Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

Paneláky (v jednom bývam aj ja) sú vďačnou témou diskusií. Jedni si ich nemôžu vynachváliť, iní ich považujú za slepú cestu architektúry. Aj keď často o nejakej architektúre nemôže byť ani reči, sú stále niečím zvláštnym. Pre mnohých je to zároveň aj životný štýl. Paneláky boli typickým "dielom" socializmu, ale v určitej forme sa vyskytujú aj v iných krajinách ako bývalého východného bloku. Hľadaním fotografií na internete som videl viacero podivuhodností, niektoré paneláky boli celkom pekné, do iných by som nevkročil ani omylom. Ale o tom potom.

 

Prevrátený panelák som však ešte nevidel. V Číne taký majú:

 

 

cina_panelak1.jpg

 

 

cina_panelak2.jpg

 

 

cina_panelak3.jpg

 

 

cina_panelak4.jpg

 

 

 

Máte o panelákoch niečo zaujímavé aj vy?

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V Cine maju toho viac, co clovek nikde nevidi :lol:

Zaujimave? Ked kamosov sused prerabal jadro, tak ho skoro prizabil furik plny betonu, ktory robosi nechali o poschodie vyssie a ktory sa pri rekonstrukcii zosypal dole.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ten nešťastný panelák nemal jednoducho základy ... úžasné, kompletne stojí poležiačky

videla som to v tv ... proste padol. tuším tam zostal jeden robotník pod ním

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A predstavte si že by tam boli ľudia! Predstava že sa zrazu nahne panelák a padáme ako leporelo ma príliš neláka. Ten panelák asi stavali takto: "No chlapi, tuto trochu udupte zem, zatlčte kolíky a oprite o ne panely. Poobede budeme murovať." Samozrejme že po čínsky sa bavili :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto iste sa ti moze stat s kazdou stavbou ked sa vykasles na zaklady. Taky panelak ti ostatne pri pade pokope, nejaky tehlovy dom by sa pre zmenu uplne rozsypal. A toto nieje tak celkom len Cina. Vela nechybalo a budovu NBS mohli v polky stavby zacat rozoberat, pretoze odflakli geologicky prieskum podlozia a hrozilo, ze sa ta NBS zosype. To iste 3 veze na Bajkalskej v BA, odflaknuty geologicky prieskum. Polka ti stoji na inom podlozi ako druha polka a teda im rozne casti stavby sadaju inou rychlostou => 3 veze su sikme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hlavne aby developer zarobil.

 

Moje sídlisko (zopár fotografií od tohto príspevku) v minulosti keď sa stavalo malo tiež dosť problémov so stavbou panelákov.

 

Obrázok

 

Ten kopec totiž nemá ideálnu pôdu, je skôr ílovito-hlinitá. Na tejto fotografii čo je ten panelák asi centimeter naľavo od toho nákupného strediska v strede sa počas stavby takmer zrútil, jedna časť sa odtrhla (myslím že práve tá čo je zateplená (ružová farba)), museli tam napichať betónové injekcie, podobný osud čakal aj na to nákupné stredisko (tohto času vyzerá úplne inak ako pôvodne), celá stavba sa po tom mokrom teréne posúvala dole a trvalo to niekoľko rokov pokým to dali doporiadku. Na tej fotke čo vidieť to zelené pole za sídliskom, tam sa tiež malo stavať, až k tej kotolni hore vpravo (č.2), ale komunisti padli a viac sa nestavalo. Ani sa nemohlo, keď kopali základy, tak vraj tam mali samé bazény vody, celé je to podmočené.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

3 veze su sikme.

nech sa nehrdia že niečo také majú len v pise, tu sú hneď tri ... : )

 

obávam sa, že geologický prieskum bolo vždy niečo, čo akurát stavby predražovalo, aj za socizmu a panelákov

celá šaľa stojí na piesku, na voľakedajších meandroch a záplavových oblastiach váhu, stavali sa tam maximálne sedemposchodové paneláky, potom si niekto zmyslel, že chce trinásť či koľko poschodovú vežu ... už počas stavby sa začala nakláňať, ale keď sa do nej napriek tomu začali sťahovať prví ľudia, nastala mierna panika a strana a miestna vláda robila opatrenia ... nespočetné betónové injektáže a neviem čo ešte, bola som decko, nepamätám si už, ale bola reč aj o tom, že to zbúrajú ... nakoniec to ustáli, dodnes stojí, a nezvyknem pozerať, či rovno, tuším celkom rovno : )

 

a pripomenulo mi to tie tisícky opustených a zbytočných panelákov, ktoré už pár rokov iba zavadzajú v bývalom východnom nemecku, a pekne ich búrajú jeden za druhým ... aká to bola kedysi vzácnosť, čakalo sa na byty ako na trabanty ... dlhé roky

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja neviem či sa tam býva, ale podľa mňa ani veľmi nie.

Tie diery sú skôr nejaké zablúdené šrapnely, priama strela z dela by tam spravila väčšiu dieru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pekne foto :lol:

 

Podla mna tie diery by v pohode mohol spravit nejaky 30MM kanon, pripadne nieco podobne. Normalny protitankovy sabot by tiez nechal nieco podobne (kedze by len preletel cez panelak), ale nevidim dovod, preco by tym niekto strielal na ten panelak, a na zbludile strely je ich tam trochu moc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Geologicky prieskum v tej Čine sice odflakli, ale stavba je to kvalitna, kedže to spadlo a nerozsypalo sa na kusky.

 

Inak naše sidlisko stoji na kopci, kde bol kedysi les, ktory prave kvôli sidlisku vyrubali. Cely svah je prešpikovany vystuhami aby sa kopec nezosuval a pravidelne (tušim 2x ročne) sa robi kontrolna nivelačka aby sa zistili pripadne pohyby. Takže podklad je ako tak zabezpečeny. Horšie je to s kvalitou stavieb. Cca pred 10-timi rokmi sa na jednom panelaku uvoľnil z hora (ako keď sa otvaraju padacie dvere) bočny panel na najvyššom poschodi. Majiteľom tak pršalo do bytu a mohli cez dosť veľku škaru pozorovať hviezdy. Nejak to potom za pomoci vrtuľnika opravili, zatiaľ to drži.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

o niečom podobnom som ešte nepočula, ale vlastne sa tomu nedivím ...

 

kedysi zbúrali druhú stranu našej ulice, a celú kúzelnú starú štvrť, aby tam postavili paneláky

 

denne sme videli, ako ich stavajú panely kdekade v blate, ako došlo / potom sa ľudia čudovali že na nich nedrží omietka /... na paneloch zboku boli železné očká, do ktorých sa zhora zasúvali železné tyče, zvarovalo sa to a betónovali rohy a ešte kdečo robilo ...

keď sa stalo, že žeriav sa železnou tyčou netrafil do očiek, nič sa zvyčajne nedialo, keď sa nepodarilo prípadne na druhýkrát, / keď to ovšem skúšali /, nechali tak, privarili čo šlo, zaliali betónom, dovidenia

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Pred 6 mesiacmi...

Nieco "trosku" ine o "panelakoch", ci vyskovych budovach.

Nase moznosti nam velmi neumoznuju vidiet, ako vystavba vyskovych budov postupuje, tak aspon zopar obrazkov z vystavby takejto budovy za velkou mlakou.

 

Skor, ako sa nieco stavat zacne, je potrebne nieco uz nevyhovujuce zburat.

post-88-0-66792600-1306334994_thumb.jpg

 

Stavat sa zacne az potom.

post-88-0-83280500-1306335359_thumb.jpg

post-88-0-16465200-1306335367_thumb.jpg

post-88-0-63091400-1306335372_thumb.jpg

post-88-0-19637400-1306335379_thumb.jpg

post-88-0-64471600-1306335385_thumb.jpg

.post-88-0-93772800-1306335490_thumb.jpg post-88-0-31525700-1306335496_thumb.jpg

.post-88-0-24891300-1306335502_thumb.jpg post-88-0-14646000-1306335512_thumb.jpg

post-88-0-65722100-1306335518_thumb.jpg

 

edit.obr.prel.na FTP.g.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

panelák je vlastne "činžiak", teda veľký nájomný dom stavaný s prefabrikátov

a činžiak nie je to teda žiadne zjavenie z "modernej doby", prvé činžiaky insulae sa zjavily už zhruba pred 2500 rokmi v Ríme, a od začiatku trpeli všetkými nectnosťami dnešných "králikární",

mizerným projektom počnúc, použitím nekvalitných materiálov pokračujúc, odflákanými stavebnými prácami končiac, a boli to doslova niekedy až deväťposchodové "králikárne".. rozhodne to neboli žiadne architektonické zázraky.. v dobe najväčšieho urbanistického rozvoja, bolo v Ríme iba 2000 súkromných domov, a až 50 000 "králikární" insula - wiki

 

záleží len na interakcii medzi investorom, a miestnymi stavebnými nariadeniami, či činžiak vypadá ako "krabica od topánok", alebo ako architektonická "lahôdka" Waldspirale v Darmstadte

a tiež to záleží od toho, aké vysoké v ňom má byť nakoniec nájomné "činža", v dome kde je každé okno iné, asi veľmi "ľudové" nebude

doslova s každej strany, vypadá úplne inak.. dalo by sa niečo takéto, vytvoriť aj s prefabrikátov?

ObrázokObrázok

ObrázokObrázok

 

edit.obr.prel.na FTP.g.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

jeden článok o panelákoch.

 

v tých časoch boli paneláky pre kdekoho dobrým riešením, paneláky sú skutočne kdekade po svete, je ich plný Paríž a Káhira a Viedeň a polka sveta, ale mali jednu chybu, špeciálne u nás iste: ... u nás sa stavalo opačne.

síce nahradili veľa starých štvrtí, a dali bývanie vlastne každému, kto potreboval, skôr či neskôr dali, hoci nakoniec boli poradovníky a nie bársjaké.

 

špecifikum socizmu bolo, že stavali sa bez infraštruktúry, ľudí napchali do polohotových sídlisk plných blata a jám a bez vybavenie, potravín, tisíce mladých rodín bez lekára pre deti ... to bolo v plánovaní a kdečom podobnom, a špecialita socistických panelákov.

 

okrem toho ... mestá stavali paneláky, a búrali staré štvrte, uniformovali všetky mestá a mestečká na jeden odliatok ... jednu farbu, jeden vzor, jedno veľké sídlisko.

domy asanovali, staré komunity sa roztrhali, štvrte zmizli, ľudia sa roztratili, staré susedstvá, malebné uličky, posedenia na dvore, hry medzi ulicami zmizli.

 

v mojom rodnom meste na mieste, kde zmizla celá štvrť starých rodinných domov, vrátane nášho, na obrovskej ploche dodnes nič nie je - len tráva a pár stromov.

dodnes je v trávniku, ktorý bol pred naším domom, vyasfaltovaný pruh, ktorý viedol k dverám do dvora.

 

a pred oknom, kde sedávala babka v kuchyni, dodnes osika, pod ktorou sme sa hrávali ako deti. a pod druhým oknom zlatý javor.

presťahovali sme sa na druhú stranu ulice, do paneláka. nikto sa nepýtal, či chceme. stovky susedov zo starých uličiek som už nikdy nevidela. a to som bola vlastne väčšie decko, keď sme sa sťahovali, bol to náš dvor, kde po búračke domov postavili jednu krčmu, ktorá sa po čase, ešte za socizmu, rozpadla, lebo tam nikto nechodil.

 

pre tisíce ľudí boli paneláky riešenie, a stavali sa kdekade po svete, ale je mi ľúto za dvorom, kde nič nie je, len už nejakých tridsať rokov sa rozpadávajúce zvyšky krčmy a obrovský trávnatý priestor, kedysi niekoľko ulíc. dodnes neviem, prečo tam výstavba zastala. ach, spomínam. : )

 

ten článok :

Panelák. Ktože by ho nemal rád ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto je tiez zaujimavy komplex

 

La Vele di Scampia

 

post-3-0-83464200-1306087899_thumb.jpg post-3-0-88499900-1306087920_thumb.jpg

post-3-0-56864200-1306087941_thumb.jpg

Vele di Scampia, Napels, Italy

 

The Vele di Scampia (English: Sails of Scampia) are a large urban housing project built between 1962 and 1975 in the Scampia neighbourhood of Naples, Italy. The complex was designed by the Italian architect Franz di Salvo and was part of a more extensive housing plan which also included the development of Ponticelli, a neighbourhood of eastern Naples. The architect was inspired by Le Corbusier and Kenzo Tange.

 

The plans also provided for the creation of meeting-places, playing fields and other facilities, and of fast-flowing roads. Shortly after its completion, however, living conditions in the area began to decay. Many flats were illegally occupied by people made homeless by the earthquake in 1980 and the State failed to impose its authority: the first Police station opened only in 1987.

 

Today the Vele are a major centre for drug trafficking and illegality in general. Street racing and the handling of stolen goods flourish. The film Gomorrah of Matteo Garrone was partly filmed at the sails, showing both the exterior and the interior of houses and corridors between landings.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podobny styl panelakov je v byvalej olympijskej dedine v Mnichove..akurat su belsie a vyzera to dobre...a hlavne terasy kazdeho bytu su skvele, cele obrastene zelenou

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...
  • Pred 11 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov