Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Klárka  :smile: rada aj maľuje, tiež veľmi  rada chodí do prírody ..♥️

k24.JPG

m24.JPG

Kn.JPG

• Páči sa mi to 3
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Klárka ♥️ naša jediná vnučka... Som šťastná, že ju máme. :slniecko:

Knd.JPG

KvP.JPG

K.JPG

• Páči sa mi to 1
  • Díky! 2
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Dnes sa syn preletel na vrtulniku do BB. 

https://www.wikiskripta.eu/w/Pneumotorax

Srdce ma posunute na pravo. 

Citát

Spontánní pneumotorax

Primární idiopatický – může se objevit u zdravých vysokých mladých mužů s výskytem pneumotoraxu v rodině

Zverejnené

Dakujem, tak ho "napichli" ,teda ma dve rurky von(na tom je nejaky pristroj co to kontroluje,odsavanie vzduchu) a zajtra skontroluju ci sa mu to vracia nazad,resp skontroluju srdce. Pred obedom este v RA mal normalne,alebo skoro normalne vysledky v krvi a nemal zapal.

Nemal ziaden naraz na hrudnik, nebol ani chory.

-------------

Pediatricka ho poslala na rontgen. Ak ho videla(rg) poslala ho do nemocnice, na detskom ak to videli,chceli hned spravu od lekara z rontgenu a hned vedeli(aj lekar na rongene(ten sa chalana hned spytal,ci ma srdce na pravej strane) aj lekarrka na pediatrickom oddeleni a tam ich bolo viac lekarok) o co ide do 1,5hodiny odlietal z RA(u nas to nevedia riesit,aspon na tom detskom oddeleni,ale asi ani chirurgii). Vrtulnik dostal asi hned, kvoli tomu, ze tie priznaky mal za necelych 48 hodin, teda,ze rychlo to postupovalo.

Tuto chorobu ma asi 550 ludi na Slovensku(teda 5-10 rocne,teda ak lekarka povedala,ze to este nevidela mohla byt pravda) z toho 500 muzov a 50 zien. Da sa na to zomriet, ale nie ze by sa zadusili,ale ze skolabuje obehovy system(srdce a cievy). "Vylieci" sa to v nemocnici za 4 dni. V utorok ma autoskolu(skusky,ked to nestihne tak asi na konci mesiaca). Nebude sa moct potapat(viac sekundovo,podla mna 15 a viac sekund). Moze sa to opakovat(ale syn uz bude vediet co mu je), potom sa to riesi chirurgicky.

Vlastne co sa mu stalo, u tych mladych a rychlo rastucich, chudych muzov. Stena pluc byva slaba, teda z vrchcej casti prepusta vzduch. U tych co mali uder na hrudnik ,dieru asi spravi rebro do pluc.

--------

Teda sa chcem podakovat doktorom, ze vedeli co maju robit a ze su.

• Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 2
Zverejnené

Dnes mu na vizite povedali, ze ten pristroj, stale vela odobera vzduchu, teda sa mu to nehoji, dost vela tam dostava vzduchu. Ak to tak bude aj v pondelok, mu povedali ,ze ho chirurgicky budu musiet riesit. Proste sa mu tie pluca nehoja dostatocne, mozno vobec.

Cele som to napisal,len co mi povedala zena od syna. Ja neviem ci sa mu to vobec nehoji,ani nic o tom, len som si to tak vysvetlil.

Zverejnené

Tak dnes ho zrejme laparoskopicky  operovali. A  na vikend uz bude doma. Ak ma pamat neklame,po operacii(ak sa vsetko uzdravi) sa uz moze aj potapat. 

Taka  blbost, ze pluca sa ti poskodia,mozu len tak, (samozrejme mozu aj vplyvom inej choroby) a prepustaju vzduch a stlacia ti srdce. Je plno chorob, ktore ani nevedia ako liecit, alebo dlho nevedia prist nato co cloveku vobec je. 

Tu to vedeli,skoro hned, a keby nebola sobota ,mozno uz vtedy by ho operovali, vcera to nestihli, zrejme riesili nieco naliehavejsie.

A taku blbost ma 550 z 5,5 miliona za 100 rokov.

• Pridať bod 2
Zverejnené

Vo stvrtok mu odpojili hadice aj z podhrudnicovej dutiny, prepravili z JIS na detsku chirurgiu a dnes (v sobotu) si pre neho pojdeme. Teda ozaj den stacilo aby sa to zahojilo. Dakujem Vam za prania skoreho uzdravenia.

Blbost , blba choroba, ma to asi 5 ludi za rok, mozes na to zomriet. Na RG lekar hned vidi o co ide.  Synovi museli vystrihnut cast, kde mu unikal vzduch(ostrihat tkanivo co sa nevedelo samo,resp dostatocne rychlo zahojit). Potom sa to za den zahojilo.

https://portal.lf.upjs.sk/clanky.php?aid=491

Zverejnené

Dúfam, že Marekovi sa zdravotný stav každým dňom zlepšuje,  prajem veľa síl, trpezlivosti, veľa lásky, zdravia. 

Klára tvorí  

Vkt.JPG

• Páči sa mi to 1
  • Pred 4 týždňami...
  • Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené
Dňa 7. 11. 2024 at 17:51, slimak pridal:

...

Pediatricka ho poslala na rontgen. Ak ho videla(rg) poslala ho do nemocnice, na detskom ak to videli,chceli hned spravu od lekara z rontgenu a hned vedeli(aj lekar na rongene(ten sa chalana hned spytal,ci ma srdce na pravej strane) aj lekarrka na pediatrickom oddeleni a tam ich bolo viac lekarok) o co ide do 1,5hodiny odlietal z RA(u nas to nevedia riesit,aspon na tom detskom oddeleni,ale asi ani chirurgii). Vrtulnik dostal asi hned, kvoli tomu, ze tie priznaky mal za necelych 48 hodin, teda,ze rychlo to postupovalo.

Tuto chorobu ma asi 550 ludi na Slovensku(teda 5-10 rocne,teda ak lekarka povedala,ze to este nevidela mohla byt pravda) z toho 500 muzov a 50 zien. Da sa na to zomriet, ale nie ze by sa zadusili,ale ze skolabuje obehovy system(srdce a cievy). "Vylieci" sa to v nemocnici za 4 dni. V utorok ma autoskolu(skusky,ked to nestihne tak asi na konci mesiaca). Nebude sa moct potapat(viac sekundovo,podla mna 15 a viac sekund). Moze sa to opakovat(ale syn uz bude vediet co mu je), potom sa to riesi chirurgicky.

...

som kedysi mala spolužiaka, ktorý mal srdce na pravej strane. Netuším, čo s náím je teraz. 

Ako sa má tvoj chalan?

Dňa 21. 10. 2024 at 12:27, iskra pridal:

Klárka  :smile: rada aj maľuje, tiež veľmi  rada chodí do prírody ..♥️

k24.JPG

m24.JPG

tvoja vnučka veľmi krásne maľuje, má talent. 

Zverejnené

Chalan je v pohode. Pribera, uz nieje taky vychrtli. Teraz vyzera vcelku na svoje telo. Uz snim ani nezapasim, lebo je uz asi silnejsi. Vyse mesiaca trenuje a naposledy ked som sa ho spytal, ci vladze viac behat(ci je silnejsi v zapasoch,lebo tri uz odohral) tak nepotvrdil , ze hej, teda musi este natrenovat.

On mal normalne srdce, ved hned rentgenista sa ho pytal ci ma srdce na pravej. Nie, jemu ten vzduch vytlacil srdce na pravu stranu.

Zverejnené

Najprv som s dcerou pocital

4. V pravouhlom trojuholníku je polomer jemu opísanej kružnice 14,5 cm a polomer jemu vpísanej kružnice 6 cm. Určte obvod tohto trojuholníka. (Libuše Hozová)

Potom mal riesit syn. Samozrejme on uz pozna kvadraticke rovnice. teda od neho som chcel aj strany. Aj uhly.

Teraz ze saucia euklidove vety, ved z tohosu odvodene. Dnes chrypti tak chcem aby do pocital vysku nad preponou toho trojuholnika. 

ALe vlastne aj aby vsetko vypocital aj pravouhlom trojuholniku 3.4.5, ten v zadani je 20.21.29. teda obvod je 70

Ja osobne neverim,ze to da,ale vedomosti nato ma. Ale keby to dal tak viem ze to vie.

Zverejnené

Dnes som nemal vela casu, ale trosku sme riesili. Neskor som chcel aby mi chatgpt nasiel pravouhly trojuholnik,ktory bude mat vpisanu kruznicu s polomerom 4(cele cisla). Pocital to zle, najprv mi dal s polomerov 2 potom,3, potom aj taky , co nebol pravouhly. Alebo nasobok 2. Priklad aj trojuholnik 3,4,5 ked mu prenasobis strany 4 to by splnal,nech tam je prvocislo.

Citát

Po niekoľkých pokusoch vidím, že neexistuje pravouhlý trojuholník s celočíselnými stranami a polomerom vpísanej kružnice 4. Vieš o nejakom, ktorý by som mohol overiť? Alebo som niekde spravil chybu v úvahe?

Som mu aj napisal,ze ak od odvesien odpocita polomer,tak ich sucet ma davat preponu.

Ale potom po niekolkych pokusoch, nezdarnych, som mu napisal,ze za to mi da ucitel v skole 5tku...  vyplul 9,40 a 41.

Este som ho poziadal, ci by to vedel nakreslit, trojuholnik vpisanou kruznicou. Nakreslil...

trojuholnik.png

Zverejnené

@slimak, prosím ťa, v tejto téme sa má písať o povahe a správaniu detí, ako je to v názve témy. To čo ty tu riešiš už patrí do témy o škole. Buď tak dobrý, a ponechaj túto tému pre maminky, ockov a starých rodičov, aby tu písali o malých detičkách. Ďakujem.

Zverejnené

OK v pohode, ja som myslel,ze som v teme o futbale(to co som si otvoril o synovi).

Ale dnes bol zabavny den s tou matikou. Mna deti maju radi, sa ma dotykaju, niekedy ked to uz je vela, ze najdeme si nejaky priklad. 

Prisiel som z vysledkom od Chat gp, 6,8,10 som si to nakreslil, len som neurobil os, ale dal stred na stred protilahlej strane, teda blbo a polo mrtvy syn na na mne som nou smial 10 minut. Lebo ta kruznica sa samozrejme nemala sancu dotknut,okrem jednej strany. Bol stred kruznice zle nakresleny. Ale aj ten Caht to vypocital zle, polomer bol po oprave len 2 cm.

Ale zajtra uz syn bude zdravsi. A to uz bude pocitat, lebo viem ze prikladov len na tuto temu je asi nekonecno. Teda zacne ako bol zadanie toho prveho a kde skonci, tam mu ine cisla(dalsi priklad) aby vypocital polomery vpisaneho a opisaneho kruhu.

Je to velmi dobry priklad, v ktorom mas aj goniometricku funkciu, kvadraticku, plochu, obvod. Ale na tom priklade by deti pochopili naco a co vieme vypocitat. A ako to spolu suvisi. Ja ako dieta som to nevedel.

--------------------------

Ako dieta som vedel ze pravouhly trojuholnik s celymi cislami je 3,4,5.  A nikdy by ma nenapadlo,ze jeho vpisana kruznica ma polomer 1. Nikdy som nevedel o 20,21,29.  A takych kombinacii je iste nekonecno 3,4,5 mozes nasobit nekonecnom celych cisiel. Ale vela podobnych prikladov aj s malymi cislami. A nemusia byt prvocisla,len aby neboli nasobky. Nemali spolocneho delitela.

3,4,5 a vysie som dal cisla 6,8,10, to je dvojnasobok. u prveho r 1 u druheho 2 . Len dnes som to zistil.

Co syn nevie napisat ani cislicu na papier. Tuka to len do kalkulacky a vyjde mu vysledok, ako si ho skontroluje? On o chvilu bude mat 18 rokov. z matiky nevie alebo nieje natom ako ja som mal 10,12 rokov.

Pritom, dnes su ovela lepsie moznosti. Syn sa smial, cez vianocne prazdniny som v knihach na pojde,boli v krabiciach, Fyzika 1-3 gympel(mal som este jednu lepsiu na fyziku ta bola z Tisovca,zapotrosil ju brat on chodil do Tisovca na priemyslovku,ja som sa znej uci co som nechapal), nejake ucebnice chemie(tie boli aj z Tisovca, sa smial lebo jedna bola aj zo Svitu), matiku som ani nemal. Ja som chcel mat deti a vedel som ze to je dobra ucebnica. Lebo som vedel, ze kde nemas ucebnicu a ucitela, to sa nenaucis. Ja som mal stastie na ucitela matiky len na zakladnej skole. Aj na ucitela fyziky.

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené
On 2/20/2025 at 8:28 PM, Vilma Flinstonova said:

tvoja vnučka veľmi krásne maľuje, má talent. 

ďakujem :flowers: 

darček od Klárky :slniecko:

K.jpg

• Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené
Dňa 20. 3. 2025 at 9:03, iskra pridal:

ďakujem :flowers: 

darček od Klárky :slniecko:

K.jpg

dievčinka má talent. 

Zverejnené

Vďaka :smile: áno, Klárka má talent, pekne  maľuje,   tvorí..., je aj športovo nadaná, lyžuje, korčuľuje, pláva... užili sme si  nádherné spoločne prežité chvíle...ťažšie sa mi od našich odchádzalo, no, ak všetko vyjde podľa plánu, v júni sa  stretneme, a to na výlete v Tatrách...Klárka tiež veľmi rada  prírodu, turistiku ...dievčatko plné energie, moje slniečko, ktoré tiež veľmi ľúbim a som nesmierne aj za ňu vďačná.. určite aj tvoje vnúčence sú veľmi šikovné, nech sú všetky  deti, vnúčence zdravé, šťastné!♥️

Kci.jpg

Kjk.jpg

Zverejnené

@iskra, rozumie ti Klárka, keď na ňu hovoríš po slovensky? Necíti bariéru medzi našimi jazykmi?  My, a vlastne aj moje deti sme vyrastali v čase, keď z TV na nás išiel program v oboch jazykoch, a my sme tie rozdiely vôbec nepociťovali. Dokonca aj veľa rozprávok išlo v češtine, a mňa sa veru deti nikdy nepýtali, čo ktorý výraz znamená – asi to časom vnímali z deja rozprávky. Klárka je ale maličká, a možno ten jazykový rozdiel vníma.

Zverejnené

@secretka, Klárka rozumie, keď na ňu hovorím po slovensky. Odmalička počúva  tatínka rozprávať po slovensky, maminku  česky. Rozprávky v televízore sleduje v oboch jazykoch. Knihy Klárke kupujeme v českom jazyku, aj v slovenskom jazyku. Pred spaním Klárke  čítajú rozprávky v oboch jazykoch. Ja, keď som s Klárkou, tak  čítam rozprávku väčšinou po slovensky. 

Je to úžasný pocit, už len pomyslenie na naše potomstvo, že sú, a  byť nablízku našim deťom, vnučkám, to je skvelé...no, delí nás vzdialenosť...Ty, secretka,  to isto dobre poznáš, a isto Ti Katuška prináša radosť...  najradšej by sme si tie naše vnučky vyobjímali,  boli s našimi deťmi, vnučkami..,  čo najčastejšie. Sú to naše najvzácnejšie poklady. ♥️

• Díky! 1
Zverejnené

Prepáč @iskra, že som sa tak na Klárku vypytovala, ale trošku som ju porovnávala s mojou vnučkou. Aj keď je naša malá dvojjazyčná, a hravo prechádza zo slovenčiny do angličtiny a naopak, ale keď ide v TV nejaký program v češtine, ona s úsmevom povie, že tomu nerozumie. Ona síce o tie naše klasické rozprávky, či už čítané, alebo na DVD nikdy nemala záujem /a ja som ich nakúpila naozaj dosť!/. Vždy chcela, aby jej rozprávali rozprávky akoby zo života, kde sme sa ako postavy vyskytovali aj my všetci.

Klárka bude oba jazyky poznať ako svoje rodné a bude mať akcent, že  v Čechách bude  vystupovať ako Češka, ale keď bude na Slovensko, bude hovoriť ako Slovenka. Či chceme, alebo nie, medzi našimi jazykmi je výrazne odlišný akcent.

Moja vnučka v podstate až do čias, kým nešla do školy, rozprávala iba po slovensky, a tak, aj teraz keď príde na Slovensko, nikto by nepovedal, že je Angličanka.

Zverejnené

@secretka, nemám Ti čo prepáčiť. Pýtať sa je prirodzenou súčasťou komunikácie.:flowers:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov