie, až si nájdeš čas

Mohamedova zena Aisa mala v case svadby cca. 9 rokov a pohlavne spolu zacali zit zjavne skor ako dovrsila 15 - takze z dnesneho pohladu islo o pedofiliu.

Takze to mam chapat tak, ze suhlasis s tym, ze zakladatel Islamu bol nemoralny pedofil, ktory prznil male dieta?

Všetko ostatné sa dá zhrnúť veľmi jednoducho: ÁNO, sme potomkovia nemorálnych predkov a naše morálne zásady v mnohých ohľadoch výrazne pokuľhávajú ešte i dnes.

Jednak vidis - ako som tvrdil. Skoncime tym, ze skoro vsetko co bolo, bolo nemoralne. Nasi predkovia boli nemoralni. Konali zlo, vela zla. A vramci tejto nemoralnej minulosti nie je inkvizicia nic extremne. Je dietatom svojej doby.

A co sa tyka krivkajucich moralnych zasad - to by si mal vyriesit kazdy clovek v prvom rade sam. Pretoze pokial si je vedomy toho, ze jeho moralka je vyrazne nedokonala, mal by ju v prvom rade zacat napravat pred tym, ako zacne zovseobecnovat vlastne chyby na svoje okolie.

Moralne je to na com sa dohodne spolocnost? :spiteful: To myslis vazne?

Presne tak. Mas nejaku lepsiu, vseobecnu, neomylnu definiciu, ktora platila pocas celej ludskej historia a uplne vsade?
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Takze to mam chapat tak, ze suhlasis s tym, ze zakladatel Islamu bol nemoralny pedofil, ktory prznil male dieta?

To by si sa unáhlil, na základe tvojej nepresnej domnienky, ktorú tu uvádzaš, som si ešte názor nesformoval. Ak je ale informácia pravdivá, potom ho pokojne označím za zvrhlého prasáka a hodím ho do jedného vreca s rovnako zvrhlými (a uznávanými) európskymi skladateľmi vážnej hudby, či so spomenutými pedofilnými kresťanskými kňazmi.

A vramci tejto nemoralnej minulosti nie je inkvizicia nic extremne. Je dietatom svojej doby.

Ja predsa tvrdím presne to isté, už od začiatku. Netvrdím, že inkvizícia bola väčšie zverstvo, než napríklad svetské praktiky. Odsudzujem ich navlas rovnakým spôsobom.

A co sa tyka krivkajucich moralnych zasad - to by si mal vyriesit kazdy clovek v prvom rade sam.

Výborne, zhodli sme sa i v tomto. Človek nepotrebuje žiadneho poradcu v sutane, ak sa má rozhodnúť o tom, ktoré zásady bude považovať za správne a ktoré nie. Musí si to ujasniť len a len sám pred sebou.
Zverejnené

No vidis...takze ked si premyslis, ci suloz s 11-12 rocnou je pedofilia, alebo nie - pravdepodobne sa dostanes k nazoru, ze jedno z najvacsich svetovych nabozenstiev zalozil pedofil (co kristus veruze nebol - hovorim o zakladateloch). Potom rovnako odsudis zopar desattisicov chudobnych brazilskych rodin ako nemravnych podporovatelov pedofilie (co ale my nie sme). Potom odsudis kvoli nabozenskym praktikat cast moslimskeho sveta ako nemoralny (kde ide o veci, ktore my vacsinou uz zopar storoci nerobime). Nasledne za nemoralne oznacime tak 90% z nasej minulosti.

A kde tam bude inkvizicia? Uplne bezna sucast sveta. Nic extra. Nic, co by sa malo pouzivat ak hlavny argument proti krestanstvu.

Zverejnené

Este sa predsa len v skratke vratim k spomenutemu filmu, nakolko je oblubenym argumentom proti inkvizicii.

Bol nakruteny podla rovnomenneho romanu Vaclava Kaplickeho. Popisuje skutocne historicke udalosti v Cechach, co sa tyka miesta, casu a postavy inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga. Tam vsak jeho vierohodnost, ako historickeho pramena konci.

1. malá poznámka. Film je umelecké dielo, nie historický prameň. Tieto dva pojmy si nereba pliesť.

2. malá poznámka: Absolútne stačí, že film skutočne popisuje:

... skutocne historicke udalosti v Cechach, co sa tyka, miesta, casu a postavy inkvizitora...

:spiteful:
Zverejnené

No vidis...takze ked si premyslis, ci suloz s 11-12 rocnou je pedofilia, alebo nie - pravdepodobne sa dostanes k nazoru, ze jedno z najvacsich svetovych nabozenstiev zalozil pedofil (co kristus veruze nebol - hovorim o zakladateloch).

Vida. Ak teda Kristus (bacha na kapitálky, tu už to hraničí s rúhaním!) nebol pedofil a dnešní kňazi, ktorí šíria jeho odkaz častokrát pedofilní sú, nie je to dôkazom, že v cirkevných praktikách niečo nehrá? :spiteful:

Ak ide o inkvizíciu, nepoužívam ju ako argument. Len ju odsudzujem, spoločne s ostatnými zverstvami, ktoré sa popáchali v mene viery.

edit:

A nemýľ sa, islam neobhajujem ani v najmenšom. Zverstvá popáchané v mene islamu sú presne také isté, ako zverstvá popáchané v mene kresťanstva, nevidím najmenší rozdiel. (Snáď až na to, že kresťania sú v zabíjaní a mučení omnoho skúsenejší a išlo im to lepšie od ruky.)

Zverejnené

Nuz, pedofil je zjavne pedofil, o tom netreba diskutovat. Co znamena, ze je spusta ludi, ktori konaju zlo aj dnes.

(Snáď až na to, že kresťania sú v zabíjaní a mučení omnoho skúsenejší a išlo im to lepšie od ruky.)

Ako v com. Pokial sa nemylim - severna afrika, svata zem, anatolija...to vsetko su krestanske uzemia, ktore moslimovia dnes z velkej casti okupuju. Rovnako okupovali krestansky balkan a krestansku iberiu ovela dlhsie, nez boli tieto krajiny krestanskymi koloniami. V zabijani moslimov su ovela uspesnejsi ako krestania. Takze vramci moznosti ktore mali - sa snazili co to dalo a dosiahli nemale uspechy. Jaj, keby tak Mekka a Medina boli tisic rokov obsadene krestanmi, to by bolo :spiteful:

A keby si bral ciselne - najvrazednejsou castou ludskej historie boli zrejme mongolske najazdy, ktore mali (vratane sposobenych hladomorov) najvacsi pocet obeti, ako pomer k populacii. Takze zase, historicka perspektiva.

Kde je teda koniec? Mozeme odsudit vsetko a nijaky prinos z toho nebude.

Zverejnené

Kde je teda koniec? Mozeme odsudit vsetko a nijaky prinos z toho nebude.

Vždy mi to pripadá lepšie, než to bez akéhokoľvek odsudzovania akceptovať ako súčasť nejakého vágneho vyššieho cieľa, či snáď dokonca dobrého úmyslu.

edit:

Ak ide o rozloženie síl, nezabudni na viacnásobnú genocídu, ktorú kresťania spáchali na americkom kontinente. Moslimovia sú v tomto smere oproti nám iba slabý čajíček. :spiteful:

Zverejnené

U veci, ktore sa stali prilis davno to odsudzovanie nie je prilis na mieste - ina doba, iny svet, ini ludia. Ina moralka. Pre nich by si bol nemoralny a odsudeniahodny aj ty. Alebo to trebars mozeme odsudit a drzat to na cisto akademickej urovni - no nie to pouzivat sposobom: "Ked robili zlo vtedy, budu ho robit aj teraz."

Zverejnené

Pre nich by si bol nemoralny a odsudeniahodny aj ty.

Už som tu predsa viackrát podotkol, že z dnešnej morálky by zostal otrasený aj otrlý inkvizítor. :spiteful:
Zverejnené

No vidis - sam si napisal "dnesna moralka". Tym myslis moralku, ktora plati dnes a v mieste kde zijes. A ta je predsa ina, nez bola pred 500 ci 1000 rokmi, nie? Tak na zaklade coho budes tvrdit, ze prave tvoja predstava je obecne nadradenejsia a lepsia, nez tie ine predstavy? Neexistuje nijake vseobecne kriteriu, moralka nie je fyzikalny zakon.

Aky bude vysledok? Ze ludia v inej dobe a na inych miestach konali a konaju moralne a spravne, cinia dobro. Akurat si pod tymito vyrazmi predstavuju nieco ine, nez ty. Alebo my.

Vidis, vidis. Namiesto obecneho historickeho a hlavne neutralneho hodnotenia ste do toho zacali miesat dobro a zlo, moralne hodnoty...a koniec bude, ze sa nedokazu obhajit nijake moralne hodnoty ako absolutne a vseobecne platne. Velke diskusie o moralke skoncia lebo bojom do posledneho mrtveho, alebo tym, ze nie je moralka - len nazor.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tebe naozaj celý zmysel debaty uniká, Xeno. :spiteful:

Svoj morálny kompas nepovyšujem nad ostatných, tak ako to robia už niekoľko tisícročí kresťania. Skôr naopak, uvedomujem si všetky jeho vady.

Zverejnené

Toto patrí do predošlého príspevku, aby bolo vo veci jasno:

No vidis - sam si napisal "dnesna moralka". Tym myslis moralku, ktora plati dnes a v mieste kde zijes.

Netušil som, že si ma aj s mojou morálkou presunul do jedenásteho storočia. Logickú chybu si mal ukrytú už vo svojej úvahe, na ktorú som reagoval:

..tak okolo toho nemudruj. A ten čo ti ohodnotil príspevok pluskom, by sa mal zamyslieť tiež. :spiteful:
Zverejnené

Netušil som, že si ma aj s mojou morálkou presunul do jedenásteho storočia. Logickú chybu si mal ukrytú už vo svojej úvahe, na ktorú som reagoval:

Si si isty, ze reagujes na tuto temu???

Sam si napisal, ze tvoju, alebo "nasu" moralku - teda dnesnu a miestnu - by odsudil aj inkvizitor. Takze sam rozlisujes medzi moralkou stredovekou a dnesnou. Neviem o co sa snazis, ked pises nezmyselne hluposti.

Ide mi o to, ze neexistuje univerzalna moralka a univerzalne platne pravidla. Ine platili kedysi a ine platia teraz. Ine platia u nas, ine na druhom konci sveta. Sice to trvalo, ale nakoniec si to zacal uznavat tiez.

A co sa tyka plusiek - myslim, ze to je vec toho, kto ich dava, alebo nedava. Ciste teoreticky predpokladajme, ze a ten clovek zamyslel a tvoja predstava o hodnoteni celeho sveta mu je vzdialenejsia.

Zverejnené

Si si isty, ze reagujes na tuto temu???

Áno, som si istý, že reagujem na veci, ktoré si popísal v súvislosti s touto témou. Ešte raz:

Sam si napisal, ze tvoju, alebo "nasu" moralku - teda dnesnu a miestnu - by odsudil aj inkvizitor. Takze sam rozlisujes medzi moralkou stredovekou a dnesnou. Neviem o co sa snazis, ked pises nezmyselne hluposti.

Napísal si, že pre stredovekých inkvizítorov by som bol odsúdeniahodným ja, so svojou dnešnou morálkou. Tá hlúposť, ktorú spomínaš, je teda tvojim vlastným výtvorom a ukrýva sa v tomto citáte. Nuž, zareagoval som naň, nabudúce to teda nespravím, odpustím si zábavu a prenesiem sa cez takéto nedorozumenia mlčaním, aby sme si ušetrili hromadu analýz a vysvetľovania. :spiteful:

Ide mi o to, ze neexistuje univerzalna moralka a univerzalne platne pravidla. Ine platili kedysi a ine platia teraz. Ine platia u nas, ine na druhom konci sveta. Sice to trvalo, ale nakoniec si to zacal uznavat tiez.

A tu sa opäť mýliš. Morálka spoločnosti je aj bola pochybná, ale okrem akejsi verejnej morálky existujú i dôležitejšie hodnoty, vlastné každému ľudskému jedincovi. Dovolím si tvrdiť, že i v stredoveku s jeho stredovekou verejnou morálkou mala väčšina ľudí voči mučeniu a zabíjaniu vedomý odpor. Ľudia tieto praktiky nevyhľadávali pre potešenie a nevenovali sa im s nadšením. Naopak, obávali sa ich, odsudzovali ich a bránili sa voči nim. A práve preto boli tieto nástroje zvolené ako prostriedok pre ovládanie a manipuláciu. Vládcami, cirkvou, kýmkoľvek ďalším.

Tu sa nám už morálka začína trocha vetviť, že? Tvoj postoj ale poznám, násilie ti neprekáža a v záujme dobrej veci ho považuješ za správny nástroj. Ja to vidím opačne, ujasnili sme si to a viac vysvetľovať nemusíš. :yes_yes:

A co sa tyka plusiek - myslim, ze to je vec toho, kto ich dava, alebo nedava.

To sa ale nevylučuje s mojim tvrdením, že ak už človek pluská rozdáva, mal by pri tom používať zdravý rozum. :D

edit:

Potom odsudis kvoli nabozenskym praktikat cast moslimskeho sveta ako nemoralny (kde ide o veci, ktore my vacsinou uz zopar storoci nerobime).

Ak v súvislosti s pedofíliu a praktikami našej cirkvi tvrdíš, že toto my vacsinou uz zopar storoci nerobime, je to zábavné. Navodzuje to dojem, že v cirkvi nie sú pedofilní kňazi a naopak, že moslimovia sú úchyláci.

Tiež to ešte trocha prehodnoť. :D

Zverejnené

Napísal si, že pre stredovekých inkvizítorov by som bol odsúdeniahodným ja, so svojou dnešnou morálkou. Tá hlúposť, ktorú spomínaš, je teda tvojim vlastným výtvorom :spiteful:

Nie je.

Už som tu predsa viackrát podotkol, že z dnešnej morálky by zostal otrasený aj otrlý inkvizítor.

Coze si pisal? Ze inkvizitor by bol otraseny z dnesnej moralky. Teda presne to, co pisem. Pokial to povazujes za hlupost, takze sa stazuj u toho, kto tuto hlupost napisal. Pokial mas pocit, ze dnesna moralka je taka strasna, ze by z nej bol aj otrly inkvizitor otraseny....tak je to tvoj nazor, nech sa paci. Ale neutekaj pred nim, ak si ho uz raz napisal.

To sa ale nevylučuje s mojim tvrdením, že ak už človek pluská rozdáva, mal by pri tom používať zdravý rozum.

Pred nejakou dobou sa jesitni jedinci nedokazali zmierit s tym, ze im niekto dal minusku. A su taktiez jesitni jedinci, ktori maju problem stravit, ze nejaky citatel preferuje nazor ich oponenta. Zmier sa s tym, je to sucast zivota, ze s tebou nebudu vzdy vsetci suhlasit. A ked si to tak citam, zmier sa aj s tym, ze vela rozmyslajucich ludi nebude s tebou suhlasit. Proste to nerozmazavaj, alebo sa postazuj do relevantnej temy.
Zverejnené

Nie je.

Fajn, zhrniem to aj do tretice. Pozri sa, na čo som reagoval a vysvetli mi, ako si svoje slová myslel:

Už som tu predsa viackrát podotkol, že z dnešnej morálky by zostal otrasený aj otrlý inkvizítor. :spiteful:

Zmier sa s tym, je to sucast zivota, ze s tebou nebudu vzdy vsetci suhlasit. A ked si to tak citam, zmier sa aj s tym, ze vela rozmyslajucich ludi nebude s tebou suhlasit. Proste to nerozmazavaj, alebo sa postazuj do relevantnej temy.

Jop, idem na to, značím si. Najmä tá poznámka o rozmazávaní sadla. Od teba.

:D

edit:

Je mi jasné, že si mierne nechápavý, dávaš to najavo každou vetou.

1. Nehľadám súhlas, prezentujem názor. Na každú reakciu potom reagujem v jej pôvodnom duchu.

2. Nesťažujem sa, zabávam sa. :yes_yes:

Zverejnené

Kam toto smeruje?

Ze v stredoveku mali ludia inu moralku, ine veci povazovali za spravne. Rovnako ako trebars v dnesnom Irane spusta ludi povazuje za spravne odsudit na smrt homosexuala, nevernu zenu, alebo odpadlika. Iny cas, iny kraj, iny mrav. Jednoduche ako facka.

Logicky, ze z dnesneho sveta by bol stredoveky clovek mozno zdeseny - presne tak, ako je z liberalnej europy, ako centra nemravnosti, zdeseny nejeden hlboko veriaci a mravny moslim. Iny kraj, iny mrav.

Prirodzene, ako clovek utociaci na bozsku autoritu, mozno suhlasiasiaci s vrazdenim nenarodenych neviniatok, mozno suhlasiaci s tym, aby sa slobodne zeny promenovali po uliciach ako flandry...by si tiez spadal do kategorie nemravnych a odsudeniahodnych ludi, ktori presadzuju zlo. Podla toho, kto by ta hodnotil. Velmi lahko by si skoncil ako velmi nemravny clovek.

Nuz a ked si suhlasil, ze stredoveky clovek by bol z dnesnej moralky otraseny - konecne si priznal, ze moralka stredovekeho cloveka bola ina, nez je moralka nasa a dnesna. Toť vsjo. Ty mas inu moralku ako stovky milionov inych ludi. Ty ich povazujes za nemoralne stvorenia, to iste si ty pre nich. Alebo sa s tym zmieris, alebo mozes zacat presadzovat vlastny nazor na dobro a zlo po celom svete. To druhe nie je moc dobry napad.

Zverejnené

Kam toto smeruje?

To určuješ svojim tónom a uvažovaním napríklad aj ty sám. Vyber si teda. :spiteful:

Nuz a ked si suhlasil, ze stredoveky clovek by bol z dnesnej moralky otraseny - konecne si priznal, ze moralka stredovekeho cloveka bola ina, nez je moralka nasa a dnesna. Toť vsjo.

Nikde som predsa nepoprel, že dnešná morálka je iná, než tá stredoveká. Len som sa voči obom z nich vyjadril v negatívnom zmysle, to je rozdiel.

Ale približujeme sa k podstate. Ak aj necháme morálku bokom, zostávajú nám aj ďalšie ľudské hodnoty. Fyzická nechuť voči mučeniu alebo vyvražďovaniu vlastného druhu, tá nie je výsledkom učenia alebo kázania. Je to súčasť našej genetickej výbavy, omnoho staršia a trvanlivejšia, než Biblia. A poznali ju i ľudia v stredoveku, tým som si pomerne istý, dá sa to rozpoznať i z dobových záznamov. (Tí, ktorí jednali opačne, patrili práve k inkvizícii či k vykonávateľom súdnej moci. Boli v menšine.)

Zverejnené

ak už človek pluská rozdáva, mal by pri tom používať zdravý rozum. :spiteful:

Je dobré, keď sa nielen pri rozdávaní plusiek, ale hlavne pri písaní príspevkov "používa" zdravý rozum.

Nemusíš sa teraz ohradiť, že "trafená hus zagágala", pretože tá pluska mojim dielom nie je, aj keď ...

... už sa mi stalo, že som nejakým omylom, či skôr nedopatrením a nepozornosťou na plusku klikla a verím, že počudovanie nad tým, ako toto mohol nikto označiť za TOP príspevok, bolo na viacerých stranách.

Aj z tohto vyplýva, že pluskám nie je potrebné venovať až takú pozornosť a preceňovať ich.

Oveľa väčšiu pozornosť by sme mali venovať tomu, čo chceme napísať.

Tým čo tu po sebe napísane zanecháme, tým si vytvárame obraz o sebe, nie počtom plusiek.

Navyše, nie je predsa potrebné písať príspevky ako na bežiacom páse. Je lepšie zvážiť čo kto napíše, rozmyslieť si to, nie písať príspevky ako na bežiacom páse a písať všetko čo komu slina na jazyk prinesie. OK?

Zverejnené

Nikde som predsa nepoprel, že dnešná morálka je iná, než tá stredoveká. Len som sa voči obom z nich vyjadril v negatívnom zmysle, to je rozdiel.

Ale ked sa to napise takto - nerozlisujes. Aj vyssie si sa tvaril posmesne pri uvedeni toho, ze sme nejaky pokrok dosiahli. Takze na jednej strane odsudzujes mucenia a nabozensky fanaticizmus, ale na druhej strane sa branis uznat pokrok, ked sme sa toho zbavili?

Ak stredovek povazujes za nemoralny, pretoze sa mucenie bezne praktizovalo....tak dnesok povazujes za rovnako nemoralny, pretoze ludia vypluvaju zuvacky na cestu, alebo ako? Co je ten kvalitativne rovnaky pripad ako mucenie, ked tak odsudzujes obe?

Su moralky rozlicne, su take, ktore su nam blizsie. Tie logicky povazujeme za spravne. Ale su spravne z nasho subjektivneho pohladu, neexistuje nijake vseobecne pravidlo.

Ak aj necháme morálku bokom, zostávajú nám aj ďalšie ľudské hodnoty. Fyzická nechuť voči mučeniu alebo vyvražďovaniu vlastného druhu, tá nie je výsledkom učenia alebo kázania.

To ano. Vacsina ludi prilis neocenuje, ked ich niekto muci, alebo zabija. Ale pocas celej ludskej historie, kazde ludske spolocenstvo - ked na to prislo, ked mali spravny dovod - zabijali.

Ludska hodnota nie je nezabijat. Zhruba povedane, ludstvu je zabijanie vlastne, ale len vtedy, ked je to povazovane za vhodne.

Zverejnené

Navyše, nie je predsa potrebné písať príspevky ako na bežiacom páse. Je lepšie zvážiť čo kto napíše, rozmyslieť si to, nie písať príspevky ako na bežiacom páse a písať všetko čo komu slina na jazyk prinesie. OK?

Robím to zámerne, aby som Xena trochu podráždil jeho vlastným spôsobom. Sarkazmy, nezmyselné rozpitvávanie každého slova, záplava povrchne premyslených slov, ktoré nesledujú žiaden konkrétny cieľ, no skrátka menší zábavný flejmík.

OK, vybavené, zatváram krám, nech ďalej zbytočne nestrácame čas. :-)

..ale na druhej strane sa branis uznat pokrok, ked sme sa toho zbavili?

Nie, naopak. Uznal som ho a to dokonca viackrát. Len si to v tom zápale akosi nepostrehol. :spiteful:
Zverejnené

No, sice to drazdive nie je...ale zaplava nezmyselnych a povrchnych slov, ktore nesleduju nijaky ciel - to tu urcite bolo.

Tak neva, ja som si povodne myslel, ze by niekomu mohlo povedzme mucenie aj naozaj vadit. V kazdom pade, ako tvoja exhibicia schopnosti pisat nezmyselne, povrchne a bezcielne to ucel splnilo.

Zverejnené

Co je ten kvalitativne rovnaky pripad ako mucenie, ked tak odsudzujes obe?

Tábor Abu Ghraib. Viď začiatok debaty. Ty proste valíš a valíš, ale bez rozmyslu. :spiteful:

edit:

Ďalšie tvoje úvahy už nechám bez reakcií. Tu už je akékoľvek vysvetľovanie zbytočné, ako vidím.

edit2:

A opäť si niektoré slová nepochopil, alebo úmyslene prekrútil. Nebojím sa, že sa opäť objaví vytrhávanie jazykov v jeho pôvodnej forme. Vráť sa na začiatok debaty a prečítaj si ho s chladnou hlavou, plamenný meč už môžeš vrátiť Jozefovi. :yes_yes:

Takze ako vidis - stale mame inu moralku.

Áno, dokazuješ to ale skôr sám sebe, ako sa mi zdá. Môžeš pokojne prejsť od morálky k podstate debaty.
Zverejnené

Takze na jednej strane mame mucenie strandartne pouzivane v sudnych procesoch ako normalna sucast vysetrovania a trestu. Mucenie je chapane ako bezna a moralna sucast spravodlivosti. Medzi mucenie kludne patri aj upalovanie, mrzacenie, oslepovanie, lamanie kosti atd.

Na druhej strane mame de facto exces, ked niekolko jedincov, ktori sa uprostred vojny dopustia mucenia. Ich ciny su obecne odmietane a kritizovane a niektori z nich su dokonca aj odsudeni (aj ked nie velmi).

Myslim, ze tu proste chyba akakolvek perspektiva a schopnost rozlisovat kvantitu a kvalitu. Ano, mucenie je dost bezne aj dnes po celom svete - ale my ho aspon odsudzujeme, ze? Aspon vacsinou. A na zaciatku debaty si sa obaval, ze ked cirkev pred storociami vytrhavala jazyky, tak to alebo zopakuje, alebo je proste zasadne omylna, alebo tak. Aby Ghraib si nasiel az neskor, ked si hladal nejaky dovod, preco dnesok oznacit za nemoralny - a interupcie sa ti zjavne nezdaju dost odporne, takze namiesto vrazdenia milionov, si si vybral mucenie zopar jedincov.

A mam pocit, ze normalny stredoveky clovek by sa az tak prilis nepozastavoval nad tym, ze je vojnovy zajatec trosku zmlateny, pripadne umrie, alebo ze neveriaci to ma v base tazke. Bezna vec. Vtedy sa o ludskych pravach moc nechyrovalo, ze? Ani o nabozenskej tolerancii, pripadne o takom sialenstve, ze vazen ma ludske prava.

Takze ako vidis - stale mame inu moralku.

Zverejnené

- a interupcie sa ti zjavne nezdaju dost odporne

Správne. Interrupcie nepovažujem za nič odporné, skôr sa mi v určitých prípadoch zdajú veľmi prospešné a aj opodstatnené. A voči ženám, ktoré ich podstupujú na základe slobodného rozhodnutia, mi pripadajú pomerne ohľaduplné a aj humánne. Vonkoncom ich nepovažujem za nejaké masové vyvražďovanie, či nebodaj genocídu.

Ak máš opačný názor, neprekáža mi to, ale zároveň to ani nesúvisí s témou. :spiteful:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov