Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

hisham's Blog

  • zápisov
    9
  • komentárov
    5
  • zobrazení
    6 234

K.b.h. III


hisham

486 zobrazení

Noc.

Niekto prichádza. Je to Utu, pomsta za všetko. Je to oheň, ktorý spaľuje nervové zakončenia, mozog a žalúdok. V nohách má olovo. Jej myseľ by mohla byť zahmlená, ale nie je. Vŕta sa v nej, pichá a škriabe; už je tu!

"Zobuď sa. Zobuď sa ty mrcina!"

Oheň je preč. Stále však bolo cítiť pach spáleniny a ona sa v ňom dusila. A tie nohy...

Sadla si na kraj veľkej postele a tvár si zaborila do dlaní. Jej dych sa odrážal od rúk a zohrieval ju. Pomaly, opatrne, aby nedostala závrat, vstala a zišla dolu schodmi. Dnes nebude zakladať oheň v krbe. Potrebuje vodu.

Mačka je síce slepá, ale more by cítila. Preto jej nachystala žrať na celý deň a pobrala sa zháňať svoje veci. Kožené čižmy, kožená vesta, harpúna, sada oloviek na prút... V kuchyni sa zohla ku skrinke s kukuricou a sušeným mäsom. Potom si šla opláchnuť tvár, aby sa nezľakla vlastného odrazu vo vode. Všetko to prebiehalo veľmi potichu, akoby ani nik nevstal, akoby tu nik nežil. Nemala pojem o čase, ale podľa svetla, ktoré presvitalo cez oblok v jej spálni, tipovala deväť.

Obliekla sa a nahádzala si veci do vreca. S pohľadom upretým do zeme kráčala po svojej zemi, po zemi púpav, trávy, skál a piesku. Trsy trávy boli ešte postriebrené nočnou námrazou a rosou. Prehodila si vrece cez plece, pohodila hlavou ako kôň, s istou ladnosťou pripisovanou ženám. Na tvári sa jej usadil úsmev, ktorý však nik nemohol vidieť. Čajky plachtili nad morom. Prešla cez zátoku a tam ju uvidela - svoju loď. Aleya.

"Bože... pozri na mňa, pozri na to."

Rýchlo, rýchlo, nech už som tam! Na brehu odviazala malý tmavozelený čln a zviezla sa k lodi. Spustila kotvu, vrece vyhodila na palubu a po schodíkoch vyliezla za ním. Loď mierne nadnášalo, hore a dolu. A ona tam len stála a nemohla uveriť tomu, že si tak dlho, nevedomky, upierala tento pocit.

Prezrela kompas a kormidlo, vytiahla udice, škatuľu s háčikmi a iné potreby, ktoré tu nechávala. Napla plachtu, do ktorej sa opieral zadný vietor. Jej loď totiž mala motor, veľmi výkonný. Veď prečo nie, keď na to mala. Vzduch a nebo sľubovali ideálny deň na mori. Ideálny pre ňu.

Vytiahla kotvy a zapla motor, ktorý bzučal jemne ako jej malé prístroje v ateliéri. Zapálila si cigarku a s výrazom morského vlka kríženého s práve prepusteným flegmatickým väzňom si stála za kormidlo.

Plavila sa na presne určené miesto na kraji zátoky, trochu bokom od útesu. Tam bola bašta veľkých rýb. Znovu zakotvila a prichystala si udicu. Nemala chuť chytať masovo do siete. Sadla si do výklenku na boku v prednej časti lodi a so zručnosťou sebe vlastnou švihla prútom, takže plavák padol presne tam, kde ho chcela mať.

"To som dobrá, čo? Nevychádzam z cviku... Ale toto sa jednoducho nedá zabudnúť."

A spomínala na časy s rodinou, keď s bratmi chodili na ryby a niekedy zostali na lodi celé dni. Ale nie na tejto...

Pár krásnych hodín na mori, len so sebou a prírodou a ona jej tak štedro poskytne svoje dary. Toho menšieho žraloka musela preseknúť na tri časti, aby sa jej zmestil do vedier. Okrem neho plno tresiek, z ktorých asi tretinu minula ako návnadu, nie moc chutné ostrieže, ale zato vynikajúcu nádielku plates.

Noc na lodi už nebola pre ňu. Za súmraku sa vydala na cestu naspäť, s vetrom v srdci sa rozlúčila s Aleyou a zamierila domov. Mačka už vyčkávala a bolo na čo - nepoužiteľné časti rýb samozrejme skončili v jej žalúdku.

Spať sa jej nechcelo ani po takomto dni, práve naopak. Bola naladená venovať sa umeniu.

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov