tyso Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 tono, ale nabite teleso bude vyzarovat pri pade v gravitacnom poli.
Tono Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 Tyso Podľa mňa by nemalo vyžarovať. Inak by sme týmto experimentom dokázali, že padáme v gravitačnom poli voľným pádom. Myslím na ten Einsteinov padajúci výťah.
tyso Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 no ale maxwellove rovnice nepustia, neviem si predstavit ako by mohol elektron nevyzarovat.Ale je to dobra otazka, dal som ju aj na aldebaran, elektron, ktory sa pohybuje zrychlene musi vyzarovat. Ale problem vidim inde, podla OTR je sustava so zrychlenim ekvivalentna sustave v gravitacnom poli. A teda elektron by mal vyzarovat aj ked stoji v gravitacnom poli ale o takom niecom neviem. Niecomu teda nerozumiem, spytam sa mudrejsich :smilieee:
buky Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 Tono. Tak to už je mimo mňa a neverím ani rovnici E = mc2. Urýchľovač by už podal výsledky a vôbec neviem pochopiť načo je dobrá ŠTR.Začali sme SMOTOM a pre mňa je to stále otvorená téma v podobe energie magnetického poľa permanentných magnetov.Je to tvrdá realita nemožnosť zacykliť pohyb po kružnici, či už z hľadiska energetického vstupu - výstupu, alebo s pohľadu síl.No, už som si vylámal zuby aj ja, ale zaujal ma jeden z mnoha vlastnoručných pokusov a tak to vyskúšam. Ak pôjde všetko ako má, tak čoskoro zistím či má zmysel pokračovať ďalej. Nastáva čas driny.
Tom Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 neveris E=mc2 Atomovku na teba...., to ta presvedci;
buky Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 neveris E=mc2 A čo to má spoločné s atomovou elektrárňou?
Tom Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 po prve: myslel som bombu;po druhe: skus zistit ako funguje jadrova elektraren; a ako sa pocita energia ktoru reakcia vytvory; co je to hmotnostny deficit(mass defect); co je to vazbova energiapotretie: existuje dost inych dokazov, ktore si dufam zvladnes najst;a po stvrte: postupne oznamujes comu vstkemu neveris, nechces napisat vsetko comu vo fyzike veris?
robopol Zverejnené 2. September, 2011 Autor Zverejnené 2. September, 2011 A co si sa dozvedel od mudrejsich? Počkaj ked elektrón sa pohybuje volným pádom tak musi vyžarovat? ci to spajas s tým, že ked zrýchluje musí vyžarovat? Možes uviest nieco na potvrdenie co sa vlastne deje? Podla mna nemusí ppri volnom páde vyžarovat. A, vyzaruje pri volnom páde elektrón? nejake meraniaB, vyžaruje na povrchu , ked stoji v gravitacnom poli ? nejake merania A nesuvisí to so zotrvacnostou tyso? ja skôr mám pocit, že vyžaruje elektrón vtedy ked pocituješ zotrvačné sily, resp. ZMENU, odpor zotrvačných síl. Zrejme to bude komplikovanejšie: Neposobí zmena gravitačného pola na vyžarovanie pri prechode elektrónu? to potom nesuvisí so zrýchlením Ak brzdíš elektrón tak vyžaruje foton, Podla mna jednoduchá odpoved je tá, že vyžaruje sa fotón vtedy ak stráca elektón energiu,
tyso Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 ak sa elektron pohybuje zrychlene tak vyzaruje, to je princip tvorby ELM vln,. To hovoria maxwellove rovnice a mozes tomu verit, sice ho zrychlujeme bezne napatim a nie padom v ELM poli ale rovnako vyzaruju aj nabite slnecne castice, Neviem o meraniach pri volnom pade, technicky ide o male zrychlenie a tak by to bolo tazke merat. Ale nie je dovod predpokladat ze by pri jednom konkretnom zrychleni prestal ziarit, cim je zrychlenie vacsie tym ziari viac.A prave ze o ziadnom merani v gravitacnom poli neviem, teda viem ale nie som si isty ze je to iste. Nabite castice rotujuce okolo ciernej diery vyzaruju, tam ide zrejme hlavne o dostredive zrychlenie, neviem ci to ma aj zlozku len vdaka gravitacii.
robopol Zverejnené 2. September, 2011 Autor Zverejnené 2. September, 2011 No ja neviem ale zrýchlovat nieco proti jeho prirodzenej inercii asi nebude to iste ako padat volným pádom bez narušenia inercie toho elektrónu. Ja by som povedal, že nic take v grav. poli asi nebude. A tak isto tocit elektrón na kolotoči a točiaci sa elektrón okol planety nebude to iste. to je iba taky moj odhad, je to mozno uplne inak.
tyso Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 v rovniciach ELM nic o inercii nie je :smilieee:, tam je len permeabilita a permitivita. Maxwellovym rovniciam mozes verit, pri zrychleni som si uplne isty vyzarovanim. Nie som si isty ze v gravitacnom poli bude vyzarovat ale OTR by tomu napovedala.
robopol Zverejnené 2. September, 2011 Autor Zverejnené 2. September, 2011 Ved nic sa nepise. ale keby si ty to chcel zvrhnut na pravdivost spolu s TR, tak by si dospel k tomu, že rozni pozorovatelia by videli aj nevideli fotón. V padajúcom výtahu voči tebe elektón nezrýchluje a nemal by si vidiet foton, pri inej pohlalde z povrchu zeme by si ho zas mal vidiet, čo vedie k dvom protichodným tvrdeniam, všakže :smilieee:
tyso Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 dostal som odkaz na prace ktore to tvrdia :smilieee:, http://en.wikipedia.org/wiki/Unruh_effect co sa mi zda divne a proti tomu co viem. No najprv si to v klude prestudujem
robopol Zverejnené 2. September, 2011 Autor Zverejnené 2. September, 2011 K tomu vedie samotná TR, uz sme sa s tonom tu bavili o pade do black hole. Dve reality. :smilieee: A TR tlačí aj k tomu čo teraz riešiš. Nakoniec toto sa malo davno zmerat a potvrdit ako to je. Ja som nikdy detailne elktromagnetizmus nestudoval, takže elektromagnetizmus nepoznam dosledne.
Darkman Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 Urýchľovač by už podal výsledky a vôbec neviem pochopiť načo je dobrá ŠTR. Ani deticky na prvom stupni nevedia pochopit, naco je dobre trenie kozusteka o ebonitovu tyc. To, ze na tom stoji cela nasa spolocnost im nedocvakne... Podobne je to aj s tebou a STR... tiez ti nic nedocvakne.
Tono Zverejnené 2. September, 2011 Zverejnené 2. September, 2011 Podľa mňa má robopol pravdu v tom, že elektrón vyžaruje, keď na neho pôsobí sila na nejakej dráhe. .A žiadna sila podľa mňa v bezváhovom stave na elektrón nepôsobí. Trajektória voľného telesa v gravitačnom poli (orbitálna dráha planéty) je ekvivalent voľného pádu.
robopol Zverejnené 3. September, 2011 Autor Zverejnené 3. September, 2011 Tono ale fyzika by mala dat odpoved ako to je pri gravitácii. V gravitácii je totiž lokálne inerciálna sústava aj tá čo zrýchluje voči inej inercialnej sústave pozorovateľa. Hawkingovo žiarenie sa tu spominalo. ELM vlny sú v súlade s TR, teda niekto skutočne nemusí detekovat fotón ale tu ide o sústavu inerciálnu verzus neinerciálnu. Co je znova spojené s inerciou hmoty. Takže tvrdenie s ktorým súhlasis by malo byt v poriadku. Unruh effect hovorí práve o tom, že reality sú rozne. Podla mna nebude vyzarovat ELM vlnu elektron pri volnom páde.
tyso Zverejnené 3. September, 2011 Zverejnené 3. September, 2011 vyzarovanie je spojene zo zmenou intenzity elektrickeho pola, a zrychleny pohyb jednoducho tuto zmenu vytvori, nie je podstatne co bolo pricinou. Vies si predstavit ze ked urychlis elektron horizontalne tak bude ziarit a vertikalne nie ? Mozno sa mylim ale odporuje to vsetkemu co viem,
robopol Zverejnené 3. September, 2011 Autor Zverejnené 3. September, 2011 No dobre tak to skusme rozobrat, tvrdíš toto:Vždy ked elektrón zrýchluje voči pozorovateľovi "nezávisle na pôvode zrýchlenia" vyžaruje ELM vlnu? Tu mám len poznámku, že ELM vlna predsa vzniká ako priečne vlnenie na na oscilácie elektrónu, teda ked ho pohybuješ hore dole vytvoríš priečnu ELM vlnu, ktorá sa šíri. skús to formulovat presnejšie.
tyso Zverejnené 3. September, 2011 Zverejnené 3. September, 2011 to tvrdia maxwelove rovnice, a je to aj logicke, pohyb hore dole je zrychlovanie a spomalovanie, tam vznika pekna vlna ak ju budis harmonicky.Ale ak len zrychlujes, tak vznika take cudo zlozene z viacerych harmonickych zloziek, ale je to ELM vlna.
Tono Zverejnené 3. September, 2011 Zverejnené 3. September, 2011 Podľa mňa sa diskusia toči o tom, o čom sme sa bavili pri transformácii zrýchlenia. Ja matematicky môžem transformovať silu, z jednej sústavy do druhej. No nemôžem pri transformácii obísť fakt, kde sila pôsobí na teleso. Zrýchlenie sústavy nie je zrýchlením, ktoré na teleso pôsobí. Ak sa moja sústava pohybuje zrýchlene k náboju, nie je to to isté, ako keď sa náboj pohybuje zrýchlene k mojej sústave. Elektrón musí konať prácu, a vyžiarený fotón musí byť udalosť v každej sústave. Svetlo v gravitačnom poli spomaľuje, pričom sa ale fotón musí stále pohybovať rýchlosťou c. Je to v dôsledku plynutia času a zakrivenia priestoru. Fakt, že sa fotón pohybuje rýchlosťou c ( pre vonkajšieho pozorovateľa môže aj zastať) stále znamená, že fotónu má nulové zrýchlenie.
robopol Zverejnené 3. September, 2011 Autor Zverejnené 3. September, 2011 tyso No ved ked zrýchluješ ty ako pozorovateľ a elektrón stojí, tak ty vidíš, že zrýchluje elektrón a očakávas ELM vlnu? Ale ten čo stoji niekde vo vesmíre s elektónom žiadnu ELM vlnu neočakáva. Podla mna to je inak. Toto je dosť zvláštne, aby sa o tom nehovorilo už dávno pred OTR, či TR. Niekto nameria zvýšenú intenzitu a niekto nie? to mi pripada dost zvlastne. Tu bude nejaka chyba.
Tono Zverejnené 3. September, 2011 Zverejnené 3. September, 2011 robopol Newton definoval silu ako súčin hmotnosti a zrýchlenia. To ale veľa nehovorí. Ak spojím sústavu s telesom, tak nijaké zrýchlenie nemôžem definovať. Na to potrebujem polohový vektor. Zotrvačná hmota teda súvisí s priestorom, v ktorom sa teleso pohybuje. Nemá teda zmysel hovoriť o priestore samom o sebe, bez hmoty. (zrýchľujúci pozorovateľ) V STR sa to tak robí. Lorentzova transformácia hmotu nepotrebuje. No potom sa narazí na interpretáciu veku dvojíčiek s čím má inerciálna STR problém. Ale netreba sa rýchlosťou sústav blížiť k rýchlosti c. Vzťah priestoru a zotrvačnej hmoty nie je jasný ani v klasickej fyzike. K riešeniu mechaniky telies to našťastie nepotrebujeme vedieť. Feynman to vyjadril najvýstižnejšie, keď povedal, že je podstatné, ktorá dvojička pociťuje zrýchlenie. To isté platí aj o elektróne. Podstatné je, či elektrón „pociťuje“ zrychlenie. No a pri voľnom páde nič „nepociťuje“ a ani žiadny iný pozorovateľ. S tysom sme sa bavili, či zrýchlenie a gravitácia je ekvivalentná. A ja tvrdím, že nie. Vo vákuu bez gravitačného potenciálu by sme mohli vytvoriť podmienky pre kyvadlo tak, že by sme nahradili potenciálnu energiu gravitačného poľa, potenciálnou energiou elektrického poľa a zavesené teleso by bolo elektricky nabité. Potenciálna energia by nebola mgh, ale qEh. Diferenciálna rovnica kmitania by bola ekvivalentná, ale nabité teleso by vyžarovalo emg. vlnenie a kyvadlo by po čase zastalo. Samozrejme nabité teleso kyvadla bude vyžarovať aj v gravitačnom potenciáli. Išlo mi o to, že elektrické a gravitačné pole nie je ekvivalentné voči mechanickému zrýchleniu. Jedine, že by kyvadlo vyžarovalo gravitačné vlny, ale tie sa doteraz dokázali iba nepriamo.
robopol Zverejnené 4. September, 2011 Autor Zverejnené 4. September, 2011 tyso vsak tvrdi nieco ine, nie je podstatné kto je pôvodcom zrýchlenia. A ide predsa o klasický elektromagnetizmus. Tak to hadam vieme kedy a za akych podmienok elektron vyžaruje.
Tono Zverejnené 23. September, 2011 Zverejnené 23. September, 2011 http://veda.sme.sk/c/6067518/cern-castice-zrejme-prekonali-rychlost-svetla.html som zvedavy, ako to dopadne.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz