Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

ale tu nejde o súťaž, všetko uhádnuť,  ... a to je trošku rozdiel, nem?!

o súťaž tak možno i nejde, lebo o "Kvíz z východniarskych nárečí"
Zverejnené

8 z 10..cipana...ta to das dost som znala... :zubiska:

Zverejnené

ne..a ako rodena presovcanka mozem povedat, ze to dajaki blud..nikda som to necula.. :zubiska: ..ale sak v Presove je mozne vsetko :P

Zverejnené

:zubiska:  sahara trafil všetky. inak temetov je aj u nás na rusnakoch.

Zverejnené

Hellé, a pirki ši znala?

pirki - sprvu som si myslel, že ide o pračky, ale tam nie bola žiadna taká voľba

tak som vybral pekné dievčatá - ako to bolo navrhnuté v názve článku :)

Zverejnené

prehodím sem ten kvíz, aby bol po ruke :) : Kvíz východniarskych nárečí

/ ako dokonalý západniar som ale uhádla cicihacerov, čiste podľa slova cicať :D /

-----------------------

a k iným nárečiam : včera som sa pristihla, že som zasa kamsi napísala : nešál !  :)

Zverejnené

včera som sa pristihla, že som zasa kamsi napísala : nešál !  :)

Môj vlastný preklad: prestante už besnieť, šalieť (sa).

Správne ?  :smile2:

Zverejnené

nie, nie je to dobre :)

... netuším, či sa to používa aj na severe a východe, ale na západe celkom iste, používali sme to už ako deti, a používam to dodnes aj na Záhorí ... šáliť a nešáliť :)

Zverejnené

klamať, či neklamať, to je otázka ;)

na východe "šaľeny" = bláznivý, nerozumný

Ta, co ty šaľeny ? (čo ti šibe ?)

Mešac ja šaľeny (napr. v splne...)

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

a zasa sa podarilo, tie slová prichádzajú samé :)

... na xate sa práve zadarilo, trochu som štengrovala lopatu555, že bude načase nejaké fotky úrody dať do záhradkárskej témy, nech sa nemancuje len alram, aké má super paradajky :)

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené
jaj, a gombolce sme mali minuly tyzden na obed ;)

áno áno, aj u nás doma sú to gombolce, a minule nám mama chúďa moje narobila celú misu :)

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

práve robím korektúry jednej knihy o jedle na Kysuciach a narazila som na krásne slovo - rozšvrľané vajce

Zverejnené

tiez mas dobru zabavku po polnoci... ja som pred chvilou dorobil samokorektury na clanok o rumunskych horach

k tomu vajcu - mne by tam skor patrilo dlhe ŕ - rozšvŕľané

tak mi to lepsie zneje, asi nejako podla nasho, keby som sa mohol starkej opytat... ale uz sa neopytam :(

Zverejnené

eee, v predslove som sa dočítala, že hovorili na Kysuciach krátko, bo mali málo času :-) inak v mnohých ohladoch sa mi to hornokysucké náreči podobá na šarištinu... aspoň mne to pripadalo zrozumiteľné

Zverejnené

nuz, ja to ani nepoznam z Kysuc, takze v poriadku ;)

pri dnesnej praci mi napadlo ine slovo: tunka

Zverejnené

nic si z toho nerob, možno sa niekto chyti a bude vediet

inak - v nekodifikovanych slovnikoch by si nasla

podobne ako mláto, co s tym tiez suvisi

Zverejnené

Ady, čo si nakladal kapustu? len to mláto mi k tomu až tak veľmi nepasuje...

Zverejnené

víno, dievcence, VÍNO !

tunka = kaďa, taka velka nadoba, kedysi drevena, dnes plastova, do ktorej sa pomelie hrozno, ktore sa neskor presuje (lisuje)

mláto = "kolac" zlisovanych zbytkov (supiek, stopiek) po vypresovani hrozna, inak aj "terkele"

Zverejnené

no. ja totiž viem len že je tunka sud na kapustu... ale ano, v tejto konštelacii to dava zmysel

Zverejnené

no jo ... terkelica už mi dáva zmysel ... strýko to so svojím kamarátom robieval, robili skvelé víno, boli vinári, ale ani terkelica nemohla vyjsť nazmar :)

/ nevolali to ale bežne terkelica, len občas ... to slovo k nám odniekiaľ došlo :) /

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

práve sme absolvovali s deadom pôvabnú debatu ... ja som napísala, úplne automaticky a podomácky šaľansky,

že som zvedavá, s čím xy vyrukuje ...

on, že prečo by rukoval :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov