Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

u nas konopelki su male zlte kvietky, takze skor iskernik ako veternice, ale nehadam sa, co dedina to rec ina :thumbsup:

u nás  veternice sú nárečím konopelki,  :)  čo som už  aj spomenula vyššie  : konopelki - veternica hájna, ale aj  iskerník, čo si napísala ty, je u nás tiež veternica iskerníkovitá - nárečím konopelki .. :) a sú ešte aj iné.. 

Zverejnené

rozumela som - aspoň myslím - len tú poslednú vestu, že nám držíš palce. ostatné - rovno môžeš písať aj čínske výrazy a porozumiem im rovnako.

Zverejnené

barančki dzvončki

:D to fakt u vás Hellé, barančki dzvončki?

Zverejnené

no to fakt..sice tak dnes hovori uz iba asi 300 ludi v jednej malej dedinke, ale hej

Takze pouzijem vo vete

Na lukoch teraz kvitne velo baranckoch dzvonckoch  :happyroll:

su to prvosienky..krasne vsak??? :thumbsup:

• Pridať bod 2
Zverejnené

Hellé,

potešila si ma barančkami dzvončkami. poznala som prvosienky, ľudovo ako Petrov kľúč, keďže ty si naša, východniarka.. :smile3:  tak, pre istotu, že či reku nerobíš si aj teraz srandu, u teba som na to zvyknutá,

ale fakt, je to milý názov,  to som nevedela... :) pravdou je, že učíme sa celý život.

paporčina

(málinko mi pripomína plachtočinu), ale je to predsa z flóry : paporčinapapraď

• Pridať bod 1
Zverejnené

jo paprad..dobra si  :thumbsup:  to vie malokto..

takze este ostali lotače a cigančiki ak sa nemylim a prihodim peluňe :zubiska:

Zverejnené

prihodim peluňe :zubiska:

:D peľic - peliť, opeľovac- opeľovať, oplodňovac- oplodňovať,  žiaric - žiariť, páĺic- páliť

peluňe - palina

Zverejnené

cigančiki

Hellé, poznám nárečím cigánka .., aký je to kvet , ale teraz neviem, či cigančiki   :) myslíš to isté, čo ja, alebo je to azda aj niečo iné..?! pomôžeš málinko? cigančiki - patria do čeľade Asteraceae?

Zverejnené

myslím si, že cigančiki -  budú predsa len  tie naše cigánki    :happyroll: 

cigančiki - sedmokrásky

Zverejnené

skuli
V poľštine je to nárečiový výraz. Zriedka používany.
Vie niekto, čo to znamená?.

Zverejnené

skuli -  bez diakritiky.. neviem čo to je, ale pripomína mi to škúlenie,  škúli,  škúliť

škúliť, -i, -ia nedok.

1. mať očnú chybu, pri ktorej jedno oko al. obe oči pozerajú iným smerom, než ktorým smeruje očná os: š. na ľavé oko, š. oboma očami;

2. hovor. expr. (na čo i bezpredm.) nenápadne, tajne, bokom na niečo hľadieť, nenápadne sa na niečo pozerať: Obracia písmo a škúli doň. (Tim) Škúli na seba do zrkadla. (Letz) Palacková škúli oknom, či nevidí Katu z fary. (Tim.) [Jano] jeden kus objedá, na druhý už škúli. (Ráz.)

3. expr. (na koho i beypredm.) neprívetivo, nahnevane sa na niekoho dívať, zazerať: Čože škúliš na ľudí? (Taj.) Nepriateľ naň [na ľud] zrakom bonzov škúli. (Mih.)

4. expr. (za kým) so zaľúbením, so záľubou pozerať, prejavovať záujem o niekoho: Za tebou škúli pán Sebastián. (Ráz.) Všetky škúlili za don Juanom. (Kuk.);

opak. škúlievať, -a, -ajú;

dok. k 1-3 zaškúliť

• Pridať bod 1
Zverejnené

skuli -  bez diakritiky.. neviem čo to je, ale pripomína mi to škúlenie,  škúli,  škúliť

No neviem. Čakal som viac, že to bude slovo kvôli.

Myslím si, že táto veta (v origináli)

a môj preklad prinesie presnejši význam tohto slova.

u nás starci (vdovcovia) hovoria:

" ach, żona mi już nie jest potrzebna (ze względu na seks) ale skuli opierunku"

ach, žena  ma je už potrebné žiadne kvôli sexu, ale skuli  opieranie.

Zaujímavé je, že sa tento termín používa iba v tejto vete.

čo si o tom myslíš

skuli ≈  kvôli (skrze).

a možno niekto nám dá ekvivalent tohto porekadlá vo slovenčine ?

Zverejnené

.. čo sa týka mňa, aj rada by som Ti správne odpovedala,  ale nakoľko len veeeľmi málinko rozumiem po poľsky, tak som nemohla napísať správnu odpoveď, ktorú si očakával, v tomto prípade že skuli - kvôli

no, teraz po prečítaní vety, Tvojej snahe o  preklad,   tiež svojom vysomarení..  :D  si myslím, že áno,  to môže byť ono, ak skuli, vyjadruje príčinu, dôvod

skuli - kvôli, skrz, pre

no,   opierunku, opierunka ,  to nebude myslím si opieranie, ale  opora, podpora, pomoc(čo duchovne povzbudí, posilní)

skuli opierunku - kvôli opore  

teraz,  ešte pokúsim  sa napísať našim  nárečím...

žebi mu bula oporou, na pomoci, stála pri ňim, tak isto, jak i vun pri ňej.

Zverejnené

... "opora" mi nedáva v tomto kontexte zmysel. opierunka vo vyznení tej vety skôr niečo ako pranie, umývanie či čosi podobné.

v zmysle  " starý chlap nepotrebuje ženu kvôli sexu, ale kvôli praniu ... " je to razantnejšie a vtipnejšie ako príslovie či ľudová pánska múdrosť : )

---

slovo kvôli je aj v slovenčine v kdejakých tvaroch, v starej šalančine to bolo kedysi "kóli", aj v záhoráčtine má pekných pár variant, takmer v každej dedine iné : je tu aj kúli, aj kúlivá ...

Zverejnené

napríklad u nás je to kvóli, alebo aj kvóliva...

no a dám ešte z nášho nárečia, či bude niekto rozumieť: skvór lež ostynne -_-

Zverejnené

.. ale nakoľko len veeeľmi málinko rozumiem po poľsky, tak som nemohla napísať správnu odpoveď, ktorú si očakával,

iskra

Takže, čo je to s tebe za vyhodniara, ak slabo poznáte poľský jazyk ? :lol:

slovnik.azet.sk

prať  čistiť (tkaniny) s použitím vody a pracích prostriedkov •

opierať: perie, opiera košele v práčke; perie na celú rodinu, opiera celú rodinu

opierunek = kontinuálne, neustále, vytrvale opieranie (až do konca života  :P  )

foneticky podobné, ale iný význam: :smile3:

opierać się = bol tak slabý, že sa musel oprieť o stenu

game

spravne chapete, ide o pranie napr. košele v práčke  :flowers:

clovek2

skvór lež ostynne - wpierw niech ostygnie = prvý nech vychladnie

(takie moje skojarzenie) neviem či spravne  :D

Zverejnené

iskra

Takže, čo je to s tebe za vyhodniara, ak slabo poznáte poľský jazyk ? :lol:

:happyroll:

áno, som východniarka  :)  nepotrebujem uznanie druhých.., cítim sa spokojná, slobodná, šťastná... :slniecko:

• Pridať bod 1
Zverejnené

no a dám ešte z nášho nárečia, či bude niekto rozumieť: skvór lež ostynne -_-

skôr než vychladne :)

takto podobne nám to rozprávali prarodičia, moja jedna babka, rodená stará šaľanka, keď zvolávali k obedu vnúčence: 

hybaj jescit, skór než vystynne  :)

Zverejnené

clovek2

skvór lež ostynne - wpierw niech ostygnie = prvý nech vychladnie

(takie moje skojarzenie) neviem či spravne  :D

david presne  :thumbsup:  a to som pôvodne čakal že to bude vedieť len game :)

skôr než vychladne :)

takto podobne nám to rozprávali prarodičia, moja jedna babka, rodená stará šaľanka, keď zvolávali k obedu vnúčence: 

hybaj jescit, skór než vystynne  :)

áno, môže byť aj vystynne - mosím icit jescit, skvór lež vystynne. 

zaujímavé je že o nejakých 40km severnejšie už mi neruzumeli, domáci urobili kávu a na moje "idem si zapálit, než ostynne" sa ozvalo "Čooo?"

Ale už mosím končit, lebo mosím icit do Piéščóv voláké nákupy spravit. Lebo ščúl som po nočnéj stav. :lol:

Zverejnené

:happyroll:

nepotrebujem uznanie druhých.., cítim sa spokojná, slobodná, šťastná... :slniecko:

Nikdy som nepochyboval, že si šťastná. :slniecko:

Keď som pisal na vás východniara, nechcel som Ťa uraziť.

Ja len viem, že vo východnom Slovensku poľština je celkom dobre známa

btw.

slovo skuli má ešte ďalší význam, ale nie je to nárečiový vyraz

napr.policajti skuli zlodeja v putá;   kováč kova (kuje) železo

skuć (skuť) oni skuli -mn. č.

Zverejnené

David

.. som východniarka so všetkým, čo k tomu patrí.. mám rada môj rodný kraj... samo, že aj inde sa mi páči, aj inde žijú ľudia, ktorí sú blízki môjmu srdcu.. v Prahe mi žije syn, aj v Poľsku mám rodinu atď., ale ja som len predsa  David, výnimkou v tom, lebo poľština nie je mi celkom dobre známa..  :happyroll:  

moje životné skúsenosti potvrdzujú, že som  tak medzi dobrou(3) alebo skôr  dostatočnou( 4)?  -   štirka ?!  :zubiska:

Zverejnené

:D starnem...    :smile2:  skuli,  poznám aj bez diakritiky - skovaľi,  ukuľi,  spútaľi, spojiľi ..

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

pri zbere drobného ovocia mi napadlo:

kľagacky = egreše

vidničky = ríbezle

no a dnes pri fazuľovej polievke:

vakarka = veka

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov