wysky Zverejnené 3. September, 2009 Zverejnené 3. September, 2009 Nema zmysel nad tym meditovat, je taka ponuka a bud ju clovek zoberie, alebo nie. Ked ni on zoberie to niekto iny.
Sniper Zverejnené 3. September, 2009 Autor Zverejnené 3. September, 2009 Ked nie on zoberie to niekto iny. Takto uvažuje aj tá firma čo ponúka 300€ v hrubom na hlavný pracovný pomer.
elfant Zverejnené 3. September, 2009 Zverejnené 3. September, 2009 to nie je fráza, to skutočne povedala papuľka Linda Evangelista ako skvelo platená topmodelka : pod desaťtisíc dolárov denne ani nevstane z postele. to nie je fáma ani fráza, ale fakt. vlečie sa to s ňou už takmer dvadsať rokov od onoho inkriminovaného rozhovoru pre jeden časopis. zhodou okolností voľaktorý deň som pozerala jeden dokument o ére týchto pár vyzdvihnutých "topmodeliek" a bol to jeden zo spomínaných faktov o jej pôsobení. toľko k fráze. nebolo to nahodou tak, ze povedala, ze pod desattisic denne si do postele ani nelahne ? :lol: inak, pokial firma dostane zamestnanca na takuto ponuku, preco by sa namahala ponukat viac ? je to vsetko o ponuke a dopyte ako ked ma niekto byt v centre BA a chce ho predat za 16 melonov, bud znizi cenu, alebo ho jednoducho nepreda, lebo trh je dnes taky za 10 rokov to mozno bude ine, ale teraz s tym nepohne
game Zverejnené 6. September, 2009 Zverejnené 6. September, 2009 samozrejme že to skúsia, je celkom možné, že sa na to niekto, kto je dosť zúfalý, chytí ... Linda to povedala tak, ako to povedala, nie ináč :lol: a čo je ozaj katasrofa, samozrejme pre mňa nie, mne malá osobná katastrofa stačí, ale pre kopu bohatých, to sa deje na kajmanských ostrovoch, daňovom raji a svetovom trezore ... Kajmanským ostrovom hrozí bankrot a zavedenie priamych daní V bývalej britskej kolónii sídli približne 80.000 firiem, z toho 800 poisťovní a 269 bánk. Navyše, nikde na svete nie je registrovaných viac hedžových fondov. Je ich približne 10.000, teda jeden na každých päť obyvateľov. Banková licencia na Kajmanských ostrovoch stojí okolo 620.000 USD (434.722 eur). Dlh Kajmanských ostrovov k 30. júnu 2009 predstavoval podľa mediálnych správ asi 600 miliónov USD. Londýn odmietol poskytnúť krajine záchranné úvery vo výške 465 miliónov USD. Briti totiž najprv požadujú od ostrovnej vlády predloženie plánu na zníženie výdavkov. Londýn navrhuje zmenu doterajšej daňovej politiky ostrovného štátu. Podľa Bryanta je "nerozumné", aby blahobyt Kajmanských ostrovov závisel od tých, ktorí sa vyhýbajú daniam v iných štátoch. kríza nekončí
slimak Zverejnené 2. Marec, 2010 Zverejnené 2. Marec, 2010 tak aby sme sa neodbavovali len na grecku.http://www.financnik.sk/index.php?did=54&messagefr=ZA&messageid=984425&messagetitle=AUT%C1%3A+Predaj+nov%FDch+%E1ut+v+Nemecku+vo+febru%E1ri+klesol&date=20100302110700&lid=1&page_messages=&category=&which=&dt=&text=&kriza=Predaj(za februar) novych aut v nemecku klesol medzirocne o 30%, pred rokom potobny clanok pisal o medzirocnom raste 21%. nemecke srotovne stalo 50 mild. eur. Neviem ako inde, ale u nas su prazdne bilbordove plochy, alebo su tam este kandidati na zupanov. Keby sa neblizili dalsie volby, tak to mozu kludne rozobrat.
slimak Zverejnené 31. Marec, 2010 Zverejnené 31. Marec, 2010 http://ekonomika.sme.sk/c/5309973/ficova-dialnica-cez-ppp-nas-vyjde-na-275-miliard-korun.html http://ekonomika.sme.sk/c/5310294/v-usa-zavadzaju-srotovne-na-domace-spotrebice.html Dnes dve linky.Prvy275 000 000 000 (ma stat postavenie a udrzba 75 km dialnic za 30 rokov)/ 5 000 000(obyvatelvo na SK)= 55 000 Sk / 30 rokov = 1 833 Sk. Kolko dnes nas stoji dialnicna nalepka? Zda sa vam to predrazene, pritiahnute za vlasy? Druhy link ukazuje , ze to tak nemusi byt a coskoro mozme zabudnut na 700 eurove platy. Mame temu aj o Grecku. Tak len.http://oh2002.sme.sk/c/1136056/olympiada-v-atenach-o-21-miliardy-drahsia-ako-sa-predpokladalo.html
Postarik Zverejnené 20. Máj, 2010 Zverejnené 20. Máj, 2010 Sucasna hospodarska kriza mala predchcodcov. Najskor hypotekarnu, ktora priniesla skody zhruba 200 miliard dolarov. Potom nasledovala kriza derivatov, teda odvodenin od hypotek (asi 2%) a firemnych obligacii (takmer cely ostatok). Poistovanie a zaistovanie firemnych obligacii proti dovtedy velmi nepravdepodobnemu krachu vytvoril obrovsky trh. Rozsah trhu sa rovnal dvom tretinam celeho majetku USA od cenin, realit, aut, ineho osobneho vlastnictva az po ojazdeny hrdzavy bicykel v garazi. Potom ako padla investicna banka Lehman sa zrazu zvysila cena poistiek v podobe roznych derivatov. Nikto nevedel kto vlastni kolko takychto toxickych cenin a prestalo sa poziciavat. Nastala kriza likvidity. Stat napumpoval dokopy 2 biliony dolarov a banky a dalsie financne institucie boli zachranene. Tieto banky si pozicali od ststu za .25% za co kupovali statne obligacie s vynosom 3%. Na pozicku klientom, vratane firiem sa vykaslali. To prinieslo hospodarsku krizu.
game Zverejnené 21. Júl, 2010 Zverejnené 21. Júl, 2010 na viasat history opakovaný dokument o svetovej hospodárskej kríze z 1929. raz som ho už videla, a je to skutočne dobre spracované, prečo vznikla, čo ju spôsobilo, ako sa svet z nej spamätával veľmi dlhé roky vrátane svetovej vojnyv podstate to spôsobila prvá svetová vojna, technologický rozvoj, a boom s cennými papiermi nad každú možnú únosnú mieruzačala s tým vláda, aby si navýšila kapitálneskôr prišiel jeden z bankárov s dlhopismi, s ktorými obchodoval už každý, v tisíckach maklérskych kancelárií, dianie na burze bez skutočného maklérskeho know-how, denné aj nočné burzové telegrafy, ktoré fungovali z každej reštaurácie a baru skutočná katastrofa nastala, keď obchodoval takmer každý a akcie začali kupovať za požičané peniazevšeko to bolo prepletenejšie, ale nakoniec iné už nezostalo, len bezcenné akcie a fiktívne peniaze
game Zverejnené 22. Júl, 2010 Zverejnené 22. Júl, 2010 k tej svetovej hospodársej kríze v r 1929 ... bol to dlhý dokumnet, kríza mala chápadlá, ktoré stvorili ľudia, ktorí chceli viac, tie samé chápadlá ich stiahli pod vodu ... hovorili tam so starým bankárom, ktorý zažil obe, 103 ročný čulý starý pán, pre ktorého nabaľovanie akcií za pôžičky, ničím nekryté dlhopisy, a lakomosť .... bola presne taká istá, ako o deväťdesiat rokov neskôr schyľovalo sa k tomu dávno predtým než to vybuchlo a z peňazí akcií obchodov sa stali bezcenné papiere, z milionárov žobráci ... len jedna vec vraj nebola pravdivá: z okien mrakodrapov sa síce skácalo, ale nie po stovkách, len po desiatkach ... medzitým najbohatší páni usa skúšali rozhýbať zamrznutú burzu, takmer sa im to podarilo, len iní páni im vidinou predsalen nejakého zisku zmarili plány...robili sa všemožné podvodné burzové podvody, burza to nemohla prežiť. maklérom a majiteľom cenných papierov sa stal každý, milióny ľudí, ktorí mali pôvodne pár dolárov, len tomu nerozumeli.veľké firmy brali, čo prišlo, žili nádherne, peniaze sa im hrnuli, po celé roky neklesli na burze žiadne akciea zabili to peniaze od žien - bankári došli na to, že je tam diera, ktorá sa dá využiť : nebolo zvykom, aby ženy so svojimi peniazmi obchodovali samé, tak ich prinútili, krátko predtým dostalo právo voliť, pracovať, mali svoj majetok, a ten ležal z pohľadu bankárov ľadom. tie peniaze z nich bolo treba vymámiť. ... a takto to išlo až kým každý nechcel bohatnúť na akciách, bohatol dlhú dobu každýzabili to nakoniec úvery, hypotéky a pôžičky a burza krachla. rezumé, ktoré odznelo nakoniec : když lidská hloupost a lakota vítězí nad rozumem a sebekázní a lidé se nepoučili
Sniper Zverejnené 17. August, 2010 Autor Zverejnené 17. August, 2010 Zdá sa, že súčasná kríza bude mať charakter W, po malom uživení sa zdá, že ekonomika opäť upadá do recesie. Japonsko príliš slabo rastie, situácia v USA sa opäť zhoršuje, to onedlho stiahne aj Európu a tesne po Európe pôjdeme aj my.
slimak Zverejnené 13. November, 2010 Zverejnené 13. November, 2010 Mam dve cisla. Irsko v tomto roku schodok 32%. Tj ich strata v rozpocte k vyberu dani je 32. V cislach je ro 50 mild.eur. Toto cislo nemam overene, len som ho zasluchol v TV. Mozno zle , ale asi je realne. My mame 5 miliard teda 8% a oni 50 miliar teda 32%. My mame uroky 4 a oni 7%. Na obyvatela tohto roku sme sa zadlzili 1000 eur oni 10000eur. Celkovo my mame 28 mild dlhu. *** a proc? priznam sa nechapem. na splatenie nasho(statneho) dlhu nemam, ale za zenu a seba by som to splatil 10000 eur. V irsku , neviem aky maju celkovy dlh. Ale tohtorocny schodok maju dvojnasobny k nasmu celemu. Keby za seba a zenu zaplatim alikvotnu cast a slovensko bude bez dlhu teda 10 000, tak irsko len v tomto roku na obcana spravilo dlh 12 000 eur. Splatia to? Nesplatia, prefinancujeme, ci aj realne zafinenacujeme to? Iste, inak to nejde. Iri su bohati, ja im doprejem, ale to co ziju, si mesacne rodina berie dlh 1000 eur. My 100 eur. Su rozne uroky, ale ta krajina by isto velmi skoro skoncila. Ale nieze by som irom zle zelal ak to aj rozlozia, aj na 10 rokov, tam musit byt neustale a drasticke znizovanie zivotnej urovne. Ibaze budeme solidarizovat s irmi. Prklad.dostavanie dialnice do kosic teda 100 km stoji 6 mild. Irov je cez 4 miliony a tohtorocny deficit je 850 km nasich dialnic, tomto roku. Nieco nepredstavitelne, viete si predstavit na slovensku 850 km dialnic postavenych za rok?
xenocide Zverejnené 1. Február, 2011 Zverejnené 1. Február, 2011 Absolutna vyska dlhu, alebo prepocet na obyvatela nie su az take kriticke ukazovatele - treba to porovnat s ekonomikou ako celkom. aj ked tu je stabilizacia dlhu mozno trosku optimisticky predpoklad. Na druhej strane, ked sa pozrieme na vyvoj v Irsku 1990-2007, tak vidime, ze je mozne znizit dlh z percenta este vyssieho ako je dnes. A ked si to porovname s inymi krajinami G7, tak samotne % tiez nevyzera az tak hrozostrasne. Nuz a bez ohladu na vysku dlhu - vysledok stale je, ze Irsko a iri su na tom dobre. Aj napriek krize, pokial si porovnas obdobie napr. 1980-2010 (co mas 30 rokov, teda 1 generaciu), maloktorsa europska krajina mala takyto uspech a ludom sa o tolko zvysila zivotna uroven. Takze dlh je, to ano - ale sam o sebe nie je katastrofalne vysoky a ani irov kriza nezabila. Problem je ten, ze aj ked je dlh teoreticky zvladnutelny, trh sa zmenil (konecne). To vsak znamena, ze je opatrnejsi a pomaly dostava rozum. dlh je dedicstvo na prehnane optimisticke casy a teraz si financne trhy davaju sakra pozor - preto v pripade PIIGS vzrastla rizikova prirazka za posledny rok a pol takmer v nasobkoch, kym pred tym bol rozdiel medzi nimi a napr.Nemeckom minimalny. Ale Irsko ma stale dostatocny vankus a nie su strateny ani nahodou. Rizikom ale mozu byt ine veci... Aj ked to nie je rozdelene do detailov, najvyraznejsi narast statnych vydavkov sa takmer zhoduje s najohrozenejsimi krajinami. Asi by to chcelo vyhrabat lepsie korelacie, ale na prvy pohlad je to nieco, na co by sa oplatilo si davat pozor. Dostavat lepsi plat je prijemne. Ale pokial rast platov niekolkonasobne prekonava rast ekonomiky - je to nerovnovaha. A tento rast je z velkej casti postaveny na zboznych prianiach, nie na realite. 1
slimak Zverejnené 2. Február, 2011 Zverejnené 2. Február, 2011 xeno tvoje grafy su uchvatne. Realita a to pohladaj preco, z Irska emigruje 5000 ludi mesacne. Medzi slovenskom a irskom v nezamestnanosti rozdiel nie je. Vysvetlim ti preco som to prepocitaval na osobu,lebo inak to nejde, tvoje HDP je na milu jarmilu, lebo z toho danove prijmy zial nemas. A ten dlh zaplatia len jedine ludia a to pocitia, firmy sa zoberu ,hlavne tie irske. mam vypite, ale si pamatam cisla a na pomer zadlzenia k slovensku by museli mat 70 000. 40 000 nechapem, kto to ma, je to nenormalne cislo. Nemozes porovnavat zadlzenie irska a kanady. USA, Kanada a Uk su jedine krajiny, co dosial nekrachli. USA a Uk budu velmi rychlo nasledovat irsko. Xeno tie grafy su smiesne, pochop, ako sa vlnili dolu a pochopis dalsi vyvoj. Mal si posledny graf a tam nieco od roku 2001 si videl na plate v USA a preco? Co myslis caka irsko? Je smiesne, ze ja som daval do pomeru realne absolutne cisla a ty nejake percenta. pomer k comu, k comu.Pr. my mame "vyrobne druzstva", ak sa zoberie 10 najvacsich, ake budes mat vysledky? A z ich produkcie sa kolko premietne do mzdy? Moj odhad strata 50% a na mzdach 10%. 1
xenocide Zverejnené 2. Február, 2011 Zverejnené 2. Február, 2011 Tan graf s platmi - treba citat :thumbsup: Nie je o zmene realnych miedz, ale o pomere zmeny miezd a vykonu produktivity. Ak rastu platy dlho a vyraznie viac ako produktivita, plati sa peniazmi zo vzduchu. Je to umely rast miezd, ktory sa raz vrati - a vratil. A asi vidis aky je obrovsky rozdiel medzi PIIGS a Nemeckom, ktore je na tom v europe este najlepsie. Cize graf ukazuje jeden z dovodov krizy v irsku - neprimerane vysoky rast platov. A ak je nezamestnanost - je to logicky dosledok toho, ze privela ludi pracovalo v sektoroch naviazanych na realitny boom. Ten tahali sialene lacne peniaze, ktore nie su k dispozicii. Takze ekonomika potrebuje nejaky cas, kym sa preorientuje na tie sektory, kde budu investicie naozaj vynosne. A mzdy porasto zarovno s produktivitou, alebo dokonca o trosku menej. Porovnavat zadlzenie na obyvatela je dost nespravne. Pretoze zaroven porovnaj aj platy. A porovnaj uspory. A porovnaj HDP na obyvatela. Uvidis, ze vo vsetkom je Irsko na uplne inej urovni ako Slovensko. Je to len hypoteticke cislo, nieco na porovnanie, ale o skutocnom ohrozeni ekonomiky nic nehovori - je dobre do novin ako chytlavy titulok, ale nic viacej. Su zadlzeny, ale rozhodujuci je pomer dlhu k HDP, schodok rozpoctu, atd. USA, Kanada a Uk su jedine krajiny, co dosial nekrachli. USA a Uk budu velmi rychlo nasledovat irsko.V skutocnosti neskrachoval nikto. Grecko, Madarsko, Island a Lotyssko boli blizko. Spanielsko, Portugalsko bojuju. Taliansko a Belgicko su na hrane. Keby sa mal clovek vyjadrit zodpovedne, musi porovnat ukazovatele za vsetky tieto krajiny - a nebudu vsade rovnake. V pripad e Irska napriklad najdes ovela zadlzenejsie krajiny, ktore sa drzia. Cim to asi bude, ze? Vo vseobecnosti je dovod dost jednoznacny - privela prilis lacnych penazi. Tieto, kvoli ich lahkej dostupnosti, boli investovane do oblasti s prehnane optimistickymi ocakavaniami. Predpoklady sa nenaplnili, investicie sa ukazali ako vyhodene, peniaze zdrazeli - a vsetci ti ludia, co v poslednych 20 rokoch pracovali v oblastiach naviazanych na boom su ohrozeni. Co sme vlastne vsetci. Kriza a recesia su logicke dosledky nespravnej ekonomickej politiky - takej, ktora 20 rokov fungovala a vsetkym sa pacila. Mohlo to prist pred 4 rokmi, alebo o 4 roky, ale ekonomicke perpetuum mobile neexistuje a raz to prist muselo.
slimak Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 ja som pisal o prvych tvojich grafoch, zajtra budem mat viac casu dam cisla o slovensku a ty o irsku doplnis co najdes. To USA nieje nahoda. Anglictinu som dnes oprasoval ale graf som pochopil. Reality na Sk budu rast.:-) dnes sme mali domovu schodzu a riesili sme neplaticov. myslel som si o jednych, dedicke konanie a ano maju 2500 eur, ale islo o inych 300 a1000 eur. Dufam ze na drazbu nepride za tak stupidne sumy. Byvam v panelaku 7 rokov ale vidiet ako dychtivo podpisovali navrh na drazbu pre suseda bol pre mna zazitok. Susedia co vedla seba zili - ci ziju 30 rokov.Ale je to dobra vec - paka na vymahanie dlhov. Ale inak ti ocenia byt. a na drazbu este znizia o 30%. Predavaju sa za 10 000 eur 3 izbove. Ale ludia su tupi. To co podpisovali caka do roka, dvoch kazdeho 2,3. Ja len poznamka vyssie: este dvaja, traja tak ich nevieme dostat ani na drazbu ci zbavit a dostat peniaze. 16 bytov, 3 nepritomni(2,3 tam ani nebyvaju) a traja nepritomni dlznici.
xenocide Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Aha, tak som nepochopil :thumbsup: Nuz a nie je problem si najst tieto pomery aj pre ine krajiny. V kazdom pade ale vyjde, ze su aj ovela zadlzenejsie krajiny ako Irsko, ktore sa nezrutili. No, aspon zatial :D Ale s USA malo Irsko nemalo spolocneho (aj Spanielsko) - problem je realitna bublina a lacne peniaze/nizke uroky a sibnuty rating. Nuz a ci sa bude v SK vela stavat...to je este otazka. Najprv by to chcelo realny dopyt, ktory je otazny (= investicie a dostatok hypotek) a za druhe by to chcelo dostatocne lacne peniaze (na tie investicie a hypoteky). Oboje je otazne. a pravdu povediac, zopakovat si americky/irsky/spanielsky scenar nie je najlepsi napad, aj ked by to na chvilu pomohlo zamestnanosti. Tu je napriklad vidiet, ako sa Irsky dlh sialene navysil od roku 2007. Teda zadlzenie, aspon to zjavne, nebolo pricinou krizy. Zadlzenie bolo neviditelne (umely boom) a az nasledne sa prejavilo. Preto je to prepocitavanie dlhu na obyvatela zbytocne, pretoze nepomoze...podla tohoto cisla, v roku 2007 predsa Irsku nehrozilo vobec nic. A Japonsko uz 12x skrachovalo.
slimak Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Musim ist pre maleho do skolky. Poldna som studoval Irsko. teraz som nasiel celkom dobry clanokhttp://finweb.hnonline.sk/c1-49167290-co-bude-dalej-s-irskom-span-class-koment-komentar-dna-span zhanal som graf vyvoja HDP pr. od r.2000 po 2010 , porovnaj pokles hdp a pokles danovych prijmov.2007 cez 50 mild. a teraz 31 mild. Ked bude cas napisem viac.
xenocide Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Ved dobry clanok :thumbsup: Ale ked spadne HDP, tak je logicke, ze klesnu aj danove prijmy - to nie je prekvapujuca informacia. A pravda je taka, ze irske HDP rastlo vazne velmi rychlo - ved keltsky tiger. Tu vidis, ze irske HDP rastlo podstatne rychlejsie ako bol priemer EU. Cize nieco bolo v irskom pripad alebo genialne, alebo "vyosene". Tu zase vidis, aky bol narast na osobu. Myslim ze najst narast realnych prijmov by tiez ukazal vyrazny narast, aj ked nie az taky vyrazny. (aj ked - sam som ho nenasiel a vzhladom na rast prijmov vyssi ako bola produktivita, tak je mozne, ze by bol porovnatelny) Ak by sa vyhrabali cisla o uveroch, ukazalo by to rovnaky trend. Cize mame vlastne jednoduchu situaciu - Irsko nesvindlovalo a nefalsovalo ekonomicke udaje ako Grecko. Irsko fungovalo vramci EU a EMU uplne dokonale, vyuzivalo vsetky moznosti eurozony. Za poslednych 20-25 dosiahlo vyrazny ekonomicky rast, nie len v HDP, ale aj v prijmoch. Akurat..."zrazu" v prisla kriza a cele sa to zacalo sypat. Z pohladu Slovenska, ci akejkolvek inej krajiny (hlavne v EMU), je dolezite preco k tomu doslo, ako k tomu doslo a ako naslapnutie ku krize suviselo s rastom.
slimak Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 HDP nominalne kleslo o 16% 190 mild.eur na 160 mild.euro a danove prijmy z 50 mild. na 31 mild.euro 38% a to je problem. A to uz zvysovali dane. Som pozeral prihovor MF,kde znizovali platy uradnikov a spodna hranica bola 125 000 eur tym o 8% a nad 200 000 o 15%. Tam sa nechyta ani ten 21dnovy sef TEKO. Prijmy vo verejnom sektore priemerne su 49 000 , v sukromnom 37 700. rychly rast miezd, som videl dlhy graf(1960 - po sucasnost) a medzi rokmi 96 - 2002 vzrastli z 10 000 na 20 000. To by ma zaujimalo ako.(unas medzi rokom 95 a 03(8rokov) 7195 na 14 365 SK a polovicu k dnesnym 750 eur sme mali v roku 2000 379eur) danove prijmy odhad pre rok 2010 spotrebne 4,5(u nas 2), DPH 10,4 (4,5), dan z prijmu PO 3,2( u nas klesli 2,2 na 1,3), FO 12 (u nas 2 - rozny zaklad :thumbsup: ). Odhad pre rok 2007(beriem ze to aj splnili) poradie rovnake ako hore 6 13,4 6,6 12,3 u dvoch typoch dani co som hore nespomenul, lebo su zanedbatelne 2007 mali navyse 6 miliard.Takze vzrastla im nezamestnanost o 200 000(klesli mzdy) a pri FO vybrali o trosku viac ako 2007. Tam niekde bude problem vystahovalectva - niet roboty. Maju lacnejsich a ochotnych robit. my mame lacnejsich ale .. robit nebudu. 2,5 miliona unas aktivnych ma priemerny plat 10 000 - teda 25 miliard. Nechapem ako minister z toho dokaze na DPH vytlct 4,5 miliardy. Odvody zamestnavatela. teda mame 40% z HDP(63) Iri maju na plate 83 miliard co je 51% z HDP.Pri rovnakom prepocte a vsetko by minuli na tovar pri 21% DPH by mali nechat MF 14,4 miliardy. v irsku minimalna mzda necelych 9 eur u nas je priemerna polovicna. Porovnavat na hlavu musim,lebo inak si to neviem predstavit. Priklad to DPH ked maju vyssiu sadzbu(zrejme maju aj nizsiu) a nevyzbieraju 4 krat viac ako my tak bud odkladaju, alebo nenakupuju a platia nieco ine, co kupili v minulosti. Je kriza vyvoz sa im tazko zvysil - cital som ze znizil.
xenocide Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Nuz... statny dlh sa splaca z prijmov statu. Cize tam je rozhodujuca vykonnost statu v pomere k dlhu, nie prijem na hlavu. Vysoky dlh na hlavu, ale zaroven stat schopny generovat prebytky an beznom ucte take, ze splaca nie len urok ale aj istinu - to je OK. Ked ide o dlh sukromny - bezne je to problem dotknutej firmy. A v tom pripade je porovnavat pomer dlhu k prijmom uplne mimo. Tie grafy co som daval mali napriklad ukazat, ze v 1991 mali pomer dlhu k HDP vo vyske 96%. Ak si niekde najdes presu vysku HDP a pocet obyvatelov, nebude to tiez nijake pekne cislo (aj ked lepsie ako teraz). A potom si zoberies rok 2007 - a uvidis ze dlh klesol. V absolutnych cislach, v pomere k HDP, aj na hlavu.Cize odpoved je jednoducha - je mozne znizit aj velmi vysoky dlh. Len treba vediet ako. Netrufam si teraz rozoberat irsky statny rozpocet a jeho prijmy jednoducho preto, ze dva-tri udaje na to nepostacia. Ale jasne je, ze kym sa z toho vyhrabu, potrva to dost dlho. Ale v zasade, stat moze fungovat aj pri vysokom zadlzeni. A kedze to je Irsko a nie Paraguay, ich problemy sa nas bytostne tykaju. Cize pokial sucastou planu nebude prestahovanie Slovenska na iny kontinent, konstatovanie ze: "Irsko to aj tak nikdy nesplati, tak na to kaslime uplne." nie je riesenie...
slimak Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 vykonnost statu - je schopnost efektivne spravovat prostriedky - vyber dani a jeho politiky aby vsetky jeho stranky boli viac a viac uspokojovane.Ak mas skorumpovany stat,neschopny zabezpecit ani zakladne funkcie tak skonci to ako v Egypte. Dlh neklesol. Mozno krajne sa aj znizila nominalna istina statu a mali maximalny HDP, tak si to videl ruzovo, ale realita bola zrejme uplne ina. r. 2010 narast dlhu 50 mild. celkovo maju statny dlh okolo 110 mild. Cital si ze na splatku uroku davaju 20% prijmov? Stat zadlzeny moze fungovat kym ho veritelia podporuju.Ak je to horsie, dvihnu sa uroky musi škripnut niekoho slabsieho. ten to znasa len kym sa to da.Doteraz sme sa pozerali na prijem ludi v irsku, bolo by sa pozriet na naklady. nominalne maju 2. najvyssi prijem v EU(po luxembursku), realne su na 6. A tom neviem aky stary clanok som cital. Vykonnost ekonomiky a to HDP nejak precenujes. Ja by som ti to vysvetlil, ze si zadlzeny v rodine davas 20% z tvojho prijmu len za urok, na rok 21%(inak maju naplanovany rast sadzby DPH kazdy rok o 1%(plan rozpoctov koncil pri sadzbe 25%), sranda pocuvat Sulika a nase docasne zvysenie % DPH,nahodou na rok 2013), a tvoje hdp,je to co vyrobis pre zamestnavatela. Ale to urcuje on - on tvori svoju cenu a tebe da to na co sa s tebou dohodol, samozrejme menej ako vytvoris. On rozhodne kolko ti da, lebo ak si prilis drahy a neschopny vymenita. Porovnavas rok 1991 a vyssi dlh. Pozrel by som sa na ukazovatele, uspor a zadlzenia, firiem, ci obyvatelstva. Ale iste aj politikov mali po tom roku lepsich, ci priaznivejsie obdobie(horsi boli inde). rast poctu obyvatelov, bol tiez velmi rapidny, videl som graf 4,5 miliona nebolo na tom ostrove nikdy. 20 rokov dozadu ich bolo o milion menej? Treba ho najst. 1
slimak Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Inak cerpal som udaje odtialtohttp://www.budget.gov.ie/budgets/2011/2011.aspx Tu su grafy vyvoja rizikovych prirazok PIGS.http://ac.blog.sme.sk/c/252754/Hra-na-dlh-Portugalsko-na-pokraji-bankrotu.html Ak by malo Slovensko vypadok danovych prijmov 40%. To ziadny minister ani Miklos nenaskrabe 4 miliardy.
xenocide Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Dlh neklesol. Mozno krajne sa aj znizila nominalna istina statu a mali maximalny HDP, tak si to videl ruzovo, ale realita bola zrejme uplne inaHovoril som o poklese irskeho dlhu v obdobi 1991 - 2007 1991 - obyvatelov 3,52mio - HDP 48,3mld USD - dlh 96% = 46,3mld USD 2006 - obyvatelov 4,22mio - HDP 220mld USD - dlh 25% = 55mld USD Cize relativny a vyrazny pokles. Ked satak velmi chces drzat rodinnych financii - Co je horsie - ak dlzi 500euro tem kto zaraba 520 mesacne, alebo ked dlzi 600euro ten, kto zaraba 2400mesacne? A veritelia podporuju kym je realna sanca na splacanie, vsak? Uplne logicke :thumbsup: V irskom pripade to do roku 2008 bolo jednoduche. Potom uz horsie. To iste aj u zvysku PIIGS. A neviem ci sa mi tu snazis vysvetlit, ze irsky dlh je nesplatitelny, ked v minulosti splatitelny bol? Taketo definitivy su strasne zle, 5 rokov dozadu bolo rovnako jednoznacne hovorene, ze irsko je priklad, ktory treba nasledovat - a prakticky vsetci s tym suhlasili. Ono totiz suhlasim, ze Irsko je hlboko v zumpe a ze bude problem sa odtial dostat a ze nikto nema recept. Ale nemam rad vyraz "nemozne". Pretoze ekonomika je plna veci, ktore su nemozne a podla dobovych teorii k nim zrejme nemalo dojst. Ked uz, tak to je priklad pre nas a celu EMU - co nerobit, aj ked to na chvilu prinesie zamestnanost, prosperitu a vysoke mzdy
slimak Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 xeno chapem ta, rozumiem ti.dlh vzrastol zo 46 na 55, samozrejme relativne na tom boli lepsie 2006. Lenze mali nejaky skryty dlh co myslis ze 50 miliard na nich flusol, peruanci? Ale situacia 91 a 07 sa neda zrejme porovnavat. Samozrejme ja som nikde nehovoril ,ze sa z toho iri ci Eu nedostane, ci irom hadzem hlinu na rakvu. ja sa pozeram na irskeho cloveka ako aj na slovenskeho. Ja som si nazor spravil(resp. robim), sam som nechapal ze preco domaci tu krajinu opustaju. Ci je dlh splatitelny? Ake su aktiva v tej krajine a potencial? Ja to neviem. Mas statny(municipalit) dlh, firemny, dlh obyvatelstva. Ak nakupovali prilis na uver a maju to splacat, urcite ludom nepomaha dvihanie dani a znizovanie miezd ci strata prace. Ci to zvladnu netusim. Ale nemam ziaden dovod aby som im prial nieco zle. http://www.paradigma.sk/redakcny_system/clanok.php?id=204Clanok som cital uz davno neviem posudit.Ale stranka neaktualizovana niekolko rokov a mna ako prva doviedla k zamyslaniu sa a poznaniu ekonomickeho sveta. A posledna poznamka, cital som dobry clanok, niektore udaje boli z neho z ministerstva zahranicia SR najvacsie irske investicie boli developerske postavili tri veze a este jednu vacsiu vystavbu v Bratislave ale nepamatam si meno. A jeden vyrobny podnik, nejaky textilny. 1
xenocide Zverejnené 3. Február, 2011 Zverejnené 3. Február, 2011 Hej, to je pointa :thumbsup: Ten skryty dlh tam bol - aj ked v skutocnosti nebol skryty, len ho nie vsetci brali do uvahy (preto aj jeden zo skorsich grafov ukazuje rozklad dlhu). Tento bol vytvoreny financnym sektorom a nie statom (ako v Grecku). Co je OK. Problemom bolo, ze irsky dlh, rovnako ako spanielsky, bol podstaveny na realitnom boome - teda na prehnane optimistickych predpokladoch. Krach zopar bank je vcelku OK tiez, ale lacne peniaze vramci EMU sposobili, ze celkova vyska dlhu (kumul za cely fin. sektor) niekolkonasobne presahuje cele HDP. A v podstate krach banky sa prestava tykat len banky, je to problem vsetkych. Preto ked Irsko muselo prevziat AIB, vtedy im vyletel statny dlh. link Toto pekne ukazuje, ako nabobtnali uvery - a ako su jednotlive krajiny ohrozene. Nejde o najdolezitejsi ukazovatel, ale je vidiet ake su ekonomiky krehke. A trebars, ze problem USA je v niecom uplne inom - a ze EU je na tom mozno ovela horsie (kto by to pred 2 rokmi povedal,ze?). A tiez je vidiet, ze Irsko na tom nebolo najhorsie. Tu nejde len o nakupy na uver - ale o celu ekonomiku. Trebars ked si kupis dom na uver, pracu z toho ma - banka, stavebniny, preprava, drobne sluzby, maloobchod, dodavatelia sieti...a stovka dalsich. Keynesianke ekonomicke perpetuum mobile, ktore sa zadrhlo. Urcitu cast toho dlhu teraz na seba prevzala vlada - a preto robia to co nasa: hladaju nejaky stred zvysovania odvodov a znizovania nakladov bez toho aby ludi zruinovali alebo stat prestal plnit svoje funkcie. Co sa tyka toho clanku - mozno pozitivne bolo, ze ta priviedol k ekonomickemu premyslaniu, ale inac je to znoska hluposti. Uz len to, ze nedokazali identifikovat ani jeden jediny faktor, ktory viedol ku krize. Z ekonomickeho pohladu je prinos cista nula. A za druhe, s udajmi a statistikou tam narabaju ako troll s huslami. Alebo tomu nerozumeju, alebo to prznia umyselne. 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz