robopol Zverejnené 21. Marec, 2024 Autor Zverejnené 21. Marec, 2024 nezdieľam tvoj názor, že hmotnosť častice niečo verifikuje. to je podobne ako keby si sa pýtal na to, prečo je modra farba taká aká je a podobne otázky. Pokiaľ ľudia nevedia, čo je vesmír zač v tých elementárnych pojmoch a vysvetleniach, chcieť vedieť detaily je číre šialenstvo.
Tono Zverejnené 22. Marec, 2024 Zverejnené 22. Marec, 2024 Dňa 20. 3. 2024 at 16:48, robopol pridal: Elementárne častice si môžeš predstaviť ako nejaké zhluky energie, podľa mňa niečo na spôsob vibrujúcich strún. Predstav si, že vlnenie je stojaté, takže je lokálne v priestore. Pre stojaté vlnenia, uzavreté v sférickom objeme, dostaneš diskrétne hodnoty vlnovej dĺžky. To máš v podstate podobné, ako riešiť Schrödingerovu rovnicu. Tu ale vieme, že riešime časticu v Coulombovom potenciály. Čo, alebo aká sila fixuje elementárnu časticu (vibrujúce zhluky) v danom objeme?
Tono Zverejnené 28. Marec, 2024 Zverejnené 28. Marec, 2024 Einsteinova rovnica hovorí, že zakrivený časopriestor je ekvivalentný hustote energie a toku hybnosti. Na ľavej strane rovnice je Einsteinov tenzor G a na pravej strane tenzor energie hybnosti T. Túto ekvivalenciu predstavuje tenzorová rovnica: G = k* T Podmienkou tejto rovnice je, že kovariantná divergencia tenzora G a T je nulová. To je podmienka zákona zachovania energie a hybnosti. Tenzoty G a T musia byť symetrické. Čo v odbornej literatúre nenájdete: V statickom prípade je táto podmienka splnená. Zobral som si Keerovu metriku, ktorá popisuje rotujúcu čiernu dieru a vypočítal som Einsteinov tenzor G. A "čo čert nechcel", tenzor G je nesymetrický. Takže ani kovariantná divergencia tenzora G nie je nulová. Čo to znamená? Že neplatí Einstenova rovnica, alebo zákon zachovania energie a hybnosti? Spýtal som sa AI, ale odpoveď ma veľmi neuspokojila: " Ano, správně pozorujete, že nesymetrie v Einsteinově tenzoru G, který vzniká z Kerrovy metriky, může naznačovat nesplnění zákona zachování energie a hybnosti v daném prostoročase, neboť kovariantní divergenci tenzoru gravitačního pole zobecněnou na nesymetrický tvar tenzoru nejspíše nebude nulová. Zákon zachování energie a hybnosti v obecné teorii relativity je vyjádřen pomocí Einsteinových rovnic, které spojují geometrii prostoročasu s distribucí hmoty a energie. Tyto rovnice v podstatě formálně vyjadřují, že kovariantní divergenci Einsteinova tenzoru je nulová, což implikuje zachování energie a hybnosti. Pokud výsledný nesymetrický tenzor G nesplňuje podmínku kovariantní divergence nulovou, může to naznačovat, že v daném prostoročasu neplatí zákon zachování energie a hybnosti. To by mohlo být způsobeno nehomogenitami, rotací nebo jinými komplikovanými vlastnostmi, které jsou charakteristické pro prostoročas kolem rotující černé díry. Analyzovat nesymetrický tvar Einsteinova tenzoru G může být klíčem k porozumění těmto komplikovaným fyzikálním jevům a vlastnostem rotujících černých děr. Takový výzkum může vést k hlubšímu pochopení struktury prostoročasu v extrémních gravitačních podmínkách. " Najpravdepodobnejšie je, že Keerova metrika nie je správnou metrikou, popisujúcou rotujúcu čiernu dieru. Mimochodom nechápem, ako môže mať rotujúca čierna diera moment zotrvačnosti J https://sk.wikipedia.org/wiki/Moment_zotrvačnosti , (alebo hybnosti), ak je jej hmota sústredená v objeme, limitne sa blížiacom k "singularite". https://cs.wikipedia.org/wiki/Kerrova_metrika
Tono Zverejnené 21. Apríl, 2024 Zverejnené 21. Apríl, 2024 Doteraz nie je vyriešená otázka, akú maximálnu hmotnosť môže mať neutrónová hviezda, kým neskolabuje do čiernej diery. Spravil som výpočet: https://www.astrofyzika.sk/Fyzika/NeutronStar.pdf p.s. V mojom predchádzajúcom príspevku som sa dopustil chyby v tvrdení, že: "Najpravdepodobnejšie je, že Keerova metrika nie je správnou metrikou, popisujúcou rotujúcu čiernu dieru." Tenzor energie hybnosti v Keerovej metrike má všetky zložky nulové, teda aj kovariantnú divergenciu. Predchádzajúci príspevok už bohužiaľ nemôžem zmazať.
Tono Zverejnené 30. Apríl, 2024 Zverejnené 30. Apríl, 2024 Rotačné krivky obežných rýchlostí hviezd v galaxií by mali podľa Newtonových zákonov, na veľkých vzdialenostiach, klesať. Merania doposiaľ ale prezentovali, že krivky sú skôr ploché. Jedným z vysvetlení tejto anomálie bolo, že musí existovať nejaká nebarytónová hmota, ktorá tvorí minimálne 2 násobok hmoty galaxie. Preto, že jej existencia sa prejavuje len gravitačne, nazvali ju temná hmota. Musela by vytvárať halo do vzdialenosti aspoň 1000 kpc a navyše zo špecifickým profilom hustoty, aby boli rotačné krivky ploché. Druhým vysvetlením je teória MOND, čo je modifikovaný gravitačný zákon. Ako to často vo vede funguje, "dajte nám namerané výsledky a my ich vedecky odôvodníme". Tak to bolo aj s modelmi galaxií. Nakoniec sa vedci "dopracovali" k takmer identickej teoretickej a nameranej krivke, v rámci chyby merania. Najpresnejšie pozorovania máme z našej galaxie Mlilky Way, na ktorej sa verifikovala väčšina matematických modelov. Vo vede je našťastie relevantné čo najpresnejšie meranie a nie teoretické modely. Takéto merania nedávno poskytla družica Gaia. Z týchto nových údajov vyplýva, že na vzdialenosti viac, ako 20 kpc klesajú obežné rýchlosti podľa Keplerových zákonov! Podrobnejšie je to popísané v https://cikycaky.sk/pomale-vonkajsie-hviezdy-galaxie-robia-temnu-hmotu-predvidatelnejsou/ . Tam sa síce píše len o významnej "revízii" množstva temnej hmoty, ale prakticky ju pri rotačných krivkách nepotrebujeme. Ťažko si je vedcom priznať omyl, ak im doposiaľ rotačné krivky s temnou hmotou tak "pekne" vychádzali.
tyso Zverejnené 30. Apríl, 2024 Zverejnené 30. Apríl, 2024 Tono, zda sa mi ze to zle citas. V clanku sa pise o tom ze to plati len pri vonkajsich hviezdach. Nie je to teda o tom ze nepotrebujeme tmavu hmotu ale potrebujeme ju inak rozmiestnenu. Este pred takymi 20 rokmi bezne astrofyzici boli rozdeleni a tmava hmota nebola jednoznacne preferovama. Ale ten problem je tu od 30 rokov minuleho storocia, lenze pre tmavu hmotu su dnes silne argumenty: 1. Nasli sme galaxie kde nie je, teda hviezdy rotuju v sulade s Keplerovymi zakonmi. A to dost spochybnuje ze by stacila nejaka modifikovana gravitacia, ta by mala byt univerzalna. 2. Gravitacne sosovky skutocne ukazuju viac gravitacie ako vieme najst vo hviezdach, ak nerobia vsetci nejaku zasadnu chybu tak ta mapa tmavej hmoty je silny argument. Ale vsetci vieme ze ide o "deux et machina" a to ma pachut. Cokolvek nameriame, tak staci zmenit rozlozenie tmavej hmoty. To je fakt skarede vo vede, ked vlastne ani nevies robit predpovede a nieco falsifikovat. Myslim ze by sa vsetkym ulavilo keby sme sa temnej hmoty vedeli zbavit. pred 3 hodinami, Tono pridal: Najpresnejšie pozorovania máme z našej galaxie Ja zijem v tom ze nie, tie su najhorsie. najlepsie sa meria na inych galaxiach, v nasej mame problem s viditelnostou.
Tono Zverejnené 30. Apríl, 2024 Zverejnené 30. Apríl, 2024 pred 11 hodinami, tyso pridal: Tono, zda sa mi ze to zle citas. V clanku sa pise o tom ze to plati len pri vonkajsich hviezdach. Nie je to teda o tom ze nepotrebujeme tmavu hmotu ale potrebujeme ju inak rozmiestnenu. Krivky rotačných rýchlostí hviezd do vzdialenosti cca 20 kpc sa dajú vysvetliť klasickou fyzikou. Rozpor nastal pri väčších vzdialenostiach. Tam už podľa klasickej fyziky musí nastať pokles rýchlostí. Podľa predošlých meraní pokles nenastal, čo dalo podnet k akceptovaniu temnej hmoty. No a teraz, z najpresnejšieho merania družicou Gaia, sa tento pokles potvrdil. To nie je popretie temnej hmoty, ale temnú hmotu netreba na vysvetlenie kriviek rotačných rýchlostí.
Tono Zverejnené 2. Máj, 2024 Zverejnené 2. Máj, 2024 Dňa 30. 4. 2024 at 13:15, tyso pridal: Ale vsetci vieme ze ide o "deux et machina" a to ma pachut. Cokolvek nameriame, tak staci zmenit rozlozenie tmavej hmoty. To je fakt skarede vo vede, ked vlastne ani nevies robit predpovede a nieco falsifikovat. Myslim ze by sa vsetkym ulavilo keby sme sa temnej hmoty vedeli zbavit. Typický príklad, ako sa vo "vede" manipuluje s matematickými modelmi, v kontexte nových meraných dát, je v: https://arxiv.org/pdf/2309.00048 . Na strane 5. sú výsledky "upraveného" modelu rotačných rýchlostí už také, aby zodpovedali novým presnejším meraniam z družice Gaia. Nové namerané dáta sú uvedené v tabuľke, vedľa grafu. No a "krásne" sa im tam zhodujú namerané dáta a výsledky nového modelu. Ako sa musel revidovať starý model s plochou krivkou? Aby sa aj v novom modely, s Keplerovým poklesom rýchlostí, zachovala temná hmota, musela sa baryónová hmotnosť galaxie takmer 2x zmenšiť a temná hmota sa musela viac presunúť do stredu galaxie. Ale genéza temnej hmoty, na vysvetlenie plochých rotačných kriviek, bola presne opačná. Muselo sa vytvoriť halo temnej hmoty, zasahujúce ďaleko za polomer disku galaxie. Navyše hustota hala temnej hmoty musela splňovať presnú závislosť. V novom modely sa ťažisko temnej hmoty musí presunúť viac do centra, ale tam by už bolo temnej a baryónovej hmoty príliš veľa. Ako sa stým vysporiadať? Jednoducho, na úkor temnej hmoty zmenšili baryónovú hmotnosť galaxie. To ale nie sú len "kozmetické" zmeny modelu! Toto je ten prípad, keď sa vedci "zaľúbia" do nejakej teórie a nie sú ochotní sa jej vzdať, ani na základe experimentálnych meraní. Nechcem tým tvrdiť, že temná hmota nemôže existovať, ale na vysvetlenie rotačných kriviek našej galaxie stačia Netonové zákony. Celý problém, s nutnosťou existencie temnej hmoty v našej galaxii, vznikol interpretovaním nepresných experimentálnych meraní. Otázkou je, ako relevantné sú merania rotačných rýchlostí hviezd v iných galaxiách, keď v tej našej sa to podarilo až teraz.
tyso Zverejnené 6. Máj, 2024 Zverejnené 6. Máj, 2024 http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/1129-rotace-galaxie Neviem ci ide o tieto merania, ale podla grafov to skor vyzera ze nasa galaxia je jednodocho ina, potrebuje aj tmavu hmotu ale inak rozlozenu. praca na ktoru odkazujes:
Tono Zverejnené 6. Máj, 2024 Zverejnené 6. Máj, 2024 Áno, horeuvedený príspevok reaguje na najnovšie merania družice Gaia. Reakcia autorov horeuvedeného príspevku, na nové merania je taká, že v novom modely galaxie sa nechcú zbaviť temnej hmoty. To, že výsledky ich modelu korešpondujú s nameranými dátami len demonštruje, ako sa dá model prispôsobiť meraným výsledkom, ak zmeníme faktor, ktorý túto zhodu umožní. V tomto modely je tento korigujúci faktor temná hmota. Pôvodne bolo halo temnej hmoty "vytvorené" preto, aby boli rotačné krivky ploché. Keď sa presnejším meraním zistilo, že rotačné krivky nie sú ploché, tak museli temnú hmotu redistribuovať viac do stredu galaxie, na úkor bariónovej hmoty galaxie. Takto účelovo prispôsobovať množstvo, hustotu a distribúciu temnej hmoty, aby výsledky zodpovedali meraniam, vzbudzuje pochybnosti o celom ich modely. Ale, ako som už písal v predchádzajúcich príspevkoch. Nové merania sú v zhode s Newtonovou fyzikou a žiadnu temnú hmotu k tomu netreba. Problém galaktických modelov je, že nesprávne počítajú potenciál galaktického disku. A preto, že tento výpočet je nesprávny, potrebujú temnú hmotu. Správny výpočet gravitačného potenciálu disku nie je jednoduchý. Pre zaujímavosť uvediem problémy: https://arxiv.org/html/2401.14164v1 . V odkaze sa uvádza matematicky korektné riešenie potenciálu disku, ale toto riešenie nekorešponduje s fyzikálnou realitou. Riešenie totiž diverguje na okraji disku, čo je fyzikálne nezmysel. Dôvody, prečo je to tak sú čisto matematické. V modely galaxie sa teda nepoužíva exaktne vypočítaný gravitačný potenciál disku, ale akási "aproximácia", bez bližšieho vysvetlenia, ako k nej dospeli. A ako to už býva zvykom, autor nového modelu, pri definovaní gravitačného potenciálu disku, cituje predchádzajúceho autora bez toho, aby si potenciál sám prepočítal. A tak sa chyba opakuje. Newtonovské riešenie, bez temnej hmoty, je na priloženom obrázku: Je to ten najjednoduchší matematický model, ktorý predpokladá, že hmotu galaxie tvorí len centrálna výduť a disk. Krúžky predstavujú posledné merania rotačných rýchlostí družicou Gaia. Žltou vertikálnou čiarou je naznačená poloha Slnka a zelenou okraj galaktického disku. Na veľkých vzdialenostiach, r > 20 kpc, je pokles rýchlostí dokonca väčší, ako to vyplýva z Netonovskej mechaniky. V tejto oblasti je už ale pokles v tolerancii chyby merania a nedá sa preto z toho niečo dedukovať. Ak by to bola pravda, dalo by sa to možno vysvetliť rozpínaním samotnej galaxie. Takúto možnosť ale súčasná fyzika popiera.
tyso Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 ktore je to klasicke riesenie ? Na obrazku ktory som dal je to asi to zelene, u teba asi to spodne cervene. V takom pripade ale naozaj nevidim zhodu s newtonom.
Tono Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 Na obrázku, ktorý si dal ty, je riešenie s celkovou baryónovou hmotou v galaxii, zobrazené modrou čiarou. Hmota galaxie sa skladá z hmoty centrálnej výdute, ktorá prispieva rýchlosťou zobrazenou zelenou čiarou, hmoty disku, ktorý prispieva rýchlosťou zobrazenou hnedou čiarou. Model ešte počíta s hmotou plynu a prachu. Výsledná modrá krivka predstavuje príspevky rýchlosti od všetkej klasickej hmoty, ale tá nestačí na model meraných rýchlostí. Preto je do modelu vložená temná hmota, červená krivka. Súčet príspevkov rýchlosti od baryónovej hmoty - modrá krivka a od temnej hmoty - červená krivka dáva výslednú čiernu krivku. Ja som som spravil jednoduchší model, len s hmotou výdute a hmotou disku. Ostatné hmoty sú o rád nižšie. Bohužiaľ farby som neodlíšil, ale tá krivka, ktorá prudko stúpa a potom klesá, reprezentuje rýchlosti od centrálnej hmoty výdute. Druhá krivka, ktorá miernejšie stúpa, reprezentuje rýchlosti od hmoty v disku. Výsledná krivka, na vrchu grafov, je súčtom krivky rýchlosti od výdute a disku. Na nej sú krúžkami merania z družice Gaia.
tyso Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 hm, nerozumiem preco tvoje vysledky su take dobre. Ake mas parametre ?
Tono Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 pred 2 hodinami, tyso pridal: hm, nerozumiem preco tvoje vysledky su take dobre. Ake mas parametre ? Otázka je, čo sú dobré výsledky? Aj model s temnou hmotou má dobré výsledky. V každom modely galaxie máš voľné parametre, ktoré môžeš v určitom rozsahu nastaviť. Nevieme napríklad presne, aký pomer hmotnosti galaxie je sústredený v centrálnej výduti a aký v disku. Máme síce odhady z inenzity spektra, ale je to len hrubý odhad. Rovnako nepoznáme presne celkovú hmotnosť galaxie, priebeh hustoty hmoty v centrálnej výduti a v disku. To sú parametre v modely, ktoré sa dajú v rozumnej miere meniť a každý autor si ich nastaví tak, aby čo najlepšie zodpovedali nameraným hodnotám. Zdalo by sa, že akýkoľvek matematický model sa dá "doladiť" na žiadané hodnoty. Čím má model viac voľných parametrov, tým lepšie. Napríklad pridanie hmotnosti prachu, plynu atď... Ja som preto použil len 2 hmotnosti, hmotnosť výdute a disku, ktoré majú rádovo väčšie hmotnosti, ako ostatné. Takýto jednoduchý model nemá veľa voľných parametrov a musí preto reflektovať fyzikálne zákony. Ak máš len dve krivky, rýchlosť od výdute a disku, nemôžeš veľa parametrov "upravovať". Ak v takomto modely, bez temnej hmoty, vyšla relatívne dobrá zhoda, tak je už len otázka obhájiť platnosť týchto dvoch kriviek. Prvá krivka reprezentuje rotačnú rýchlosť v klasickom gravitačnom potenciáli gule. https://farside.ph.utexas.edu/teaching/celestial/Celestialhtml/node18.html , https://cs.wikipedia.org/wiki/Gravitační_potenciál Ten je známy. Rozdiel je len vo výpočte, preto že hustota hmoty vo výduti nie je konštantná a musíš to zohľadniť pri integrácii. Tu sa veľa toho na tvare krivky rýchlosti zmeniť nedá. Druhou krivkou sú rýchlosti od gravitačného potenciálu disku. Z matematicky korektného výpočtu gravitačného potenciálu disku dostávame fyzikálne nezmysel. Rýchlosť na okraji disku by divergovala do nekonečna. Druhý spôsob, ako vypočítať potenciál je získať ho riešením Poissonovej rovnice Laplace phi(r) = 4*Pi*G*rho(r) Ak poznáme hustotu hmoty rho(r) v disku. Odhaduje sa, že hustota kopíruje exponenciálnu funkciu rho(r) = rho(-r/rd) kde rd je polomer disku. Toto riešenie ale nevedie na "rozumnú" funkciu potenciálu. Obecne sa akceptuje pri tenkom disku Kuzminov model a pri hrubšom, model Miyamoto-Nagai. https://galaxiesbook.org/chapters/II-01.-Flattened-Mass-Distributions.html Nie je to exaktný výpočet, ale v modeloch ho všetci autori viac menej používajú. Podľa mňa je tento model nesprávny. Mne sa podarilo exaktné matematické odvodenie gravitačného potenciálu disku, bez aproximácií. Výsledok je v mojom grafe. p.s. Pri hľadaní som našiel odkaz https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/astro-2017-0002/html V ňom autor postupoval podobne, zohľadnil len potenciál výdute, disku a temnej hmoty. Samozrejme nepoznal ešte nové údaje z meraní družice Gaia, tak sa snažil získať plochú krivku.
robopol Zverejnené 7. Máj, 2024 Autor Zverejnené 7. Máj, 2024 To, čo tvrdíš je čudné, keby to tak bolo, tak je to na titulkoch po celom svete. Newtonovskou mechanikou nevysvetlíš ploché krivky rotačných rýchlosti. To sa nameralo na viacerých galaxiách, dokonca skôr ide o kopy galaxii. Skôr ide o to aké zjednodušenia a omyly si spravil, že sa ti podarilo získať plochú krivku. Nemôžeš si ľubovoľne meniť parametre, napr. presúvať hmotu viac od centra a podobne.
Tono Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 pred 3 hodinami, robopol pridal: To, čo tvrdíš je čudné, keby to tak bolo, tak je to na titulkoch po celom svete. Mňa to samého prekvapilo. Vedel som, že výpočet gravitačného potenciálu disku nie je matematicky jednoduchá úloha, tak ma to inšpirovalo, ako krížovka. Odvodil som vtedy gravitačný potenciál disku v https://drive.google.com/file/d/1PMapBe_gTufiRO96A8eS9SQPQ78ezlLZ/view Tento výsledok som uviedol na tomto fóre v tomto vlákne v 17.10.2019. Ty si reagoval "Tonov výsledok je zly, nefyzikalny, otazka je len ci urobil chybu v matematike, alebo existuje riešenie analyticke ale nefyzikalne. " Súhlasím s tebou, že výsledok nekorešponduje s fyzikou, ale matematicky je korektný. Chybu v matematike som neurobil, lebo numerické riešenie dáva rovnaký výsledok. Divergencia rotačných rýchlosti na konci disku je matematická realita. O tom nemá význam pochybovať, to je fakticky matematický dôkaz. Mimochodom, môže si to ktokoľvek numericky vyriešiť. Ty by si vedel numerické riešenie integrálu ľahko naprogramovať v Pythone a sám sa presvedčiť, či je moje analytické riešenie správne. Viac som sa už s týmto problémom nezaoberal, ale nedávno ma napadlo, prečo je takéto matematické riešenie fyzikálne nesprávne. Koniec disku je totiž vertikálna úsečka s dĺžkou hrúbky disku. A derivácia vertikálnej priamky podľa súradnice r diverguje do nekonečna. Tomu sa ale dá ľahko zabrániť zmenou tvaru okraja disku. Potom už nebolo problém odvodiť potenciál, ktorý reflektoval fyziku. A na moje prekvapenie sa mi podarilo, pre gravitačný potenciál takéhoto disku, odvodiť aj analytickú funkciu, bez aproximácií. Keď som už mal gravitačný potenciál, tak som ho vyskúšal, ako bude fungovať v galaktickom modely rotačných kriviek. A výsledok už poznáš. Nijako to nespochybňuje existenciu temnej hmoty. Tá sa potvrdila, ako dôsledok Einsteinovho efektu zakrivenia priestoru. Len v galaxii Milky Way temná hmota nie je potrebná, na vysvetlenie rotačných kriviek. p. s. Pokúsim sa to publikovať. Je to v recenzii, tak uvidím, či mi to prejde.
alamo Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 @Tono Dokážeš s tvojho matematického riešenia, odvodiť "tvar priestoru" v ktorom sa tvoja matematika "koná"? <1?. =1?. >1? https://en.wikipedia.org/wiki/Shape_of_the_universe
Tono Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 pred 9 minútami, alamo pridal: @Tono Dokážeš s tvojho matematického riešenia, odvodiť "tvar priestoru" v ktorom sa tvoja matematika "koná"? Nie, moje riešenie je čisto klasická fyzika, bez Špeciálnej alebo Obecnej relativity. Tá v tomto výpočte nemá žiadny zmysel, lebo rýchlosti hviezd sú relatívne pomalé a gravitačné polia veľmi slabé. Priestor je plochý a o topológii Vesmíru nemá v tomto prípade zmysel uvažovať.
alamo Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 @Tono Tak nič.. "Priestor je plochý".. To že rovnice sedia, vraj je možné zistiť s toho, že sú v nich "vstupné hodny", reverzne odvoditeľné. Keď to počítaš "pospiatky", a dostaneš iné hodnoty ako boli vstupné, tak matematika vraj nesedí.. Nie je "korektná".. Som čul..
alamo Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 @Tono a+b=c c-b=a c-a=b Skúšal si to, s tvojimi rovnicami?
alamo Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 Práve s takéhoto "hrania" sa s rôznymi variantami, tej istej rovnice. Vraj je možné odvodiť, nejakú tú testovateľnú predpoveď. Predpoveď pozorovania nejakého nového javu. Potom vraj matematika, vraj naozaj funguje.
Tono Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 pred 1 hodinou, alamo pridal: @Tono Keď to počítaš "pospiatky", a dostaneš iné hodnoty ako boli vstupné, tak matematika vraj nesedí.. Nie je "korektná".. Som čul.. Nerozumiem celkom, o čom píšeš. Môžeš napríklad riešiť rovnicu, ktorá má viac koreňov - riešení, počet koreňov je daný mocninou premennej v rovnici. Môžeš si ľubovoľne vybrať riešenie. A teraz si predstav, že toto riešenie musí vyhovovať inej rovnici (viac neznámich premenných), ktorá ma opäť viac koreňov - riešení a tak ďalej a ďalej. Tieto sústavy rovníc môžu popisovať fyzikálnu realitu, ale matematika nie je obmedzená fyzikou. Nie všetky korene rovníc sú reálne, ak ale vyhovujú, tak vo fyzike dostaneš reality s rovnakou pravdepodobnosťou opakovania možných výsledkov. Ak poznáš konkrétny výsledok, tento by sa teoreticky mohol dať reverzne odvodiť, ale v prírode môže byť týchto rovníc nekonečne veľa. Napríklad v GPS, sa pre určenie polohy musí riešiť sústava minimálne 4 rovníc pre (x-x1)^2+(y-y1)^2 + (z-z1)^2 + (c(t-t1))^2. Potrebujeme preto údaje aspoň zo 4 družíc. Skutočná poloha, ktorá vyhovuje tejto sústave je napríklad riešenie x0, y0, z0, t0. No počet koreňov je dvojnásobný pre každú súradnicu. Ako si GPS systém vyberie správne riešenie? V prvom rade sa musí riešenie nachádzať na povrchu Zeme, musí byť kladné a reálne, takže korene, ktoré to nesplňujú môže vylúčiť. Aj tak sa však teoreticky môžu vyskytnúť dva vyhovujúce korene, pre tú istú súradnicu, na povrchu Zeme. No a ktorú si systém GPS vyberie, pre určenie polohy? Rovnice popisujú guľové plochy a ich prienik vymedzuje platnosť koreňov. "Matematike" sú ale všetky vypočítané korene správne, ak vyhovujú sústave rovníc.
alamo Zverejnené 7. Máj, 2024 Zverejnené 7. Máj, 2024 Jedna družica GPS, nám "nakreslí" na zemský povrch kružnicu. Druhá, vytvorí druhú kružnicu, ktorá s tou prvou vytvorí "dva priesečníky". Tretia družica "tretím kruhom", určí ktorý s tých dvoch bodov je "ten správny". Hrubý popis.. O tom ako správne kozy pásť, sa tiež skúsime baviť? Spomenul som si na ten správny pojem,, s tými hraním sa s rovnicami. Invariantnosť..
robopol Zverejnené 8. Máj, 2024 Autor Zverejnené 8. Máj, 2024 Tono, Ja sa týmto veciam už nevenujem, nepovažujem to za dôležité, nepovažujem to za verifikované, sú to len kozmologické úvahy. Príklad uvediem. Einstein neveril na ČD, presne pre ten dôvod, že pre vonkajšieho pozorovateľa žiaden objekt do ČD nespadne. Potom si aj ty našiel, že to je z dôvodu "nesprávne použitej súradnicovej sústavy". Pre inú voľbu súradnicovej sústavy nedôjde k divergencii na horizonte udalosti. Červie diery vraj nemôžu existovať, no pre rotujúce ČD už vraj môžu - viď. Penrose. Nedávno som zas zachytil, že zrýchlenie rozpínania vesmíru spomaluje. Teda naopak ako si všetci mysleli a vyhlasovali niečo o konci vesmíru, že temná energia všetko roztrhá. Takže čomu by sme tu ako mali veriť? Všetko sú to len neoverené hypotézy, rozprávky.
Tono Zverejnené 8. Máj, 2024 Zverejnené 8. Máj, 2024 pred 10 hodinami, alamo pridal: Jedna družica GPS, nám "nakreslí" na zemský povrch kružnicu. Druhá, vytvorí druhú kružnicu, ktorá s tou prvou vytvorí "dva priesečníky". Tretia družica "tretím kruhom", určí ktorý s tých dvoch bodov je "ten správny". Hrubý popis.. Hrubý popis pre "plochozemcov", lenže Zem je guľa. Navyše GPS využívajú aj piloti lietadiel. Rovnice nie sú kružnice, ale guľové plochy.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz