Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

V prípade hypotetického stavu, že existuje zlatý štandard – z čoho vyplýva, že sa nebude meniť peňažná zásoba a zostáva konštantná, tak rast ekonomiky sa musí prejaviť v deflácii. Bude klesať cenová hladina - tovar, služby budú stále lacnejšie. Kumuluje sa kapitál, odložená spotreba (depozity) sa budú s časom zhodnocovať, dlhy sa tiež budú zhodnocovať, bude sa podporovať veriteľ, ...- všetky parametre sa defláciou nastavujú na rast a budúcnosť. Nie ako v súčasnom inflačnom ekonomickom prostredí, ktoré je nastavené na okamžitú spotrebu, výhodné je zadlžovanie – podporujú sa dlžníci, bohatstvo sa ihneď prerozdeľuje.

Jednoznačne prevažujú výhody deflačného prostredia nad inflačným. Aj snaha centrálnej banky o dosiahnutie nulovej cenovej hladiny je škodlivá, pretože zlikviduje deflačné zníženie cenovej hladiny, ktorá sa dosiahla ekonomickým rastom. Je otázne, či aj v súčasnosti rast ekonomiky nepôsobí deflačne (môžeme to pozorovať u IT-výrobkov, kde ceny sústavne klesajú pre nevídaný technologický pokrok výroby a ani súčasné inflačné prostredie to nezlikviduje) na cenovú hladinu, ale potom súčasná inflácia deklarovaná hodnotou CPI je v skutočnosti o túto skrytú defláciu väčšia (iSK = i + d , kde i = inflácia, d = deflácia).

zdroj:http://www.mises.cz/clanky/centralne-banky-dokedy-este--277.aspx

Tu by som si ale dovolil poznamenat, že tento efekt má zase "druhú stranu mince" a to, že ľudia by držali viac peniaze ako je žiaduce. zase by boli zvýhodnení tí čo držia peniaze. Takže tu sa ja s liberalnym pohladom rozchadzam.

Zverejnené

Asi preto tam je uvedene "HYPOTETICKY" stav, ze?

A ked sa pozries do historie - aj pocas zlateho standardu boil krizy, bankroty, dokonca celych statov, inflacia...a CB vznikli pocas zlateho standardu. Vsetko ma vyhody aj nevyhody, ale je nonsens nieco takto hlupo idealizovat. Zlaty standard dnes slui ako mozgove cvicenie, ale zatial nie ako realna alternativa.

Proste treba rozmyslat - nie planovat nejaku nrutalnu celosvetovu revoluciu, ale pracovat s tym, co mame. Pre akademickeho ekonoma je lahsie vymysliet hypoteticky idealny system, pretoze sa tento nemusi vyrovnavat s ekonomickou realitou. V skutoncnosti musime pracovat s nedokonalym systemom a nedokonalymi ludmi.

Samotna deflacia nie je ale len hypoteza - za poslednych 40 rokov sa vyskytli dobre zdokumentovane pripady v USA a Japonsku a stagflacia nie je nijake terno. Do dosledkov dovedeny hypoteticky system deflacneho zlateho standardu by tiez mal az privela chyb.

Zverejnené

Aky iny ked nie hypoteticky, zlaty standart nie je. A ja predsa tvrdím, že ani to nie je idealne riešenie. A prosím pekne za zlateho štandartu, neboli take krizy (nemyslím odvodený zlatý štandart). A ked už hovoríme pravdu tak po infalcii prisla deflacia, mas to na priloženom grafe a tak sa cenova uroven stabilizovala. Tvoje najimne predstavy, že budeme mat nekonečný rast inflácie a dlhu a potom povieš, že však čo narobí deflácia len vychádzaju z toho, že tento model je zly. Postavený na dlhu. kym to nepochopis, tak nie je čo s tebou riešit. To nie su akademické debaty, to je hola realita.

Zverejnené

1. Neboli "take" krizy, pretoze stat bol ovela mensi. Prerozdeloval len zlomok HDP, nie desiatky percent a u normalnych krajin (cim nemyslim juznu ameriku a pod) minal hlavne na vojny.

2. Zlaty standard nijak neobmedzoval zadlzovanie, ci uz statne, alebo firemne ci sukromne. Dialo sa to v realite.

3. Zlaty standard nijak nebranil krachom a bankrotom, vratane zle riadenych statov. Dialo sa to v realite.

4. Zlaty standard nijak nebranil vydavaniu nekrytych penazi, alebo inflacii ci znehodnocovaniu. Aj toto sa dialo v realite.

Jednak si idealizujes zlaty standard, nemas historicku perslektivu a ignorujes, ze ekonomicke problemy existovali aj vtedy. Vratane krizy v 1929. Unikaju ti nuansy toho, ako zlaty standard fungoval, takze ignorujes moznosti inflacie. Nebol to nijaky ideal. ROzdiel bol v tom, ze stat minal ovela menej, takze nemali staty vacsinou taku potrebu sa zadlzovat.

A za druhe, zapriahas voz pred kona. Dnesne zadlzenie nie je preto, lebo sa vyborne riadene a nezadlzene staty omylom/zlym umyslom dopracovali k zlodejskemu systemu. Ani nahodou. Tieto staty potrebovali stale viac a viac penazi a preto bol vytvoreny system, ktory to umoznuje.

Dobre by bolo sa trosku vratit v case a pozriet sa ako vyzerali statne rozpocty v dobe zlateho standardu - aby bolo jasne, co to vlastne oslavujes. A mozes sa pozriet, aku minimalnu cast na HDP tvoril rozpocet, ci v nom boli nejake dochodky, zdravotne poistenie, socialne poistenia, rozlicne davky a podpory...hm? Fakt si to skus najst. A potom urob jednoduchy vypocet. Vymaz tieto vydavky z dnesnych rozpoctov a vyjde ti co?

---> nezadlzeny stat s vysoko prebytkovou bilanciou

Cize to potom povedz na rovinu - samotny zlaty standard to nezachrani. Musis sa vratit o 100 rokov a zrusit tie vydavky statu, ktore vtedy neboli. Pretoze bez ohladu na zlato si totiz nijak nedokazal (ani ty, ani inyä vysvetlit, kde stat vezme peniaze, ktore chce minut - a nema ich.

Zverejnené

To o čom píšeš nebol zlatý štandart ale odvodený zlatý štandart, kde existovali peniaze, ktoré neboli kryté zlatom ...

A to sú znova hlúposti, pri 100% kryti penazí zlatom by si nemohol nafukovat peňažnú zásobu. Skus si pozriet niečo o tej historii už napr. aj v spominanom zdroji.

Nekryte peniaze umožnuju expanziu uverových penazi a stačí aby sa niekto zadĺžil. Dnešné peniaze sú postavené na dlhoch. ČIM VACSIA JE ZADLZENOST, TYM VIAC ich je v obehu a tým väčšia inflácia je.

A to sa razom zmeni na hyperinfláciu, ked ľudia zistia, že štat vytvára dlhy a peniaze sú dlh. Pokial prestanu verit tomuto systému je tu total hyperinflacia.

A podstatna myšlienka je ina. nezväčšovat peňažnú zásobu prostredníctvom dlhu. Liberali ju nechcu zväčšovat vôbec.

Zverejnené

To o čom píšeš nebol zlatý štandart ale odvodený zlatý štandart, kde existovali peniaze, ktoré neboli kryté zlatom ...

A to sú znova hlúposti, pri 100% kryti penazí zlatom by si nemohol nafukovat peňažnú zásobu. Skus si pozriet niečo o tej historii už napr. aj v spominanom zdroji.

Ale pozooor...ked napises ZLATY STANDARD treba si dobre rozmysliet co tym myslis. Pretoze to poutzivas mozno bez rozmyslania a odvolavas sa na doby minule, ze?

- ale vtedy to neznamenalo, ze stat vydal len tolko penazi, kolko mal zlata, vsak? Stat kludne mohol vydat ovela viac penazi nez mal zlate zasoby - s tym, ze zarucoval vymenny kurz. Ale v realite nemohol vymenit 100% penazi za zlato asi nikdy. A tak isto sa kurz meny k zlatu menil.

Cize - ja hovorim o realite zlateho standardu, taky aky bol. A preto si ho idealizujes, kedze ty opisujes co? Nejaky hypoteticky pripad. Ale to by si mal napisat dost jasne pred tym ako budes glorifikovat menovy system roku 1911.

A podstatna myšlienka je ina. nezväčšovat peňažnú zásobu prostredníctvom dlhu.

Si si isty? Zvysovat penaznu zasobu priamou tlacu ako to robilo vymarske nemecko ci zimbabwe je v com lepsie? Takze trosku treba rozmyslat, aku myslienku oznacis za "podstatnu", pretoze si prave vynechal jeden dost vyrazny pripad hyperinflacie :thumbsup:
Zverejnené

Ale znamenalo. to bol zlaty štandart, pretože zlato boli peniaze a platilo sa zlatom. To čo ty píšeš "zlaty štandart" je znetvorená podoba zlatého štandartu (odvodený zlatý štandart), kde štát vydával peniaze, kde štát nafukoval peniaze, ktoré už neboli 100% kryté zlatom. A teda vznika centralne bankovnictvo.

To je falšovanie penazi. Už velmi podobný model ako je dnes. S tým rozdielom, že ešte stále sa dalo zničiť bankovníctvo runom na banky a požadovanie zlata za peniaze.

To všetko je história. Keby si to vedel nemudroval by si tu co bol zlatý štandart.

a neviem co tu teraz splietas vymarske nemecko? tak isto dneš štaty cez centralne banky a KB nafukuju penaznu zasobu s tym rozdielom, že to volaju niekoho dlh.

Zverejnené

Ale znamenalo. to bol zlaty štandart, pretože zlato boli peniaze a platilo sa zlatom.

!!!!!!!!...???

Zlaty standard neznamenal platbu zlatom! Znamenal fixovany kurz meny k zlatu a to je nieco diametralne odlisne!

Okrem ineho to znamenalo, ze stat mohol vydavat - a aj vydaval - viac penazi, nez mal zasoby zlata, pretoze pocital s tym, ze vsetky nebude musiet vymenit za zlato.

Tak isto to znamenalo, ze ked bolo treba, kurz meny k zlatu sa menil.

Cize - mas ako znehodnocovanie meny, tak inflaciu, aj tlac nekrytych penazi. Takato bola realita zlateho standardu. Ako inac vysvetlis zadlzovanie, krizy, bankroty a inflaciu,hm?

Platba samotnymi drahymi kovmi je nieco uplne ine a ak navrhujes vratit sa ku Colbertovi, tak to radsej napis jasne :thumbsup:

To je falšovanie penazi. Už velmi podobný model ako je dnes.

Nie je. Pretoze ak clovek vie co to su peniaze, tak vie, ze nejde o falsovanie. Prirodzene, musel by aj vediet, co to znamena falsovanie. Inymi slovami, zase prehnane a populisticke vyrazy.

a neviem co tu teraz splietas vymarske nemecko?

To je zle, ze to nevies. Ekonom by to mal vediet :)

Pretoze za najvacsi problem povazujes vydavanie penazi na dlh. Nuz ale vymarske nemecko si vytvorilo hyperinflaci nie peniazmi na dlh, ale priamou tlacou penazi. Teda sposobom, ktory ty nepovazujes za podstatnu myslienku. Preto je pre ekonoma dobre vediet nieco o historii,hm?

Zverejnené

Opakovane ti hovorím, to bol odvodený zlatý štandart. V minulosti sa kedysi platilo zlatom, striebrom. vtedy neexistovalo centralne bankovnictvo.

Neodvolavaj sa na falšovanie penazi. To je falšovanie penazi, ked nie su kryte zlatom. resp. ich krytie je čoraz menšie. Ty mi tu neukazuj system, ktorý už niesol v sebe podvod. O takom liberali nehovoria, ani sa nechcu k nemu vratit!

nechaj si tie sproste reci, že ja navrhujem si tlacenie penazi ako sa zachce štatom.

Ty si populisticky cely ty xenocide:

ked si vadava stat peniaze ktore nie su kryte zlatom, tak co to je ked nie podvod?

Zverejnené

V minulosti sa kedysi platilo zlatom, striebrom. vtedy neexistovalo centralne bankovnictvo.

Takze tvoj revolucny navrh pre 21. storocie je navrat k penaznemu systemu antiky a stredoveku, ked sa platilo priamo zlatom a striebrom. Napis to proste jasne a je to :thumbsup:

No dobre, ked sa niekto nepozrie na kalendar a povazuje rok 1500 za vrchol financnej stability, ekonomickej rovnovahy a rozmachu...asi by bolo zbytocne mu cokolvek rozumne pisat. Kua, naco vobec citas prace ekonomov, ked z teba vypadne taka genialita ako ja priama platba zlatom? Citas ich vobec? A rozmyslas pri tom? Navrat k stredovekemu sposobu platieb ma byt prejom akoze coho? Ved to je vysmech. Necudo, ze ked niekto zacne pisat taketo veci, su potom konzervativni ekonomovia na smiech, pretoze su vsetkci hodeni do vreca s "geniami", ktori by sa najradsej vratili do doby antickeho rima alebo zaviedli colbertove obmedzenia vyvozu drahych kovov.

Dobre rano :)

Pise sa rok... 2011. Nie 1211 :)

Zverejnené

Takže ked už vieš čo je zlaty štandart a vieš, že rozhodujuce je mať 100% krytie penazi zlatom. Tak to je zlaty štandart. Aby ti to v tej lebke zaplo. O tom píšu liberáli. A ja ti to len interpretujem.

Zverejnené

Takže ked už vieš čo je zlaty štandart a vieš, že rozhodujuce je mať 100% krytie penazi zlatom. Tak to je zlaty štandart. Aby ti to v tej lebke zaplo. O tom píšu liberáli. A ja ti to len interpretujem, takže nadavaš na nich blbecek.

1. Toho blbecka si odpusti.

2. Zase si vulgarny.

3. A stale si nevzdelany. Keby si mal aspon snahu sa nieco naucit, pred tym, ako zacnes druhym nadavat. Si v nevyhode. O ekonomii vies prd a stale to chces kompenzovat vlastnou aroganciou a vulgaritou. Ovladaj sa a uc sa. A premyslaj kym zacnes pisat.

Pretoze...ano? 100%? :thumbsup:

In the US, the Federal Reserve was required by law to have 40% gold backing of its Federal Reserve demand notes, and thus, could not expand the money supply beyond what was allowed by the gold reserves held in their vaults.[7]

http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Standard

Ale ak za tvoj ideal povazujes stredoveke financie, tak to napis jasne. Bez vulgarit - pretoze pokial nadavas do blbeckov a zaroven robis taketo elementarne chyby, v podstate tym len ukazujes na seba. A to by si predsa nechcel, ze? :)

Zverejnené

Okrem prazdnych reci ktore tu vedies so zaujmom napadat druhych z ich udajnej nevzdelanosti, pričom ty sam nevieš ako to bolo, tak to je úžasné.

A samozrejme, že teba napadne, že teraz budeme nosit zlato miesto penazi ako v stredoveku a naramne s ana tom zabavas. Precitaj si skutocne nieco o liberalnom pohlade na ekonomiku. ty hajiš podvod. tlačenie si penazi štatom, centralnymi bankami, nafukovanie penaznej zasoby prostredíctvom centrálnych bánk a KB. To nafukovanie je naviazane na dlh.

A to ty ospevuješ tu celu dobu. pritom ty nerozumies a ani nebudes rozumiet, že to nie je výsledok trhu, to je výsledok toho systemu.

Zverejnené

Rozoznat 40% a 100% nie su prazdne reci. A pri diskusii o ekonomii dost pomaha ak clovek rozoznava cisla :thumbsup:

Zverejnené

ja som napísal 100% krytie penazi zlatom. ČO znamená, že peniaze sú kryte rovnako. Nepohybuje a nezmenšuje sa ich krytie. Napr. 1 dolar môže byť peňažná jednotka v hodnote 1/1000 unce zlata.

comprende?

zrušenie centralných bank a ostanu len banky, ktoré budú požičiavat peniaze ktoré v systéme existujú. Nevytvarat žiadne nové penaize bez krytia. To je zakonzervovaná peňažná zásoba, čo navrhujú liberali.

ale v tom smere som už napísal bude tu deflácia a výhoda tých čo držia peniaze. Výhoda pre veriteľov.

Zverejnené

Zdá sa, že problémy v ekonomike naberajú reálnejšiu podobu. Rast HDP spomaľuje, "ekonomické motory" eurozóny (Francúzsko a Nemecko) sa prakticky zastavili. Na jednej strane netreba z toho robiť vedu, rast sa len dorovnal k predkrízovým hodnotám, Nemecko rástlo najmä vďaka tomu, že rast sa porovnával s vlaňajšími obdobiami, ktoré buď stagnovali alebo klesali. Na strane druhej, bez rastu nebude možnosť znižovať deficity. Som zvedavý, či sa splní tento katastrofický scenár načrtnutý pracovníkom SAV a kríza v budúcom roku zasadí európskej ekonomike smrteľnú ranu :happyroll:

Zverejnené

Hm, divny clanok.... Mal tam zopar dobrych postrehov a zopar strasne divnych nezmyslov. Typu "pricinou je, ze 10% ludi vlastni 90% bohatstva" - co moze byt fakt, ale nie ekonomicka pricina a zaroven vynechava druhu cast rovnice (najbohatsi tvoria podstatnu cast dani, podstatnu cast spotreby, uspor a aj investicii - aspon vacsinou). No a potom prorokuje hyperinflaciu a znehodnotenie uspor - a zaroven radi nechat peniaze v bankach? wtf?

Zverejnené

Ja som len zvedavý či sa tie prognózy vyplnia, možno sčasti hej, možno nie, súčasné spomalenie hospodárstva môže byť predzvesťou niečoho, ale zatiaľ by som z toho závery nerobil. Inak ma prekvapilo, že o hyperinflácii hovorí už pri 40%. Síce 40% nie je bohviečo, ale hyperinflácia by mala mať predsa len za tým číslom ešte aspoň jednu nulu navyše, nie?

Zverejnené

40% sice nie je "hyper" ale v podstate to je pruser ako mraky. Na to uz nie je nijaky jemny vyraz, pretoze tym sa de facto stavaju peniaze bezcenne (hovorim medzirocna inflacia). Sice lepsie nez to, co malo nedavno Zimbabwe, ale aj tak.

Ono sa casto hovori, ze ako sa tym zazracne zachrania dlznici a ako sa takymto zakernym sposobom "vycistia" bilancie zadlzenych statov. No jo, ale inac je to hlupost. Ide o to, ze o peniaze by prisli aj vsetky europske firmy. Takze vysoka inflacia by sice zrusila cast dlhov, ale rovnako dobre by "zrusila" cast europskej ekonomiky.

Ak by k nej doslo, tak by neslo o umysel (nieto este umysel ako ozobracit ludi), ale ako neumyselny dosledok blbych rozhodnuti :-/

Zverejnené

Zdá sa, že problémy v ekonomike naberajú reálnejšiu podobu. Rast HDP spomaľuje, "ekonomické motory" eurozóny (Francúzsko a Nemecko) sa prakticky zastavili. Na jednej strane netreba z toho robiť vedu, rast sa len dorovnal k predkrízovým hodnotám, Nemecko rástlo najmä vďaka tomu, že rast sa porovnával s vlaňajšími obdobiami, ktoré buď stagnovali alebo klesali. Na strane druhej, bez rastu nebude možnosť znižovať deficity. Som zvedavý, či sa splní tento katastrofický scenár načrtnutý pracovníkom SAV a kríza v budúcom roku zasadí európskej ekonomike smrteľnú ranu :happyroll:

Mne sa pači ako odporuca ludom nechat uspory v bankach na jednej strane a na druhej strane hovori o 40% inflacii. No je to odborník zo SAV :)

Zverejnené

Ja mám skôr pocit, že médiá sa predbiehajú, ktoré z nich príde s najstrašnejšou správou o stave svetovej ekonomiky :happyroll:

Zverejnené

Zle spravy sa lepsie predavaju :happyroll:

A ked nevyjde dobra - media su za debilov. Ked nevyjde zla, je to OK, pretoze ono sa vsetko raz pokazi, takze ono aj ta zla sa niekedy mozno splni.

Ale pravdu povediac, aj tak to nebude az take jednostranne. Skor sa tie spravy striedaju. Najprv super spravy ako zachranne balicky funguju...a o chvilu ako nefunguju a vsetko krachuje. Najprv super spravy ako sa nemecka ekonomika pozviechala a taha europu...a o chvilu ako je v recesii a stiahne so sebou dole celu europu. Taka klasika. Ked je vsetko neurcite a nejasne, aj spravy mozu len reagovat na to, co sa prave deje.

Zverejnené

Ja mám skôr pocit, že médiá sa predbiehajú, ktoré z nich príde s najstrašnejšou správou o stave svetovej ekonomiky :happyroll:

žiaľ, niektorí ľudia celkovo oveľa radšej počúvajú negatívne správy, tie ich viacej zaujímajú, nemajú si ich problém aj sami vykonštruovať, je to pre nich takto asi jednoduchšia a pritom zbabelejšia cesta.

Zverejnené

neviem, čo je na tejto situacii pozitivneho. Deficit je tu, dlhy rastu. ECB odkupuje dlhopisy, rozhodujeme sa ci pozicat co sa nam nikdy nevrati, zvyšujeme si dlhy, trhy padaju, nevidime riešenie. No všetko je to idealne :happyroll:

Zverejnené

No všetko je to idealne :happyroll:

Prosím ťa pekne, kto napísal, že všetko je ideálne? :) skôr spomaľ, porozmýšľaj, čo som chcela asi svojim príspevkom povedať, nehádž hneď kameňom.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov