informator Zverejnené 31. Máj, 2012 Autor Zverejnené 31. Máj, 2012 Hmmm.... Pretoze mas svedkov kdecoho. Mohamed bol svedkom toho, ako sa mu zjavil Archanjel Gabriel a nieco mu povedal. Nechapem, preco by mal Mohamed klamat, takze jeho svedectvo je pravdive. Z toho vyplyva, ze to, co mu Gabriel povedal je pravdive - a samotny Koran je pravdivy. Nakolko je Koran napisany tak, ze Jezis nema bozsky povod - tak toto je pravda a Jezis nema nijaky bozsky povod, ani nekonal zazraky. Na zaklade coho chces spochybnit svedectvo Mohameda tak, ako je zapisane v Korane? Nemiesaj sem Mohameda a Gabriela......ale teda, akych ze to mal svedkov este....aha....tie panny (myslim, ze ich bolo 77).
xenocide Zverejnené 31. Máj, 2012 Zverejnené 31. Máj, 2012 Nemiesaj sem Mohameda a Gabriela......ale teda, akych ze to mal svedkov este... Nie. Mohamed bol svedkom, ze sa to stalo. A nechapem, preco by mal Mohamed klamat.
informator Zverejnené 31. Máj, 2012 Autor Zverejnené 31. Máj, 2012 Pre mna je jeden svedok nepostacujuci.....Biblia splna (co sa tyka svedectiev) podmienky vierohodnosti na ovela vyssej mete, ako Koran s Mohamedom.V jadre Biblie je posolstvo, ktore je uplne revolucne: Jezisa uznali jeho nasledovnici za Mesiasa, robil zazraky, uzdravoval ludi, odpustal hriechy, prdpovedal svoju smrt a zmrtvychvstanie, zomrel na rimskom krizi a telesne bol vzkriseny z mrtvych. Hoci su rozdiely v liceni jednotlivych evanjelistov - ci by sa mali pomenovat rozpormi, je na diskusiu - tak toto len pridava na ich vierohodnosti, ze to nenapisali niekde pod "vrbou", na zaklade nejakeho "maturitneho harasenia".
alarm Zverejnené 1. Jún, 2012 Zverejnené 1. Jún, 2012 prdpovedal nesúhlasím...povedal toho vela :zubiska: :zubiska: :zubiska: ...a prečo bol nebezpečný? práve preto ,že mal byť Mesiaš, na čo židia čakali mnoho generácii, mal byť vodca, čo dá do kopy masy a to je nebezpečné. Veď čo znamená, že mu dali na hlavu korunu?Korunu, ktorá patrí na hlavu panovníka....zamysli sa.
xenocide Zverejnené 1. Jún, 2012 Zverejnené 1. Jún, 2012 Biblia splna (co sa tyka svedectiev) podmienky vierohodnosti na ovela vyssej mete, ako Koran s Mohamedom. Tak to skus... Kto su presne ti SVEDKOVIA? Odkial pochadzali, aky mali povod, moralny profil? Co o nich vieme? Ako je potvrdena ich vierohodnost? Cim podlozili svoje tvrdenia? Cim je potvrdene, ze spominany text naozaj vyslovili?
informator Zverejnené 1. Jún, 2012 Autor Zverejnené 1. Jún, 2012 ...a prečo bol nebezpečný? práve preto ,že mal byť Mesiaš, na čo židia čakali mnoho generácii, mal byť vodca, čo dá do kopy masy a to je nebezpečné. Veď čo znamená, že mu dali na hlavu korunu?Korunu, ktorá patrí na hlavu panovníka....zamysli sa. Zaujimave ze ho popravili na ziadost zidov...a tu korunu dostal na hlavu od vojakov, ako nejaky bonus a nie na prikaz Pilata. Tak to skus... Kto su presne ti SVEDKOVIA? Odkial pochadzali, aky mali povod, moralny profil? Co o nich vieme? Ako je potvrdena ich vierohodnost? Cim podlozili svoje tvrdenia? Cim je potvrdene, ze spominany text naozaj vyslovili? Jeho ucenici a mnoho dalsich svedkov....nakoniec je to popisane v evanjeliach.
xenocide Zverejnené 4. Jún, 2012 Zverejnené 4. Jún, 2012 Jeho ucenici a mnoho dalsich svedkov....nakoniec je to popisane v evanjeliach. Kto su ti svedkovia? Meno, rodisko, odkial pochadzaju...su skutocni?? Ved v biblii mas storocia sa dozivajucich ludi - vymyslene veci. Nie su aj tito vymysleni? Kde mas potvrdene, ze ich svedectvo bolo zapisane spravne a nezmanipulovane? Kde mas potvrdene, ze neboli prinuteni, vedeni osobnymi pohnutkami, ze neklamali, ze sa nepomylili, ze ich niekto neoklamal? Nemas. To nie su svedkovia, ale svedectvo z druhej ruky, takze pravne neakceptovatelne a s nulovou hodnotou. Potom je Sherlock Holmes skutocna postava, pretoze to o nom vyhlasil John Watson a je to zapisane v knihe. No a historicky Londyn naozaj existoval, takze mas historicky dokazane, ze knihy su pravdive - cize aj Holmes musel byt skutocny :) ..a tu korunu dostal na hlavu od vojakov, ako nejaky bonus Skor vysmech, nie bonus :)
game Zverejnené 4. Jún, 2012 Zverejnené 4. Jún, 2012 výsmech a nasadili výsmechu korunu, veľmi jednoducho povedané, áno, dnes by sme to možno nazvali "bonus", v úvodzovkách. tak to učili na náboženstve a tak o tom rozprával kňaz. pretože rex iudaorum ... a keď rex, tak dostal korunu. ako výsmech.a tŕňovú, tŕňové kroviská boli po ruke, bola to koruna, svojím spôsobom, a bolelo to.také ... jednoduché.
alarm Zverejnené 4. Jún, 2012 Zverejnené 4. Jún, 2012 takže...prečo korunu? znakom čoho je koruna na hlave? (pre informátora)
informator Zverejnené 5. Jún, 2012 Autor Zverejnené 5. Jún, 2012 Kde mas potvrdene, ze ich svedectvo bolo zapisane spravne a nezmanipulovane? Kde mas potvrdene, ze neboli prinuteni, vedeni osobnymi pohnutkami, ze neklamali, ze sa nepomylili, ze ich niekto neoklamal? Nemas. To nie su svedkovia, ale svedectvo z druhej ruky, takze pravne neakceptovatelne a s nulovou hodnotou. OK. Skusime to teda liniou historikov. Napr. ked skumaju "zaner" Ezopovych bajok, zistia, ze tieto pribehy nemali byt vykladane doslovne. A vobec, nemaju ziadnych doveryhodnych ocitych svedkov a chyba aj potvrdenie z inych zdrojov. Takze historik by ovedal, ze nie su ziadne dobre dokazy, ze Ezopove bajky podavaju spravu o skutocnych historickych udalostiach. Ale ked je rec o napr. Jezisovom vzkrieseni, zistiuju, ze evanjelia zodpovedaju "zanru" starovekych biografii. Maju k dispozicii davne spravy, ktore sa nedaju vysvetlit vyvojom legiend, maju viacnasobne nezavisle zdroje, maju ocitych svedkov a istym sposobom aj nezavile potvrdenie z vonka (od nepriatelov, od ludi, ako Savol z Tarzu atd.). Teda ked zvazia historicke kriteria, nie je dovod verit Ezopovym bajkam, ale su dobre dovody verit (napr.) v Jezisovo zmrtvychvstanie. Takze, ked existuje historicka hypoteza, ktora sa prijima, ako najlepsie vysvetlenie a vitazi nad "konkurencnymi" teoriami s urcitym naskokom, je teda vacsia dovera v jej pravdivost. Tak by ma zaujimalo, ake mas dovody mysliet si, ze tato teoria je postavena na vode :( ......ma napada jediny dovod, a to averzia. takže...prečo korunu? znakom čoho je koruna na hlave? (pre informátora) ....no v Jezisom pripade, to bolo znakom vysmechu zo strany vojakov.
alarm Zverejnené 5. Jún, 2012 Zverejnené 5. Jún, 2012 koruna na hlave je znakom moci... Ján18.33-37:Moje královstvo nie je z tohto sveta.....Pilát: Tak si predsa král?Ježiš odpovedal: Dobre hovoríš, že som král... ................ a prečítaj si Bibliu.Panovník bol len jeden, a to bol rímsky cisar, konkurenciu nepotreboval.
informator Zverejnené 6. Jún, 2012 Autor Zverejnené 6. Jún, 2012 Ale no....Pilat nebol ziadny hlupak a Jezisa dal popravit iba na ziadost zidovskeho duchovenstva. Keby ho dal popravit z obavy "konkurencie", tak by nepoziadal dav ludi, aby si vybral toho, ktoreho chcu aby omilostil....zvykove pravo cico to vtedy existovalo.
smiley Zverejnené 30. Jún, 2012 Zverejnené 30. Jún, 2012 to, že kresťanstvo "kopírovalo" predchádzajúce náboženstvá, je ale nie novinka ... ... bez toho, aby sa spochybňovala existencia človeka menom Ježiš Kristus / trochu to zjednodušme /, aj v jeho popisovaných činoch a skutkoch sa nájdu stopy po pohanských, egyptských, perzských, indických a ešte akýchkoľvek mystériách a predchodcoch v náboženstvách To mi pride ako dost velky nezmysel. Ze sa v biblii nachadzaju paralely a stopy s predchadzajucich nabozenstiev neznamena, ze biblia ich KOPIRUJE. To mas analogicky rovnako, ako ked ti niektori pomylenci tvrdia, ze Einstenova toeria relativity len KOPIROVALA predchadzajuce teorie, pretoze v nej mas nespochybnitelne stopy predchadzajucich teorii, dokonca je na nich priamo vybudovana. Toto nie je prave koretny sposob uvazovania. ... a nie je to nové . že kresťanské sviatky a kresťanské chrámy a kaplnky a kostoly prekrývali existujúce pohanské, nie je už dnes ani len otázkou, je to fakt. Pri tych "faktoch" by som ovela opatrnejsi. Datum narodenia a smrti Jezisa (dva najvacsie sviatky) sa da pomerne presne urcit (niekde to dost dopodrobna rozpisoval Elfant). Asi nechces tvrdit, ze si Jezis svoje narodenie a smrt naplanoval presne tak, aby tym prekryl pohanske sviatky, vsak? S tymi kostolmi som to tiez nepochopil, tvaris sa, ako keby kazdy kostol lezal na ruinach zburaneho pohanskeho chramu...
informator Zverejnené 30. Jún, 2012 Autor Zverejnené 30. Jún, 2012 To su argumenty vsetkych ateistov a este aj nepodlozene historickym faktom....."topiaci sa aj slamky chyta" :)
alarm Zverejnené 30. Jún, 2012 Zverejnené 30. Jún, 2012 ak by som chcel teda vedieť, kedy sa Ježiš narodil, čo mi odpovieš? Presnosť bude tak +- tri mesiace a počet rokov jeho života +- tri roky.Alebo vieš niečo, čo mi ušlo?
game Zverejnené 30. Jún, 2012 Zverejnené 30. Jún, 2012 keď už argumentujeme elfantovými argumentmi, vôbec nevadí :) v tejto téme je jeden relevantný tomassiho a elfantov obsiahly, ktorý sa priamo týka jednej z otázok tu vyššie položenej ... páči sa : / mimochodom, smiley, už len tá myšlienka, ako si "zariadil" Ježiš Kristus narodenie a smrť, aby prekryl pohanské sviatky je dosť ... bizarná :) / http://forum.freespa...il-24-decembra/
informator Zverejnené 30. Jún, 2012 Autor Zverejnené 30. Jún, 2012 ak by som chcel teda vedieť, kedy sa Ježiš narodil, čo mi odpovieš? Presnosť bude tak +- tri mesiace a počet rokov jeho života +- tri roky.Alebo vieš niečo, čo mi ušlo? aha...takze vsetko je to predsa len vymysel cirkvi....podobnost s inymi nabozenstvami (udajna)....sviatky prisposobene na mieru a pod. Hm.....slusne "vyargumentovane" :)
pink Zverejnené 30. Jún, 2012 Zverejnené 30. Jún, 2012 aha...takze vsetko je to predsa len vymysel cirkvi....podobnost s inymi nabozenstvami (udajna)....sviatky prisposobene na mieru a pod. Hm.....slusne "vyargumentovane" :) cirkvi nie :) info, citaj, co kto pise... a kedze nie si doma v tychto veciach, tak sa pytas nezmyselne otazky... namiesto citania biblie s laskou v ociach skus aj daco ine... /predpokladam, ze zas na toto napises nejaky strasny nezmysel/ este jeden postreh, na prispevok game si zahadne zaradil spiatocku, asi pre neznalost problematiky... :kvet:
smiley Zverejnené 1. Júl, 2012 Zverejnené 1. Júl, 2012 keď už argumentujeme elfantovými argumentmi, vôbec nevadí :) Game, ked uz to potrebujes pocut, tak radsej Elfantove nazory, ako konspiracny za vlasy pritiahnuty clanok, ktory si ako zdroj tvojich informacii uviedla ty: http://hucek.cz/l_ko...rya/origin3.htm v tejto téme je jeden relevantný tomassiho a elfantov obsiahly, ktorý sa priamo týka jednej z otázok tu vyššie položenej ... páči sa : V tomto prispevku sa pojednava skor o obdobi, kdezto nam ide o datum v ramci roku. Mal som na mysli rozhodne iny elfantov prispevok, ktoremu nikto nejak zvlast neoponoval, takze mi prislo ako vhodne ho uviest ako argument. Pokial si naozaj presvedcena o tom, ze Vianoce a Velka noc boli cirkvou nastavene ucelovo, aby sa oslabili pohanske sviatky, tak ho mozem dohladat. Kedze aj mne bola svojho casu podozriva zhoda datumov, a uvedeny prispevok ma dokazal presvedcit o opaku, tak som myslel, ze by mohol prevsedcit aj ostatnych. / mimochodom, smiley, už len tá myšlienka, ako si "zariadil" Ježiš Kristus narodenie a smrť, aby prekryl pohanské sviatky je dosť ... bizarná :) / Ano to bol presne ciel, aby si si tu bizardnost uvedomila a pripadne trosicku aj ubrala v smelych tvrdeniach o nastavovani katolickych sviatkoch narocky tak, aby prekryli krestanske... :agree:
valcik Zverejnené 1. Júl, 2012 Zverejnené 1. Júl, 2012 S tymi kostolmi som to tiez nepochopil, tvaris sa, ako keby kazdy kostol lezal na ruinach zburaneho pohanskeho chramu... Niektoré ale na troskách pohanských chrámov skutočne stoja. Začal s tým pápež Bonifác IV, ktorý sa so stavbou kostola vôbec nenamáhal a v Ríme zasvätil svojmu bohu pohanský panteón a neskôr i chrám, ktorý pôvodne postavil Agrippa na počesť boha Jupitera. http://en.wikipedia....ope_Boniface_IV Ten istý pápež vymyslel aj sviatok všechsvätých, ktorý slúžil iba na to, aby prekryl pôvodné pohanské oslavy. Predtým sa presne v rovnaký deň slávili rímske sviatky Parentalia a ešte skôr pripadol na rovnaký dátum aj keltský sviatok Samhain. Všetky tri sviatky mali spoločné jedno, ľudia verili, že sa v tento deň prepája svet živých so svetom, v ktorom prebývajú duše zosnulých. Kresťania teda iba prekryli pohanské záhrobné rituály svojou vlastnou verziou. To su argumenty vsetkych ateistov a este aj nepodlozene historickym faktom....."topiaci sa aj slamky chyta" :) Prepáč, ale ty si skvelým príkladom kresťana, ktorý síce trúsi pohrdlivé poznámky, ale pritom nepozná ani históriu vlastnej cirkvi. Dokazuješ to opakovane vo viacerých témach. Ano to bol presne ciel, aby si si tu bizardnost uvedomila a pripadne trosicku aj ubrala v smelych tvrdeniach o nastavovani katolickych sviatkoch narocky tak, aby prekryli krestanske... Nech sa už game zariadi akokoľvek, ja zo svojho presvedčenia nepoľavím a stále tvrdím, že kresťania skutočne stavali kostoly na miestach, kde predtým stáli posvätné lipové háje, či rôzne stavby zasvätené gréckym alebo rímskym božstvám. A rovnako i niektoré svoje sviatky vymysleli a nastavili tak, aby prekryli pôvodné oslavy spojené s pohanskou vierou. edit: Namiesto sviatku bohyne Pomony som mal na mysli sviatok Parentalia, teda Dni predkov. Opravené. 3
informator Zverejnené 1. Júl, 2012 Autor Zverejnené 1. Júl, 2012 cirkvi nie :) info, citaj, co kto pise... a kedze nie si doma v tychto veciach, tak sa pytas nezmyselne otazky... namiesto citania biblie s laskou v ociach skus aj daco ine... /predpokladam, ze zas na toto napises nejaky strasny nezmysel/ este jeden postreh, na prispevok game si zahadne zaradil spiatocku, asi pre neznalost problematiky... :kvet: Reagoval som na alarma....co sa tyka prispevku game, tak som ho neobisiel, ale som ho iba posudil, ze nie je na co reagovat v tom jej linku...staci? Prepáč, ale ty si skvelým príkladom kresťana, ktorý síce trúsi pohrdlivé poznámky, ale pritom nepozná ani históriu vlastnej cirkvi. Dokazuješ to opakovane vo viacerých témach. Podla coho usudzujes, ze nepoznam historiu "mojej" cirkvi? A co vlastne chcela dosiahnut "moja" cirkev tebou spominanou zlocinnostou?....by ma teda zaujimalo, ako cloveka neznaleho minulosti "mojej" cirkvi.
valcik Zverejnené 2. Júl, 2012 Zverejnené 2. Júl, 2012 Kde som tu spomenul zločinnosť cirkvi? Pripoj citát, nespamuj blbosti.
smiley Zverejnené 2. Júl, 2012 Zverejnené 2. Júl, 2012 Niektoré ale na troskách pohanských chrámov skutočne stoja. Začal s tým pápež Bonifác IV, ktorý sa so stavbou kostola vôbec nenamáhal a v Ríme zasvätil svojmu bohu pohanský panteón a neskôr i chrám, ktorý pôvodne postavil Agrippa na počesť boha To vsetko velmi pekne, ale ja som sa nepytal na NIEKTORE, ale ci je taky KAZDY kostol. Nie je totiz spravne napisat: kresťanské chrámy a kaplnky a kostoly prekrývali existujúce pohanské alebo stále tvrdím, že kresťania skutočne stavali kostoly na miestach, kde predtým stáli posvätné lipové háje, či rôzne stavby zasvätené gréckym alebo rímskym božstvám. a neupresnit, ci sa jedna o niekolko kostolov, 10% kostolov alebo 99% kostolov. Nie je totiz prekryvanie ako prekryvanie. Nehovoriac o tom, ze takto formulovane tvrdenie z hladiska exaktnej vyrokovej logiky hovori o KAZDOM jednom kostole. Ten istý pápež vymyslel aj sviatok všechsvätých, ktorý slúžil iba na to, aby prekryl pôvodné pohanské oslavy. Predtým sa presne v rovnaký deň slávili rímske sviatky Parentalia a ešte skôr pripadol na rovnaký dátum aj keltský sviatok Samhain. Všetky tri sviatky mali spoločné jedno, ľudia verili, že sa v tento deň prepája svet živých so svetom, v ktorom prebývajú duše zosnulých. Kresťania teda iba prekryli pohanské záhrobné rituály svojou vlastnou verziou. A zase ta ista chyba. Spomenies jeden pripad (a to este navyse menej vyznamneho sviatku), ale robis z neho nespravny univerzalny zaver pre vsetky sviatky: Kresťania teda iba prekryli pohanské záhrobné rituály svojou vlastnou verziou. Celkom by ma zaujimalo, z ktoreho pohanskeho ritualu pochadza napriklad sviatok Sedembolestnej Panny Marie ;) Ked ti ide o skutocnu pravdu (a to dufam, ze ide), tak to treba aj trosku poctivejsie rozanalyzovat. Myslim si, ze presne a korektne vyjadrovanie je v takejto chulostivej teme nevyhnutne...
game Zverejnené 2. Júl, 2012 Zverejnené 2. Júl, 2012 trochu som zostala v pomykove ohľadne tej otázky okolo chúlostivosti a úplnej korektnosti ohľadne kostolov a chrámov,pretože ad.1, toto nie je nový poznatok,ad.2, osady, dediny, mestá ... vznikali v rôznom čase. postaviť svoj kostol bolo vecou prestíže a viery ... akejkoľvek. dediny, v ktorých sú tri cirkvi, majú tri kostoly ... poznám zopár takých. ke´d nebol v dedine kopec, nanosili ho. v mojom rodnom meste je taký, mierny kopec, aj s kostolom. aj v tomto meste je - uprostred dediny navŕšili kopec a postavili kostol. sú to zvyčajne kostoly pár sto ročné, hlavne barok ... predtým často kostoly vyhoreli, zbúrali sa za tureckej nadvlády a kdečo ... a ale o tom tu nie je reč.ad.3 nerobili sme tu menný zoznam, písali sme bežne o tom, čo je dávno známe, a keď už veľmi chceme nájsť novodobejší príklad, stačí hlavné mesto Mexika - uprostred mesta je niekoľko vrstiev vykopávok, kde je jasne vidieť, že na starých indiánskych svätyniach boli vystavené prvé kresťanské stavby, ... fotky z vykopávok si pamätám ešte z jedného pradávneho čb časopisu, ktorý sme odoberali kedysi pred desaťročiami a dali zviazať do kníh ... a stačí zagoogliť.zvyky zostali ... dlhé stáročia.otázka, či "všetky", je trochu ako krájanie vlasu pozdĺžne na dve polky.chrámy, kostoly a kaplnky, ktorých sa téma týka, sú staršie, omnoho staršie. a nie sú to len staré rímske a staré grécke, ale keltské, germánske, škandinávske a kdejaké ... či úplne úplne všetky, na to ti odpovedia archeologické výskumy, ktoré prebiehajú dnes a denne. nikto nikde nepísal o "všetkých", ani ja. ani ti nikto nenapíše. zrejme sa treba spojiť s akadémiami vied a archeológmi tej ktorej krajiny, aby sme vedeli o všetkých kostoloch a kaplnkách. ale doterajšie výskumy dokazujú, že tie najstaršie áno, prekrývali.a dokonca to nepopierajú ani mnohí kresťania, veriaci výskumníci, miestni vikári a kňazi: len dokumentárnych filmov a kníh a odkazov je o podobných otázkach hodne.pôvodné svätyne boli omnoho staršie, tisícročia do minulosti, a áno, prvé kresťanské chrámy boli spravidla otvárané či postavené na starých kultových miestach.kdesi som tu písala o jednom dokumente http://genie-geometrie.com/ ... vo filme sú spomenuté miesta, ktoré nie sú tak ďaleko od nás. viedeňský dóm je postavený na starom kultovom mieste, a nie ďaleko od neho a od hraníc viactisíročný umelý kopec / meno kopca je kdesi tam v téme, zabudla som/ , kedysi podľa vykopávok uctievané pohanské miesto, dnes s krížom na vrchu. takýchto je veľmi veľa, viac, než sa zdá. a to je len kúsoček pár kilometrov od seba. dve, na ktoré som si narýchlo spomenula.ďalšie miesta len na území nemecka : kostol v Eggensteine, kostol sv.Vendelína v Rastatt-Rheinau, kostol v Buchelberge, kaplnka na pohanskom kultovisku pri Frauenalbe - to všetko je miestečko, ktoré na mape pokryješ kúskom palca ...je toho omnoho viac. mám toho kopec v knižnici, je toho omnoho omnoho viac, ale nenosím v hlave katalóg. prípadne môžete prehrabať google.púť do Santiago de Compostela ... vedie prastarou "hviezdnou cestou" cez dnes kresťanské, kedysi pohanské kultoviská. celá cesta púte je znázornená na xy mapách, s xy kultovými zastávkami, všade sa našli pozostatky oveľa starších, dokonca predrímskych kultov. archeologicky potvrdené. / google dohľadá /Santiago de Compostela : tunajší Jakubov kult je kresťanstvom pretvorený kult Jupitera - potvrdený legendami a archeologicky potvrdený - to napovedá aj kamenná doska venovaná Jupiterovmu hromovládnemu bohovi, uchovaná hneď vedľa kresťanského chrámu dodnes. a to je jedna z najväčších kresťanských pútí a ciest.a na chvíľu sa vráťme od stavieb k sviatkom :zasa k tomu jednému zariadenému - ako si Ježiš Kristus "zariadil", aby sa narodil presne na pohanský sviatok : )Katolícky týždenník / jeden z mnohých zdrojov / http://www.katyd.cz/...1&article=4311: Slavení 25. prosince má však kořeny v pohanské tradici, podle které se každým rokem v tento den opětovně rodí bůh Slunce. Toto přesvědčení vycházelo z pozorování zimního slunovratu, kdy slunce začíná stoupat a den se prodlužuje. Proto byly noc ze 24. na 25. prosince a noci následující odedávna považovány za „svaté noci“.První křesťané jako památku Ježíšova narození neslavili žádný den. Dějiny o této skutečnosti nepodávají žádnou zprávu - datum a rok Kristova narození v Písmu nezaznamenali ani evangelisté. Pouze Lukáš uvádí, že se Ježíš narodil v době prvního sčítání lidu v římské říši (které nařídil císař Augustus). Slavnost narození Ježíše Krista se začala slavit 25. prosince přibližně od poloviny 4. století. Církev tak dala pohanské posvátné noci křesťanský rozměr.
Eiensama Zverejnené 2. Júl, 2012 Zverejnené 2. Júl, 2012 Zaujimat sa o presne cisla a ignorovat cely argument hovori o dokonalom opaku exaktnosti, ktorym sa velmi radi mnohi ludia ohanaju. Ide o fakt. Ci na vsetkych, ci na jednom, alebo ci na urcitych percentnach boli vybudovane kostoly a tym prekryte pohanske ritualne miesta a pod. - zalezi na tom? Fakt? Chces cislo? ... A to preco? Potesi ta to? Co povedie k tomu, ze dostanes cislo? Osvieti ta? Nie. A tie sviakty? To chces, aby bol kazdy zdokumentovany a uplne dokazane, ze sa vsetky prekryvaju? Opat tie iste otazky - preco? To len potom uznas, ze okej, je tu ta pravdepodobnost, ze to moze byt pravda? Uzas. Ale ten rusky. Podstata je taka - tieto fakty poukazuju (a mnohe ine, ktore tu uz boli spominane) na skutocnost, ze krestanstvo nie je "originalne"; nebolo tu prve, nie je tu ani posledne, a nie je ani jedno jedine na svete, a nabozenstva, resp. ludia, ktori ich tvoria, sa davaju inspirovat inymi. 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz