Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

a zaujímavý počin záhoráckych prezývok záhoráckych obcí...

každá dedina mala svoje miestne meno, používajú sa často dodnes, záhoráci to poznajú, presídlenci minimálne mierne tápu, kým sa nenechajú podučiť  :)

http://www.zahorackyfolklor.sk/products/prezivki-dzedzin/

Súčasťou záhorských nárečí sú aj prezývky obcí. Sú to žartovné názvy, ktorými sa susedné alebo aj vzdialenejšie obce navzájom prezývali. Prezývky sú utvorené od typického jedla, ktoré sa v obci užívalo, od zvláštností terénu, v akom sa obec rozprestierala, od zamestnania alebo výrobkov vyrábaných v dedine, od rečových zvyklostí alebo iných zvláštností typických pre dané prostredie.

Zverejnené

nedávno sa tu na chate vyskytlo také jedno slovo v súvislosti s jedným... niekým : )

strašne dávno som ho nepoužila, kedysi sa v rodine - prevažne zo strany maminej rodiny používalo hodne často / to znamená v Šali/, tiež je to slovko, ktoré pomaly vyhynie, čo by bolo celkom škoda... znie predsa super, keď je niekto ťululum :)

Zverejnené

nedávno sa tu na chate vyskytlo také jedno slovo v súvislosti s jedným... niekým : )

strašne dávno som ho nepoužila, kedysi sa v rodine - prevažne zo strany maminej rodiny používalo hodne často / to znamená v Šali/, tiež je to slovko, ktoré pomaly vyhynie, čo by bolo celkom škoda... znie predsa super, keď je niekto ťululum :)

to slovo je také milé, že na niekoho je ho škoda používať ;-)

• Pridať bod 1
Zverejnené

včera som natrafila náhodou na taký zaujímavý problém...

nenašla som to v záj´horáckych slovníkoch na nete, ale tu sa bežne používa na opitého človeka, alebo človeka chystajúceho sa do krčmy či na oslavu:

zlískať sa,  nezlískaj sa... prípadne zlískal sa jag doga

písala som to slovo, a  zostala som načisto v pomykove: je to zlískať sa, alebo zlýskať sa?  :hmmm:

Zverejnené

výraz ťululum používal môj otec, Moravák jak repa.

Výraz zlískať sa sa dá aj že scápať sa :) as potom nemusíš riešiť i/y :)

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

neviem, kam to dať, je to síce blog, ale pretože tento človek je niečo ako naše svedomie a serie sa do všetkého, vrátane oblečenia, nahoty, sexuálneho života, používania mozgu, a ako vidím, aj do jazykovedy a používania nárečí... byť v jeho hlave musí byť vážne zábava :)

takže propaguje používanie spisovného jazyka, lebo nárečie je FUJ! 

bacha na nárečia!!!!

...

Každý cit, každá myšlienka a každé slovo teda v jemnejšej úrovni stvorenia vytvára vždy nejakú formu. Ak hovoríme spisovnou rečou, ktorá je najdokonalejšou formou reči určitého národa, svojim slovným prejavom vytvárame tie najdokonalejšie formy. Formy, ktoré nás samotných ovplyvňujú v Zákone spätného účinku.

Ak ale používame dialekty, vytvárame tým formy menej pekné a menej dokonalé, ktoré nás taktiež spätne ovplyvňujú. Aká je teda naša reč, presne takými sa stávame aj my samotní! Svojou rečou formujeme sami seba!

Napríklad tvrdá reč formuje tvrdých ľudí /západoslovenské nárečie/ a mäkká, ľubozvučná reč formuje mäkkých a dobrosrdečných ľudí /stredoslovenské nárečie – základ spisovnej slovenčiny/.

...

https://lacuch.blog.sme.sk/c/473248/na-vsetko-jestvuje-duchovny-pohlad-aj-na-potrebu-hovorit-spisovne.html?ref=viacbloger

je to čistý cvok :)

Zverejnené

Hmmm? Odkial je taky Mikulas Černak??

No ma ten chlopik pech, ze nebul na vichodze, bo bi sebe tu zubi rachoval...:-):-):-)

• Pridať bod 1
  • Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

zamračilo sa, bolí ma aj to čo nemám, zozimilo sa, zotmelo, ... chystá sa kucapaca  :)

Zverejnené

... chystá sa kucapaca  :)

doplním ;)

Kukav som ščúl na SHMÚ, jak vyzierajú fotky z ích radaróv, a vyziérá to, že sa sem z dolnákóv žene poránna húlava... :smilieee:

• Pridať bod 2
  • Pred 6 mesiacmi...
Zverejnené

takychto a vela sa da precitat v knize "Spisske klapancie" - odporuca 11 z 10 vychodnarov

mimochodom, viete , co je to perpendík ? (nie je to z vychodu, aspon o tom neviem)

Zverejnené

:D

no, veď preto,  som tiež srdcom východniar   :yes_yes:     z tych básničiek  už máš veľa prečítaných? ak chceš, postni , ktorá sa ti zatiaľ najviac páčila 

perpendík,  nejaká zdrobnenina?  pripomína mi to málinko serpentín  :smile3:  no nie je to ono ..

Zverejnené

tá básnička - pani tam viacmenej preložila do ktorejsi vychodniarčiny normálne domáce práce, ktoré tak ledabolo používa kdekto, je tomu aspoň rozumieť :)

tuším tam bolo len jedno slovo... ano:

"už z rentu ľitam" ... neviem, čo je tá renta :)

kedysi v BŠ som mala jedného spolužiaka z SNV, je pravda, že som sa dovtedy s východniarčinou priveľmi nestretla, zdola zo západu som nemala kde, občas sme ho nakriatli na jednu dve vety spišsky, také obyč reči o čomkoľvek, ja som mu nerozumela nikdy nič... fakt nie :)

mimochodom, viete , co je to perpendík ? (nie je to z vychodu, aspon o tom neviem)

toto ani keď nie je z východu, melódiou slova mi pripomína "perlík", / čo je druh kladiva :) /, ale vonkoncom netuším :hmmm:

Zverejnené

či kladivko, či kamienok 

:D 

to bude dozaista tuším asi niečo úplne iné  :) 

tá "renta", mi pripomína po východniarsky " rendu"  - prachovka

Zverejnené

renta je obycajna handra  :zubiska: ...tu proste bere rentu takmer kazdy :zubiska:  ..a upratuje

Zverejnené

aha... tak to bude zasa zrejme trošičku cvrknuté maďarčinou, pretvorené na vrtenie jazýčka východniarov a hotovo - toho je vo východniarskych nárečiach hodne, nikdy som netušila, že až toľko, kým sme sa aj tu tým nezačali trochu zaoberať :)

rongy - (ronď) - renda - renta   :)

Zverejnené

ani som netušila, že  viem mááálinko aj po maďarsky   :D  

Zverejnené

no dorici, tote madare sebe furt mišľa, zo oni pupek šveta..ta taki oni..

maďare popreberali po Slovakoch kopu slovoch ta isto i rentu uz vychodnare stare mali, kedz tu doskintali na paskudnych konikoch madare..a ja sebe mišľim, ze to bulo nacisto naspak  :zubiska:  :zubiska:

• Pridať bod 1
Zverejnené

nespomeniem si, v akej humoristickej šou toto bolo...išlo o to, ako sa stretli záhoráci s východniarmi, aby si vysvetlili, čo sa medzi nimi odohralo, a aby nejako dali veci do poriadku. i po dišpute (nepamätám si už, čo to tam bolo) na záver sa východniar postavil i začal :

"co bulo, to bulo..."

a záhorák ho ani nenechal dohovoriť a tiež sa postavil:

" tak my pjekne, a oni nám tady bulú budú nadávat!"

a boli tam, kde aj na začiatku...

Zverejnené

perpendík je kyvadlo (v hodinach, pendlovkach)

mimochodom, Ujo Google ma nechal v stychu, chcel som to podlozit nejakym odkazom, ale nula cela nula nyšt

takze vam neostava len mi verit ;)

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

pardón, ale ani kvasnice nie sú cajch ! :D

ale sú:

pichla prstom pár krát do cesta a vyhlásila: Zabarili ste cajch. Nerozumela som trnavskému nárečiu, tak som sebavedomo vyhlásila, že asi. Nasledovala otázka: A máte ešče? Keď som sa pýtala, čo ešte či mám, vyhlásila ako debilovi: No cajch! A bolo po mojom sebavedomí, musela som sa priznať, že netuším o čom je reč. Cajch sa v spisovnej reči nazýva droždím a našťastie som mala.

https://varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-recept.html

B)

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

áno, správne vravíš, perpendík je kyvadlo

kývadlo na hodinách - perpet 

Zdroj: Slovensko - nárečový slovník   kývadlo na hodinách perpet (trnava)

žeby od slova perpet bol aj výraz perpetuum mobile

Zverejnené

naopak :)

od latinského slova perpetuus  je perpetuum mobile aj nárečový perpet aj vo viacerých jazykoch oficiálne slovo permanentný :)

lat. perpetuus  - permanentný, nepretržitý, kontinuálny...

D'Ady,
vzdialenou odnožou trnavského nárečia sa vypralo u nás, a starí šaľania mali parádny jazyk, ale cajch ma dokonale obišiel :D

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov