doll Zverejnené 7. Január, 2012 Zverejnené 7. Január, 2012 piva malych pivovarov - na nezaplatenie sikovny biznis tu v DCA vymyslel jeden parik, otvorili si podnik, kde cez vikendy capuju specialy (prevazne ceske, resp. moravske), a bezne k dispozicii je tam Janacek alebo Zatec, male moravske pivovary, kde robia pivo stale tradicne a technologiami, ktore sa vo velkych pivovaroch akosi stratili najblizsie chystaju 18tku pivo :D ... to zvykneme okostovat, cisto len pre chutclovek sa dozvie aj historiu a sucasnost danej znacky, sposob pripravy ... ja zvacsa na kavicku, ale ked je special, skusim kedze treba spoznavat nove chute :yes_yes: 3
Lolisha Zverejnené 11. Január, 2012 Zverejnené 11. Január, 2012 v Bratislave sa v poslednom case celkom rozmohli male pivovary, co si same varia pivo... a varia ho velmi dobre :thumbsup:
secretka Zverejnené 24. Marec, 2012 Zverejnené 24. Marec, 2012 Rodokmen piva se může změnit. Sumerové a nealko – pivo? Mezopotámie je nejen pravlastí civilizace, ale i pravlastí piva. Tak alespoň praví většina učebnic i odborných textů, zabývajících se pivovarnictvím a jeho historií. Německý historik vědy a znalec klínového písma Peter Damerow se však nedávno nápisy na hliněných tabulkách znovu analyzoval a dospěl k vážným pochybám: sumerské pivo mohlo být nealko! Klínopisné nápisy na více než 4000 let starých sumerských hliněných tabulkách zachovaly poměrně přesné popisy, kolik základních surovin, tedy ječmene a pšenice dvouzrnky dorazilo do pivovarů. S informacemi, jak vyrobit kvašený nápoj, který bude nejen lahodit patru, ale také zamotá hlavu, však sumerské texty pohříchu velmi šetří. Nejinak je tomu i ve slavném "Hymnu pro Ninkasi", tedy básni, v níž je oslavováno pivo prostřednictvím jeho patronky, bohyně Ninkasi. Damerow proto nabádá k opatrnosti: nelze vyloučit, že výsledný nápoj se mnohem více podobal tomu, co známe dnes z východní Evropy jako kvas (velmi slabě alkoholický kvašený nápoj), než současným oblíbeným alkoholickým pivům. Vynález piva patří k řadě zásluh Sumerů a zvláště tohoto jejich odkazu si dnes považuje většina lidstva. Zdroj: 21.stoleti 4/2012 Záznam o rozdělování piva a chlebových placek http://www.google.sk...iw=1046&bih=785 http://21stoleti.cz/...-a-nealko-pivo/ 1
game Zverejnené 12. Apríl, 2012 Zverejnené 12. Apríl, 2012 pre potechu pivárov ... keby ten výskum robili britskí vedci, stopro skončí príspevok v úplne inej téme a kategórii :) ale nie, robili ho v usa, ale pozor, platí to pre UMIERNENÝCH pivárov - po dvoch pivách ste páni tvorivé duše, nad dve ožrani ! :) Po dvoch pivách sú ľudia tvorivejší ... vedci z Univerzity v Illinois, aby zistili, ako na nich vplýva malé množstvo alkoholu. Testy robili na 40 mužoch, z ktorých polovica vypila dve veľké pollitrové pivá a polovica nepila nič. Výsledky boli pomerne prekvapujúce. Tí, ktorí pili alkohol, správne vyriešili o 40 percent viac otázok a priemerne im to trvalo dvanásť sekúnd, kým úplne triezvym mužom 15,5. „Tento výskum vôbec prvýkrát ukazuje, že alkohol má vplyv na tvorivé riešenie problémov,“ napísali výskumníci v správe, ktorú zverejnili v magazíne Consciousness and Cognition. Na základe výskumu tvrdia, že alkohol síce spomaľuje analytické myslenie, ale tým umožňuje lepšie vyniknúť kreatívnemu spôsobu rozmýšľania. To je u úplne triezvych potlačené. Zjednodušene povedané, podnapití ľudia sa menej boja zlyhania, a preto neváhajú využiť aj nové spôsoby riešenia problémov. Vedci však zdôrazňujú, že túto štúdiu robili len na ľuďoch, ktorí boli mierne opití. Pri ťažších alkoholických stavoch sa už schopnosť správneho riešenia problémov výrazne zmenšuje. Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz1rrl8S7jt
secretka Zverejnené 13. Apríl, 2012 Zverejnené 13. Apríl, 2012 hmm ... údene pivo?! :hmmm: ... ale ja nie som na pivo odborník, k tomu by sa asi skôr vedeli vyjadriť opravdoví pivári. :) V žádném jiném německém městě nenajdete tak živou pivní kulturu jako v Bamberku. Ve městě vaří pivo osm nezávislých pivovarů, můžete zde ochutnat několik desítek speciálů a tamní "uzené" pivo je vyhlášené široko daleko. Uzenému pivu však musíte přijít na chuť. První půllitr totiž chutná tak, jako kdyby vám do piva někdo přidal uzený bůček či rozemletou ostravskou klobásu, a přitom ve vůni najdete i jemné tóny vanilky či banánu. Říká se, že kouřové či uzené pivo (Rauchbier) začne chutnat až při třetí sklenici, ale spousta zájemců to vzdá už po té první. Nejslavnějším pivovarem v Bamberku je Schlenkerla založený v roce 1678. Právě zde vynalezli bamberskou specialitu v podobě kouřového či správněji nakuřovaného piva, které patří k vyhlášeným místním atrakcím. Jedno pivo stojí v přepočtu asi 65 korun. Zdroj: http://cestovani.idn...4734_igsvet_tom
game Zverejnené 7. Júl, 2012 Zverejnené 7. Júl, 2012 ako vám chutia nové nealkoholické prichutené pivá ? keď ste ich teda pili, a keď ich budete mať odvahu ako pivári / či práve nepivári / skúšať :) po desaťročiach sa mi podarilo z piva upiť viac než jeden glg, z nealko piva s citrónovou príchuťoucitrónové / úplne bez cukru / nápoje milujem, spotreba citrónov je u mňa enormná - a tento nápoj mi chutil ... neutakala som si ho hneď kúpiť, ani nepoutekám, len tak pre chuť, ani ho nemienim kupovať, ale vážne mi chutil.videla som reklamy už aj na kdejaké iné príchute, neskúšala som. no ale ja nie som pivár, ani len vo sne ... čo na tie prichutené bezalkoholové pivá praví pivári ?
doll Zverejnené 7. Júl, 2012 Zverejnené 7. Júl, 2012 drahy si kupil domaci pivovar :odpadnem: tak som sa ho opytala, ze to vlastne znamena, ze ked pojdeme sadnut do podniku, pivko si automaticky neda, nakolko ho ma doma a nebolo to ani lacnekukal na mna ze co to taram ..uuuuzasne... na margo ochutenych piv, po treningu mam vzdy chut na radlera alebo visnove pivo, namiesto radler je to cherry, a je to celkom fajndost ale zalezi z ktoreho pivovaru ochutene piva su, radlery som uz mala aj nechutne, aj velmi chutne
weirdo Zverejnené 8. Júl, 2012 Autor Zverejnené 8. Júl, 2012 v tuto chvilu by som si strasne rad dal kvalitne ceske pivo. namiesto toho pijem Bud Light, ktory by mohli predavat detom od 12 rokov, tolko tam je alkoholu. nehovoriac o tom, ze je hnusny.
Sniper Zverejnené 8. Júl, 2012 Zverejnené 8. Júl, 2012 Ja budem musieť asi presedlať na Plzeň, vraj je dobrý na ľadviny a prevencia je najlepší liek.
doll Zverejnené 8. Júl, 2012 Zverejnené 8. Júl, 2012 cim sa lisi Plzen od inych piv? :)mozno tak chutou,a to tiez nie bohvieakou a tym, ze je vyrabany ako masovka presedlaj na male pivovary ;)
Eiensama Zverejnené 8. Júl, 2012 Zverejnené 8. Júl, 2012 Tak davnejsie som si srkla z citronoveho piva... Bolo to ako logat presladenu malinovku. Nikdy viac. :) Na pivo fakt nie som, ale hento mi pripadalo pritiahnute za vlasy, proste nejaky divny marketingovy trik, ale tak ludia to piju, cize proti gustu ziaden disputat.
tiborco Zverejnené 8. Júl, 2012 Zverejnené 8. Júl, 2012 Náhodou, mne Plzeň veľmi chutí, ale pravda, každý má iné preferencie...v poslednom čase častejšie ale pijem Budvar Inak k tým sladeným pivám - raz som pil Radler Bažant, nie je to zlé, ale zostávam radšej skôr pri "klasických" pivách
Macron Zverejnené 31. August, 2012 Zverejnené 31. August, 2012 Ta Kozel, Kelt, Šaris, Zlatý bažant. Ta ja som skôr pivár. Pivko pijem často. Ale zato pálenku málo.
tiborco Zverejnené 2. September, 2012 Zverejnené 2. September, 2012 Za posledné dva mesiace som vypil toľko pivo ako nikdy predtým, ale už to obmedzujem kvôli zdraviu...
iskra Zverejnené 2. September, 2012 Zverejnené 2. September, 2012 mne tie nové nealkoholické prichutené pivá nechutia, neviem či všetke .. ale aspoň z toho, čo som mala česť ochutnať... "ani malinovka ani pivo" dnes som si dala k rezňu a zemiakovému šalátu pivo Pilsner Urguell, celkom sadlo sem-tam si vychutnám malé čapované pivko Šariš ale najradšej si aj tak štrngnem pohárom kvalitného červeného alebo bieleho vína
trinita Zverejnené 2. September, 2012 Zverejnené 2. September, 2012 som si vcera k veceri a pokecu dala Leffe tmave, tri tretinky, jak dobre sa mi po nom spalo.... :-)
Daekin Zverejnené 6. September, 2012 Zverejnené 6. September, 2012 V poslednej dobe som si zvykol s bratom obcas zajt na pivko k Richtarovi Jakubovi...Naposledy sme mali take strasne tmave, skoro uplne cierne, malo 17° - vypil som, ale na mna bolo prilis karamelove....
tiborco Zverejnené 27. September, 2012 Zverejnené 27. September, 2012 Včera som zhrešil. Dal som si "až" 3 pivá. A nejak ma bolí brucho, mám krv v stolici...a to som pil Budweiser. No, asi som to cez leto často preháňal s ptiím, takže teraz stačí aj málo na to, aby sa mi zkomplikovali zdravotné problémy. No ale poznáte to, niekedy je ťažké odolať a kým to človek nepreháňa...
Vilma Flinstonova Zverejnené 3. Október, 2012 Zverejnené 3. Október, 2012 na jazere (pravda až po odplávaní "povinnej" dávky") som si zvykla kupovať Zlatého bažanta, vždy mi pochutilo. terazk keď už nie je také teplo, mi pivo ani nejde moc na chuť.Mala som raz cez leto aj to akési čučoriedkové, bolo super.
game Zverejnené 6. December, 2012 Zverejnené 6. December, 2012 zrejme tu už každý vie, že pivár teda celkom iste nie som :beer: ... ale toto nie je len o pive a tento článok - blog ma zaujal : prastará história a stará história varenia piva na našich územiach v pár vetách, prvá rana rakúsko - uhorskému pivovarníctvu r. 1850 v podobe privysokých daní, ale odcitujem tú dnešnú, slovenskú históriu: Novodobá história pivovarov, ktoré si mnohí z nás pamätáme, vyzerá takto:Pivovar Vyhne, založený v roku 1473– pomaly sa pozviechal, no už nie je v slovenských rukách; Steiger dnes patrí anglickej finančnej spoločnosti Endemit, pivo varia pod dohľadom moravskej PMSPivovar Ilava, založený v roku 1635– pivo sa tu prestalo variť v roku 2000, posledný majiteľ bol Karol Konárik. Ostala len trpká príchuť a čosi s názvom Ilavská limonádaPivovar Hlohovec, založený v roku 1722– bohužiaľ neprežil zamatovú revolúciu v roku 1989Pivovar Popper v Bytči, založený v roku 1786– zo silnej a známej značky ostal malý regionálny pivovar. Podľa posledných informácií sa ani tu už nevyrába, výroba sa presťahovala pod krídla SteigeruPivovar Poprad, založený v roku 1812– pivovar sa čoskoro premení na byty a kancelárie, o prácu prišli desiatky ľudí. Z niekdajšieho pivovaru sa stal pivný distribútor piva vyrábaného v PoľskuPivovar Košice, založený v roku 1857– slávny košický pivovar by sa bol v roku 2007 dožil 150. výročia, dnes je z neho polyfunkčná zónaPivovar Michalovce, založený v roku 1867– prežil dve svetové vojny, fungoval až do 90-tych rokov minulého storočia. Po krachu chátral a napokon ho zbúraliPivovar Martin, založený v roku 1893– po divokých 90-tych rokoch vznikla v roku 1999 akciová spoločnosť Martiner a vlastníkom pivovaru sa stáva Heineken. Pivovar v Martine posledný krát navaril pivo v roku 2003, vlastník pivovar zatvoril a výrobu presťahoval do Hurbanova. O prácu prišlo 120 ľudíPivovar Nitra, založený v roku 1893– pamätáte sa na pravý nitriansky Corgoň? Nuž, aj v tomto prípade nahradil pivovar so stáročnou tradíciou multifunkčný projekt. A kde sa varí „nitrianske“ pivo dnes? Hádate správne: v Hurbanove. Zatvorenie pivovaru pripravilo o prácu 120 ľudí.Pivovar Topoľčany, založený v roku 1958– posledný skutočný Topvar z Topoľčian navarili v roku 2009, pivovar zatvorili a o prácu prišlo 170 ľudí. Teraz ho SABMiller varí vo Veľkom Šarišia podľa viacerých hlasov sa s tým milovníci Topvaru nie celkom stotožniliPivovar Rimavská Sobota, založený v roku 1966– smutný príbeh slávneho rimavskosobotského pivovaru začala neslávna privatizácia v 90-tych rokoch a v roku 2006 Heineken zatvoril aj tamojšiu sladovňu Pivovar Trnava, založený v roku 1971– v trnavskom regióne sa varilo pivo od 16. storočia, pôvodný pivovar prešiel mnohými zmenami a zanikol. Dnes trnavské pivo zachraňuje člen Pivobrany SesslerPivovar Bratislava, založený v roku 1873– bratislavská značka Stein síce pretrvala, no priemyselné varenie piva v Bratislave nie. Budova pivovaru je vyhlásená za mestskú pamiatkuPivovar Banská Bystrica, založený v roku 1971- tradícia varenia piva tu žije už od roku 1501, je to posledný nezávislý priemyselný pivovar na Slovensku a so svojou značkou Urpiner slávi mnohé svetové úspechyOstali dva pôvodné pivovary - pivovar Hurbanovo a pivovar Veľký Šariš. V oboch si dva pivné kolosy spokojne varia pivá všetkých značiek, ktoré si privlastnili v rámci skúpenia a následného zatvorenia väčšiny slovenských pivovarov.... Čítajte viac: http://pivobrana.blo...l#ixzz2EHh6QFjUpodnetné čítanie, na zdravie, slovenským pivovarom :pivari:
tiborco Zverejnené 12. Január, 2013 Zverejnené 12. Január, 2013 Nuž, zas mám svoje pivné "obdobie"...
game Zverejnené 12. Január, 2013 Zverejnené 12. Január, 2013 tiborco, liečky zapíjaš pivkom ? trdlo, aspoň si daj nealko ...
tiborco Zverejnené 12. Január, 2013 Zverejnené 12. Január, 2013 Nie, lieky už dobrých pár mesiacov neberiem, takže nekombinujem....len akosi nejak veľa toho piva zas pijem
Daekin Zverejnené 12. Január, 2013 Zverejnené 12. Január, 2013 Pivo je zdravé take neexistuje zidany pojem ako "príliš veľa piva" Sent from my EndeavorU using Tapatalk 2
game Zverejnené 12. Január, 2013 Zverejnené 12. Január, 2013 a jeje :)aj príliš veľa kávy a čaju existuje, nieže piva, ktorý nejaký ten alkohol predsa len má, ... a opivenie desne smrdí :(
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz