Skočiť na obsah

Grécko a jeho hospodárska kríza

Odporúčané príspevky

Zverejnené

. nehovorím o USA, ale o nás, kde bol socializmus a kolko elektrarni tu postavili zahraničné spoločnosti.

To bude asi tym, ze pocas socializmu zahranicne a sukromne spolocnosti stavat nic nemohli, vsak? Takze hovoris o socializme :)

A vobec neodmietam štát ako investora

Toš, tak ale preco by stat mal podnikat? Investovat? Preco nie ludia, firmy, sukromnici? Stat urcuje podnikatelske prostredie, zakony, vykonava kontrolu, udeluje tresty....a k tomu ma este aj podnikat? Teraz si skus predstavit firmu, ktora bude podnikat. Plus bude urcovat regulacie toho, kde podnika. Plus bude mat na starosti kontrolu seba samej. Plus bude mat na starosti sudy, ktore budu ju samotnu sudit. Toto je stat. Ak stat podnika, je to najvacsi konflikt zaujmov vobec. A preto to vacsinou nefunguje.

Nevidím žiaden problém v tom, že by investoval štát. No láka ma investovat bez toho, aby sa tato akciovka zadlzovala voci niekomu inému.

Stat by nemal podnikat, pretoze je to konflikt zaujmov a vsetci ostatni su v nevyhode. A ak bude stat neuspesny, naklady si odnesu vsetci. Nuz a zadlzenie - nie je problem, pokial je rozumne. Spusta firiem dokaze rozumne splacat svoje uvery a je jedno ci statne, alebo sukromne. Je to len naklad navyse, nic ine.

Takže riešením je to, keď zacne využívat svoje vlastné zdroje a možnosti.

Povodne si pisal, ze tych zdrojov az tak vela nemame.... A ono naozaj ani nemame. V podstate nema nikto. Ak chce niekto fungovat len sam pre seba, skonci ako Kuba, alebo aspon ako Venezuela. Tam mimochodom stat vo velkom podnika a ide to s nimi dolu vodou aj napriek cene ropy.

V inych temach sa stazuje na neschopnost, neefektivitu a korupciu statu. Tak vazne nechapem, preco si myslis, ze ked zacne tento stat podnikat, tak bude zrazu uspesny a transparentny. Staci si pozriet firmy, kde ma teraz FNM rozhodujuce slovo a potom snad uvidis, aky uspesny a ferovy podnikatel je stat. Koniec iluzii.

Zverejnené

Ale aj nas stat podnika v tom zmysle ako píšem, investuje, mesta obce, to všetko je štat a ten inevstuje. nefunguje to? funguje to ale neefektivne, nevyuzivaju sa zdroje a moznosti. Dovod preco je to tak, je, že nie je dobra štruktura zodpovednosti vedenia takejto akciovky, proste nefunguje to dobre vo svojích princípoch. A suvisi to práve aj s tým ake su zákony a vymozitelnost práva.

štat bude inevstor. Teda my všetci sme investori vo svojej vlastnej krajine. Investície môžu vykonávat aj sukromne spolocnosti, realizovat investície budú súkromné spoločnosti na základe tendrov. ved to tak funguje.

zdroje myslím hlavne fyzické zdroje. Tie máme a nevyuzivame ich dostatocne, efektivne, vela zdrojov nam chatra, lebo si vyzaduju udrzbu na ktoru nemame dostatocne peniaze.

Zverejnené

Ale aj nas stat podnika v tom zmysle ako píšem, investuje, mesta obce, to všetko je štat a ten inevstuje. nefunguje to?

To nie je PODNIKANIE. To je sprava verejneho majetku a pod. Nie podnikanie. Podnikanie je o niecom dost inom :)

Dovod preco je to tak, je, že nie je dobra štruktura zodpovednosti vedenia takejto akciovky, proste nefunguje to dobre vo svojích princípoch

Vazne nie je? To len trpis tym, ze na slovensku su zakony a ich aplikacia niekedy pozadu za svetom.

Akciovka ruci do vysky svojho imania. Kazdy investor moze prist uplne o vsetko, co investoval. Manazeri a clenovia organov su zodpovedni aj za CHYBY (nie trestne ciny) do vysky svojho celeho majetku. Narok moze vzniest ktokolvek, trebars aj drzitel jednej akcie. Je mozne sudnym rozhodnutim zakazat cinnost firmy, de facto podnikatelsky trest smrti. Akutar chyba to, co ma na starosti stat - lepsie zakony, lepsia aplikacia, rychlejsia aplikacia, prehladnejsia aplikacia.

štat bude inevstor. Teda my všetci sme investori vo svojej vlastnej krajine.

Ak chcem byt investor, tak dobrovolne investujem tam, kde to pokladam za vhodne - a investujem MOJE peniaze. Nevidim plus v tom, ze stat mi tieto peniaze vezme a potom ich nejaki uradnici, ktorym neverim budu investovat do nejakeho neprehladneho statneho podniku, ktory bude sluzit ako odkladisko a trafika. Kde sme?

Ked uz, tak stat sa ma venovat sferam, kde sukromny kapital nefunguje, alebo kde je zo strategickejsich dovodov vhodne mat statnu kontrolu. Ale aby stat investoval do bezneho podnikania? Naco? V com bude lepsi, ferovejsi a ziskovejsi? A vzdy budem radsej, ked mi stat necha MOJE peniaze, aby som sa o tom kde ich investovat rozhodoval JA.

Zverejnené

Ale ale. Ak maš pôdu, lesy, vodu, prírodné bohatstvo v rukách ludí v tejto krajine, tak ty sam nevlastníš všetko, ani o tom sam rozhodnut nemožeš ako sa s nimi naloží. To je ako keby si mal jednu akciu a povedal, predame celý podnik. tak to nefunguje. A ja hovorím o investovaní štátu do vecí, ktoré nam zlepšia život, znížia ceny, zabezpečia sebestacnost ako taku, daju nam v niečom prebytok, aby sme mohli obchodovat so zahraničím, to je celé. Pokial ty nemáš peniaze a fyzické zdroje na velké projekty, tak spoločenstvo ludi na slovensku ich ma. A to spoločenstvo sa volá štát. A tak nebudeme čakat a predávat všetko čo nám patrilo niekomu, kto potom následne vytvorí niečo čo si budeme kupovat. Môžeme ako spoločenstvo investovat a vytvarat si svoje vlastne investície. Ničo čo by ti malo prekážat. A zvolíme takú firmu, ktorá nám zrealizuje tuto investíciu za rozumnu cenu.

Zverejnené

A ja hovorím o investovaní štátu do vecí, ktoré nam zlepšia život, znížia ceny,

Povedal by som, ze ceny sa vo vela vyrobkoch znizuju - a za to moze akurat sukromny sektor. Mas pocit, ze napriklad pocitace vyraba STAT?? A skus sa zamysliet, kolko stali pred 20 rokmi.

A kvalita zivota je velmi siroky pojem, Stat ma preto urcovat legislativu a dohliadat na jej dodrziavanie, pripadne trestat. To je vsetko.

A tak nebudeme čakat a predávat všetko čo nám patrilo niekomu, kto potom následne vytvorí niečo čo si budeme kupovat.

To opakujes Gottwaldovu propagandu, alebo co?

Za sociku TEBE nepatrilo vobec nic. Patrilo to statu. Bodka. Ty si nevlastnil vobec, absolutne nic. Nebol si vlastnik nicoho, nemal si nijake majetkove prava. Ak je majitelom stat, tak nim je stat a nie ty, ako obcan. Komunizmus vazne dokonale vytrel mozgy.

A stat, ako vlastnik robi so svojim majetkom to, co uzna za vhodne. Pretoze vlastnikom je stat.

Akcionaty Motoroly zazalovali vedenie, ze predalo MT diviziu Googlu pod cenu. Ty nie si akcionar ani vlastnik nicoho, takze nemas nijake prava - a nemozes skutocneho a legalneho vlastnika zazalovat ani takto. Dobre rano. To len komancovia oblbovali narod, aby mal prd a este sa tomu tesil. Statny majetok je statny a nie tvoj :)

Môžeme ako spoločenstvo investovat a vytvarat si svoje vlastne investície. Ničo čo by ti malo prekážat. A zvolíme takú firmu, ktorá nám zrealizuje tuto investíciu za rozumnu cenu.

Ano. Investovat tvoje peniaze, podla tvojho uvazenia a tak, aby si bol ty ako osoba identifikovatelny vlastnik. Zalozis si firmu, kupis podiel alebo akcie. Nech sa paci. Takto sa to robi. Nie, ze stat vezme tvoje peniaze a potom ich investuje do niecoho, nad cim nemas nijaku kontrolu a kde nic nevlastnis.

Ved vsetky vysledky hovoria PROTI tebe. Skus mi najake statne podniky - ciste, ferove, ziskove, bez skandalov, kde sa stat spraval ako zodpovedny vlastnik. Najdes? Vazne? :)

A skus sa pozriet na Grecko - aky tam bol podiel statu na ekonomike, co myslis? Ked uz je tema o Grecku. Ako velmi tam stat investoval - a tak uspesne, ze nemaju nijaku krizu a je to dokazom uspesnosti statneho podnikania.

Zverejnené

neviem co sa rozculujes, ja píšem, že štát ma byt ako akciovka. Nie že nevlastním, vlastním podiel všetkého čo je štátne vo svojom podiele. Mna nezaujímaju propagandy. ved ja som za zmenu štatu a jeho fungovania. Zvyšok je spoločenská dohoda, zákony, tak by to malo byt, nie, že nejaký jeden rozhodne o tom ako sa ma chovat spoločenstvo ludi. Problém je len technický, že nie je možné, aby hlasovali všetci o všetkom a tak je volené zastupiteľstvo.

Zverejnené

neviem co sa rozculujes, ja píšem, že štát ma byt ako akciovka.

?????

A to si uz ako predstavujes? :)

Mna nezaujímaju propagandy. ved ja som za zmenu štatu a jeho fungovania.

Akurat ze si opakoval komunisticku propagandu, ze statny majetok je majetok vsetkych. Nemusi ta zaujimat, ale podvedome ju akceptujes.

Ved ked chces byt akcionarom, nikto ti nebrani uz teraz. Nemas nijaky problem - mozes legalne nakupovat akcie ktorejkolvek firmy po celom svete. Tak aku zmenu to chces? Aby ti tie akcie niekto daroval? :)

Zverejnené

To ja viem, že môžem nakupovat akcie sukromných firiem. Ja hovorím, že to čo je spoločné, teda štátne má byt nás všetkých čo sme tu. Tak to má byt. Nie, že to nie je nikoho, či štátne. A to čo je nás všetkých môžeme využiť ako náš zdroj pre život.

Zverejnené

a hovorím, že to čo je spoločné, teda štátne má byt nás všetkých čo sme tu. Tak to má byt. Nie, že to nie je nikoho, či štátne

Akoze vsetkych? Ved statne je statne. Stat je pravnicka osoba, resp. ma na to organizacie ako ministerstva a FNM, ktore vystupuju ako majitelia.

A svojho casu stat umoznil vsetkym ludom sa stat majitelmi, vsak? Nazyvalo sa to kuponova privatizacia. Okrem toho, ze nedopadla uplne zazracne - spusta ludi sa ako majitelia zachovali uplne podla predpokladov. Na prd.

Ak by si sa stal drzitelom jednej akcie SEPS - tak co by sa tym zmenilo a zlepsilo? Nebol by to statny podnik, ale akciovka, kde by bolo povedzme 5 000 000 akcionarov. Ako majitel mozes svoju akciu predat - to je sloboda vlastnika. Ver tomu, ze by vela akcionarov vyuzilo svoje slobodne vlastnicke prava - a akcie predali :D

A ak by si im v tom chcel zabranit - uz obmedzujes ich vlastnicke prava a neboli by uplny vlastnici.

Takze si vlastne navrhol dalsie kolo kuponoveh privatizacie. Nic nove. A nijaka transformacia.

Zverejnené

Nič som nenavrhol. len píšem, že máme vlastné zdroje v krajine, ktoré môžeme pretaviť do investícii. A nenavrhujem, žiadne kuponove privatizácie, nenavrhujem ani vydanie akcii štátu, navrhujem, aby sme mohli využiť svoje vlastné zdroje efektívnejšie a nenechávat ich nevyužité a chátrajúce. A nenavrhujem, aby štat podnikal, navrhujem, aby investoval spoločné bohatstvo krajiny s úmyslom zabezpečit trvalo udrzatelný rozvoj pre ludi, teda efektívne využívanie zdrojov.

Zverejnené

Nič som nenavrhol.

Navrhol si, ze by sme vsetci mali byt akcionari. Co je hlupost, ako vidis. Takze to bol proste zly napad.

navrhujem, aby sme mohli využiť svoje vlastné zdroje efektívnejšie a nenechávat ich nevyužité a chátrajúce.

Co je dostatocne vseobecna formulacia, aby na tom mohli postavit kampan od komunistov az po fasistov. A tak isto nic nehovoriaca. V podstate sa presne o toto aj tak vsetci snazia. Aspon udajne. Ale ako heslo to znie dobre - a spravne politicky prazdno :)

A nenavrhujem, aby štat podnikal, navrhujem, aby investoval spoločné bohatstvo krajiny

A toto je co zase za nezmyselnu formulaciu? Ake spolocne bohatstvo? Moje vlastne peniaze, alebo majetok statu? A ako investoval - bol investorom a teda aj majitelom stat? Stat by mal investovat MOJE peniaze? Dokelu preco moje?? Moje peniaze si investujem tam kde chcem a ja sam nesiem riziko. Bodka. Stat nie je natolko rozumny investor, aby mohol rozhodovat za MNA.

A co sa tyka majetku ktory ma stat - vazne ti doporucujem si pozriet historiu statnych podnikov SR - aby si videl, ako efektivne a poctivo stat funguje v pozicii investora. Vazne to urob. A potom mi skus najst pozitivne priklady, ktore ukazu, ze prave stat je ten pravy, kto dokaze najlepsie investovat :)

Ved to je predsa jasny protiklad. V inych temach sa rozculujes ako je stat ZLY investor - a tu tvrdis, ze je DOBRY?

Zverejnené

Ale to je rozsiahla debata, do ktorej nechcem ist. Toto je aj ina tema, do ktorej to nepatri. A samozrejme, že som proti štatnej aparatúre, teda v tejto podobe aka je, súhlasím, že spravuje neefektívne majetok, že vytvára dlhy, teda deficity a nemá záujem to vyriešiť, iba deklaruje, že to je v jej záujme.

Aj to, že je zlý investor. Ale štát môže a investuje aj peňažné prostriedky aj bohatstvo krajiny, takže sa netvár že nie. Kedže ma tu možnosť a môže to robit.

Zverejnené

Ale štát môže a investuje aj peňažné prostriedky aj bohatstvo krajiny, takže sa netvár že nie. Kedže ma tu možnosť a môže to robit.

Bohatstvo krajiny je co? Vsetko niekto vlastni - osoba, firma, alebo stat. Nesuhlasim s tym, aby moje osobne bohatstvo investoval stat. Nemam dovod si mysliet, ze prave stat to dokaze lepsie nez ja.

Stat investuje a spravuje tu cast, ktoru vlastni. A robi to vacsinou zle. Takze nevidim dovod, preco mu davat priestor zle spravovat este vacsi majetok.

"Bohatstvo krajiny" je nic nehovoriace spojenie. To by si musel definovat ekonomicky a pravne - ake bohatstvo a kto je jeho majitelom. Inac je to vyraz nepouzitelny v praxi.

Zverejnené

ved nie tvoj majetok, ale statny majetok spravovat lepsie, efektivnejsie.

Zverejnené

ale statny majetok spravovat lepsie, efektivnejsie.

Tak ale potom sa rozhodni ci hovoris o statnom majetku, imaginarnom majetku vsetkych, alebo nejakych celoslovenskych akciovkach :)

Ale ano - stat by mohol a mal svoj majetok spravovat ovela lepsie. Ale same o sebe to nie je nijaka cesta z krizy. Vzhladom na bordel co narobil to stale vychadza tak, ze cim menej stat robi, tym lepsie. A ak urobi botu manazer sukromnej firmy - tak majitelia ho oskalpuju. Ak je majitel on sam, skodi sam sebe. No ze by boli za chyby a preslapy trestani ludia v statnych firmach? Kdeze :)

Zverejnené

vsak cely čas píšem o štátnom majektu. Ja neuznavam štat, kde štátny majetok nereprezentuje majetok ludi SR. Ja som nikomu nedeklaroval, ani nikto iný, že lesy, voda, poda je majetkom nejakého štátu bez zodpovednosti.

Zverejnené

vsak cely čas píšem o štátnom majektu. Ja neuznavam štat, kde štátny majetok nereprezentuje majetok ludi SR.

Ale to si uplne pleties pojmy. Majetok ludi je ich sukromny majetok. Statny majetok je majetok statu a nie ludi. Majitelom je stat, resp. statne organizacie. Statny majetok nie je majetok ludi SR, nikdy nim nebol - to bola len komunisticka propaganda :)

A stat, ako majitel statneho majetku, je vacsinou velmi zly spravca tohto majetku. Bez ohladu na vladu a politikov. A vela statneho majetku, bez ohladu na krajinu, vacsinou neznamena nijaku vyhodu.

Zverejnené

Ja si nepletiem pojmy, ja ti hovorím, že taký štát neuznávam, ani nerešpektujem, kedže si privlastnil niečo čo mu nepatri. Deklaroval si vlastnictvo sam sebe.

Zverejnené

Ja si nepletiem pojmy, ja ti hovorím, že taký štát neuznávam, ani nerešpektujem, kedže si privlastnil niečo čo mu nepatri. Deklaroval si vlastnictvo sam sebe.

Velku cast toho co stat ma, v pripade SR - si privlastnil nieco, co mu nepatrilo, ked po 1945 a neskor za komancov po 1948 okradol ludi o ich majetok. Na tomto ukradnutom majetku dalej budoval, ale na zaciatku si stat privlastnil majetok ludi. A dnes teda nieco stat vlastni - ale stale to nie je majetok obcanov, vsetkych slovakov, ale len statu.

Mysliet si, ze ak stat bude vlastnit viacej, tak ze bude lepsi a uspesnejsi je nepodlozeny nezmysel. Ked uz nieco ma - tak budiz, aj keby sa to uz neprivatizovalo....ale nech nezasahuje dalej do podnikania, nech nepodnika, neinvestuje. Mame dost prikladov na to, aby bolo jasne, ze to je zly napad.

Stat ma vytvorit podmienky, aby mohli ludia podnikat a investovat. Tvorit zakony a dohliadat na ich dodrziavanie. Toť vsjo.

Zverejnené

Ano, to je nezmysel, aby sme zväčšovali majetok, ktorý nie je náš. To je úplne na začiatku, preto hovorím, že všetko aj čo štat reprezentuje sa musí zmeniť. A teda nikdy nebudem hajit štat, ktorý sa neskladá z ľudi v tejto krajine n( v krajine tých ľudí) a nezastupuje ich zaujmi. Nerešpektujem žiaden štát, ktorí si usurpuje niečo na úkor ludí v tej krajine, pretože to je presný opak, čo ľudia chcu.

Zverejnené

A teda nikdy nebudem hajit štat, ktorý sa neskladá z ľudi v tejto krajine n( v krajine tých ľudí) a nezastupuje ich zaujmi. Nerešpektujem žiaden štát, ktorí si usurpuje niečo na úkor ludí v tej krajine, pretože to je presný opak, čo ľudia chcu.

????

Tak teraz som sa zase stratil v tych politickych heslach. Kto ti daval skolenie? :)

Vsetko to znie tak krasne a pouzitelne pre kohokolvek. A presne toto chce a slubuje kazda politicka strana. A kedze to vobec nic neznamena, tak ani nebude treba nic menit.

A mimochodom - v takom Grecku stat robil co ludia chceli. Chceli vysoke platy za menej prace, dozivotne istoty, lacne uvery....a stat im to dal.

Zverejnené

ake skolenia, to je dolezita vec. Stat by mal byt dohoda ludského spoločenstva na pravidlách, peniaze sú prostriedok výmeny, štát nemá vlastnit nic, iba spravovat krajinu vrámci pravidiel a poverenia prostredníctvom volieb. všetko čo v krajine je a patrí štátu mu patrit nemá, to čo nemá majiteľa je všetkých bez potreby držania akcii.

Ak sa niekto sam seba deleguje, ak niekto vytvára pravidlá hry, ktoré nezlepšujú život toho spoločenstva, tak nemá nárok na zstupovanie tých ludi. Ak si ludia vyberu neschopných budu znasat dosledky rozhodnutia neschopných.

Zverejnené

Stat by mal byt dohoda ludského spoločenstva na pravidlách,

Ano, to je teoria. V skutocnosti si ludia slobodne a demokraticky zvolia svojich zastupcov do parlamentu. Takze nenavrhujes absolutne nijaku zmenu, pretoze vsetko toto sa uz deje teraz. Akurat to nie vzdy funguje. Cize ludia alebo slobodne volia idiotov - alebo volia normalnych ludi, ktori sa na idiotov zmenia okamzite po ziskani parlamentneho kresla. Alebo nieco ine.

V ekonomickej oblasti - okrem vyslovenych hluposti politici naozaj casto robia to, co po nich ludia chcu. Akurat po nejakej dobe ludia zistia, ze to ani tak moc nechceli. Smola.

Zverejnené

Lenže aparát nefunguje, nie je efektívny, teda chýba objektívny nástroj, ktorý by zlepšil efektivitu, zlepšil vlastné akúkoľvek činnosť vrámci štátu. Chýba tu zodpovednost a postihy, teda nástroj, ktorý by minimalizoval zneužitie moci. Chýba tu objektívna informovanost a dostupnost všetkých potrebných informácii, aby bolo možné nájst chybu, zlyhanie, či podvod. A potom kontrolu, kontrola činnosti (nezávisla) takýchto zástupcov. Až po následky porušenia pravidiel hry či zlyhania.

A to celé treba zmenit v zákonoch, teda pravidlách, ktorými sa ma populácia riadit.

Zverejnené

A to celé treba zmenit v zákonoch, teda pravidlách, ktorými sa ma populácia riadit.

Zaujimave...ako by sa mali teda zmenit zakony, ktorymi sa riadi cela populacia, tak aby nezvolili zase nespravnych politikov? :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov