slimak Zverejnené 6. September, 2011 Zverejnené 6. September, 2011 my , ci niekto tazko bude splacat svoje dlhy. Ale hlavne ide o uroky. Mas tam porovnanie s ceskom na 10rocne dlhopisy. A tie sa zatial splacaju, prednedavnom sme ich mali nizsie ako CR dnes o 0,75% vyssie a nie sme zrejme na konci.Nas dlh 31 mild + 7,7 mild. zaruk = 38,7 *0,0075= 300 milionov navyse(polovica co v clankoch dennikov naslo Iness). Celkove uroky ak som pocital 4,6% teda 38,7*0,046= 1,78 mild. eur rocne.
xenocide Zverejnené 6. September, 2011 Zverejnené 6. September, 2011 No, za rok 2010 to bolo nejakych 1,1mld EUR. http://cenastatu.sme.sk/kd-kd/graph/table2/row004/2011/Eur/ Urokove sadzby su momentalne - takze podla nich sa neuroci cely dlh, ale len ta cast, ktora je v tej chvili vydana, alebo obnovena. Takze v realite su casti dlhu urocene vyssie aj nizsie. Zaroven tie naklady na dlh su len urok, kedze statne dlhopisy sa priebezne nesplacaju. Takze pokial by sadzba pre SK stale rastla, naklady na dlh, aj keby sa tento nezvysoval, by boli vyssie. Moznost ako ho znizovat je akurat vo chvili obnovy dlh neobnovit a dlhopisy splatit. Co aby bolo mozne, musel by stat nie len ze nezvysovat dlh, ale zaroven vytvarat priebezne rezervu.Ina moznost je z prebytkov priebezne vykupovat dlhopisy na sekundarnom trhu. Akurat prebytky rozpoctu neexistuju. V podstate za "premrhane" peniaze bolo mozne znizit dlh o nejake 2%. Ak to zoberieme mechanicky, islo by zaroven o znizenie rocnych nakladov o asi 22mio EUR. Znizenie zadlzenia sa tak isto berie ako pozitivny signal, takze by sa zrejme znizil urok aj pre zvysny dlh. Nie je to nijaky zacarovany kruh. Da sa z neho vystupit, len to nieco stoji.
xenocide Zverejnené 6. September, 2011 Zverejnené 6. September, 2011 http://ekonomika.sme.sk/c/6039241/usa-zaluju-velke-banky-pre-hypotekarnu-krizu.html V podstate trosku okrajove, ale vtipne je nieco ine... Bankám vyčíta, že poskytovali pôžičky na bývanie aj tzv. subprime skupine obyvateľov, hoci vedeli, že v budúcnosti splátky z úverov pre ich nízke príjmy nezvládnu. Napriek tomu takéto hypotéky zlučovali do balíčkov a predávali na trhu ako `bezpečné`.Prirodzene, ak by subprime boli hodnotene dokonale objektivne - nemohli by byt nikdy poskytnute. Takze pointa zla je v tom, ze sa vo velkom davali hypoteky "chudobe". Myslim, ze kym to fungovalo, tak sa nikto nestazoval a politici mali svoje hlasy iste. Fannie Mae a Freddie Mac v podstate robili statnu politiku, to co vlady chceli. V podstate by rovnako dobre mohli zalovat aj niekolko minulych vlad. Moze to sluzit ako memento, ze aj ked sa vlada snazi o nieco v zaklade pozitivne - vobec to nemusi dopadnut dobre. Nezabudajme, ze miliony ludi hypoteky dostalo a mali vlastne byvanie. Bez tohoto boomu by nebola hypotekarna kriza - ale ani by miliony ludi nemali vlastne byvanie (alebo aspon hypoteku). Takze ak sa budeme tomu chciet vyhnut, budeme si musiet priznat, ze proste vsetko mat vsetci nemozu...
slimak Zverejnené 6. September, 2011 Zverejnené 6. September, 2011 ten prispevok 527 beriem, lebo je to tak, ja som to chcel len ziednodusit. Asi sa urok platia pri splatnosti dlhopisu. Mozno dnes mame lepsie uroky ako pred 10 ci 5 rokmi, a ta institucia riadenia dlhov to vie. Vlastne vieme presne kolko budeme platit 2012,2013 ci 2014 to som v progoze videl, 2014 je to na urokoch 1,4 mild. Memento pre mna ze tie byty a domy co sa mozu vyuzivat sa 2,3 roky nevyuzivaju , niekolko milionov ludi neviem ci je pod stannmi ci platia najom, 47 milionov berie nejake pridelove listky. Ale pre mna nepochopitelne, ze ich "musia" burat. Ale ozaj musia aby trh - bankovy neskolapsoval. Xeno je normalne nicit aktiva bank a hodnoty? Banky to rucaju a nepredavaju. Nechcu znizovat hodnoty domov, radsej ich vypalia.
xenocide Zverejnené 7. September, 2011 Zverejnené 7. September, 2011 Asi sa urok platia pri splatnosti dlhopisu. Vlastne nie. Dlhopis (aj statny) funguje tak, ze ho niekto kupi...potom pocas celej doby platnosti dostava urok (kupon) - tento moze byt fixny, alebo upravitelny o inflaciu (menej bezne)...a na konci platnosti dlhopisu sa tento alebo predlzi, alebo ho emitent (stat) odkupi za povodnu hodnotu. Co znamena, ze dlh z dlhopisu sa casom neznizuje ako bezna pozicka. Jednoducho na konci, za rok, 10, 30 rokov pride doba, ked emitent musi mat peniaze pohromade, ak chce dlhpis odkupit. Dlhopisy so obchoduju na sekundarnom trhu, takze pokial ma emitent peniaze, moze ich tam nakupit aj priebezne - firmy to robia castejsie, staty menej. Za Clintona ked mali USA prebytok rozpoctu planovali odkupovat svoje bondy, ale neviem nakolko sa k tomu odhodlali. je normalne nicit aktiva bank a hodnoty? Banky to rucaju a nepredavaju. Nechcu znizovat hodnoty domov, radsej ich vypalia. Nie je to normalne, ale v tomto pripade nejde ani o prekrutene keynesianske rozmyslanie - je to len smutny fakt. Predstav si, ze mas velky dom - jeho prevadzka a udrziavanie stoji fakt vela penazi. Zaroven ale kazdym mesiacom a rokom tento amortizuje a postupne chatra. Nemas sancu ho predat, takze to je tvoj cisty naklad, cisty minus. Musis nejak zabezpecit ziskovost firmy, nie? Takze v extremnom pripade ti naozaj nezostane nic ine, ako dom zburat - tym sa zbavit priebeznych nakladov a budes mat aspon pozemok s tym, ze na nom, ked to bude aktualne, postavis nieco zmysluplne. Mozno dnes mame lepsie uroky ako pred 10 ci 5 rokmi, a ta institucia riadenia dlhov to vie. Vlastne vieme presne kolko budeme platit 2012,2013 ci 2014 to som v progoze videl, 2014 je to na urokoch 1,4 mild. Prognoza je postavena na tom, ze sa nic zvlastne neudeje. Dnes se furt nieco deje. Dalsi naraz krizy = SK sa zadlzi viacej nez planovane, bude platit viacej. SK za zadlzi viacej = moze to zhorsit sadzbu. Ekonomicke problemy eurozony = zhorsenie sadzby ako takej. Ale este sto inych nepredpokladanych veci. Nejake planovanie byt musi, to ano - ale plan neznamena predpoved. To co sa teraz deje sa tiez vymyka vsetkym planom :D
Sniper Zverejnené 7. September, 2011 Autor Zverejnené 7. September, 2011 Prehliadam si denné spravodajstvo a narazil som na článok: Slovenská ekonomika sa spomalila. Kvoli ľuďom a ďalej: Slovákom hrozí ťažšia budúcnosť Slováci si budú môcť dovoliť menej Ja si nemôžem pomôcť, ale spomaľovanie ekonomiky v žiadnom prípade nie je kvôli ľuďom, ale kvôli všetkým tým pridrbaným médiám, ktoré o tom istom probléme majú potrebu písať stále dookola z tých najnemožnejších pohľadov a predbiehať sa v tom, ktoré z nich prinesie najpesimistickejšiu správu. Keď si ľudia takéto články prečítajú, tak je logické, že začnú šetriť všade kde sa dá, psychologický faktor v tomto hrá značnú rolu. Cez víkend som bol v Tescu, a keď som videl tie frotny na pokladniach, tak som si pomyslel, že ešte asi nečítali dennú tlač. Fakt je to na smiech, ako sa každý sťažuje, že ide kríza, ale sami ju len prehlbujú. Či ide kríza alebo nie, ja na to nemyslím a žijem tak ako doteraz. Či si mám tiež začať od huby odtŕhať, šetriť a nakupovať menej, aby obchodníci menej predali, výrobcovia menej vyrábali a firmy viac prepúšťali? Fakt mám niekedy pocit, že celá táto fraška menom kríza bola umelo vyvolaná za účelom manipulácie ľudí :D
xenocide Zverejnené 7. September, 2011 Zverejnené 7. September, 2011 Ten prvy clanok ma hlavne dost zavadzajuci nazov... „Pozitívne prekvapila spotreba domácností. Tá ostala medziročne nezmenená, maloobchodné tržby pritom naznačovali prehĺbenie medziročného poklesu,“ poznamenal analytik UniCredit BankTakze ako vlastne? Ved spotreba domacnosti nijak vyrazne neklesla, takze sa trosku netrafili s oznacenim "vinnika". A manipulacia to asi nebude, skor len privela clankov pisu ludia, ktori to neprehanaju s rozmyslanim.
Sniper Zverejnené 7. September, 2011 Autor Zverejnené 7. September, 2011 No však hlavne o tie názvy ide, názov musí vyzerať čo najviac apokalypticky.
xenocide Zverejnené 7. September, 2011 Zverejnené 7. September, 2011 Katastroficke predpovede sa dobre predavaju. A ked nevyjde prorokovanie apokalypsy, tak sa nic nestane...ked nevyjde pozitivne proroctvo, cloveka ukrizuju. Nie ze by vsetky zle predpovede nevychadzali, ale dost vtipne si citat clanky trebars 10 a viacej rokov stare - trebars ako predpovedali okamzity kolaps USD (to predpovedali aj pred 20, 30 ci 50 rokmi), okamzity kolaps eurozony a eura, koniec svetovej ekonomiky a neviem co este. Proste sranda. A vyhoda je, ze tieto katastroficke predpovede sa lahko mozu recyklovat, netreba nic menit.
xenocide Zverejnené 7. September, 2011 Zverejnené 7. September, 2011 Mimochodom - dobovy clanok od Krugmana (toho s nobelkou)... http://www.pkarchive.org/column/081602.html Back when I first got professionally obsessed with Japan's problems, around four years ago, I made myself a mental checklist of reasons that Japan's decade of stagnation could not happen to the United States. It went like this: 1. The Fed has plenty of room to cut interest rates, which should be enough to deal with any eventuality. 2. The U.S. long-term budget position is very strong, so there's plenty of room for fiscal stimulus in the unlikely event interest rate cuts aren't enough. 3. We don't have to worry about an Asian-style loss of confidence in our business sector, because we have excellent corporate governance. 4. We may have a stock bubble, but we don't have a real estate bubble.Ano, vtedy sa zamyslal nad tym, ci nie je nahodu realitna bublina, teda bod 4. Ale pozrime sa na prve tri body: - znizovanie sadzieb bolo nakoniec zle v US aj EU - stimuly ekonomiky ci uz cez TARP alebo QE len zvysuju dlh, ale neboli zazracnym liekom - dovera biznis sektora aj financneho je niekde tesne nad nulou V starsich clankoch a analyzach clovek sem-tam narazi na naznak toho, ze niekto tusil, ze nieco je zle. Ale prakticky nikde nie je mozne najst kompexnu analyzu toho, co vsetko sa pokazilo (vtedy to bol len podmienovaci buduci cas). ---------- Tu je trosku starsia kritika, ale vcelku smutno-vtipna pri dnesnom pohlade: http://www.lewrockwell.com/englund/englund13.html In our growing economy, more Americans can afford a new home. Incomes are rising. The unemployment rate is falling. Mortgage rates are low. And because of tax relief, Americans have more to save, spend and invest — and that means millions of American families have moved into their first homes.G.W.B. ...a opisoval v roku 2004 uplne dokonalu situaciu, ktora bola dokonala a uzasna. Dr. Paul went on to state the "…Zero Downpayment Act, as its name suggests, creates a federal program that allows some homebuyers to obtain federally-insured mortgages without making a down payment. ‘Federally-insured' really means taxpayer-insured, as taxpayers like you foot the bill for defaults. So while Congress congratulates itself on yet another program that supposedly helps the poor, it is taxpayers who pay for the inevitable defaults."Ten Dr.Paul, vtedy nie prilis zaujimavy a vyznamny, ale predsa len kritik - je dnesny rep. kandidat na prezidenta, oznacovany ze ekonomicky prilis extremistickeho :D Without a doubt, America's social-democratic homeowners won't take personal responsibility for their own financial recklessness and will demand that heads roll. Should the publicly held (and quasi-governmental) companies such as Fannie Mae and Freddie Mac require government bailouts, then the public may demand that Franklin Raines — Fannie Mae's CEO — and others do the perp-walk and face trialA v podstate aka presna predpoved. Bublina splasla, naburalo to ekonomiky po celom svete...a sudeni su bankari. Nie ze by boli nevinni, ale je to taka ista situacia, ako ked zavisly na drogach sudi svojho dealera.
Sniper Zverejnené 7. September, 2011 Autor Zverejnené 7. September, 2011 Aaaaaaaa slovenská vláda odklepla euroval. Tak to preto indexy tak dnes stúpajú! :kvet:
slimak Zverejnené 7. September, 2011 Zverejnené 7. September, 2011 Ja len upozornim, ze pod tym clankom z trendu sa rozsirila diskusia, ktora potvrdila moje slova. Bola tiez opozicia. Myslim ten clanok inessu a vplyv eurovalu,brzde nasho dobiehania ostatku europy.
xenocide Zverejnené 7. September, 2011 Zverejnené 7. September, 2011 No, euroval este nefunguje - takze ani nemohol byt brzdou a sposobit to, kde je slovensko dnes :kvet: Tak isto, pokial beries poradie konkurencieschopnosti, rozhodujuci je fakt, ze islo o sustavny pokles. Teraz som nezistoval ake boli kriteria, ale dovodov urcite bolo viacej, nie len Fico/neFico. Ale zvysok sveta bol jednoducho lepsi, ci menej zly.
xenocide Zverejnené 8. September, 2011 Zverejnené 8. September, 2011 Svet sa zblaznil.... :kvet: http://byznys.lidovky.cz/osn-utracejte-jinak-svet-ceka-katastrofa-ffv-/moje-penize.asp?c=A110907_095035_moje-penize_apa Politika úspor a snižování rozpočtových deficitů v Evropě a Spojených státech motivovaná snahou vyhovět finančním trhům vede svět ke katastrofě, varovala dnes Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).V podstate tym hovoria, ze snaha setrit nie je dana zdravym rozumom, alebo zodpovednostou - ale len je vynutena nejakymi zlymi financikmi. A keby nebolo tychto zlych financnikov, tak by sa nemuseli znizovat rozpocty a dlhy a veselo by sa mohlo pokracovat tak ako doteraz. Nieco podobne ako ked ma alkoholik po odstaveni flasky abstak - a zly je doktor, pretoze mu zobral flasu a chudak zavislak sa teraz zvija v krcoch. Dluhovou krizí v eurozóně, kde není možné devalvovat měny zadlužených zemí, je podle UNCTAD nutné řešit finančními transfery a zejména zvyšováním mezd ve zdravých zemích v čele s Německem.Zvysovanie miezd je cesta k inflacii a zaroven by to naburalo exportnu vykonnost Nemecka. Super. Ake transfery od koho a kam z clanku nevycitam...ale mam pocit, ze v EMU sa uz teraz transferuju stovky miliard smerom k PIIGS, nie? UNCTAD ve zprávě navrhuje zavést systém řízeně plovoucích kurzů měn, který by odstranil spekulace. Založen by byl podle představ ekonomů OSN na rozdílech mezi mírami inflace nebo úrokovými sazbami a na rozdíl od někdejšího brettonwoodského systému pevných kurzů ve vztahu k dolaru by umožňoval plynulé úpravy kurzů.Ani tu na nestastie nie je jasne, o co by vlastne malo ist (ked sa budem nudit, precitam si celu tu spravu). Ale aj tak - riadene kurzy by nezabranili zadlzovaniu ako takemu, ani deficitom. Z velkej casti by sa ale mohli eliminovat kurzove rizika, ok, ale to nie je uplne prvorady problem.
xenocide Zverejnené 8. September, 2011 Zverejnené 8. September, 2011 Inac, cela ta sprava WEF je tu http://www3.weforum....ort_2010-11.pdf 500 stran, ale vcelku zaujimave citanie. Hlavne tie obecne casti, kde sa vysvetluje, co vsetko ma vplyv na konkurencieschopnost - aby clovek nemal iluzie, ze za vsetko moze nejaky hnusny Brusel a diabolsky euroval. A co sa tyka slovenska, aj ked toto je postavene na odpovediach: Takze pokial si budeme klast otazku, kde zacat so zmenami, aby sa zacalo darit lepsie...co tak tuto? A bez ohladu na krizu.
xenocide Zverejnené 13. September, 2011 Zverejnené 13. September, 2011 Slovenská republika na základe údajov Európskej komisie odviedla do všeobecného rozpočtu EÚ od 1. mája 2004 do 31. decembra 2009 príspevky v celkovej výške 2,806 miliardy eur. Za rovnaké obdobie sme čerpali prostriedky vo výške 5,211 miliardy eur, čo znamená, že čistá finančná pozícia SR k rozpočtu EÚ vyjadrená na hotovostnom princípe v tomto období dosiahla + 2,405 miliardy eur. http://ekonomika.sme.sk/c/6053584/z-unie-stat-dostal-o-24-miliardy-eur-viac-ako-do-nej-odviedol.htmlVzhladom na krizu ide vlastne o okrajovu zalezitosti. Ale v poslednej dobe mam pocit, ze je modou robit z EU semeniste vsetkeho zla, ktore vysava zo statocneho Slovenska krv a peniaze a cielom Bruselu je nam len robit zle... Takze preto tento maly detail - ze kym sme na EU profitovali, nikto sa nestazoval...a nikto sa nezamyslal nad tym, ako je spravodlive, aby nejaky nemecky kamionak Hans platil vyssie dane, ktore isli pre slovenskeho pestovatela kukurice, alebo prezdrazeny most v dedine niekde na ukrajinskej hranici. A to sa nedaju do "ziskov" SR zapocitat vyrazne nizsie transakcne naklady a nizsie kurzove riziko spojene s tym, ze sme clenom eurozony. Proste vsetko ma minimalne dve strany - a je smutne, ked debata sklzne do takej argumentacnej zumpy, ako sa to ohladom eurovalu stalo u nas. Nicomu to nepomoze, akurat ziskavaniu politickych bodikov.
slimak Zverejnené 13. September, 2011 Zverejnené 13. September, 2011 30% provizia, predrazenie 10%5,211*0,4=2,0844 mild.eurNehovoriac o efektivnosti, ci zmysluplnosti. Teda kto profitoval z eurofondov?
xenocide Zverejnené 13. September, 2011 Zverejnené 13. September, 2011 No, ci bolo vsetko predrazene tazko povedat, ale casto urcite ano. A co sa tyka ucelnosti tak isto. V zasade suhlasim, ze z prevaznej casti je toto europske prerozdelovanie (vratane zverstva CAP) poriadna konina, ktore ekonomicky hlavne skodi. A profitoval kdekto. Ale kto pred rokom 2010 hartusil, ze "nechce" eurofondy ako take?
xenocide Zverejnené 15. September, 2011 Zverejnené 15. September, 2011 Vcelku zaujimavy clanok - pricom Kohout urcite nie je nejaky keynesian, ktory by sa slepo zastaval narastajucich dlhov, alebo inflacie. Vramci NERV-u, ale aj v inch clankoch posobi praveze dost konzervativne... http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/myty-o-nemeckem-hospodareni/ Jürgen Stark je zastáncem německého postoje: euro má být nástupcem německé marky, silnou nízkoinflační měnou. Centrální banka nemá kupovat ve velkém a dlouhodobě státní dluhopisy. Francouzi ale vidí problém jinde: hrozí větší nebezpečí než inflace. Růst úrokových sazeb Řecka, Španělska a Itálie může způsobit rozvrat veřejných financí i reálné ekonomiky. Proto je nutné zasáhnout neortodoxně, říkají. Kdo je blíže pravdě? Popravdě Francouzi. Němci totiž fatálně nechápou podstatu dění. Především vážnost situace. Bez zásahu ECB se úrokové míry italských a španělských dluhopisů skutečně dostanou do hodnot, které ohrozí stabilitu Evropy. Jestliže bankrot Řecka dělá tak velké vlny napříč Evropou, co potom Itálie a Španělsko? Německé starosti o inflaci jsou malicherné.
Sniper Zverejnené 15. September, 2011 Autor Zverejnené 15. September, 2011 Ja neviem, ja už to radšej ani nesledujem. Pozitívne je, že odkedy mi vytrhli mandle (pondelok 12.9.), tak európske akcie sústavne stúpajú. Podľa mňa robíme aj my zle, keď SaS odmieta Euroval. Najdôležitejšei si je uvedomiť na kom sme závislí. Závislí sme na nemeckej ekonomike. Tak by sme mali robiť to čo povie Nemecko. Lebo ak budeme robiť Nemecku napriek, tak do budúcna sa nám to môže vrátiť. A keby Nemecko od nás odvrátilo svoj ekonomický záujem, tak potom tu nastane taká kríza, že to čo tu bolo doteraz, tak to nestálo ani za fajku močky. Verte mi. U nás v Trenčíne je závod Trens, starší ho poznajú skôr pod názvom TOS, a prakticky od samého vzniku tento závod patril medzi piliere slovenského ťažkého strojárstva. Ešte keď som chodil na SPŠ, to bolo niekedy v polovici 90-tych rokov, tak sme tam boli na exkurzii a ten vedúci čo nám tam vysvetľoval všetky veci okolo toho, tak nám povedal, že Nemci sú ich hlavným odberateľom a hovoril o niečom takom, že Nemci si berú 38% províziu za to, že TOS môže predávať stroje tam kde predáva. Spýtal som sa ho, že či tých 38% nie je akosi veľa, na to mi odvetil, že bez Nemcov, by nemali šancu vstúpiť na trhy a celý závod by mohli rovno zrušiť. Teraz neviem aká je situácia, ale vtedy, pred tými vyše 15 rokmi by to bol veľký úder pre zamestnanosť v TN, keby TOS-ka skončila. Slovensko bez Nemecka by nebolo tigrom, ale chorou mačkou. Takže aj keď to Sulík možno myslí dobre, tak výsledný efekt môže byť úplne opačný.
xenocide Zverejnené 15. September, 2011 Zverejnené 15. September, 2011 Ja neviem, ja už to radšej ani nesledujem. Pozitívne je, že odkedy mi vytrhli mandle (pondelok 12.9.), tak európske akcie sústavne stúpajú. Nemas na najblizsiu dobu naplanovanu amputaciu, alebo odrezanie este niecoho? To vies...nech sa pripravim a nakupim vcas Toto je trosku starsie, ale k zasadnym zmenam nedoslo. Minimalne je vidiet, ze nase exportne trhy su ohrozene...takze pokial by tieto krajiny mali mat problem, mame problem aj my. Zaroven su to nasi importeri. Aj najvacsi investori. A zaklad nasho financneho systemu. Ked grecko len-tak padne, kludne mozu nasledovat cele PIIGS. Po nich aj ten zatial zdravsi kusok europy. A slovensko urcite nezostane ostrovom prosperity, ani nahodou. Mozno euroval nie je v tejto podobe dokonale riesenie, ale tvarit sa ako SaS, ze cele to je len otazka nasho prispevku je dost kratkozrake.
Sniper Zverejnené 12. Október, 2011 Autor Zverejnené 12. Október, 2011 Napriek včerajšiemu neschváleniu Eurovalu na Slovensku burzy solídne rastú a nemecký DAX dosiahol najvyššiu hodnotu od augustového pádu Človek by čakal, že dôjde aspoň k miernemu poklesu (ako dnes ráno), ale zrejme burzy už majú Slovensko v paži :D
xenocide Zverejnené 12. Október, 2011 Zverejnené 12. Október, 2011 Burzy maju skor pocit, ze slovakom hrablo, ale sa daju dohromady a euroval prijmu. A dost pomohla posledna sprava z grecka, ktora sa nejak tvari pozitivne. Ale ono celkovo su teraz burzy ako neuroticke skrecky.
slimak Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 http://www.sme.sk/c/6098697/proti-kapitalizmu-protestuju-desattisice-ludi.html dennik sme pokracuje v newspeaku, nejde o odpor voci kapitalizmu ako takemu, ide o odpor voci bankovym oligarchom, voci inflacnej politike centralnych bank ktora robi z chudobnejsich este chudobnejsich a z bohatsich este bohatsich, korporatokracii a odpor voci socializacii strat a privatizacii ziskov, ked toto nazyvate kapitalizmom neviete o com hovorite to je pravicovy socializmus cize fasizmus voci ktoremu sa tu teraz protestujeNeviem o co ide, otvoril som to teraz a ten prispevok dava aspon nejaku logiku.
robopol Zverejnené 17. Október, 2011 Zverejnené 17. Október, 2011 Logiku? No to ma už od slov prešlo k demonstraciam. zrejme ti zli konšpiratori presvedcili niekoho o tom ako ich vykorisťujú banky, politici. :D
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz