Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 No kedze uz konstatna rychlost plynie z maxwellovych rovnic mahla by ta byť aj odpoveď prečo.Z hľadiska makroskopickeho popisu je rýchlosť elm. vĺn daná permitivitou a permeabilitou vákua, čo je konštanta. To je odpoveď. Z hľadiska korpuskularnej teórie svetla je fotón konštrukciou, ktorá je v protiklade s vlnovou teóriou. Nedajú sa skĺbiť do jednej teórie. Pre makroskopický popis je vhodnejšia vlnová a v QM korpuskularna. Fotón je možné lokalizovať len z určitou pravdepodobnosťou, takže nemá ani zmysel hovoriť o jeho rýchlosti. Klasickým príkladom je dvojštrbinový experiment, kde fotón je súčasne na viacerých miestach súčasne.
TomiLeeMorpheus Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 Z hľadiska makroskopickeho popisu je rýchlosť elm. vĺn daná permitivitou a permeabilitou vákua, čo je konštanta. To je odpoveď. Z hľadiska korpuskularnej teórie svetla je fotón konštrukciou, ktorá je v protiklade s vlnovou teóriou. Nedajú sa skĺbiť do jednej teórie. Pre makroskopický popis je vhodnejšia vlnová a v QM korpuskularna. Fotón je možné lokalizovať len z určitou pravdepodobnosťou, takže nemá ani zmysel hovoriť o jeho rýchlosti. Klasickým príkladom je dvojštrbinový experiment, kde fotón je súčasne na viacerých miestach súčasne. čo toto: permitivitou a permeabilitou vákua,znamena?
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 čo toto: permitivitou a permeabilitou vákua,znamena? V odkaze https://cs.wikipedia.org/wiki/Rychlost_sv%C4%9Btla je rýchlosť c definovaná ako 3 vzorec zhora. Z hľadiska matematiky je to iba konštanta, ktorá sa objaví pri riešení parciálnej diferenciálnej vlnovej rovnice. Zaujímavé je možno to, že vákuum má permitivitu a permeabilitu, napriek tomu, že je to vlastne "nič". Vákuum predstavuje pre elm. vlnenie inpedanciu cca 377 Ohm. Sú to makroskopické parametre "ničoho" ? Samozrejme nie. Čo sa týka permeability, magnetické pole je relatívny pojem. Je to pole, ktoré vytvára pohybujúci sa náboj. V STR existuje magnetické pole iba pre pozorovateľa v sústave, vzhľadom na ktorú sa náboj pohybuje. Permitivita je konštantou, ktorá figuruje v elektrostatike. Súvisí s potenciálom a energiou náboja. Je to konštanta, ekvivalentná gravitačnej konštante, ak si porovnáme gravitačný a elektrostatický potenciál.
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 Ale tono tu ide nieco ine ako o absolutnu rychlost svetla, to je dane konstantami vakua, dolazita je vlastnost ze rychlost svetla je konstatna na vsetky sustavy a to je klucova vlastnost ktora robi relativisticke efekty. Ale v maxwellovych rovniciach tato podstata asi nebude, len je vysledovana a ku KM : to nie je tak, ze foton je kdekolvek, vlnova funkcia ukazuje rozlozenie pravdepodobnosti, vlnova funkcia je taktiez determinovana rýchlostou svetla, keby nebola, potom by sa mohol objavit foton skor niekde na druhej strane vesmiru, cim by si narusil tu statisticku hodnotu rychlosti svetla. Takze to skor je tak, že rozlozenie kde sa objavi foton je dane vlnovou funkciou no nebude tam skor, nelokalizujes ho skor ako cez limit "c"
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 robopol Súhlasím s tebou. Existujú makroskopické prejavy, ktoré dokážeme experimentálne merať a kvantové, ktoré sú mimo schopností detekcie. Nie je to preto, že kvantové sú mimo rozsah schopností experimentálnych možností. Ale preto, že samotná detekcia je vždy spojené s meraním strednej hodnoty. Ak sa vrátime k dvoj-štrbinovému experimentu, interferencia je štatistickým výsledkom veľkého počtu, nie jedinej častice. Lenže ak vystreľujeme jednotlivé častice, musia interferovať sami zo sebou. To je možné iba v prípade, že jediná častica je súčasne na rôznych miestach. Ak použijeme ako časticu fotón, už tento fakt by bol v rozpore s konštantnou rýchlosťou fotónu c. Je to, ako schizofrénia medzi kvantovou a klasickou predstavou. No matematika QM veľmi úspešne popisuje realitu, ktorú nakoniec meriame ako strednú hodnotu a preto ju považujeme za korektný popis správania elementárnych častíc. Dnes už QM nie je teóriou, ale inžinierskou disciplínou. Za pár centov sa dnes dá kúpiť tunelová dióda. ktorá je súčasťou takmer každého elektronického výrobku. Každý, kto má doma PC ju má v domácnosti. No podľa klasickej fyziky, by nič také fungovať nemohlo.
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 to nie je schizofrenia tono. to je dané tým, že častice sú špecialne entity, to nie je žiadna gulička, necestuje klasicky priestorm ako gulička. Je to vlnový objekt, ktory cestuje cez všetky otvory ale má to svoje obmedzenia, ten fotón nenajdeš skutočne aj keby si ho meral po jednom tak ho nelokalizujes na druhej strane vesmíru, napr. c*100000000000000000000. tam by mal prakticky nulovu pravdepodobnost. Ja som písal ze na vlnovú funkciu sa treba pozerat ako na virtuálne moznosti kde moze skoncit a tie spolu interferuju, interferuju spolu nadsvetelne ale iba moznosti, ale prakticky sa jedna vzdy o nejaku oblast nie cely vesmir. tam su nulove pravdepodobnosti. Tieto objekty mikrosveta vsak vytvoria ked ich je dostatocne velky pocet makroskopicke telesa ktore sa uz spravaju klasicky teda inak. A to nevysvtelis cez rovnicu ale cez evoluciu fyziky, teda cez teoriu chaosu, ako dokaze nejaky prvotny system vygenerovat iny system kde su ine vlastnosti, tak ako to plati pri biologickej evolucii bude to platit aj pre fyziku.
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 Súhlasím, pojem "schizofrénia" som použil len v kontexte s pojmom "zdravý sedliacky rozum". Existujú dve reality. Tá ktorú experimentálne meriame a tá ktorá existuje pred meraním. Matematika je schopná pracovať s oboma realitami, ale experiment a naše zmysli len s jednou, s tou, ktorá je spojená s detekciou. V tomto zmysle je matematika a abstrakcia niečím, čím sa dokážeme vymaniť z merateľnej reality, ak za realitu považujeme iba to, čo sme experimentálne schopní zmerať. Je to fantastické, čoho sme schopní a kde sa to v nás evolučne vzalo. Evolúcia by mala fungovať iba na zmyslové podnety, ale naša abstrakcia to ignoruje.
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 Zober si to nech su castice tie vibrujuce struny, to je dobra predstava, neviem kolko treba tych strun aby to bol vacsi objekt, a takyto vibrujuci objekt nie je klasicka gulicka, kludne prejdne cez vsetky otvory ktore jej stoja v ceste lebo sa natiahne taky objekt, prerozdeli nakoniec preskupi. A preco sa teda objavi "detekciou" len niekde pretože detekcia je interakcia s meracim pristrojom kde su atomy zlozene z dalsich strun atd. A zober si natiahnuty objekt rozvlneny ako vodna hladina v nejakej ohranicenej oblasti nie nekonecnej a interakcia v zniknde niekde v nejakom bode okolia. Tam sa castice zase prekonfiguruje mozno no gulovej oblasti a my to chapeme ako detekcia a korpuskula, atd. samozrejme to su len hmliste predstavy ale nie su schizofrenicke ako v zmysle castica ako gulicka sla cez vsetky otvory a objavi sa niekde nahodne a my nevieme preco tam atd. Ze prejde barieru, pretoze ten objekt nema ziadne bariera, vodna vlbna prejde jedna cez druhu a to nam problem nerobi, kedy neprejde suvisi s velkostou objektu a jeho energiou, lebo taky objekt sinteraguje s inym a neprejde.
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 Hawking prirovnal Vesmír k orchestru, kde objektívna realita je "upletená" iba z vlnenia. Hawking sa síce podľa mňa uplatnil skôr ako popularizátor súčasnej fyziky, ale tento jeho názor je pravdepodobne najvýstižnejším popisom reality. QM zredukovala realitu, ako pravdepodobnosť, ktorá má matematické riešenie v podobe vlnovej funkcie. Spor okolo existencie éteru potrebného na šírenie elm. vlnenia bol ukončený v zmysle, že matematicky existenciu éteru Maxwellove rovnice explicitne nepotrebujú a preto ho fyzika zavrhla prinajmenej, ako niečo redundantné. Éter sa však v Maxwellových rovniciach nachádza implicitne. Ak chceme napríklad vyslať elm vlnenie do vákua, musíme impedanciu antény prispôsobiť impedancii vákua. To je klasická definícia, že maximum energia z generátora sa prenesie do zdroja iba vtedy, ak impedancia generátora je rovná impedancii záťaže. Čo je však vákuum? Z hľadiska impedancie predstavuje hodnotu 377 Ohm. Každá rf anténa, bez ohľadu na impedanciu generátora, ktorým je budená, bude vyžarovať elm. iba vtedy, ak bude jej impedancia vyžarovania prispôsobená hodnote vákua, teda 377 Ohm. Vákuum je teda fyzikálnou realitou a bez hmoty je funkciou iba času a priestoru.
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 Ved toto:) Nie vakuum urcite existuje ako entita, ma viac vlastnosti a to ze ju niekto vyhlasi za nepotrebnu lebo ma matematiku je naozaj smiesny argument. Ono my tono nie ze sme na konci poznavania, my sme na zaciatku, fyzikalna hantirka je vymysleny svet kde sa nasli vztahy a "teorie" ktore su v zhode s experimentom. Ono povedat nieco viac ako postavit model je naozaj velmi tazke, o to tazsie to robit od stola ... Tak ja osobne som presvedcený o tom, že vakuum je plné tých základných strun alebo entit vlnovej povahy, ktoré zároveň definuju aj priestor aj cas. No a vacšie zhluky týchto vibrujucich entít su ako si nazval orchester a volame ich castice, atomy molekuly atd. No ja a prizvukujem ze pokial sa ne vesmir nebude pozerat ako na evoluciu mechanizmu teda vsetkeho nemozeme prist k zdarnym koncom, matematika je pomocnik nie ten co urci ako ten orchester vypada, a ten clanok co som napisal u seba na blogu sa ubera prave tym smerom, ze ziadna strunova teoria nam neda odpovede bez toho pristupu, nemozeme najst rovnicu vsetkeho lebo taka neexistuje a snazit sa k tomu dopatrat je mrhanie casu.
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 Vrátim sa ešte k tej anténe a jej vyžarovaniu. Málo kto si uvedomuje, že dnešný svet bezdrôtovej komunikácie by nefungoval, bez konečnej rýchlosti svetla. Ak by bola rýchlosť svetla nekonečná, náboj pohybujúci sa zo zrýchlením by nevyžadoval energiu. Na vyžarovanie energie je potrebný retardovaný potenciál, čo súvisí s konečnou rýchlosťou svetla a teda s STR. Bez predpokladu vyžarovania energie by nefungoval ani náš vesmír, nefungovali by ani interakcie častíc. Konečná rýchlosť svetla je základným predpokladom fungovania celého Vesmíru
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 No ved ale preco, preco je svetlo konstatne na kazdu sustavu, to co hovoris je uz z maxwellovych rovnic, ktore su vytvorene v sulade s tymto postulatom, nenajdeme odvovodnenie preco to je tak, maxwellove rovnice to iba pouzili, ale otazka znie preco to je tak? nejaku hlbsiu odpoved, ale ja neviem coho sa chytit. Ved to musi mat nejaky dovod preco vlastne neplati cas absolutne a je tu posun.
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 Podľa mňa je rýchlosť sveta daná gravitačným potenciálom Vesmíru, ktorý má hodnotu phi= c•c.
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 ale to je dalsi matematicky pojem, tieto veliciny vo fyzike su zviazane definicou do kruhu, tam sa neda najst odpoved. Nemyslim preco je rýchlost "c" ale preco je svetlo konstatne na kazdeho pozorovatela
Tono Zverejnené 28. Október, 2018 Zverejnené 28. Október, 2018 Ak je hmota vo Vesmíre rozložená s konštantnou hustotou do nekonecna, mal by gravitačných potenciál takehoto rozloženia hmoty diverovať. Na to som už upozornil, keď som písal "že nekde udelili soudruzi chybu" Nikto na tento môj príspevok nereagoval. Ale nechcem na tomto fóre prezentovať svoje vlastné teórie.
robopol Zverejnené 28. Október, 2018 Autor Zverejnené 28. Október, 2018 kludne to mozes troska podrobnejsie rozpisat, nejake suvislosti, ak budes mat niekedy cas a chut, ber to tak, ze je lepsie si vytvarat vlastne teorie ako nerozumiet jestvujucim a len verklikovat o tom ze predsa vedci sa nemylia ..
robopol Zverejnené 30. Október, 2018 Autor Zverejnené 30. Október, 2018 Tono,tvoj obtiaz ta divergencia je sposobená tým ze tam zadavas velkost nekonecno. Ani raz v historii planety názor ze je nieco nekonecne neobstal, ani v matematike neobstoji, ten pojem je hmla s ktorou vieme sikovne pracovat, co neznamena ze ta hmla existuje, je to vymysleny pojem, to nehovorim ze ludia si myslia ze nieco take moze aj existovat odvolavajuc sa na matematiku.
TomiLeeMorpheus Zverejnené 4. November, 2018 Zverejnené 4. November, 2018 Hawking prirovnal Vesmír k orchestru, kde objektívna realita je "upletená" iba z vlnenia. Hawking sa síce podľa mňa uplatnil skôr ako popularizátor súčasnej fyziky, ale tento jeho názor je pravdepodobne najvýstižnejším popisom reality. QM zredukovala realitu, ako pravdepodobnosť, ktorá má matematické riešenie v podobe vlnovej funkcie. Spor okolo existencie éteru potrebného na šírenie elm. vlnenia bol ukončený v zmysle, že matematicky existenciu éteru Maxwellove rovnice explicitne nepotrebujú a preto ho fyzika zavrhla prinajmenej, ako niečo redundantné. Éter sa však v Maxwellových rovniciach nachádza implicitne. Ak chceme napríklad vyslať elm vlnenie do vákua, musíme impedanciu antény prispôsobiť impedancii vákua. To je klasická definícia, že maximum energia z generátora sa prenesie do zdroja iba vtedy, ak impedancia generátora je rovná impedancii záťaže. Čo je však vákuum? Z hľadiska impedancie predstavuje hodnotu 377 Ohm. Každá rf anténa, bez ohľadu na impedanciu generátora, ktorým je budená, bude vyžarovať elm. iba vtedy, ak bude jej impedancia vyžarovania prispôsobená hodnote vákua, teda 377 Ohm. Vákuum je teda fyzikálnou realitou a bez hmoty je funkciou iba času a priestoru. tono prosím vieš my o tom 377 Ohm viacej povedať?vobec tomu nerozumiem, pocujem to prvý krát!ako je potom možné, že zavrhli vákuum? PS:objavil zvukove vlny a impedanciu vzduchu "26 Ohmov" Einstein objavilg ravitacne vlny a gravitacnu impedanciu "1650 Ohmov".toto je zas co?
smiley Zverejnené 5. November, 2018 Zverejnené 5. November, 2018 Ja by som si typol, ze basnik mal na mysli nieco, co suvisi s permitivitou a permeabilitou vakua. Snaha vidiet za tymito konstantami eter, je strandartne nepochopenie Maxwelovy rovnic,
robopol Zverejnené 5. November, 2018 Autor Zverejnené 5. November, 2018 Basnik ma na mysli, že fyzikálne vákuum je plne fyziky a pod tym chape eter, neni to eter z 19 storocia ako sa klimatoskeptik domnieva, standartne chapajuci vsetko :) pre toma:https://cs.wikipedia.org/wiki/Impedance_vakua
tyso Zverejnené 5. November, 2018 Zverejnené 5. November, 2018 ja som tiez nepochopil tonovu rec, je pravda ze teoriu anten som studoval skor teoreticky ako prakticky ale ja si pamatam nieco ine,impedancia vakua je znama vec je to ciste pomer E/H co je 1/ (epsilon . c ) ale pokial viem tak sa impedancia anteny ladi na napajanie, nie na vyzarovanie. A neviem o tom ze by impedancia anteny bola 376 ohmov, bezne je to 50 ohmov kedze je budena koaxom.A v takomto pripade sa maximum energie vyziari, inak by sa odrazala spat. A kedze impedancia anteny je magia tak sa to ladi dodatocnymi clenmi na vstupe. A o gravitacnej impedancii pocujem prvy krat aj ja. ako je definovana ? A o tom ze vakuum existuje snad nie su pochyby ? Definitivnym dokazom je Casimirova sila, a dnes navyse je samotne vakuum studovanym fyzikalnym objektom, zrejme je nositelom tmavej energie, podla KM obsahuje virtualne castice, rovnako musi obsahovat nejaku energiu, pochybnosti su aj o tom ci nase vakuum nie je falosne atd. Ale zavrhnuty je eter, dnes neverime na zahadnu substanciu ktora prenasa ELM vlny. Dnes vychadzame z predstavy relativity kde je zakazane mat privilegovanu sustavu a eter by nou bol.
robopol Zverejnené 5. November, 2018 Autor Zverejnené 5. November, 2018 Eter z 19 storocia je zaverhnuty, dnes to je vakuum, nechapem odkial si prisiel na to, ze je zavrhnuty, a ze nutne z toho plynie preferovana sustava? V teorii relativity je taka sustava a je to spojene so zotrvacnostou. hadam si nemyslis ze na prenos ELM vlny staci vektor :)
tyso Zverejnené 5. November, 2018 Zverejnené 5. November, 2018 eter nie je vakuum :) , pohyb voci vakuu sa neda zmerat, ale pohyb voci eteru by sa zmerat dal.A nechapem otazke prenosu ELM vlny, podla dnesnej fyziky potrebujes len priestor (minkowskeho). V nom leti foton a ma nejaku pravdepodobnost interakcie s elektronom, makroskopicky to vedie k maxwellovym rovniciam.vid https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_electrodynamics
robopol Zverejnené 5. November, 2018 Autor Zverejnené 5. November, 2018 eter je pojem z 19 storocia a ma to byt nieco co prenasa tie vlny, co prensa ELM vlny priestorom v dnesnej teorii? na to nie je ziadna odpoved v maxwellovej teorii je to len matematicky aparat, nic viac, neriesi ani otazku ako by sa prenasla ELM vlna prietorom, a kedze priestor je tvoreny vakuum tak vakuum je to medium, lebo priestor je zas len matematicka entita vyjadrujuca rozlahlost nic viac. A to sa nejdem pýtat ani co to je akoze letiaci foton :)
tyso Zverejnené 5. November, 2018 Zverejnené 5. November, 2018 nerozumiem, foton sice moze interagovat s vakuom ale nejde o prenos fotonu. A nemusis riesit maxwellove rovnice, rovno sa mozes zamysliet co znamena hybnost v KM :) A kedze podla Feynmana nik kvantovke nerozumie, tak nejdem predstoerat ze ja ano :)A mozeme sa vratit k dvojstrbine, co to vlastne je pohyb elektronu :), A ako pisem, v dnesnej fyzike su ELM vlny len aproximaciou QED, kludne na ne mozes zabudnut. Ale ako predstava su samozrejme uzitocne, TEP napriek zlozitosti sa da pouzit na ratanie, o KM to uplne neplati >)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz