Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

Rotácia Zeme dlhodobo spomaľuje, je to prirodzený proces, ktorý nastáva z dôvodu, že vesmírne telesá na seba vzájomne gravitačne pôsobia a 'ideálny' stav nastane vtedy, keď obe telesá sú k sebe obrátené tou istou stranou - tento stav sa nazýva viazaná rotácia. Pozorujeme ju v prípade Pluta a jeho mesiaca Cháron, ale aj v prípade nášho Mesiaca, ktorý nám ukzauje stále tú istú stranu. Mesiac pôsobí aj na Zem, a jej rotácia sa stále spomaľuje. Podobne pôsobí na Zem aj Slnko a teoreticky niekedy ďaleko v budúcnosti bude Zem ukazovať Slnku len jednu stranu (myslím, že tento stav nastal v prípade Venuše alebo sa k nemu blíži).

 

Uploadol som zaujímavé video o spomaľovaní rotácie Zeme. Nič dobré pre civilizáciu, predĺženie dňa len o púhe dve hodiny by už spôsobilo katastrofu:

 

http://www.mojevideo.sk/v/6e7b3d433d413d39384338

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Vo vesmíre rotujú iba telesá, ktoré majú dostatočne silné magnetické pole. Telesá, ktoré nemajú magnetické pole, ako sú mesiace, asteroidy alebo kométy, okolo vlastnej osi nerotujú. O smere a rýchlosti rotácie Zeme rozhoduje ampérová sila, ktorá vzniká medzi magnetickým polom Zeme a nabitými časticami slnečného vetra. Rotácia Mesiaca je závislá na rotácii Zeme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak má Mars slabšie magnetické pole ako Zem, to ešte neznamená, že nemôže vďaka nemu rotovať. Mars má približne 10-krát menšiu hmotnosť ako Zem a preto k rotácii mu stačí aj také slabé magnetické pole.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Ešte som sa nestretol zo žiadnym dokumentom, ktorý by opisoval rotáciu komét a asteroidov okolo vlastnej osi. Ak majú mesiace viazanú rotáciu, je to z dôvodu, že sa pohybujú po kruhovej dráhe. Ak by na Mesiac prestala pôsobiť gravitácia Zeme, Mesiac by sa od Zeme vzdialil a prestal by rotovať a zároveň by sa začal pohybovať podobne ako kométy, hoci gravitácia Slnka naň pôsobí naďalej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

základné rotačné momenty telies vzniknutých v slnečnej sústave boli dané rotačným momentom protoplanetárneho disku, z ktorého vznikli. zmeny ich rotácie boli spôsobené vzájomnými kolíziami alebo gravitačným vplyvom. preto teraz nerotujú všetky rovnako, prípadne niektoré (skôr výnimočne) nerotujú vôbec. ale to neznamená, že všetky mesiace, asteroidy a kométy nerotujú. to, že ty si sa nestretol s nejakým dokumentom znamená len toľko, že si málo hľadal. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

rotacny moment sa zachovava, len sa zachovava globalne, nie pre kazde teleso. Rotuju aj nase druzice :), ak niekto vyhlasi ze to je vdaka magnetizmu, tak v prvom rade ide o neznalost fyziky. Bez vonkajsich vplyvov sa jednoducho moment zachova a bude rotovat donekonecna.

A k predstave ze posobenie slnecneho vetra a magnetizmu dokaze roztocit teleso o hmotnosti zeme, tak sa na to pozrime z pohladu fyziky:

Slnecny vietor je skutocne nabity a teda si mozeme predstavit ze zo slnka tecie kazdym smerom prud. Aky je velky ?

prvy problem je ze ide plazmu a obsahuje ako zaporne elektrony tak aj kladne protony a tak ide o kvazineutralnu plazmu, lokalne sa moze prejavit naboj ale dlhodobo je priemer nula. Kazde posobenie takehoto prudu plazmy sa nakoniec spriemeruje a nemoze posobit stalou silou na zem.

 

Takze toto nejde, a ja dodam ze nastastie, Predstavme si ze slnko by sa neustale zbavovalo len zapornych castic, naboj slnka by tak rastol takym tempom, ze kladne nabite castice zo zeme by odlietali zo zeme, elektricka sila je tak giganticka voci gravitacii, ze by sa nenaslo nic co by to zastavilo. Stacia nam problemy ked sa tieto castice dostanu do magnetickeho pola a generuju elektricke polia vdaka brzdeniu a ich zachyteniu, uz to dokaze likvidovat transformatory.

 

 

A co by sa stalo keby na mesiac prestala posobit gravitacia zeme ? Nuz je pravda ze by sa pohyboval ako kometa, ale to robi aj teraz, jeho pohyb je riadeny gravitaciou a tou by bol riadeny nadalej len by chybala zlozka gravitacie zo zeme.

Prestal by kruzit okolo zeme, kedze tymto smerom by ziadna sila neposobila, ale nadalej by sa drzal v blizkosti zeme, kedze to jeho obezna draha okolo slnka, prvotna rychlost ktora by mu ostala mimo dotycnice k drahe by viedla k mierne inej eliptickej drahe ale v zasade podobnej zemi. A rotacia by mu zostala :), zo zeme by sme teda videli aj jeho odvratenu stranu

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

 

neudrzal by sa v blizkosti zeme :) Ak by si prerusil gravitacnu silu medzi zemou a mesiacou, tak by mu ostala este povodna hybnost ako obiehal zem. takze este treba povedat, ze by si mu musel aj zrusit hybnost rotacie okolo zeme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vo vesmíre rotujú iba telesá, ktoré majú dostatočne silné magnetické pole. 

 

 

Ak má Mars slabšie magnetické pole ako Zem, to ešte neznamená, že nemôže vďaka nemu rotovať. Mars má približne 10-krát menšiu hmotnosť ako Zem a preto k rotácii mu stačí aj také slabé magnetické pole.

Rotácia nie je závislá na magnetickom poli, (elektro)magnetické pole je závislé na rotácii. V prípade Zeme elektromagnetické pole vytvára trenie polotuhého železo-niklového jadra o zemský plášť, pretože obe rotujú inou rýchlosťou. Vďaka tomuto elektromagnetickému poľu sme chránení pred kozmickým žiarením. V prípade Marsu je to horšie, jadro rotuje spolu so zvyškom planéty, možno nepatrne inou rýchlosťou, ale ani to nestačí na to, aby sa vygenerovalo dostatočne silné elektromagnetické pole, aby chránilo povrch planéty pred kozmickým žiarením a možno aj to je dôvod, že prečo sa horné vrstvy atmosféry Marsu "vyparujú" do vesmíru. Absencia elektromagnetického poľa na Marse bude dôvodom, prečo sa nebude odporúčať chodiť po jeho povrchu bez skafandra, aj keby tam bola dýchateľná atmosféra.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel

Praveze jadro marsu nerotuje alebo velmi malo, preto nema vlastne magneticke pole, alebo male. Keby si kolonizoval mars a vytvoril tam atmosferu, tak sa neboj, ze by ju odfuklo hned, to su tisicky rokov. A kolonizacia marsu je mozna.

 

Takze to je nezmysel tvoja posledna veta. akurat ze by sa muselo nejak vysporiadat s nebezpecnym kozmickym ziarenim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol :lach: prečítaj si ešte raz tu moju poslednú vetu tak, aby si pochopil jej zmysel. Píšeš, že moja posledná veta je nezmysel a zároveň píšeš o tom istom ako ja.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pises skafander, tak neviem odkial si prisiel na to ze inak sa to neda. Ide len o ine riesnie toho isteho problemu, kozmicke ziarenie. keby si tam robil atmosferu, tak nebude chodit so skafandrom. To by bolo na hlavu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol,  pravdu povediac som neratal ako sa bude pohybovat mesiac bez zeme, ale odhadujem ze ze hybnost pohybu voci zemi je zlomok hybnosti voci slnku a tak predpokladam ze riesenim bude draha podobna zemi,   zrejme zavisi od okamziku kedy by sa tento zazrak udial ale  to si slnko rychlo zrovna.  ak ma niekto chut si to preratat tak samozrejme vysledok prijmem :)

 

a rotacny moment zrusi prave chybajuca sila medzi zemou, zem dostane kopanec opacnym smerom aby sa to zachovalo :)

 

a merkur pokial viem rotuje skoro synchronne s obehom okolo slnka  , mari sa mi ze na dve obehy pripadaju tri rotacie alebo naopak :)

a kedze tam boli sondy tak vieme ze ma magneticke pole a to vzhladom na jeho otacanie pomerne silne asi stotina zemskeho.

 

A kozmicke ziarenie bude maly problem,  zato slnecny vietor bude ten velky problem.  Okrem faktu ze takto pomala rotacia tam vytvara dost pekelne podmienky,  a keby sme tam chceli dostat atmosferu, tak by sme dostali zase pekelne pocasie, kedze vetry by tam boli stale a silne

 

A len poznamka, atmosfera by sa tam asi ziadna neudrzala, merkur je malicky a mensi ako niektore mesiace jupitera.  zhruba 1,5 naseho mesiaca.  A ak to nezvladol mars, tak merkur nemal sancu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved slnecny vietor, tiez sa to da chapat ako kozmicke ziarenie. A mars neviem ako na tom stoji ale ma male magneticke pole. Dohaduju sa na tom, ze sa nieco v minulosti stalo s jadrom marsu. Stratil asi dost vela z momentu hybnosti. Neviem presne v com je problem, a neviem presne ako to navrhuju kolonizatori s ceruzkou v ruke, ale atmosferu nejak vyriesili, museli by tam nastartovat procesy, bolo by tam velmi horuco , ale po case by sa atmosfera ustalila. Ale problem slnecneho vetra neviem ako riesili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Družice majú viazanú rotáciu a tá je závislá od rotácie Zeme. Spolu zo Zemou rotuje aj časť kozmického priestoru v ktorom sa nachádzajú družice aj Mesiac a preto nepotrebujú k pohybu žiadnu inú energiu. Ak by sa Mesiac nachádzal v kozmickom priestore ktorí nerotuje zo Zemou, musel by neustále meniť svoju obehovú rýchlosť okolo Zeme. V takomto prípade by počas prvej štvete, keď sa Mesiac pohybuje proti pôsobeniu gravitácie Slnka, musel by Mesiac zrýchľovať. Počas poslednej štvrte keď sa Mesiac pohybuje v smere pôsobenia gravitácie Slnka, musel by Mesiac spomaľovať. Môže mi niekto vysvetliť, vďaka akej energii dokáže Mesiac takto  meniť obehovú rýchlosť?

Slneční vietor sa skladá prevažne zo záporne nabitých častíc, vďaka čomu má ionosféra napätie približne 400 kV. Kladné častice ťažkých kovov sa nedokážu odpariť zo Slnka a preto sa z nich postupne vytvorí neutrónová hviezda.

Ak by na Mesiac prestala pôsobiť gravitácia Zeme, gravitácia Slnka by ho stiahla na obežnú dráhu okolo Slnka, kde by sa pravdepodobne pohyboval ako kométa.

 

Viskozita roztavenej horniny je veľká na to, aby umožnila jadru rotovať inou rýchlosťou ako rotuje zemský plášť. Môže mi niekto vysvetliť, čo rozhoduje o rotácii jadra?  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

este k tomu marsu.

 

podla vsetkeho jardo jadro marsu stuhlo a tym sa stratilo magneticke pole. Takže ak by sme sposobili sklenikovy efekt na marse, oteplenie pri vytvoreni atmosfery mohli by sme dat zas do pohybu jadro marsu. takze riesenie je oteplenie marsu skrz atmosferu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=QO9o7B0NF5E

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

rotácia družíc závisí na rýchlosti, ktorú im udelil raketový nosič - to je energia, ktorú potrebujú a výške orbity. okrem toho družice pravidelne korigujú svoju dráhu pomocou motorov. kde si nabral ten nezmysel, že kozmický priestor rotuje spolu so zemou??? 

 

neutrónová hviezda sa nevytvorí postupne ani sa nevytvorí z hociakej hviezdy. vznikne gravitačným kolapsom materiálu pri výbuchu supernovy, pričom gravitácia nie je dostatočne veľká, aby vznikla čierna diera, je však dostatočne veľká, aby natlačila elektróny do jadier.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:),   vidim ze to by sme museli zacat uplne na zaciatku fyziky.  Nestaci si napisat par pojmov a tvarit sa ze to tak nejako bude.  Druzice nemaju ziadnu viazanu rotaciu, tento pojem ma totiz presny vyznam, mesiac ma viazanu rotaciu a znamena to ze obehne okolo osi za jeden obeh okolo zeme a tak vidime stale len jednu stranu. Druzice mozu a nemusia rotovat,  to urcuje ten co ich vypusta, rotacia znamena ze ich roztocime motormi a to pomaha zvysovat stabilitu v osi rotacie, priestor nerotuje,   teda nie newtonovsky priestor o ktorom hovorime,   a o strhavani priestoru nema zmysel hovorit na tejto urovni diskusie, ked sa bavime o zakladnych pojmoch.   A rovnako pri mesiaci ide o zmenu kinetickej a potencialnej energii,  na zmenu obehovej rychlosti treba silu, nie energiu, ta sa nemeni ale menia sa jej formy.

A ci veris alebo nie,   tak mesiac obieha aj okolo slnka :),   a zrejme mas pocit ze sa komety pohybuju zasadne inak ako mesiac ale nie,   len maju vystredne drahy.  Podobne kamene ako su komety mas napriklad v pasme asteroidov a tam poslusne kruzia po skoro kruhovych drahach okolo slnka.

 

A tvoja predstava o tvorbe neutronovych hviezd by si zasluzila zapis do archivu :),    len tak pre zaujimavost ako si k tymto vedomostiam dosiel ?  Studium ani vlastne pokusy to neboli,  tak ide o zjavene pravdy ?  :) 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sahara

inak dalsi zaujimavy objekt je magnetar nie celkom znám pre beznu populaciu ale je to zaujimavy objekt ktory sa dnes skuma aj prepojenie s pulzarom.

 

A neutronova hviezda, zla dedukcia nie je to tak ze vznika cierna diera a neutronova hviezda je konecne stadium, ups: rychlejsie odpovedam ako dosledne citam:) sorry.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov