Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Toto je strasne chytlava pesnicka.

Mne sa paci - dcere vcera ako - aj do kostola by za nou chodila, keby tam ju hrali.

Skusil som spadla z oblakov - to co bolo za zmrd. A detom sa to pacilo. Asi dej - pribehy ako pesnicka. Mne sa to nepacilo ako dietatu,len sa nedalo prepinat.

Ale na druhu stranu - mali tam pribeh s nazvom Tajomnik. Iste s nich robili srandu.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

http://zpravy.idnes.cz/lide-neprispivaji-cirkvi-na-charitu-db4-/domaci.aspx?c=A140107_203338_domaci_brm

- Ako prve treba asi povedat, ze je to vdacna tema. Pod clankom zverejnenym o piatej rano je v tejto chvili bezmala 2000 diskusnych prispevkov. 

- Za druhe. Vnimanie charity sposobom, ze sprostredkovatelovi patri najvacsia vdaka a aj to, ze je bez debaty pan boh je uz asi u ludi v istej miere prekonane 

- Za tretie. Oddelenie cirkvi od statu /a som si isty, ze k tomu pride raz aj u nas, aj ked nie v najblizsej dobe/ bude zo sebou niest aj taketo moralne dilemy a tiez ukazkove priklady nepochopenia situacie.

• Pridať bod 1
  • Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

jeden komentár o tom, ako cirkev kresťanská katolícka v dnešnej slovenskej spoločnosti vysvetľuje zasa raz, ako majú veriace ovečky chápať slová pápeža Františka, lebo ovečky sú nesvojprávne a nesamostatné bytosti, ktorým veci treba vysvetliť, aby videli, že to, čo povie pápež, je úplne ale úplne ináč, než si ovečky myslia, že to pápež povedal ...

„Arcibiskup Bernard i jeho pomocný biskup Stanislav Stolárik stoja na rovnakej spoločenskej úrovni ako predseda samosprávneho kraja,“ tak znie citát zo sobotňajšieho vydania denníka Korzár, ktorým obhajoval emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč vozový park arcibiskupstva, keď na omši svojim ovečkám „vysvetľoval“, ako treba chápať výzvu pápeža Františka o chudobnej cirkvi pre chudobných.

Cirkev sa podľa neho nemá zbavovať majetku, ale má s ním rozumne hospodáriť a deliť sa oň s ostatnými.

...

http://www.aktuality.sk/clanok/250781/komentar-slovenski-katolici-nebezpecnejsi-od-scientologov/

a fantazmagórie pánov z arcibiskupského úradu aj pomocného biskupského úradu o riadení štátu ...

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

prejav cirkvi v dnešnej spoločnosti práve teraz, na Slovensku

Katolícki biskupi chcú ešte viac majetkov

Nedokázali štátu vyčísliť, aký majú majetok, a už chcú od neho ďalší. Zmena vo financovaní cirkví nebude možná dovtedy, pokiaľ štát nevráti katolíckej cirkvi všetok majetok, ktorý jej v minulosti vzal.

Katolícki biskupi tvrdia, že jednotlivé farnosti viedli zoznam majetkov, ktoré im neboli vrátené už počas reštitúcií. Na otázky Pravdy, na aké budovy či pozemky si ešte nárokujú a prečo doteraz nepožiadali o ich vrátenie, hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik neodpovedal. Dodal, že otázka navrátenia všetkého majetku je dôležitá pre odborníkov, ktorí sa téme nového spôsobu financovania cirkví venujú.

Paradoxné na celej veci je, že katolícka cirkev má prehľad o tom, čo ešte má dostať, ale ministerstvu kultúry nedokázali jej predstavitelia pomôcť so súpisom majetku, ktorý už roky vlastní. Rezort potreboval tieto údaje práve na to, aby mohol odštartovať diskusiu o novom financovaní cirkví. Nakoniec ich hľadali zamestnanci ministerstva sami.

Historik Dušan Kováč hovorí, že ak sa cirkev dožaduje vrátenia majetku, mala by najprv menovať, o aké nehnuteľnosti má presne záujem. „A tiež prečo ho doteraz nedostali naspäť. Nechápem však, ako súvisí otázka odluky cirkví od štátu s nedoriešenými majetkovými vecami. Podľa mňa je to výhovorka,“ konštatoval historik.

Cirkvám vracal štát majetok v rámci reštitúcií vo vlnách podľa dvoch zákonov z roku 1993 a 2005. Katolícka cirkev získala najviac pozemkov od Štátnych lesov a Slovenského pozemkového fondu. Spolu jej bolo vrátených vyše 56-tisíc hektárov lesných pozemkov a pôdy.

Toto číslo je však v skutočnosti oveľa vyššie, pretože na pozemkovom fonde majú spracované reštitúcie len od roku 2005, pričom najviac pôdy cirkvi dostali počas platnosti prvého reštitučného zákona. Najväčšia cirkev podľa ministerstva kultúry vlastní 5 880 budov, ktoré slúžia ako fary, cirkevné školy či bohoslužobné objekty.

Rezort kultúry spresnil, že rímskokatolícka cirkev dostala cez reštitúcie späť asi 70 percent svojho majetku. „Nemyslíme si preto, že vrátenie zvyšných asi 30 percent by malo byť podmienkou riešenia ďalšieho financovania cirkví u nás,“ reagoval na Zvolenského apel hovorca ministerstva Jozef Bednár.

.....
.....

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/327970-katolicki-biskupi-chcu-dalsie-majetky/

jedným z príkladov vracania majetkov je naša stará krásna škola v Banskej Štiavnici. prežila celé éry, fungovala a bolo o ňu postarané ako o školu do roku 2002-3 ?, tak akosi, už si nepamätám presne. vtedy ju cirkev dostala späť, škola sa zrušila, budova sa rozpadáva, je na zaplakanie. môžete sa presvedčiť, je nad Trojičným námestím, cestička doľava do kopca. na stretku roku 2003 už bola pripravená na odovzdanie cirkvi, už sme sa do nej nedostali. schody, na ktorých sme sa päť rokov predtým fotili, žrala burina a rozpad. dnes je tá krása celá na zaplakanie. na čo sú im ďalšie majetky, nedokážu sa postarať ani o tie, čo majú.

dokonale to celé odporuje tomu, čo hlása ich šéf - pápež František ...

ale to, zdá sa, slovenskú KBS vôbec nevzrušuje.

Zverejnené

game

Ake mas podklady na to, aby si tak jednoznacne uzavrela, ze za tu vasu schatralu skolu moze hospodarenie cirkvi?

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

starsi ... :(

hodíš tu po nás takúto bombu, a zmizneš. tak jo ... 

No neviem, ale ty si nieco podoneho zrealizovala v teme "cirkev v dnesnej spolocnosti".........obvinila si cirkev z upadku nejakej skoly v jej vlastnictvo, no nedolozila si nic, co by ti tento tvoj pohlad na problem potvrdzovalo.....ci?

Zverejnené

info,

musím sa ospravedlniť, tu tvoj predposledný príspevok - čiže pokračovanie témy - som nemala ani prečítané, akosi mi to úplne vypadlo a uniklo.

takže:

game

Ake mas podklady na to, aby si tak jednoznacne uzavrela, ze za tu vasu schatralu skolu moze hospodarenie cirkvi?

podklady ?!  bolo to pred cca dvanástimi rokmi, keď zopár ľudí z "prípravného výboru" celoškolského stretka  (u nás sa stretká týkajú dvesto ľudí, bola to taká iná škola)

pripravovalo stretávku.

v prípravnom výbore je jedna docentka z UK, jeden právnik z BA, jeden právnik z Modry, jeden majiteľ veľkej programátorskej počítačovej firmy z BB ... menujem ich len preto, aby som ťa uistila, že sú to ľudia, ktorí sa nedali len tak odpinkať.

pri stretkách sme vždy predtým navštívili aj našu školu. pretože to bola taká iná škola, prakticky všetci sme tam boli cudzinci, cesta hore ku škole ako kedysi a stretnutia v škole, kde sa za celé tie roky absolútne nič nezmenilo, boli dokonalosť sama.

takže páni a dámy z prípravného výboru chceli zabezpečiť ako predtým otvorenie školy, a ajhľa - zrazu to nešlo. pri pátraní po dôvode sa dostali sa až na miestnu faru, obrátili sa aj na  nadriadený orgán, a nepochodili, nikto z cirkevných ľudí nebol ochotný ani diskutovať o tom, že by niekto jednoduchým kľúčom otvoril školu.

keď sme k nej predsa len na stretku vyšli, došli sme na to, prečo. bola presne v takom stave, ako som to vyššie opísala. na posledné stretko minulý rok som nemohla odísť, kamarát z prípravného výboru, ten jeden právnik, hovoril, že sa nič nezmenilo ani na postoji cirkevných úradov, ani na budove, resp. stav len k horšiemu. historická budova je prázdna a chátra, nenechavci pomaly rozoberajú čo rozobrať ide.
pred školou pred tými viac než jedenástimi rokmi nám dámy a páni z prípravného výboru povedali, prečo a ako nevybavili, a posmútili sme nad stavom vecí.

môžeš mi veriť, alebo nemusíš. ale celkom iste nebudem nikoho naháňať pre čosi, čo vybavovali pred dvanástimi rokmi.

ako som tu písala v inej téme, takmer úzkostlivo sa snažím o to, písať tu veci pravdivo. je to jednoduchšie, a čistejšie.

buď mi môžeš veriť, alebo nemusíš veriť. dokladovať nebudem.

Zverejnené

Ady,

neprekvapili nikoho, kto dokáže pozerať, počúvať a sledovať najväčšiu cirkev na Slovensku, s odstupom.
že je KBS u nás mikrosvet, odtrhnutý od života bežných ľudí, stále prešľapujúci kdesi na svojom sklenom vrchu, hluchý, konzervatívny, udržujúci svoje ovečky na prahu stredoveku a nepočúvajúci ani vlastného pápeža, štát v štáte, neprekvapí asi nikoho.

ba. možno prekvapí. a pohorší. len z opačnej strany. KBS je nedotknuteľná purpurovo zlatá inštitúcia, považujúca svojich veriacich za nesvojprávnu masu. a tých ostatných, mimo masu, za nemorálnu verbež nehodnú chodiť po Zemi

Zverejnené

takže páni a dámy z prípravného výboru chceli zabezpečiť ako predtým otvorenie školy, a ajhľa - zrazu to nešlo. pri pátraní po dôvode sa dostali sa až na miestnu faru, obrátili sa aj na  nadriadený orgán, a nepochodili, nikto z cirkevných ľudí nebol ochotný ani diskutovať o tom, že by niekto jednoduchým kľúčom otvoril školu.

keď sme k nej predsa len na stretku vyšli, došli sme na to, prečo. bola presne v takom stave, ako som to vyššie opísala. na posledné stretko minulý rok som nemohla odísť, kamarát z prípravného výboru, ten jeden právnik, hovoril, že sa nič nezmenilo ani na postoji cirkevných úradov, ani na budove, resp. stav len k horšiemu. historická budova je prázdna a chátra, nenechavci pomaly rozoberajú čo rozobrať ide.

pred školou pred tými viac než jedenástimi rokmi nám dámy a páni z prípravného výboru povedali, prečo a ako nevybavili, a posmútili sme nad stavom vecí.

môžeš mi veriť, alebo nemusíš. ale celkom iste nebudem nikoho naháňať pre čosi, čo vybavovali pred dvanástimi rokmi.

ako som tu písala v inej téme, takmer úzkostlivo sa snažím o to, písať tu veci pravdivo. je to jednoduchšie, a čistejšie.

buď mi môžeš veriť, alebo nemusíš veriť. dokladovať nebudem.

A pri tom svojom patrani sa zistilo co?.......nechut zo strany majitela otvorit skolu z dovodu "pohodlnosti", nezaplatenia nejakeho vstupneho alebo z dovodu stavu objektu? 

Ubezpecujem ta, za ja nemam dovod ti neverit, ale popisujes stav veci, ktore ako osoba vidis, ale za tym predsa moze byt aj ina pricina (ja som presvedceny ze aj je).

http://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/333118-hanba-nasho-kleru/

smutne, ze ma tie informacie ani neprekvapili...

Ady,

neprekvapili nikoho, kto dokáže pozerať, počúvať a sledovať najväčšiu cirkev na Slovensku, s odstupom.

že je KBS u nás mikrosvet, odtrhnutý od života bežných ľudí,

ba možno prekvapí. a pohorší. len z opačnej strany. KBS je nedotknuteľná purpurovo zlatá inštitúcia, považujúca svojich veriacich za nesvojprávnu masu. a tých ostatných, mimo masu, za nemorálnu verbež nehodnú chodiť po Zemi

V com nikoho neprekvapili tie "informacie"? Veriacich alebo ateistov alebo nekatolikov? KBS povazuje svojich veriacich za nesvojpravnu masu?........to kto tvrdi?.........veriaci alebo ateista alebo nekatolik? Toto vsetko treba vziat do uvahy. Takze ako?.....

Zverejnené

A pri tom svojom patrani sa zistilo co?.......nechut zo strany majitela otvorit skolu z dovodu "pohodlnosti", nezaplatenia nejakeho vstupneho alebo z dovodu stavu objektu? 

Ubezpecujem ta, za ja nemam dovod ti neverit, ale popisujes stav veci, ktore ako osoba vidis, ale za tym predsa moze byt aj ina pricina (ja som presvedceny ze aj je).

info, práve sa snažíš krájať vlas pozdĺžne :) ...

alebo si môj spolužiak !?  :o   

ako to vlastne teda bolo, lebo v každom prípade sa zdá, že vieš odkiaľsi o veci viac, ako celý vtedajší prípravný výbor ... :)

Zverejnené

Ako mam ja popisat nieco, pri com som nebol. Vychadzam s toho, co ty popisujes spodania svojich spoluziakov (pripravneho vyboru). No nenapisala si dovod, preco vlastne  majitel objektu odmietol jeho spristupnenie, za ucelom tejto  "pietnej spomienky". Takze krajanie toho vlasu ti vraciam :) . 

Zverejnené

:)

info, ty funguješ vážne lepšie, ako hovorca KBS Kováčik ...

človek môže poňať jeho obranu či významné mlčanie ako profesiu, príslušnosť ku klanu, u teba je to nezištná dôvera a servilná obrana inštitúcie zvanej cirkev na Slovensku  :)

si lepší, majú svoju úspešnú advokáciu, predpokladám, ale mohol by si sa uchádzať  :)

takže ten vlas si úspešne načal :)  ja viem, že ešte vymyslíš nejaké ďalšie možnosti obrany svojej KBS, ale ten vlas ti nedá pokoj :), tak pome na to:

nie, nevyberalo sa tam vstupné, nie, objekt síce stačil za rok za dva viditeľne chátrať, ale pred dvanástimi rokmi životu nebezpečný nebol, nie, žiadne extra zdôvodnenie, budova školy, ktorá celé desaťročia - prví maturanti z nej vyšli roku 1918 - slúžila ako škola, bola pre absolventov zavretá, odovzdaná cirkvi ako jej bývalý majetok, a dôvod, prečo budovu neotvoriť, bol, že je majetkom cirkvi. finito.

koniec skutočného príbehu o vracaní majetku cirkvi na Slovensku. :klobuk: :)

Zverejnené

Podla tejto tvojej reakcie je pravdepodobne, ze ta budova uz vtedy bola v stave, ked asi nebolo bezpecne tam vpustat osoby na akusi prehliadku.....mozno jedine s podpisom suhlasu "vstup na vlastne riziko". A aj to je riziko zo strany majitela. Takze.....

................objekt síce stačil za rok za dva viditeľne chátrať, ale pred dvanástimi rokmi životu nebezpečný nebol, nie, žiadne extra zdôvodnenie, budova školy, ktorá celé desaťročia - prví maturanti z nej vyšli roku 1918 - slúžila ako škola, bola pre absolventov zavretá, odovzdaná cirkvi ako jej bývalý majetok, a dôvod, prečo budovu neotvoriť, bol, že je majetkom cirkvi. finito.

koniec skutočného príbehu o vracaní majetku cirkvi na Slovensku. :klobuk: :)

........tvoje tvrdenie o tom, ze vstup do tohoto objektu vtedy nebol zivotunebezpecny, je iba tvoj pohlad. Tvoj spoluziak pravnik, by mal o tom co to vediet. Ako si spravne zaverom poznamenal, ze "je to majetok cirkvi" a preto nie vstupu, sa da pochopit, preoze vlastnik kazdeho objektu zodpoveda za bezpecnost osob, ktore do objektu vpusti. Ak bol tento objekt s pohladu majitela vyhodnoteny ako nebezpecny pre navstevy, tak tento postup zo strany majitela bol spravny. Bolo by teda asi skor potrebne popatrat po tom, preco bol (je) tento objekt v takom stave, v akom sa vtedy (ci teraz) nachadzal. Uzavriet to sposobom "nie vracaniu majetku cirkvi", je kratkozraka uvaha a aj rozhodnutie. "Bohatstvo" cirkvi, je podla teba vo vlastneni objektov? Tak to sa mylis..... :nono:

Zverejnené

no, ked ti nestaci priklad od game (presne viem, o ktorej budove v ktorom meste hovori), tak si zisti nieco o prevode budovy zakladnej skoly Slobodneho slovenskeho vysielaca v Banskej bystrici do majetku cirkvi...

vraj vratenie...

nebudem ti to tu cele popisovat, nakoniec je to uz par rokov a tiez by som sa musel hrabat v starych spravach

musi ti stacit informacia, ze jednu z dvoch budov ma uz na LV ista akciovka a je na nu zalozne pravo banky...

deti sa nikto nepytal :(

• Pridať bod 1
Zverejnené

Podla tejto tvojej reakcie je pravdepodobne, ze ta budova uz vtedy bola v stave, ked asi nebolo bezpecne tam vpustat osoby na akusi prehliadku.....mozno jedine s podpisom suhlasu "vstup na vlastne riziko". A aj to je riziko zo strany majitela. Takze.....

........tvoje tvrdenie o tom, ze vstup do tohoto objektu vtedy nebol zivotunebezpecny, je iba tvoj pohlad. Tvoj spoluziak pravnik, by mal o tom co to vediet. Ako si spravne zaverom poznamenal, ze "je to majetok cirkvi" a preto nie vstupu, sa da pochopit, preoze vlastnik kazdeho objektu zodpoveda za bezpecnost osob, ktore do objektu vpusti. Ak bol tento objekt s pohladu majitela vyhodnoteny ako nebezpecny pre navstevy, tak tento postup zo strany majitela bol spravny. Bolo by teda asi skor potrebne popatrat po tom, preco bol (je) tento objekt v takom stave, v akom sa vtedy (ci teraz) nachadzal. Uzavriet to sposobom "nie vracaniu majetku cirkvi", je kratkozraka uvaha a aj rozhodnutie. "Bohatstvo" cirkvi, je podla teba vo vlastneni objektov? Tak to sa mylis..... :nono:

ta vidis to, game, dobra cirkev vas zachranila, aby ste sa niekde  nestrepali zo schodov a neublizili si...Bohu vdaka!

informator, tie tvoje fantazmagorie ma bavia coraz viac :zubiska:  v Kosiciach sa natahuju dominikani s botanickou zahradou  http://www.noviny.sk/c/slovensko/dominikani-predali-botanicku-zahradu-od-statu-dostali-3-6-miliona-eur 

normalne by ma zaujimalo co Ty za tym vidis..kukni, prosim do sklennej gule..

a ze bohatstvo cirkvi nie je vo vlastneni objektov??? :zubiska: mi nieco uslo? odmietli nejaky lukratívny objekt a dali ho niekomu inemu? potrebnemu?

dufam, ze za tu svoju servilitu voci cirkvi budes odmeneny uz na tomto svete :P ..lebo neviem aky ma na to nazor boh... :zubiska:

• Pridať bod 1
Zverejnené

su to "černokňažníci a starí chrapúni" :D

Poslanec Národnej rady SR za KDH Jozef Mikloško vo štvrtok v parlamente interpeloval generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára pre výroky europoslankyne za Smer-SD Moniky Flašíkovej Beňovej na adresu mimoriadnej biskupskej synody vo Vatikáne

http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/881646-flasikova-benova-podla-mikloska-ponizila-katolicku-cirkev/

Zverejnené

mi nieco uslo?

Pozemky! V meste New York skúpila RKC parcely, ktoré majú cenu aj niekoľko desiatok miliónov dolárov. To je lukratívnejší kšeft, než staré budovy na Slovensku. ^^

Zverejnené

no, ked ti nestaci priklad od game (presne viem, o ktorej budove v ktorom meste hovori), tak si zisti nieco o prevode budovy zakladnej skoly Slobodneho slovenskeho vysielaca v Banskej bystrici do majetku cirkvi...

vraj vratenie...

nebudem ti to tu cele popisovat, nakoniec je to uz par rokov a tiez by som sa musel hrabat v starych spravach

musi ti stacit informacia, ze jednu z dvoch budov ma uz na LV ista akciovka a je na nu zalozne pravo banky...

deti sa nikto nepytal :(

Preco vravis, ze "ked my nestaci priklad od game".....co to ma spolocne s narokom na restitucie a povinnostou statu tieto majetky vratit nazad povodnemu vlastnikovi? Ja nevidim nejaky problem vratit majetok tomu, komu patril, ale tu sa to prezentuje.....kazdemu ano, ale cirkvi nie. Takto si to ty a aj napr. game (aj dalsi kritici) predstavujete? A nakoniec si kazdy so svojim majetkom moze robit (pokial neporusi nejaky predpis-zakon) co chce. Ci nie? Tiez je mozne, ze vsetci ano, ale cirkev nie. 

ta vidis to, game, dobra cirkev vas zachranila, aby ste sa niekde  nestrepali zo schodov a neublizili si...Bohu vdaka!

informator, tie tvoje fantazmagorie ma bavia coraz viac :zubiska:  v Kosiciach sa natahuju dominikani s botanickou zahradou  http://www.noviny.sk/c/slovensko/dominikani-predali-botanicku-zahradu-od-statu-dostali-3-6-miliona-eur 

normalne by ma zaujimalo co Ty za tym vidis..kukni, prosim do sklennej gule..

a ze bohatstvo cirkvi nie je vo vlastneni objektov??? :zubiska: mi nieco uslo? odmietli nejaky lukratívny objekt a dali ho niekomu inemu? potrebnemu?

dufam, ze za tu svoju servilitu voci cirkvi budes odmeneny uz na tomto svete :P ..lebo neviem aky ma na to nazor boh... :zubiska:

Ja si skor mysli, ze botanicka zahrada sa natahuje s dominikanmi a chce sa dohodnut podla sebe najlepsich podmienok. To mas ako ked ma niekto postaveny dom za komunistov, na komunistami svojho casu vyvlastnenym pozemkom, a teraz sa majitel, co ma zakonny narok na vratenie svojho pozemku (ci objektu) musi pozerat spoza plota do svojho, ako do cudzieho. A este povodneho majitela bude niekto nalepkovat nejakou uzurpatorskou nalepkou, pretoze na tom jeho pozemku ma postaveny dom akasi rodina s x poctom deti, alebo nejaky socialne odkazany dochodcovia. Restituenti najomnych bytov, by ti o tom vedeli povedat svoje :( . To ta ale asi bude pramalo zaujimat, kedze sa v tomto pripade nejedna o majetok cirkvi.....ci?

"Nepriatel mojho nepriatela, je mojim priatelom?". 

Pozemky! V meste New York skúpila RKC parcely, ktoré majú cenu aj niekoľko desiatok miliónov dolárov. To je lukratívnejší kšeft, než staré budovy na Slovensku. ^^

A co maju s touto transakciou v plane?.....ked uz mas take vedomosti, tak by si to mal aj vediet.

Zverejnené

info, najprv tu tvrdis, ze bohatstvo cirkvi nespociva vo vlastneni objektov..ale beda ak by sa im nevratila co len psia buda, vsak???

ok ja som za..nech sa im vratia vsetky objekty..od neviem uz akeho roka..kludne..nech si hospodaria na svojom..ale potom mala vzapati nasledovat odluka cirkvi od statu :drakula:

netusim, preco by ich mal este stat zivit....a mozno by to prospelo aj samotnej cirkvi...nik neveriaci by nemohol potom povedat, ze ziju z mojich dani a seru sa mi do zivota...

• Pridať bod 1
Zverejnené

áno, vrátiť zoštátnený majetok cirkvi a cirkev nech zase vráti príspevky štátu na svoj chod od čias zoštátnenia až do odluky

Zverejnené

info, najprv tu tvrdis, ze bohatstvo cirkvi nespociva vo vlastneni objektov..ale beda ak by sa im nevratila co len psia buda, vsak???

ok ja som za..nech sa im vratia vsetky objekty..od neviem uz akeho roka..kludne..nech si hospodaria na svojom..ale potom mala vzapati nasledovat odluka cirkvi od statu :drakula:

netusim, preco by ich mal este stat zivit....a mozno by to prospelo aj samotnej cirkvi...nik neveriaci by nemohol potom povedat, ze ziju z mojich dani a seru sa mi do zivota...

Ked nieco tvrdim, tak si za tym aj stojim. A este raz opakujem, ze bohatstvo cirkvi nie je vo vlastneni objektov.  V spolocnosti (hl. ateisticky zameranej) sa stale viac pretriasa tema o odluke cirkvi od statu. Co je sice v poriadku, ale podstatne je to, ze o tom vedu polemiku ludia, co nemaju o veci ani paru a predstavuju svoju predstavu riesenia problemu z pozicie "zalobcov", ze cirkev je bohata a naco jej este bude ten vsetok majetok. V tom pripade by ale mali byt tak isto zamerany ku vsetkym restituciam, teda aj necirkevnym. Alebo tam s tym nie je problem? 

vratit a samozrejme ZDANIT !  :P

áno, vrátiť zoštátnený majetok cirkvi a cirkev nech zase vráti príspevky štátu na svoj chod od čias zoštátnenia až do odluky

Neviem mozno mam nejake nespravne podklady, ale nemozem najst nikde vlastnika, ktory neplati dan z nehnutelnosti resp. z prijmu. Teda v pripade cirkvi urcite nie. A to vratenie statnej podpory cirkvi od cias zostatnenia, si ako predstavuje ekonomicky expert trinita?

Zverejnené

cirkev (RK) sama priznala (skus vygooglit), ze nevie, kolko ma majetkov

tak ako z nich moze platit dane ???

Zverejnené

.. o tom vedu polemiku ludia, co nemaju o veci ani paru a predstavuju svoju predstavu riesenia problemu z pozicie "zalobcov", ze cirkev je bohata a naco jej este bude ten vsetok majetok. V tom pripade by ale mali byt tak isto zamerany ku vsetkym restituciam, teda aj necirkevnym. Alebo tam s tym nie je problem?

Nekecaj, s reštitúciami žiaden problém nie je. Majetky, ktoré predošlý politický systém násilne odobral oprávnenému majiteľovi proti jeho vôli a bez kompenzácie, treba vrátiť. To, čo tu nepriamo kritizujeme, sú vatikánske zmluvy, cez ktoré sa každoročne lejú obrovské sumy do vatikánskej pokladne a rovnako aj štedrá dotácia cirkevného aparátu zo štátnej pokladne. Až teda zase narazíš na "pretriasanie o odluke", hľadaj za ním skôr toto, než reštitúcie.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov