Sniper Posted June 16, 2007 Share Posted June 16, 2007 Je tu nejaký evanjelik? Predpokladám že Evanjelici sú zároveň Protestati a aj Luteráni, je tak? Koho majú evanjelici za hlavu svojej cirkvi? Rýchlo, mám to otázku na prijímačkách :lol: Hlavou všetkých evanjelických cirkví je:pápež (toho nie, to má RKC :) )arcibiskupreverend Moonnemajú žiadnu hlavu Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted June 16, 2007 Share Posted June 16, 2007 Skus sa pozriet sem, mozno ti to pomoze: http://www.czdn.sk/main.php?id_menu=2519&a...lovenska_flag=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniper Posted June 16, 2007 Author Share Posted June 16, 2007 Dík, ale ja, katolík, mám čítať evanjelickú 'ústavu'? Ježišikriste! :lol: Dúfam že to tam rýchlo nájdem! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorche Posted June 17, 2007 Share Posted June 17, 2007 Myslim, ze nemaju ziadnu hlavu. MYSLIM, nie s istotou, pozor.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniper Posted June 17, 2007 Author Share Posted June 17, 2007 Nič som tam také nenašiel a tiež si myslím že nemajú žiadnu hlavu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorche Posted June 17, 2007 Share Posted June 17, 2007 Mozem sa opytat kamarata evanjelika, ale ten sa dostavi az vecer, potom budem mat istotu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted June 17, 2007 Share Posted June 17, 2007 http://www.ekumena.sk/erc/cirkvi/ecav.htm ... pozri si este tuto stranku Evanjelicka cirkev augsburskeho vyznania na Slovensku prof. ThDr. Julius Filo, generalny biskup Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniper Posted June 17, 2007 Author Share Posted June 17, 2007 Ale ono sa to zrejme myslí globálne, ako hlava evanjelikov vo svete.Katolíci majú pápeža (t.č. Benedikt XVI), pravoslávni myslím že Bartolomeja II. Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted June 17, 2007 Share Posted June 17, 2007 Tak to evanjelici nemaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danoov Posted October 19, 2007 Share Posted October 19, 2007 Je tu nejaký evanjelik? Predpokladám že Evanjelici sú zároveň Protestati a aj Luteráni, je tak? Koho majú evanjelici za hlavu svojej cirkvi? Rýchlo, mám to otázku na prijímačkách :) Hlavou všetkých evanjelických cirkví je:pápež (toho nie, to má RKC :lol: )arcibiskupreverend Moonnemajú žiadnu hlavu Tiez som katolik, z tychto troch moznosti je urcite spravna odpove, ze nemaju žiadnu hlavu, v tom som si upne isty. Nechcem evanjelikov kritizovat, nic take, ale naozaj mam poriadny chaos v tom, ze ako su popreplietane nazvy: luteran, evanjelik, protestant, reformovani a pod. Naozaj sa z toho neviem vysomarit, mozno pomoze toto: http://www.evanjelik.sk/node/1969 http://www.evanjelik.sk/node/2667?page=2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cat Eye Posted October 31, 2007 Share Posted October 31, 2007 Evanjelici nemajú žiadnu hlavu analogickú pápežovi alebo dalajlámovi. Na národnej úrovni majú generálneho biskupa, biskupov distriktov a biskupov. Potom existuje Svetový luteránsky zväz, združenie luteránskych cirkví. Tam sú volení prezident a viceprezidenti na určité časové obdobie. " V dňoch 20. až 27. marca sa vo švédskom Lunde konalo zasadnutie Rady Svetového luteránskeho zväzu. V období medzi valnými zhromaždeniami je Rada najvyšším rozhodovacím orgánom tohto spoločenstva, ktoré tvorí 140 členských cirkví v 78 krajinách sveta. Zväz združuje 66,7 milióna evanjelikov. Súčasťou zasadnutia Rady boli aj oslavy 60. výročia vzniku Svetového luteránskeho zväzu, ktorý založili v roku 1947 práve v Lunde. Evanjelickú cirkev augsburského vyznania na Slovensku na tomto jubilejnom zasadnutí zastupovali generálny biskup Miloš Klátik, koordinátorka práce so ženami Magdaléna Ševčíková a člen Rady a bývalý generálny biskup Július Filo. " http://infobox.kapitula.sk/index.php?loc=v...id=2&val=14 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozef50205 Posted November 3, 2007 Share Posted November 3, 2007 Luteráni mali a maju nezastupitelne zastupenie v nasej Slovenskej krestanskej cirkvi. I ked Slovensko je povazovane za katolicke, nebolo tomu vzdy tak. Stacilo ak by sme sa presunuli casom do 17.storocia a zistili by sme, ze na Slovensku bolo viac ako 80% veriacich evanjelikov, ale to urcite mnohi ovladate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daekin Posted February 27, 2008 Share Posted February 27, 2008 Hmmm.....jak to, ze sa tu Hedge neprihlasil?! :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
David Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 V predchádzajúcej nedele (27. januára) skončil sa týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Na našej rímsko-katolíckej cirkvi bol pozvaný evanjelický pastor, účasťnil si vo sv. omši, na ktoré dal kázeň. Či sa na Slovensku konala aj takáto Ekumenická Bohoslužba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 konali sa, ako pozerám, na viacerých miestach a vo viacerých kostoloch : https://www.google.s...iw=1252&bih=572 aj naopak, evanjelici a gréckokatolíci pozývali do svojich kostolov katolíkov: http://rkcvtjuh.edupage.org/ evanjelický kostol http://www.grk-trhoviste.estranky.sk/clanky/spravy/tyzden-modlitieb-za-jednotu-krestanov-2013.html gréckokatolícky kostol Link to comment Share on other sites More sharing options...
D'Ady Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 sa pamatam, ako mama rozpravala, ze dostali aj so spoluziackou trest od pana farara (katolickeho), ze sa isli pozriet na bohosluzby k evanjelikom.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
David Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 konali sa, ako pozerám, na viacerých miestach a vo viacerých kostoloch : aj naopak, evanjelici a gréckokatolíci pozývali do svojich kostolov katolíkov:Game vďaka za tieto vygooglovane články. Pri čase, keď je prečítam :reading: sa pamatam, ako mama rozpravala, ze dostali aj so spoluziackou trest od pana farara (katolickeho), ze sa isli pozriet na bohosluzby k evanjelikom.... U nas starší ľudia si pamätajú aj ako bolo povedané: "kto vstúpi k protestantské cirkvi - akoby pošliapal Panny Márie". btw. z niektorých názorov pána Pastora, które kázal na tieto ekumenickej kázni šokovalo ma ešte dnes. :hanba: Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 a to kázal takto šokujúco aj pred svojím evanjelickým kolegom ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
David Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 ... pred svojím evanjelickým kolegom ? - akom evanjelickým kolegom ? Možno, že hlboko vnútri kostola sedeli evanjelici v laviciach, ale Pastor u oltára bol iba v spoločnosti troch katolíckych kňazov PS. v rámci týždňa modlitieb za jednotu kresťanov, som sa pozrel na niekoľko odkazov, ktoré pripevnili ste v predchádzajúcom príspevku. Zapáčila sa mi stránka o Gréckokatolíckej cirkvi a najmä článok Ježišovej modlitby srdca. Je to priklad povznášajúci modlitby ako protijed na môj evanjelický šok :) Odporúčam každému, kto je v súčasnosti zažíva akosi šok (chandru) (tento článok v *.pdf je pripravený na tlač, ako kompilácia A4 / A5 ) http://www.grkat.nfo...y/klk/isusm.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 pýtala som sa preto, lebo si tu napísal toto : Na našej rímsko-katolíckej cirkvi bol pozvaný evanjelický pastor, účasťnil si vo sv. omši, na ktoré dal kázeň. takže bol tam evanjelický pastor kostole, či nebol ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
David Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 ... takže bol tam evanjelický pastor v kostole, či nebol ? pri oltáre evanjelický Pastor bol sam - nemal žiadne kolegov. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vilma Flinstonova Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 V 1998 som bola v nemocnici, boli sme tam 3 na izbe a obe moje spolupacientky boli evanjeličky, boli to skvelé ženské. jedna z nich bola dokonca manželkou farára. rada na ne spomínam, boli sme taká veselá izba, furt sme sa rehotali, bola s nami taká sranda, že jedna presmutná pacientka si pýtala, aby ju dali na izbu k nám.Tiež ešte keď moje decko spievalo a chodilo na vystúpenia (mala 10 rokov), tak ju+tých 3 ostatných vozil ev. farár z ...juj, teraz si nespomeniem, skade, len viem, že kdesi na Záhorí poblíž Myjavy. Bol to taký mladý chalan, akurát mal pred ženbou. Mladá na neho dodnes spomína a občas si napíšu pár slov. A div sa svete, pôsobil presne tam, odkiaľ bola jedna z tých mojich spolupacientok, aj sa poznali. Aký je svet malý.Keď sme u tej histórie, aj kopa národných buditeľov boli evanjelici (protestanti, luteráni, ako chcete). 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyso Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 k nazvom, slovenski evanjelici su vacsinou luterani, teda ausburgskeho vyznania, odkazju sa na Luthera, okrem toho su tu reformovani, vacsinou madari a ti sa odkazuju na Kalvina.Protestanti je spolocny nazov pre nich a dalsich, neprehladne je to hlavne v amerike kde su snad tisice protestantských cirkvi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vilma Flinstonova Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 dík za objasnenie...že Maďari sú mnohí kalvíni (podľa Kalvina) a u nás luteráni(podľa Luthera - raz som bola na evanjelickej bohoslužbe a im tam viseli obrazy Luthera) - to som vedela.Ale to ostatné nie. Potom aj baptisti, metodisti a podobní sú vlastne reformovaní kresťania - je to podobné ako luteráni či kalvíni. Alebo to tak nie je?A ešte kam zaradiť mormónov? Je to tak 20 rokov, keď sa k nám nanominovali dvaja mormóni, spočiatku som nechcela, ale nakoniec som pristala na ich návštevy, a ukázali sa ako veľmi rozhľadení vzdelaní a múdri ľudia, dalo sa s nimi baviť naozaj o čomkoľvek. jeden z nich bol dokonca Indián z kmeňa zabudla som už, akého (no, bol normálne oblečený, nemal ani kožený mundúr, ani pončo a ani čelenku z orlích pier) - a vynikajúco hral na klavíri. Nakoniec tých návštev bolo asi 8, boli to dobré diskusie, ale aj príjemne strávené chvíle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dokopy Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Ja som len vlažný evanjelik, ale viem že si vystačíme s Kristom. Nepotrebujeme Vatikán, tatka pápeža, množstvo svätých (každého potvrdeného regulérnym zázrakom) a viac náboženských šarží ako je vojenských. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts