Skočiť na obsah

Prečo nie sú peniaze?


Sniper

Odporúčané príspevky

Toto ma už dávnejšie zaujíma dlhšiu dobu. Všade čítam že nie sú peniaze na toto, nie sú peniaze na hento a pod.

 

tak predovšetkým, peňazí je dosť..

ten kto ich nemá, ich proste nemá

ak peniaze "nemá" nejaký štát, znamená to že ich po

a, rozhadzuje na "blbosti" (napríklad "biopalivá") teda stará sa do vecí do ktorých sa štát starať nemá

b, peniaze sú rozkrádané, v systéme "asocialistickej" korupcie

 

ak peniaze nemá súkromná osoba, znamená to že je insolventná, a mala by tomu prispôsobiť svoju spotrebu

ak ich nemá, môže si ich požičať.. na to ale potrebuje dveru od toho kto požičiava, a za tú dôveru musí zaplatiť úrok

zaplatením tohto úroku, (ten kto si požičiava musí potom pracovať o čosi viac, vytvoriť "novú hodnotu naviac", aby mal na zaplatenie úroku - hodnoty navyše),

vlastne ten kto si požičia, a splatí úrok, vytvorí nové peniaze

štát nové hodnoty, tvorí málokedy, alebo vôbec

 

keď nikto požičať nechce, znamená to, že prostredie je zdeformované, a ten kto požičiava, nemá istotu že sa mu peniaze vrátia

zvyčajne takéto deformity, vytvára štát, napríklad "ekonomickými stimulmi" :(

 

 

 

...otázka krytia penazí zlatom je nezmysel. Peniaze sú kryté hodnotami, ktoré su uz vytvorené v spolocnosti. Zlato môze byt prinajlepsom len jednou z mnohych hodnôt. Ak si niekto myslí, ze peniaze sú kryté zlatom, ktoré lezí kdesi na betónovej podlahe niektorej banky, nech vysvetlí, preco by malo blaho spolocnosti závisiet od tohto zlata, ktoré tam necinne lezí?

"komoditné peniaze" (zlaté mince).. a peniaze kryté komoditou, nie sú žiadny nezmysel..

je to jediné východisko zo súčasnej krízy, spolu so zrušením štátneho monopolu na emitovanie meny.. :bezradny:

"blaho spoločnosti" spočíva v stabilite ktorú "komoditné peniaze" predstavujú, nikto ich totiž nemôže podrobiť "inflačnému zdaneniu"

znížiť hodnotu úspor fyzických aj právnických osôb tak, že roztočí rotačky, vychrlí z nich nové bankovky, alebo pripíše "pár núl" na účty štátu.. čím prevedie určitú hodnotu "z jedného vrecka, do druhého"

 

"zlato" dáva aspoň nejakú záruku, že keď banka skrachuje, niečo po nej zostane

súčasne dáva omnoho širšiu možnosť, ako sa vyhnúť nutnosti, využívať služby bánk - finančných inštitúcií

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Objem penazi v obehu (akychkolvek) je totiz neobmedzeny, je mozne ich vytlacit/vyrobit lubovolne mnozstvo. ... - ak by USA potrebovali dolare, tak si ich vytlacia, tak ako to urobili v poslednych mesiacoch.

 

To je len dočasné riešenie, ale žiadna krajina si nemôže dovoliť natlačiť nekonečné množstvo peňazí. Čím by ich kryli? Pokým peniaze nie sú kryté, tak nemajú žiadnu hodnotu.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je len dočasné riešenie, ale žiadna krajina si nemôže dovoliť natlačiť nekonečné množstvo peňazí. Čím by ich kryli? Pokým peniaze nie sú kryté, tak nemajú žiadnu hodnotu.

Ano, jednoznacne to je kratkodobe riesenie, v tom sa nehadam - ale ako vidiet, aj toto sa pouziva.

 

ALE - peniaze nie su kryte nicim ani teraz. Je to len prostriedok vymeny za ktorym sa nic neskryva, nie su to monetarizovane zasoby drahych kovov a pod. Jedine co mozeme povedat je, ze peniaze su kryte vierou v ich hodnotu. Tato by pri nekontrolovanom tlaceni zrejme padla na nulu, ale to moze aj bez toho.

 

A maly detail - kedze fiat peniaze tvoria len male % vsetkej meny v obehu, stat nemusi nijake peniaze "tlacit". Ich objem prakticky vsade narasta sialenym tempom. (resp. - tazko povedat, ake tempo je sialene a ake len vysoke, no prijatelne)

 

"komoditné peniaze" (zlaté mince).. a peniaze kryté komoditou, nie sú žiadny nezmysel..

je to jediné východisko zo súčasnej krízy, spolu so zrušením štátneho monopolu na emitovanie meny..

Dve veci...

 

1. Nikto ti nebrani pouzivat vlastnu menu. Problem je len, kto ti ju bude akceptovat :bezradny:

Sam dobre vies, ze male lokalne meny sa sem-tam pouzivaju - ale mimo toho regionu su zbytocne. Videl si niekedy napr. darcekovy poukaz, voucher, kupon co pouzivaju obchodnici? To je ich vlastna mena. Pay Pal a niektore netove obchody (aj socialne siete ci MMORPG ako WoW) pouzivaju vlastnu menu, ktora je vramci moznosti pouzitelna v realnom svete.

Nuz a vzdy mozes ako za Dickensa vydavat iba tvoje uplne vlastne peniaze, hovori sa tomu napr. zmenka alebo dlzobny upis. Ak ti to niekto akceptuje. Ty totoi slubis ze zmenku vymenis za nejake peniaze....rovnako ako pri peniazoch mas prislub, ze budu vymenene za tovary a sluzby.

 

Cize - staznosti su na nespravnu adresu.

 

Historicky ked stat nemal monopol na tlac penazi - ako napr. USA 19.storocia, ked to bolo v kompetencii bank - nezabranilo to krizam, krachom ani inflacii.

 

2. Zlaty standard? Zase historicky, ani ked bol - nezabranilo to krizam, krachom a horsim ako to co mame dnes.

Potom by monetarna politika prakticky prestala existovat. Podla toho ake by boli zasoby zlata, tolko penazi by mohlo existovat, bodka. Vobec nie vyhra...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

xenocide

1. nemôžem vydávať "vlastné peniaze", rozhodne nie tak ako štát..

pretože akonáhle by som ja ako "súkromná osoba" vystavil "nekrytý šek" (a mohol by som aj sto krát tvrdiť že je "krytý vierou" v to že ho splatím), skončil by som vo väzení.. a bolo by to správne..

bohužiaľ štát do väzenie zavrieť nemožno..

2. "Podla toho ake by boli zasoby zlata, tolko penazi by mohlo existovat, bodka." - tak toto rozhodne nie je pravda..

ak by bolo základom "komoditnej meny" len samotné zlato, dochádzalo by v momente keď by "zásoba peňazí" nedokázala vyjadriť hodnotu ostatných vecí, k zvýšeniu ceny zlata, teda k zvýšeniu ceny peňazí, teda k deflácii

následkom čoho by omnoho menšie množstvo peňazí dokázalo zastúpiť, omnoho väčšiu hodnotu

len tak "mimochodom", len tak mimochodom by to znamenalo, že ten kto sporí by ešte viac zbohatol, a ten kto žije na dlh by "skončil pod mostom"

okrem toho "komoditná mena" neznamená že to musí byť len zlato, je tu striebro, platina, paládium atď atď, potom normálne kovy ako meď, cín.. a nakoniec dokonca aj urán a plutónium..

to všetko sa dá použiť na krytie meny "košom komodít"

samozrejme nosiť vo vrecku mincu vyrazenú s plutónia by som nechcel.. na to je tu stará dobrá papierová bankovka ktorá by jeho hodnotu zastupovala

 

áno aj keď bola základom meny komodita (v histórii zlato a striebro), aj tak dochádzalo ku krízam, ale na ich počiatku stál nejaký "perfektný" nápad zo strany vlády

napríklad

a, čo keby sme vyhnali všetkých židov (alebo hugenotov)?

b, čo keby sme viedli "výhodnú malú" vojnu?

c, čo keby sme zaviedli papierové peniaze?

d, čo keby štát zriadil nejaký "výhodný" štátny monopol, alebo tento monopol niekomu "výhodne" predal?

e, čo keby sme zriadili centrálnu banku?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Alamo...

 

Ale no, jasnaze ked nie si stat, nemozes NIKDY vydavat peniaze ak stat. A kym stat nebudes, nikdy ani mozne nebude. Po akej zmene to potom volas?Aby mal ktokolvek pravo co?...rozhodovat o monetarnej politike akehokolvek statu? :bezradny:

Ked sa niekto stazuje na "statny monopol" - tak aku rozumnu alternativu navrhuje?

 

následkom čoho by omnoho menšie množstvo peňazí dokázalo zastúpiť, omnoho väčšiu hodnotu

Ale stale by monetarna politika de facto neexistovala. A ved OK. Momentalne je nasa mala kriza, takze ludia pustili do plienok a maju pocit ze na nich pada obloha a svet sa ide zrutit. Takze jedine co ich napada je vratit sa ku zlatu, co by malo efekt horsi ako z kaluze do blata.

 

Mimochodom - aka je hodnota zlata? Hm? Taka nejaka uplne zakladna, bazicka, nemenna a skalopevna, ze na nej chces postavit svetovu ekonomiku. Hodnota zlata je presne taka ista ako je hodnota penazi - je to postavene na relativnom nedostatku a hlavne VIERE v tuto hodnotu. Nic ine.

 

Nuz a za dalsie - pri nemoznosti riadit objem penazi v obehu (nemylit si to s umyselnou vyrozanou expanziou - ta je planovana) by krajiny co by zaviedli zlaty standard absolutne nic nedosiahli. Aj tebou spominana permanentna deflacia by viedla akurat k tomu, ze by sa de facto umrtvil (alebo prudko znizil) uverovy obchod, takze investicie by vyrazne spadli.

 

A zase mimochodom - asi si si vsimol, ze skutocne velka kriza v 1929 zacala v dobe zlateho standardu, vsak?

 

Cize - ak niekto chce zlaty standard len preto ze sa boji nezodpovednych vlad a sam dobre vie, ze nezodpovedne vlady dokazu zruinovat stat aj so zlatym standardom - neklame trosku sam sebe? :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

xenocide

 

na jednu stranu tvrdíš, že papierové peniaze sú založené len na "viere" v hodnotu, a táto "viera-dôvera" sa môže rozplynúť

zároveň tvrdíš že je jedno či je mena, niečím reálne krytá alebo nie

a hneď nato strašíš (napriek tvojmu tvrdeniu, že je to jedno) strašnými dôsledkami toho že štát nebude schopný riadiť objem peňazí v ekonomike

ja tvrdím že je to jedná z vecí do ktorých štát nemá pchať paprče ani len náhodou

 

spomenul si krízu v roku 1929, a jedným s prioritných dôvodov vzniku krízy, bola predsa "štátna iniciatíva", inštitúcie menom FED

http://sk.wikipedia....rska_kr%C3%ADza

"Medzi často uvádzané dôvody patrí napríklad silná expanzia ponuky peňazí zo strany centrálnej banky Spojených štátov amerických (akronym FED, ang. Federal Reserve System). FED zvýšil počet zlatom nekrytých peňazí zo 42,1 na 68,8 miliárd dolárov v rokoch 1921 až 1929, čo viedlo k inflácii vo výške približne 63 % v priebehu týchto ôsmich rokov."

 

tvrdením že v tej dobe existoval "zlatý štandard" zavádzaš, americká mena v tej dobe bola dosť virtuálne krytá striebrom, a pravidlo že keď niekto príde do banky, zamenia mu tam bankovku za komoditu, neplatilo

americká vláda túto možnosť zarazila už v roku 1861, čiže žiadny "zlatý ani strieborný" štandard v tej dobe neexistoval

 

a čo máš furt s tým zlatom?

hovorím o "komoditnom koši".. v tom je oveľa viac možností ako zlato..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

spomenul si krízu v roku 1929, a jedným s prioritných dôvodov vzniku krízy, bola predsa "štátna iniciatíva", inštitúcie menom FED

Pretoze presne ako tvrdim - zlaty standard nezabrani krizam a krachom, pretoze nezabrani chybnym rozhodnutiam. Nie je to nijaka spasa ani poistka.

A tu krizu som spomenul ako priklad toho, kam sa amateri dostanu - pricom kriz bolo viac nez dost aj pred tym, aj potom.

 

tvrdením že v tej dobe existoval "zlatý štandard" zavádzaš, americká mena v tej dobe bola dosť virtuálne krytá striebrom, a pravidlo že keď niekto príde do banky, zamenia mu tam bankovku za komoditu, neplatilo

Ekonomia pozna viac foriem zlateho standardu a fakticka vymena penazi za zlato je len jedna z nich. Nijake zavadzanie, len ekonomicka terminologia :bezradny:

 

In the early 1930s, the Federal Reserve defended the fixed price of dollars in respect to the gold standard by raising interest rates, trying to increase the demand for dollars. Its commitment and adherence to the gold standard explain why the U.S. did not engage in expansionary monetary policy.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_standard#Depression_and_World_War_II_.281932.E2.80.9346.29

 

a hneď nato strašíš (napriek tvojmu tvrdeniu, že je to jedno) strašnými dôsledkami toho že štát nebude schopný riadiť objem peňazí v ekonomike

 

Nestrasim, je to jednoducho fakt. Niekto ho moze brat ako pozitivny, ale nemoze sa tvarit, ze to nie je pravda.

Ak neexistuje moznost riadit mnozstvo penazi v obehu, je to jednoznacne.

 

A ked uz - tato moznost existuje aj pri zlatom standade totiz - a je to velmi jednoduche.

Kurz (napr. koruny) je stanoveny ako X korun voci Y mnozstvu zlata. A stat kludne mohol vzdy zmenit tento kurz napr. na 1,5*X korun za Y zlata (alebo menit objem zlata v minciach). Takze ani v tomto nebranil zlaty standard inflaciam.

 

hovorím o "komoditnom koši".. v tom je oveľa viac možností ako zlato..

Uf, to mi znie dost sialene. Ake komodity?

A ked si pozries komoditne burzy - trebars potraviny, nerasty, ako skacu ich ceny...co by to tak asi urobilo s hodnotou meny? Ved to by bolo uplne sialenstvo. Hodnota meny naviazanej na komodity by lietala podla obchodnej situacie na druhom konci sveta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

xenocide

štát nemá čo určovať, hodnotu zlata ani ničoho iného

tak ako nemá určovať, koľko má stáť rohlík v potravinách, nemá určovať hodnotu zlata, a ani nemá riadiť objem peňazí v ekonomike

to je úloha trhu, štát sa má starať o vymožiteľnosť práva (na čo ser..iózne kašle..)

to že ceny komodít, lietajú hore dolu ako šialené, spôsobuje práve štát svojimi šialenými zásahmi

príklad: vlády sa rozhodnú podporovať "biopalivá", napríklad až 40% kukurice v usa ide na výrobu etanolu

dôsledok: je to hrubý zásah do cien komodít, ceny potrvinárskych komodít idú prudko hore (keďže ich je menej), v dôsledku rastu cien potravín dochádza k "arabskému pohybu", čo má zase za následok prudké zvýšenie cien ropy atď atď atď.. a na začiatku bol "bohumilý" zámer, presadzovaný vládami

 

ak by aj prirodzenou cestou došlo k zmene hodnoty komoditnej meny, bolo by to správne, pretože to by znamenalo samoreguláciu, bez zásahu štátnej byrokracie, znamenalo by to že "neviditeľná ruka trhu" konečne funguje tak ako má

 

prax ktorú vidíme každodenne okolo seba je taká, že štát má absolútnu právomoc riadiť "objem peňazí v ekonomike", a napriek tomu a hlavne vďaka tomu, stabilita nijaká

ideme permanentne s prúseru do prúseru

medzi tým čo tvrdíš, a čo pozorujeme okolo sebe, je príkry rozpor

..................................................................................................... .......................................................................................

 

môžeš sem dávať akékoľvek odkazy na "zlatý štandard", v momente keď občan nemá právo ísť do finančnej inštitúcie, a tam žiadať aby mu bankovku "zmenku" zamenili za protihodnotu v komodite,

už sa nejedná o "komoditné peniaze"

úplným extrémom je keď, ti dokonca zakážu vlastniť nejakú komoditu osobne

http://cs.wikipedia....%C3%BD_standard

"Zlatý standard byl ve Spojených státech zrušen za úřadu prezidenta Franklina D. Roosevelta ke konci roku 1933 – dvacet let po zavedení Federálního rezervního systému, v době, kdy vrcholila velká hospodářská krize a nezaměstnanost ve Spojených státech přesahovala 28 %. Již 5. dubna téhož roku Roosevelt vydal exekutivní nařízení č. 6102,[1] které každému obyvateli USA nařizovalo odevzdat veškeré zlato pod pokutou až 10 000 dolarů, 10 let vězení, nebo obojí"

New Deal..

:bezradny:

aj vďaka tomuto kroku, sa potom kríza "úspešne" vliekla a pokračovala, a bolo treba aby vypukla druhá svetová vojna, aby sa konečne skončila

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze...okrem nejakej atavistickej paniky...aka je vyhoda komoditnych penazi? Cize ked bude nejake % tvorit ropa - tak vojna na blizkom vychode zmeni hodnotu penazi. Ine % bude tvorit psenica, takze sucho v Cine zase zahybe hodnotou. Das tam zlato - a ruska tazba zmeni hodnotu.

 

Inymi slovami - aka bude sakra vyhoda? Nijaka stabilita, nijaka predvidatelnost - a prakticky nulova moznost to ovplyvnit.

 

A aby som nezabudol - BrettonWoodsky system je forma zlateho standardu. Priama vymenitelnost penazi za zlato nie je jedinou formou zlateho standardu.

 

Mimochodom - vsimol si si, ze ti nikto nebrani si nakupit zlate tehly a tie si ulozit do banky, ze? Na bezne transakcie ich vacsinou nevyuzijes, ale napr. uspory v zlate drzat mozes kludne. Sa stavim, ze to nevyuzivas, aj ked legalne mozes. Preco, ked zlatu veris? :bezradny:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mimochodom - vsimol si si, ze ti nikto nebrani si nakupit zlate tehly a tie si ulozit do banky, ze? Na bezne transakcie ich vacsinou nevyuzijes, ale napr. uspory v zlate drzat mozes kludne. Sa stavim, ze to nevyuzivas, aj ked legalne mozes. Preco, ked zlatu veris? :(

 

zlatu verím.. ale neverím "štátu" a tomu čo pokladá za "verejný záujem", na základe ktorého ti "zlatú tehlu" vyvlastníí bez náhrady, a blbci na ulici tomu navyše budú tlieskať, a budú s toho celý natešený, a neuvedomia si, že zatiaľ čo mne štát vezme len "zlatú tehlu", ich čo "nič nemajú" zdiera s kože permanentne

 

to že ty považuješ "BrettonWood" za "zlatý štandard", je tvoj problém

podľa mňa, v momente keď ti zakážu, aby si vykonal to čo celú vec definuje, totiž vymenil zmenku za komoditu fyzicky, už to nie je "komoditný štandard" ale skôr "štandardný odrb" :bezradny:

 

ehh.. ropa?

ropa na to asi nie je najvhodnejšia..

ja si v "koši komodít" radšej predstavujem "kovy"

zlatom, striebrom, platinou počnúc, "vzácnymi prvkami" pokračujúc napríklad tantal, paládium.. "technické kovy" meď, cín, titán.. "energetickými" končiac urán, plutónium..

aj keby sa niekde odrazu našlo a otvorilo niekde, výdatné ložisko niektorého z nich, a jeho cena by poklesla, ostatné položky s koša by ten výkyv stabilizovali

 

a to že by komoditná mena, zlikvidovalo bankovníctvo, a nikto by si nemohol požičať, je nezmysel

bankovníctvo a obchod s peniazmi existovali, už v staroveku v antike

rýchlosť "obehu peňazí" nedefinuje ani množstvo peňazí, ani ich "fyzická" podstata, ani to či sú naviazané na nejakú komoditu, ale komunikačné technológie..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to že ty považuješ "BrettonWood" za "zlatý štandard", je tvoj problém

Pozri si ten link na wiki a sam uvidis, ze to nie je moj vymysel, ale ekonomicka realita - brettonwoodsky system JE formou zlateho standardu.

 

ja si v "koši komodít" radšej predstavujem "kovy"

Strasny napad. Urobme pokus - Slovenska koruna naviazana na "komoditny kos kovov", napr: 30% zlato, 20% striebro, 20% cin, 20% med, 10% zinok (kludne skus ine).

Zmeny hodnoty kovov za posledny rok:

Zlato: +21% = +6,3%

Striebro: +60% = +12%

Cin: +55% = +11%

Med: +32% = +6,4%

Zinok: -1% = -0,1%

 

Celkova zmena hodnoty SKK by za rok potom bola: +35,6%

 

1. mas moznost vymenit korunu na komodity? NIE - takze este horsie ako brettonwood, ktory odmietas oznacit za komoditny standard

2. ma SK vlada moznost ovplyvnit hodnotu koruny? NEMA

3. maju ine vlady moznost ovplyvnit hodnotu koruny? MAJU - trebars ked Rusko zvysi tazbu zlata, alebo Cina obmedzi tazbu cinu.

4. aky ma vplyv slovenska ekonomika na hodnotu koruny? NULOVY

5. co sa stane s SK exportermi? prave si ich zabil, ich prijmy si za rok znizil o viac ako tretinu.

6. co sa stane so subjektami, co maju uvery v korunach (aj investicne, teda ekonomicky prinosne)? tiez si ich zabil.

7. oplati sa ukladat peniaze v korunach? to je otazne, pretoze hodnota koruny bude lietat ako na husenkovej drahe a nikto s tym nic moc neurobi, bola by to cista loteria.

8. oplati sa v SK si brat korunovy uver? (aj investicny, teda ekonomicky prinosny) - NEOPLATI - kedze ti bude hrozit, ze sa ti medzirocne uplne rozhodi jeho hodnota a nemas sancu nic planovat.

9. oplati sa poziciavat SK, ak si napr. banka? taktiez otazne - ale zase, predpokladajme sustavne zhodnocovanie koruny, takze sa to neoplati. Ak koruny budes drzat, je to vynosnejsie. Ak niekto nepozical peniaze, ale si ich drzal - mal de facto zisk 35%, co nijake podnikanie medzirocne neziska. Cize uvery idu do kytek.

 

Nepisal som o uplnej likvidacii, ale ze by to narobilo viac skody ako uzitku. Ako je vidiet vyssie. Stale by mali politici a vlady vplyv na hodnotu meny - toho si sa vobec nezbavil. Len by to boli vlady uplne ine ako slovenska.

Obmedzenie bankovnictva, likvidacia exportu, likvidacia veritelov, spomalenie investicii, dokonala neistota ked by sa kurz menil kazdy den - a uplna strata kontroly. to by bol vysledok tohoto napadu.

 

zlatu verím.. ale neverím "štátu" a tomu čo pokladá za "verejný záujem", na základe ktorého ti "zlatú tehlu" vyvlastníí bez náhrady,

Vyhovorka a slaba :bezradny:

Stat by ti rovnako mohol vyvlastnit aj tie vytuzene komoditne peniaze, princip je ten isty.

Ale aj tak - do zlata neinvestujes, aj ked mozes. Ak by si mu veril, investoval by si. Alebo do futures na paladium. Ale to by si im musel verit viac ako korunam ci euram.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ALE - peniaze nie su kryte nicim ani teraz. Je to len prostriedok vymeny za ktorym sa nic neskryva, nie su to monetarizovane zasoby drahych kovov a pod. Jedine co mozeme povedat je, ze peniaze su kryte vierou v ich hodnotu. Tato by pri nekontrolovanom tlaceni zrejme padla na nulu, ale to moze aj bez toho.

 

Samozrejme, že sa nedá kontrolovať každý cent, či je krytý, ale všeobecne tie peniaze musia byť kryté. Čo by inak bránilo tomu aby si štát natlačil 100 miliárd eur na výstavbu siete diaľníc? Prečo tie peniaze nie sú? Na to sa pýtam v prvom príspevku. Alebo inak: štát povie: "dáme každému peniaze na dom". Tak ja štátu poviem, že chcem 2 milióny eur na dom. A keď si takto povie 100 000 ľudí že chce 2 milióny eur na dom, tak štát natlačí 200 miliárd eur so slovami "nate zoberte si?"
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samozrejme, že sa nedá kontrolovať každý cent, či je krytý, ale všeobecne tie peniaze musia byť kryté.

Ech, a co to znamena "kryte"? Ze za peniaze dostanes nieco, co ma (iluzornu) "skutocnu" hodnotu?

Ako napriklad zlato - ale predsa aj hodnota zlata sa meni na trhu a su situacie, ked ziva krava ma vacsiu hodnotu ako jej hmotnost v zlate.

Alebo napriklad fakt, ze papierove (elektronicke) peniaze mozes vymenit za hmotne statky alebo sluzby? V tom pripade predsa peniaze kryte su, pretoze su vseobecne vymenitelne a akceptovatelne.

 

Čo by inak bránilo tomu aby si štát natlačil 100 miliárd eur na výstavbu siete diaľníc?

Ciste teoreticky - vobec nic. Kludne to moze urobit, aj ked nie takym vulgarnym sposobom ako su tlaciarenske rotacky. A v podstate sa to aj robi.

 

Prečo tie peniaze nie sú?

Pretoze nastastie existuje aspon ciastocny ekonomicky pud sebezachovy. Natlacit 100 miliard "novych" euro len tak by znamenalo, ze hodnota kazdeho existujuceho eura by spadla. Cize by to fungovalo len na chvilku a nakoniec by tych novych 100mld malo hodnotu nula.

 

Preto penazi nie je neobmedzene mnozstvo, pretoze predsa len aspon ciastocne ich mnozstvo zodpoveda stavu ekonomiky. Opacny priklad je Zimbabwe - ekonomika nijaka, ale strasna spusta bilionov penazi.

 

Alebo inak: štát povie: "dáme každému peniaze na dom". Tak ja štátu poviem, že chcem 2 milióny eur na dom. A keď si takto povie 100 000 ľudí že chce 2 milióny eur na dom, tak štát natlačí 200 miliárd eur so slovami "nate zoberte si?"

Ano. A ak by to stat urobil, tak za tvoje 2mio by si si nakoniec nekupil ani domcek z lega :bezradny:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Natlacit 100 miliard "novych" euro len tak by znamenalo, ze hodnota kazdeho existujuceho eura by spadla. Cize by to fungovalo len na chvilku a nakoniec by tych novych 100mld malo hodnotu nula.

...

Ano. A ak by to stat urobil, tak za tvoje 2mio by si si nakoniec nekupil ani domcek z lega :bezradny:

 

No vidíš, tak si hneď aj odpovedal na to, prečo štát nemôže natlačiť peňazí koľko chce.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

takže.. hm.. "komoditné peniaze" sú pekná teória

ktorá sa mne osobne veľmi páči, silne by totiž v praxi obmedzila možnosti "štátu" hm.. "roztočiť rotačky naplno"

lenže v praxi, by to malo omnoho "strašnejšie" dôsledky než vymenoval xenocide..

 

tak napríklad tie "kovy".. akonáhle by sme ich uznali za niečo čo reprezentuje menu (a zásadným spôsobom spochybnili právo štátu, ich vyvlastniť - teda, prijateľnosť tohto činu v širokej verejnosti)

cena všetkých "kovov" by strmo vzrástla, pretože určitá ich zásoba by musela ležať v "trezore" - bola by v úsporách, pričom je jedno či si ich predstavíme ako "tehly" v bankovom trezore, alebo mince v "ponožke pod matracom"

a keďže všetky "kovy" dnes sú v podstate "technické kovy", vznikol by napríklad tlak na to, aby výrobky obsahujúce tieto komodity (napríklad niečo ako notes, do ktorého teraz ťukám), boli kvalitnejšie a vydržali dlhšiu dobu,

čo by ďalej zvýšilo ich cenu.. tlak na to, aby sa prestali vyrábať výrobky na "jedno použitie, a zahodenie" a kládol sa dôraz na "kvalitu" ("čínske" montovne by mali utrum..)

a to by malo aj význam, pre tzv. "trvalú udržiteľnosť" ekonomiky, a konečne by vyvolalo to, čo "zelený" požadujú a chcú dosiahnuť najrôznejšími pseudoriešeniami ala "uhlíkové odpustky" totiž zníženie "spotreby" a obmedzenie "konzumu"

 

xenocide

 

neargumentuj, proti nápadu s "komoditnými peniazmi" ich súčasnými cenovími výkivmi, pretože situácia by sa zásadným spôsobom zmenila

a plný rozsah tejto zmeny si neviem predstaviť ani ja

a možnosť že "ziva krava ma vacsiu hodnotu ako jej hmotnost v zlate" je.. je.. v každom prípade, poľnohospodári by sa potešili..:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neargumentuj, proti nápadu s "komoditnými peniazmi" ich súčasnými cenovími výkivmi, pretože situácia by sa zásadným spôsobom zmenila

Dal som priklad dost jednoduchy na to, aby sa dal lahko pochopit - co nastastie aj zafungovalo :)

 

A inac, to co si ty navrhol nebola nijaka mena - ale kompozitny cenovy papier naviazany na ceny komodit.

Ak by si chcel komoditnu menu, musela by krajina fyzicky kupovat tisicky ton tychto kovovo a niekde ich skladovat :)

 

a možnosť že "ziva krava ma vacsiu hodnotu ako jej hmotnost v zlate" je.. je.. v každom prípade, poľnohospodári by sa potešili..

Preto som pisal, ze su urcite "situacie" - a nie ze to plati vzdy, hm?

Na konci WW2 ludia predavali sperky za kus chleba. Aku hodnotu malo vtedy zlato a diamanty? Zopar kalorii. To len ako priklad, ze robit zo zlata zlatu kravu je blbost - aj ked sa to stava aj ekonomom :)

 

a keďže všetky "kovy" dnes sú v podstate "technické kovy", vznikol by napríklad tlak na to, aby výrobky obsahujúce tieto komodity (napríklad niečo ako notes, do ktorého teraz ťukám), boli kvalitnejšie a vydržali dlhšiu dobu,

Alebo by boli len 10x drahsie.

 

tlak na to, aby sa prestali vyrábať výrobky na "jedno použitie, a zahodenie" a kládol sa dôraz na "kvalitu" ("čínske" montovne by mali utrum..)

Toto je co za ekonomicku teoriu?...zdrazime vstupy, takze bude vsetko lepsie, kvalitnejsie a vsetkym bude hola hej?

Jasnacka, tak to skus namodelovat na ropu - nijaky problem sa necrta? :)

 

A ano...mozno by to fungovalo a mozno z dlhodobeho hladiska. Ale prave si navrhol riesenie ako spasit svet, akurat si ho nezbavil to, co si na zaciatku chcel zlikvidovat - neistotu, krizy, bankroty, chudobu. Len by si toho pridal. Teda nijake riesenie....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

mimo tému si dovolím : máme takú priepoviedku, my vládou decimovaní živnostníci : keď som fany, natečú mi many...možno by to mohol byť dôvod, prečo nie sú peniaze. vlády a bankári nie sú fany...to už ani nehovorím o politikoch..to jeden kŕč

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my vládou decimovaní živnostníci

 

pravda: zdaňujú, uťahujú, zdierajú práve tých všetkých ľudí, občana.., ktorí poctivo pracujú, pracovali( dôchodkári..)

 

naopak : vláde, politikom, rôznym podvodníkom idú zákony pekne na ruku

 

nenariekam, ale to je realita

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pravda: zdaňujú, uťahujú, zdierajú práve tých všetkých ľudí, občana.., ktorí poctivo pracujú, pracovali( dôchodkári..)

 

naopak : vláde, politikom, rôznym podvodníkom idú zákony pekne na ruku

 

nenariekam, ale to je realita

 

iskra, niečo podobné som čítala v Múdrych knihách Egypťanov :) tok peňazí bol predmetom môjho osobného skúmania- ale skôr z tej duchovnej stránky- predpokladá sa totiž existencia tzv. Ducha peňazí, ktorý zastrešuje kvalitu vzťahu ľudí k peniazom.

 

to Axel- neverím, Ty sa rád pýtaš :) mmchm- pozri sa na nevyčerpané fondy...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ku komoditnym peniazom: mnohe xenocideho pripomienky su trochu a to trochu dost nadsadene.

Na druhej strane viera ze komoditne peniaze su zazracnym riesenim vsetkych problemov je naivna. Komoditne peniaze su len nastrojom ako donutit centralne banky k resktriktivnej menovej politike. Co je obecne fajn, ale k tomu staci rozumne volit, vlada dokaze narobit skody v mnohych oblastiach, nie len v oblasti financii. Komoditne peniaze nezarucia ziarivu buducnost, ani svetovy mier. A nakoniec ani to aby banky prestali zarabat.

 

To co dostaneme je tvrda mena a deflacnu ekonomiku, ceny budu klesat. Ak ma niekto zaujem, tak si moze precitat Peroutku, kedze to sa dialo za Rasina. Prisposobenie je bolestive, slovensko na to dost trpelo ale celkovo to prospelo. Staci teda volit vladu, ktora to spravi.

A na slovensku to pozname do istej miery tiez, miklosove balicky koncom 90 rokov doteraz polovica slovenska preklina ale prispeli k 10 rokom pomerne vysokeho rastu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No tyso,

Bez centralneho bankovnictva, ci penazneho systemu dneskajska by situacia vyzerala odlisne. Bola by zdravšia, stabilnejsia, bez bublin, ktore su tak vyrazne prave pre tento penazny model.

Vobec nejde o to, či su peniaze komoditne alebo nie. Dolezita je tvorba a distribucia penazi. Naviazanost penazi.

 

A tu dlhovu bublinu zapricinuje prave ta lahka moznost si peniaze zohnat s krytim poslednej instancie centralnej banky. Koniec koncov k tomu smeruju kroky pre zachranu, tak sa to udialo v USA, udeje sa to v EU, ci kdekolvek. Bublina je tak velka, ze jej splastnutie by sposobilo armagedon. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

historia ti ale za pravdi nedava. Bez centralnej banky by si mal castejsie krizy, ale trvali by kratsie. Ich vykyvy by vsak boli vacsie. To je ekonomia 19. storocia, platila vsade.

Co znamena bez bankovnictva ? Extremne bez bank by sme zili v ekonomii, ktora je vzdialena produkcnemu maximu, bankovnictvo zabezpecuje realokaciu zdrojov, to je pomerne vzdialena minulost ale je to logicke. Svoje okamzite vykyvy v produkcii a spotrebe nemas ako riesit. Bud mas viac penazi ako potrebujes a nic ti neprinasaju alebo ti chybaju a ty nemozes investovat aj ked vies kam.

 

A potom sa mozes vzdat fiat penazi ale to dnes je uz absurdne, kedze ako peniaze sluzi tolko nastrojov ze by to nic nezmenilo.

 

A o akej bubline teraz hovoris ? Dnesny problem sa vola prilis zadlzeny stat, to nie je bublina. To je strukturalny problem, nie finacny. Stat dava dlhodobo viac penazi ako dostava a to ze sa politici tvarili ze to nie je problem, tak to dnes problem je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem v com mi historia nedava za pravdu? No neviem ci male bubliny castejsie su horsie ako velke, ktore rastu do nebies a vytvaraju obrovsky problem uz dnes. Ta bublina je extremne zadlzenie. A to vzniklo vdaka moznosti sucasneho bankoveho systemu s centralnou bankou ako poslednou instanciou. Taku bublinu svet nikdy nemal v svojom rozsahu, velkosti. Tato bublina krmila ine bubliny, ktore ciastocne splasli.

 

Nechcem nicoho sa vzdat, urokove sadzby, cenu penazi urcuje centralna banka a deformuje cely trh tým, ze cena penazi sa neurcuje trhom. To je prva vec. Druha vec je to, ze peniaze do systemu dostava centralna banka, aby odstranila prirodzený kolobeh bubliny, tym, že vytvori este vacsiu bublinu.

 

No a nakoniec neviem preco si myslis, že to nie je bublina. No je to bublina, pretože take konanie si vyzaduje svoju krutu dan.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ok, tak nejdem sa hadat o tom co povazujes za bublinu. V istom zmysle to bublina je, kedze banky poziciavali statom aj vtedy ked to uz bolo dost rizikove. Neslo o ziadny prislub ze bude ECB rucit ale verilo sa tomu ze nakoniec nemecko zaplati. Aj ked to nebolo podlozene skutocnym zavazkom.

Ale staty bankrotovali bezne, grecko uz desiatky raz. Ale v pripade statov ziadna centralna banka to nezachranuje, ta dokaze riesit len vnutorne dlhy nie vonkajsie. Aj ked v pripade eurozony to je trochu zlozitejsie.

 

A ci male ale prudke krizy su horsie ako dlhsie a plytkejsie ? To je vec na ktoru ekonomika neda odpoved, to je vec politiky. Ak si ludia mozu vybrat medzi stagnaciou co trva 10 rokov a poklesom o 40 % pocas roka a pol a naslednym rastom, tak to je ich vyber. Su ludia ochotni predat byt a ist do najmu do mensieho ? A ked sa situcia zlepsi tak si zase kupit vacsi byt ? Na Slovensku skor nie, mame averziu k riziku a mobilite. Ale ako hovorim, to je politicke rozhodnutie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov