Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

Tono ....

 

prosím teba pekne, to nemyslíš vážne, že nie, to komu vysvetľuješ ?  :doh:

Game

 

Slnko a Mesiac sú od Zeme práve v takej vzdialenosti, že pre pozorovateľa sa javia takmer presne rovnako veľké. Vďaka tomu, je pre laikov zatmenie tak poetické a astronómom dáva možnosť pozorovať slnečnú korónu. Aká to náhoda.

 

... ja predsa VIEM, čo je zatmenie Slnka a zatmenia Mesiaca a čo je prechod Venuše ... preto, že viem,  to už nesmiem fotiť? či o čo vlastne ide?

 

 

:)  len pre istotu zopakujem k foteniu:  fotenie a pozorovanie je pre mňa predlhé roky citová záležitosť. dôležitá. nič viac.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,

 

to som si oddýchla, obišli sme sa, ale už sme sa zasa zišli  : )

 

áno, v tej pravdepodobnosti máš samozrejme pravdu ...

nepravdepodobné, ale svojím spôsobom - veľmi to zjednoduším: možno už len preto, že vieme, že to funguje - očakávateľné ...

keďže sa všetci vrtíme a obiehame v tomto vymedzenom priestore, aj keď obrovskom a áno, aj meniacom sa, je to celé hodne zložité, vieme ... ale o to sú tie náhody zaujímavejšie ...:

 

Periodicita: Zatmenie Slnka nastáva každý rok. Je vždy viditeľné len v určitých zemepisných šírkach a len z časti povrchu Zeme. Zatmenia Slnka poznali staré vyspelé kultúry už pred tisícročiami. Zistili, že zatmenia Slnka sa periodicky opakujú. Táto periodicita sa nazýva saros. V priemere nastáva úplné zatmenie slnka v rovnakom mieste každých 375 rokov a ak počítame aj čiastočné zatmenia tak každých 140 rokov. Napríklad na území dnešného Švajčiarska sa posledné úplné zatmenie Slnka uskutočnilo v roku 1724. Odlišne od niektorých vyšie popísaných priemerných hodnôt sa na niektorých miestach vyskytuje zatmenie Slnka opakovane. Napríklad v časti Turecka východne od Ankary sa v priebehu siedmich rokov uskutočnili dve úplné zatmenia Slnka 11. augusta 1999 a 29. marca 2006 alebo v Angole úplné zatmenia Slnka v ešte kratšom intervale 18 mesiacov 21. júna 2001 a 4. decembra 2002. Posledné pozorovanie zatmenia Slnka v druhom tisíčročí 11. augusta 1999 bolo zároveň najpozorovanejším zatmením v doterajších dejinách.

 

http://sk.wikipedia.org/wiki/Zatmenie_Slnka

 

a vždy fascinujúce :)

a vlastne som úplné zatmenie videla v detstve ... a chcela by som ho vidieť ešte raz ...

 

k tej zložitosti pohybov je tu jeden článoček: http://sas.astro.sk/old/docs/zbornikSAS/str-51-55-Masiar.pdf

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov