Skočiť na obsah

Moslimovia vyzvali na mier s kresťanmi


Sniper

Odporúčané príspevky

Za posledné dva dni sa na webe objavili dve správy:

 

Moslimskí učenci vyzvali na mier s kresťanmi

 

Vyše 130 moslimských učencov z celého sveta vyzvalo dnes na mier a porozumenie medzi islamom a kresťanstvom. V liste pápežovi Benediktovi XVI. a ďalším kresťanským lídrom uviedli, že v stávke je "možno prežitie samotného sveta".

 

Podľa moslimských učencov nie je nájdenie spoločnej reči medzi dvoma najväčšími náboženstvami sveta len otázkou pre zdvorilý dialóg medzi náboženskými vodcami.

 

"Ak nie sú moslimovia a kresťania v mieri, svet nemôže byť v mieri. Pri strašnej výzbroji dnešného sveta, pri moslimoch a kresťanoch prepletených všade ako ešte nikdy, nemôže žiadna strana jednostranne zvíťaziť v konflikte medzi vyše polovicou obyvateľov sveta," uvádza list.

 

"V stávke je naša spoločná budúcnosť. V stávke je možno prežitie samotného sveta," napísali učenci.

 

 

Moslimovia píšu kresťanom

 

Základom vzájomného pochopenia týchto náboženstiev môžu byť spoločné princípy viery - láska k Bohu a blížnemu. Autori si pomáhajú citátmi z Biblie a Koránu. Pod bezprecedentný list sa podpísali prominentní moslimskí lídri z rôznych vetiev islamu vrátane náboženských vodcov Turecka, Ruska či Iraku.

 

 

Na jednej strane je to pekná a neposlednom rade aj potrebná vec. Kresťanov a moslimov je na svete viac ako 3,5 miliardy ľudí, a mierová spolupráca je potrebná.

Môžem pochváliť molimských učencov, že sa odhodlali na tento krok.

 

Ale každá minca má dve strany. Ako toto vyhlásenie prijmú samotní moslimovia? Neverím, že všetci moslimovia súhlasia s týmto posolstvom, veľa z nich je za islamizáciu celého sveta, kde nie je pre kresťanstvo miesta a nemôžeme zabúdať ani na rôzne teroristické svorky, pre ktoré tu nemajú miesto ani umiernení moslimovia.

 

V každom prípade som zvedavý či zostane len pri slovách alebo príde aj na činy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tiež túto výzvu hodnotím pozitívne. Som presvedčený, že väčšina moslimov patrí medzi umiernených, ale je naozaj otázne, či táto výzva prinesie reálne zlepšenie vzájomných vzťahov. Pokiaľ tu budú teroristické organizácie hlásiace sa k radikálnemu islamu a vyzývajúce na džihád, pokiaľ budú do ich radov stále pribúdať noví teroristi a pokračovať vo svojich akciách proti západným krajinám môže byť síce deklarované vzájomné zmierenie, ale aká bude realita? Bude mať výzva týchto učencov nejaký vplyv na teroristov a na to, aby sa nerozširovali ich rady?

 

Neverím, že všetci moslimovia súhlasia s týmto posolstvom, veľa z nich je za islamizáciu celého sveta,

To, že veľa moslimov považuje za ideálny stav celosvetový islam je celkom logické. Podobne je to napríklad aj s časťou Američanov, ktorí si myslia, že celému svetu by najlepšie prospel americký model demokracie. V podobnom duchu najmä v minulosti zmýšľali katolíci (pre KDH by asi bolo tiež naideálnejšie, keby bol celý svet katolícky), protestanti alebo aj komunisti. Vychádza to z veľkej časti aj z nepoznania a nepochopenia mentality toho druhého. Záleží aj na tom, či sa jedná len o neškodný názor, že taký stav by bol optimálny so zmierením sa s tým, že to tak nie je ani nebude a rešpektovaním mierovej koexistencie v heterogénnom svete, alebo či ide o teroristov a náboženských fanatikov (ale aj ich sympatizantov), ktorý sa podieľajú na aktívnom boji proti všetkému neislamskému.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podobne je to napríklad aj s časťou Američanov, ktorý si myslia, že celému svetu by najlepšie prospel americký model demokracie.

To sú tí istí čo najviac vykrikujú aby sa USA stiahli z Iraku?

 

Americký model demokracie je niečo podobné ako predstava spravodlivého komunizmu na večné časy. US demokracia sa nedá naimportovať do krajín kde ľudia celé generácie žijú v režimoch. Pre nich je režim, aj keď možno majú výhrady, niečo prirodzené, ako pre nás demokracia. Zase ani my nemôžeme povedať, že demokracia je niečo čo je ideálne.

 

Moslimský svet, dlhodobo sa vyvíjajúci v kvázi totalitných režimoch, nikdy nebude demokratický, ale určitý "režim demokracie" by mohol byť prijatý každým.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

Tuším tu nie je žiadna všeobecná téma venovaná islamu, strčím to teda sem.

Pred pár dňami vyhlásil najvyšší duchovný vodca Iránu Ali Chameneí fatvu, ktorá zakazuje moslimom vývoj a používanie jadrových zbraní. Fatva je záväzným nariadením a vzťahuje sa nielen na iránskych veriacich, ale rovnako platí i pre všetkých ostatných prívržencov islamu po celom svete.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

K tej fatwe - uz sa vyjadril PAKISTAN? :)

 

Pretoze to je tusim jedina moslimska krajina, ktora ma jadrove zbrane - takze je uplne prva na rane. A bude fungovat ako lakmusovy papier.

 

Ale vseobecne by som to az tak vazne nebral. Islam zakazuje vela veci, napriklad aj samovrazdy - a zjavne to aj velmi veriacim vobec nebrani zo seba urobit chodiace bomby. Takze ide zrejme len o vec naoko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Fatva je záväzným nariadením a vzťahuje sa nielen na iránskych veriacich, ale rovnako platí i pre všetkých ostatných prívržencov islamu po celom svete.

 

Problém je, že iránsky ajatolláh je šiítsky duchovný a nie sunnitský, takže sunniti, ktorých je asi 90% na celom svete, zrejme nebudú brať na vedomie fatvu šiítskeho duchovného. Okrem toho fatva sa rozdielne vníma medzi šiítmi a sunnitmi, u sunnitov má skôr len odporúčací charakter, ktorý nie je záväzný.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov