Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nuž, každá spoločnosť si však sama volí cesty, ktorými chce ísť. 

Sebeckosť v jednej oblasti (zdravotníctvo) nemusí vôbec znamenať, že ju spoločnosť zavedie v každej oblasti. 

Zverejnené

ako vidis tak to nejde,  ak si sebecke hovado, tak sa v inej teme nestanes altruistom.   A je len dodam, ze ak chces znicit krajinu, tak cielis na rozbitie sudrznosti a odstranenie dovery v instutucie.   Potom uz lahko ovladnes co chces, 

Zverejnené

Ale ja predsa len nepíšem o sebeckých hovädách :biggrin:

Píšem o tom, že ak sa v spoločnosti uchytí nejaká nová idea, resp. nový systém ideí, s ktorým bude súhlasiť väčšina voličov, tak starý systém ideí bude musieť kapitulovať. Nie hneď ale postupne áno. 

Zverejnené
pred 17 hodinami, irb pridal:

Tak čo chceme? Demokraciu, rovnosť, slobody a ľudské práva, alebo totalitu a silou vynucovanú poslušnosť? 

Treba si to rozmyslieť a nie sa iba sťažovať.

Súhlasím..

Napríklad ja som presvedčený o tom, že reálne žijem v čomsi čo sa volá republika - "vec verejná". A v republike, je každý problém riešiteľný. Za predpokladu že sa dostatočný počet občanov republiky verejne zhodne, že problém "skutočne existuje".

Napríklad ja osobne v tejto konkrétnej téme, ktorá sa volá Analýza vakcín SAV. Prakticky od začiatku tvrdím, že aj "SAV má v tomto akýsi problém".

Ale zatiaľ mi teda nikto nepovedal "súhlasím" alebo trochu vulgárne "máš pravdu". A preto problém "neexistuje" a nikto ho nerieši.

Zverejnené
pred 11 minútami, alamo pridal:

zatiaľ mi teda nikto nepovedal "súhlasím" alebo trochu vulgárne "máš pravdu".

Nuž :smile: ja Ti ani nič takého nepoviem. Lebo mi je to tak nejako úplne fuk, či má alebo nemá problém. Táto otázka možného problému SAV ma vôbec nezaujíma.

Zverejnené

@irb

A keď si tu tvrdil..

Citát

Sú rôzne druhy ľudí. Zjavne existujú takí, o ktorých píšeš Ty. Ale určite existujú aj ľudia, ktorí majú vnútornú motiváciu hľadať lepšie riešenia, motiváciu úplne nezávislú na tom, či niekto je potrestaný za minulé chyby alebo nie je. A tiež ľudia, pre ktorých sú výčitky svedomia naozaj SKUTOČNÝMI následkami za zlé rozhodnutia.

Sám osobne, sa medzi takých ľudí,  trúfaš hmm.. nominovať? 

Zverejnené

alamo,   v technickej sfere je uplne bezne po skonceni projektu spravit "https://en.wikipedia.org/wiki/Lessons_learned", 
teda 
 spravit vyhodnotenie chyb a postup ako sa im vyhnut v buducnosti.    Nie s cielom niekoho potrestat,  ale naopak zlepsit nieco pre buducnost.   Ak tam vlozis trestanie, tak sa dockas opaku, ludia nebudu ochotni riskovat, vsetci sa budu snazit robit len to co je bezpecne,  schvalene komisiou atd. To vedie k utlmeniu iniciativy  a nakoniec k neuspechu.     Pre mna je teda uplne normalne chciet zhodnotenie toho co stat robil,  pretoze len tak sa to da zlepsit v buducnosti, a kedze to Slovensko nerobi, tak dobra sprava je ze to aspon Nemecko spravi a mozeme to potom skopirovat. Skoda len ze nemci budu hodnotit len to co robil oni a nase  pokusy to nezahrnie. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

@tyso

Tak fajn.. "Lessons learned" analýza vakcín SAV. 

Ja tvrdím, že SAV urobila chybu.

Súhlasíš so mnou, alebo nesúhlasíš? 

Zverejnené

spravila chybu,   liezli do politiky.  Ale inak spravili presne to co mali zadane a spravili to dobre.  Ale to ze spravili chybu som predsa napisal uz na zaciatku. 
sic "3. SAV tym ze suhlasila spravit analyzu vstupila do politiky a vedcom hrozi ze im tam pojdu rozbijat okna.   "

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja sa obávam, že im toho hrozí omnoho viac.

Vláda môže v kľude nakúpiť ďalšie vakcíny a dať ich do distribúcie, lebo akademici tvrdia že "sú na 100% v poriadku". A v prípade že sa čosi pokašle, zodpovednosť za to nesú, páni akademici.

Dokonca by sa mohla vláda pokúsiť, v prípade že s vakcínami čosi nebude na 100% v poriadku, pár akademikov obžalovať a postaviť pred súd.

Zverejnené

nuz, sav neskumala bezpecnost, skumala ci zlozenie sedi s normou. ak vlada bude zalovat sav, tak bude mat hanbu, alebo to uz bude jedno ak bude diktatura.   V tej ta mozu zabit pre potesenie davu vzdy.

v pravnom state im nehrozi nic. 

Zverejnené

a kedze alamo hladas vinnika,   tak to vieme.  Vakciny schvalovala pre EU EMA, europska liekova agentura,  ta je zodpovedna za dizajn testov a ich vyhodnotenie.   SUKL prebral hodnotenie a schvalil jej pouzitie v SR.  Nasledne je vyroba kontrolovana zase EMA,  kazda sarza sa kontroluje na kvalitu v  certifikovanom laboratoriu, kde certifikat udeluje zase EMA. 
A toto sa udialo vsade na svete, kazda krajina ktora ju povolila postupovala podobne. 
Ak by sa nasli dnes nejake nasledky, tak by sa povolenie zrusilo a pripadne by sa upravily parametre testov aby sa to vylucilo pre buducnost.     To je normalny proces pre vsetky lieky aj vakciny.    A mozes si byt isty ze by to napriklad izrael davno spravil ak by na tom bolo cokolvek zle. 
Zalovat to velmi nejde, kedze by si musel dokazat umyselne zanedbanie ale urcite by sa zmenilo posudzovanie ( napriklad astra zeneca stratila povolenie, pretoze sa zistilo ze ma vyssi pocet krvnych zrazenin ako ostatne vakciny.  Stale bola lepsia ako covid ale bola horsia ako ostatne vakciny.  To sa ale zistilo neskor, kedze stale ide o velmi zriedkave problemy. ) 

Zverejnené
Dňa 8. 9. 2025 at 17:58, tyso pridal:

v pravnom state im nehrozi nic. 

Podľa môjho názoru. Bohužiaľ, nedá sa povedať "žijeme v právnom štáte" alebo "nežijeme v právnom štáte". Pretože ten pojem "právny štát", to je vlastne svojho druhu ideálny stav, ktorý sa buďto niekto snaží alebo nesnaží dosiahnuť. Možno sa k nemu iba približovať, alebo naopak vzďaľovať sa od neho.

Je to čosi ako mystická "cesta za svätým grálom", dôležitá je tá cesta samotná. Dosiahnuť ten ideálny stav je buďto obtiažne, alebo priam nemožné.

Musím skonštatovať, "momentálne" sa nám na Slovensku v snahe o dosiahnutie toho ideálu - právneho štátu, akosi príliš nedarí a blúdime.

Citát

..kedze alamo hladas vinnika..

Ja som v podstate republikán. Ja si myslím že občania republiky, si za všetky trable môžu sami. Napríklad preto, lebo volia vo voľbách, ako volia.

Zverejnené

alamo, bud si pil alebo si si dal koks. 
pravny stat je v tomto pripade realita,    ak mas pocit ze na Slovensku sa da odsudit SAV za vedecku studiu, tak  fakt veris ze aj teba mozu odsudit za strelbu na Fica.     
Myslim ze mas problem s chapanim reality.

A netusim ci to druhe ma byt ironia, ale tak skusim to brat vazne
1.  Dnes nic nenasvedcuje ze by mohol byt problem s vakcinami,  boli podane miliardy davok  a mame tri roky po.   Ale tak povedzme ze sa zajtra zisti ze vakcina sposobi  10 percentu sancu ze ludia zomru.     To by samozrejme bola katastrofa pre medicinu, vlady atd.   Sposobilo to  skutocnu stratu dovery a zasiahlo by to cely svet ( vsade sa pouzili vakciny).   
2.  Hladal by sa vinnik,  ale ako pisem  ved ho mame EMA, aspon pre EU.   A tam by hladali koho mozu ritualne popravit,   pretoze odsudit niekoho naozaj by bol problem. 
3.  SAV s tym stale nic nema, zasiahol by ju problem s nedoverou  k vede,  luza im chodila zapalovat areal ale stale by nebol dovod aby sa stali vinnikom,   to by stale bolo na SUKL.  Ale urcite by to bolo aj prersonalizovane na osoby ako Sabaka a pod.   Teda tych co vakcinaciu obhajovali medialne. 

• Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

Len ci som nieco nevsimol - k vypracovanej sprave SAV sa este ziaden politik doteraz nevyjadril, ani ju nijako nepouzil, ci ?

Zverejnené
pred 2 hodinami, smiley pridal:

este ziaden politik

Neviem o nikom. Ale v podstate - politik o niečom hovorí iba vtedy, ak mu to pomôže získať si voličov na svoju stranu, nie? 

Zverejnené

No ale zas ak si zada spravit vedecku studiu na ktoru sa minie vela penazi, tak by mal byt schopny volicovi odkomunikovat nejaky rukolapny prinos, aby nevzniklo podozrenie, ze sa peniaze vyhodili nadarmo, nie?

Zverejnené
pred 2 hodinami, smiley pridal:

tak by mal byt schopny volicovi odkomunikovat nejaky rukolapny prinos

To áno, ale keďže tento výsledok by možno nebol v súlade s tým, v čo dúfal..., tak je lepšie hrať mŕtveho chrobáka. :smoking:

Zverejnené

zhruba tak, ale ved vieme ako sa to stalo, kotlar oslovuje volicov fica, preto hlas ziadal overenie v sav. Ale HLAS s tym pracovat nechce, pretoze fico sa uz hodil na bodaky a tak utok na kotlara je utok na fica a na to nemaju gule.  podozrenia na zle minute peniaze tak koncia na Hlase. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov