Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

nezabudnime zajtra na kúsok nebeského divadla, dopriaty nám bude len kúsok, ale snáď sa podarí pozrieť aspoň na chvíľu
 

"Zo Slovenska bude vidieť čiastočné zatmenie, keď mesiac v piatok okolo obeda zakryje iba jednu pätinu Slnka,"
Pre pozorovateľov v Bratislave sa začne zatmenie o 10:58 SELČ a skončí sa podľa astronóma o 12:34 SELČ. V Košiciach si môžu záujemcovia vychutnať vesmírne divadlo dlhšie, zatmenie tam začne o dve minúty neskôr ako v hlavnom meste a skončí sa až o 12:46 SELČ.


celý článok

najbližšie úplné bude u nás vidno o sto rokov
to je trochu ... moc optimistická informácia : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ja som mala vtedy dofcu, slnila som sa na kupku, a s kamoskou sme zabudli na sklicko...ale jedna pani opodial pozorovala, tak sme sa jej milo opytali, a ona nam ho s radostou pozicala, tak sme aj pokecali :lol:

 

a to zatmenie, ktore bolo u nas pred niekolkymi rokmi si dobre pamatam...skoda len ze najblizsie uplne zatmenie sledovane u nas bude, respektive nebude, uz mozne co sa nasej generacie tyka :) ... teraz by som si ho vychutnavala uplne inak...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 1 rokom...

Hoj... tak ja som toto zatmenie pozoroval. Bolo to nádherne divadlo i keď zakrylo len malú časť zo Slnka. Pozoroval som mojím Newtonom 256/1170 a porobil som aj pár foto.

 

Fotky sú tu: Astro fotky

 

Snáď sa budú páčiť :lol:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pekne. Aký priemer zrkadla má ten Dobson?

 

Prstencové zatmenie Slnka 15.1. si stihol? Ešte bude úplné zatmenie 11.7. ale to bude vidieť len niekde v Južnej Amerike a Pacifiku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

som skutočne zvedavá, nakoľko čisté bude nebo a čo povie na vec hmla a opar a sneh a dážď a podobné záležitosti ...

 

v utorok 4. januára v ranných a dopoudňajších hodinách má byť z nášho územia viditeľné čiastočné zatmenie Slnka v celom jeho priebehu.

 

po poslednom veľkom, ktoré som videla, len čiastočné, ale aj tak by nebolo zlé vidieť ho, nestáva sa to až tak často, aby to zovšednelo ... :D

 

Čiastočné zatmenie Slnka bude možné pozorovať v utorok 4. januára predpoludním. Viditeľné bude na severnej pologuli zo severnej Afriky, väčšiny štátov Európy a zo západných a stredných oblastí Ázie.

 

Začiatok čiastočného zatmenia pre Bratislavu je o 8:06, stred zatmenia bude o 9:29 a koniec o 10:58.

 

Bez filtra bude možné pozorovať Slnko len tesne pri východe, respektíve západe Slnka, keď slnečné svetlo prechádza najhustejšími vrstvami zemskej atmosféry a kotúč Slnka vidíme oranžový.

 

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5705525/v-utorok-bude-viditelne-ciastocne-zatmenie-slnka.html#ixzz19yL5rCez

mohlo by nám to vyjsť, kto nezabudne, a nebude dospávať :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teď na to koukáme všichni v práci :lol: , je nádherně jasno, takže zážitek skvělý. :D Nejdřív jsme čučeli přes staré CD dikety, které jsme ještě našli v šuplíku, pak dokonce jedna kolegyně odkudsi vyštrachala papírové brýle, které se prodávali před minulým zatměním. To bylo kdysi na počátku století, tuším, 2000? Tehdy se zatmění ovšem blížilo sto procentům, dodnes si pamatuji na to šero, zvedl se větřík a zničeho nic PŘESTALI ZPÍVAT PTÁCI! Bohužel na stejný zážitek si budeme muset počkat 128 let! :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dilbert,

to zvládneme, veď to je za chvíľu ! :D

 

kto nevidel zatmenie dnes, je tu sada pôsobivých fotiek z dnešného zatmenia ... :D

 

to predchádzajúce, za ktorým sa cestovalo k Balatonu na začiatku storočia ... sme tiež sledovali v práci, a bol to vlastne veľmi zvláštny zážitok, v práci, kde skutočne nemožno odbiehať sledovať zatmenie, a celý týždeň predtým som stonala, že ho nebudem vidieť :D

 

a čo sa v deň zatmenia nestalo :D ... prišli sme ráno do práce a vypadnuté úplne v celom okrese na všetkých filiálkach všetky počítače, a vypadli tak dokonale, že sa vlastne pracovalo, síce sme mali otvorené, a akože sme pracovali, ale bez počítačov sa toho veľa nedalo, a v podstate nič neprekážalo, aby sme pozerali celý deň zatmenie ...

pamätám si, že som chodila von a dnu ako jojo s čiernym zváračským sklom a poskladaným koncom filmu a kdečím, každá sme potajomky prišli do práce vyzbrojené s niečím vhodným na pozeranie do slnka :lol:

 

nielen že sa zozimilo, svetlo potemnelo, a vtáci sa uložili spať, ale dodnes som presvedčená, že to malo nejaký zázračný vplyv na servery spoločnosti ... alebo moja túžba vidieť zatmenie, keď už som nemohla vycestovať pozrieť stopercentné :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Krásná příhoda z natáčení. To s tím výpadkem sítě. Půvabné je, že tohle si prostě nevymyslíš. (Upřímně: napsat to scénárista, hodíš po něm popelníkem.) :lol:

 

Zajímavé je, že také jsem zažil příhodu, která se pojí se zatměním slunce – a je stejně neuvěřitelná, jako ta tvoje. Pokusím se co nejstručněji.

 

V sedmdesátých letech ( :D ani bych tu neměl takové příšerné datum zmiňovat, když vidím ta čísla v závorkách u oslavenců narozenin!) jsem si odkrucoval povinnou dvouletou vojenskou službu. Jako vedlejšák jsem na rotě coby profláknutý knihomol vedl knihovnu, kde zjevně neproběhla tzv. aktualizace fondů, což mělo za následek, že tam polehávala po policích spousta zakázaných autorů. Jako správný knihovník jsem si jich řadu odnesl domů (prostě jsem je ukradl :D ), protože první kontrola ze štábu by je zabavila a spálila v kotelně. Takže jsem je vlastně zachránil. (Ještě je mám doma schované, jak by řekl klasik.)

 

Protože jsem měl od mládí astma, podařil se vojenskému doktorovi husarský kousek – a po sedmi měsících služby mi vyběhal modrou knížku – a já byl propuštěn do civilu. Už jsem byl sbalený, zbývalo ještě předat knihovnu. Kdo zažil socialistickou vojnu, ví moc dobře, jaký s prominutím bordel všude panoval :D . Tak jsem si říkal, že předání bude máček a že na zcizené tituly nikdo nepřijde. Jenže knihovnu přišel přebírat sám velitel roty kapitán K. A jeli jsme pěkně knížku po knížce – a fajfčičku v knize přírůstků po fajfčičce. Dušička ve mně byla vskutku malá, kdekoli jinde bych prostě řekl, že mi chybějící knížky rozkradli čtenáři, ale na vojně člověk nikdy nevěděl, jak prohřešek ocení nadřízení. Dorazili jsme už téměř do konce regálů – a v knize zůstávala pořád řada knížek neodfajfkovaných – inu byly už v teple u mě doma. V té chvíli se ale rozletěly dveře a do místnosti vtrhl voják s očima navrch hlavy: „Pane kapitáne, pane kapitáne, zatmění slunce!!!“ Kapitán praštil tužkou a vyběhl za vojákem na buzerplac. Já okamžitě domaloval chybějící fajfčičky – a pomalu vyšel za nimi. A v pohodě jsem potom s ostatními pozoroval sluneční srpek začerněným sklíčkem. Nemusím už dodávat, že k naprosté spokojenosti kapitána K. po návratu z akce všechno v knihovně klaplo, nechyběl jediný svazek. A já mohl vyrazit do civilu. :D

 

Přiznávám, příhoda není příliš výchovná, ale když už byla řeč o zatmění slunce, nemohl jsem ji nevzpomenout. :)

 

(Mimochodem, i za tuhle story by scénárista schytal pěknou do kebule!)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tiez som mal podobnu skusenost, len s rozdielom, ze som od nikoho kniznicu nepreberal, ani neodovzdaval, nebolo zatmenie slnka, a knihy boli uz zabalene v dvoch zapecatenych krabiciach, ktore som neskor plynule presunul na miesto trvaleho bydliska.

 

V kniznici mam aj po rokoch dost vela vytlackov oznacenych peciatkou Posadkova knihovna VU 73.... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

výchovné či nevýchovné, mám taký pocit, že takéto knižnice boli priam predurčené ... ako jedna podniková knižnica v BA, kde patrila k zamestnancom riadnaa knihovníčka, a bola som dva roky po sebe najpilnejší čitateľ, a oné ... tiež mám odtiaľ požičaných pár knižiek :lol:

ale ke´d si predstavím, kde skončili, keď sa redukovalo celé podnikové riaditeľstvo po 89, a x kdejakých knižníc, je mi smutno, že som mohla aj viac ... fuj, to je teda nemorálny príbeh :D

 

 

:D

vrátim sa radšej k zatmeniam ...

stále sa mi zdá, že moje úplne prvé zatmenie som videla ako veľmi malé dítě ...

so starým otcom v jeho dielni sme čiernili kúsky skla nad plameňom sviečky, ja som bola čierna až za ušami, a potom sme na dvore pozerali zatmenie s dedkom ...

 

mala som z toho presne ten pocit, ako z toho posledného veľkého zatmenia, zrazu citeľný pokles svitu, sliepky v zadnom dvorčeku sa odobrali do svojho domčeka na bidlá, zozimilo sa, a my s dedkom pozeráme do ubúdajúceho slnka ...

 

je to nevymazateľné, a hľadala som to kdekade po nete, neviem ...

mohlo to byť zatmenie roku 1968, nie okupačné, ale slnka, podľa googla malo byť v septembri ...

 

ale neviem, skutočne neviem, len si pamätám ten pocit, bolo to ohromujúce, to začierňovanie polámaných skiel, a pozeranie do slnka s milovaným dedkom na starom dvore.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V kniznici mam aj po rokoch dost vela vytlackov oznacenych peciatkou Posadkova knihovna VU 73.... :D

 

Elfant, tak tomu se říká mít společného koníčka... :lol:

 

Game, také jsem hledal na googlu své dětské zatmění (zřejmě každý z nás nějaké zatmění v dětství zažil), já ho prožíval s paní učitelkou někdy v první, druhé třídě na hřišti školy, pamatuji si jenom ty střípky skla, které jsme černili nad svíčkou - a ten pocit něčeho zcela výjimečného... (při hledání jsem nakonec skončil u těchto stránek: zde).

Na reakci slípek si, bohužel, nepamatuji - nejspíš proto, že se v tu chvíli na školním hřišti žádné nevyskytovaly... :D

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:lol:

hm, tie sliepky a stratu jasu si pamätám, pozerali sme to ponad slivku a nad strechou šopy ... to bolo úžasné :D

a ten spoločný zážitok so starým otcom najlepší ... a ako pozerám tú tabuľku z NASA, na iné zatmenie mi to veľmi nevychádza, len na to, čo som si ako-tak vykalkulovala aj ja ... ale stále neviem, ale iné podobné tam fakt nevidím :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja som videl prve zatmenie 1999 v prvej polovici augusta a to bolo uplne :cem:

annularne zatmenie je zaujimave :

Obrázok

co toto za 70 rokov

2081 Sep 03 09:07:29 Total 136 1.072 05m33s Africa, Europe, Asia [Total: Central Europe, Turkey, Syria, Iraq, Kuwait, Quatar, UAE, Saudi Arabia, Oman]

a annularne

2093 Jul 23 12:32:03 Annular 147 0.946 05m11s Americas, Europe, Africa, Asia

[Annular: U.S., Canada, Central Europe, Turkey, Iraq, Iran, Afghanistan, Pakistan]

spaniely budu mat 2 uplne a 1 annularne v priehehu 3 rokov cca.2037

a my nic

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEdecade/SEdecade2081.html

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no Tom, v tomto storočí si užiješ :)

za sedemdesiat rokov už nebudeš mať dúfajme inú starosť, len sa tešiť na dobrý obed, prechádzku s dámou svojho srdca z domova dôchodcov a na spoločne pozerané zatmenie :) :cem:

 

 

ináč tá fotka je krásna ...

pamätám si spred nejakých ... 20, 25 rokov zatmenie, síce čiastočné, ale avizované v médiách bolo, aj všetky príznaky ... bolo síce poobede, pomaly ubúdalo svitu, vtáci utíchali, a zo slniečka bolo pekne vykusnuté ...

a ľudia chodili okolo, a pozerali sa, už teda tí, ktorí si to všimli, na čo sa to my na balkóne pozeráme ... ^_^

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

nezabudnime na zatmenie Slnka :)

- a dúfajme, že nebude pod mrakom a budeme niečo aj vidieť ...

 

v deň jarnej rovnodennosti, v piatok 20. marca 2015 bude na Slovensku viditeľné čiastočné zatmenie Slnka

naposledy sme podobné videli 4.januára 2011, na najbližšie pozeranie zatmenia si u nás počkáme do roku 2021 ...

 

 Zatmenie na našom území potrvá podľa Kozu približne dve hodiny 20 minút a v najväčšej fáze budú zakryté približne dve tretiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá 62 %  jeho plochy.

Zatmenie bude v Bratislave možné pozorovať od 9:38, pričom maximum dosiahne okolo 10:47 a skončí o 11:58. V Košiciach sa úkaz začne okolo 9:44, maximum dosiahne o 10:53 a skončí o 12:04.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

budem spať po nočnej, takže zatmenie neuvidím. ale v správach hovorili že v roku 2126 má byť úplné zatmenie slnka viditeľné z nášho územia, tak si počkám na to :smilieee:  hádam dovtedy dosiahnem aj dôchodkový vek a budem mať viac času...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pre tých, ktorí dnešné zatmenie prespali, pokusy s balkónovým fotením :)

 

experimenty pomocou farebného filmu, zváračského skla a dvoch vrstiev starých dobrých diskiet, výber z výsledku - zatmenie 20.3.2015

 

post-3-0-63390300-1426846213.jpg   post-3-0-56950200-1426846214.jpg

post-3-0-00676500-1426846215.jpg   post-3-0-49624800-1426846215.jpg

 

zošerilo sa, ale vtáci neprestali vyspevovať, ani elektrika nepadla ...

malá spomienka na 1999  /ľudia cestovali k Balatonu, tam bolo vidieť úplné zatmenie/ vtedy som strašne strašne chcela vidieť zatmenie, lenže som bola v robote ... ale ako neskôr vysvitlo, zato pre každý prípad sme si všetci doniesli nejaké propriety na pozeranie zatmenia, čo keď náhodou ...

prišli sme do práce, a behom piatich minút padla celá sieť, počítače, elektrika, nič nebolo, takže sme nefungovali ... a my sme v pohode pozerali celé zatmenie :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bolo citelne chladno
vsetci fotili ako besni... preco ?
obzvlast obrazky, kde je nejaky vyhryznuty farebny kruh... kebyze mam tu ambiciu, tak s kvalitnou vybavou a s niecim zaujimavym v popredi - strom, kostol (ten je uz dost "proflakly"), s lietadlom na oblohe...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vyjadrím sa k tomu foteniu, Ady,

lebo sme fotili aj my ...

 

nesnažím/e sa o umelecké fotky, stačí ten úkaz ... stačí si pozrieť tu témy o zatmení Mesiaca, či Slnka, a je jasné, že nebeské úkazy, ktoré je možné pozorovať a fotiť takým normálnym, bežným foťákom doma, fotíme takmer vždy, resp. často ... pre seba.

 

dokonca sme fotili úkaz, pred rokmi, o ktorom málokto chyroval, keď sme pozerali cez sklíčko a foťák na oblohu, našli sa ľudia, ktorí sa obzerali, čo robíme, dokonca sa pýtali, ani netušili, že sa niečo nie zvyčajné na klenbe deje  ...

kto si pamätá spred rokov prechod Venuše pred Slnkom r. 2004 /odvtedy bolo aj r. 2012, aj tento rok bude, ale Venuša prejde pred Slnkom len kúsoček/, to bolo ono ... a máme ho nafotený, len tak pre seba ... bolo to úchvatné divadlo, užívala som si ho, a občas tie fotky vytiahnem a pozriem a pripomeniem ...

... a vôbec na tom nezáleží, že nie sú dokonalé - bez statívu, z ruky, s použitím toho, čo je doma :)

 

prvé zatmenie Slnka som pozerala ako malé decko, si pamätám ako mi starý otec ukazoval, ako začierniť sklo nad sviečkou ... a na dvore sme pozerali, ako sa stmieva a chladne ... ten úžasný pocit je vo mne furt, nezabudnuteľne.

vtedy ešte nebol ani obyčajný foťák v každom dome ... a takto som s ním pozerala tiež kedysi v tých rokoch polárnu žiaru, ktorá bola viditeľná aj u nás ...

prebudil to vo mne, a keď som mala konečne ten správny foťák, začala som to fotiť pre seba ... preto to fotím ja - resp. fotíme my doma ... citová a dlhodobá záležitosť :)

 

 

prechod Venuše pred Slnkom 2004, vlastnoruč doma z balkóna cez zváračské sklo :) :

post-3-0-49717900-1427120149.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game

 

Slnko a Mesiac sú od Zeme práve v takej vzdialenosti, že pre pozorovateľa sa javia takmer presne rovnako veľké. Vďaka tomu, je pre laikov zatmenie tak poetické a astronómom dáva možnosť pozorovať slnečnú korónu. Aká to náhoda.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov