Skočiť na obsah

Technologický pokrok


valcik

Odporúčané príspevky

Určite sa mnohí z vás stretnú občas s informáciou o novom objave, či vynáleze. Technológie nás obklopujú na každom kroku a mnohí z nás ich využívajú bez toho, aby o tom uvažovali. Napriek tomu množstvo inteligentných ľudí z celého sveta usilovne pracuje na objavovaní nových a vylepšovaní už známych technológií.

 

Ak sa stretnete so zaujímavou správou zo sveta techniky, sem s ňou.

 

Dnes som sa dopočul o zostrojení prístroja na meranie času. Bol skonštruovaný v USA, na jeho vývoji sa však podieľali vzdelaní ľudia z viacerých krajín celého sveta.

 

Tieto 'hodiny' využívajú na meranie času atómy Stroncia. Ich presnosť je neuveriteľná - za 200 miliónov rokov sa omeškajú o menej ako jednu sekundu. Takéto presné meranie je možné vďaka tomu, že za jednu sekundu 'tiknú' viac ako 420 biliónkrát.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Nová technológia tzv. digitálneho tvarovania zväzku, ktorá dáva radarom nové možnosti. Anténa radaru digitalizuje signál, ktorý prijma a zachováva v ňom všetky vstupné informácie. Tieto údaje sú potom použité pre vytvorenie takého počtu zväzkov, ktoré odpovedajú počtu cieľov, ktoré majú byť sledované. Je možné takto pokryť širokú oblasť jediným radarom. Je možné vytvoriť zväzok presne podľa situácie a v zhluku cieľov je možné presne "ohmať", ktorý cieľ je klamlivý a ktorý je skutočný (bojové hlavice). Radar pracujúci na podobnom princípe by mal byť umiestnený v Čechách a Poľsku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Slepým ľuďom vracajú nádej bionické oči

 

Londýn 23. mája (TASR) - Chirurgovia v Británii po prvý raz úspešne voperovali dvom slepým pacientom "bionické oči". Ide o revolučnú metódu, ktorá by v budúcnosti mohla pomôcť navrátiť zrak slepcom, oznámili britské noviny Huffington Post.

Tomuto hovorím technologický pokrok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Volajako som to nezaregistroval. Celkom isto ide o revolučný pokrok v prospech tých nevidomých a zaslúži si to maximálny obdiv. Ten technologický pokrok je istý, pracuje sa aj na biočipoch a ide to od elektroniky smerom k bunke, ešte je to na pokraji možností. A následne aj opravy DNA... škoda, že som v inom odbore. To má ozajstný zmysel pre kvalitu života.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

Dosť nezvyčajný objav zverejnili vedci z Kalifornskej univerzity. Podľa nich je obyčajná priesvitná lepiaca páska za určitých okolností schopná vytvárať rontgenové lúče.

 

"Neverili sme tomu. Naozaj sme si nemysleli, že by to mohla byť pravda," vyjadril sa v rozhovore pre agentúru AFP spoluautor štúdie Carlos Camara. "Urobili sme niekoľko snímok našich rúk, či uvidíme kosti a potvrdíme, že je to možné. Máme celú zbierku, je to pozoruhodné," povedal.

 

Vedci nevedia presne, ako fenomén funguje. Podľa Camaru je to "záhada". Mohlo by ísť o optický jav s názvom triboluminiscencia, ktorý vzniká trením dvoch látok o seba...

 

Camara dodal, že objav nie je kuriozitou, má aj praktické využitie.

http://aktualne.centrum.sk/veda-a-technika...html?id=1167216

Zrejme má lepiaca páska skutočne všestranné využitie... Ale žeby to dospelo až k domácemu rontgenu? :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Prevčerom som pozrel reportáž o nejakej transplantácii priedušnice. Lekári použili zaujímavý postup. Najskôr odobratú priedušnicu zbavili buniek darcu a potom na ňu istým chemickým postupom naniesli bunky príjemcu. Po úspešnej transplantácii tak príjemca už nebude mať problémy s prispôsobením sa novej "súčiastky" v jeho organizme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred niekoľkými týždňami prezentovali technici spoločnosti Microsoft technológiu, pomocou ktorej preniesli elektrickú energiu vzduchom.

 

jednalo sa tam o využitie rezonancie elektromagnetických cievok a počas prezentácie rozsvietili 40W žiarovku, ktorá bola približne 1m od elektrickej zásuvky. technológia si vyžaduje ešte isté vylepšenia, pretože straty pri takomto prenose energie sú približne 60%, čo je príliš veľa na bežné využitie.

 

túto technológiu zdokonaľujú kvôli využitiu v prenosných počítačoch, plánujú napríklad výrobu notebookov, ktoré budú napájané zo siete pomocou takýchto adaptérov, bez použitia káblov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je celkom možné, viem, že Tesla robil pokus s bezdrôtovou komunikáciou, pokúsil sa o výstavbu akéhosi veľkého systému približne na začiatku 20. storočia. projekt nedokončil, pretože zbankrotoval. neviem však presne, na akom princípe fungovali prístroje, ktoré vtedy skonštruoval Tesla.

 

musím sa trocha poopraviť, v predošlom príspevku som napísal, že pokus predstavila spoločnosť Microsoft. nie je to presné, pretože Microsoft v tomto prípade spolupracoval (zrejme len finančne) so spoločnosťou Intel, ale práve technici Intelu pokus úspešne realizovali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Skuste si v pondelok pozriet tusim na STV 2 ako zasiahol technicky pokrok do vedeckeho skumania pricin potopenia titanicu.

 

Myslim, ze ten dokument som uz videl... Mala by v nom byt demonstrovana metoda zostrojenia vypoctoveho modelu lode a nasledna simulacia potopenia (postupneho zatapania trupu), ci experiment pri ktorom sa zistovala kvalita materialu - ocele, z ktorej bol postaveny trup lode.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

V Južnej Kórei naklonovali prvé šteniatka na svete, ktoré v tme svietia načerveno, informoval dnes vedecký tím. Štyri bígle majú v tele fluorescenčný proteín, ktorý ich pod červeným ultrafialovým svetlom rozžiari.

 

Podľa vedeckého tímu vytvorenie svietiacich psov dokazuje, že v budúcnosti bude možné implantovať gény súvisiace s ľudskými ochoreniami do tela psov a napredovať tak vo výskume chorôb.

 

"Fluorescenčné mačky, myši a opice už vytvorili, ale psy zostávali jednými z najzložitejších zvierat pre transgenickú techniku, a pritom majú mnohé ochorenia spoločné s ľuďmi," uviedol expert na klonovanie Park Se-Pill.

 

http://www.webnoviny.sk/hi-tech/clanok/371...-nacerveno.html

Svietenie psom alebo mačkám asi veľa neprinesie, ale vedci sa môžu aspoň pochváliť čímsi novým. Alebo žeby predsa bol iba počiatkom nových objavov...?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

po zeleno svietiacich myšiach červené neónkové psy ... hoci tá zelená je využívaná vo výskume vážnych chorôb, nedávno som o tom videla jeden dokument, japonci sa zaoberali nejakými bunkami ....

 

 

ale moji obľúbení britskí vedci zasa prišli na niečo ...

včera som to čítala v novinách, je to prevratný poznatok :

 

blchy žijúce na psoch vedia skákať vyššie ako blchy žijúce na mačkách !

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

game, to je staré, veď za to tí vedci dostali už vlani (2. októbra) cenu Ig Nobel... akurát že teraz keď som si to teraz čítal, keď som sem chcel hodiť odkaz, tak ten výskum vraj robili vedci z Toulouse, takže buď je niekde v niektorej z informácií chyba, alebo tvoji Briti vyskúmali už dávno známu vec :lol: ale rozhodne aj ostatné z tých výskumov v tom odkaze stoja za pozornosť :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v nejakých novinách v zábavnej prílohe beží pravidelne taká rubrika Veci, ktoré sme nemuseli vedieť ...

 

tam som to vyčítala , a hlboko sa ospravedlňujem britským vedcom ... ale u nás sú britskí vredci povestní čudesnými výsledkami výskumov, všetko im hádžeme na krk ... tá informácia ma zaujala kvôli tej dôležitosti, je celkom možné že to neboli zrovna britskí vedci, ale krk na to by som dala, že v tom miničlánku figurovali moji obľúbení britskí vedci .... a čo ... vlastne je to úplne jedno, podstatná je tá prevratná informácia :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Talianski vedci prišli na spôsob, ako bude možné nahradiť (možno aj) ľudské kosti prírodným materiálom.

 

Vedci z mesta Faenza neďaleko Bologne po testoch viacerých druhov dreva zistili, že najvýhodnejšia je ratanová palma. Malé kúsky takéhoto dreva sa špeciálne tepelne upravujú, k procesu sa pod veľkým tlakom pridá uhlík a vápnik. O asi desať dní tak vznikne náhrada, ktorú odborníci zatiaľ úspešne implantovali ovciam. Kosti a ratanové náhrady zrástli no jedného celku.

 

Ratanové kosti by sa tak mohli stať vhodnou náhradou kostí pre pacientov, ktorí majú za sebou dopravnú nehodu či rakovinu. Navyše sú totiž priepustné, takže cez ne môže prúdiť krv a telo si na ne dokáže rýchlo zvyknúť.

http://veda.sme.sk/c/5189177/budeme-mat-kosti-z-dreva.html

Takže drevené kosti by mali byť vhodnejšie ako umelé náhrady...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

drevené kosti

 

a to sme si robili srandu z ľudí, ktorí vynaliezali drevené želiezka :)

začínam sa hanbiť a hlásim sa so svojou chrbticou na výmenu podaktorých platničiek za ratanové :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Na prvý pohľad to nemusí vždy vyznievať pokrokovo, ale pokiaľ vynález za daných podmienok poslúži účelu...:lol:

 

Ako by sa vám pozdávalo napríklad pred načítaním fóra si najskôr trochu šliapnuť do pedálov?

 

Obrázok

 

V Afganistane prednedávnom vyvinuli prototyp šliapacieho dobíjacieho systému pre prenosné počítače. Zámerom tvorcov bolo vyjsť v ústrety užívateľom laptopov v krízovej oblasti s častými výpadkami prúdu.

http://magazin.atlas.sk/technologie/technika/599365/video-dna-prvy-laptop-na-rucny-pohon-je-tu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ked tak na to pozeram, tak ergonomia skoro nulova

predstava ze sedim na stolicke, tukam do laptopu a zaroven tak skruteny sliapem do pedalov, ze dost neprijemna

na vojne sme mali lepsie slapacie generatory na vyrobu prudu a to to boli prvorepublikove vzory :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

biológ a genetik Craig Venter so svojím týmom vytvoril umelú bunku, alebo niečo také....čítal som že do mŕtvej bunky vložil cudziu DNA, ktorá bola ale upravená človekom, a bunka ožila....takže stvoril akoby nový druh alebo niečo také....genetika nie je moja parketa :lol: .... mnohí vraj hovoria že je to jeden z najväčších a najprelomovejších objavov v histórií ľudstva

 

Obrázok

 

vedci sľubujú úspešnejšie liečby

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Drevo nie je vobec stabilne, ale jeho vlastnosti sa menia v case. Cudzorody prvok v tele musi byt velmi stabilny, pretoze kym prirodzene sucasti organizmu sa menia vo vzajomnej korelacii, cudzi element by pri svojom nezavislom vyvine mohol sposobovat narastajucu disonanciu a skody na zdravi. Takze je to zaujimave, ale podivne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Zastavovanie rýchlovlakov v staniciach je zbytočným luxusom a stratou času, ktorý si už, aspoň v Číne, nemôžu dovoliť. Čínske železnice teda v budúcnosti dostanú cestujúcich do vlaku a z vlaku počas jazdy - pomocou systému odpájacích kabín nachádzajúcich sa na streche vlaku:

 

Pre nastupujúcich: cestujúci nastúpia do napajajúcej kabíny pred tým, ako vlak dorazí na stanicu. Keď vlak príde, vôbec nezastaví. Len spomalí na určitú rýchlosť a vyzdvihne kabínu, ktorá sa bude pohybovať s vlakom na jeho streche.

Kým vlak je stále v pohybe smerom od stanice, kabína sa postupne rozbieha na jeho streche a ostane na nej upevnená. Po úplnom vyložení všetkých svojich pasažierov, sa napájacia kabína presunie do zadnej časti vlaku, takže ďalšia séria odchádzajúcich cestujúcich, ktorí chcú vystúpiť na ďalšej stanici nastúpi do kabíny na zadnej časti vlaku strechy. Medzi kabínou a vlakom samotným je urobené prepojenie, ktoré sa otvorí až po úplnom zastavení kabíny na streche vlaku.

 

Pre vystupujúcich: Akonáhle všetci pripojení cestujúci vystúpia z kabíny upevnenej v prednej časti vlaku, presunie sa kabína do zadnej časti vlaku. Tam do nej nastúpia cestujúci, ktorí chcú opustiť vlak v najbližšej stanici. Keď vlak príde na ďalšiu stanicu, zase jednoducho odpojí kabínu s vystupujúcimi a pripojí kabínu, ktorá čaká na vlak na stanici s novými cestujúcimi.

 

článok

 

http://www.youtube.com/watch?v=p9Ig19gYP9o&feature=player_embedded

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skutočne chýba karma, v poslednom čase si chválime vydarené príspevky na xate ... : )

 

 

k tomuto vlakovému, keď som videla to video, mi okamžite napadla jedna stará bondovka, ešte so Seanom Connerym ... bolo to o tom, ako zloduch, ktorý chcel vyvolať roztržku medzi ZSSR a USA mal svoju raketu na obežnej dráhe, a tej rakete sa na hrote otvárali také "ústa" - podobné ako tomuto vlaku, a hltala ruské aj americké malé rakety s posádkou jedného, dvoch mužov ... za jazdy, zozadu sa priblížila, otvorila ústa a ham, zavrela ústa, príslušná raketa v nej a nerušene pokračovala vo svojej nekalej zločineckej ceste : )

gro sa odohrávalo v japonsku ...

ten technologický pokrok možno odkukali číňania tam zo susedov ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov