Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené
On 5/18/2023 at 12:21 AM, Tono said:

To, že závislosť koncentrácie CO2 a jej vplyv na globálnu teplotu klimatické modely nedokážu presne kvantifikovať neznamená, že klimatické modely sú zlé, ale, že to nie je jednoduchý problém.

Ak hypoteza nedokaze poskytnut kvantitatinu predpoved, ktora sa je v sulade s pozorovanim, tak sa z hladiska vedeckej metodologie povazuje za zlu. Exaktna veda stoji na skeptickom principe, ze za dobre mozme povazovat len potvrdene hypotezy. Z vedeckeho hladiska su teda klimaticke modely zle.

On 5/18/2023 at 12:21 AM, Tono said:

Globálna teplota rastie a ponúkajú sa hypotézy, čo je príčinou. Ak to nie je CO2, potom sa očakáva iná hypotéza. Lenže žiadna iná hypotéza nie je vedecky schopná obhájiť svoju opodstatnenosť.

Vedecky nie je schopna obhajit opodstatnenost ani hypoteza o CO2. Priamy vplyv CO2 je prilis maly. Predpovede zalozene na tejto hypoteze su nielen v rozpore s pozorovaniami, ale dokonca sa aj navzajom medzi sebou lisia o stovky percent. Je ale schopna sa obhajit spolocensky a politicky, stava sa z nej nove nabozenstvo.

Zverejnené

robopol

V javascripte sa dá riešiť všeličo, v mojom prípade  sústavy nelineárnych diferenciálnych rovníc druhého stupňa. Spravil som "surovú" verziu stránky, bez popisu a vysvetlenia.

https://www.astrofyzika.sk/GeodeticCalculator/

Parametre si môže voliť užívateľ, ale pri určitých počiatočných podmienkach môže riešenie "skolabovať". To je typické pre okolie singularity. Potom sa zobrazia hausnumerá a nie fyzikálna realita. Môžeš si nastaviť Príklad 1 až Príklad 4 a spustiť animáciu buttonom Draw. 

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

NANOgrav oznamil detekciu "sumu" gravitacnych, mohlo by ist o prelomovu metodu.

Ide o vyvrvholenie 15-rocneho vyskumu odchylok period 60 pulzarov (presnost 10^-15 ), ktora umoznuje pozorovanie aj gigantickych gravitacnych vln s velkostou vo svetelenych rokoch a periodou v rokoch ( 10^-8 Hz)

Namerany gravitacny sum je zhruba dvakrat vacsi, nez predpokladany. Je teda mozne, ze ciernych dier je viacej a su vacsie, nez predpokladame.

Podla postulat Vseobecnej teorie relativity gravitaciu nie je mozne tienit, gravitacne vlny teda na rozdiel od elektromagnetickych lahko prenikaju vesmirom (hmotou) bez toho, aby boli pohlcovane. Ak by sme sa ich dokazali dobre pozorovat, mohli by sme o Vesmire ziskat inak nedostupne informacie.

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/acdac6

Zverejnené
Dňa 30. 6. 2023 at 21:35, smiley napísal:

NANOgrav oznamil detekciu "sumu" gravitacnych, mohlo by ist o prelomovu metodu.

Ide o vyvrvholenie 15-rocneho vyskumu odchylok period 60 pulzarov (presnost 10^-15 ), ktora umoznuje pozorovanie aj gigantickych gravitacnych vln s velkostou vo svetelenych rokoch a periodou v rokoch ( 10^-8 Hz)

Ak si prečítal celý zdroj, vysvetli mi prosím, čo použili, ako etalón času? Pulzary, alebo kvzary? Ako som to pochopil ja z iných zdrojov, ako etalón hodín nepouźili pulzary ale o kvzary. Kvazary, na rozdieľ od pulzarov vyžarujú tak obrovské energie, že ich dokážeme detegovať z obdobia počiatku vesmíru.  Nie je mi ale celkom jasné, ako získali z kvazaru presné hodiny?

Zverejnené

použili odchylky pulzarov na obrovskej vzdialenosti, aby nepriamo potvrdili gravitačné vlny supermasívnych ČD.

Zverejnené

Ja nie som tak dobrý v angličtine, čítal som https://www.osel.cz/12963-kvasarove-hodiny-ukazuji-ze-v-mladem-vesmiru-bezel-cas-petkrat-pomaleji.html. Tam sa spomínajú kvazary. Nie som si istý, či by bol jas pulzarov dostatočný na to, aby sme ich pozorovali v "mladom" Vesmíre. 

"Klíčem k jejich úspěchu byly „kvasarové hodiny.“ Badatelé využili k detekci dilatace času v mladém vesmíru analýzy pozorování 190 kvasarů, galaktických motorů, které pohání zuřivě aktivní supermasivní černá díra."

Zverejnené

To, čo píšeš je niečo iné. Iný článok. V tom krátkom videu sa akože snažia detekovať gravitačné vlny supermasívne, ktoré sem putujú z veľkej diaľky iných galaxii, pozície pulzarov a ich "tikanie" nám ako keby robia veľký detektor na galaktickej úrovni, a tie odchýlky v tikaniach pulzarov ( v našej galaxii) majú nepriamo ukazovať na prechod gravitačnej vlny, tak som to pochopil z toho.

a v krátkosti, pri spájaní veľkých ČD v rannej fáze vesmíru (napr. pri stretoch dvoch galaxii) majú podľa nich mať relatívne malú zmenu frekvencie gravitačných vln, čo by sa malo prejaviť na tých pulzaroch v zmysle nejakého šumu.

Zverejnené

Ja som to pochopil tak, že pulzary sa dajú použiť na potvrdenie relatívne malej dilatácie času v "starom" Vesmíre, čo sa aj potvrdilo. Ale 5 násobná dilatácia je spojená s "mladým" Vesmírom. A to sa dalo merať len pomocou kvazarov. Lenže kvazar zo svojej podstaty nie je etalónom času, ako pulzar.    

Zverejnené

tvoj článok čo si tu dal je niečo iné, ide o dilatáciu času nie meranie gravitačných vln. To som nepozeral vôbec.

Zverejnené

To máš pravdu, ale keby sme chceli detegovať gravitačné vlny ranného vesmíru, po Veľkom tresku, potrebovali by sme etalón času v tom období. A ak tvrdia, že dilatáciu sa im podarilo zmerať pomocou kvazarov, tak by vedeli detegovať aj gravitačné vlny z toho obdobia. Len neviem, ako sa im podarilo tú dilatáciu času z kvazarov namerať?

Zverejnené

Tak tomu vôbec nerozumiem načo potrebuješ etalon času. V našej galaxii monitorujeme desiatky presných pulzarov, v ich tzv. šume, týchto tikaní sa hľadajú nejaké závislosti na tom ako gravitačná vlna z minulosti prechádza cez tieto pulzary. Teda ide o nejakú nepriamu metódu, že ide o nejakú gravitačnú vlnu. Nič viac. Ja tomu nedávam nejaké veľké nádeje, že s tym niečo zaujímavé vlastne budú vedieť vypátrať, akurát detekujú nejaké staré gravitačné vlny, ktoré sa dostali k našej glaxii z nejakých splynutí supermasívnych ČD, ako dvojicu ČD.  

K tvojmu článku nejakých vedcov z Australie neprikladám žiadnu váhu, to celé vyzerá divne ani sa mi to nechce pozerať, to je ako nejaká "kačica" novinárska, však to poznáš, krásne nadpisy, pochybné metódy a podobne.

Zverejnené

Ak by sa časopriestor vlnil, potom by sa aj časový interval pre vzdialeného pozorovateľa vlnil. Lokálne samozrejme  nie, sekunda pre lokálneho pozorovateľa bude vždy sekunda. Detektor gravitačných vĺn by musel porovnávať rozdiel časového intervalu na dvoch miestach.  Vlnové dĺžky gravitačných vĺn po Veľkom tresku sú obrovské v porovnaní s tými, ktoré  vytvorili čierne diery a ktoré dnes meriame na Zemi. Ak by sme mali presné časové etalóny, vzdialené milióny ly, dokázali by sme merať gravitačné vlny s veľkou vlnovou dĺžkou. No a ako sa podarilo merať časový interval s pomocou kvazarov mi nie je jasné.   

Zverejnené

Vzdialenosti medzi hviezdami sú gigantické, stovky svetelných rokov, takto to nemôžu merať, že porovnajú rozdiely na takýchto vzdialenostiach (porovnávajú kratšie asi v závislosti od uhla pulzarov voči nám). Proste to nedáva zmysel. Musia to robiť nepriamo lokálne, tam žiadne dilatácie nepotrebuješ, Pri LIGO ide o tak miniatúrne odchylky, že to je na hrane presnosti, či rušivých vplyvov. No a to je aj kameň úrazu takýchto experimentov, nevedia proste vylúčiť iné drobné vplyvy na tak citlivé merania.

Pokiaľ som čítal správne, tak tieto gravitačné vlny z dvoch supermasívnych ČD majú mať frekvencie v nanohertzoch (nHz). 

Zverejnené
On 7/6/2023 at 8:14 PM, Tono said:

Ak si prečítal celý zdroj, vysvetli mi prosím, čo použili, ako etalón času? Pulzary, alebo kvzary?

V zdroji, ktory uvadzam ja, su pulzary, kde sa 15-rocnym pozorovanim odchyliek ich period zrekonstruoval "sum" gravitacnych vln, ktore prelietavali v priestore medzi kvazaromi a nami:  https://www.osel.cz/12959-nanograv-oznamil-prulomovy-objev-gravitacniho-pozadi-vesmiru.html

V zdroji, ktory spominas ty, sa hovori o kvazaroch, a o 5-nasobnom spomaleni casu: https://www.osel.cz/12963-kvasarove-hodiny-ukazuji-ze-v-mladem-vesmiru-bezel-cas-petkrat-pomaleji.html

A ano, u kvazarov sa taketo "hodiny" hladaju podstatne tazsie, preto studia takychto porovnani vysla az teraz. Potrebujes dostatocne stalu dlzku nejakeho procesu, u ktoreho sa da predpokladat, ze trva rovnako dlho vtedy aj teraz. Vsak aj presnost merania casoveho intervalu pri kvazaroch je o 15-radov mensia ako pulzaroch - ale staci im to na to, co chcu tvrsit. 

A vychadza im, ze vtedy to bolo 5-krat pomalsie. Co samozrejme neznamena, ze vtedy bol 5-nasobne pomalsi cas (relativita: voci comu by mal byt pomalsi?), ale ze odvtedy sa 5-nasobne natiahol priestor  vo Vesmire. Prinos tohto pozorovania je vo vyvrateni alternativnej hypotezy, ze vlnova dlzka svetla sa zvatsuje kvoli jeho "starnutiu", nie kvoli rozpinaniu vesmiru.

Zverejnené
pred 33 minútami, smiley napísal:

A ano, u kvazarov sa taketo "hodiny" hladaju podstatne tazsie, preto studia takychto porovnani vysla az teraz. Potrebujes dostatocne stalu dlzku nejakeho procesu, u ktoreho sa da predpokladat, ze trva rovnako dlho vtedy aj teraz. 

Nikde som sa nedočítal, na základe čoho pri kvazare definovali referenčný časový interval. Možno, že v akreačnom disku vznikajú nejaké periodické deje. Fotóny, ktoré by sme z periodického deja detegovali budú fázovo posunuté, (niektoré doletia skôr, iné neskôr), v závislosti od toho, či sa priestor deformoval gravitačnou vlnou. 

Zverejnené

Pri kvazaroch sa nedetukuju gravitacne vlny, len sa hrubo odhaduje dlzka tvrvania nejakych charakteristickych udalosti, pricom vobec nemusi ist o udalosti periodicke. Napriklad tresnem, ze by to mohlo byt pohltenie ciernej diery kvazarom, pri ktorom mozu vznikat deje s nejakym charakteristickym casovym priebehom. Asi to bude state-of-art odhad (pripadne blabol) , doteraz taketo merania vedeli robit iba na supernovach a slabsich objektoch.

Zverejnené

Lewis s Brewerem zpracovali data z pozorování zmíněných 190 kvasarů, která zahrnovala více než 20 let. Z analýz záření o různých vlnových délkách odvodili standardizované „tikání“ těchto kvasarů.

https://www.osel.cz/12963-kvasarove-hodiny-ukazuji-ze-v-mladem-vesmiru-bezel-cas-petkrat-pomaleji.html

Aha, takze hladali periodicke udalosti. Asi spravili  Fourierovu analyzu, podobne ako sa kedysi robila v projekte hladania mimozemstanov CETI, a nasli nejaky signal period, ktory sa skaloval rovanko ako vlnove dlzky. Hlavny prinos tohto experimentu je podla mna v tom, ze ukazali, ze cerveny posuv je dobry nastroj na meranie rozpinanie vesmiru aj v jeho rannych stadiach. To o Einsteinovi su standartne kecy, ktore maju zvysit popularitu clanku.

Zverejnené

Pri pulzaroch robili korelácie odchýlok vzájomných frekvencií. Podľa teoretických výpočtov by mal korelačný koeficient zodpovedať Hellingson-Downovej krivke, ak bola zmena spôsobená gravitačnou vlnou. To sú čisto štatistické metódy, kde sa jav potvrdzuje na základe štatistickej významnosti aspoň 5σ. Inak sa to považuje len za náhodné fluktuácie. Nedá sa to teda považovať za priame meranie, ako pri interferometroch na Zemi.

Pri kvazaroch by sa takéto štatistické metódy asi nedali použiť ani na nepriame meranie gravitačných vĺn, ale možno na dilatáciu času by aj nižšia presnosť stačila. Ak by v kváziperiodickom procese v akreacnom disku nasledovali 2 udalosti v "rovnako dlhom čase", stačilo by na Zemi zmerať rozdiel času dopadu fotónov v prvom a druhom cykle. Samozrejme za podmienky, že tento cyklus trval rovnako dlho vtedy aj dnes.  

Zverejnené

Ano, neda sa to merat priamo (vsak ani Higgsov bozon nebol priamo pozorovany). Ale aj tak je to uzasne. Ved storocie to vyzeralo, ze gravitacne vlny ostanu navzdy iba teoriou. A potom sme namerali tie, co leteli na nas a teraz dokonca nepriamo sme namerali "sum" tych, ktore letia mimo nas. Skratka uzasne.

Pri kvazaroch urcite ziadne meranie gravitacnych vln neprichadza do uvahy, to by si potreboval o 16 radov vyssiu presnost.

Zverejnené

Tieto super články vychádzajú už pomaly každý týždeň, pričom sa ani nejedná o senzáciu, ale v nadpise vždy senzácia je a to 100%. Predsa kto by si otvoril článok, kde nie je rovno nová fyzika, objav tisícročia a podobne. Potom sa vždy objaví "nepriamy dôkaz" na "úrovni citlivosti prístrojov" a nevieme vylúčiť iný nám neznámy efekt. Takže ako ďaleko už sme od ezoteriky, kde je všetko jasné a dokázané?

Tu sa smiley raduje lebo 5 sigma, kurňa tak to je to kľúčové slovo 5 sigma. No a ďalšie kľúčové slová sú vedec, vedecký článok, MIT a podobne.

Zverejnené

Ak by som bol novinár, vymyslel by som si názvy článkov, napríklad:  "Všetko je inak, vedci zistili, že....", "Ľudstvu hrozí, že ak....", "Umelá inteligencia šokovala vedcov, zistila že...", "Žena otvorila kúpeľňu a neuveríte, čo našla vo vani...", "Pacientka XY šokovala lekárov, viete čo našli v jej tele?...", "Toto už nikdy nerobte, ak nechcete, aby..."

Vymyslieť takéto "úderné tituly" mi trvalo cca 30 s. Novinári, ovládajúci marketing, na to majú celú pracovnú dobu. Obsah článkov je väčšinou o ničom. Podstatný je počet klikov na titul, čo zvyšuje cenu za reklamy.

Zverejnené

hm,  nieco mi zrejme unika.  Ja som si myslel ze vyznamne spomalenie casu podla Einsteina je len silnych poliach, (  kedze je to umerne  g/(c.c).  A g aj polovicneho vesmiru je male.
To co sa je velke je gravitacny cerveny posun, kedze ten rastie so vzdialenostou.   A tak neviem ci teda to pletie clanok alebo tomu nerozumiem.
Dalej som zachytil ze nieco nesedi s vekom vesmiru,  co je tiez zaujimave.  Pretoze si pamatam ze pred par desiatkami rokov to tiez nesedelo. 

Zverejnené
pred 21 hodinami, tyso napísal:

hm,  nieco mi zrejme unika.  Ja som si myslel ze vyznamne spomalenie casu podla Einsteina je len silnych poliach, (  kedze je to umerne  g/(c.c).

Výpočty sa dajú robiť len veľmi hrubým odhadom. Vesmír sa rozpína tak, že každý pozorovateľ je fakticky v "strede" Vesmíru. Potenciál Vesmíru v danom bode môžeme teda vypočítať, ako potenciál v strede gule s konštantnou hustotou rho a polomerom r v danom čase. (Ak je Vesmír sféricky symetrický)

phi = 2*Pi*G*rho*r^2;

Pre dilatáciu času platí

tau/t = sqrt(1-2*phi/c^2)

Keď mal Vesmír milión rokov, mal hustotu cca 1E-18 kg/m^3

https://sites.ualberta.ca/~pogosyan/teaching/ASTRO_122/lect30a/lecture30a.html

a polomer ???.

image.thumb.png.227b7da6838f9d068aada5df36d081cb.png

Zverejnené
9 hours ago, tyso said:

Ja som si myslel ze vyznamne spomalenie casu podla Einsteina je len silnych poliach, (  kedze je to umerne  g/(c.c).  A g aj polovicneho vesmiru je male.
To co sa je velke je gravitacny cerveny posun, kedze ten rastie so vzdialenostou.   A tak neviem ci teda to pletie clanok alebo tomu nerozumiem.

Pokial myslis tento clanok https://www.osel.cz/12963-kvasarove-hodiny-ukazuji-ze-v-mladem-vesmiru-bezel-cas-petkrat-pomaleji.html, tak ten sa pletie, ide len o cerveny posuv rozpinania vesmiru. Snazili sa tam domontovat Einsteina, aby si zvysili cinatost a moc im to nevyslo. Ono celkovo podstatna cast kozmologie sa zaobide bez Teorie relativity. 

Zverejnené
pred hodinou, smiley napísal:

Snazili sa tam domontovat Einsteina, aby si zvysili cinatost a moc im to nevyslo. Ono celkovo podstatna cast kozmologie sa zaobide bez Teorie relativity. 

Faktom je, že gravitačný potenciál ranného vesmíru musel byť v jeho objeme vyšší, ako je dnes, lebo jeho hustota hmoty bola vyššia. Pre dilatáciu času, podľa OTR, je rozhodujúci gravitačný potenciál. Ak by sme dosadili gravitačný potenciál celého Vesmíru, ktorého hmotnosť sa odhaduje na M = 10E52 až 10E54 kg, zistili by sme, že sa podľa Schwarzschildovej metriky fakticky nachádzame vo vnútri čiernej diery s hmotnosťou Vesmíru. Fyziku pod horizontom čiernej diery vraj nepoznáme a Schwarzschildovu metriku pre Vesmír nemôžeme použiť. Ale ak by to tak bolo, aj podľa Friedmanovej metriky sa nám pod horizontom hmoty Vesmíru celkom dobre darí. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov