game Zverejnené 23. Február, 2013 Zverejnené 23. Február, 2013 lanc je reťaz, retiazka :) a slovo lancuch je v ktoromsi slovenskom nárečí retiazka, a ako david ukázal, aj v poľštine - je to slovo slovanského pôvodu. :)to lancuchovanie sa mi tam významovo celkom hodí :)
Vilma Flinstonova Zverejnené 25. Február, 2013 Zverejnené 25. Február, 2013 myslíš to tak akože keď sa pes utrhne z reťaze? :)
game Zverejnené 25. Február, 2013 Zverejnené 25. Február, 2013 no ... áno, tak nejako, prípadne také poflakovanie, bezcieľne, krok po kroku, po ohnivkách z miesta na miesto, ako keď sa reťaz zosúva, také o ničom ... :)
game Zverejnené 10. Marec, 2013 Zverejnené 10. Marec, 2013 zasa sa mi podarilo použiť na fóre ... lopkovať :)
lopata555 Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 ja často používam namiesto dlhšie .... vácej :D
member2793 Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 inak to je čo lopkovať?šak precca čórkovatlopka = čórka :zubiska: ja často používam namiesto dlhšie .... vácej :Dve Vrbovém máte vácej, u nás máme vác. asi sa vác ponáhláme, preto to máme kratšé :lol:
flora Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 teda, tak toto by som vôbec netipovala. čorka viem čo je. :) ale lopkovať to som nikdy nepočula
lopata555 Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 ve Vrbovém máte vácej, u nás máme vác. asi sa vác ponáhláme, preto to máme kratšé :lol: no to ako v CHtelnici hovoria Katas a my Kaťas :D
game Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 na Záhorí je to vjec ... :) toto som našla ako vzor v starých novinách : tady ty baby maju vjec rozumu jak na vychodze. :flowers:
lopata555 Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 no a ešte že idem do ríše nočných mór :D
member2793 Zverejnené 21. Apríl, 2013 Zverejnené 21. Apríl, 2013 ono sa to takými drobocinámi líší dzedzina od dzedziny, u ludzí nad 40 viem polla rečí odhannút gdo odkál je, aspon tuto z okolá. mlačší už vyprávajú moc spisovno, tam sa to hádá tažko.ešče v bývalej robote sme ráz boli s jenným chlapom na účtárni vyúčtuvat cestáky, a jak sme išli odtál hovorím mu že tá účtovníčka je z Novej Lehoty, a on že jak to móžem vedzet ked hovorila spisovne, a já že použila jenno slovo keré sa používa len tam, ale on si toho ani nevšimóv lebo neni z tohoto kraja :zubiska: jak by bolo treba preklad tohoto príspevku, tak až zajtrá, tiéž už sa dĺho nepribavím :ahooj: 1
game Zverejnené 22. Apríl, 2013 Zverejnené 22. Apríl, 2013 z tejto včerajšej nárečovej debaty vzišla jedna debata aj doma ... a pripomenula sa jedna stará hasičská záležitosť zo Šale ... traduje sa to celé desaťročia, a starí šaľania sa dušovali, že sa to skutočne stalo ... :) na cvičení hasičov odoznel povel : Šalanský hasiči pozor ! Obrácte sa predkem , kde ste boli zadkem, včuleky včul ! 2
member2793 Zverejnené 22. Apríl, 2013 Zverejnené 22. Apríl, 2013 ja som si tiež potom ešte spomenul na jedno krásne slovo, pochádzajúce zrejme z nemčiny, označujúce človeka alebo skôr jeho povahu. to slovo je kopendúra alebo tiež koperdula :zubiska: a ešte k tomu včuleky - včul, my máme ščuleky - ščúl, alebo môže byť aj čulek -čúl.
game Zverejnené 22. Apríl, 2013 Zverejnené 22. Apríl, 2013 ehm ... a akú povahu má koperdula a kopendúra ? :)
member2793 Zverejnené 1. Máj, 2013 Zverejnené 1. Máj, 2013 pri písaní do záhradkárskej témy som si spomenul na krásne slovo ktoré som kedysi počul na Hornej Súči:karoláb :zubiska: vtedy som ostal aj na chvíľu zarazený než mi docvaklo že čo to je.
sempat74 Zverejnené 27. Jún, 2013 Zverejnené 27. Jún, 2013 Na Záhorí sa poví: víc, vjec, vícej, vjecej...
starsi Zverejnené 20. Júl, 2013 Zverejnené 20. Júl, 2013 Celé som si to tu prečítal. Tiež som všetkému nerozumel.Keď som prišiel na západné slovensko dlho a ešte aj dnes mi niektoré slová trhajú uši aj keď som si už zvykol. V prvom rade to bola tá tvrdá výslovnosť.Najskôr mi vadilo, že si dávajú na rezance syr, aj keď som videl, že to bol tvaroh. :)Babka si vždy pýtala na hlavu ručník aj keď to bola šatka. :D Nikde tu som sa nestretol s výrazom, ktorý sa u nás (stredné slovensko) bežne používa. ..... čo si krepý?Predpokladám že to budete vedieť, lebo som to počul aj inde. 1
game Zverejnené 21. Júl, 2013 Zverejnené 21. Júl, 2013 na toto som vážne zvedavá ... skutoční západniari sú od východných nárečí tak ďaleko, že moc :)môj výsledok bol 50 na 50 :)Kvíz z východniarskych nárečí tak sa ukážte, dámy a páni, ako ste na tom s východniarčinami :)
David Zverejnené 21. Júl, 2013 Zverejnené 21. Júl, 2013 a ja som dostal túto odpoveď:Gratulujeme!Odpovedali ste správne na všetky otázky :D Hoci kedysi som rád. :P (ale chvástal z toho Davida)
trinita Zverejnené 21. Júl, 2013 Zverejnené 21. Júl, 2013 6 z 10, moje zviera, čo je lepší vichodňar jak ja (Šarišan, pre upresnenie) 7 z 10... a ako skoro prešovčan nikdy nečul take že "šumne pirki", ja tiež napríklad poznam ako pirki pirohy... ani teho cicihacera sme nikda nečuli... :-) 1
David Zverejnené 23. Júl, 2013 Zverejnené 23. Júl, 2013 ... nikdy nečul take že "šumne pirki", ja tiež napríklad poznam ako pirki pirohy... ani teho cicihacera sme nikda nečuli... :-)nevyhnutne musíte počuť?Ja tiež som nepočul, takmer všetko, čo som hádal, že metódou odpočtu (dedukcii)len slovko "das" tušil som náhodné :smile2:že "pirki" nie sú pirohy môžete sa hádať podľa názvu tohto článku:"Poznáte fajne pirki či cicihacerov?" :P
trinita Zverejnené 23. Júl, 2013 Zverejnené 23. Júl, 2013 nevyhnutne musíte počuť?Ja tiež som nepočul, takmer všetko, čo som hádal, že metódou odpočtu (dedukcii)len slovko "das" tušil som náhodné :smile2:že "pirki" nie sú pirohy môžete sa hádať podľa názvu tohto článku:"Poznáte fajne pirki či cicihacerov?" :P ale tu nejde o súťaž, všetko uhádnuť, ale o to, či sa tieto slová naozaj používajú, či sú to skutočne nárečové slová alebo skôr nejaký novodobý slang - a to je trošku rozdiel, nem?!BTW. pirki som tipla správne, na rozdiel od cicihacera... :-) a také "das" a "čavargovať" je normálne v mojom slovníku, polu s mnohými ďalšími vichodňarskimi slovami
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz