Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Je sranda, koľko môže v ramci takej malej krajiny ako Slovensko existovať pomenovani jednej a tej istej veci. Napr. pre zemiaky je len na vychode niekoľko pomenovani: kompere, kompire, bandurky, grule, švabka... a v ramci SR ešte omnoho viac. :lol:

Zverejnené

toto je dobrý nápad

mohlo by sa zvoliť nejaké to slovíčko

napísať čo najviac jeho ekvivalentov v rôznych nárečiach

Zverejnené

Nooo, na vychode sa povacsine chodi na cintir...

A muj kamarat rusnak chodzi na temetiv. :lol:

Zverejnené

toto je dobrý nápad

mohlo by sa zvoliť nejaké to slovíčko

napísať čo najviac jeho ekvivalentov v rôznych nárečiach

Presne to som mal za lubom, len som to nechcel napisať "naostro". :lol:

Zverejnené

máš pravdu , cinter .... no co narobis, uz zabudam..... mozme skusit nejake slovicka...

:lol: :)

• Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

aj v trnafčine je bežné "ic núter, icme núter" tiež chodzíme na cinter, óže byt aj na cmiter... a též pome...

a všimla som si slovo vajilinek či ako, v trnave máme vajlýnek vajlyng niečo ako lavór, velká misa...

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

"ta še trim"

to mi hovorieva spolužiačka... je z Košíc, asi to aj vidno...

keby mi raz drahý nehovoril aký mal problém so slovom "trim" raz s východniarmi, tak tomu vôbec nerozumiem...

Edit: tak sa drž

Zverejnené

no ja z tej vety nerozumiem ani slovo :lol:

mne raz takto kamoška na výlete, že: "pomerkuj mi rúščok" a odišla so zhonom preč, a ja až kým sa vrátila som rozmýšľala, čo to vlastne povedala :)

edit: "postráž mi ruksak"

Zverejnené

Ten cinter no to používame aj tu vo Vrbovom................. , ale keď som povedal spolužiakovi že si idem dať šniclu tak nevedel o čo ide........... :lol:

Zverejnené

páčilo sa mi ako moja spolužiačka nakupovala:

"ta jednu mitickú"

"vy ste z východu?"

"ta hej!"

:lol:

Zverejnené

babka hovorievala pollé

slivky sú pollé, zelenina je pollá, aj deti mohli byť občas pollé :lol:

Zverejnené

:lol:

zlé, nedobré, plané, za nič nestojace, neposlúchajúce - všetko v jednom podľa označeného predmetu ... proste pollé :)

Zverejnené

..zmyslel som si pri raňajkách na jedno pekné slovo. :-)

skrojek - okraj chleba, ktorý musíte z celého pecňa odkrojiť ako prvý, skôr než začnete krájať krajce. (niekde i patka)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tiperka taky švit => teraz je taký svet. Povzdychol si ktosi v Trebišove.

alebo Keľo? Teľo! Co teľo? No a co keľo? Nie je nad to, keď si dvaja rozumejú.

• Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

narecove (namiesto ) neutralnych pridavnych mien je pravidelna kontrakcia z -ojo (namiesto -oje).

napr. pálenô < pālenojo (namiesto pálené < pālenoje), kde pripona -jo (neprehlasovane -je) je neutralne ukazovacie zameno slabej deixie pripajane k neutralnemu -o- kmenu.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

včera mi niekto pripomenul starú dobrú klasiku ... :lol:

slušne sa Slovák, keď niečomu nerozumie, spýta :

mohli by ste mi to prosím zopakovať ešte raz ?

Záhorák v rovnakej situácii :

he ?

hrozné je, že to "he ? " sa na mňa dokonale nalepilo :)

Zverejnené

ja keď som bol na východnom Slovensku tak keď som povedal slovo táčky tak nevedeli čo to je DDD

Zverejnené

a ja to he nepoužívam :lol: za to brat jedna radosť :)

Zverejnené

Ja často použivam slovo harapaš. Sranda, že aj tu na vychode malokto rozumie.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

harapáš sa u nás za detstva používal veľmi často ... v šali

daj mi harapáš bola krásna prosba :)

minulý týždeň som počula jedno krásne záhorácke slovo .... murovalo sa, na dlaždice napadalo pár kusov čerstvého betónu, jeden to chcel lopatou zozbierať, druhý mal s tým viac skúseností a zakázal mu to, nech počká až to uschne, lebo takto to len rozličákuje ...

absolútne všetci sme mu rozumeli, čo tým chce povedať, to slovo sa mi hodne zapáčilo :)

• Pred 2 rokmi...
Zverejnené

včera akosi prišli na reč nárečia - ale nielen na reč, ale doslova slovo "hovoriť"

od jedného východného okraja Slovenska po západný ...

začalo to úplne nevinne, a už sme boli v tom - nepoznáme nárečie susedného kraja, nie ešte tak ďaleko od seba :)

keď v tv občas dávajú mikrofón pred rusnácke babky, nerozumiem im ani jediné slovo - predpokladám, že oni by nerozumeli záhoráckym babkám :)

takže: záhoráci vyprávjajú,

a dnes nás Hellé poučila na xate, ako je to s hutorením .... dám to sem do svojej témy, lebo je to zaujímavé, a nie je to vôbec také jednoduché :

recuje sa na Spisi, hutori na Vychode vseobecne, hvari v srdci Sarisa a rusini bisidujut...kapisto??..ja hvarim, ked uz...

:thumbsup:

tak ... z východných poznám len hutorenie, hvariť som tuším v živote nečula, a čo robia rusíni, to je pre mňa záhada, aj keby hovorili len spojku a :) :nienie:

aké sú ďalšie krajové "hovorenia" ? ako sa "hovorí" u vás ? :)

• Pridať bod 3
Zverejnené

zajtra sa opytam, ako "hovoria" gorali, to bude tiez zaujimave :)

Zverejnené

Na Zempline sa kaže. " Co ši kazal?"

A na Vychode sa aj bešeduje.

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov