Skočiť na obsah

Náklady na bývanie


Tomáš

Odporúčané príspevky

Niekde sme v rámci témy o sporení sme spomenuli okrajovo aj náklady na bývanie. Takže mohla by byť aj téma kde by si ľudia podiskutovali o veciach spojených s bývaním (hlavne tie finančné). Napríklad aj to že koľko stojí bývanie v regiónoch. Byty a domy, vo vlastnom, prenájmy, podnájmy, slobodárky, internáty, ubytovne atď. Cena obvykle záleží od regiónu, lokality v meste/obci, stavu a veku objektu atď.

 

Ako sme sa už zmienili niekde v téme že bývanie v Galante za 200 je ani nie drahé ani nie lacné... Niekedy hrá rolu aj veľkosť mesta ale u nás hrá rolu hlavne to že sme na veľmi dobrom mieste. Teda blízko cesty R1 ktorá má priame napojenie na diaľničnú sieť, cez nás ide jeden z hlavných ťahov železnice, priamo v meste pôsobí firma svetového formátu, tým pádom sú tu menšie dodávateľské spoločnosti, logistika čo so sebou ťaha dopravcov atď. Podnikateľom vyhovuje blízkosť hneď k trom veľkým mestám (Bratislava, Trnava, Nitra) juhozápad slovenska teda Bratislavský kraj a časť Trnavského patria medzi najvyspelejší región v SR takže tu sa stavia, tu majú ľudia peniaze, tu investujú a to dáva prácu živnostníkom aj menším firmám... Pre toto všetko sú ceny nehnuteľností v Galante dosť vysoké pre kategóriu takéhoto mesta a tak isto aj nájom atď... V susednej Seredi alebo v susednej Šali sú byty lacnejšie a nájmy menšie...

 

Takže lokalitou sídliska je v centre mesta, sú to tie lepšie typy činžiakov že v bytoch sú veľké miestnosti. Neviem presne koľko sú len čisto za byt poplatky keďže žitie troch ľudí vychádza na 600 mesačne ale v tom už je všetko ako prací prášok, mydlo, toaletný papier, čistiace prostriedky, jedlo varenie atď... Ale brat má jednoizbový byt na sídlisku na okraji mesta a je kamionista takže doma je minimálne a platí minimum zo všetkého keďže sa tam nepúšťa voda, nesvieti sa, byt je väčšinou prázdny takže vravel že okolo 90-100€ ho to vyjde aj takto. Takže rátam že keby som tam býval tak elektrika, voda,plyn by stúpli na dajme tomu 150€ a furt sa jedná o malý byt na okraji mesta, takže bývať v centre vo veľkom trojizbáku v centre neni až taký rozdiel že je to o 50 viac a v tom už je zarátaný aj ,,mamahotel" takže určite by to bolo menej na hlavu keby berieme len poplatky za byt. Len v činžiakoch zase sú také fondy opráv, poplatky za výťahy, za spoločné priestory, spoločná elektrika, ceny za teplo určuje tepláreň na to ľudia nemajú vplyv... Kým v rodinnom dome sa stačí napojiť na vodovod so studenou vodou, a kanalizáciu a elektrinu a plyn a kúrenie si zariadi ako chce, vodu si ohreje ako chce... Ceny na ubytovniach sa pohybujú tiež okolo 100€ a to sú intrákovské podmienky že dvaja-traja na izbe spoločné sprchy atď. Takže myslím si že pod 100€ sa veľmi s bývaním ísť nedá. 

 

Ako je to u vás?

Teraz to nemyslím tak že máte googliť na stránky realitiek ale reálne zo života čo viete, počujete atď...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no hlavne by si do toho nemal ratat "všetko ako prací prášok, mydlo, toaletný papier, čistiace prostriedky, jedlo varenie atď.."

naklady na byvanie su - najomne, energie (voda, plyn, elektrika, kurenie), naklady na spolocne priestory a spolocnu reziu (poplatky spravcovi bytov alebo ine sluzby, ak sa zabezpecuju individualne), fond oprav, splatky uverov, dan z nehnutelnosti, poplatky za odvoz smeti

to beriem samozrejme byvanie v bytovom, nie rodinnom dome, tam by bola skladba dost ina, v podstate energie, dane a to, co je nutne investovat do udrzby/rekonstrukcie/opravy

 

ked budem mat pohromade vyuctovanie za vlanajsok, skusim hodit nejake konkretne cisla

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"Nájom" (teda všetky tie poplatky za vodu, kúrenie, výťah atď) v TN  za 3-izb. byt 175€, elektrina 30, plyn asi 10, satelit, bazén, pštrosa nemám.

 

Ďalej káblovka s internetom 20, ostatné náklady moc nesledujem, u mňa je podstatné koľko viem odložiť bez toho, aby som sa nejako musel tvrdo obmedzovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čiste len bývanie:

 

zatiaľ nie v osobnom vlastníctve 3 izb.byt, kúsok od BA, bez výťahu, vlastný kotol - teplá voda, plynové kúrenie.

nájom, plyn, elektrika, voda, vodné - stočné, vývoz odpadov rozpočítaný na mesiac - mesačne plus mínus 270, cca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem, či tieto uvádzané čísla niekomu k niečomu pomôžu.

Podľa môjho názoru je to porovnávanie neporovnateľného.

 

Je rozdiel, či je byt v osobnom vlastníctve, alebo je to byt štátny, či má SVB, alebo patrí "pod" SBD,

či je zateplený, alebo nezateplený, aký je spôsob vykurovania a veľký rozdiel je v tom, koľko ľudí v byte býva.

 

Moje mesačné poplatky za 3-izbový byt v OV /patriaci pod SBD/ sú cca 160€  /nájom, elektrina, plyn, káblovka - TV + internet/.

Poplatok za vývoz odpadu a dane sú samostatnou položkou a platia sa ročne, nie mesačne.

 

Niekoľko rokov som v našom baráku bola predsedkyňou VV, chodili mi polročné vyúčtovania kde boli o.i. uvedené aj mesačné poplatky za jednotlivé byty /+ skutočné platby, takže prípadný nedoplatok bol viditeľný/ ... a z tohto výpisu bolo zrejmé ako sa poplatky v rovnakých bytoch veľmi líšia od počtu osôb.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Coby nepomohli... Snazime sa zistit ci odomna rodicia opravnene pytaju sumu ktoru pytaju. Takze ked porovnam tak doma mam za 200 full servis akurat semtam musim pomahat s domacimi pracami. Ale keby som byval sam tak len vydavky na byvanie a energie su medzi 150-200 plus priratajme stravu, praci rasok, drogeriu tak by som to mal drahsie ako takto.

 

Tie dane a odpad co su rocne polozky aj tie treba zratat dokopy a vydelit 12-imi a tak vyjde mesacna taxa ktoru priratam k cinzakovym poplatkom.

 

Takze keby som byval sam tak by to urcite bolo cez 200 len tieto veci a plus drogeria strava. Takze furt sa oplati mamahotel za 200.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale tak asi v nevhodnej dobe som ju oslovil alebo tak... Ale vlastne vyslo ze mamahotel je lacnejsi a menej narocnejsi takto mam veci oprate a vyzehlene automaticky, sam keby byvam tak to je plus robota a na ukor volneho casu navyse.

 

Aktualizujem info od brata: byvanie na okrajovom sidlisku v Galante v jednoizbovom byte v osobnom vlastnictve pod spravou bytoveho druzstva stoji 90€ so vsetkymi energiami a fondami. Plus dan a odpad, drogeria a strava nech je sto a zase sme pri 200 a este nech si sam periem, zehlim, varim... Vselijako kalkulujeme vzdy je mamahotel najvyhodnejsi.

 

Ak neratame robotnicke ubytovne ale aj tam uz je minimum stovecka plus strava, drogeria a strata sukromia co by ani nevadilo ale so zaclenovanim do kolektivu je to horsie. Dobre to este nedopadlo nikdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...
 

To je nejaká blbosť, 135€ 1-izbové byty pre nízkopríjmové skupiny? U nás za 1 izbové byty sa platí okolo 70-80€. My za 3 izbový platíme 175 a to by sa malo v lete znižovať, lebo budeme mať splatený úver za zateplenie, tak rátam, že dole pôjde okolo 30€.

 

Ale teraz mi napadá, že ja píšem o bytoch v osobnom vlastníctve a hento budú nájomné byty. Ale aj tak 1 izbové za 135, sa mi zdá veľa.

Mám už aktuálnejšie údaje. U nás na okrajovom sídlsiku stojí 1 izbový byt s rozlohou 36 metrov štvorcových v zateplenom činžiaku 80 čo zahrňuje fond opráv, kúrenie, teplú/studenú vodu, splátku úveru za obnovenie, 5 plyn, 15 elektrika, takže cca 100 sú len náklady na to že človek býva... 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Tu je riesenie na vyriesenie nedostatku finanncii na hocico.....aj na byvanie......

 

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/bydleni-vymenou-za-sex-z-vysokoskolaku-jsou-sexualni-otroci_427937.html

 

......majitel/ka nehnutelnosti si mozu prist aj po platbu v naturaliach.....kam to sa ubera?....zacinam mat husiu kozu s toho, co sa deje v EU :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prislo vyuctovanie vody, tepla a ostatnych nakladov (vytah, fond oprav, ..), okrem elektriny, plyn nemam.

Vratka 350 EUR, mozem ist na dofcu :ozembuch:

 

Milo prekvapena, minuly rok boli nedoplatky, to som tam este nebyvala, tak som mala obavy, ako to bude v reale.

Spokojna :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja este vyuctovanie nemam, ale spravca dal dopredu vediet - ze tohto roku sa zacne platit dopredu. Teda v maji za jun. Ale aby sa to nedotklo ludi( nemuseli v mesiaci dvakrat platit)odcita sa to z preplatkov za rok minuly.

Inak uz to raz pred desiatimi rokmi bolo. Ja som robil prepisy medzi otcom a mnou vodu,elektrinu aj plyn ci byt, dnes T com( to tiez stoji zato - este vsetko sme to robili medzi sebou - s dvomi roznimi ludmi to by bola pekna pakaren - jednemu predavas a od druheho kupujes). NO a pani na bytovom mi vysvetlila, ze vtety pred desiatimi rokmi sa platilo pozadu. No tak som zvedavy. Ja si to postrazim a som zvedavy na moje vyuctovanie aj vtomto aj v buducom roku. Este pikoska - po roku sa za mnou kvoli tomuto - pristavil sused, jemu sa to nepacilo,tak ako pred rokom zateplovanie - som mu povedal, ze ja tam uz nebyvam, moj byt to nieje a ma to uz nezaujima a  to co som si pamatal z pred desiatich rokov,ze to uz raz spravili. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Uz prichadzaju vysledky zateplovania barakov a modernizacie potrubi (z eurofondov pan Kotleba) a aj my sme za trojizbak dostali 638 evri spátky... Efektivita asi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Záleží natom ako je aj komu teplo. Ja v zime bežne behám v krátkych galotách po byte a radiátory vypnuté ... :D záleží ako je komu zima :D 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz prichadzaju vysledky zateplovania barakov a modernizacie potrubi (z eurofondov pan Kotleba) a aj my sme za trojizbak dostali 638 evri spátky... Efektivita asi.

 

U nas minuly rok len za teplo za cely rok som platil cca sesto, plus za ohrev vody. Tohto roku 700. 

dostali 638 evri spátky. ... Teda platite predavky tak stedre, ci vasa spotreba je 50 euro? pan Tomas?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

638 evri spátky...

 

Takto píšu sedláci. Správne je 638 eur naspäť.

 

My sme mali nejakých 240 eur preplatok. Každý rok je nejaký preplatok.

 

Ideálne však je, keď celková zaplatená suma je zhruba rovnaká ako reálne náklady na bývanie. Teda v prípade, že každý rok je preplatok rádovo stovky eur, dodávateľ vody a ohrevu, by mal splátky znížiť.

 

Ale schválne to nerobia, vždy je to tak, aby splátky boli radšej vyššie ako nižšie. Nie kvôli tomu, aby ľudia mali radosť, že dostanú nejaké peniaze nazad, ale kvôli tomu, že vyššími splátkami si dodávateľ poisťuje udalosti v prípade havárie a myslím, že nie je verejným tajomstvom, že časť sa používa aj na uhrádzanie nedoplatkov prípadných neplatičov. Dodávateľ chce byť skrátka v pluse, to je jasné.

 

638€ je dosť vysoký preplatok. To je viac ako 50€ každý mesiac. Vieš koľko kebabov, coca-col a tých fajnových kinderčokoládových mikulášov, čo ti tak veľmi chutia, si za to mohol mať?

 

Ja osobne by som uvítal, keby som mal každý rok mierny (pár eur) nedoplatok. Tým by som mal istotu, že som zaplatil len za to, čo som skutočne spotreboval a tie peniaze, ktoré som pôvodne platil navyše a ktoré si dodávateľ držal po celý rok vo svoje kase, by som radšej niekde investoval a po roku by som mal vyšší výnos, ako tých 638 vrátených eur.

 

Zhodou okolností mám dva fondy, kam posielam spolu 50 eur mesačne, teda mesačný preplatok, čo vracali vám. Tých 50 eur každý mesiac investujem a momentálne je tam niečo cez 30 eur viac, ako som vložil. Nie je to žiadne terno na prvý pohľad, jeden fond zhodnotil vklady o cca 6%, druhý o 4,2%. Celkový výnos by bol vyšší, ale ten druhý fond za posledné dva mesiace klesol (mal rast aj 16%). Ale ak by som tie peniaze niekomu dával s tým, že by mi ich vrátil po roku s 0% výnosom, tak ani tých 30 eur by som nemal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zhodou okolností mám dva fondy, kam posielam spolu 50 eur mesačne, teda mesačný preplatok, čo vracali vám. Tých 50 eur každý mesiac investujem a momentálne je tam niečo cez 30 eur viac, ako som vložil. Nie je to žiadne terno na prvý pohľad, jeden fond zhodnotil vklady o cca 6%, druhý o 4,2%. Celkový výnos by bol vyšší, ale ten druhý fond za posledné dva mesiace klesol (mal rast aj 16%). Ale ak by som tie peniaze niekomu dával s tým, že by mi ich vrátil po roku s 0% výnosom, tak ani tých 30 eur by som nemal.

 

O moznosti, ze sa da na tom aj stratit, uz nepises :)

Tiez mi vyhovuje, ked mi vratia 350 EUR, nepotrebujem par supiek niekam investovat. Investovanie si predstavujem v inych sumach.

Ale ano, kazdy to moze vnimat inak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

 

Ale schválne to nerobia, vždy je to tak, aby splátky boli radšej vyššie ako nižšie. Nie kvôli tomu, aby ľudia mali radosť, že dostanú nejaké peniaze nazad, ale kvôli tomu, že vyššími splátkami si dodávateľ poisťuje udalosti v prípade havárie a myslím, že nie je verejným tajomstvom, že časť sa používa aj na uhrádzanie nedoplatkov prípadných neplatičov. Dodávateľ chce byť skrátka v pluse, to je jasné.

 

 

Ja s celym tvojim prispevkom suhlasim. Ja ked som byval v byte od roku dvetisicpat som do dnes platil rovnake predavky. Co sa zvacsuje a rapidne fond oprav. To nemusi byt zle,  ak sa robia rozumne investicie - za rozumne ceny,ale tak to podla mna casto nemusi byt  - ak chce niekto obrat niekoho. Ten niekto to moze spravit tak ze od dajme tomu sestnast bytov mesacne dostane po desar eur po dobu dvadsat pet rokov. Kolko je to eur? Vyjde to na jedne Ficove hodinky? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak neviem či na Ficove hodiny by to stačilo lebo on ako správny sociálny demokrat nebude nosiť nejaké šuvixy, ale v každom prípade účet by mal byť transparentný. V činžiaku kde segra býva, som videl vo vestibule rozpis kto koľko platí do fondu opráv, tak tam si asi sotva niekto uleje na hodinky. Ja pamätám, ale to je už dosť rokov dozadu, ako mi raz domovník vravel, že my ako činžiak, sme mali dosť vysoký preplatok, ale za to, že sme mali pár neplatičov, tak celková suma bola nakoniec nižšia ako mohla byť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U nas sa platilo niekedy do fondu oprav 6 euro, naposledy tridsat euro?  A to mame len strechu urobenu. Na tychto peniazoch,ale isto aj na nakladoch na vykurovanie a teple sa ryzuje. Kto? spravca , kotolna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov