Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

http://www.finance.gov.sk/Components/CategoryDocuments/s_LoadDocument.aspx?categoryId=7973&documentId=6460

Ministerstvo financii spravilo rozpoctovu strategiu az do roku 2014.

Prijmy k HDP klesnu 33,1%(2010) na 31%(2014), pochopili ze viac nevyberu,resp. koalicni partneri im nedovolia zvysovat sadzby.

Vydavky klesnu z minulorocnych 41% na 33,8%. Preto aj deficity klesnu z minulorocnych 8% na 2,8%

Ja to vitam.

Nominalny rast HDP za tich 5 rokov(2010 az 2014)sa ma zvysit o 30%. Z 65,9 miliardy na 85,4 miliardy. Realne rasty HDP maju byt pre tento a nasledujuce roky 3,6 a potom okolo 4,2%.

Vybor pre makroekonomicke prognozy to vidi realisticky, jedna banka konzervativne Unicredit ako optimisticku.

Nezamestnanost ma klesat rocne o 1%, inflacia rast o 4%. Vacsina tych prognostickych ukazovatelov je na strane 8.

Vydavky na obsluhu statneho dlhu sa zvyssia skoro dvojnasobne, zrejme mame vela splatnych dlhopisov.(z 860 milionov na 1,6 miliardy)

Priemerne mzdy maju rast v nominaly z 769 na 954 eur. Zamestnancom v platenych zo SR maju nominalne zostat v tej istej sume. Po zapocitani inflacie ak som sa nezmylil,realne klesnu o 16%,ostatnym by realne mali rast kazdy rok.

Dlh k HDP bol minuly rok 41% stabilizuje sa na 44,8%. na to aby sa to stabilizovalo potrebujeme rast HDP v priemere cez 4% a vydavky musia klesnut o 8% k hdp(nominalne sa zvyssia SR z 15,3 na 19,1 miliardy,celkove vzdavky verejnej spravy z27 miliard na 28,8 ).

Tolko sprava zo strategie - pre mna je prilis optimisticka a mozu to zahodit,ale je celkom zaujimava.

Zverejnené

Hm, minimalne ten rast HDP o vyse 4% rocne sa mi zda dost optimisticky predpoklad...

Zverejnené

Určite hej, ja si myslím, že ak tento a ďalšie roky budeme mať 3%-tný rast, tak si môžeme gratulovať. Rast nad 4% je prehnaný, ak uvážime, že naši najväčší obchodní partneri spomaľujú a balansujú na pokraji recesie.

Na druhej strane treba však povedať aj to, že ich spomalenie nemusí automaticky znamenať spomalenie aj u nás, boli roky keď západné krajiny rástli do dvoch percent a my niekoľkonásobne viac. Viem, že je to momentálne blbý príklad, ktorý neodzrkadľuje súčasnú situáciu, ale treba počítať aj s touto možnosťou. Najdôležitejšie bude držať dlh a deficit na uzde a znižovať ich.

Akurát čítam, že Fed zrejme napumpuje ďalšie miliardy do ekonomiky, v laickej reči to znamená, že vytlačia ďalšie ničím nekryté doláre aby oživili ekonomiku?

Zverejnené

1. Akurat ten nas rast bol okrem ineho tahany exportom a reexportom nasich vyrobkov smerom von - na co sa teraz moc spoliehat nemozeme.

2. No,. v podstate ano, znamenalo by to dalsich zopar stoviek miliard nasypanych do ekonomiky. Ale myslim, ze zatial je FED trosu opatrnejsi - mine dve QE nemali nijake zazracne vysledky, takze nadsenie nepanuje ani medzi ekonomami. Prve velke sice zacal Bush, ale momentalne su reps. dost proti, takze Obama asi tiez rozmysla, kym sa pusti do dalsieho boja s nimi.

Zverejnené

napadli ma take zaujimavosti z tej prognozy. Na davky v hmotnej nudzi dame 260 milionov eur a na urady prace 100 milionov. tie davky pobera cca 170 000 ludi a z toho zije asi dvakrat tolko ludi. Urady prace su velky zamestnavatel, zivi podla mojho odhadu 5 000 ludi.

Vysledok je rovnaky pre spolocnost.

Dalsie co ma zaujimalo kolko deti pobera danovy bonus, to znamena,ze maju rodica co ma prijem minimalne 1800eur(rocny)( robi minimalne 6 mesiacov) za pracu ci uz ako zivnostnik,zamestnanec ci dohodar. A kolko dostava detske pridavky(na to ma narok kazde). Rozdiel je asi 200 000 deti. Cisla 1 300 000 a 1 100 000.

Zverejnené

Na davky v hmotnej nudzi dame 260 milionov eur a na urady prace 100 milionov. tie davky pobera cca 170 000 ludi a z toho zije asi dvakrat tolko ludi. Urady prace su velky zamestnavatel, zivi podla mojho odhadu 5 000 ludi.

Vysledok je rovnaky pre spolocnost.

Ak by islo o vydavky len pre samotne vydavky - typu vytvorime nezmyselny urad, ktory bude zamestnavat X tisic ludi, ktori tymto dostanu mzdu - bolo by to dost sialene a hlavne neucinne. V kazdom pade, tieto davky vsak nemaju priamy ekonomicky ciel. Jednak je ciel socialny, teda aby sa cast obyvatelstva neocitla definitivne "mimo" - a za druhe dlhodobo ekonomicky (aj ked sa neda presne vypocitat). Predpokladajme, ze minimalne cast z nezamestnanych ma snahu pracovat, len nie prilezitost. Takymto sposobom budu "udrzani" ako-tak na civilizovanej urovni az do doby, ked sa pripadne objavi moznost zamestnania.

Takze filozoficky ide o opodstatnene vydavky. Problem je, ze ich uspesnost je velmi tazko meratelna. Vyrazne zvysovanie zachranu neprinesie a ich znizenie, alebo zrusenie, moze viest k velmi neprijemnej stratifikacii.

Zverejnené

Inak ta priemerna davka je 120 eur, z takou pocitaju aj pre rok 2014. Nezamestnanych mas 350 000, to znamena polovica z nich ju nedostava. Teda ma 0.

Mna zaujal ten nepomer. Zbytocny urad(statisticky) stoji skoro rovnako ako co dame 350 000(ci 400 000) ich klientom.

Zverejnené

Zbytocnost statistickeho uradu je dost tazko spocitatelna... Z jedneho pohladu to mze vyzerat ako platenie bandy darmozracov, ktori sa hraju s cisielkami a nic realne nevytvaraju. Z druheho pohladu, pokial nebudeme vediet co sa v tomto state robi a deje, ani pri najlepsej voli nebude mozne ho efektivne riadit.

Cize zrusit, alebo tvrdit, ze statistky urad je zbytocny - to nie. Ale pokial existuje priestor ako zlepsit, alebo zlacnit jeho fungovanie (k comu sa tazko vyjadrim), tak to jednoznacne ano.

Zverejnené

Xeno viem ze to nemyslis zle, ale "nevkladaj mi" do ust co som nepovedal, lebo ja som to tak ani nemyslel.

Inak ja som bol ich klientom vyse roka.

Vláda chce na budúci rok znížiť deficit zo 4,9 na 3,8 percenta HDP. Na to potrebuje urobiť opatrenia približne za 800 miliónov eur.

Analytik UniCredit Bank Vladimír Zlacký čaká, že rast ekonomiky sa spomalí na 2,9 percenta. „Keby ministerstvo nič nezmenilo, deficit by pri predpokladaných opatreniach klesol zo 4,9 percenta zhruba na 4,3 percenta HDP, “ tvrdí.

Ekonómovia predpokladajú, že vláda bude hľadať pre budúcoročný rozpočet ďalších 200 miliónov a možno až 380 miliónov eur.

http://ekonomika.sme.sk/c/6028861/analytici-cakaju-novu-prognozu-rastu-hdp.html

Vidim,ze unicredit su nadalej najvacsi pesimisti. :)

Nieje take jednoduche ani udrzat ten statny dlh nie to ho este znizit. MF ani taku ambiciu nema.

Zverejnené

Ved preto som nevravel, ze si to priamo pisal - islo len o vyjadrenie, ze ide o "zbytocny" urad. Na druhej strane - kedysi staty dokazali fungovat so zlomkom uradnikov ako maju dnes. Takze aspon cisto teoreticky by malo byt mozne nieco robit aj v tomto :)

Zverejnené

Zbytocny asi je. Neviem u nas v malom okrese, kde mas par(menej ako prstov na ruke) volnych miest maju 8000 klientov. Co ine robia ako evidenciu a statistiku a ta je ta ista. Ale zas nenazval by som ich bandov darmozracov ale ho zrusil.

Ine ma pobavilo.

„Prebieha diskusia, ako rýchlo má tento proces naštartovať,“ hovorí minister. Je možné, že zmena valorizačného mechanizmu sa rozloží na niekoľko rokov.

Keď ju Mihál navrhol, už prevládal optimizmus. Mnohí predpokladali, že mzdy začnú rásť rýchlejšie ako ceny, takže odstrihnutím valorizácie od vývoja dynamickejšieho ukazovateľa sa založí úspora na dôchodkoch. Kríza by však mohla zraziť rast priemernej mzdy na roky a ceny potravín majú tendenciu rásť.

http://ekonomika.sme.sk/c/6026785/pocitanie-penzii-budu-opat-menit.html

Spekuluju ,spekuluju ako oje.. dochodcov a vietor sa stale meni. Je to na slak trafenie. :)

Zverejnené

Penzie su sucast problemu, nie jeho riesenie. Obecne mas dve moznosti, ako financovat zabezpecenie na dochodok:

1 INDIVIDUALNE. Teda kazdy si sam odklada na vlastny ucet (jedno ci sukromny, alebo statny), kde sa mu peniaze zhodnocuju a tymto si vytvara rezervu.

2 PRIEBEZNE. Teda kazdy priebezne plati statu odvody a stat priebezne vyplaca dochodky podla toho, ake su moznosti statu v tej chvili.

A prirodzene, kombinacie spominaneho.

Ale pointa je ta ista - aby to fungovalo, je potrebna dobre fungujuca ekonomika, kde budu bohati (a zodpovedni!) jednotlivci a/alebo bohaty stat. Samotne navysovanie penzii, bez ohladu na socialnu nutnost, nie je riesenie a pokial ma ekonomika problemy - tymto sa nevyriesia, skor to mozu len zhorsit.

Momentalne problemy slovenska su jednoduche - akurat bez jednoduchych rieseni.

- vela ludi nema dost penazi, aby si sami odkladali dostatok

- casto aj ked maju dost penazi, nemaju snahu

- pri individualnych uctoch existuju nemale rizika, ze zhodnotenie nebude velke (alebo nebude vobec)

- samotny stat je v deficite, takze uz ani teraz nedokaze financovat vsetky svoje vydavky

- neviem ako su na tom dochodkove ucty, ale z narastom dochodcov hrozi, ze vyplacane penzie budu stale vacsie a vacsie nez prijmy z odvodov

- samotne odvody su uz teraz dost vysoke, takze priestor na vyssie platby nie je

Ak by si bol ty tam hore, tak riesis ten isty problem. Na jednej strane - aj uznas, ze by si "zasluzili" dostat viacej. Ale realne zistis, ze tie peniaze slovensko jednoducho nema. A pokial im pridas, znamena to vacsi deficit - teda vacsi dlh - teda vacsie splatky dlhu - a v konecnom dosledku to bude musiet zaplatit niekto iny, o zopar rokov. Ak zvysis prilis dane a odvody - ludom uberies peniaze, takze schudobneju. Pripadne tym odstrasis podnikatelov, takze sa zvysi nezamestnanost.A mal by si taku istu dilemu - chces urobit nieco moralne spravne,ale aby si to dokazal, zaroven sposobis aj velmi zle veci vela ludom.

Cize preto - nie su jednoduche riesenia...

Zverejnené

Čo sa dnes poobede stalo, že nemecký DAX behom pár minút prepadol o 200 bodov? Zas niekto niečo zlé povedal?

Zverejnené

Skor nikto nepovedal nic dobre :)

Ber to takto...

- europa ma furt svoje problemy a riesenie nikde

- nemecko bude niest podstatnu cast nakladov, nech to dopadne akokolvek

- posledne vysledky HDP a exportu nemecka (aj zvysku EU) su pod ocakavaniami a rast ekonomiky ledva v ciernych cislach

- vzhladom na ekologicky politiku padaju skoro vsetky energeticke firmy v nemecku

- dlhsie trvajuce zvesti, ze EU mozno zavedie Tobinovu dan

- trosku kratsie trvajuce zvesti, ze EU zavedie obmedzenie burzovych obchodov a mozno zakaze shor selling

Cize v takejto situacii je potrebne velmi malo, aby sa nalada na dve hodiny obratila - a uz z toho mas trend, na ktory ti naskoci zopar tisicov investorov.

Zverejnené

Zmeny energetickej politiky podľa mňa budú mať na Nemecko väčšie dopady ako celá kríza. Naozaj sa mi nechce veriť, že ich ekonomiku potiahnú veterné elektrárne namiesto jadrových.

Som zvedavý čo dnes vysype Fed, či opäť natlačí doláre, čo by mohol byť stimul pre ekonomiku, ale z dlhodobého hľadiska, by to bol väčší prepad do bahna ako teraz.

Zverejnené

http://blog.etrend.sk/iness/2011/08/25/3-su-prilis-vela/

Dnes zaujimave grafy. Preco a ake mame mzdy. Preco nie je dobre mat velke zadlzenie ci deficity. Hlavne pre Slovensko. Mat rovnake zadlzenie ako Velka Britania, pri rovnakom raste ekonomiky, nam z penazenky(resp. z vyplatnej pasky zvysenie dane) zoberie dva krat viac. Samozrejme ma na tom podiel aj nezamestnanost.

Prispevok z diskusie.

Nerozumiem, ak je pravda ako hovoríte o pomere miezd(daní), teda že “tento podiel sa najbližších 10 rokov pravdepodobne významne nezmení” a vláda stabilizuje pomer dlhu k HDP tak to predsa znamená, že sa stabilizuje aj pomer miezd/daní k HDP, nie?

.

Vy si mýlite pomery a absolútne čísla. Lebo nominálne je pomer dlhu k HDP cca 3 krát väčší ako pomer dlhu k mzdám. Vy ste si preto vypočítali, že dlh rastie nie 3% ale 9% oproti daňovým príjmom. Ale to je samozrejme iba hlúpy nominálny prepočet. Demonštrujem na nasledujúcom príklade:

.

Majme štát, ktorý začína s nulovým dlhom, a ktorý beží každoročne 3% nominálny deficit štátneho rozpočtu. Dlhodobá prognóza nominálneho rastu HDP je 7%. Nominálny úrok na dlhodobé vládne dlhopisy je 3%. Kedy bude tento štát musieť bežať rozpočtové prebytky aby splatil dlh?

.

NIKDY. Ak nominálny rast prevyšuje deficit + nominálnu úrokovú sadzbu, tak štát nemusí svoj dlh nikdy “splatiť”. Bude ho iba dorastať. V našom prípade sa dlh dostane na 80% HDP a na tejto úrovni ostane tam naveky. Pre vládu bolo tých 80% obed zadarmo.

.

Ale nemusíte sa až tak hambiť. Tieto základné fakty o štátnom dlhu, napríklad fakt že jeho správna výška je pre vládu určovaná rozhodnutiami súkromného sektora unikajú mnohým ľuďom. Neexistuje niečo ako správna výška štátneho dlhu, nie Maastrichtských 60% HDP, ani nulový dlh alebo iná suma. Sú krajiny ako Japonsko, kde aj 200% podiel dlhu na HDP necháva investorov chladnými a preferujú finančné úspory.

.

Úlohou vlády je udžať deficit taký, aký ho chce mať súkromný sektor. V prenesenom slova zmysle by mala spapať obed zadarmo (v podobe uvoľnených zdrojov), ktoré súkromný sektor necháva ležať na zemi.

Vlastne ten priklad co napisal by na nas pasoval, len problem, ze uroky aj deficit je vyssie. Prijmy navysit sa nedaju,lebo uz teraz su sadzby vysoke. Preto musi znizovat vydavky. samozrejme,ked ta "vcerajsia" informacia o mensom raste ekonomiky, tiez nabura plany.

Zverejnené

No, minimalne mozeme povedat, ze privelky doraz na ekologiu (tu mam sto chuti dat do uvodzoviek) je ekonomicky velmi zle nacasovany. V dobe ked je vykonnost ekonomiky prvorada sa v podstate velmi zvysuju naklady uplne vsetkych odvetvi... zle, velmi zle.

A v US sa o tretom QE hovori snad rok :)

Nemyslim, ze by to malo co i len tie kratkodobe pozitivne vysledky. Este v rokoch 2001-2002 a 2008 to ako-tak zafungovalo, ale momentalne su trhy niekde inde. Ak by to naozaj malo stimulovat, tak americka ekonomika rastie snad +5% rocne.

Zverejnené

Čo sa dnes poobede stalo, že nemecký DAX behom pár minút prepadol o 200 bodov? Zas niekto niečo zlé povedal?

Skor nikto nepovedal nic dobre :)

Už som to našiel:

Aká je ale nálada na trhoch krehká ukazuje aj včerajší prepad nemeckého indexu o 4 % za 15 minút, ktorý má na svedomí údajné pošuškávanie, že Nemecko by mohlo prísť o AAA rating.

Nemyslím si však, že Nemecko by malo patriť medzi tých, čo by mali prísť o AAA. Ale vidieť, že stačí niečo pisknúť a ratingy padajú dole.
Zverejnené

Hm. USA, Japonsko aj Francuzsko boli napriklad upozornovane, ze im moze byt rating znizeny, pokial si nedaju niektore veci do poriadku - a USA aj Japonsku znizeny bol (aj ked nie vsetkymi). V pripade Nemecka taketo naznaky neboli. Pripadne im moze byt niektorou agenturou znizeny vyhlad na stabilny, alebo pokles - ale priamo znizovat rating by bolo prehnane.

Kua, to by malo francuzsko vyssi - to by bola aka haluz :)

No a realne - znizenie ratingu US a Japonsku nemalo nijaky velky vplyv na ceny dlhopisov, takze same o sebe nemusi vzdy vela znamenat. Ekonomicka realita by sa tym nezmenila a vramci EU by investori nemali velmi na vyber, takze vynosy nemeckych dlhopisov by asi hore aj tak nesli.

Zverejnené

Z dnešnej tlače:

Americká ropa WTI zlacnela o dve eurá na 83,3 dolára za barel

tak sa nedivme, prečo je vo svetovej ekonomike taký bordel :)
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Slovensko by teda muselo zvýšiť dane dvakrát viac ako napríklad susedné Rakúsko. Čo by to spravilo s relatívnou príťažlivosťou Slovenska v očiach zahraničných investorov, ktorí sú hlavnými strojcami „ekonomického zázraku“ posledných rokov na Slovensku je zrejmé. Možno aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý nás investori za členstvo v menovej únii v posledných mesiacoch trestajú.

http://blog.etrend.sk/iness/2011/09/05/euroval-%e2%80%93-nastroj-na-spomalenie-dobiehania-zivotnej-urovne-eu/

Minule som spominal,ze Anglicana stoji 1% narast dlhu a by ho chcel splatit, teda vybrat viac na daniach,ze ho to stoji o polovicu menej ako Slovaka. Tu je o tom clanok. Vyska tych zaruk je asi tolko ako 13 rokov sporenia do II.piliera, podla mna je to slovenky koniec.

Zverejnené

Nejde len o vysku zaruk, ale hlavne o prve cislo - o efektivitu ekonomiky. Danove zatazenie u nas nie je extremne nizke oproti zvysku EU, ale zaroven je vidiet, ze podiel verejnych prijmov k HDP je niekde na konci. To znamena, ze aj napriek dost vysokym daniam a hlavne odvodom celkom, sme na tom dost zle.

Holandsko je casto pouzivanym prikladom danoveho raja, kde nemalo aj nasich firiem s chutou umiestnuje svoje centraly. Mimochodom, Malta tiez, aj Luxembursko.

Euroval je druhotny problem. Prvorada otazka je - ako je mozne, ze danove raje maju statne verejne prijmy vyssie ako Slovensko?

(nizsie prijmy slovakov maju mensi vplyv, pretoze tu ide o pomer, nie o absolutne cisla)

V zase spominany clanok hovori jednu vec - Slovensko ma ekonomiku vyrazne nefunkncnu aj napriek vysokym odvodom stat vybera minimum. Takze chyba je niekde ovela hlbsie. A pri takejto neefektivite by ani zdvojnasobenie dani nepomohlo.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Body ma netrapia :D

http://blog.etrend.sk/iness/2011/05/11/plytvanie-statu-za-rok-2010/ Tak dobre - 620mld EUR za rok 2010. To je plytvanie vo vyske LEN 2% z celkovych vydavkov, ale zaroven 9,5x viac ako bol rozpocet na SAV, 1,8x viac ako na zivotne prostredie, 2,3x viac ako spravodlivost, 43% z rozpoctu na zdravotnictvo... vobec to nie je mala suma.

Znizovat mrhanie teda nie je o nejakych drobnostiach a halieroch - v nasich podmienkach ide o kriticku vec.

Ak sa nemylim, tak podiel Slovenska na zarukach EFSF je nejakych 4,3mld euro. Bez ohladu na vysku tejto sumy - je to asi 7-nasobok sumy,ktora bola premrhana v roku 2010. Nadnesene mozeme povedat, ze ak by sa 7 rokov nemrhalo, kludne tuto sumu mozeme splatit (co zatial nie je fyzicky nutne) bez toho, aby to malo akykolvek negativny vplyv na slovensko.

Na druhej strane tiez plati - pokial by sa slovensko EFSF nezucastnilo, nepojde o 4,3 miliardy, ktore by sa zrazu objavili na prijmovom ucte rozpoctu.

Pred mesiacom som riesil jednu firmu, domacu, ktore sa presuva do holandska. Nie "len" kvoli daniam. Nizka a jednoducha administrativa, jasne dane, nijaka korupcia, fungujuce zakony, medzinarodne renome, prehladne vztahy. Su uspesni, maju velke ciele a dosah po stvrtine zemegule. Akurat ich dane nepojdu z velkej casti do prahy, no do amsterdamu. A ja sa im ani nedivim :)

Ludia nariekaju, ze sme prilis chudobni na to, aby sme zachranovali eurozonu - a zcasti aj maju pravdu. Akurat im nejak nedochadza, ze takymto sposobom budeme proste prilis chudobni furt.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov