10.mája – Neplánovane o deň dlhšie v Nepále
Dopoludnie bolo v znamení balenia, niektorí ešte dopisovali pohľadnice a kupovali posledné suveníry. Všetci minuli posledné rupie, veď čo s nimi ďalej.
Tesne popoludní sme sa presunuli na káthmandské letisko. Bol s nami aj Javal, majiteľ tamojšej cestovnej kancelárie, a tak všetky formality prebehli bez problémov. Javal nám dal každej pekný pamätný list o účasti na expedícii, s menom a fotografiou v rámiku z ručne vyrobeného papiera. Rozlúčili sme sa (Javal je spoľahlivý človek i profesionál a veľmi nám tu pomohol) a už naľahko pobrali cez osobnú kontrolu do čakárne.
Tu sme strávili plodné štyri hodiny, kým bolo jasné, že náš pôvodne len meškajúci let je celkom zrušený.
Biman (bangladéšsky národný prepravca a momentálne i naša letecká spoločnosť) po nás poslal autobus, opäť sme si pobrali všetku bagáž a boli odvezené do hotela Shakti v káthmandskom Thamele. Hotel bol fajn, na tunajšie pomery až luxus, my sme však boli otrávené a najmä hladné. Pritom bez jedinej rupie a s minimálnou chuťou si ešte nejaké vymieňať...
Večer sme sa rozhodli prejsť po tejto časti mesta, ktorá vyzerala pomerne kultivovane a zistili sme, že sme neďaleko nášho hotela, avšak smerom, ktorým sme nikdy nešli (vždy sme zabočili opačne, k pekárni a predajni potravín). Boli sme hladné ako vlčice. Každá viacmenej len raňajkovala, obedovali sme akurát pivo v letištnej hale a teraz už bol pomerne pokročilý večer.
Biman bol samozrejme povinný za tejto situácie nás nielen ubytovať, ale aj prestravovať. O pol deviatej mala byť večera, ilúzie o jej množstve a kvalite sme si však nerobili. O to väčšie a príjemnejšie bolo naše prekvapenie. Večera na spôsob teplého švédskeho stola - základom bolo čosi ako dalbath – ryža, zemiaky so zeleninou, omáčka, k tomu bolo akési hydinové mäso, miešaný šalát z čerstvej zeleniny, tenká pikantná placka... a na záver zlatý klinec programu – perfektný ovocný šalát v jogurtovom náleve. Málokedy mi žrádlo urobilo takú radosť, rovnako ako si zriedka pri švédskom stole nakladám vrchovato z každej položky. Najedla som sa ako prasa – dva taniere hlavného jedla, skoro dva šalátu a tanier ovocneého dezertu (ten šiel perfektne na odbyt a už ho nedopĺňali). Ďakovali sme Bimanu za perfektný let...
Večer sme zavŕšili pivom u Zuzany a zakrátko som najedená a spokojná zaspala. Veci sme si vôbec nevybaľovali, ráno máme ostať na izbách a byť pripravené na odlet kedykoľvek.
0 Komentárov
Odporúčaný komentár
Nie sú tu žiadne komentáre.
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz