Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

alamo's Blog

  • zápisov
    25
  • komentárov
    9
  • zobrazení
    85 623

alamova pasca? III.


alamo

4 593 zobrazení

V čom vlastne, tá "alamova pasca" spočíva?
Predstavil som si, aké by to bolo nachádzať sa v interiéry do seba uzatvoreného expandujú priestoru - "vesmíru". "Uvidel som" tam čosi ako "optický klam". Čím ďalej od seba sa v takom priestore - "vesmíre" pozrieme (pričom by malo platiť, že aj v ňom je rýchlosť svetla limitnou rýchlosťou), tak tým vzdialenejšiu minulosť pozorujeme. To je v podstate normálna vec.. "Každý ďalekohľad je aj časohľad, ktorým pozorujeme minulosť"..
Je tam ale jedna drobná odlišnosť. V do seba uzavretom expandujúcom priestore sa dívame do doby, keď mal ten priestor "menší polomer" a teda bol aj "viac zakrivený". A keďže sa dívame do "viac zakriveného" priestoru, mal by vznikať efekt podobný ako keď sa pozeráme do "gravitačnej jamy", budeme vidieť že "hodinky" sa tam pohybujú pomalšie ako tie ktoré máme pri sebe.. Čas "tam ďalej" od nás "beží pomalšie".
..
Položme si teraz otázku, čo by ten pozorovateľ v do seba uzavretom expandujúcom priestore "videl", ak by zabudol na to že v minulosti sa "hodinky točili pomalšie"?
Podľa mňa by "videl", určité "fatamorgány".
Napríklad díval by sa na vzdialené galaxie, a tie by sa točili pomalšie ako jeho vlastná "dnes, tu, teraz". Za predpokladu že jedna otočka okolo vlastnej osi trvá rovnaký čas ako "dnes". Musel by predpokladať že v tej galaxii pozoruje ohromné množstvo tajomnej "temnej hmoty" ktorá interaguje iba gravitačne, ovplyvňuje rotáciu vzdialenej galaxie. Ale nech by sa tú tajomnú "temnú hmotu" snažil zachytiť ako chcel, nikdy by z nej nepolapil ani jedinú časticu.
Ak by meral ako prebieha expanzia vesmíru v čase, a zase by zabudol na to že v minulosti sa "hodinky točili pomalšie", tak by "Uvidel" ako sa rýchlosť expanzie vesmíru zdanlivo zrýchľuje, a musel by to vysvetľovať pomocou tajomnej "temnej energie" ktorá pôsobí "antigravitačne", nedarilo by sa mu však pre ňu nájsť žiadne teoretické opodstatnenie ani vysvetlenie.

 

Otázka asi je, či som v tej "alamovej pasci" teraz iba sám?

4 Komentáre


Odporúčaný komentár

"Ale dobrá, dejme tomu že máme v Planckově éře problémy s plynutím času"

"ne, opravdu ne, jedna sekunda na začátku Vesmíru byla přesně jedna sekunda, žádné nekonečno. čistě z definice :-) Zpomalení času (v relativitě obecně) je vždycky vůči nějakému nelokálnímu pozorovateli, lokální vlastní čas běží vždy stejně."

To sú citácie reakcie na jeden môj príspevok kde som spochybňoval dĺžku existencie vesmíru a veľký tresk nelinearitou času. 

Odkaz na príspevok

No a terza co je zle a prečo:

- predstava ze ide cas pomalsie v minulosti ako teraz môže byť správna, no nevysvetli tým efekt tmavej hmoty, ani nevysvetli efekt tmavej energie

- pozorujeme gravitačné šošovkovanie a toto samotna predstava spomalenia casu v minulosti nedokaze vyriesit

- ak čas v minulosti ide pomalšie principialne je opacne tvrdenie, obeh okolo centier galaxii by mal ist pomalsie, meriame opak

- temnu energiu to nevysvetli uz vobec a nijak, pretože meriame, že vzdialene objekty cim dalej su od seba tým viac zrychlujú, samotne porovnávanie času nijakym sposobom principiálne nemožé od seba vzdalovat obejkty, rozpinat a este k tomu zrychlene.

 

Tu mas argumenty preco su tvoje predastavy zle, resp. nic ako tmavu a temnu energiu nevyriesili.

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov