alamo Zverejnené 13. Január, 2012 Zverejnené 13. Január, 2012 piatok trinásteho.. aký príhodný dátum..slovensko, taliansko, rakúsko, španielsko, francúzsko.. a asi aj ďalší..S&P splnila sľubované a rating šiel smerom dolua plánovaný euroval do hája, to aby sa všetci zase zišli na nejaký sumit, a zase to všetko prebúchali od znova
xenocide Zverejnené 16. Január, 2012 Zverejnené 16. Január, 2012 Este do haja ani nie, pokial viem, samotny rating EFSF sa este nezmenil - ale nejake prepocitanie asi bude musiet byt coskoro. Na druhej strane, rating nie je vsetko - v pripade USA pokler neznamenal zhorsenie moznosti poziciavat si a vzdy to mali lacnejsie nez Francuzsko s lepsim ratingom. Takze realita eurozony sa tymto nezmenila a vacsina investorov s tym plus-minus aj pocitala. Otazka len je, nakolko ich teraz budu obmedzovat legislativne limity.
alamo Zverejnené 16. Január, 2012 Zverejnené 16. Január, 2012 a je to..S&P dnes znížila aj rating eurovalu
alamo Zverejnené 17. Január, 2012 Zverejnené 17. Január, 2012 sám dobre vieš že je to len otázka časuhodnotenia štátov a miešanie sa do politiky robia len ako prácu navyše a zadarmo ako reklamumajú s toho momentálne viac škody ako osohuale je to čosi ako výkladná skriňa, u zadávateľovi auditu "guráž" priniesť aj negatívnu predpoveď zavážireklama.. vieš aké sú výhľady, a že recesia je neodvratná, doslova už ide agentúram, o dobré meno a povesť
xenocide Zverejnené 18. Január, 2012 Zverejnené 18. Január, 2012 No jo, ale vyhovorky na "zle" ratingovky je nieco ako sa stazovat na ucitela, co sa zlu znamku blbemu ziakovi - kym predtym mu benevolentne daval az prilis dobre. Prakticky rating nemusi vela znamenat - porovnaj USA a Francuzsko a ich rizikovu prirazku. Akurat vramci regulacie financii si trosku zavarili aj samotne staty. Bolo to rozhodnutie regulatorov naviazat rizikove rezervy na rating, takze vramci legalnych moznosti investori nemozu nakupovat bondy s horsim ratingov v takom rozsahu, ako ked bol lepsi. Alebo mozu, len to ma vacsi vplyv na rezervy, ktore drzia. Takze kludne moze byt situacia taka, ze zhorseny rating nemusi automaticky znamenat hned katastrofu, pokial nebude na svete vela lepsich investicii. Ved co myslis, US bondy nekupuje nikto z lasky....
robopol Zverejnené 30. Január, 2012 Zverejnené 30. Január, 2012 Dalsie pozitívne správy z eurozóny (portugalsko) http://finweb.hnonline.sk/c3-54557980-kP0000_d-portugalsko-coraz-viac-sokuje-trhy Uz mi to pripomina ako latanie dier v starej hrdzavej vani, ked zacne striekat voda z kadejakých strbin.
alamo Zverejnené 31. Január, 2012 Zverejnené 31. Január, 2012 http://hnonline.sk/slovensko/c1-54570230-fico-postoj-stran-k-eurovalu-bude-zakladnym-predpokladom-pri-zostavovani-vlady neviem ako vyala ja nadšenie Fica pre euroval, fiškálnu úniu (a všetko ostatné čo vypotili MerKozy) vnímam taktonemá to nič spoločné s rozpočtovou zodpovednosťou ani stabilizáciouale v skutočnosti je to nástroj aby ešte chvíľu ďalej pokračovala totálna nezodpovednosť, a život na dlh keby to skutočne bolo niečo iné (a riešilo túto krízu) Fico by bol zásadne proti..
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Kedze fiskalna unia ma planovane velmi prisne pravidla co sa tyka zadlzovania - prispevok je nezmyselny, pretoze prave tymto sa ma zabranit zadlzovaniu.Skus mi vysvetlit, ako ked bude zakonom dany maximalny deficit 0,5% HDP - sa bude tento zvysovat? :) Nie ze by som suhlasil s Ficom a uplne aj s fiskalnou uniou, ale pls. ....aspon rozumnu kritiku, ok? :)
tyso Zverejnené 8. Február, 2012 Zverejnené 8. Február, 2012 alamo, Fico je oportunista a v zasade suhlasi zo stanoviskom SDKU ze treba stat za nemeckom. A nema ziadnu chut sa postavit proti niecomu co sa mu sice nepaci ale k comu ho aj tak dotlacia.
xenocide Zverejnené 13. Marec, 2012 Zverejnené 13. Marec, 2012 hmmm..... Island, který má přibližně 320 tisíc obyvatel, se patrně brzy rozloučí se svou měnou – islandskou korunou. Podle islandské premiérky Jóhanny Sigurdardóttir nemá země jinou možnost než přijmout jinou měnu. Mohlo by jí být euro, americký či kanadský dolar.http://byznys.lidovky.cz/island-se-chce-vzdat-meny-prijme-kanadsky-dolar-fl8-/firmy-trhy.asp?c=A120312_162825_firmy-trhy_nev
slimak Zverejnené 26. Marec, 2012 Zverejnené 26. Marec, 2012 Údaje o vývoji príjmovej nerovnosti v USA za rok 2010 ukazujú, že súčasné hospodárske oživenie stojí na hlinených nohách. Ekonomika síce rástla, ale prospech z tohto rastu išiel do rúk malého počtu najbohatších domácností. Príjem najbohatších 0,01 % stúpol o 21,5 %, zatiaľ čo príjem dolných 90 % domácností klesol o 0,4 %. Až neuveriteľných 93 % nárastu celkového príjmu šlo do rúk 1 %. http://blog.jetotak.sk/kriticka-ekonomia/2012/03/26/juraj-briskar-koniec-krizy-v-nedohladne/ Chcel by som vidiet nejaku podobnu statistiku o Slovensku.
alamo Zverejnené 3. Apríl, 2012 Zverejnené 3. Apríl, 2012 Chcel by som vidiet nejaku podobnu statistiku o Slovensku. nenašiel som ale tipnem si, na slovensku by to malo byť ešte horšie, tie pohyby v prospech "bohatších domácností" nebudú v desatinách percenta, ale v celých percentách a hlavným motorom toho pohybu je kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré akurát dodáva likviditu pre rozsiahle špekulácie s komoditami a pomáha tak nafukovať bublinu na trhu s nimi http://www.iness.sk/...rope-klesa.html a do toho kvantitatívneho uvoľňovanie treba zarátať, aj budovanie eurovalov, čo je len iná forma tvorenia ďalšieho dlhu
xenocide Zverejnené 6. Apríl, 2012 Zverejnené 6. Apríl, 2012 a hlavným motorom toho pohybu je kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré akurát dodáva likviditu pre rozsiahle špekulácie s komoditami a pomáha tak nafukovať bublinu na trhu s nimi Len zcasti. Ber to tak, ze pomocou QE sa cistia ucty bank a zbavuju sa toxickych aktiv, plus maju pristup k lacnejsim peniazom. Takze ano, zcasti ide o ozivenie na burze, ale zaroven vysledky tvorby novych pracovnych miest ukazuju, ze to pomaha aj vyrobe a sluzbam. Od idealneho systemu to ma daleko, ale samotne burzove obchody ti nezmenia HDP ci zamestnanost - takze pokial dochadza k zmene v tychto veciach, je jasne, ze nejde len o burzu.
Sniper Zverejnené 7. Apríl, 2012 Autor Zverejnené 7. Apríl, 2012 Už dlhší čas sledujem situáciu v Španielsku, krajina napriek vysokej nezamestnanosti sam mohla chváliť relatívne nízkym verejným dlhom (niečo málo nad 60% HDP), ale dlh sa zvyšuje (už je na úrovni cca 70% HDP) a nezamestnanosť stále rastie. Deficit verejných financií je stále vysoký a ekonomika je v recesii. Do zlej kondície sa dostávajú aj španielske banky a poisťovne, úroky pôžičiek stúpajú a EÚ začína mať obavy o Španielsko. Ja jasné, že prípadný bankrot Španielska bude katastrofou, oproti ktorej aj osud Grécka je nič, keďže španielska ekonomika je 4. najväčšou v Eurozóne a 5. najväčšou v EÚ. Takýto pretras by Eurozóna už asi nevydržala. Tu je niečo k tomu.
slimak Zverejnené 7. Apríl, 2012 Zverejnené 7. Apríl, 2012 http://en.wikipedia.org/wiki/Benidorm Je tam fotka sa na nu pozrite a vraj tam v 2010 zilo 70 000 ludi(porovnajte to s Martinom a Vrutkami). Vsetky tie veziaky , vlastne vsetci ludia tam ziju len z turizmu. Ked som si tam ja hladal( to bolo jedine miesto - mesto kde som nemal dobredu zabezpeceny noclah,prisiel tam o 6:00 a o hodinu a pol som nieco nasiel, to sme vosli do kazdeho hotela, ktory mi ukazal GPS a spytali sa na cenu) ubytovanie to tam viac menej bolo plne. Sami dochodca hrajuci karty. maju vlastnu estradu nejaku velku halu ,kde robia pre turistov kabaret(to viem len z hoteloveho letaku). Je to uz vo Valencii(v inej oblasti ako so sa ja pohyboval). Ja som sa v andaluzii s tym nestretol, ale je pravda ze Marbela ma nelakala. Teda marbela je nieco podobne,ale je to pre ovela drahsich nastevnikov. Ale rozne boli tie kraje a pohlad. Andaluzia velka pre turistov stvorena, inak nic, ale potom som len po dialnici presiel dalsiu proviciu Murcia(ovela hustejsie zabyvana a tam som videl aj z dialnice priemysel).A skoncil som na juhu Valencie(provincie) - Alicante, ci ten Benidorm aj severnejsie som bol. Ta krajina sa meni je krasna. Spanielsko je v kazdej doline ine. Ci v zatoke. Je to rozmanite. Ja som siel viac menej pri pobreznych provinciach - este tych bohatsich(pre mna bohatych ze ja tam pekne, ci dialnice ale hlavne priroda a kulturne bohatsvo, je tam nezamestnanost a pre turistu v oktobri aj lacno). Aj ked andaluzia je najchudobnejsia v pracovnych prilezitostiach( V marbele bol starostom Gil Gil, co sledujete futbal, majitel atletika madrid). 40% nezamestnanost. Neviem ako je to smerom na madrid ci na hraniciach s Portugalskom. Ale isto su aj priemyselne a bohate provincie(tie budu na severe, doline kde maju zrazky ci velku rieku pretekajucu cez zaragozu)Ci sever(ci uz pod pyrenejami ci na pobrezi atlantiku) aj barcelonu.. Priklad Barcelona ak ma dialnicu hocikde inde. Statnu, neplatenu ma ju max. 100 km. smerom na Zaragozu? Po pobrezi na Valenciu je platena - sukromna.Pritom andaluzi ma 90% dialnic statnych a tych tam je moj odhad aspon 3000km.
Sniper Zverejnené 23. Apríl, 2012 Autor Zverejnené 23. Apríl, 2012 Dnes sa nemecký index DAX prudko prepadol po zverejnení informácií, že aktivita v nemeckom priemysle poklesla najviac za 3 roky a prvý krát po dvoch rokoch klesla aj zamestnanosť v ekonomike. S najväčšou pravdepodobnosťou to má súvis s dlhovou krízou v južnej Európe. viac...
xenocide Zverejnené 24. Apríl, 2012 Zverejnené 24. Apríl, 2012 To asi ano, suvisi...ale vies co je pekne? Tych medzirocnych PLUS 11,4% :)Co hlavne znamena, ze aj sucasny prepad je vlastne len relativny...
xenocide Zverejnené 2. Máj, 2012 Zverejnené 2. Máj, 2012 http://ekonomika.idnes.cz/ministri-financi-resi-jak-posilit-bankovni-regulaci-fy7-/eko_euro.aspx?c=A120502_110135_eko_euro_spi No tak, dobre - ked regulacia nefungovala, tak riesenim bude este vacsia regulacia... Ministři financí zemí Evropské unie v Bruselu řeší, jak posílit bankovní regulaci v EU. Jednají mimo jiné o tom, jaké nástroje budou regulátoři mít k řešení podobných situací, které vedly k finanční krizi roku 2008, a do jakého rizika se budou moci evropské banky pouštět.Pricom chyba je uz v samotnom principe regulovania. Ak by sa napriklad v roku 2007 banky rozhodli, ze grecke dlhopisy su prilis rizikove - konali by v priamom rozpore s politikou unie, co by sa nepacilo. Su to taktiez bankove regulacie, ktore naviazali kapitalovu primeranost a rizikove tranze na hodnotenie ratingovych agentur a zaroven na prehnane optimisticke vyjadrenia politikov ohladom dokonaleho zdravia eurozony. Tak isto, ak by sa banky rozhodli ze NEBUDU vo velkom investovat do stavebneho boomu v spanielsku ci irsku - vlady by boli velmi nespokojne, pretoze kym to fungovalo, bol to uzasny zdroj rastu a prijmov. Takze uz z principu to fungovat nemoze a "zabrania" maximalne veciam, ktore sa uz stali. Ak bude treba, tak ECB vyda dalsich 1000 miliard euro, tie banky investuju do rizikovych talianskych dlhopisov - a politici im budu za tieto rizikove kroky tlieskat. Teda az do chvile, ked ich za tieto rizikove kroky pojdu ukrizovat :) Celý problém, který dnes ministři mají na stole, je komplikován i obavami, aby případně kvůli pravidlům banky neomezily půjčování peněz.Svata pravda. Vramci EU mozu regulovat, ale banky zo zvysku sveta sa budu moct spokojne vyvalit, pretoze im Brusel bude sam likvidovat ich konkurenciu.
alamo Zverejnené 12. Máj, 2012 Zverejnené 12. Máj, 2012 http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-mapa-hruzy-0mo-/p_ekonomika.asp?c=A120511_093427_p_ekonomika_wag Vývoj směřuje k tomu, co bylo jasné dávno a nejpozději před dvěma lety už věděl každý soudný ekonom s kapkou politické intuice – řešení dluhové krize při pokračování společné měny v nezměněné podobě je fakticky nereálné, vede k politické radikalizaci, nástupu extremismu a sociálním bouřím, které budou ohrožovat samu existenci Evropské unie. xeno.. lezie na mňa nepríjemné podozrenie, že som lepší "ekonóm" ako ty 1
robopol Zverejnené 13. Máj, 2012 Zverejnené 13. Máj, 2012 Alamo Europsky byrokratický megapaskvil je paranoidny. Chce znizovat dlhy ked ekonomika stoji na tých dlhoch. Co sa stalo v case krizy? Dlhy zacali este viac rast. Je to cista schizofrenia týchto okupantov. Chcu viac statu menej dlhu a vacsiu efektivitu statu. To je chore na hlavu. Odjakziva vedie viac statu k vacsim dlhom a mensej efektivite. A zrazu sa idu hrat na setrenie? No uzas.
xenocide Zverejnené 14. Máj, 2012 Zverejnené 14. Máj, 2012 Nie je mi absolutne jasne, na zaklade coho si dospel k tomuto zaveru? Ty si presne rovnaky katastrofista ako ti ekologovia, ktorych mas rad - predpovedas apokalypsu a strasne konce a pokial v tom clovek vydrzi, tak mu raz-za-cas nieco aj vyjde. To nesvedci o tom, ze by veciam rozumel. A pred nejakymi 10-rokmi prinajlepsom niektori videli, ze expanzivna ekonomika je rozhasena. O tom, ze sa nasledkom extremizmu rozpadne EU nehovoril nikto. Aj ked je pravda, ze ked som pred pradavnymi rokmi v diplomke rozoberal postavenie EU medzi velmocami a postavil to na fakte, ze EU nie je historicky, socialne a politicky sudrzna, takze aj ked nebola spochybnena jej jednota - jej moznosti fungovat ako jednoliaty celok schopny ovplyvnovat dianie vo svete....no, vtedajsi akademicky establishment padal do vrtule :D Dlhova kriza je zjavne riesena zle - ale nejde len o euro. Vela ekonomov, tak ako po nich aj ty opakujes, len dufa, ze bez eura budu staty PRINUTENE robit to, co teraz NECHCU. Co ale len ukazuje, ze moznosti su uz teraz, len politicky nepohodlne.
alamo Zverejnené 14. Máj, 2012 Zverejnené 14. Máj, 2012 asi pod dojmom toho že tieto katastrofické očakávania sú teraz dosť v "móde" http://ekonomika.idnes.cz/nobelista-krugman-predpovida-brzky-konec-eura-fq1-/eko-zahranicni.aspx?c=A120514_105541_eko-zahranicni_spi Euro může podle držitele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana skončit během několika příštích měsíců. ide len o to ako dlho budú nemci ochotný, sami niesť náklady na jeho udržanie a myslím že sa mýliš, ak sa eurozóna rozpadne, nebude to tak, aby politici boli donútený robiť to do čoho sa im nechce, ale naopak, ak to urobia, tak to zbastlia aby získali ďalší odklad.. a mohli štáty a ich meny ďalej znehodnocovať.. holt.. som skeptik
xenocide Zverejnené 14. Máj, 2012 Zverejnené 14. Máj, 2012 Som cakal kedy uvedies Krugmana (a specialne tento clanok), pretoze to by bola klasicka chyba :) Krugman totizto presadzuje MASIVNE STATNE PODPORY a EXPANZIU a EU kritizuje za to, ze ich nerobi. Takze podla Krugmana by mala EU navysit zachranne balicky a potom by sa mozno zachranila. Cize on predpoklada, ze EMU sa moze rozpadnut, ale preto, lebo nezacali krajiny minat este viacej a vyraznejsie. Teda brat si jeho za priklad je z tvojej strany dost paradoxne, kedze zachranne programy povazujes za zlo. Podla Krugmana je mozne zachranit eurozonu, euro aj ekonomiku tym, ze sa bude robit to, co je podla teba maximalne zlo - cize v podstate s nim dokonale nesuhlasis, no vyhovuje ti jedine preto, lebo ma katastroficku prepdoved, ktora sa ti vsak paci :)Ale leto je uz onedlho tak uvidime, ci mu to vyjde.
alamo Zverejnené 29. Máj, 2012 Zverejnené 29. Máj, 2012 pán Krugman má inak, v poslednej dobe, fakt dosť divných rečí.. http://wattsupwithth...sanity-edition/ "musíme sa správať, ako by nám hrozil útok mimozemšťanov.." asi už fakt nevie "kam z konopí" čo by sa mohlo diať až také hrozné, že o tom pán Krugman hovorí ako o "útoku mimozemšťanov"? napríklad toto http://www.finmag.cz...financni-valky/ banka JP Morgan má vážne problémy, nakúpili príliš mnoho derivátov, a táto ich pozícia sa ukázala ako neudržateľná a odvodzuje že problém takého veľkého molocha, môže znamenať len jedno, vážne problémy celého trhu s derivátmi a krach JP M môže následne spustiť na tomto trhu, búrku rovnakú (vlastne väčšiu) ako krach Lehman Brothers na trhu s hypotekárnymi balíčkami to by znamenalo že dlhové trable, ktoré boli krvopotne presunuté s bánk na štáty, prostredníctvom všemožného kvantitatívneho uvoľňovania, sa zase vracajú k bankám, doslova ako bumerang, pretože práve toto kvantitatívne uvoľňovanie pomohlo ešte viac nafúknuť bublinu na derivátovom trhu spomeňte si čo sa dialo v rokoch 2007-08, a vynásobte to.. aspoň desiatimi, a dostanete čo sa bude diať ak derivátový trh naozaj skolabuje.. grécko aj so španielskom malina
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz