Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Podla Wikipedia su to - Macao, Taiwan, Lichtenstainsko, Brunej, Palau. Ak by sa clovek prehrabal inymi databazami, tak vysledok nebude prilis odlisny.

A v podstate ma kazdy stat obrovske vnutorne zadlzenie, co je trebars pripad Japonska, alebo Ciny (tam to je viacej skryte, kvoli sparchantelym vykazom). Cize "cisty" stat prakticky nenajdes. Ani ten Taiwan na tom nebude tak ruzovo.

Zverejnené

Mal by som jednu otázku.Nedávno som na jenom fóre čítal názor,že zadlženosť je nezmysel porovnávať s HDP.že správne by bolo porovnávať s príjmom štátneho rozpočtu.Pripadá mi to správne,keďže z toho to platíme. samozrejme ,že som si to provnal s Maďarskom :smilieee: a sú to zaujímavé čísla.

SR: príjem Šr.13 miliárd e

dlh 27 miliárd e.

zadlženosť voči HDP 52%

MR prijem Šr 14 tis.miliárd Ft

dlh 22 tis.miliárd FT

zadlženosť voči HDP 75 %

Vysvetlí mi niekto ten rozdiel v pomeroch?

Zverejnené

Je zaujimave, ze ta to zaujalo(normalne to ludi nezaujima -ani ministri aspon piati co som videl na nejakej ankete markizy to nevedeli co znamena to 3% k HDP). Porovnavat celkove zadlzenie k prijmom nema ziaden zmysel. Sa to nerobi,ale co si cital je porovnavanie rocneho schodku deficitu nie k HDP ale k prijmom statneho rozpoctu.

Teda vysvetlim na priklade slovenska -madarsko neviem -je mozne ze v tomto ukazovateli budu na to lepsie - teda aj realne spravili viac v roku 2012.

http://www.finance.g...aspx?CatID=8775

Snad mate tu tabulku co som chcel.

Teda prijmy za rok 2012 su 13,6 mild(z toho danove 9,, vydavky. Pozor chyba to bol plan skutocnost je k 31/12 11,8 a 8,4 mild. eur vydavky su 15,6, teda rozdiel schodok je 3,8 miliardy.

ked chces dostat cislo 4,6% k hdp na buduci rok ma byt 3%(ved preto tie dodatocne dane) tak co? 3,8 miliardy maju tvorit 4,6% z HDP a teda nase HDP je 81 miliard - je take neviem.

To sa jedna o hospodareni statu. Na rok chcu mat do3%.

Druha tabulka - nakreslil kazigrav uz nie deficit 3,8 miliardy ale 3,1 miliardy a caka ze hDP nebude 80 ale 82 teda 2% rast .

------------------------------

Ti namietaci akoby sa malo zadlzenie publikovat nie k HDP ale k prijmom statneho rozpoctu.

teda nie k 80 miliarda ale k tym 13 - aj ked realnych bolo len 11 - kazigraf dal zase rozpocet na 13 - real uvidime.

Lebo my rocne robime 3 - 3,8 miliardove schodky k nasi prijmom 13(realne11). Kazdy rok a to uz 2 roky konsolidujem.

HDP? Inak to je statny rozpocet - ale mas aj ine dane a rozpocty - socialnej poistovne a zdravotnej a VUC a rozpocty obci to robi aj 25 miliard, ci viac.

teda nakoniec nieco na vysvetlenie schodok ku HDP - je to nieco ako keby si zamestna nec pocital svoje zadlzenie(rocne navysenie dlhu v SDLSP, ci VUB) ku prijmom ci trzbam svojho zamestnavatela firme. je trzby aj vzrastu aj klesnu. Ale ten zamestnanec co dostnane? CO mu da zamestnavatel , teda je blbost to pomerovat svoj dlh k prijmom zamestnavatela.

Vykazuje sa to kvoli tomu ,ze je to mensie cislo 3,8/80, ako keby dali 3,8 ku 15 ci 25.

Ale aj kvoli tomu ak HDP vzrastie o 2% z 80 na 82 oni ocakavaju2 % danovych prijmov aj odvodovych.

nedal som to asi zrozumitelne. Ale skusil som.

Inak co si cital a co si napisal - vcom je to zaujimave, v prijmoch statneho rozpocta aspon na slovensku nemas asi polovicu prijmov - rozpocty VUC,obci, socialnu,zdravotnu poistovnu a tie cisla su temer rovnake ako to je HDP. Ale neporovnavaj celkovy dlhy ale ten kazdorocny -vtom by mali byt madari lepsi.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Mal by som jednu otázku.Nedávno som na jenom fóre čítal názor,že zadlženosť je nezmysel porovnávať s HDP.že správne by bolo porovnávať s príjmom štátneho rozpočtu.

Z takehoto pohladu ano - a ver tomu, ze sa to aj porovnava. Plus stovky inych ukazovatelov, ktore investori beru do uvahy - ale tazko mozu media nahradzat univerzitu...

Ono dokonca ani pomer k prijmom nie je dokonaly - bolo by nutne odpocitat mandatorne vydaje napriklad.

Pomer je pomer - funguje hlavne "obrazne", aby si clovek vedel tie strasne miliardy porovnat, pretoze inac si to nevie predstavit. HDP ukazuje velkost celej ekonomiky. Takze ak je dlh napr. 91%, tak si lahko predstavis, ze to je skoro tolko, ako je hodnota uplne vsetkeho, co sa za cely rok vyprodukovalo.

Ekonomicky je zaroven HDP ovela pevnejsie - teda vlada ho nemoze tak manipulovat ako statny rozpocet. Takze ak sa ma stanovit nejaka hranica pokial je dlh OK - HDP je neutralnejsie. Prijmy statneho rozpoctu je totiz mozne jednak (aj trikmi) dost pohnut a moze mat kratkodobe skoky (napr. privatizacia).

• Pridať bod 1
Zverejnené

pýtal som sa ako je možný ten rozdiel medzi dlhom,príjmom a percentuálnym zadlžením. Priznávam,že sa ekonómii rozumiem ako hus pivu (preto sa aj živým poctivou robotou :) ),ale mne z toho vychádza,že z toho vysokého HDP zostáva doma na dane velké gulové.Ináč povedané velká časť HDP je vyvezená von a dane sú platené niekde inde.

je tu ešte druhá možnosť,že maďari majú príjmy zdravotnej a socialnej poisťovne zahrnuté v príjmoch štátneho rozpočtu. ak by to bolo aj u nás-čo je + (3,6+3,8) miliardy tak by sa tie čísla začali podobať.

• Pridať bod 1
Zverejnené

HDP je suma uplne vsetkeho, co sa v ekonomike vyrobi, poskytne, proste pohne. Ukazuje velkost ekonomiky. Prijem rozpoctu, resp. rozpocet je logicky nieco ine.

Vo vacsine EU krajin sa podiel statneho sektora (resp. tej casti HDP ktoru spravuje vlada) pohybuje okolo 40%. A to je uz poriadne vela. Pre porovnanie, pred WW1 to bolo odhadom poriadne pod 10%.

A zase sa nemusis platit - HDP nie je vyvezene. Len proste ta stat neozbijal o uplne vsetko a nieco ti nechal. Takze presne naopak - cim mensi podiel statu, tym vacsi by mal byt aplauz.

Zverejnené

A zase sa nemusis platit - HDP nie je vyvezene. Len proste ta stat neozbijal o uplne vsetko a nieco ti nechal. Takze presne naopak - cim mensi podiel statu, tym vacsi by mal byt aplauz

No niekde bude chyba.V SR štát vyberie na hlavu 2600 euro ,v MR 4700 .Pritom ich daňové zaťaženie je vyššie len o nejakých6-7%.takže mi z toho vychádza,že pri tých istých daniach sa u nás vyberie cca o 1/3 menej.

Zverejnené

To mas odkial tie cisla, alebo ako si ich pocital? Keby madari mali take danove prijmy na hlavu v porovnani s nami, nemuseli by zrusit II.pilier.

Priklad rozdelenie prijmov na slovensku HDP. Slovensko ma zhruba 70 mild. eur HDP, z toho stat dostatne 25 miliard, ludia prace(na mzdy ide cez 20 miliard,ale zas tam budu aj statni zamestnanci) a slovenski podnikatelia 30(35) miliard a zvysok sa ako zisk vyvezie von(resp. preinvestuje tu). Pr. vyvezie von, ked US steel preda fabriku tak to vyvezie. ukrajinec to zas dovezie.

V madarsku to bude podobne. Inak nase danove prijmy su podobne ako v CR prikl, v DPH sme na tom lepsie . Skus to(madarske cisla) porovnat s cislami s cechmi. Isto na hlavu viac mat madari nemozu.

Zverejnené

U čechov ro vychádza 4300 eur na hlavu. Príjem majú 1084 miliárd ck.. Začínam mař pochybnosti či ten náš rozpočet mám správny.-14 miliárd eur?

Zverejnené

Ved iste nemusis byt ekonom,ale nazor a fakty cisla si vies dohladat. Na hlavu myslis co danovnika ci cloveka(aj batola)? Ak cloveka to nemaju ani cesi ani madari(vyssie). madari maju viac ako cesi,to je dobre sa smejem :D , madari mozu byt tak na urovni slovakov a cesi o 15% lepsie. Nieje z coho a nieje kde.

vykasli sa na slovakov -porovnavaj madarov s cechmi -rovnaky pomer obyvatelov. Na momentalny kurz sa vykasli u cechov daj 26 czk na euro a na madarov 280 hufnagelov.,alebo nejaky 5 rocny priemer medzi CZK/HUF

Zverejnené

Nema predsa zmysel porovnavat prijem rozpoctu "na hlavu" - prijmy rozpoctu sa skladaju z priamych a nepriamych dani, dani FO aj PO, poplatkov, odvodov. Takze spominany prepocet na obyvatela/danovnika/pracujuceho je nezmyselny, pretoze o nicom nehovori.

Zverejnené

je to na osobu. A ukazuje to,že pri rovnakom daňovom zaťažení sa u nás vyberie o 30-40% menej ako v susedných štátoch.A keďže zamestnanci zaplatia vždy,či sa im to páči alebo nie tak je jasné,že ten rozdiel vzniká niekde inde.

Slimák: maďari môžu vybrať viacej,to predsa nevylučuje možnosť,že dokážu ešte viacej pre......ť. :)

Zverejnené

Ale mas danove zatazenie na fyzicke osoby, danove zatazenie na pravnicke osoby, mas alebo nemas danovu progresiu, mas nepriame dane a spotrebne dane, mas odvody (spcialne a zdravotne). Preto nema zmysel to prepocitavat na OSOBU, kedze dane neplatia jednotlivy obcania...

Je to cislo, ktore naozaj nic zmysluplne nepovie - ak bude vyssie, vari to znamena, ze ludia platia vyssie dane? Ani nahodou.

Zverejnené

nie bavili sme sa o tom,že z nášho vysokého HDP máme kulové.

ak nemáme vyššie platy,vyššie dôchodky,viac peňazí v zdravotníctve a ani lacnejšie tovary,kde sú tie peniaze?

Zverejnené

nie bavili sme sa o tom,že z nášho vysokého HDP máme kulové.

Preco myslis, ze nemame?

Naozaj sa realne mzdy nezvysili? Naozaj sa nezvysil rozpocet na zdravotnictvo, ci kulturu? Tak o com potom?....

http://cenastatu.sk/Eur

** SKOLSTVO **

2005 -- 1 471MEUR / 273 na obyv

2012 -- 2 434 MEUR / 450 na obyv

** ZDRAVOTNICTVO **

2005 -- 817 MEUR / 152 na obyv

2012 -- 1 393 MEUR / 258 na obyv

Takze v zdravotnictve mas narast za 7 rokov o +70% a v skolstve narast o +65%.

Cize ono to je uplne presne NAOPAK. Tie peniaze su a je ich ovela viacej. Za spominane odbobie bola velmi nizka az nulova inflacia, takze islo o realny narast. Netvrd teda, ze tie peniaze nemame - mame. Ale co sa s nimi robi je uz ina kapitola.

Alebo ak sa ti zda, ze 1,4 miliardy EUR v skolstve je malo - ta co si myslis, ak by to bola polovicka, ako by nam bolo lepsie? Pretoze ak by nebol narast HDP, tak kde by sa asi tak ziskali tie peniaze navyse? Neziskali. Bodka. Ak sa ti velmi chce, tak si najdi trebars rozpocet z roku 1998, aplikuj inflaciu a vymenny kurz na eura a skus vysvetlit, ako uzasne by sa nam zilo, keby boli vydavky rozpoctu tak tretinove, hm?

Zverejnené

Ved vravim - inflacia bola minimalna, alebo skoro nulova. Nech sa paci - udaje o rozpocte mas, tak odpocitaj inflaciu a daj sem vysledok. Kludne sa stavim, ze v realnych cislach to bol stale podstatny narast.

Robopol, ty si totizto studnica nudnych sprav z mainstreamu, bez snahy svoje tvrdenia niecim podlozit :nono:

Chcel si vari napisat, ze sa mylim? : ))

http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=42808

Takze oproti 2005 to mame kumulaticne 121,16%. Nie je to nijaky problem najst.

Ako by vyzeralo skolstvo?

2005 - 1 471 MEUR

2012 - 2 434 MEUR (nominal), 2 008 (upravene)

Co mas stale +36% narast. Velmi slusne. Ak by sa rozpocet nenavysol a vsetko zostalo po starom, dnes by bol v realnych cenach 1 214 MEUR. Co je zase velmi, velmi malo.

A kedze sa bavime o ekonomii, mala by sa pouzivat co najlepsia matematika.

V 2005 bolo HDP 49 314 MEUR, prijmy rozpoctu 17 437 MEUR (35,35%)

V 2011 bolo HDP 69 058 MEUR, prijmy rozpoctu 22 497 MEUR (32,57%)

Cize pokial by sa HDP nezmenilo a chcel by si zachovat prijmy rozpoctu, musel by pomer narast na 45,62% - teda o viac ako 29%. O 29% by sa museli zvysit dane, odvody, poplatky - so vsetkymi dosledkami na ludi a ekonomiku. Blbe, co?

Zverejnené

ze studnica nudnych sprav? :) Nie islo mi o realny narast. Mame este dalsi faktor a to pocet obyvatelov, ktory samozrejme rastie a teda v prepocte na jedneho obyvatela ocistene o inflaciu bude urcite realnejsi udaj. Ked uz:) Ale moze byt kludne rast ved preco by nemohol.

PS: ak je to prepocitane na jedneho obyvatela, tak ok.

A kolko bola ta kumulovana inflacia ked si to kukal?

Zverejnené

A kolko bola ta kumulovana inflacia ked si to kukal?

Mas ju tam vyssie. Ved citaj, "expert".

Nie islo mi o realny narast.

Ved ten tam mas vyssie, ty "expert". +36%. A o tolko sa urcite nezvysil pocet obyvatelov :winner_3:
Zverejnené

Nezabudol si na oslovenie, dakujem, pre teba som expert to mas pravdu, ten ta naucil ako sa robi zavislost:)

Zverejnené

Tak jo, vzhladom na neschopnost najst elementarny udaj (inflacia), neschopnost ho precitat z kratkeho prispevku a neschopnost ho nasledne znovu najst som bol prinuteny k expertovy pridat uvodzovky.

Na tebe zavisly nie som a neexistuje absolutne na nic, co by ma niekto tvojich vedomosti, schopnosti a vzdelania mohol kedy naucit. Ani sa nic take za dobu komunikacie nestalo. Prirodzene - stale mas otvorene pole posobnosti a mozes sa bavit k teme a o faktoch. Co sa ti nepaci na inflacii?

Zverejnené

jo jesitnost je moj najoblubenejsi hriech:) mimochodom schopnosti sa nemas ako velmi naucit, to by si musel vela cvicit tie schopnosti a vysledok je neurcity:)

Zverejnené

Chapem, ze tvoja jesitnost ti brani zistit si inflaciu v slovenskej ekonomike, ale preco to pises sem?

Zverejnené

Asi za nejaké dva-tri mesiace bude tomu 5 rokov, čo svetové burzy dosiali vrchol a potom začali klesať, najprv pozvoľna a potom voľným pádom. Preto bude zaujímavé si porovnať ich vývoj za uplynulých 5 rokov. Podľa ich doterajšieho vývoja by sme "mali mať už po kríze", keďže hodnoty mierne prekročili svoje maximá z roku 2008, ale od ich ďalšieho vývoja bude závisieť najmä to, ako krajiny dokážu udržať a znižovať verejné dlhy a udržať rast ekonomiky. Keďže pre rok 2013 sa pre väčšinu krajín predpokladá len mierny rast, nepočítam s tým, že krajiny razantne znížia dlhy, skôr pôjde o udržanie status quo, čo môže mať vplyv na indexy trhov, tie už asi príliš neporastú, ale nemuseli by ani znovu prepadnúť.

post-2-0-25581200-1358332519.png

post-2-0-05742200-1358332531.png

Zverejnené

Akurat, ze rast indexov je z nemalej casti sposobeny monetarnou expanziou. Je to sice lepsie nez prepad akcii, ale momentalne to na nestastie neznamena, ze sme zo zleho vonku.

Co sa tyka verejnych dlhov - myslim, ze ani jedna z hlavnych ekonomik nedokazala dat dohromady vyrovnany rozpocet, nieto este plusovy. USA su na tom s deficitom dokonca horsie, nez EU. Nuz a pokial nebudu rast prijmy (co je pri stangnujucej ekonomike problem), tak ani firmy nebudu mat zazracne vysledky. Takze nakoniec zacne pomaly prevazovat fundamentalny pohlad, ktory by zase viedol k poklesu indexov... taka dost na nic situacia.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov