Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nic som tu katastrofickeho nenapisal, nepisem ze len privalove dazde. Ja neviem ci sa ti sniva ale ja nie som katastrofista. Aj ked raz katastrofa pride ale nikto nevie kedy, nastastie sa za pomerne kratke obdobie nic nestalo. Ked pisem ze sa otepluje a moze sa stat ze sa za par storoci ocitneme +11 stupnov nikto nebude brat ako vyhru a raj na planete, pisem len veci ktore su logicke ako priklad s metanom kde moze tento stimul umocnit oteplovanie pri zvysovani co2, co2 katastrofu neurobi, ale my robime viac veci, odlesnujeme, znehodnocujeme oblasti, plienime planetu, zaberame miesto inym zverom atd. A tie sa nedokazu prisposobit nahlej zmene, lenze nicky su obsadene. Takze jediny kto tu maluje skvelu buducnost si ty s alamom.

A ja som toho isteho nazoru, kde je dnes sucho bude este vacsie, kde je vlhko bude este viac. A zas nepis ze to nie je nicim dokazane myslim ze na to ti "s...l pes"

Zverejnené

smiley

Nemám argumenty, ktorými by som ti mohol oponovať, že všetky extrémy počasia za posledné dekády nie sú iba fluktuáciou dlhodobej stability. Lenže podobná fluktuácia mala na svedomí zánik Mayskej civilizácie, ktorá sa spoliehala na priazeň bohov. My sa dnes spoliehame na politikov, čo ma ale nenapĺňa väčšou istotou.

Zverejnené

nno, pri pohľade na to čo predvádzajú európski politici pri riešení klimatických zmien /je nepodstatné či skutočných alebo fiktívnych/, sa mi vidí istejšie spoliehať sa na priazeň tých Mayských bohov ... je ďaleko pravdepodobnejšie, že prinesú nejaké normálne riešenie...

Zverejnené

Z odkazu, ktorý si dal, z grafu 6. je zrejmé, že zrážky v Európe globálne pribudli. Ale súčasne sa zväčšil rozdiel medzi regiónmi. Presne v tendencii, že vlhšie oblasti sa stanú ešte vlhšie a suché ešte suchšie.

Naozaj?

Hned Cesko a Slovensko odporuje tvojej teze: kde bolo mokro je sucho (stred Cesko-Slovenska) a kde bolo sucho je mokre (okraje Cesko-Slovenska).

A podobne je to aj v mnohych dalsich oblstiach: Ukrajina, Spanielsko, Norsko, Svedsko, krajiny Juhoslavie....

Nemám argumenty, ktorými by som ti mohol oponovať, že všetky extrémy počasia za posledné dekády nie sú iba fluktuáciou dlhodobej stability. Lenže podobná fluktuácia mala na svedomí zánik Mayskej civilizácie, ktorá sa spoliehala na priazeň bohov. My sa dnes spoliehame na politikov, čo ma ale nenapĺňa väčšou istotou.

Predpokladajme na chvilku, ze naozaj plati nepotvrdena spekulacia, ze Mayska civilizacia zanikla kvoli klime. Tazko to v tej dobe mohlo byt sposobene clovekom. A bude to asi platit aj opacne: tazko niecomu takemu mozeme v sucasnosti zabranit (na urovni zmeny klimy), az by nastalo.

Cize ano, moze sa to stat, ale rovnako to do nas moze naburat obrovsky asteroid (IMHO ovela realnejsi scenar zaniku ludstva). To su skratka veci, s ktorymi sa treba vyrovnat, ze ich nemozme ovplyvnit.

... co2 katastrofu neurobi, ale my robime viac veci, odlesnujeme, znehodnocujeme oblasti, plienime planetu, zaberame miesto inym zverom atd. ... Takze jediny kto tu maluje skvelu buducnost si ty s alamom.

Unika to najpodstatnejsie: Nezmyselne sa vyhadzuju astronimcke sumy penazi v mene boja proti globalnemu oteplovaniu (novsie uz klimatickym zmenam) aj s pridruzenym vyskumom.

Keby sa aspon cast z tychto penazi pouzila napriklad na zalesnovanie, alebo na cisticky odpadovych vod, mohli by sme zivotnemu prostrediu naozaj vyrazne pomoct.

Ale takto nemozeme, lebo bojujeme proti globalnemu oteplovaniu. Tato aktivita teda ide proti prirodnemu prostrediu.

Ja by som bol teda rad, keby nam buducnost nenicili bojovnici proti globalnemu oteplovaniu.

A ja som toho isteho nazoru, kde je dnes sucho bude este vacsie, kde je vlhko bude este viac. A zas nepis ze to nie je nicim dokazane myslim ze na to ti "s...l pes"

Tvoj pristup k faktom ma neprekvapuje, snad len to, ze sa tym potrebujes este takto chvalit...

Zverejnené

nevymyslaj si ja sa s tym nechvalim, ale pokial neexistuje dokaz za ani proti mysliet si nieco mozem, dovolis mi? A tvoj pristup ked nemame dokaz tak predsa netreba nic robit? To kde si sa naucil tento nezmysel? Malo veci sa da uplne dokazat, napr. sa nedaju dokazat fyzikalne zakony, pretoze co ak existuje vynimka o ktorej nevieme, atd.? Preto som napisal co som napisal a ty si si to sikovne ako vzdy prekrutil.

Zverejnené

Robopol, vo fyzike sa hypotezy nedokazuju, ale potvrdzuju. Ma to pevnu metodologiu.

Alarmisticke rozpravocky typu "cim teplejsie, tym suchsie nemaju najmensiu sancu splnit tieto kriteria.

Je to emotivna manipulacia na urovni logiky deti, ktore predsa vedia, ze cez letne horucavy byva velmi sucho.

A tvoj pristup ked nemame dokaz tak predsa netreba nic robit? To kde si sa naucil tento nezmysel?

Aha, takze co konkretne budeme robit proti pripravovanej invazii mimozemstanov? ebude predsa cakat na nejake dokazy, ked nam hrozi take velke nebezpecenstvo. :zubiska:

Práve dnes som čítal o celosvetových demonštráciách tinegerov , ktorí požadujú od vlád správanie, ktoré je zodpovedné voči budúcim generáciám. Ich sa budúcnosť planéty najviac týka. Nuž čo sa dá očakávať od politikov.

A co sa da ocakavat od tinegerov? Formulovali snad vladam nejake rozumne konkretne poziadavky? Alebo sa sli len "vyblbnut" a proti niecomu si zaprotestovat?

Aj alarmisti hodnotia poziadavky predlozene aktivistami (v CR) dost negativne:

http://www.osel.cz/10423-na-koho-se-obracet-pri-stavce-za-klima.html

http://www.osel.cz/10442-jak-dale-po-stavce-za-klima.html

Emotivne konanie a absenciou rozumu je neporovnatelne menej efektivne, nez konanie racionalne.

Zverejnené

ale kdeze mily bambulko samozrejme ze o tom viem ale ty sa tu stale ohanas dokazmi, tak som spomenul, ze dokazat sa da nieco pomerne tazko. A po druhe skor je to tak ze tvoje decke myslenie si mysli ze to je decke, pretoze tie oblasti kde je teraz sucho budu este suchsie a kde je dost zrazok bude este viac ma dobru logiku ale tebe sa to vysvetlit neda v tom je ten rozdiel

Zverejnené

A co sa da ocakavat od tinegerov? Formulovali snad vladam nejake rozumne konkretne poziadavky? Alebo sa sli len "vyblbnut" a proti niecomu si zaprotestovat?

Aj alarmisti hodnotia poziadavky predlozene aktivistami (v CR) dost negativne:

http://www.osel.cz/10423-na-koho-se-obracet-pri-stavce-za-klima.html

http://www.osel.cz/10442-jak-dale-po-stavce-za-klima.html

Emotivne konanie a absenciou rozumu je neporovnatelne menej efektivne, nez konanie racionalne.

Požiadavky na politikov formulovali vedci už dávno, naposledy na klimatickej konferencii v Katoviciach. Tinegeri apelovali len na ich zodpovednosť. Lenže pre politikov sú to prakticky nesplniteľné úlohy. Politikov zaujímajú preferencie voličov a tí od politikov očakávajú rast miezd, životnej úrovne a spotreby. Ukazuje sa, že ľudstvo nie je schopné čeliť globálnym problémom a tak je úplne jedno, kto má v tomto spore pravdu. Súhlasím s tebou, že budúcnosť takéto aktivity nijako neovplyvnia. 

Zverejnené

ešte k tomu - hoci medzi mladými ľuďmi aj stredoškolákmi je kopa nesmierne nadaných talentov, ktoré každý rok vynaliezajú spústu kdečoho pre svet a život,
ale nie oni sú od toho, aby prišli s konečným riešením pre celú planétu... hoci jeden nikdy nevie, ale problém je presadenie riešení, že áno.

vždy mi pritom napadne niekoľko prípadov z ropného Blízkeho východu - zopár superbohatých ľudí tam pre pár rokmi zatúžilo po záhradách a vodotryskoch v púšti, aj ich mali, ťažili k tomu z obrovských hĺbok milióny rokov starú vodu z podzemných rezervoárov. vyťažili ju, voda dotiekla, jazeierka znhili, záhrady vyschli. to nie je rozprávka, to bola skutočnosť asi nejakých 15 - 20 rokov dozadu. rozumné slovo, že to nemajú robiť, nedostalo šancu.

podobné to bolo pred 60 rokmi s vodíkovou bombou - ozývali sa hlasy, aby neexperimentovali, väčšina vedcov sa obávala reťazovej reakcie, netušili, čo to urobí v atmosfére.. bomby odskúšali aj tak, bez ohľadu na to, že sme mohli byť vymazaní z mapy.

to je v podstate to isté neustále dokola - dnes už vedia, že sme prechemizovaní - napriek masívnej výrobe umelých hnojív sa jednotlivci a rozumnejšie krajiny pomaly začínajú vracať k metódam starých otcov ....

možno sa zdá, že to nie je o klíme, ale je... ešte aspoň ako tak uznávame, že máme problém - čo pri klíme napríklad ešte nie je pre mnohých problém.
možno nie, možno sa veci napravia samé, ale klíma sa nám pod zadkom mení, aspoň nad tým začnime premýšľať.

Zverejnené

Tono

Mylis sa mala cast nieco sa snazi robit, pokial sa ale veci zhorsia pripoja sa dalsi, takze ja by som toto netvrdil, ze je to jedno, druha vec je kolko prostriedkov a akym silnym hrozbam budeme v buducnosti celit. realita ukaze co sa bude diat, ale pokial by sa vsetky problemy pospajali a zaucinkovali naraz je dost pravdepdobne ze to nieco civilizaciu bude stat a bude zredukovana aj nasilne.

Zverejnené

Stredoskolaci to asi nebudu mat z vlastnej hlavy, je pravdepodobne, ze to niekto zorganizoval. Tipujem, ze nejaky cas pride niekto s 200% danou na benzin a ropu, zvysenie dotacii pre obnovitelne zdroje, alebo nejakym inym vtipym sposobom, ako od ludi vymatit peniaze. Ved kto by uz nedal "na zachranu planety", vsak ano.

Pokial voda bola v obrovskych hlbkach, tak je stav "potom" rovnaky ako stav "predtym" a nezhorsil sa: nie je dostupna voda. Je jedno, ci mas zdroj nedostupny preto, ze sa na nho neopovazujes siahnut, alebo je nedostupny preto, ze sa uz vycerpal.

podobné to bolo pred 60 rokmi s vodíkovou bombou - ozývali sa hlasy, aby neexperimentovali, väčšina vedcov sa obávala reťazovej reakcie, netušili, čo to urobí v atmosfére.. 

Ehm, to naozaj tazko. Pred pokusom sa spravili vypocty, ktore retazovu reakciu vylucili s vysokou mierou spolahlivosti. Takze vedci "tusili" co to spravi v atmosfere, a nie je pravda, ze vacsina vedcov sa obavala retazovej reakcie.

Aj ked je samozrejme zaujimava otazka, aku velku mieru spolahlivosti budeme vyzadovat, pokial ide znicenie celej planety.

Podobny hoax sa siri o tom, ze vo velkom hadronovom urychlovaci v CERNe sa mohli vytvorit cierne diery, ktore by sa nasledne nekontrolovatelne rozrastali.

Podobne vedci nielen "tusili", ale mali velmi pevne argumenty na to, preco sa to nemoze stat.

Zverejnené

@smiley

Trochu sa im ten mládežnícky klimatický štrajk rozvrzal..

http://neviditelnypes.lidovky.cz/klima-proc-zacali-zeleni-aktiviste-lamat-gretu-thurnbergovou-p61-/p_klima.aspx?c=A190321_155332_p_klima_wag

Greta Thurnbergová si dovolila vyslovit se proti démonizování jaderné energetiky. Hlavně němečtí zelení aktivisté tak okamžitě vystartovali proti jejímu „jadernému lobbismu“ a začali ji hned lámat

Zverejnené

preto Zelení akosi všeobecne nikam nesmerujú poriadne v žiadnej krajine, sem tam sa dopracujú do parlamentov, ale to je tak všetko.

zelené prírodné deti idú do extrémov, a to pri 7 a pol miliardách ľudstva pardon, ale nikam nevedie.

majú predstavy, ktoré ani oni sami nemôžu myslieť vážne... aspoň keď sú normálni.

Zverejnené

Typickou črtou mladej generácie je odmietanie morálky a hodnôt staršej generácie. Vôbec sa im nedivým. Staršia generácia už svoju morálku „prispôsobila“  pragmatickým cieľom. Ako spieval Kryl "Už nejsme nejsme to co kdysi... Umíme dělat kompromisy...". Z morálky staršej generácie tak zostáva iba klišé, iba snaha ju nejako historicky obhájiť. Nikoho už ale takáto snaha neosloví a v mladej generácii evokuje skôr pocit znechutenia.  Mladý ľudia chcú prežívať pocit, že bojujú za hodnoty, ktoré  ešte nie sú poznačené egoizmom, chamtivosťou, karierizmom a ziskom. Preto sú obyčajne schopní podať najautentickejšiu výpoveď o stave danej spoločnosti. Keď dospejú, história sa znova zopakuje.

Zverejnené

Ked sme pri optimalnej klime, tu je studia, ktora hovori, ze ludia v USA si nastavuju klimaticke podmienky tak, aby zodpovedalo teplemu (36 'C) a suchemu podnebiu vychodnej Afrike.

Asi im este nikdo nevysvetlil, ze uz su adaptovani na chladnejsie podnebie a vysoke teploty im uskodia.

Viac na http://www.osel.cz/10449-lide-si-nastavuji-topeni-tak-aby-doma-meli-vychodni-afriku.html

Dalsi kiks vo vesteni z kavovej usadeniny. U ladovca, ktoreho velky ubytok bol davany za priklad katastrofalnych dopadov ludskeho spravania, namerali zrazu jeho prirastok. Tak ako som pisal, treba si davat dobry pozor a nezamienat si oscilacie s kazalne sposobenym dlhodobym narastom:

http://www.osel.cz/10457-klicovy-ledovec-gronska-a-severni-polokoule-roste.html

And last, but not least. Dlhsia uvaha "heterika" o globalnom oteplovani, ktrom ineho je tam rozpisane aj to, o com sme sa bavili: ze lepsie nam aj zivotu bolo v teplejsich obdobiach, nie chladnejsich:

https://janvalchar1.blog.sme.sk/c/505374/fatamorgana-menom-globalne-oteplovanie-prva-cast.html

Zverejnené

smiley

Spoľahlivosť klimatických modelov závisí od toho, či matematický model zodpovedá realite. Spoľahlivosť modelu môžeme verifikovať iba z paleoklimatických údajov. Z grafu https://cs.wikipedia.org/wiki/Paleoklimatologie#/media/File:Vostok_Petit_data.svg je zrejmé, že koncentrácia CO2 úzko koreluje s teplotou. Z grafu https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide vidieť, že súčasná koncentrácia CO2 je najvyššia za posledných 800 tisíc rokov a nárast tejto koncentrácie nastal počas posledných 100 rokov, čo sa zhoduje s obdobím priemyselnej revolúcie. Tento nárast CO2 je ťažko vysvetliť inak, ako antropogénnym vplyvom. Môžeme diskutovať o tom, aký podiel má zvýšenie tejto koncentrácie na globálnu teplotu, ale spoľahlivosť takýchto výpočtov je znova limitovaná modelom. Z prvého grafu vyplýva, že teploty boli v minulosti (400 tisíc rokov) aj o 3 stupne vyššie, ako v nedávnej minulosti. Podľa teba je to dôkaz, že nárastu teploty sa netreba obávať, skôr naopak uvítať ho. Tvoja logika je: Ak teplota za posledných 400 tisíc rokov už dosiahla hodnotu 3 stupňov od priemeru, biodiverzitu by to ani teraz nemalo ohroziť. Samozrejme je otázkou, či je príroda schopná adaptácie na nárast teploty o 3 stupne v období storočia. Klimatické modely konfrontované z paleoklimatických údajov nezohľadňujú antropogénny vplyv. Planéta bola v dávnej minulosti (v období najvyššej teploty) pokrytá vegetáciou, rieky meandrovali, veľkú časť povrchu tvorili bažiny, mokrade a plytké moria. To sú faktory, ktoré integrujú lokálne extrémy teploty. Dnešná industriálna krajina je podobná stepi a mestá púšti, kde lokálne extrémy ďaleko presahujú strednú hodnotu. Stredná hodnota teploty na Sahare je možno celkom príjemná, ale nevypovedá nič o životných podmienkach na nej. Ak by teplota vzrástla o 4 stupne, takýto stav nenastal za dobu posledných 400 tisíc rokov. A dnes už máme na Slovensku priemernú teplotu o 2,3 stupňa vyššiu. Odchýlka od priemeru obdobia 1951-1980 je +2,3 °C.. https://www.facebook.com/bezpocasia/posts/889763757860752?__xts__%5B0%5D=68.ARBy7XD4olqfkVPlFSh2ZhjrDd4VNLGWciuyBejhHdP0amaKEQdFpk4ZLocOA_llhIiYqFBhtuZmlB0LvC80VsNmtLaRQDByBYwMB4aUCjn_TdF7_NjUm8HlRPtnZmO845by-7VjoTe5863qZ_I6Jb6YKu7mz52LaXXIXn3Ev4y9gn6YdOlsQ7kYxG7zattvg539KoNCzfAUlXTkrElysOWbFsZqAZPRnGMlLGhFMYzsV0O5dgkm6rrKxTRr8aPeLIOPt7PUdnJnMh8426EXMK7FBpzTlHmz3UE0deNe2peWHB24IZadjmBgiwSOYzu2IrMQatmHktEEGp3w24AGMpQ&__tn__=-R 

Zverejnené
Z prvého grafu vyplýva, že teploty boli v minulosti (400 tisíc rokov) aj o 3 stupne vyššie, ako v nedávnej minulosti. Podľa teba je to dôkaz, že nárastu teploty sa netreba obávať, skôr naopak uvítať ho.
...
Ak by teplota vzrástla o 4 stupne, takýto stav nenastal za dobu posledných 400 tisíc rokov.

Graf ale neukazuje globalnu teplotu, ale meranie z jedneho miesta. A hlavne ukazuje velmi vyhladene asi cca. 1000-rocne priemery teploty (sposobne difuziou vzduchu do vrchnych vrstiev ladu), nie rocne teploty. Kebyze rovnako spriemerujes/vyhladis aj poslednych 1000 rokov, tak neuvidis ziaden nezvycajny vyvoj. Z ladovcovych proxy nevies, ci teplota niekedy nestupla (a neskor zase neklesla) o 4' C v priebehu 100 rokov.

A nie, rozhodne to pre mna nie je dokaz, ze nam zvysenie teploty prospeje. Keby bol, nezhanal by som tu tak zufalo poctivu vedecku studiu komplexnych dopadov.

Su to len indicie, ktore spolocne so zdokumentovanou historiou ludstva v roznych klimatickych fazach, sucasnym polnohospodarstvom (podstatne viac sa vypestuje v teplejsich klimach + na lade nevypestujeme nic) a biologiou (zivotne optimum je v intervale 10'C az 35'C, teda v strede pri 22 'C), ukazuju na to, ze teplejsie je lepsie.

Dokaz teda nemam, iba indicie. Tiaha dokazu by ale mala byt na tom, co ziada miliardy - ma ho, alebo nie?

Spekulacia o adaptaciach je velmi pekna, ale to je aj ta o Cervenej Ciapocke... :zubiska:

Tomuto lubivemu pokecu chybaju exaktne tvrdenia, na zaklade ktoreho by sa dal falzifikovat (pokial sa neda, nie je to veda).

Napriklad, ak sa v nasledujucich 10 rokoch sa teplota vratila 1'C dole a ostala tam, bolo by to prospesne, alebo nie?

A dnes už máme na Slovensku priemernú teplotu o 2,3 stupňa vyššiu.

Nemame, lebo je uz rok 2019 a teplota bude skoro urcite nizsia, pretoze rok 2018 bolo maximum mimoriadne silnej oceanskej oscilacie. Pokial ta zaujima zmena klimy, a nie vykyvy pocasia, musis zobrat aspon 10-rocne priemery (Prof. Lapin doporucuje 30-rocne).

Mam pocit, ze to mimoriadne oteplenie na Slovensku je skor taka "nadpraca" nasich klimatologov a svet o nom nevie: http://climatemodels.uchicago.edu/timeseries/#KbmBBCBB

Zverejnené

rozhovor s ekológom... je to pán Ač, z Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR.

Čaká nás sucho, extrémne horúčavy, záplavy a masívna migrácia. Nemáme ani 12 rokov.

Sú naozaj informácie, z ktorých študenti pri protestoch vychádzajú, pre budúcnosť také závažné?

O detailoch môžeme diskutovať a heslá na transparentoch či stanoviská výzvy nemožno brať ako vedecké publikácie. Musíme nevyhnutne počítať so zjednodušením či metaforami. Informácie, z ktorých študenti vychádzajú, sú však v zásade správne. Žijeme v ére rýchlej zmeny klímy, závažné dôsledky sa už prejavujú, politici problému neprikladajú náležitú pozornosť a prioritu, riešeniam sa vzďaľujeme a dôsledky naozaj môžu byť – a ak sa veľmi nezmenia, tak aj budú – v mnohých ohľadoch nevratné a pre mnoho ľudí katastrofické. Tieto zmeny už v počiatkoch môžeme pozorovať: koraly vymierajú, lesy nezvládajú následky sucha, živočíchy masovo umierajú na extrémne horúčavy a kedysi zvládnuteľné choroby, ľudia začínajú migrovať.

Naozaj máme na zmenu len 12 rokov, ako sa tvrdí? Niektorí hovoria, že správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy, ktorá vyšla vlani a na ktorú študenti odkazujú, zahŕňa len akési referenčné míľniky, ktoré ešte neznamenajú, že sa v daných rokoch stane niečo závažné.

V skutočnosti nemáme na zmenu ani tých 12 rokov. Globálne emisie musia začať klesať čo najskôr. Až potom je šanca, že zabránime tým naozaj nezvládnuteľným a nezvratným dôsledkom otepľovania, ako je napríklad strata väčšiny Grónska, zabránenie rastu hladiny oceánu o viac ako 5 – 10 metrov alebo uvoľneniu väčšieho množstva metánu z Arktídy alebo zatiaľ zamrznutej pôdy v jej okolí. Pravdou je, že ak sa nám do dvanástich rokov (presnejšie do roku 2030) nepodarí výrazne znížiť – a ono výrazne znamená niečo okolo 60 percent oproti súčasnosti – emisie skleníkových plynov, potom výrazne narastá riziko nezvratných zmien v dôsledku otepľovania. Napríklad už spomínané Grónsko.

Na bezbolestné riešenie je neskoro

Čo sa stane po tých dvanástich rokoch? Čo nás čaká?

Pokračovanie a zhoršovanie nastúpených trendov. Ešte závažnejšie suchá, ešte závažnejšie extrémne vlny horúčav, ešte závažnejšie extrémne zrážky a záplavy, ešte závažnejšie vymieranie rastlín a živočíchov, najskôr lokálne, a neskôr aj globálne, ešte masívnejšia migrácia ľudí.

.....

.....

Zverejnené

no ... Áč a tie jeho veštby :D nie je doteraz celkom jasné, či veští z kávovej usadeniny, alebo používa nejaké viac šarlatánske metódy, ale kedysi intenzívne šíril doomsaying na blogu SME, a podľa jeho vtedajších predpovedí sa svetové zásoby ropy minuli už pred pár rokmi :lol:  to len k dôveryhodnosti jeho názorov ...

ostatne, už len samotný názov "Ústav výskumu globálnej zmeny" je niečo podobné ako "Ústav výskumu hrdzavenia zemskej osi" :P

Zverejnené

Preto som hned zdoraznila, ze je to Ač... s ním má kdekto problém už hodne dlho... niekedy prepína, ale varuje, a robí vlastne to, čo sme tu už hovorili... lepšie báť sa, ako sa zľaknúť.

len je to Ač, tak to treba všetko hodiť do koša.... :-)

no ovsem ked nevesti, ma celkom k veci pripomienky, aj ohladne mladych.

Mimochodom:
K tym svetovym zasobam ropy boli ini a onakvejsi pani, ktori uz v 70. rokoch predpovedali, ze roku 2000 budu nadobro vycerpane... trochu to vtedy pridalo aj vtedajsej ropnej a energetickej krize....

Zverejnené

hehe, raz som mu, k jeho proroctvu skazy o nedostatku ropy, v diskusii napísal, že o rope už sa 60 rokov píše, že za 20 rokov sa celkom minie ... pán expert sa dokonca aj obťažovali odpovedať - niečo v zmysle, že keď tomu nerozumiem, tak mám držať hubu ... zaujímavé, že prešlo 10 rokov, a ťažba ropy stúpla, namiesto toho aby celkom ustala :D

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ac je kapitola sama o sebe.  Nezvratne dosledky oteplovania zneju desivo, ale ked, tak tie by snad nastali vtedy, ked to bola 20-nasobne vyssia koncetracia CO2 a o 10'C vyssie teploty...

Kazdopadne nam odniekadial vyplavalo magicke cisielko 12 rokov.

Ako to teda bude podla vas vyzerat za 12 rokov?

Budu uz konecne aspon meratelne, ak nie fyzicky citelne globalne negativne dopady zmeny klimy, ale po nich budeme p nich patrat tak, ako dnes?

Ak tu bude este forum, a budem tu my, kto komu napise, ze mal pravdu?

Zverejnené

A co mas proti Acovi? samozrejme sa ho snazili zhodit, mas pocit, ze je hlupy? Samozrejme, ze ropny zlom pride, zavisi od toho kde a ako, sem tam sa podari napr. teraz šrotujeme ropne piesky, cim nicime ekologiu krajiny este viac. To je ta vyhra?

Vacsina klimaskeptikov sa tvari, ze druha strana je neobjektivna, hlupa, a neopiera sa o vedecke dokazy, ze nas politici manipuluju lebo je to bomba kseft. Urcite na tom nieco je, lenze podstata ostava ta, že sa otepluje a nadalej pravdepdobne bude a ziaden klimaskeptik nema na to ziaden padny argument, akurat sa velmi snazia zhodit modely a ukazuju, ze aha sak su uplne mimo. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

A co mas proti Acovi? samozrejme sa ho snazili zhodit, mas pocit, ze je hlupy?

neviem na koho cielila otázka, zrejme na smileyho, ale dám svoju odpoveď - ja ho za hlúpeho nepovažujem, ale určite ho považujem za fanatika, a to je podstatne horšie ako keby bol hlúpy.

Zverejnené

Často sa spomina, ze peniaze na opatrenia proti otepleniu idu do luftu.. No a ked sa nad tým skutocne zamyslíme, tak fosilne paliva maju všetky svoje limity v mnozstve, takze klimaticka zmena tlaci do nových technologii, kde sa uz zohladnuje vplyv na zivotne prostredie. Je to možno, tak že tlačia na pílu rýchlo ä v zmysle hrozieb), potom sú rozne kauzy a podovody s dotaciami a podobne.

Ac je Ac, jeho viera kedy a co sa udeje je jeho subjektivny pohlad, no ale jeho oponenti su 100% fanatici a myslim, ze aj vacsi hlupaci ako by sa zdalo .. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov