Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

  • Pred 1 mesiacom...

Takto navrhnutý a postavený panelák je naozaj neprehliadnuteľný a určite nikto z obyvateľov,

ale asi ani z návštevníkov sa nemusí obávať, že do tohto paneláku netrafí. :)

Na môj vkus je tá zelená farba príliš "nápaditá", :hmmm:  ale je možné, že to fotografia skresľuje.

 

V roku 2009 "vyrástol" v Madride panelák, ktorého návrh vyšiel z "dielne" španielskeho architektonického štúdia Somos Arquitectos . Osempodlažný panelák mal podľa architektov vniesť do svojho okolia príjemnú zelenú farbu a napodobniť tak bývanie v prírode. Fasádu budovy chránia komôrkové polykarbonátové panely v troch farebných odtieňoch neprehliadnuteľnej zelenej farby, pričom farba sa mení podľa intenzity denného svetla.

Panelák dostal názov 123 Social Green Housing, pretože sa tam nachádza 123 bytov,

ale súčasťou paneláka sú aj obchodné priestory a garáže.

 

post-88-0-16487100-1362816098.png

 

post-88-0-88471100-1362816106.png

 

post-88-0-47007700-1362816113.png

 

post-88-0-43115900-1362816123.png

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/novy-panelovy-dum-fasada-0xp-/architektura.aspx?c=A130305_145446_architektura_web

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chvíľu som si to nechala pôsobiť.

na prvý pohľad divočina, hneď a šeď okolia prekričaná nadobro ... na druhý pekná stavba. páči sa mi to rozdelenie okien, netypický panelák.

tá svietivá zelená a olivovozelená  a prenikavé zelené sú už nejaký čas veľký hit ... v exteriéroch aj interiéroch kraľuje, prevažne ako doplnky, dosť výrazné doplnky a na veľkých plochách - tu je zelený celý dom.
 

je to pekná stavba, nápaditá, zaujímavé riešenia. okná sa mi zdajú pomerne malé, samotné okná do bytov sú zasunuté až hlboko za žalúziami, zdá sa mi, že tie byty budú trochu tmavé, otvorené žalúzie nepustia svetlo ani z bokov ...
ale  je to rozhodne pôsobivá stavba so zaujímavými riešeniami.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

kedysi červeno-biele, šedo-šedé, prípadne okrovo-šedé paneláky sa v posledných rokoch zateplujú doradu. že nie vždy je výber farebnosti výhra ...

už kedysi pred rokmi som tu dávala jednu fotku  - tu je : https://www.freespace.sk/fotogaleria/fotografia/2015-stare-s-novym/
 

mimochodom, modré sa mi na panelákoch nepáčia, ale to je zrejme môj subjektívny názor, do slovenskej dediny so starými domčekmi patrí, ale paneláky s modrými a fialovými odtieňmi vyzerajú ako päsť na oko. minimálne ako keby na to oko dostali päsťou.

jeden článok o farebnosti panelákov a možnom stopnutí šialených farieb : dúhové sídliská má skrotiť zákon

mimochodom, aj v iných krajinách sú prehnané aktivity trochu krotené, vrátane dokonale neorganického zateplovania balkónov ...

 

aký je váš názor na farebnosť panelákov ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ten maskovany panelak v Ruzinove sa mi paci ;)
vycnieva z radu a to mi je sympaticke
horsi je absolutny nesulad kriklavych farieb, co sa casto vidi, v tomto ohlade by som privital regulaciu zo strany architektov
 
v suvisiacich clankoch ma este zaujalo

Nielen len reliéfy, ale najmä mozaiky a maľby. Diela, ktoré roky dotvárali Petržalku, postupne miznú. Zo siedmich monumentálnych malieb na panelákových stenách sa dodnes zachovala len jedna maľba Mier na Osuského ulici.

Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/6729967/malby-od-horolezcov-miznu-pod-zateplenim-panelakov.html#ixzz2OP7X8LPE

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je sice pravda ze to nema ziadnu koncepciu, ale tie panelaky vyzeraju vzdy lepsie takto duhovo ako ked to bola sed. Architektonicky v tom poriadok je a farbu nie je problem premalovat. S tym ja osobne problem nemam.

 

Co je ale giganticky pruser, su domy na dedinach. Tam o nejakom respektovani cohokolvek v zivote nepoculi. To je nieco strasne. Vedla stareho storocneho dvojpodlazneho domu so sedlovou strechou, hypermoderny preskleny dom so strechou rovnou, vedla bungalov s valbovou strechou... Hlavne ked tá dedina či oblasť má nejakú specificku typickú architektúru. Toto by mali riešiť . A nie to že architektonicky zosuladene panelaky majú inú farbu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre zaujímavosť prikladám farebné riešenie panelákov na jednom zo sídlisk v Kubíne, ktoré na mňa tak príjemne zapôsobilo, že som ich pri najbližšej príležitosti išiel odfotiť :

 

post-2678-0-88347300-1364182048_thumb.jpg

 

Doteraz som sa nad farebným riešením panelákov moc nezamýšľal. Keď už v rámci môjho vkusu začnem paneláky na tejto fotke hodnotiť, tak panelák vpravo na mňa pôsobí farebne príjemne, dodáva mi optimizmus. Na paneláku vľavo mi už trochu vadí tá svetlo modrosivá farba, už mi nepripadá dobre zladený ani sám so sebou, ani s prírodou. 

Na panelákoch sa mi nepáčia krikľavo zelené, tmavozelené a rôzne depresívne tmavé modré farby, lebo podľa môjho cítenia to vôbec neladí s nádhernou prírodnou zeleňou ani s nádhernou modrou farbou oblohy. A vo všeobecnosti, žiadne farby by nemuseli byť moc krikľavé na domoch.

 

Ale nakoniec akýkoľvek čisto vymaľovaný dom je ďaleko krajší, ako ošarpaný, alebo posprejovaný.

 

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tie paneláky sú príjemné, lebo majú približne jednotné, a viacmenej prírodné farby, prirodzené pre prostredie ...

predstavme si ten tretí panelák namaľovaný na modro-nejako, a už sa príjemnosť vytratí ... kdesi som tam videla / teraz ho neviem nájsť / aj panelák s fialovými odtieňmi ...

myslím, že je tu viac problémov / týka sa to aj klasických slovenských dedín, k tým inde a v inej téme /

tu je ďalší článok k téme, prakticky je to ten istý, ktorý už tu bol nalinkovaný, a tí istí architekti ... http://reality.etrend.sk/byvanie/ako-zastavit-farebny-chaos.html

 

myslím, že by stačili mestskí architekti, nariadenie mesta, farebná škála, z ktorej by daný blok domov či sídlisko malo farby vyberať ... to nie je žiadna totalita či navrátenie sa k šedi, to je zdravý rozum ...

už dnes podaktoré bloky a sídliská vyzerajú ako cirkusové maringotky - a treba brať do úvahy, že síce po čase sa zašpinia a trochu vyblednú, ale obyvatelia a všetci naokolo sa na tú nádheru budú pozerať celé desaťročia ... prílišná farebnosť, nemenná, unaví viac ako šeď. šeď sa dá spestriť. čím sa otupí cirkusové šapitó ? tým, že odídeš domov - ale keď domov je cirkusové šapitó ?


kdesi som čítala, že podaktoré mestá už niečo podobné začínajú praktizovať, a mne sa to páči - vždy si spomeniem na ten desivo modrý dom v Šali, medzi krásnymi starými stavbami s patinou - je to ako monokel.

 

je tu z toho článku pár záberov ... blok domov, ktoré sú zjednotené vzorom, a vyzerá to veľmi dobre

domy, ktoré si odsúhlasili jedinečnosť a svojský vzor, a vyzerá to dobre - ale ako solitér .

ako ten dom v Španielsku, ten moderne-zelený v inej téme ... ako solitér a jedinenčný dom svieti a vyzdvihuje ostatné okolité paneláky.

spolu vzor na vzore, silné farby, dokopy ee.

post-3-0-45894600-1364239715.jpg

 

nechcem sa priveľmi vracať k totalite, hlavne nie k posledným rokom stavby panelákov, to už bola šeď ...

ale zjednocovanie - farebné zjednocovanie fungovalo aj kedysi, v Šali sa činžiaky a paneláky stavali a farbili podľa štvrte a ulíc - okrové, žlto-biele, okrovo žlté, bordovo-biele ... až tie úplne posledné kúty poslednej štvrte boli šedivé.
oni predsa nemusia byť šedivé.

 

 


 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

asi to bude hlavne o farebných kombináciách. niektoré ladia, iné nie a potom sa niekto čuduje, že žltá neladí so zelenou, červená s fialovou, lebo sa už pozabudlo na teóriu farieb. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

práve mi tu pomaly načítava net, a ako prvé sa mi načítala moja reakcia na hongkongské paneláky na začiatku tejto strany, kde som napísala, že sa mi z toho točí hlava ...

a vzápätí sa objavili obrázky, z ktorých som dostala priam závrat ...

 

fascinujúce sú ... vťahujú ma do seba, ako studňa

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

jeden obnovený, renovovaný  minipanelák  v BA tuším na Zvolenskej - pred dvomi rokmi ošarpaná stavba z asi 60. rokov, dnes útočisko pre žabu, svrčka a malého chameleóna s dlhým ružovým jazykom :

 

post-3-0-40401300-1374673371.jpg   post-3-0-23834100-1374673373.jpg

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaujímavé. škoda, že to "nepostihlo" celú fasádu, mohla to byť väčšia sranda. páči sa mi to aj s tým divokým zeleným lemom na rohoch a rímse. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Aj v Číne sa pravdepodobne nájdu chytráci, ktorí sa snažia zákon obísť ako sa len dá ... v Pekingu si na streche paneláku už šesť rokov stavia, teda skôr prestavuje profesor Čang Lin nezvyčajné obydlie. Obyvatelia domu si síce na majiteľa sťažujú, úrady chcú majiteľa vypočuť a práce zastaviť, bohužiaľ "staviteľa" nemôžu zastihnúť. Majiteľ sa síce na strechu nedostal iba tak; kúpil si na nej už stojaci strešný byt a začal ho postupne prestavovať na dvojposchodovú vilu, ktorú sa snaží maskovať kopou umelého kameňa, živými stromami a krovím. Predstaviteľ mestskej štvrti údajne prehlásil, že ak majiteľ nepredloží doklady o legálnosti stavby, úrady nechajú stavbu odstrániť ...

 

Ak si šesť rokov robil na streche čo len chcel, potrvá asi "pekne" dlho, kým sa s touto atrakciou niečo urobí. Navyše, ako sa všetok ten materiál na strechu dostal?! To si nikto nevšimol v priebehu uplynulých rokov a vôbec nič pre to neurobil?!  Však to nebolo iba jedno vrece cementu?! Ako tam ten materiál dopravoval?!

 

U nás sa na strechách panelákov nachádzajú iba strojovne výťahov, v súčasnosti sa začína hovoriť o solárnych paneloch osadených na strechách panelákov, ale o strešnom bývaní určite nie. V Číne, kde je nedostatok priestoru sa snažia využiť každý m2, na obrázku vidieť, že bývanie na streche je vytvorené a bude to asi bývanie lukratívne, ku ktorému sa bežný človek nedostane, ale tak či tak sa to asi niekomu máli ...

 

BTW práve túto úpravu paneláku spomínali včera v TV. Údajne sa obyvatelia šesť rokov sťažovali,

ale účinok to nemalo žiadny ... hmm, že by celých šesť rokov bol staviteľ nedosiahnuteľný?!

Alebo že by len zo strany úradov nebola snaha?! :hmmm:

 

post-88-0-63012400-1376460142.png

 

post-88-0-12439400-1376460152.png

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/panelovy-byt-0ci-/dum_osobnosti.aspx?c=A130813_144322_dum_osobnosti_web

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

25 rokov po revolúcii už by sme mohli byť trochu skľudnení, ale zjavne nie sme - farebnosť panelákov v našich krajinách ovšem regulovaná stále nie je. to nie je o tom, že nemožnosť voľby, to je práve o voľbe. z istej farebnej škály, nie z toho, kto má silnejší hlas na schôdzi spoločenstva vlastníkov.

 

ani v Česku, ani na Slovensku, dokonca ani farebnosť akýchkoľvek iných domov, ale na panelových sídliskách po pomaly kompletnom zateplení takmer všetkých panelákov sú pohľady do toho mora cirkusových farieb dosť hrozné.

 

nemusí dohliadať všade architekt - stačila by možnosť nariadenia prípustných farieb na jednotlivé sídliská.

 

čo ovšem také Nemecko dávno reguluje - aj tam sú paneláky / ani zďaleka nie sú všetky zbúrané, búrali a búrajú sa obrovské nefunkčné sídliská, prevažne /

tieto sú v Berlíne, Berlin, Alexanderstrasse - a majú nariadenú farebnosť:

post-3-0-57490600-1486573350.jpg  post-3-0-75436100-1486573351.jpg

 

tieto sú v Poľsku - niekto si myslel, že keď to zmení na vlny, už to bude super:

post-3-0-49128300-1486573374.jpg

 

a toto sú Košice a niekde na Slovensku - mohli by byť kdekoľvek, takto vyzerajú viacmenej všetky slovenské / aj české / sídliská:

post-3-0-31082200-1486573414.jpg

 

post-3-0-71670600-1486573400.jpg

 

 módní peklo diskuze,  https://www.google

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj v Dánsku. a na Islande, zčasti v Nórsku,  aj v juhoamerických krajinách, a ešte miestami, kde je to životný štýl a tradícia.

paneláky sú farebné po svete viacmenej ako solitéry, ako ozvláštnenie.

 

aj v tom Grónsku tie domčeky - do stálej jednotvárnej krajiny je to viacmenej variácia na štyri farby.

 

tie paneláky trčia v krajine, oni môžu byť v pohode farebné, len nie ako kolotočárska maringotka.

aj odborníci začali biť na poplach neskoro, a nie je na to žiadna regulácia, oni to nie sú len samotné farby, ale aj vzory a pásy a krikskraksy podľa fantázie kohokoľvek.

občas stoja vedľa seba kombinácie, ktoré priam bolia.

 

vlastne im pomáha starnutie - prestanú svietiť oranžová vedľa neonkovozelenej a modrej a fialovej, všetky mierne zošednú. nakoniec.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

napríklad mňa :)

ale nie, dnes som sa k tým farebným panelákom dostala cez český web, kde písali o neorganizovanom zatepľovaní v Čechách, kde ich to bolí rovnako.

jeden z problémov je, že v malých plochách zvyčajne ľudia nevedia odhadnúť silu farby. skutočne málokto uvažuje tak ďaleko, ako to bude vyzerať na obrovskom paneláku,

a ako, keď v susedstve už stojí jeden citrónovožltý a jeden modrý ... svietiaca fialová sa môže páčiť vo vzorke, v skutočnosti to bude des.

niekto vyberie skvelú farbu, ktorá na dome na veľkej ploche vyzerá hrozne.

 

druhá, že sa vôbec nepremýšľa v nejakej koncepcii - čo dokázali prakticky v každej ére, dokonca aj za socizmu.

 

už som to tu kdesi písala, u nás boli jednotlivé sídliská odlíšené farebne... a vyzeralo to dobre. za starších ér sa na to prihliadalo ešte viac.
so slobodou nemusela prísť farebná anarchia. ale prišla. presne tak, ako boom oblúkových dverí v činžiakoch, ktoré sa dnes masívne vybúravajú.

 

neplatí tu ani náhodou - čím viac pásikov, tým viac adidas.

 

 

pamätá niekto tento obrázok zo Šale?
https://www.freespace.sk/fotogaleria/fotografia/2015-stare-s-novym/

 

vedľa historickej budovy staviteľa erópskeho formátu - ale čas je milosrdný, už tá nádhera šedne.

a aj môj foťák bol milosrdný, v skutočnosti to svietilo ako neon.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bolia? Koho? Kde?

Kazdeho kto ma aspon stipku vkusu.

 

V severskych krajinach to sice je tiez farebne, ale tam su tie domy architektonicky jednotne a aj ta farebnost ma svoje pravidla. Nie je to samoucelna farebnost, vychazda to z tradicie, kazda farba na konkretnej budove mala svoj vyznam. Napr. policajne stanice mali svoju farbu, nemocnice svoju, verejne budovy svoju atd. Podla farby sa vedelo kam treba ist.

 

Ale tie nase panelaky, to este clovek nejak predycha ale ked v historickych centrach postavia nejaky moderny skleneny zazrak, tak to je silna kava. Ako napr. v Bardejove, kde hned v susedstve unesco namestia stoji taka nadhera. Alebo v Presove je dokonca priamo sucastov historickej radovej zastavby, tak to uz je na slucku.

https://www.google.sk/search?q=presov+sklenena+budova&client=ms-android-huawei&prmd=imnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimyPWbu4fSAhXFshQKHeC6D9sQ_AUIBygB&biw=640&bih=279&dpr=2#imgrc=L0Wt4VwitpBpFM:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

článoček hovorí len o tom, že sa niekto usiluje vytvoriť najrozsiahlejšiu databázu panelákov, aká kedy vznikla.
obrázky sú zaujímavješie:
celá kopa typov panelákov, od vôbec prvého v Česku, po vydarené a nevydarené rekonštrukcie.

 

za tie nevydarené jedna - a ten text tam dolu je presne to, o čom sme tu písali - paneláky nie sú omaľovánky.

ale ľudia, akíkoľvek, ktokoľvek, kto má silnejší hlas, sa k nim aj k svojmu prostrediu tak chovajú.

 

post-3-0-62131700-1486845944.jpg

 

https://magazin.aktualne.cz/bydleni/panelakyinfo/r~21ad0e08d7c411e6a78c002590604f2e/

 

skutočne by som rada videla jeho databázu vydanú knižne.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Atraktivní činžák stojí na adrese 93 Reade Street už od roku 1857, kdy ho nechala vystavět prominentní rodina podnikatelů Jonesových a je v New Yorku jedním z nejstarších s kovovou konstrukcí.

Střešní byt uniká pozornosti sousedů a kolemjdoucích i díky newyorským památkářům: ti jako první vyřkli požadavek, aby renovace domu nikterak nezatížila a nezměnila původní vzhled stavby.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/bydleni-v-new-yorku-penthouse-rekonstrukce-bytu-stresni-byt-pta-/dum_osobnosti.aspx?c=A170208_111827_dum_osobnosti_web

 

post-88-0-22576100-1498312839.jpg

 

Zatiaľ čo pred pár rokmi v Košiciach ako atrakcia na streche paneláku dočasne "vyrástli" tri drevenice, ktoré boli po necelých dvoch rokoch odstránené a premiestnené na iné miesto, na "činžákoch" v New Yorku sa jedná o stavby trvalého rázu.

 

V Košiciach boli drevenice osadené tak, aby boli viditeľné, ale pri stavbe v New Yorku sa architekti a pamiatkári pri návrhu osadenia hrali do najmenších detailov, aby stavba viditeľná nebola, a aby nenarúšala celkový vzhľad objektu z ulice.

Samotná prestavba objektu musela byť náročná, ale ľudia čo tam bývajú sú určite radi, že si to "svoje miesto vydobyli".

Uvidíme, kedy sa podobný trend prejaví aj na našich "panelákových" sídliskách ...

 

Ešte pár pohľadov na iné stavby na strechách ... čo skrývajú strechy mrakodapov

http://www.reflex.cz/clanek/fotogalerie/56222/co-skryvaji-strechy-mrakodrapu-v-new-yorku.html

https://www.freshjam.cz/zahrady-na-strese-manhattan/

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Ahoj. Neviete koľko trvá kolaudácia bytovky (keď už dali žiadosť)? (Developer vravel že 3 mesiace) - už je tam skoro všetko dokončené keď som tam bola.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov