Skočiť na obsah

Grécko a jeho hospodárska kríza

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Oni setria,lebo musia. musia - lebo nemaju peniaze. nemaju peniaze - stat - lebo danovnici im nechcu,ci nemaju zaklad dane - teda dane neplatia,resp. nizsie.

Kludne keby im niekto dal 100 miliard spravia dalsiu olympiadu a HDP vzrastie a danove prijmy tiez, len smola, ze uz jednu mali a nikto im nieje ochotny pozicat.

Zverejnené

Šetrenie ako šetrenie. Závisí kde a ako šetriť. V tomto smere trochu súhlasím s Hollandem (neviem či správne je s Hollandem alebo Hollandom, redaktori sa ešte nezhodli), keď sa bude šetriť všade kde sa dá, tak hospodársky rast vystrieda pokles.

Hej, toto je velmi pekny argument...

Pretoze doteraz - dobrych 20, 30 rokov sa nesetrilo a ekonomika, prijmy ludi rastli aj vdaka tomu, ze sa nesetrilo a radsej sa poziciavalo. Preto uplne logicky, ak by sa zacalo setrit, tento motor rastu zmizne. Nasledovat bude aspon ciastocny POKLES. Preco? Pretoze doterajsia uroven bola postavena na uveroch. Takze ked vyschnu uvery, nebude motor rastu.

Take jednoduche.

Dobry priklad je samotne Grecko. Uroven, na ktoru sa dostanu bez dalsieho zadlzovania je uroven prirodzena - ano, aj vratane moznej chudoby. Mozno chudoby vacsej ako ma Slovensko. Ten zvysok je nieco, co vacsina ludi kritizuje - umely rast, umela uroven hnana zadlzovanim.

Staci to zobrat logicky - pokial bol hospodarsky rast umely a hnany zlymi uvermi....tak navrat na DOBRU uroven musi znamenat aspon urcity pokles, alebo zastavenie rastu.

Pokial Grecko nic poriadne neprodukuje, tak z coho ma byt bohate?

Zverejnené

Namiesto električenky či cestovných lístkov neplatia Dopravnému podniku, ale Tribusu členské poplatky – mesačne tri eurá.

Poviem vam, toto by ma nenapadlo, ze sa to deje. Nieze ja by som taky napad nemohol dostat, to nie,ale aj to zorganizovat.

http://bratislava.sm...oti-pokute.html

Preco to pisem tu, lebo com cital, ze greci odmietaju platit dane,mozno aj kvoli tomu,ze na ne nemaju. Ono si postavili dialnicu - budovatelia ako Fico na uver. neviem ci nie aj cez PPP. To je jedno. A ich nahnevalo, raz tu dialnicu zaplatili(asi nie celu,ked na uver) ked to stavali, ci pocas pravadzky PPP, ale teraz ked nemaju peniaze tu dialnicu stat predal sukromnikovi. A odmietaju za to platit.

http://ekonomika.sme.sk/c/6379457/ecb-stopla-likviditu-pre-niektore-grecke-banky.html

A toto tu patri.

Ziadna banka nema tolko penazi kolko si nabrala na uver.

ked clovek presvihne splatnost kreditky 19%,neskor 30%? ked sa omeska v splatke zmluvna pokuta?

Nech pekne platia.

ono tie banky funguju ako prerozdelovac hodnot. od niekoho vyberu 30%, odniekoho 1%, niekomu daju 5% a niekomu 0,01%.

Zverejnené

Takze na jednej strane maju peniaze, ktore vyvazaju von, maju majetky ktore zatajuju - ale nemaju na platenie dani? :)

Tak mozno su dane vysoke, ze? Ale keby sa znizili, tak sa znizia prijmy statu este viacej...a sme u toho nutneho setrena.

Realita je skor niekde inde. Sediva ekonomika je v Grecku vyse 20% - v Nemecku nieco cez 10% a v USA tusim okolo 7%. Neplatit dane je tam nieco ako narodny sport.

A uz len to co spominas - neplatia za lisky, co je v zasade platba za sluzbu, ktora by mala byt stanovena tak, aby sa hospodarenie vyrovnalo - oni platia clenske? Ved takymto sposobom nie je sanca dosiahnut normalne hospodarenie dokelu.

Zverejnené

Len poznamka, ked maju uspory 24 000 na osobu, neznamena to ze kazda osoba ma 24 000. Ale 1 milion ma 240 miliard a 9 milionov dlhy. Niektori kludne nemusiaäresp. nemaju) mat na dane, zivotne potreby. Aj ked nemusia mat dlhy.

Zverejnené

Udaj "uspory na osobu" sa mi zda ako dokonaly statisticky konstrukt, ktory toho az tak vela nehovori. Neviem ci ma zmysel sa tym az tak velmi zaoberat?

Dane sa hlavne platia aj tak z prijmov. A potom z existujuceho majetku. Z penazi na ucte dane neplatis.

Zverejnené

uspory su vysledkom prace. Ak ich mas zrejme si pracoval v minulosti dobre, resp, si vsetko neminul.

ja som reagoval na toto

Takze na jednej strane maju peniaze, ktore vyvazaju von, maju majetky ktore zatajuju - ale nemaju na platenie dani?

Ano niektori isto maju.

greci su uzasní.

Grécko sa v utorok na poslednú chvíľu rozhodlo, že uhradí splatné dlhopisy v objeme 435 miliónov eur tým držiteľom, ktorí s výmenou pôvodne nesúhlasili. Tým Atény zrejme nahnevajú veriteľov, ktorí na výmenu dlhopisov po sérii zložitých vyjednávaní pristúpili, a odpísali tak veľkú časť svojej pôvodnej investície.

Čítajte viac: http://spravy.pravda.sk/dallara-grecko-bez-eura-nieco-medzi-katastrofou-a-armagedonom-ptu-/sk_ekonomika.asp?c=A120517_072045_sk_ekonomika_p01#ixzz1v7EFBQgA

Zverejnené

Nahnevaju, nenahnevaju... Splatit tieto bolo asi nutne, bola to sucast dohody, ze splatene budu. Dohoda s veritelmi bola postavena na tom, ze nie 100% muselo na nu pristupit a nikde nebolo dohodnute, ze ti co nepristupia, nedostanu nic. Je to sice z urciteho pohladu nefer, ale co uz. Veritelia sa mozu stazovat trebars v Bruseli, alebo na lamparni...

Veritelov do tejto pozicie tlacili hlavne politici, takze nemali az tak velmi na vyber, to ano.

Zverejnené

Takže zhrniem to. Gréci dostali do daru vyše 76 tisíc eur na každého obyvateľa, aj tak im to nestačí a majú najvyšší dlh v EÚ. Gréci sú oveľa majetnejší ako Slováci, napriek tomu im máme aj my prispievať na ďalšie dary a hovoríme tomu solidarita.

http://richardsulik.blog.sme.sk/c/299077/Solidarita-s-Greckom-vyjadrena-v-peniazoch.html

76 000 aj ked to pocital od 81 tak nech je to 30 rokov. teda na jeden rok 2500 eur na obcana. vynasobte si poctom obyvatelov Slovenska. Skusal som to v hlave , na kalkulacke v excely. Vraj cez 12 miliard euro.

Mne sa paci Paska - filozof, ze kvoli Eu tu nemame vojnu. Uz 60 rokov. Dilino,keby sme tu mali komunistov nadalej, hadajte co by kvakal. preco nieje vojna.

A vlastne cim to ukoncim? O par rokov tieto iste cisla budu pisat o Slovensku. Co z toho mate? Nic, nemame nic. budeme taky isty chudaci aj uz sme ako ti greci. S nulou na ucte. Lebo tych 76 000 niekto za vas rozkradol.

Zverejnené

Nadavate na grekov a v podstate skoro vsetky staty maju nesmierne dlhy a velku dlhovu sluzbu ktoru platia. A v podstate do doslo do bodu kedy sa im dlh vymkol spod kontroly a ekonomicky rast je postavený na tom dlhu. takže ak vyschne pramen dlhovej spiraly tak pride deflacia a recesia. je to stale o tom istom co som tu pisal niekolko mesiacov, penazny system je ponziho schema a dlh zomkol vsetkych do patovej situacie z ktorej je jediny unik, odpustenie dlhov a zmena penazneho systemu inak si len posunieme termin skazy.

Zverejnené

Robopol

Ak si vezmem peniaze z tvojho vrecka som zlodej. Ak ti znížim hodnotu peňazí, ktoré máš uložené v banke, tak som politik. Podľa mňa sa banky nechovajú „nerozumne“, keď požičiavajú subjektom, ktorí zjavne nebudú schopní splácať. Štát nakoniec vytlačí nekryté peniaze a „naleje“ ich, kde inde, ako znovu do týchto bánk. Pre EU nebol problém vytlačiť miliardy eur, veď papier na to ešte má. Banky môžu potom ďalej požičiavať subjektom, o ktorých vedia, že to nikdy nesplatia. Aký to má zmysel? Udržuje sa kúpna sila subjektov teda „chod“ hospodárstva. Nazýva sa to tiež hospodárske stimuly rastu, alebi tak nejak. Zisk z obchodu putuje podnikateľom z devalvovanej hodnoty úspor sporiteľov. Títo podnikatelia peniaze samozrejme už do banky nevložia, ale investujú ich napríklad do nehnuteľností. Politici a bankári pochopili, že tu sú peniaze, uložené na účtoch hlupákov, s ktorými to takto môže fungovať roky. Je to vlastne taký trvalý prevod z účtu hlupákov a lakomcov. Odkaz lakomcom, čo si niečo našetrili je: „nestarajte sa, čo budete zajtra jesť, alebo čo si oblečiete, zajtrajšok sa o to sám postará“ A nie len občanom s nejakými úsporami to bude robiť vrásky na čele. Chudáci Číňania, asi majú hlavu v smútku, keď čítajú správy o tlačení nekrytýhc dolárov. Koľko sa nadreli, kým si ich zarobili. Všetci, čo nemajú dlh a nejaké úspory v bankách, su vlastne sponzori. Či sa im to už páči, alebo nie. Ak si nejaký somár zobere pôžičku, ktorú nie je schopný splácať, (nakoniec aj tak príde k exekúcii) a kúpi si auto, výrobca áut, exekútor a obchodník na tom stále zarobí. No a kto to nakoniec zaplatí je predsa jasné jak facka. Auuuuu!!!!

Zverejnené

Ani som nevedel, ze moja malickost niekoho sponzoruje :)

Zverejnené

Ak si neminul celú svoju výplatu, tak áno. Geniálnosť ekonomiky je v tom, že pojmom, chamtivosť, lichva atď... dala vedeckú bázu. Dokonca za ekonomiku sa tuším udeľuje aj Nobelová cena. To je taký nezmysel, ako keby niekto tvrdil, že právo je tu na to, aby obhajovalo spravodlivosť. Skús sa na to opýtať nejakého právnika a bude si myslieť, že si prinajmenej retardovaný.

Zverejnené

No neminul, ale ukladam do fusakle. A moze vobec existovat nejaky stat bez toho, aby nebol nuteny sa zadlzit? Ja myslim, ze je to nemozne.

Zverejnené

Informator

To je taký komplex politikov. Verím, že to už možno nerobia iba za peniaze. Peniaze sú dôležité pre nás chudákov. Jemu už ide asi viac o vlastné ego. Predstaviteľ štátu sa asi stotožňuje s pojmom „otec vlasti“ a chce byť úspešný. No a kde na to vziať peniaze?

Zverejnené

No a kde na to vziať peniaze?

Co takto skusit madarsky vzor? :)

Zverejnené

nechatovať prosím. téma je Grécko a jeho hospodárska kríza.

k téme, ako sa pri obrovskom množstve krachujúcich pdonikov / nehovoriac o odplašených turistoch / vedel jeden grécky podnik udržať :

Len minulý rok skrachovalo asi 110-tisíc gréckych firiem. Na hrane štátneho bankrotu dokázal šéf nábytkárskej firmy nájsť rekordný odbyt. Ten mu priniesol inovatívny prístup k zákazníkom.

Zatiaľ čo grécke firmy krachujú, výrobca postelí Coco-Mat má úspech ako nikdy predtým. Grécka nábytkárska firma zaznamenala minulý rok rekordné tržby vo výške 75 miliónov dolárov a o zákazníkov nemá núdzu. Firme sa nedarí len v krajine, ktorou zmieta hlboká ekonomická kríza, ale úspech zaznamenala aj v USA.

Prírodné materiály

Rodinnej firme stačilo vystihnúť zvýšený dopyt bohatších klientov po kvalitných posteliach a matracoch, ktoré Coco-Mat vyrába z čisto prírodných materiálov – kokosových vlákien, prírodného kaučuku, vlny, bavlny, peria, hodvábu, ľanu, olivového dreva a morských rias.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme...l#ixzz1vda9TtvY

Zverejnené

Co takto skusit madarsky vzor?

Nemam pocit, ze by Madarsko bolo v nejakej financne zazracnej situacii.

Akurat na tom nie su az tak zle, pretoze jednoducho nestihli.

k téme, ako sa pri obrovskom množstve krachujúcich pdonikov / nehovoriac o odplašených turistoch / vedel jeden grécky podnik udržať :

Mozno to je to smutne - ze to je asi len jedna z mala vynimiek.
Zverejnené

koľko "pomoci", ešte grécko znesie?

http://finweb.hnonli...mentar-dna-span

Mnohé lieky sú už nedostupné a zásoby ostatných postačujú na týždeň či dva.

som zvedavý, kedy to od liekov preskočí k základným životným potrebám potravinám, dodávkam energií a vody..

niekto by asi označil zavedenie prídelového systému za "veľké víťazstvo", a Grécko smeruje práve k takémuto totálnemu "víťazstvu" nad kapitalizmom.. keď štát bude vydávať prídelové lístky, ešte aj na toaletný papier..

ale podľa mňa, to bude znamenať totálny bankrot socializmu

Zverejnené

Prepad platov o viac ako polovicu a tretina ľudí bez práce. Taký by bol osud Atén po odchode krajiny z eurozóny, znie prognóza gréckej centrálnej banky.

http://hnonline.sk/c...-za-stratu-eura

ďalší "hororový" scenár, toho čo sa stane ak Grécko opustí eurozónu..

ale čo sa stane ak Grécko eurozónu neopustí?

myslíte si, že scenár pre takúto "opačnú" situáciu bude krajší?

a prečo ho v žiadnych novinách nikto nezverejní?

Zverejnené

CO by sa dialo? To co teraz. Prepad platov o 25%, ekonomika nadalej v recesii.

Zverejnené

a prečo ho v žiadnych novinách nikto nezverejní?

Neviem ake noviny citas, ale Novy Cas asi nie... staci hladat, tak co sa stale stazujes? Na jednej strane kadu chvilku nieco linkujes a potom sa stazujes, ze nemas zdroje informacii :)

A o tom, ze s Grekmi bude zle sa pise dost casto. Nikto nikde nepise, ze bude dobre - ale pokial sa nepletiem, tak niektori ludia (aj tuto na fore, ze? :) ) pisali, ze pre Grecko bude NAJLEPSIE ked EMU opustia. Tak budiz. Ale potom sa necuduj, ze ked raz pises, ze to pre nich bude "najlepsie", potom je trosu problem nebyt v rozpore s faktom recesie pre celu krajinu.

Zverejnené

hm.. nový čas.. tak práve toto "hard-médium" moc nesledujem..

nikto nikdy nepíše že bude dobre.. v zásade, to by bola fakt šokujúca informácia, ako stvorená pre bulvár

tvrdím to čo vždy..

tvrdím že keby vystúpili hneď ako sa problémy objavili, a nestaval sa euroval, ten "účet" by mali omnoho nižší

a áno stále je pre nich lepšie, vystúpiť aj teraz, napriek tej "vysokej" cene

pretože ďalšie zotrvanie v únii, je len ďalší odklad, pretože nevyhnutne príde ďalšie "účtovanie", a to im predloží "účet" ešte vyšší

nakoniec bude "účet"taký vysoký že bude schopný položiť celú eurozónu.. ak takú výšku, nedosiahol už teraz..

"účet" to je cena za odkladanie, bolestivého riešenia do budúcnosti, s každým odkladom rastie

kedysi som prirovnal, grécky prípad ku gangréne.. v pokročilom štádiu treba postihnutú končatinu amputovať, inak gangréna otrávi celí organizmus

teraz to prirovnanie sedí dokonale, rozhodnutie už nerobia gréci, ale EU, buďto EU nájde spôsob ako grécko "amputovať", a odhodlá sa k tomu, alebo padne celá EU

Zverejnené

tvrdím že keby vystúpili hneď ako sa problémy objavili, a nestaval sa euroval, ten "účet" by mali omnoho nižší

A keby boli v riti ryby.... :)

Keby, keby - zle tvrdenie.

1. Nebolo to mozne - pravne, insitucionalne

2. Kedy "hned"? Pred rokom? Troma rokmi? Desiatimi?

3. To akoze kazda krajina hned ako bude mat problem, okamzite ma opustit eurozonu, EU a podla moznosti aj kontinent?

4. Vzhladom na fundamentalne problemy Grecka je otazne, ci by im to pomohlo. To co spominas je cisto monetaristicky argument.

kedysi som prirovnal, grécky prípad ku gangréne.. v pokročilom štádiu treba postihnutú končatinu amputovať, inak gangréna otrávi celí organizmus

Spominas, ked som pisal, ze euroval nie je na zachranu grecka - ale na to, aby odizoloval zvysok EU? Kdezeeeee.... Akurat ho nakoniec nikto nepouzil skoro na nic. Len prazdne slova a plany a kolko emocii.

A ano - koncatinu mozes amputovat. Krajinu zo sveta nemozes. A nemozes si to predstavovat ako hurvinek, ze pojdeme vyhadzovat z EU kazdu krajinu, ktora na tom bude trosku horsie, hned ako sa objavia problemy.

Zverejnené

predovšetkým gréci do eurozóny nemali vstupovať.. a eurozóna ich nemala prijať..

ja som písal že euroval je jednoducho nesprávne riešenie, a odklad riešenia do budúcnosti

správne riešenie, je len jedno, napravenie prvotnej príčiny.. zrušnie previazanosti ekonomiky grécka s ekonomikou menovej únie

a ak sa toto nevyrieši, a už promptne,

tak zbohom EU

pretože to už platí aj o taliansku španielsku, a dokonca začína aj o francúzsku

riešenie krízy, aké by bolo dobré pre "predalpské" krajiny nevyhovuje "zaalpským" a naopak, kompromis je nemožný pretože by situáciu len zhoršil..

jediným riešením je separácia, a nejaká forma delenia..

najťažšie to vlastne budú mať francúzi, "gali" si definitívne budú musieť definitívne vybrať čo chcú, a do ktorého

"tábora" chcú patriť, ekonomiku s prevahou štátu, alebo súkromného sektora

pozor, nejde tu o výber medzi "prosperitou a biedou", ale o výber "spoločensko-ekonomického modelu" vyhovujúceho najlepšie "naturelu"

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov