Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

smiley, a tak napriklad klimcik ktoru pracu o klime zverejnil?  Ved cituj jeho zasadnu pracu kde vysvetlil preco je to inak.

Uvedomujes ze uz musis naivne klamat aby si mohol dalej “nemenit” nazor. 

A tak ciste pre uplnost: oteplovanie na zahrade sledujes podla posunu vegetacnych obdobii, spytaj sa zahradkarov. A teploty na lomnicaku su dostupne, to vies aj ty,google ich vie najst. Musel si preto popriet realitu aby si nemusel priznat ze sa mylis. A to smiley, to nie je veda to je obycajne ego.

Zverejnené
On 12/24/2024 at 7:35 AM, buky said:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Globálne_otepľovanie

smiley, šak podaj pravú nefalšovanú vedeckú analýzu, ktorá vraví, že globálne otepľovanie je pre život prospešné. Samozrejme v súlade s pozorovaním.

Buky, a preco si myslis, ze na strankach wiki najdes pravdive informacie o klimatickych zmenach?

Nasa planeta je v dosledku oteplovania a CO2 zelensia, oteplovanie je pre zivot prosepsne v sulade zo satelitnymi pozorovaniami:

change_in_leaf_area.jpg

Nemas zaco.

Zverejnené
On 12/24/2024 at 9:04 AM, tyso said:

smiley, a tak napriklad klimcik ktoru pracu o klime zverejnil?  Ved cituj jeho zasadnu pracu kde vysvetlil preco je to inak.

Uvedomujes ze uz musis naivne klamat aby si mohol dalej “nemenit” nazor. 

A tak ciste pre uplnost: oteplovanie na zahrade sledujes podla posunu vegetacnych obdobii, spytaj sa zahradkarov. A teploty na lomnicaku su dostupne, to vies aj ty,google ich vie najst. Musel si preto popriet realitu aby si nemusel priznat ze sa mylis. A to smiley, to nie je veda to je obycajne ego.

No nic, tak zase pomocna skola:

Patri Ctirad Klimcik do vedeckej obce, ktoru si ty spominal?  Ano / Nie.

Urcita skupina aktivistov sa hraje na klimatickych vedcov. Vedecka obec kritizuje vedeckost ich metod a spolahlivost modelov. Aktivisti tvrdia, ze ich kritizovat nemozu, lebo nie su odbornici, hoci medziodborova kontrola a kritika je vo vedeckej obci bezna. Mozes mat na medziodborovu kritiku svoj nazor. Nepopieratelnym faktom ale je, ze clenovia vedeckej obce kritizuju vedeckost metod pouzivanych alarmistickymi klimatologmi, ci uz je to legitimne alebo nie.

Mimochodom,  vedeckost alarmistickych metod kritizuju aj clenovia vedeckej obce, ktori su expertami na klimatologiu.

Ja som tento rok na zahradke videl, ze bola chladna jar a mimoriadne mrazy uplne znicili urodu orechov a broskyn. "Videl" som teda globalne ochladzovanie ?

On 12/24/2024 at 9:04 AM, tyso said:

A teploty na lomnicaku su dostupne, to vies aj ty,google ich vie najst. Musel si preto popriet realitu aby si nemusel priznat ze sa mylis. A to smiley, to nie je veda to je obycajne ego.

Ja som ich nenasiel. Pokial tvrdis, ze "google ich vie najst", tak mi prosim poskytni link na kompletne klimaticke zaznamy teploty na Lomnickom stite po roku 1989, rocne alebo mesacne priemery. V opacnom pripade by bolo na mieste sa ospravedlnit.

Zverejnené

tento rok si videl mimoriadne skoru jar a preto boli znicene broskyne, spytaj sa zahradkarov. Videl si dosledky oteplovania.
https://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=1083

Pokial ti nestacia spracovane udaje,  poziadaj SHMU o dalsie.   A  rozumies ze vedecka kritika sa vola  publikacia a nie blog ?
Faktom je ze argumentujes ako sektar a plochozemec.  

Zverejnené

Aha takze tie nevycajne mrazy, co na jar znicili urodu, boli vlastne dosledkom globalneho oteplovania. Pokial mrazy nebudu, bude , bude to tiez dosledok globalneho oteplovania. Ake jednoduche. Z tohto pohladu mas vlastne mas pravdu, s tymto pristupom sa da vidiet globalne oteplovanie uplne vsade - I want to believe.

17 hours ago, tyso said:

poziadaj SHMU o dalsie. 

Tak som rad, ze si nakoniec uznal, ze az na omalovanky nejasneho povodu zverejnene az v roku 2020, nie su klimaticke udaje o teplotach na Lomnickom stite k dispozicii, kedze ani ty nevidis inu moznost, ako skusit o ne poziadat SHMU. Takze nie je az take jednoduche "najst oteplenie" na Lominckom stite, ako si pisal 1vladimirovi. Mimo temy: pride mi spolocensky zvlastne, ze udaje zo stanice platene verejnostou, nie su pre verejnost dostupne.

18 hours ago, tyso said:

A  rozumies ze vedecka kritika sa vola publikacia a nie blog ?

Nie, nerozumiem, kludne mi mozes toto svoje mudro podrobnejsie rozviest. Zoberme si napriklad tvojich oblubenych plochozemcov. Dokazes dohladat peer-reviewed publikacie, ktore by kritizovali nazory plochzemcov? Pokial nie, tak to znamena, ze vedecka kritika plochozemcov neexistuje, a teda ze podla teba plochozemci maju spravne nazory?

Odlhliadnuc teda od toho, ze vedecke publikacie kritzujuce spolahlivost klimatickych modelov samozrejme existuju. Len ma fascinuju tvoje myslienkove postupy.

A teda este k tomu argumentovaniu, chapes, ze "Spytaj sa zahradkarov." je argumetacny faul? Ty si tvrdil, ze oteplovanie sa da "vidiet" na zahradke, dokazove bremeno teda je na tvojej strane. Nehovoriac o tom, ze zahradkari mi mozu povedat nieco uplne odlisne od tvojich pocitov.

Som si nejak tak myslel, ze aspon cez Vianocne sviatky si odpustis to pluvanie zlce a osobne utoky (co je mimochodom dalsi argumentacny faul).  No co uz,nestalo sa. Tak teda stastne a vesele, Mr. Ebenezer Scrooge...

Zverejnené
pred hodinou, smiley pridal:

Aha takze tie nevycajne mrazy, co na jar znicili urodu, boli vlastne dosledkom globalneho oteplovania.

Môžu ale nemusia. Epizódy v počasí sa nedajú pripisovať zmene klímy, na to treba dlhšie obdobie. Zmena klímy má ale vplyv na polárny vortex. Slabší jet stream môže spôsobiť, že polárny vortex sa stáva nestabilným a preniká ďalej na juh, čo prináša extrémne chladné počasie (hlavne na jar) do oblastí, kde je zvyčajne miernejšie, napríklad do Severnej Ameriky, Európy a Ázie

pred hodinou, smiley pridal:

A teda este k tomu argumentovaniu, chapes, ze "Spytaj sa zahradkarov." je argumetacny faul? Ty si tvrdil, ze oteplovanie sa da "vidiet" na zahradke, dokazove bremeno teda je na tvojej strane. Nehovoriac o tom, ze zahradkari mi mozu povedat nieco uplne odlisne od tvojich pocitov.

Na strednom Slovensku sa už darí pestovať kukuricu. Ja mám v posledných rokoch pravidelne 2x za rok úrodu fíg. Z fíg mi už narástli "stromy". Figu sme mali zasadenú od 60 rokov minulého storočia, ale každý rok vtedy vymrzla a na jar vyrastali od zeme nové konáre, na ktorých nestihla dozrieť úroda. Rovnako hranica pestovania viniča sa posúva na sever. Cukornatosť dosahovala v minulosti 17 -18 stupňov, a úroda sa zbierala až v októbri. Tento rok dosahovala cukornatosť 24 stupňov a muselo sa zberať už na začiatku septembra. Sucho však spôsobilo, že úroda bola o 40% nižšia.  

Zverejnené

smiley, spytaj sa zahradkarov.  slabe mrazy na konci aprila nie su nezvycajne. Ale to ze prisli v case ked uz zakvitli stromy znici urodu, keby stromy zakvitli neskor, tak by sa nic nestalo. Stromy sa este nestihli prisposobit na oteplovanie.

Zverejnené
On 12/19/2024 at 6:03 PM, tyso said:

vladimir, oteplenie najdes aj na lomnickom stite,  a realne ho snad vidis aj vo vlastnej zahrade.  

On 12/26/2024 at 5:37 PM, Tono said:

Môžu ale nemusia. Epizódy v počasí sa nedajú pripisovať zmene klímy, na to treba dlhšie obdobie. Zmena klímy má ale vplyv na polárny vortex. Slabší jet stream môže spôsobiť, že polárny vortex sa stáva nestabilným a preniká ďalej na juh, čo prináša extrémne chladné počasie (hlavne na jar) do oblastí, kde je zvyčajne miernejšie, napríklad do Severnej Ameriky, Európy a Ázie

On 12/26/2024 at 7:06 PM, tyso said:

Ale to ze prisli v case ked uz zakvitli stromy znici urodu, keby stromy zakvitli neskor, tak by sa nic nestalo. Stromy sa este nestihli prisposobit na oteplovanie.

Takze, teplovanie o 0,02 'C rocne sa vo vlastnej zahradke asi priamo "vidiet" asi neda.

S "videnim" cez nasledky je problem, ze ako nasledok oteplovania sa oznacuju aj protichodne veci: napriklad nezvycajne chladne, ale aj nezvycajne teple pocasie na jar. Jeden rozmysla, ci vobec existuje pozorovanie, ktore by "videnie oteplenia" vyvracalo.

Pamatam si, ako nam klimatologovia na prelome storocia vestili, ze v roku 2010 bude uz Slovensko prakticky bez snehu. To by bolo "videnim oteplenia". Akurat ze sa tak vobec nestalo a lyziarske strediska sa biju mafiani ako o najruklativnejsie podniky este aj dnes.

Zverejnené
pred 2 minútami, smiley pridal:

Pamatam si, ako nam klimatologovia na prelome storocia vestili, ze v roku 2010 bude uz Slovensko prakticky bez snehu. To by bolo "videnim oteplenia". Akurat ze sa tak vobec nestalo a lyziarske strediska sa biju mafiani ako o najruklativnejsie podniky este aj dnes.

Momentálne ma zaráža málo snehových zrážok. Oteplenie spôsobuje, že investovať do lyžiarskych stredísk sa oplatí od výšky 1500 m. Nižšie položené majú veľký problém. 

Zverejnené
Dňa 19. 12. 2024 at 18:03, tyso pridal:

vladimir, oteplenie najdes aj na lomnickom stite,  a realne ho snad vidis aj vo vlastnej zahrade.   Ale to nevylucuje ze niekde mas aj lajdactvo ci podvod.  

Já nepopieram klimatické zmeny, ani nepopieram vplyv človeka na klimatické zmeny, ale tvrdím že príčina klimatických zmien je iná ako tvrdí IPCC. Hovorí sa, že dôveruj ale preveruj. Kto kontroluje IPCC? Preverujete si pravdivosť informácií ktoré uvádza IPCC vo svojich správach, alebo im slepo veríte? Aj medzi vedcami sa nájdu nepoctiví ktorý podvádzajú a klamú.

Existuje vedecká štúdia, podľa ktorej dochádza k poklesu hrúbky atmosféry i k poklesu hustoty vrchnej časti atmosféry.

https://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/horni-atmosfera-se-ochlazuje-a-smrstuje-1194/

Vďaka tenšej a redšej atmosfére došlo k väčšiemu zoslabeniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, ako je nárast skleníkového efektu spôsobení väčšou koncentráciou CO2 v atmosfére Zeme a preto sa zväčšujú extrémy počasia. Znižovanie emisií klimatické zmeny ešte urýchľuje!

Zverejnené
pred 43 minútami, 1vladimir pridal:

Znižovanie emisií klimatické zmeny ešte urýchľuje!

Čistá tragikomédia, alebo strata sebareflexie a ľudskosti ? 

Zverejnené

Len na zopakovanie a na čo Tono opakovane poukazuje. Činnosťou človeka sa vyhubylo vraj až 70% živočíchov. Nárast obyvateľstva rapídne narastá a to považujem za najväčšiu hrozbu pre planétu a narušenie krehkej biodiverzity.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Biodiverzita

Zverejnené

https://sk.wikipedia.org/wiki/Biodiverzita

Ja tam citam, ze podla niektorych studii nedochadza k znizovaniu poctu druhov: 

Len za obdobie 1965 - 1990 vymizlo okolo 50 000 druhov. Podľa[3] inej štúdie z roku 2014 však k úbytku druhov nedochádza[4][5].

Ja som polemizoval o vplyve oteplovania na pocet druhov, nie kolko toho vyhubil clovek.

Biologická rôznosť je pri väčších klimatických teplotách väčšia.[1]

Myslim, ze tu dava Wiki za pravdu viac mne ako Tonovi, aj ked by to chcelo nejaky hodnovernejsi zdroj.

Zverejnené
pred 20 hodinami, smiley pridal:

Ja som polemizoval o vplyve oteplovania na pocet druhov, nie kolko toho vyhubil clovek.

Je samozrejme dôležité rozlišovať vplyv človeka a vplyv zmeny klímy, v dôsledku prírodných udalosti, na biodiverzitu. Permsko-triasové vymieranie pred 252 miliónmi rokov zahubilo 90-96 % všetkých morských druhov a 70 % pozemských druhov. Predpokladá sa, že toto vymieranie spôsobili masívne vulkanické erupcie, takže z hľadiska geologického času nastalo toto vymieranie v "okamihu", v rozmedzí možno len niekoľko tisíc rokov. V tomto období došlo zrejme k najväčšiemu poklesu biodiverzity, ale tento masívny úbytok biodiverzity mal zásadný vplyv na evolúciu života na Zemi, pretože spustil procesy, ktoré umožnili vznik nových druhov, vrátane dinosaurov, ktorí sa začali šíriť v nasledujúcich obdobiach. To je názorný príklad, že evolúcia sa dokáže "vysporiadať" aj s kataklizmatickými udalosťami na tejto planéte.  

Naša civilizácia sa mohla vyvinúť vďaka klimatickej stabilite. Počas posledných 10 000 rokov, v období nazývanom holocén, bolo klimatické prostredie relatívne stabilné, čo poskytlo základ pre vznik poľnohospodárstva, rozvoj osád a následne civilizácií. Z evolučného hľadiska môžeme takmer s istotou tvrdiť, že ak by ľudstvo vyhynulo, evolučný vývoj sa nezastaví a strata biodiverzity vplyvom antropogénneho faktoru bude obnovená. Človek, ako druh ale neuvažuje v horizonte geologického času. 

Zverejnené

Vedel by niekto prepočítať a dať nejaké porovnanie napr. s teplom so slnka,?

Zaujímalo by ma, kolko tepla vyprodukuje súčasná ludská populácia. Každý človek je predsa chodiaci tepelný zdroj. Ak by sme zaplnili Antaktídu ludmi hlava na hlave (možno by museli byť vyzlečení), neroztopili by sme ju?:smile:

Zverejnené

clovek ma tepelny vykon cca 100 W,  za den teda 8 640 000 J, slencna energia je cca 1300 W/m2.   Antarktida je trochu tricky,  za prve je tam pol roka tma a este aj to slnko svieti pod uhlom.   Tak urobim bulharsky odhad ze v lete je tam 400 W.
tak podme ratat
8 miliard ludi x 100 W, vs 14 mil km2 x 400 W,  Teda   8 exp 11  vs 56 exp 14,    Vsetci ludia na antarktide by boli 8 tisicina toho co tam da slnko.   Tak teda nie,  len by sme zamrzli.

vladimir,   atmosfera pod mezosferou je 99,9 percenta.   Vplyv na klimu sotva najdes.  Na sirenie ELM vln asi ano,  aj na doby ktore vydrzia druzice.  Ale pokial nenajdes rozumny clanok ako by zmena hustoty toho 0,1 percenta malo vplyv na klimu, tak to ostava len tvojou predstavou.  clanok na ktory odkazujes tvrdi opak, klima ovplyvnuje mezosferu, nie naopak.

Zverejnené

smiley, tu je problem kratkodoby vs dlhodoby.   Velke vyhynutia nasledne o par milionov rokov viedli k prudkemu rastu poctu druhov.  Ale neviem ci toto je nieco co je pre tie druhy co vyhynuli  dobra motivacia.   Pokial zem ostane v teplotnom pasme kde je mozny zivot, tak zivot ostane. Len iny.  
tak ako to ze sa dnes posuvaju klimaticke pasma nie je dlhodobo tragedia ale kratkodobo to znamena naklady na prisposobenie alebo migraciu.   Ak sa napriklad sahara posunie, tak to vyzenie desiatky milionov ludi inde a potom tych par milionov syrcanov v EU bude vyzerat ako stare dobre casy.

Zverejnené

Vďaka... s tým slnkom je to neporovnatelné, ale aj tak mi vrta červik v hlave, ako sa prejavuje teplo od ludí... je to 8*10 exp 8 kW.

Zverejnené

kedze je to voci slnku zanedbatelne  tak asi nemeratelne.   Ale clovek chova 1,5 miliardy krav po svete, a jedna krava denne vypusti 300 g metanu. A to sa celkovo uz realne prejavi na klime.  

Zverejnené
Dňa 6. 1. 2025 at 0:14, smiley pridal:

Biodiverzita je výsledkom miliónov rokov evolúcie. Nové druhy boli vždy schopné prispôsobiť sa novým environmentálnym podmienkam. Invazívne druhy dokážu v krátkej dobe zdecimovať populáciu endemických druhov, ale nakoniec vždy v evolučnej histórii nastala rovnováha. V časovom horizonte, ako rýchlo sa dnes otepľuje, sa ale na evolúciu spoliehať nemôžeme.

Bude nutné využívať viac chemických postrekov v poľnohospodárstve. Proti komárom, šíriacim choroby, typické pre subtropické oblasti. V lesoch bude musieť dôjsť k zmene drevnej skladby, odolnejšej voči suchu a invazívnym škodcom. Tieto opatrenia prispejú k ešte väčšej strate biodiverzity. Ak človek svojou činnosťou poruší prirodzenú rovnováhu, odstraňovanie následkov bude pre nás podstatne drahšie, ako to robila za nás príroda.  

V kontexte vyostrujúcich sa geopolitických konfliktov vo svete, bude zrejme spoločné riešenie globálnych klimatických problémov odsunuté do úzadia. Nakoniec, ak bude stúpať hrozba globálnych (jadrových) konfliktov, osud nejakých obojživelníkov, alebo hmyzu, nám môže byť "ukradnutý".  

Zverejnené
On 1/7/2025 at 4:10 PM, tyso said:

Ak sa napriklad sahara posunie, tak to vyzenie desiatky milionov ludi inde a potom tych par milionov syrcanov v EU bude vyzerat ako stare dobre casy.

Sahara je velmi zly priklad. Ked tu bolo teplejsie, bola pred 6000 rokmi uplne zelenou savanou. Potom postupne pocas globalneho ochladzovania vysychala. Teraz pri oteplovani zase pust zacina ustupovat zeleni.

To vies, nie na vsetko sa da aplikovat tvoja naivna fyzika zakladnej skoly: teplo -> sucho.

Tvoja fobia zo zmeny nema realne opodstatnenie. Ked sa nasa krajina otepli, bude to prinos, kedze velku cast z nasich penazi davame na kurenie a zateplovanie domov, pripadne na dovoz plodin s teplejsich krajin, kedze si ich v tomto chlade nie sme schopni efektivne dopestovat.

Ked chces zistit, ako sa prejavi oteplenie, tak sa staci pozriet na krajiny juzne od nas: to su tie, kam cestujeme na dovolenky za peknym pocasim a odkial dovazame lacnejsie potraviny.

On 1/7/2025 at 4:15 PM, alarm said:

Vďaka... s tým slnkom je to neporovnatelné, ale aj tak mi vrta červik v hlave, ako sa prejavuje teplo od ludí... je to 8*10 exp 8 kW.

Sklamem ta, neprejavuje sa vobec nijak. Pripomeniem Stefanov-Boltzmanov zakon, ktory tu spominal aj Tono, kde vyzarovane teplo sa skaluje zo stvtou mocninou teploty, co strasne vela: ked teplota vzrastie 2-krat, vyzarovanie tepla stupne 16-nasobne. Takze je fuk kolko coho zohrejes, to teplo naviac sa prakticky okamzite vyziari do vesmiru az kym sa znovu nedosiahne rovnovazna teplota. Asi si vsimol, jak sa niekedy v noci smahom ruky ochladi hoci aj o 20 'C - tak to je ono.

Zverejnené

hm, a skutocne si bol vo vnutrozemi chorvatska ?  To nie je prave raj.

Zverejnené
pred 10 hodinami, smiley pridal:

To vies, nie na vsetko sa da aplikovat tvoja naivna fyzika zakladnej skoly: teplo -> sucho.

Fyzika je práve naopak pragmatická a dôsledkom je  prudko rastúci technologický pokrok. Naivita spočíva, že tento enormný nárast spôsobený človekom nespôsobuje žiadne klimatické zmeny a naopak v podstate planéte prospieva.

Zverejnené

to je len extrem,    na jednej strane su alarmisti ala Greta s heslami "vsetci zomrieme" a  a na druhej strane su  ludia ako smiley  "nic sa nedeje a aj ak sa deje, tak to bude len lepsie".  
A tak len zhrnutie co hovori mainstream:

Oteplovanie: Priemerná ročná teplota na Slovensku sa už zvýšila a očakáva sa jej ďalší nárast.

To znamená teplejšie letá, miernejšie zimy a skorší príchod jari.
Extrémy: Budeme čeliť častejším a dlhším vlnám horúčav, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie ľudí, najmä starších a chronicky chorých.

Zmeny v zrážkach:

Suchá: Južné oblasti Slovenska budú pravdepodobne trpieť častejšími a dlhšími obdobiami sucha, čo ohrozí poľnohospodárstvo a zdroje pitnej vody.
    Prívalové dažde: Naopak, v iných oblastiach sa môžu vyskytovať intenzívne prívalové dažde, ktoré spôsobia lokálne povodne a zosuvy pôdy

Vplyv na hospodárstvo:

Poľnohospodárstvo: Suchá a extrémne počasie znížia úrody a zvýšia náklady na zavlažovanie.

Turizmus: Zmeny snehových podmienok ovplyvnia zimnú turistiku.
Energetika: Zvýšená spotreba energie počas horúčav zaťaží energetickú sieť.

Stručne povedané: Klimatická zmena prinesie na Slovensko teplejšie počasie, suchá, prívalové dažde a zmeny v prírode.

Dosledok:  taketo zmeny nie su sice katastrofa ale vyzaduju peniaze na prisposobenie a realne kroky ako sa prisposobit.  A racionalna politika by to mala spravit. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov