alamo Zverejnené 8. Máj, 2024 Zverejnené 8. Máj, 2024 @Tono A preto treba, aby tie satelity boli nad obzorom vždy aspoň štyri. Ja nie som pán Machala.
Tono Zverejnené 8. Máj, 2024 Zverejnené 8. Máj, 2024 Nie, matematicky na určenie polohy v 3 rozmernom priestore stačí poznať vzdialenosti z 3 bodov. Preto sa to volá triangulácia. No porozmýšľaj, prečo v GPS treba zachytiť signál aspoň zo 4 družíc? p.s. Nerozumel som, čo si tým myslel: "O tom ako správne kozy pásť, sa tiež skúsime baviť? "
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 Ale "matematika GPS" to jepredsa úloha, ktorá sa počíta v 4 rozmernom priestore.
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 hm, tu sa hodi odpoved, nie ale vlastne ano. Je to stale 3 rozmerny priestor ale kedze prijmac nema synchronizovany cas, tak tam k trom rovniciam pre gulovu plochu pribudne jedna o posun casu. a styri rovnice potrebuju 4 satelity.
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 pred 1 hodinou, tyso pridal: hm, tu sa hodi odpoved, nie ale vlastne ano. Aj tak trochu doslova. Ak som to správne pobral. Je na tom založená určitá časť "šifrovania" signálu. Signál ktorý satelity vysielajú, je pre všetkých rovnaký. Ale pretože, pri rýchlosti akou sa satelity pohybujú, začínajú byť registrovateľné relativistické odchýlky v čase. Pre naozaj vysokú presnosť "na milimeter", treba mať k dispozícii algoritmy pre výpočet v Minkowského priestore, doslova časopriestore. A používať Lorentzovu transformáciu.
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 opat ano ale vlastne nie. To co spominas je priamo v satelite a je to nastaveni casu, do rovnic pre vypocet polohy to nevstupuje.
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 He.. https://insidegnss.com/how-does-earths-rotation-affect-gnss-orbit-computations/ https://www.earthdata.nasa.gov/learn/sensing-our-planet/a-snag-in-space-time
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 a ? Prvy hovori o uplne inom probleme, a nehovori ani o GPS, druhy je tiez je niecom inom. zacni na wiki, to je vacsinou dobry start do problematiky kde toho vela nevies https://sk.wikipedia.org/wiki/Globálny_lokalizačný_systém
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 Prepáč. Čítam, že tvoja obsesia "dokázať že ten alamo, nemá pravdu". Ti momentálne pôsobí, veľké trable.
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 alamo, myslim ze tu predvadzas naopak urputnu snahu dokazovat ze mas pravdu aj ked nechapes teme. 1. ked si povedal o stvorrozmernom priestore a preto 4 druziciach, tak som to trochu opravil. Pretoze ide o styri rozmery ale ten stvrty je cas. Samotny vypocet je ale stara dobra triangulacia v klasickom euklidovskom priestore. 2. Potom si snazil povedat ze mas pravdu, pretoze su tam relativisticke korekcie, kde som ta znovu len doplnil ze su ale samotny vypocet polohy ich nepouziva. A na to si linkol dva clanky ale ze uplne mimo temy. Hm, co tak keby si skusil pri citani mojich prispevkov urobil 10 nadychov a cital co pisem ako keby som bol AI ? Tvoja osobna zaujatost ti uplne jasne brani ich pochopeniu. A moje trable ? To ze nieco nechapes ? Nenechaj sa uniest svojim egom, je mi to ale ze uplne jedno. Mozes si verit comu chces, ja za teba nemam ziadnu zodpovednost.
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 pred 6 minútami, tyso pridal: Hm, co tak keby si skusil pri citani mojich prispevkov urobil 10 nadychov a cital co pisem ako keby som bol AI ? Milá "umelá inteligencia".. Konkrétne teba, sa už dávno nesnažím presvedčiť o ničom..
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 no, na to by si potreboval argumenty, viem. A uz davno si zistil ze ich nemas, tiez viem. Ale tak spravme test, dal si dva clanky. O com je prvy ? A o com druhy ? Co z nich vies odcitovat na podporu svojej tezy ? sic "Ale "matematika GPS" to jepredsa úloha, ktorá sa počíta v 4 rozmernom priestore." To sa vola argumentacia, skus to. Chapem ze na to nie si zvyknuty ale takto sa robi. 1. Tvrdenie ( jasne opis co tvrdis) 2. Dokazy ( vlastne argumenty, pripadne citacie kde vyberies to co podla teba potvrdzuje tvrdenia) 3. Vyvratenie argumentov, ak k tvojmu tvrdeniu su proti aragumenty, tak sa im venuj. Preco su nespravne, kde robia chybu A ked vynechas osobne utoky na oponenta, bude to posobivejsie. Inak to len vyzera ze argumenty nemas.
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 phe.. Napríklad.. https://inspirehep.net/literature/1107904
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 phe co ? Tak co si vycital z abstraktu ? googlis a nic ? Phe.
alamo Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2012PhRvD..86h4036C/abstract To ty sa snažíš dokázať, že "to čo som spomenul ja" v problematike vôbec nefiguruje.. Ja tvrdím iba to, že - "matematika GPS" to jepredsa úloha, ktorá sa počíta v 4 rozmernom priestore. .. V praxi, o algoritmy ktoré vedú k výpočtu presnejšej polohy z verejne dostupných dát, ktoré systémy GPS poskytujú, sa vedie "obchodná vojna". https://www.linkedin.com/pulse/top-three-domains-where-gps-trackers-have-garnered-bhattacharjee
tyso Zverejnené 9. Máj, 2024 Zverejnené 9. Máj, 2024 Alamo, keby si cital co pisem tak vies ze pisem nieco ine, ale je mi to jedno. Ver si comu chces, nezalezi na tom. Ty stavat GPS prijmace nebudes a ked nechces vediet ako svet funguje, to je ciste tvoj problem.
alamo Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 @tyso Hneď vidno, že ty každý deň postavíš GPS prijímače, aspoň dva..
tyso Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 Tono, vratim sa k teme, nasiel som tvoj odkaz na gravitacny potencial disku, na prvy pohlad to je rozumne. Ale nevidim ako si z neho odvodil rychlost, kratka uvaha, ak poznas gravitacny potencial, tak rychlost by mala byt cca odmocnina z neho. Nie je mi teda jasne ako si dospel k divergencii, mala by naopak klesat.
Tono Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 pred 2 hodinami, tyso pridal: kratka uvaha, ak poznas gravitacny potencial, tak rychlost by mala byt cca odmocnina z neho. Nie je mi teda jasne ako si dospel k divergencii, mala by naopak klesat. Tvoja úvaha je správna. Ak nás zaujíma len rovnomerný pohyb po kružnici, výpočet sa zjednoduší a dá da odvodiť rýchlosť pre obecný potenciál. Rozhodol som sa napísať článok, chýba mi totiž odborná kritika. Zatiaľ mám len úvod, https://drive.google.com/file/d/1b-e1YKv2QVjwKAsezXN9_xGlrnOizxaI/view?usp=sharing v ktorom je odvodenie tejto rýchlosti. (2.1). Zrejme sa mi to nepodarí publikovať, nemám v tom prax, neviem, čo to má všetko obsahovať. Na publikáciu treba byť vedecká kapacita, ktorou nie som. Ale dopíšem to pre seba, inak to zabudnem. Dám to potom na stránku.
tyso Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 a dalsia piatkova uvaha, alamo pri svojej nahodnej resersi dal clanok https://insidegnss.com/how-does-earths-rotation-affect-gnss-orbit-computations/ Clanok hovori ze pri rotujucej zemi sme inde ako v case ked nam druzice poslali signal a toto by sme mali zapocitat. A ked som sa zamyslel, tak to nesedi. Nas suradny system totiz predpoklada stojacu zem, nasa poloha sa nemeni v case. Ale podstata je v tom ze druzica nam posle svoju polohu a svoj cas, to ze v case zachytenia signalu je inde je podla mna nepodstatne, dolezity je cas odoslania. Podla mna sa teda autor myli. A druha uvaha, ked tono hovoris ze druhe riesenie GPS moze byt tiez na zemi, tak nemoze. Predstavujem si to a druhe riesenie je niekde 800 km nad zemou, tam sa gule pretinaju. Ak by malo byt na zemi, tak by stredy gul museli pod horizontom a v takom pripade by sme ich nezachytili BTW, publikovanie je dnes easy, jednoducho to hod na arxiv https://tex.stackexchange.com/questions/186068/how-to-upload-latex-generated-pdf-paper-to-arxiv-without-latex-sources Ale ak chces aby to aspon niekto cital, tak v anglictine a sexy abstract. ale kedze publikovat moze kazdy, tak to je podobne ako hodenie flase do mora. Na publikovanie v karentovanom casopise to asi nebude, ale aj to ide, len to stoji peniaze. Ale ak budes mat pocit ze to je dost zaujimave, tak to potom mozes preposlat na katedru astrofyziky ci v BA alebo Brne.
alamo Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 pred 47 minútami, tyso pridal: Podla mna sa teda autor myli. Nemýli. Pozorovaný chod vzdialených hodín ovplyvňuje relativistický Dopplerov efekt. Ktorý keď sa nekoriguje, vypočítame polohu zle.
tyso Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 alamo, nechces mrsit ine temy ? Vies, diskusia o fyzike s tebou je ako sach s holubom. 1. GPS druzica vysiela polohu a cas ako digitalny signal, nehladas ako jej ide cas, kedze sa hybe tak je signal ma celkom normalny dopplerovsky posun ale digitalny obsah to nemeni. nemas co korigovat ani ako. Nevies kedy bol cas nastaveny, ani ako sa rychlo hybe. To vie ona a tu korekciu robi ( a len tak technicky, v skutocnosti su tam dva efekty, od rychlosti a od gravitacie, a tie posobia proti sebe )
alamo Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 @tyso "Einstein tvrdí" že je šumák, či sa dívaš na ciferník vzdialených hodín alebo ti to čo na ciferníku je "oznamuje nejaký hlásateľ. Keď sa voči tebe pohybujú (alebo ty voči nim). Tak ty aj prípadný pozorovateľ "sediaci na hodinách", zistíte iný čas. Teraz sa nehádaš so mnou, ale už "s Einsteinom". A pojem Dopplerov efekt, znamená ešte aj to. Že inak čas budeš vidieť, keď sa k tebe hodiny budú približovať, a inak keď sa od teba budú vzďaľovať.
tyso Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 nehadam sa ani s nim ani s tebou, je mi to sumak. Len sa ti snazim uplne neuspesne vysvetlit ze pre GPS je prijmac to neriesis, kedze to riesi druzica a robi to tak ze si nastavuje svoje hodiny na "pomalsie", presne podla Einsteina. A tak na strane prijmaca uz nemusis robit nic podobne. Ale cez tvoju obranu to neprechadza, si dokonale imunny. A tiez ze dopplerov efekt ma vplyv len na to ze to chytas na mierne inej frekvenci ako ho druzica vysiela, ale ak ho zachytis tak obsah je digitalny a je rovnaky ako ho vyslala druzica. Mozes si to overit v aute, FM vysielace pocujes rovnako.
alamo Zverejnené 10. Máj, 2024 Zverejnené 10. Máj, 2024 pred 2 minútami, tyso pridal: Len sa ti snazim uplne neuspesne vysvetlit ze pre GPS je prijmac to neriesis, kedze to riesi druzica a robi to tak ze si nastavuje svoje hodiny na "pomalsie", presne podla Einsteina. Družica oznamuje jeden a ten istý údaj "koľko je hodín na palube", jedným a tým istým signálom mnohým pozorovateľom na povrchu Zemskom naraz. Každý pozorovateľ na povrchu Zemskom, to vníma inak, pretože každý koná voči družici svoj pohyb trochu inak. A relativistické korekcie, preto musí vykonať každý pozorovateľ na povrchu Zemskom, sám individuálne.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz