Skočiť na obsah

Náklady na bývanie


Tomáš

Odporúčané príspevky

Neviem ako v inych bytovkach, ale v DCA su na 30rocnych bytoch vyssie prispevky do fondov oprav z dovodu, ze sa planuju rekonstrukcie, zateplovania, vymeny vchodovych okien, atd atd. Aj sa to realne deje.

 

Nasa nova bytovka, jeden starsi pan, ktory asi nema co robit, neustale napadal vyuctovanie. Poslal na spravcu obchodnu inspekciu, ta pri vypocte nic nekale nezistila. Podal staznost este aj na tychto kontrolorov, tak prebehla dalsia kontrola, aj za ucasti riaditela. Nic nezistili, vsetko je v poriadku.

Tento rok som bola kontrolovat faktury ja so susedou.

Slimak, ak mas podozrenie, ze niekto ryzuje, nechaj si to overit, pripadne kazdy vlastnik bytu ma moznost nahliadnut do faktur, nechat si skontrolovat vyuctovanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Doll, ja chapem, ze sa zvyssia poplatky do fondu oprav, ak chces bud nasetrit(planujes o 5 rokov vymenit vytah,nastastie my sme ho nemali), ci uz si zobral uver na strechu, vymenu vchodovych dveri, schranok a pod(zateplovanie). Realne sa deje co? Ze sa to urobi ,ci ze sa to aj predrazi? Samozrejme niekde ano a niekde nie.

 

 

Tento rok som bola kontrolovat faktury ja so susedou.

Slimak, ak mas podozrenie, ze niekto ryzuje, nechaj si to overit, pripadne kazdy vlastnik bytu ma moznost nahliadnut do faktur, nechat si skontrolovat vyuctovanie.

A to si ake faktury kontrolovala a kde? :zubiska:  Kontrolovala si uctovnictvo, stavebnym , poradnym firmam a teplarnam? Bola si aj na urade pre regulaciu? Aby si zistila ,ci ryzuju, ci nie musis tie skontrolovat. Urad urci regulovanu cenu na zaklade podkladov od teplarne. Ci su opravnene ci nie by mal kontrolovat ten urad. Ci ryzuju na zateplovani, by si musela skontrolovat uctovnictvo aj stavebnej firmy Ake su jej ciastocne naklady a vynosy zo stavby. A potom prevody financii pre poradne firmy apod.

 

 

Ved skus len najst na nete nejake cenove ponuky(rozpocty) ci zrealizovane vyuctovanie , analyzy, co stoji meter zateplovania. Ja som za dva roky nadabil na nete asi na 5 materialov a skus dat cenu co by to mohlo stat. Ci 5 euro za meter ,50 ci 500 eur?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

3. izbak na sidlisku v KE 200 eur a nejake drobne.

Dom v mestskej casti Kosic 80€.

Chcela by som vediet kolko by stal 1 izbovy byt napr v Bratislave myslim si ze tych 300 mozno 250 euro ale treba platit aj depozit za dva mesiace takze viac eur

 

...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podnájmy by som riešil fakt len ako krajné riešenie inak sú to vyhodené peniaze. V dnešnej dobe podnájmy sú často drahšie ako hypotéky. Prenajímanie nehnuteľností je momentálne jeden z najvýnosnejších kšeftov u bežných ľudí. Začínam uvažovať podobne, kúpiť byt a prenajímať ho. Ale keďže viem aké skúsenosti má s prenajímaním game a u mňa zákon schválnosti funguje na 100%, tak sa moc do toho nehrniem :zubiska:

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Praveze zacni jednym a ked uz budes mat dalsi a dalsi uz 3-4 byty ta plne uzivia jak keby si bral vyplatu. Aj brat toto tvrdil ze ked niekto plati prenajom, tak je to rovnako drahe ako splatka+energie a si takmer vo svojom (s bankou sa da vzdy dohodnut v pripade tazkosti) ale pri prenajme majitel hocikedy povie ze koncime a bum ste vonku.

 

Tak mu vravim preco tolko ludi prenajima byt? A on ze su ludia co v danom meste len pracuju vedia ze tam budu maximalne rok dva potom ho prevelia inde alebo sa nechce v tom meste dlho zdrziavat alebo si popritom stavia dom atd. Je vela dovodov ked clovek hlada len provizorne byvanie. Druha skupina su ludia ktorym banka neda aj ked zaraba lebo podnikatelia a hlavne tie agentury sa snazia obchadzat naklady na zamestnanca a tak davaju len cudne zmluvy, dohody, polovicne uvazky aj ked ten clovek nacierno ma taku prijem ze by dal splatku lavou zadnou ale nemoze lebo nevie vydokladovat oficialny prijem.

 

Dam priklad. Ked som bral tesco pozicku (kreditku) bol som zamestnany v SBS riadne na zmluvu kde som mal minimalnu mzdu takze moj cisty prijem bol polovica terajsieho a este som mal aj naklady na cestovanie takze realne mi ostavalo strasne malo penazi ale v systeme to preslo.

 

Teraz mam v cistom dvakrat tolko ako v SBS a nemam ani naklady na cestovanie ale ked som chcel refinancovat tu tesco kartu svojou bankou tak im v systeme nepresla poziadavka lebo ze si overovali prijem cez socialnu poistovnu a ze za mna odvadzaju menej ako je minimalna mzda. Ked sa ma teta bankarka pytala ci pracujem na zmluvu ja ze ano lebo ved zmluvu som dostal nejaku v robote. A ona ze poton v poriadku lebo pri parametroch minimalna mzda + slobodny chlap bez dlhov pri mensich sumach system pusti. Dokonca niektori ze si aj hypoteky zobrali na samsungacke pracovne zmluvy. A potom mi vravi ze ved nemate ani minimalnu mzdu! A ja ze ale zarabam lepsie ako minimalna mzda ja to mam z coho zaplatit. Ona ze ale system nepustil lebo ze za mna oni odvadzaju menej ako je minimalna mzda a tym padom neexistuje ze mam riadnu pracovnu lebo to by odvadzali danu sumu a ze je menej tak nech doma dobre pozriem ze mam bud dohodu alebo krateny uvazok atd.

 

Tym som len chcel povedat ze ja keby som zil sam pri mojom realnom prijme by som utiahol byt v podnajme ale hypoteku mi neda ziadna banka kedze nemam v poriadku tie odvody od zamestnavatela. Tak taky clovek moze byt len v podnajme ked sa chce osamostatnit.

 

V bratovom byte som nacierno bez zmluv atd. Vsak je to v rodine tak naco. Platim len energie teda ze on si plati zo svojho uctu ako majitel a ja mu preposielam tu istu sumu na jeho ucet. Za jednoizbak vychadza 110€ komplet vsetko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Bola u mna teta s Innogy. Ze usetrim na cene plynu. Porovnal som cenniky, len v mojej sadzbe platne od decembra uplne rovnake. Teta,pocitala s cenou bez DPH u nich. A po roku by mala byt o nejake percenta vyssie,ale ze isto budu lacnejsi ako SPP.

 

https://www.innogy.sk/sdoc/doc/plyn/cenniky/cennik-plyn-a-innogy-dom-20181031.pdf

https://www.spp.sk/sk/domacnosti/plyn/pre-domacnosti/dokumenty-na-stiahnutie/

 

D jeden az tri su rovnake u D4 je to trosku nizsie.

 

Vymenili sme hlavice na sprchovanie. Zistilli sme ,ze nasa stara minie za minutu dvakrat tolko ako ta ich. dvanast litrov ku 6litrom za minutu. Potom pocitala,ze 70% vody sa minie na sprchovanie A vyslo jej ,ze uspora by bola cca70 euro rocne. Odcitali sme 50 euro za polievanie zahrady,ale zabudli sme odpocitat sto euro co mi spadne na strechu a platim ako stocne. Teda da sa isto usetrit mozno tridsat euro rocne, ale iste aj viac ak si kupim nejaku hlavicu za tridsat euro a nie im platit mesacne dva eura.

 

Pri uspornych ziarivkach, aj ked ja uz nemam zmysluplne co vymenit. Kupenie mi vychadza lacnejsie ako prenajom. sto W za styridcat centov na mesiac. Ja som ani nechapal najprv,ze to je prenajom.  Ale pri prenajme do desat uspornych ziariviek,vraj ani nenavysuju preddavky. Ta uspora by to mala vykryt - pripomina mi to nieco ako zateplovanie. Urcite sa to vrati a oplati,len si beres na tridsat rokov uver a samozrejme navysis preddavky - za fond oprav o desiatky eur.

 

https://www.vse.sk/sdoc/doc/produkty/cenniky/cennik-najom-zariadeni-vse-aktualny.pdf

 

A vymienat si ich mozem v Roznave.

 

Zvlastna to firma.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...
  • Pred 3 mesiacmi...

Došiel list z bytového že sa to zdražuje o 1€. Je tam zahrnuté všetko okrem plynu a elektriky. Takže tie činžiakové poplatky nešli moc hore. Elektrika aj keby zdražela tak zvykla byť doteraz okolo 10€ a plyn ešte menej keďže ja varím veľmi zriedkavo. A aj keď sa zdá že veľa pozerám TV ale keď spím a som v práci čo je väčšina dňa tak ani elektrika sa nemíňa. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Plyn a elektrina ti ešte len prídu.

V mojom pripade by to dokopy však nemalo byť viac ako 35€ mesačne, čo v tvojom prípade je však likvidačné navýšenie, keďže u teba často rozhoduje aj to, či nazbieraš plastové fľaše aspoň za 2 eurá, aby si sa večer mohol nažrať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov