Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

lanc je reťaz, retiazka :) a slovo lancuch je v ktoromsi slovenskom nárečí retiazka, a ako david ukázal, aj v poľštine - je to slovo slovanského pôvodu. :)

to lancuchovanie sa mi tam významovo celkom hodí :)

Zverejnené

myslíš to tak akože keď sa pes utrhne z reťaze? :)

Zverejnené

no ... áno, tak nejako, prípadne také poflakovanie, bezcieľne, krok po kroku, po ohnivkách z miesta na miesto, ako keď sa reťaz zosúva, také o ničom ... :)

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

zasa sa mi podarilo použiť na fóre ... lopkovať  :)

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

ja často používam namiesto dlhšie .... vácej :D 

Zverejnené

inak to je čo lopkovať?

šak precca čórkovat

lopka = čórka :zubiska:

ja často používam namiesto dlhšie .... vácej :D

ve Vrbovém máte vácej, u nás máme vác. asi sa vác ponáhláme, preto to máme kratšé :lol:

Zverejnené

teda,  tak toto by som vôbec netipovala.  

čorka viem čo je.  :)  ale lopkovať to som nikdy nepočula 

Zverejnené

ve Vrbovém máte vácej, u nás máme vác. asi sa vác ponáhláme, preto to máme kratšé :lol:

no to ako v CHtelnici hovoria Katas a my Kaťas :D 

Zverejnené

na Záhorí je to vjec ... :)

toto som našla ako vzor v starých novinách :

tady ty baby maju vjec rozumu jak na vychodze.

:flowers:

Zverejnené

ono sa to takými drobocinámi líší dzedzina od dzedziny, u ludzí nad 40 viem polla rečí odhannút gdo odkál je, aspon tuto z okolá. mlačší už vyprávajú moc spisovno, tam sa to hádá tažko.

ešče v bývalej robote sme ráz boli s jenným chlapom na účtárni vyúčtuvat cestáky, a jak sme išli odtál hovorím mu že tá účtovníčka je z Novej Lehoty, a on že jak to móžem vedzet ked hovorila spisovne, a já že použila jenno slovo keré sa používa len tam, ale on si toho ani nevšimóv lebo neni z tohoto kraja :zubiska:

jak by bolo treba preklad tohoto príspevku, tak až zajtrá, tiéž už sa dĺho nepribavím :ahooj:

• Pridať bod 1
Zverejnené

z tejto včerajšej nárečovej debaty vzišla jedna debata aj doma ... a pripomenula sa jedna stará hasičská záležitosť zo Šale ... traduje sa to celé desaťročia, a starí šaľania sa dušovali, že sa to skutočne stalo ... :)

na cvičení hasičov odoznel povel :

Šalanský hasiči pozor ! Obrácte sa predkem , kde ste boli zadkem, včuleky včul !

• Pridať bod 2
Zverejnené

ja som si tiež potom ešte spomenul na jedno krásne slovo, pochádzajúce zrejme z nemčiny, označujúce človeka alebo skôr jeho povahu. to slovo je kopendúra alebo tiež koperdula :zubiska:

a ešte k tomu včuleky - včul, my máme ščuleky - ščúl, alebo môže byť aj čulek -čúl.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

pri písaní do záhradkárskej témy som si spomenul na krásne slovo ktoré som kedysi počul na Hornej Súči:

karoláb :zubiska:

vtedy som ostal aj na chvíľu zarazený než mi docvaklo že čo to je.

• Pred 1 mesiacom...
  • Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Celé som si to tu prečítal. Tiež som všetkému nerozumel.

Keď som prišiel na západné slovensko dlho a ešte aj dnes mi niektoré slová trhajú uši aj keď som si už zvykol. V prvom rade to bola tá tvrdá výslovnosť.

Najskôr mi vadilo, že si dávajú na rezance syr, aj keď som videl, že to bol tvaroh.  :)

Babka si vždy pýtala na hlavu ručník aj keď to bola šatka.  :D

Nikde tu som sa nestretol s výrazom, ktorý sa u nás (stredné slovensko) bežne používa. ..... čo si krepý?

Predpokladám že to budete vedieť, lebo som to počul aj inde.

• Pridať bod 1
Zverejnené

na toto som vážne zvedavá ... skutoční západniari sú od východných nárečí tak ďaleko, že moc :)
môj výsledok bol 50 na 50 :)

Kvíz z východniarskych nárečí

tak sa ukážte, dámy a páni, ako ste na tom s východniarčinami :)

Zverejnené

a ja som dostal túto odpoveď:

Gratulujeme!
Odpovedali ste správne na všetky otázky 
:D 

Hoci kedysi som rád.  :P 
(ale chvástal z toho Davida)

Zverejnené

6 z 10, moje zviera, čo je lepší vichodňar jak ja (Šarišan, pre upresnenie) 7 z 10... a ako skoro prešovčan nikdy nečul take že "šumne pirki", ja tiež napríklad poznam ako pirki pirohy... ani teho cicihacera sme nikda nečuli... :-)

• Pridať bod 1
Zverejnené

...  nikdy nečul take že "šumne pirki", ja tiež napríklad poznam ako pirki pirohy... ani teho cicihacera sme nikda nečuli... :-)

nevyhnutne musíte počuť?

Ja tiež som nepočul, takmer všetko, čo som hádal, že metódou odpočtu (dedukcii)

len slovko "das" tušil som  náhodné  :smile2:

že "pirki" nie sú pirohy môžete sa hádať podľa názvu  tohto článku:

"Poznáte fajne pirki či cicihacerov?"  :P

Zverejnené

nevyhnutne musíte počuť?

Ja tiež som nepočul, takmer všetko, čo som hádal, že metódou odpočtu (dedukcii)

len slovko "das" tušil som  náhodné  :smile2:

že "pirki" nie sú pirohy môžete sa hádať podľa názvu  tohto článku:

"Poznáte fajne pirki či cicihacerov?"  :P

ale tu nejde o súťaž, všetko uhádnuť, ale o to, či sa tieto slová naozaj používajú, či sú to skutočne nárečové slová alebo skôr nejaký novodobý slang - a to je trošku rozdiel, nem?!

BTW. pirki som tipla správne, na rozdiel od cicihacera... :-) a také "das" a "čavargovať" je normálne v mojom slovníku, polu s mnohými ďalšími vichodňarskimi slovami

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov