Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

Zhruba asi pred rokom som si začal všímať pozorovania týkajúce sa slnečnej aktivity, ktorá je podozrivo malá a pravidelný 11-ročný cyklus, ktorý mal začať niekedy na prelome rokov 2006-2007 už mešká asi dva roky. 11-ročný slnečný cyklus je dôležitý pre ekosystém planéty Zeme (teda našej) a jeho nestabilita môže priniesť neočakávané zmeny počasia alebo celej klímy. V súčasnej dobe je na minime, tzn. že povrch Slnka je čistý bez škvŕn a to má za následok nižšiu povrchovú teplotu Slnka.

 

V tejto súvislosti čoraz viac astronómov vyjadruje svoje obavy z dôvodu že 11-ročný cyklus, ktorý mal začať pred 2 rokmi, nezačne vôbec alebo sa oneskorí tak, že sa zopakuje situácia z druhej polovice 17. storočia keď počas tzv. Maunderovho minima Slnko po dobu asi 70 rokov bolo "čisté" a škvrny sa objavili len málokedy raz za čas. Maunderovo minimum malo za následok, že klíma na Zemi bola veľmi chladná, toto ochladenie, ktoré dosiahlo vrchol práve v druhej polovici 17. storočia bolo súčasťou tzv. Malej ľadovej doby (15.-19. stor.), keď celoročné teploty boli nižšie ako dovtedajší priemer a mali neblahý vplyv na ekosystém planéty.

 

Chronológia Malej ľadovej doby, predpokladá sa, že tieto udalosti súviseli s ochladením klímy (zdroj Wikipédia):

 

  • 1315 - 1321 veľký hlad
  • 1350 Vikingovia opustili svoje západné osídlenie v Grónsku
  • 1500 v Anglicku sa prestáva pestovať vinič
  • august 1588 veľká víchrica priniesla skazu väčšiemu počtu ľodí španielskej Armady, ktorá tak urýchlila jej porážku v strete s anglickým ľodstvom
  • 1580 - 1600 výrazný pokles produkcie vína vo Švajčiarsku, dolnom Uhorsku a Rakúsku
  • 1590 - 1850 vlna alpského glaciálneho zaľadnenia dosiahla v období malej doby ľadovej maximum
  • 1687 - 1692 studené zimy a chladné letá spôsobili neúrodu
  • 1696 - 1697 Fínsko prišlo v dôsledku hladomoru o tretinu obyvateľov (aljak63 v smútku)
  • 1693 - 1694 veľkú časť severnej Európy a Francúzska zachvátil veľký hladomor
  • 1740 začiatkom roka pretrpela Paríž 75 dní silných mrazov, ktoré viedli k prudkému zvýšeniu cien potravín
  • 1812 - kruté mrazy v decembri 1812 urýchlili porážku Napoleonovej armády v priebehu jeho vojenského ťaženia do Ruska, teploty vtedy klesali až na -37,5 °C[6]
  • 1841 - 1851 pri "veľkom hlade" v Írsku, ktorý bol spôsobený spojením premenlivého počasia, choroby zemiakov a závislosti na jedinej plodine, zomrelo viac ako jeden milión ľudí
Priložený obrázok na osi zobrazuje množstvo slnečný švkŕn, počas Maunderovho minima ich bolo len veľmi málo, prakticky žiadne, po minime prišlo oteplenie na pár rokov, ale na prelome 18. a 19. storočia opäť ich výskyt klesol, ale už nie tak veľmi ako predtým. Aktivita potom narastá začiatkom 20. storočia a koncom storočia dosahuje svoj vrchol (všimnite si že zhruba v tomto období sa preberajú témy a diskusie o hrozbe globálneho otepľovania).

Aktivita slnečných škvŕn pozvoľna klesá krátko po nástupe 21. storočia a za posledné dva roky aktivita sa utlmila úplne.

 

Obrázok

 

 

V tejto súvislosti treba spomenúť, že istý čas sa spomínalo, že globálne otepľovanie nie je spôsobené človekom z dôvodu, že celková produkcia CO2 nestačí na fatálnu zmenu globálnych teplôt, ale skôr závisí od aktivity Slnka. Posledné udalosti potvrdzujú, že zrejme tomu bude tak.

 

Klimatológ David Archibald, ktorý ako jediný odmieta prognózy o globálnom otepľovaní predpokladá, že stojíme na prahu novej (malej) ľadovej doby. Podľa neho globálne teploty budú už len klesať:

 

Obrázok

 

Archibaldove názory:

 

  • Zem sa bude ochladzovať a to čím ďalej tým rýchlejšie
  • Oxid uhličitý (CO2) má zanedbateľný vplyv na otepľovanie planéty
  • Nárast množstva oxidu uhličitého v atmosfére je prospešný, pretože sa vďaka nemu zvyšuje produkcia poľnohospodárstva (oxid uhličitý je pre rastliny potrebný).
  • Ideálne množstvo oxidu uhličitého v atmosfére je 1 000 ppm (molekúl CO2 na mil. častíc). Súčasné množstvo CO2 v atmosfére = 390 ppm.

Čo sa bude diať nasledujúce 2-3 roky ťažko predpokladať, ďalší 11-ročný cyklus možno začne, ale aj nemusí. Potom by sme sa vraj mali začať pripravovať na to, že budeme mať krátke nie príliš teplé letá a dlhé tuhé zimy.

 

Viac informácií nájdete na stránkach www.euroekonom.cz.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to trochu mimo nestability Slnka, ale k Malej dobe ľadovej ...

dnes som cestou domov počúvala rádio, kde hovorili o tom, že akísi vedci prišli s teóriou, že príčinou malej doby ľadovej bolo objavenie Ameriky :

belosi začali objavovať ameriku, vyzabíjali praobyvateľov, odhadom niekoľko desiatok miliónov, začali ničiť lesy, to spôsobilo úbytok oxidu uhličitého ... a po ďalších myšlienkových serpentínach, ktoré som už poriadne nepočula a ktoré si už poriadne nepamätám, lebo som medzitým začala premýšľať nad tým, že mŕtvy indián - dobrý indián ... či vlastne zlý, lebo spôsobil v malú dobu ľadovú ... no nič, vráťme sa k Slnku ... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

nestabilné slnko podľa výskumov môže spôsobiť vážne poruchy v našom pretechnizovanom a preelektronizovanom svete.

nakoľko prepoveď vyjde, a nakoľko sa bude slnko držať svojich pravidelných rytmov, alebo nedržať, niekedy sa správa nevyspytateľne, ale dnes sme oveľa viac závislí na elektrotechnike, ktorá je najohrozenejšia ... vedci predpokladajú, že príde zhruba za tri roky, asi v roku 2013, veľká takmer vesmírna búrka v dôsledku vraj nastávajúcej mimoriadne silnej slnečnej aktivity

 

pretože sme závislí na elektrike, elektrotechnike, citlivých prístrojoch, môže mať vážne následky

už len preto, že pri jednej z prvých, kde už zohrala úlohu technika, napríklad v roku 1859 veľké erupcie poškodili telegrafnú sieť a nad Karibikom pozorovali polárnu žiaru

 

CO SE DĚJE PŘI geomagnetické bouři

 

Geomagnetická bouře je poruchou v magnetickém poli (magnetosféře) Země. Slunce ji může způsobit výronem koronární hmoty, zmagnetizovaného plazmatu, které dorazí k Zemi rychleji a s větší energií, než obyčejný "sluneční vítr".

 

Projevem poruch magnetosféry jsou například polární záře, ale může dojít i k poničení elektroniky. V roce 1859 masivní výron koronární hmoty stlačil zemskou magnetosféru ze zhruba 60 tisíc kilometrů nad Zemí na sedm tisíc.

 

článok aj s vizualizáciou Slunce může kolem roku 2013 ochromit lidstvo na měsíce, tvrdí vědci

 

o tej mimoriadne nízkej slnečnej činnosti je tam tiež článok / ktorú spomína Axel /

o tri roky si to vynahradí ? pripadá mi to ako pulz ... sťahuje sa, aby sa mohla vymrštiť ... : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podľa kritiky tej Archibaldovej štúdie na tejto stránke http://n3xus6.blogspot.com/2007/02/dd.html to vyzerá na dosť nereprezentatívny výskum, ktorý je založený na vyberaní si len pasujúcich dát, napr. tie predikcie podľa "rural USA data" sú založené len na dátach z piatich meteorologických staníc, ďalšia štatistika dokonca založená na výsledkoch len z jednej meteorologickej stanice! ktohovie aký význam potom majú ostatné prezentované dáta na spomínanej stránke, príde mi to tiež pomerne biasnuté, že si ľudia všímajú len to svoje...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To s tým slnkom je pravdepodobne neviem sice ci v 2013 ale ak sa to stane nestihneme reagovat lebo sa o tom dozvieme len par minut predtym a neexistuje system ktory by odpojil generatory,transformátory etc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V USA a Kanade by to bolo IMHO horsie. Presne podla toho, co tam spominaju, prepojenie statov dlhymi vysokonapatovymi vedeniami (co su presne tie najzranitelnejsie miesta). Europa ma vdaka svojej rozdrobenosti na suverenne staty daleko energeticky sebestacnejsie celky.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poprepajana je, ale staty su +/- schopne vykryt svoje vlastne spotreby, nemoze stat nieco take ako v USA, ze napr v Kalifornii vypadne prepoj s Oregonom, co nasledne sposobi nedostatok prudu v Kalifornii a pretazenie s celostatnym vypadkom prudu. A to nehovorim o Kanade, kde su urcite stovky a stovky KM kablov, ktore vedu uzemim nikoho.

 

A varovny system? To akoze USA bude vediet o bliziacej sa em burke a nechaju si tuto informaciu pre seba?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Polárnu žiaru, ktorú je bežne vidno len na územiach bližších k zemským pólom, by malo byť tentokrát vidieť aj zo Slovenska :) Dnes v noci sa teda oplatí pozerať smerom na sever.

Dôvodom, prečo by malo byť polárnu žiaru vidieť aj z nášho územia sú silné slnečné búrky a erupcie slnečného vetra, ku ktorým došlo v nedeľu. Plazma z vrchnej... atmosféry Slnka bola navyše nasmerovaná priamo na Zem, čo je veľmi neobvyklé.

Zdroj
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj je stále

po x desaťročiach žiadna šanca znovuvidieť polárnu žiaru

pripadá mi to trochu nespravodlivé, doteraz bolo nebo bez mrakov, teraz na just ... také je naše šťastie :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

Slnko sledujeme každodenne, nemôžeme bez neho žiť,

a pritom je to práve Slnko, ktoré nám "pripravuje" ďalšie a ďalšie otázky ...

Bude to práve Slnko, ktoré sa stane našim katom ?

 

Epocha nám odpovie na deväť najpálčivejších otázok:

1/ Je teplota Slnka všade rovnaká ?

Verdikt Epochy: Nie

6.10.1990 sonda Ulysses s raketoplánom Discovery mieri ku hviezdam, čaká ju dvojročná cesta k Jupiteru, ale hlavne skúmanie Slnka. V priebehu 18. rokov preletí nad slnečnými pólmi niekoľkokrát a sonda zistila, že južný pól Slnka je chladnejší ako pól severný.

2/ Má Slnko atmosféru ?

Verdikt Epochy: Áno

Atmosféru, ako ju poznáme na našej planete by sme na Slnci hľadali márne. Ale aj tak má táto gigantická hviezda atmosféru, len ju nazývame heliosférou. Povrchu Slnka hovoríme fotosféra a panuje na ňom teplota okolo 5700°C a práve v tejto vrstve vznikaju slnečné škvrny.

3/ Objavujú sa škvrny na Slnku náhodile ?

Verdikt Epochy: Nie

Za rozsiahle štúdie slnečných škvŕn môžeme vďačiť nemeckému astronómovi Samuelovi Heinrich Schwabemu, ktorý v roku 1849 prišiel na 11-ročný slnečný cyklus, dnes navyše vieme, že okrem týchto krátkych cyklov Slnko "žije" aj dlhodobými, 22-ročnými cyklusmi, kedy dochádza k premene magnetických pólov.

4/ Zväčšuje sa vzdialenosť zemegule a Slnka ?

Verdikt Epochy: Áno

Zem od Slnka pomaly uniká, naozaj iba pomaličky, a to rýchlosťou 15 centimetrov za rok. Je viac teórii prečo k tomu dochádza ... erupcie na Slnku znižujú jeho hmotnosť a Slnko už nedokáže držať všetky planéty pohromade tak pevne, ako predtým, alebo ďalšia teória, že sa jedná o vedľajší efekt gravitácie, ktorým napríklad Mesiac na Zemi spôsobuje príliv a odliv, prípadne ďalšia teória hovorí o rozpínavosti vesmíru. Všetky kapacity si stoja za svojou teóriou, takže "sa dá vyberať" ...

5/ Má naša Zem vplyv na Slnko ?

Verdikt Epochy: Áno

Tak, ako sa Zem pomaly vzďaľuje od Slnka, tak sa od Zeme vzďaľuje Mesiac, čo má tiež vplyv na spomaľovanie našej rotácie, v dôsledku čoho sa nám o nepatrný čas predlžuje deň. Vedci sa domnievajú, že tak, ako Mesiac vplýva na našu Zem, tak Zem spomaľuje rotáciu Slnka / o 0, 00003 milisekundy za 100 rokov/, a s tým zase súvisí aj vzďaľovanie Zeme od Slnka.

6/ Vďačíme Slnku za polárnu žiaru ?

Verdikt Epochy: Áno

Mrak slnečného vetra, zložený z protónov, elektrónov alfa častíc sa rýchlosťou 450 km/hodinu pohybuje vzduchoprázdnom smerom k Zemi. Zemeguľu ale obklopuje magnetické pole, ktoré ju chráni práve pred týmto slnečným vetrom. Väčšina slnečného vetra sa odráža späť do vesmíru, ale časť sa dostáva k magnetickým pólom našej planéty, kde zhluk protónov, elektrónov alfa častíc atmosféru ionizuje a vedľajším produktom je práve polárna žiara.

7/ Môžu erupcie na Slnku zahubiť ľudstvo ?

Verdikt Epochy: Nie

Anglický amatérsky astronóm Richard Christopher Carrington /1826-1975/ objavuje 1.septembra na Slnku veľké slnečné škvrny ... o pár desiatok hodín sa objaví nevídaná polárna žiara, ktorá je viditeľná aj na miestach na hony vzdialených od pólov.

Žiarenie vystrelené zo Slnka do kozmu by k nám dorazilo plnou dávkou zhruba za deň, ale jeho rtg. predvoj by zlikvidoval naše spojenie so satelitmi a systémami GPS už 8 minút po erupcii. Astronómovia predpovedajú, že niečo také sa môže udiať raz za 400-600 rokov, a odhadujú, že len v Spojených štátoch by boli škody vyčíslené na 35 biliónov korún!

8/ Môže Slnko "uškvariť" zemeguľu ?

Verdikt Epochy: Áno

Profesor Róbert Smith z univerzity v anglickom Sussexe konštatuje, že v poslednom vývojovom štádiu sa Slnko stane obrovským červeným obrom a následkom vnútorných reakcií zväčší svoj objem najmenej desaťkrát, čo bude mať katastrofálny vplyv nielen na Merkúr a Venušu, ale aj na našu Zem. Profesor Smith odhaduje, že sa tak stane za 7,6 miliard rokov.

Aj keď v súčasnosti sa Zem od Slnka vzďaľuje, v prípade, ak sa Slnko vplyvom nukleárnych reakcií zmení na veľkého obra, bude Zem opäť priťahovať späť a či tú obrovskú horúčavu planéta prežije, to nikto netuší.

9/ Existuje šanca na záchranu Zeme ?

Verdikt Epochy: Áno

Možnosti na záchranu našej planéty sú len dve: modliť sa, aby planéta slnečnú žiaru prežila, alebo sa pokúsiť niekam ju presťahovať tak, aby sa dostala z dosahu smrtiacej horúčavy. Pokus však kvôli dlhodobým obehovým dráham je možné opakovať sotva raz za 6-tisíc rokov, avšak akýkoľvek omyl vo výpočtoch stačí k tomu, aby sa Zem v priebehu "sťahovania" zrazila s iným telesom.

 

 

Zdroj: Epocha č. 12/2011
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

4/ Zväčšuje sa vzdialenosť zemegule a Slnka ?

Verdikt Epochy: Áno

 

Môže to byť tou gravitáciou, ale aj hmotnosťou Slnka. Rozpínavosť vesmíru asi nebude mať v tom prsty.

 

 

8/ Môže Slnko "uškvariť" zemeguľu ?

Verdikt Epochy: Áno

...

Aj keď v súčasnosti sa Zem od Slnka vzďaľuje, v prípade, ak sa Slnko vplyvom nukleárnych reakcií zmení na veľkého obra, bude Zem opäť priťahovať späť a či tú obrovskú horúčavu planéta prežije, to nikto netuší.

 

Nechápem prečo by Slnko malo naspäť priťahovať Zem väčšou silou. To, že sa Slnko nafúkne, to neznamená, že sa zvýši jeho hmotnosť, práve naopak, zmenou v červeného obra sa veľa jej hmoty "odtrhne" a unikne do vesmíru (vznikne efekt, ktorý zvykneme označovať ako planetárna hmlovina). Jedna z teórií je, že tým, že Slnko stratí veľa zo svojej hmotnosti, Zem sa "odoberie" na vzdialenejšiu dráhu a Slnku ju nepohltí. Dokonca sa predpokladá, že takto by mohla "prežiť" aj Venuša.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Ohrozí Zemi v roce 2013 sluneční bouře?

 

Podle nejnovějších odhadů americké NASA hrozí Zemi v roce 2013 silná sluneční bouře, která bude schopna vyřadit komunikační i navigační satelity, rozvody elektřiny, dopravní i bankovní systémy a ochromí počítače i mobilní telefony.

 

Takhle nějak by mohl začínat konec naší civilizace, která bez elektrické energie není schopna normálně fungovat. Slunce dostane lidstvo do kolen. A podobně by to podle NASA mohl již za dva roky vypadat v civilizovaných zemích, jejichž existence je na elektřině doslova životně závislá.

 

Sluneční aktivita stoupá a klesá v pravidelných cyklech dlouhých přibližně 22 let. Kromě toho roste a klesá i počet slunečních erupcí. Ten ovšem v cyklech polovičních, jedenáctiletých (viz box). A právě v roce 2013 dojde ke spojení obou cyklů, čímž následně vznikne silná sluneční aktivita, která vyvolá solární superbouři, jež dokáže podle

 

Bude to zlé?

„Víme, že se to blíží, ale nevíme, jak moc to bude zlé. Naruší to zřejmě komunikační zařízení jako jsou satelity i navigace v autech, vzdušnou dopravu, bankovní systém, počítače, veškerou elektroniku. Velké oblasti budou bez elektřiny a náprava škod bude složitá a vyžádá si delší dobu,“ řekl šéf divize NASA zaměřené na fyziku Slunce Richard Fisher. Fisher dokonce vybízí k vypracování systému včasné výstrahy podobného fungujícímu systému varování před hurikány. Tím by došlo k minimalizaci škod, neboť by ohrožené systémy mohly být preventivně vypínány či omezovány, aby případné sluneční zásahy do jejich fungování byly co nejmenší. Podle NASA by škody z očekávané superbouře mohly dosáhnout až dvojnásobné výše škod, které napáchal hurikán Katrina v New Orleans v roce 2005. Tehdy to bylo nepředstavitelných 125 miliard dolarů.

 

Nebo nebude?

Ovšem například známý astronom Boris Valníček tvrdí, že panika je zbytečná. Podle jeho názoru a podle soustavných měření a pozorování bude sluneční aktivita v roce 2013 z hlediska intenzity na nižším průměru posledních 300 let, po která je sluneční aktivita sledována. V porovnání s předchozím cyklem však bude jen poloviční, takže nelze očekávat žádné bouřlivé projevy, jak se o nich hojně zmiňovala světová i naše média. Sluneční aktivita se podle Valníčka však na Zemi přece jen výrazně projeví. Rozhodně prý budou pěkné polární záře. Kdy bublina praskne? Sluneční aktivita rostla po celé 20. století. Vyvrcholila ve 22. cyklu, na konci 80. a počátku 90. let. Tehdy sluneční bouře 13. března 1989 opravdu dokázala přetížit rozvodnou síť v kanadském Quebecu a způsobila devítihodinový výpadek proudu. I na jiných místech Severní Ameriky došlo ke krátkodobým výpadkům, ale žádný energetický Armageddon nenastal. Od té doby sluneční aktivita poměrně výrazně klesá.

Zdroj: Panorama 21. stoleti, číslo 2/2011

 

Ako vidno, ani samotní vedci sa nevedia dohodnúť, aký dopad na civilizáciu bude, či môže mať aktivita Slnka. Ale bulváru sa vždy viac "hodí" ten katastrofický "scenár" ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vtip je v tom že žiadna extrémna slnečná búrka momentálne nehrozí

text čo sem dala sekretka je z veľkej časti zrecyklovaná vadná predpoveď nasa

vychádzal z nej aj Emmerichov film 2012, v ktorom slnko roztaví zemské jadro

opak je pravdou, aktivita slnka je extrémne nízka, a hrozí nám miniatúrna "doba ľadová"

 

posledná masívna erupcia typu "C" sa odohrala 7. júna, boli očakávané rozsiahle efekty vrátane masívnej polárnej žiary.. a nič..

bez dostatočne silného magnetického motora sa len vytvorila veľká bublina materiálu ktorá vypršala späť na povrch slnka, až k zemi sa nedostalo prakticky nič

Huge auroral display tonight and tomorrow

http://www.youtube.com/watch?v=Q_3u_0NN7OM

 

nič také ako pri predchádzajúcom cykle keď mali kamery SOHO výpadky kvôli rádioaktivite sa nestalo

tu je pohľad na skutočnú AKTIVITU, dnes v porovnaní s tým je slnko v limbe:

http://www.youtube.com/watch?v=hUuPgo_D6GU

 

nasa predpovedala ešte silnejší cyklus než ten predchádzajúci, a úplne sa tým zdiskreditovala

NASA Sun Spot Number predictions revised again

post-624-0-02588000-1308740525_thumb.png

x revízií predpovede za pár rokov

tu je to v animovanej podobe

Obrázok

tak ako sa solárne minimum medzi dvomi cyklami predlžovalo, bolo čoraz jasnejšie že ten nasledujúci nastúpi neskôr a bude slabší, nasa však stále odmietala uznať realitu

a tak hoci sa 24. cyklus už dávno začal a činnosť narastá, nasa musí stále znižovať svoju predpoveď

 

a je to ešte horšie.. vedie sa spor o metodiku..

kedysi astronómovia mali k dispozícii omnoho menej výkonné prístroje ako dnes, nemali kamery a satelity v bode L, a tak toho aj menej na slnku videli,

dnes však zdá sa nasa zarátava, aj javy ktoré kedysi neboli pozorovateľné, a tak je odhad podľa niektorých (napríklad Laymanovcov) činnosti slnka prehnaný

Layman's Sunspot Count.

post-624-0-83806400-1308741171_thumb.png

ak majú pravdu, bude pokles aktivity ešte nižší ako v stredoveku

post-624-0-38604600-1308740700_thumb.gif

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

Slnko dalo o sebe vedieť, došlo na ňom k najsilnejším erupciám za posledných šesť rokov, prúdy častíc mali doraziť k Zemi dnes okolo 13 hodiny, a mať vplyv na fungovanie kdečoho :

 

Výbuch v slnečnej atmosfére zaznamenali v nedeľu a v noci z utorka na stredu, a nimi vyprodukované prúdy častíc by mal doraziť k Zemi vo štvrtok okolo jednej hodiny poobede. Solárna búrka by mala trvať do piatku rána, ale vedci nevylučujú ďalšie erupcie.

 

Intenzívne elektromagnetické žiarenie vytvorené výbuchom môže na Zemi spôsobiť rôzne problémy. Energetické spoločnosti po celom svete sa preto pripravujú na prípadné výpadky dodávok elektrickej energie. Či k nim dôjde, bude závisieť od načasovania a rýchlosti prúdu častíc.

Solárna búrka tiež môže znížiť presnosť globálneho lokalizačného systému GPS a spôsobiť jeho výpadky. Nedajú sa vylúčiť ani problémy s komunikačnými zariadeniami a satelitmi.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz1oZ1vpD7F

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

slnečný bič ... nádherné obrázky Slnka ... posledný augustový deň nafilmovalo slnečné observatórium NASA nádherný a dosť hrozivý fenomén - zo Slnka vyšľahol obrí bič žhavej magmy.

 

video a detailné fotky úchvatného fenoménu:

 

http://www.national-...l-k-zemi-28785/

 

http://svs.gsfc.nasa...1095/index.html

 

post-3-0-49885900-1349613764.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game ukážem ti ešte čosi hrozivejšie..

http://wattsupwiththat.com/reference-pages/solar/

sú to samé grafy..

a tento je najhorší http://www.leif.org/research/Solar-Polar-Fields-1966-now.png

znamená aktivitu v polárnych oblastiach, ktorá predikuje silu cyklu slnečnej činnosti..

ten posledný oblúk, ktorí sa práve uzatvára sú zárodky slnečných škvŕn terajšieho 24 cyklu

zárodky sa prestali tvoriť..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov