Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Himalájsky denník

  • zápisov
    28
  • komentárov
    9
  • zobrazení
    10 409

Na úvod...


miracle

771 zobrazení

Toto nie sú „pravé“ blogy. Je to môj himalájsky denník spred pár rokov, opisujúci deň po dni, čím žila na jednej výprave partia žien, z ktorých mnohé sa predtým navzájom vôbec nepoznali a na mesiac ich spojil spoločný cieľ – vyliezť na jednu šesťtisícovú himalájsku horu. Alebo skôr – čím žila jedna z účastníčok tejto výpravy. Je to súčasne jediný denník, ktorý som si kedy písala. Mená som zmenila, keď sa sem ale náhodou zatúla niekto udalosti znalý, nebude mať nijaký problém s identifikáciou. Inak nebudem meniť ani vynechávať nič. Vynechávam úvodné dni dopravy do nepálskeho Káthmandú – a začneme rovno v horách...

7 Komentárov


Odporúčaný komentár

secretka

Zverejnené

Nikdy som ziadnu vypravu neabsolvovala, nikdy som nemala moznost rozpravat sa s clovekom, ktory sa takejto vypravy zucastnil – a tvoje rozpravanie – tvoj himalajsky dennik je pre mna niecim, co mi priblizi pocity cloveka, ktory sam, na vlastnej kozi – na vlastnom tele pociti, co to je – dostat sa do vysky sesttisic metrov – pocity, ktore clovek v beznom zivote nema moznost nikdy zazit.Dakujem ti za napad zverejnit „svoj himalajsky dennik“... a tesim sa na dalsie pokracovania.

Odkaz na príspevok

Ked sa "bezny clovek" dozvie z masmedii o prvej slovenskej zenskej himalajskej expedicii alebo vobec o nejakom podobnom velkom vykone, zda sa mu, ze vsetko ide ako po masle, ze vsetko je financovane a preorganizovane, komfortne (nosici, yaky) a ze vsetko prebieha hladko. Uz prve dni z Tvojho rozpravania ukazuju velmi nazorne zakulisie, ktore sa zda byt tvrdym chlebickom a Vas vtedajsi maly svet pravdepodobne mohol iba existovat len preto, ze ste dokazali vsetky konflikty v ramci vseobecneho dobra a prospechu vyriesit. Obdivuhodne, ked pises, ze ste vlastne v takej zostave nastupili po prvy raz...Zaujimalo by ma, ciste organizacne, ci kazdy robil vsetko, ci ste si nejako rozdelili ulohy a ked, tak ako.Tesim sa na vystup, je to velmi zaujimave citanie.

Odkaz na príspevok

paráda :) lepšie ako detektívka ... to je od milovníka detektívok oooohromná poklona :) čakám na ďaľší diel ...

Odkaz na príspevok

JoeCiste organizacne - ulohy neboli nejako presne podelene, samozrejme okrem mojej funkcie lekarky, ktora bola jasna a nastastie sa obmedzila len na riesenie pomerne banalnych problemov. Zvysne vyplynulo zo schopnosti, skusenosti, kondicie a momentalnej disponovanosti ucastnicok - tykalo sa to najma vlasteho lezenia na horu. Najskusenejsimi horolezkynami, a teda prirodzenymi lezeckymi liderkami boli Dina, Zuzana a Elena - ocakavalo sa, ze ak aj nikto iny, tak tieto tri hore vylezu.Vlastny napad ist na horu mala a vacsinu organizacnych uloh s tym spojenych zabezpecila Eva, pravom jej teda prisluchala funkcia sefky vypravy.Najkvalitnejsia a najrozsiahlejsia fotodokumentacia sa ocakavala od Tane, pasovanej za fotografku expedicie ( v tomto jej miestami naozaj nebolo co zavidiet ).Inak bola ale vacsina uloh spolocna pre vsetky a kazda sa ich zucastnovala rovnako.

Odkaz na príspevok

miracleasi Ti padlo dobre, ze ste sa nakoniec s tym lekarom ceskej vypravy zhodli, resp. ze uznal, ze si postupovala spravne.Nie som isty, ci existuje nejaky lekar na svete, ktory dokaze dat stopercentnu garanciu... :)

Odkaz na príspevok

JoeOno mi dal za pravdu predovsetkym dalsi vyvoj... Samozrejme som bola rada, ze som dobre zhodnotila situaciu, i ked, ako pises, stopercentnu istotu clovek nema nikdy - a najma nie v horach. Hlavne som bola ale rada, ze naozaj neslo o vaznejsiu vyskovu chorobu, pretoze jej zakladna liecba je jednoducha a zlozita zaroven - zostup do nizsej nadmorskej vysky. Vzhladom na podmienky a stav postihnuteho nie vzdy lahke - a niekedy nerealizovatelne...

Odkaz na príspevok

miracle, práve som dočítal tvoj himalájsky denník a pretože od jeho uverejnenia už nejaký čas ubehol, dúfam že sa objaví i pokračovanie. teším sa na tvoje ďalšie zápisky, bolo to výborné čítanie a prajem ti veľa energie a elánu pri ďalších dobrodružstvách.

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov