17. apríla - Lukla
Ráno odlietame do Lukly – nastáva prvá krízová situácia, keď nás taxíky s celou ohromnou bagážou vyložili na káthmandskom medzinárodnom letisku namiesto vnútroštátneho – nasleduje chaotický presun na miesto odletu, vybavovanie nadváhy a podplácanie úradníkov. Lietadlo na nás počkalo (to by sa inde asi nestalo) a napokon úspešne odlietame.
V Lukle nás čaká Hila, náš horský vodca, spoločne najímame osem šerpských nosičov. Nasleduje úplné prebaľovanie batožiny – veľký ťažký batoh do vreca pre nosiča a druhý (rovnako veľký, ale o dosť ľahší) pre nás.
Jeme prvýkrát čapátí – s lekvárom chutí skoro ako naša palacinka.
Nabalení s nemalými ruksakmi (každý nosič berie 200 rupií za deň) začíname okolo desiatej šľapať z Lukly do Phakdingu. Slnko praží, ale je to znesiteľné, chodník skôr klesá, ale je tu úžasné množstvo prachu. Cestou stretávame veľa šerpských nosičov, občas i s klientelou. Vetrík príjemne fúka, batoh neťaží, vládzem bez väčšieho fučania i v tejto výške. Cestou obdivujeme krásne zaľadnené šesťtisícovky – Karyolung a Kusum Kanguru
O necelé štyri hodiny vegetnej chôdze sme v Phakdingu – vlastne sme skôr klesali – z 2800 metrov nad morom v Lukle na 2600 metrov tu. Ubytovaní sme v Kalapathar Lodge – vcelku luxus, izby po dvoch, na večeru dobrý dalbath, možná i teplá sprcha...
Denník píšem za mizerného osvetlenia na presklenej teraske – vedľa je dvojica asi Angličanov a niekoľko Šerpov – trávime tu družne večer a nikto nikomu nevadí. Veľmi rýchlo sa stmieva (už okolo siedmej je tma) a tak chodíme spať skoro. Ráno slnko vychádza už okolo piatej.
Ceny stúpajú úmerne s nadmorskou výškou (napr. liter vody dolu za 15 rupií, tu už ide do 100 a vyššie to bude ešte horšie). Vodu som zatiaľ nekupovala, naberám si z tunajších vodovodov (hadice, do ktorých je zvedená z výšky horská riečka či prameň) a rozpustím v nej dezinfekčnú tabletku alebo pijeme v lodgi čaj či si niečo uvaríme. Finančne to uz teraz vyzerá s expedíciou horšie, než sme predpokladali. Pôjdeme zrejme s peniazmi na doraz a iste na to doplatí stravovanie i pitný režim. Uvidíme.
1 Komentár
Odporúčaný komentár
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz